Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Universaalsaed, täpsussaed (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Tartu Kutsehariduskeskus
Ehitus-ja puit
Ott Soomets
UNIVERSAALSAED JA TÄPSUSSAED
Kursusetöö
Juhendaja Aivar Krull
Tartu 2011
Sissejuhatus
Antud töö eesmärgiks on tuua välja kahte erinevat tüüpi saed ning nende saagide ohutusnõuded ja kasutusalad. Töös on kavas kasutada ainult internetist saadud materjale.
Universaalsaed
Universaalsaag GSA 1200 E
kaal
3.7Kg
Võimsus
1200 W
Käigusagedus
0-2800 min-1
Käigupikkus
19 mm
Saagimissügavus
Puidus kuni 250 mm
Kasutusala sellel sael on puidu lõikamine, kuid on olemas ka selliseid, mis lõikavad teatud sorti kive. Nagu näiteks krohvitud seina jms.
TÄPSUSSAED
Altendorf WA6
Kelgu pikkused 1600, 2000, 2600 mm
Ketta läbimõõt 250...315 mm
Manuaalne kõrguse reguleerimine.
Manuaalne kaldenurga reguleerimine.
Peaketas 4 kW
Ettelõikeketas 0,37 kW
Ketta kaldenurk0...45°
Selle saega saetakse enamjaolt puitu. Saab saagida väga erinevates mõõtudes ning väga erineva otstarbega esemeid või latte .
Ohutusnõuded saagidega töötamisel:
  • Kasuta kõrvaklappe – erinevate materjalide töötlemisel võib müratase kohati ületada 85 dB piiri. Kaitseks müra eest kasuta ALATI kõrvaklappe.
  • Hoia töökoht puhas ja korras – vigastuste vältimiseks eemalda võimalikud takistused.
  • Ära unusta töökeskkonna mõju töötulemusele – ära unusta elektrilisi tööriistu vihma kätte ning ära kasuta neid niisketes või märgades ruumides. Taga töökoha piisav valgustus. Ära kasuta elektrilisi tööriistu põlevate vedelike või gaaside läheduses.
  • Kaitse end elektrilöökide eest – väldi kokkupuudet elektrit juhtivate esemetega. Töötamisel eritingimustelvõib ohutuse tagamiseks ühendada maanduslüliti.
  • Ära luba lapsi tööpiirkonda – väldi kõrvaliste isikute kokkupuudet elektrilise tööriistaga või selle voolujuhtmega. Tööpiirkonda ei tohiks tulla ükski kõrvaline isik.
  • Hoia tööriista hoolikalt – kui seadet ei kasutata, hoia seda kuivas lukustatud kohas ja lastele kättesaamatul kõrgusel.
  • Ära koorma tööriista liigselt – töötamine on ohutum, kui kasutad tööriista õigesti.
  • Riietu õigesti – ära kasuta avaraid riideid ega ehteid , mis võivad seadme liikuvatesse osadesse takerduda. Väljas töötamisel kasuta kummikindaid ja mittelibisevaid kingi . Kui juuksed on pikad, kasuta juuksevõrku.
  • Kasuta kaitseprille – kaitseprillid kaitsevad silmi töötlemisel eralduvate laastude eest, mis võivad nägemist kahjustada. Kui töötlemisel eraldub palju tolmu, kasuta tolmukaitset.
  • Kontrolli voolujuhtme seisundit – ära kunagi transpordi seadet voolujuhtmest kinni hoides ega eemalda seadet seinakontakrist juhtmest tõmmates. Väldi juhtme sattumist kuumadele, õlistele või teravate servadega pindadele .
  • Kinnita töödeldav detail korralikult – kasuta selleks pitskruvi. Nii jäävad mõlemad käed vabaks.
  • Hoia tarvikuid hoolikalt – hoia tarvikud teravad ja puhtad. Järgi nende hoolduse ja vahetuse eeskirju. Kontrolli regulaarselt voolujuhtme ja pikendusjuhtme seisundit ja vajadusel vaheta vigastunud juhtmed . Hoia käepide kuiv ja puhas ning väldi selle kokkupuudet õli ja rasvadega.
  • Eemalda voolupistik seinakontaktist alati – kui seadet ei kasutata, eemaldatakse voolupistik seinakontaktist, samuti ka seadme hooldamisel või saeketta vahetamisel.
  • Eemalda võtmed – enne seadme käivitamist eemalda sealt reguleerimis- ja paigaldusvõtmed.
  • Väldi juhuslikku käivitamist – kui seade on seina kontakti ühendatud, ära transpordi seadet, hoides sõrme voolulülitil. Kontrolli, et pistiku seinakontakti ühendamisel oleks voolulüliti väljas.
  • Pikendusjuhtmed töötamisel väljas – välitöödel tuleb kasutada selleks ettenähtud ja vastavalt markeeritud pikendusjuhtmeid.
  • Ole tähelepanelik – keskendu tööle. Kui oled väsinud, ära kasuta elektrilist tööriista.
  • Enne voolupistiku seinakontakti ühendamist kontrolli seadme korrasolekut – enne seadme kasutuselevõtmist kontrolli turvaseadmete ja seadmete osade seisundit. Sellega tagad seadme laitmatu töö. Kontrolli liikuvate osade vaba liikumist, osade korrasolekut ja kinnitust ning muude seadme tööd mõjutavate tingimuste normaalsust. Turvasüsteemi rikke kõrvaldamiseks või mistahes rikkis osa vahetuseks viia seade volitatud remondipunkti, kui kasutusjuhis teisiti ei määda. Rikkis voolulüliti vahetatakse firmateeninduses. Ära kasuta rikkis voolulülitiga seadet.
  • Ohutuse tagamiseks – ohutuse tagamiseks tuleks kasutada vaid kasutusjuhises ja tootekataloogis soovitatud lisavarustus ja lisaseadmeid. Muu seadme kasutamisega kaasneb kehavigastuste oht.

Kokkuvõte
Töös on kirjutatud erinevat tüüpi saagide ohutusest, nende kasutusaladest ja andmetest. Kuid see, et saagidel on erinevad nimetused ja kasutusalad, on siiski neil kõigil samasugused ohutusnõuded.
Kasutatud kirjandus
Vasakule Paremale
Universaalsaed-täpsussaed #1 Universaalsaed-täpsussaed #2 Universaalsaed-täpsussaed #3 Universaalsaed-täpsussaed #4 Universaalsaed-täpsussaed #5 Universaalsaed-täpsussaed #6 Universaalsaed-täpsussaed #7
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-10-27 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 21 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor siilipekk Õppematerjali autor
Ohutusnõuded saagidele

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
937
pdf

Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat

Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat Toimetaja Raul Adlas Koostajad: Andras Laugamets, Pille Tammpere, Raul Jalast, Riho Männik, Monika Grauberg, Arkadi Popov, Andrus Lehtmets, Margus Kamar, Riina Räni, Veronika Reinhard, Ülle Jõesaar, Marius Kupper, Ahti Varblane, Marko Ild, Katrin Koort, Raul Adlas Tallinn 2013 Käesolev õppematerjal on valminud „Riikliku struktuurivahendite kasutamise strateegia 2007- 2013” ja sellest tuleneva rakenduskava „Inimressursi arendamine” alusel prioriteetse suuna „Elukestev õpe” meetme „Kutseõppe sisuline kaasajastamine ning kvaliteedi kindlustamine” programmi Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013” raames. Õppematerjali (varaline) autoriõigus kuulub SA INNOVEle aastani 2018 (kaasa arvatud) ISBN 978-9949-513-16-1 (pdf) Selle õppematerjali koostamist toetas Euroopa Liit Toimetaja: Raul Adlas – Tallinna Kiirabi peaarst Koostajad: A

Esmaabi



Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun