Triinu Šmuul
KP2-10
Ajalugu
Sarnasust teise suure jookide rühma – vermutitega lisab
asjaolu, et oma teekonda alustasid bitterid seedimist
parandava arstirohuna.
Teadupäralt loetakse esimeseks vermutivalmistajaks
Hippokratest.
Kuulus Vana-Kreeka leidis nimelt, et kui magusas veinis
leotada
koirohtu ja
keeta punet, saab seedimist
soodustava ja lõõgastava joogi.
Põhimõtteline erisus seisneb selles, et
vermuti peamise
komponendina kasutatakse veini, bitterite puhul on
aga aluseks kange
alkohol .
Mitmed bitterid, näiteks
Angostura bitter või Underberg,
on ka tänasel päeval eeskätt hinnatud kui arstimid
.
Valmistamine
Bittereid valmistatakse
maitsetaimede destilleerimise ja
leotamise teel
.
Maitsestamisel kasutatakse apelsinikoort, hiniini,
angostuurapuu koort, krootonit, artišokki, pomerantsi,
rabarerit, koirohtu, ema- ja koldjuurt, jne. Lisanditena
nelki,
vanilli , koriandrit, lavendlit, muskaati ja palju
muud.
Arusaadavalt hoiavad tootjad
retsepte kiivalt saladuses.
Aromaatsed bitterid
Seedimist soodustavad bitterid nt.jäägermeister
Amaro
Angostura Bitter
Becherovka
Campari Fernet Branca
Riga
Black Balsam (Rīgas Melnais balzams)
Kõik kommentaarid