linnuliha, kala, mereandide tarbimise. Taimetoitlus viisid Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level · Toortaimetoitlased Fifth level · Elava toidu tarbijad · Zen makrobiootikum · Fruitariaanid · Vegaanid · Ovovegetaarlased · Lakto vegetaarlased · Ovolaktovegetaarlase d · Pollovegetaarlased · Preskovegetaarlased · Punasest lihast loobujad ehk punase liha karsklased. Veeganid - toituvad ainult teradest, kaunviljadest, juur- ja puuviljadest, pähklitest ja
Toitude kohandamine allergikutele ja erivajadustega klientidele Lehmapiimaallergia tabab 0,5-4% lastest ja möödub tavaliselt koolieas. Lehmapiimas on mitmeid valke, allergiat võib põhjustada neist üks või mitu. Lehmapiimaallergia puhul on vaja leida teisi asendustoiduaineid. Küllalt levinud on sojavalgu baasil valmistatud piimaasendajad, kuid umbes 25% lehmapiimaallergia all kannatavaid imikuid ei talu ka sojavalku. Lehmapiimavalkude hüdrolüüsimisel kuni peptiidide ja aminohapeteni on võimalik saada lehmapiimaasendajaid. Mida väiksema moolmassiga on hüdrolüüsiproduktid, seda ebameeldivama maitsega on segud. Sama kehtib ka sünteetilistest aminohapetest valmistatud toidusegude kohta. Mõningatel juhtudel piisab, kui lehmapiima enne tarbimist kuumutada. Sellest on abi vaid sel juhul, kui allergiat põhjustavad termolabiilsed valgud. Kuna kitsepiima keemiline koostis erineb lehmapiima omast, võib abi olla ka lehmapiima asendamisest...
Gustav Adolfi Gümnaasium Referaat Taimetoitluse plussid ja miinused Koostas: Egerd Enok Klass: 9.B Juhendaja: Sirle Oja Tallinn 2016 Sisukord Sisukord................................................................................................................. 1 Sissejuhatus........................................................................................................... 2 1.1 Taimetoitlus..................................................................................................... 3 2.1 Taimetoitluse plussid........................................................................................ 6 2.1 Taimetoitluse miinused....................................................................
Hügieenilised lihaga levivad haigused, arvamus, et liha muudab inimese vägivaldseks ja kurjaks Eetilised loomi toiduks tappa on patt Nüüdisaegne elustiil moodne ja atraktiivne Taimetoitluse tüübid Vegetaarlus (range taimetoit) o Süüakse teravilja, puuvilja, aedvilja, kaunvilja, pähkleid, seemneid, seened, soja, õli o Ei sööda mune, piima, liha Pollovegetaarlus söövad taimset toitu ja linnuliha Fruitariaanid söövad ainult värskeid ja kuivatatud puuvilju, pähkleid, mett, oliiviõli. Toorataimetoitlus o Süüakse kuumtöötlemata teravilja, aedvilja, juurvilja, puuvilja, seemneid, seeni, õli. o Toiduvalmistamisel kasutatakse idandamist, purustamist, peenendamist, leotamist, mahlaks pressimist, piimhappekäärimist. Laktovegetaarlus o Süüakse piima ja piimatooteid ja taimset toitu o Ei lihale ja munale
Ovo-vegetaarlane, nemad tarbivad muna, kuid väldivad piimatooteid (Vegetarian Society, 2016). 8 Taimtoitlased jagunevadki kahte erinevasse gruppi veganid ja vegetaarlased. Ning see on lihtsustatult öeldud, kuid kui sptetsiifilisemalt taimetoitlasi jagada, jagunevad nad üheksasse erinevasse kategooriasse. Täistaimetoitlased ehk veganid, kelle menüüst on välja jäetud kõik loomset päritolu toidud. Fruitariaanid, kes söövad vaid marju ja puuvilju, lisaks seemneid ja teisi taimeosi, mida saab koristada taime vigastamata. Juur- ja teraviljad nende menüüsse ei kuulu. Toortaimetoitlased, kes söövad kuumtöötlemata puu- ja köögivilju, seemneid, pähkleid uskudes, et üle 45 °C töödeldud toit kaotab toiteväärtuse. Munataimetoitlased e ovovegetaarlased, kes söövad taimset päritolu toitu ja muna
Tervislik toitumine http://toitumine.ee/ Tervislik toitumine tähendab lihtsustatult, et sa ei söö rohkem ega vähem, kui su organism vajab ning sa sööd tasakaalustatult – organism saab toidust vajalikud valgud, süsivesikud, rasvad, kiudained, vitamiinid, fütotoitained jne. Ükski toit ei ole tervislik või ebatervislik, kasulik või kahjulik, vaid kõik sõltub söödavatest kogustest ja söömise sagedusest. Soovitused Ole aktiivne – liigu rohkem, istu vähem Eelista lihale kala Päeva alusta hommikusöögiga Ära liialda alkoholiga Söö regulaarselt Väärtusta toitu Viljad Üks portsjon on umbes peotäis ehk 100 g värskeid või kuumtöödeldud puu- ja köögivilju ning marju. Sellise koguse erinevate viljade söömisel on tõenäoline, et organism saab kätte vajaliku koguse paljudest vitamiinidest ja mineraalainetest, samuti vajalikke fütotoitaineid, vett ja kiudaineid. Mida erinevamad ja värvilisemad on puu- ja köögiviljad, seda parem. Vesi Enamik meie rakkud...
Taimetoitluse liigid. 1. Laktovegetariaanid taimne toit + piimapoduktid, ei tarbi kõigu- ega püsisoojaste loomade liha. 2. Ovovegetariaanid taimne toit + muna. 3. Lakto-ovovegetariaanid taimne toit + muna + piimatooted. 4. Preskovegetariaanid taimne toit + kala ja kalasaadused. 5. Pollovegetariaanid taimne toit + linnuliha. 6. Punase liha karsklased taimne toit + punane liha. 7. Veeganid terad + kaunviljad + puu- ja juurviljad + pähklid + seemned. 8. Fruitariaanid värsked ja kuivatatud puuviljad + pähklid + mesi + oliiviõli. 9. Toortaimetoitlased eitavad küpsetamist ja marineerimist. 10. Zen makrobioodikud pruun riis + taimetee. Taimetoitluse eelised: *kehakaal on normis, rasvumine väheneb; *hüpertoonia harv nähtus; *kolesterooli tase madal, väheneb südamehaiguste risk; *levinud tervislik eluviis, *odavam toit, * tekitab küllastustunde ja on kalorivaene; *teatud haiguste puhul näidustatud (kõrgvererõhutõbi)