Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

USA osariik - Ohio (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidagi tuttav Mind hakkas huvitama mis see on?

Lõik failist




USA osariikOHIO


Referaat


Sisukord
SISSEJUHATUS 3
ÜLDINFO 4
AJALUGU 5
GEOGRAAFIA 6
DEMOGRAAFIA 6
MAJANDUS 6
RELIGIOON 6
RIIGI SÜMBOLID: 7
KOKKUVÕTE 8
  • SISSEJUHATUS


    Referaadi teemaks valisin Ameerika Ühendriikidest Ohio, sest mulle tundus et see osariik on kuidagi tuttav. Mind hakkas huvitama, mis see on? Põhiprobleem oli info leidmine ning selle töötlemine. Leidsin palju inglise keelset infot. Saadud informatsiooni tõlkisin venna abiga inglise keelest eesti keelde. Suured tänud minu vennale. Küllaltki raske oli leida teema kohast eesti keelset teksti. Loodan, et jääte rahule tehtud tööga.
  • ÜLDINFO


    Ohio on Ameerika Ühendriikide üks osariik. Ohio hüüdlause on "Kõige selle süda",
    peamiselt selle geograafilise kuju tõttu(natuke südame kujuline), tal on keskne asukoht hõredalt asustatud USA aladel, selle suurlinnade võrgustik, väikelinnad, tööstus ja farmid ja selle oluline roll "Ameerika südaaladel"(mis viitab kesklääne põllumajandus sektorile ja Suure Järvistu tööstuskeskusele). Ajalooliselt on teda peetud USA Kesklääne osaks. Ohio on mitmeregionaalne, -kultuuriline ja geograafiline risttee , Kesklääne, Kirde Ameerika, Appalachide ja Lõuna Ameerika osadega. "See osa keskläänest omab osa kõigest ameerikast - osa põhjast, osa lõunast,osalist linnastunud, osaliselt põllumaine, suured eramaad ja osa kasvavaid linnu." väidab The Economist. "Aidatäis liiva su mõtete tasuks ", the Economist, 20 Detsember 2005.Enne 1984 a. Ameerika Ühendriikide Sensuse Büroo pidas Ohiot Kekpõhja osaks. See ala nimetati ümber Kesklääneks ja jagati kaheks. Ohio on nüüd Ida-Põhja Keskriikide alas. ohio on indiaani mini, mis viitab sõnapaarile "hea jõgi". Ohio jõgi määrab selle osariigi lõunapiiri.Selle osariigi auks on nimetatud palju laevu, nt "USS Ohio".
    Ohio on olnud mitmel korral presidendi valimistel omanud suurt tähtsust. 2004-dal aastal võitis G.W. Bush seal 50,8% häältest ja sellega ka sai ta Ameerika Ühendriikide presidendiks. Ka otsustas Ohio presidendi 1948.aastal, kui Harry S. Truman alistas Thomas Dewey . Ja veel 1976. aastal, kui Jimmy Carter võitis Gerald Fordi väikse vahega. Ohio ei ole alates 1892-st aastast valimiste võitjat toetanud ainult kahel korral(1944 Dewey ja 1960 Nixon ).
    Ohio osariigi tähtsamad linnad on: Akron, Canton, Cincinnati, Cleveland, Columbus , Dayton, Springfield, Toledo ja Youngstown .
    Ohios on 13 osariigi ülikooli:
    • University of Akron , Akron, Ohio
    • Bowling Green State University , Bowling Green, Ohio
    • Central State University , Wilnerforce, Ohio
    • University of Cincinnati , Cincinnati, Ohio
    • Cleveland State University , Cleveland, Ohio
    • Kent State University , Kent, Ohio
    • Miami University , Oxford, Ohio
    • Ohio University , Athens, Ohio
    • Ohio State University , Columbus, Ohio
    • Youngstown State University , Youngstown, Ohio
    • University of Toledo , Toledo, Ohio
    • Wright State University , Dayton, Ohio ( Fairnorn, Ohio )
    • Shawnee State University , Portsmouth, Ohio;
    46 kunstikolledžit, 6 riigi toetusega meditsiinikooli, 2 erameditsiinikooli, 15 ühiskondlikku kolledžit, 8 tehikakolledžit ja 24 iseseisvat mittetulunduslikku kolledžit.

  • AJALUGU


    Lõuna Manhattan (Ohio jõe ja suure järvistu vahel) oli, nagu enamus ameerikat, koduks tagasihoidlikele inimestele tuhandeid aastaid. Pärast nn "Kopra sõdu" nõudis tugev New Yorgi Iroquis konföderatsioon omale suured alad Ohiost oma jahi ja ilmselt peamiselt koprapüügi aladeks. Pärast laastavaid epideemiaid ja sõdu 17 saj, mis olid suures osas need alad tühjendanud 17 sajandi lõpuks eelnevatest elanikest, austati ala peamiselt Algoquini keelt rääkivate selle maa eelnevate asunike järglaste poolt. Paljud neist riikidest oli mitmerahvuselised ja vahepeal mitmekeelsed ühiskonnad, mis tekkisid eelnevate haiguste, ühiskonna ebastabiilsuse ja tugevate Iroqiude põhjal. Nemad, nagu ka nende esivanemad olid tuhandeid aastaid teinud, rõhusid põllumjanadusele(mais, päevalilled, oad jne), mida täindasid hooajalised jahid -mitte korilus- jahindus ühiskond nagu öeldakse levinud müütides.
    1650 -deks olid nad, nagu enamus tolle aja ühiskondi, osa suurest majandusest tänu oma karusnahaga kauplemisele. Ohio alasid asutavad rahvad ajaloolisel perioodil olid Miamid(suur ühendus), Wyandots'id(koosnes põgenikest, peamiselt lagunenud Huroni ühiskonnast), Delaware'id(kes olid oma algaladelt läände sunnitud), Shawnee'd( Missisippi kultuuri järeltulijad), Ottawa'd(rohkem seostatud Suure Järvistu aladega), Mingo'd(samuti põgenitest tekkinud), Eries'id(segunesid vaikselt teiste mitmerahvusteliste rühmadega).
    18. sajandil panid Prantsuse Ameeriklaste koloonia aluse vahetuspunktidele, et juhtida alal toimuvat karusnahaga kauplemist . 1754. a. pidasid Inglismaa ja Prantsusmaa sõja, mis on USA-s teada kui Prantsuse-Indiaani sõjad. Pariisi rahu( 1763 ) tulemusena andsid prantslased kontrolli Ohio ja Loode-Ameerika üle inglaste kätte. Varsti andsid inglased välja seaduse, mis keelas ameeriklaste kolooniatel Ohiosse oma asunduste rajamise. Inglise kontroll aja üle kadus Ameerika kodusõjaga. Ohio jõest põhjapoolsemad osariigid olid vabad riigid(seal puudus orjandus) ja lõunapoolsed riigid olid orjanduslikud osriigid. Esimestele kolooniatele pandi alus Martietta linna loomisega. Enne seda, kui Ohio valmistus osariigiks saama loodi Ohio arvelt Indiana , vähendades Ohio ala umbes tänapäeva osariigi suuruseni.
    19 veebruaril 1803 allkirjastas T. Jefferson alla seadusele, millega Ohio tunnistati 17-daks osariigiks. Ohio osariigis on sündinud seitse Ameerika Ühendriikide presidenti. Hetkel on Ohio pealinn Columbus.
  • GEOGRAAFIA


    Ohio on tõestanud, et ta on rikkalite maavaradega ja asub hea koha peal. Seal on väga hästi arenenud teedesüsteem. Ühe päeva tee kaugusel on 50% Põhja-Ameerika elanikkonnast ja 70% Põhja-Ameerika tööstusest. Põhjas asuv Eire järv annab Ohio osariigile 312 miili(~500 km) rannajoont . Nii on Ohio osariigi piir lõunast määratud Ohio jõega ja põhjas enamuses Eire'i järvega.Naaberosariigid on Michigan,Indiana,Kentucky,ja lääne Virginia .
    Enamus Ohiost on tasane maa, eriti loodepoolsed alad, mida tuntakse kui Suur Must Soo. Aga samas esineb seal ka üsna künklikke alasid nagu Allegheny Platoo . Seal asuvad osariigi suurimad söe varud. Osariigis voolavad mitmed suuremad jõed, millest põhjapoolsemad suubuvad lõpuks läbi Eire'i järve Atlandi ookeani. Ohio jõgi ise jõuab Missipippi jõkke ja sealt edasi Mehhiko lahte.
  • DEMOGRAAFIA


    2005-dal aastal oli Ohio osariigi pakutud rahvaarv 11 464 000 elanikku, mis on võrreldes eelnevate aastatega suurenenud. Ohios on ~390 000 mujal sündinud isikut(see on ~3,9%).
  • MAJANDUS


    Ohio osariik on peamiselt masinate, rehvide ja kummide, terase, tööriistade ja muu sellise tootja. Samas on seal ka tuntud kaubamärke, mis ei ole seotud tööstusega. Ohio on ka kinniste lennukitiibade(enne püüdis inimene ise tiibu lehvitada) sünnikoht tänu Wrigthi vendadele . Tänaseks on seal üks tuntumaid lennukite testimise baase. Kuna Ohio on osa "Maisi vööst", siis on seal ka tähtsal kohal põllumajandus. Järvedel mängib mingil määral rolli ka kalandus. Tänu pikale ajaloole ja ajaloolistele vaatamisväärtustele on seal tähtis koht ka turismil. Ohio osariigi 2004 aasta kogutoodangu ja teenuste väärtus oli ~420 miljardit dollarit. Inimese keskmine sissetulek oli 30 129 dollarit.
  • RELIGIOON


    Ohio on peamiselt protestantlik osariik. Seal on riigi suurim amišite kogudus . Clevelandis on ka arvestatavad juudi kogukonnad . Samuti on seal ka suured katoliiklaste kogudused. Kristlasi on seal 82%, kellest on 62% protestante. Muud uske koos judaismiga on ~2,5%. Ateiste on seal 16%.
  • RIIGI SÜMBOLID:


    • loom: valgesabahirv;
    • pealinn: Columbus;
    • lill: punane nelk ;
    • putukas: lepatriinu ;
    • laul: "Ilus Ohio";
    • osariigi moto: "Jumala abiga on kõik võimalik"

    Ohio lipp
    Ohio osariigi pitsat
  • KOKKUVÕTE


    Ma sain teada, mis oli tuttav seoses Ohioga. See oli üks linn nimega Springfield, kus toimub multika Simpsonite tegevus. Peale selle sain veel teada palju huvitavat informatsiooni. Ohiost oleneb väga palju presidendi valimine nagu näha olnud tekstist. Pealinn on nime saanud maade avastaja järgi.


    8
  • Vasakule Paremale
    USA osariik - Ohio #1 USA osariik - Ohio #2 USA osariik - Ohio #3 USA osariik - Ohio #4 USA osariik - Ohio #5 USA osariik - Ohio #6 USA osariik - Ohio #7 USA osariik - Ohio #8
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 8 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2009-01-16 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 13 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor luuser55 Õppematerjali autor
    Ohio osariigi andmed ja ajalugu.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    47
    docx

    Nimetu

    · Kinnitavad kanda esialu tänapäeva Kanada aladel: 1605 kalastajakoloonia, 1608 Québeci kaubapunkt · 1663 sai Uus Prantsusmaast krooniasumaa · Kinnitavad enda mõjusfääriks suure järvistu veetee ja liiguvad mööda Mississippi jõge Mehhiko lahe poole, kus 1681 pandakse alus Louisianale (1718 rajatakse seal New Orleans) · Prantsuse koloniaalimpeerium: Kanada Québec ja Ontario, Suure järvitu piirkond (mh tänapäeva Minnesota, Wisconsini, Illinois, Ohio ja Michigani aladel, nt Detrioti rajamine 1701), Mississippijõe org kuni Louisianani · Prantsuse alad takistavad (PA idaranniku) inglaste valgumist läände: kindlused! · Ristiusu levitamine ja karusnahakaubandus · Pigem kaubateede võrgustik kui kompaktne koloonia: suurel alal vähe elanikke (1700: 25 000; 1763: 83 000) III HOLLANDLASED: · 1626 kaubakompanii ostis indiaanlastelt Manhatteni saare ja rajas Uus Amsterdami koloonia (1660. aastatel 10 000 el.)

    Kategoriseerimata



    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun