toitudesse neid eelnevalt sulatamata. Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine · Köögivilja sorteerimine · Köögivilja pesemine · Köögivilja koorimine · Tapaloomade seedeelundite eraldamine · Lindude sulgede ja sisikonna eraldamine · Kalade soomuste ja sisikonna eraldamine Madala toiteväärtusega osade eraldamine · Kontide eraldamine lihast · Kõõluste eraldamine lihast · Kalade fileerimine (nahaga või nahata fileeks) · Prepareerimine (ka näiteks maksa kile eemaldamine jne. Toiduainetele ja pooltoodetele kuju andmine · Tükeldamine (tükelduskujud) · Toodete vormimine lk.92 · Toote sidumine lk.93, 95 · Pikkimine Võtted mis muudavad toiduainete kvaliteeti · Vahustamine · Hakkliha valmistamine · Pooltoodete paneerimine lk.94 Võtted, mis kiirendavad kuumtöötlemist ja muudavad maits. · Toiduainete leotamine ( kruubid, herned, oad, soolaseened, soolaliha )
(4, 5) Näivtöö 0 päeva (5, 6) Plaani paika panemine 2 tundi (6, 7) Vannitoa tühjendamine muudest esemetest 0.5 päeva (6, 8) Plaatide lõikamine sobivaks 1 päeva (7, 9) Vannitoa puhastamine tolmust ja muust 2 tundi (8, 9) Näivtöö 0 päeva (9, 10) Segude prepareerimine 2 tundi (10, 11) Plaatide paigaldamine põrandale 1 päev (11, 12) Vuugisegu lisamine põrandaplaatidele 1 päev (11, 13) Uute segude valmistamine 2 tundi (12, 14) Näivtöö 0 päeva (13, 14) Seinaplaatide paigaldamine 1 päev (14, 15) Vuugisegu lisamine seinaplaatidele 1 päev (15, 16) Plaatide puhastamine, viimistlemine 0
· SEM: kiirem meetod väiksemate suurenduste juures (kuni 20 000), mahuliste objektide uurimine, lahutusvõime kuni 50 nm mahulistel objektidel, kvalitatiivne keemiline informatsioon, piiratud kristalloraafiline informatsioon elektronide kanaleerumise abil. · EPMA: kiirem, täpsem (1% rel.) kvantitatiivne elementanalüüs alates B(5), halvem ruumlahutusvõime (18m3), ei anna kristallograafilist informatsiooni. 22. Millised on TEM piirangud? · Prepareerimine võib kesta nädalaid. · Kujutise lahutusvõime 0,12 nm. · Minimaalne analüüsitav ala 30 nm. · Elemendi avastamise piir 0,5 kuni 1% (massi). · Kvantitatiivse analüüsi täpsus 5 kuni 15 % (suhteline). · Elementide kvantitatiivne analüüs EDS alates Na (11); WDS alates B (5). · Kristallstruktuuri kindlaksmääramine on piiratud andmebaasi suurusega (umbes 120 000 faasi ja ühendit).
· Sorteerimine- suuruse, küpsuse ja kvaliteedi järgi. · Pesemine. · Koorimine. · Tapaloomade seedeelundkondade eraldamine. · Lindude sulgede ja sisikonna eraldamine. · Kalade soomustest ja sisikonna eraldamine. · Kontide jakõõluste eemaldamine lihast. · Kalade fileerimine. · Toiduainete ja pooltoodete kuju andmine. · Tükeldamine. · Leotamine. · Marineerimine e. Prepareerimine. · Vahustamine. · Hakkmassi valmistamine. · Paneerimine- pooltoodete ümbritsemine jahu, muna ja riivsaiaga. Säilib mahlasus. 14. Kirjelda süldi valmistamist. Süldimaterjal asetatakse eelmisel päeval külmaveega likku või kupatatakse enne süldi keetmist. Ettevalmistatud subprodukdid asetatakse külmaveega keema. Liha pannakse keema veidi hiljem 45 minutit peale keetmise algust. Sült kuumutatakse kiiresti keemiseni ja vaht korjatakse hoolikalt
vähene. Keeruliseks osutus ka liblikate püüdmine, kuna suured liblikad on ülikiire ja kõrge lennuga. Algselt oli probleemiks ka surmajasse mürgi muretsemine. Esialgu proovisin alkoholiga, kuid siis piinlesid liblikad surmutis liiga kaua, seega sai muretsetud Eesti Lepidopteroloogide Seltsist kloroformi, mis tegi putukate surmamise kiiremaks ja valutumaks. Endale oligi antud töö juures just kõige raskemaks katsumuseks putukate surmamine. Liblikate prepareerimine ja kuivatamine olid huvitavad ja jõukohased, aga näiteks mõnede liblikate määramine oli jälle üsnagi keeruline. Liblikate säilitamiseks vajalike kastide valmistamisel aitas mind isa. Loodan, et suudan hoida liblikakogu kahjurite eest ja säilitada õrnu eksponaate purunemisest, kuni saan kogu kinkida oma kooli bioloogia klassi. See oleks minupoolne kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks oma koolile. Antud kogu on edaspidigi võimalik täiendada
26. Mis ülesanne on objektiivläätsel valgusmikroskoobis? Objektiivlääts ,,püüab" saabuva kujutise kinni ning suurendab seda, saades keskmise suurusega kujutise. OPTILINE METALLOGRAAFIA 1. Kuidas prepareeritakse objekti optilises metallograafias? 1.tuleb valida välja proov, mis iseloomustab uuritavat materjali. See on olulise tähtsusega kogu ülejäänud analüüsi jaoks. 2. sama oluline etapp on proovi ettevalmistamine uurimiseks e. prepareerimine, mis seisneb järgmistes tegevustes: 1) Kõigepealt tuleb eemaldada uurimiseks väljavalitud ala objektist. Näiteks terastoru lekkepõhjuste uurimiseks tuleks võtta vähemalt kolm erinevat proovi: · toru tükk lekkekohast, · toru tükk lekkekoha lähedalt, · terve toru tükk lekkekohast kaugel. 2) Seejärel tuleb proov ettevaatlikult välja lõigata, et mitte kahjustada uurimisalust piirkonda. Selleks kasutatakse enamasti abrasiiviga (näit
Sõna "anatoomia" tuleneb kreekakeelsest sõnast anatome , mis tähendab lahti-, väljalõikamine. See viitab meetodile, mida vanasti anatoomilistel uurimistel väliste vaatluste kõrval peaaegu ainsana rakendati. Nüüdisteadusete poolt kogutud rikkalik meetodite arsenal võimaldab inimkeha ehitust uurida mitte ainult laibal vaid ka elusal inimesel. 1. Antropomeetria uurib inimkeha ja selle üksikosade kuju mõõtmise teel. 2. Prepareerimine on anatoomilise uurimise vanimaid meetodeid, mis on rakendatav tänapäevani. See on laiba kudede lahtilõikamine terariista abil, eesmärgiga eemaldada meid huvitav objekt ümbritsevatest kudedest. 3. Injektsioonimeetodi kasutamisel viiakse mitmesuguseid aineid veresoontesse, juhadesse, õõneselunditesse. Nii saab määrata õõneselundite mahtu, kuju, ulatust, elundite omavahelisi suhteid, projektsiooni skeletile ja nahapinnale. 4