Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Enn Vetemaa "Püha Susanna ehk meistrite kool" (7)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Enn Vetemaa . “Püha Susanna ehk Meisrite kool”
 
  • Sõnasta korrektselt sisutiheda väitlausena romaani põhiprobleem ning kirjuta sellest lähtuvalt vähemalt 100-sõnaline arutlus.
    Näidendis „Püha Susanna ehk Meistrite kool“ on kesksel kohal moraaliprobleemid, mida valgustatakse eri rakurssidest ja mõttetasandeilt.
    Tegemist on näidendiga, mis käsitleb eelkõige ühiskonna moraaliprobleeme. Kaks haltuurameest, saanud vanalt inimeselt tööd, soovivad ta lihtsalt paljaks varastada. Nende õnneks on daam naiivne ning lihtsameelne , ei näi justkui nende plaanidest arusaavat. Probleem laheneb ikkagi täiesti ootamatult, daam on teose lõpuks adopteerinud kaks näiliselt identset töölist (Goga ja Vova), põetab haigevoodis Antonit.
  • Iseloomusta Anne-Maid. Temas avaldub näiline vastuokslikkus. Selgitage!
    Anne- Mai on korraga lihtsameelne ja läbinägelik, eluvõõras vana daam ja niiditõmbaja. Anne-Mai reageeringud on üllatuslikud, puändikad ja vastuolus argiteadvusliku käitumisega, just siin sünnib intellektuaalne huumor ja grotesk. Näidendi tegevustik juhib Anne-Mai vaimse üleoleku ning inimarmastuse võidule rumalkurjuse ja ahnuse üle.
  • Iseloomusta Antoni ja Eduardi. Koosta nende võrdlev karakteristika.
    Haltuuramehed esinevad tavaliselt paaris. Koomiliselt mõjuvad nii nende sarnasus kui ka erinevus. Näidendit läbivaks kummalistes kordumistes läheb usutav üle usutamatuks. Koomilise peamiseks allikaks on eri eluhoiakuid kandvate tegelaste suhtlemise haakumatus, üksteisest möödarääkimine. Anton ja Eduard kehastavad haltuuramentaliteeti.
  • Analüüsi „Püha Susanna“ tegelaste suhteid vaatuste kaupa. Kuidas nende suhted tegevuse käigus muutuvad?
    Esimeses vaatuses on luubi all peamiselt Anne-Mai ja Goga suhted. Anne-Mai on Gogast väga vaimustatud, ta söödab teda munaga, ei pahanda, kui Goga on varastanud ühe prossi vanadaami sahtlist , kiidab haltuurameestele Gogat, jagab talle heldelt oma vara.
    Teises vaatuses on põhilised tegelased Anne-Mai ning nääklevad ja üksteist ületrumbata üritavad Anton ja Eduard. Anne-Mai kiidab kord üht, kord teist, haltuuramehed on teineteise peale väga kadedad ning teevad teineteist pidevalt maha.
    Kolmandas vaatuses tuleb hulganisti lisategelasi. Anne-Mai on lapsendanud Vova, kes meenutab välimuselt Gogat erinedes temast vaid punaste juuste tõttu. Samuti on ta lapsendanud Goga. Veeleket saadetakse nüüd likvideerima Gago, kes sarnaneb nii Vovale kui Gogale, erinedes neist vaid oma blondide juuste tõttu.
  • Selgita, milles avaldub näidendi süžeearenduse tinglikkus. Too näiteid.
    Näidend on väga huvitava ülesehitusega. See, kui kiiresti näidend ajaliselt edasi läheb, sõltub sellest, kas Eduard ning Anton esinevad koos või mitte. Poisid käivad Anne-Mail külas, kas siis koos tööd tehes või vabal ajal eraldi püüdes daami enda poolele meelitada. Eriti huvitav oli teises vaatuses stseen , kus Anton tahab tulla daami paljaks varastama, kuid ebaõnnestub, sest daam on üleval ja ta jääb vahele. Tänu daami naiivsusele suudab ta oma süütust tõestada. Antoni sealolekul kiidab Anne-Mai Eduardit taevani. Hiljem, kui Anton on lahkunud, astub uksest sisse Eduard. Saanud teada, et Anton just lahkunud oli, ütleb ta paar paremat sõna ning seepeale kiidab Anne-Mai Antonit taevani. Tundub, et Anne-Mai isegi ei tea, keda eelistada. Väga huvitav lõpplahendus on. Lõpp on sarnane algusele ning ka on sinna kirjutatud, et näidend jätkub leheküljelt 48. Seega on näidend justkui tsükkel.
  • Too näiteid karakteri-, situatsiooni- ja sõnakoomikast „Pühas Susannas“.
    Karakterikoomika- Anne-Mai. Anne-Mai koomilisus seisneb just tema naiivsuses ning vastuolulisuses. Ta kiidab Eduardile Antonit ja Antonile Eduardit. Ta ise soodustab poiste halbu mõtteid ja plaane , sest kingib neile omi asju, annab siidtapeedi ja Hollandi kamina materjali nende valdusesse, kui poisid vaid talle uue tapeedi ja kamina ehitavad. Ta ei pahanda Gogaga, kui viimase taskust leitakse üks väärisehe, mis pärit vanadaami sahtlist.
    Situatsioonikoomika- Esimeses vaatuses koht, kui haltuuramehed on just jõudnud ja tutvustad ennast. Haltuuramehed hakkavad hooplema Antoni teadmistega, soovides sellega hämmastada vanat daami, jäävad aga ise suu ammuli vaatama, kui daam mängleva kergusega vuristab ette Mozarti täispika nime. Samuti sealt lähedalt see hetk, kui Anne-Mai meenutab oma kadunud meest Leopoldi nimetades teda väga heaks inimestetundjaks. „Ta aimas nagu õhust ära, kellega tal tegemist. Kui palju on siin käinud kunstiga äritsejaid. Leopold viskas nad lihtsalt välja... Vahel ma olin isegi pahane, et ta mind kõigest kurjast eemale hoidis, et ma ühtegi niisugust... ebaausat pole lähemalt tundma õppinud.“
    Sõnakoomika- Anne-Mai:“Aitäh, nii suur ja punane...“ Eduard:“ Vanamehe aiast ... Annad tublisti sitta, siis tuleb lille mis mühiseb.“ (Teine vaatus )
    Eduard:“Häh! Ma ei tee tööd mitte aastateks vaid sajanditeks. Vohh!“ Anne-Mai:“Kuidagi tuttavalt kõlab... Ah jaa, nii ütles reedel meie Anton! Siis, kui ta kaks teie paani seinalt maha rebis.“ (Teine vaatus)
  • Sõnastage teose peamõte.
    Teose juhtmõtteks on hea ning kurja võitlus.
  • Enn Vetemaa-Püha Susanna ehk meistrite kool #1 Enn Vetemaa-Püha Susanna ehk meistrite kool #2 Enn Vetemaa-Püha Susanna ehk meistrite kool #3
    Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
    Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-02-26 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 116 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 7 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor gretep Õppematerjali autor
    Ülevaatlik küsimuste-vastuste kogum näidendist.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    5
    rtf

    "Püha Susanna" - Enn Vetemaa (teose analüüs)

    Kirjandusteose analüüs Püha Susanna ehk meistrite kool Enn Vetemaa Tallinn, 1974 1. Teose sisu lühikokkuvõte Teose ,,Püha Susanna ehk meistrite kool" peategelane on AnneMai, kelle mees Leopold on surnud ning naine elab üksinda nende majas. Ühel päeval, kui AnneMai kodus toru tilkus, kutsus ta torulukksepa, kes parandaks toru ära, sest AnneMai maalid on väga hügroskoopsed. Torulukksepaga vesteldes jõudis AnneMai kokkuleppele remondi tegemises, sest naisele ei meeldinud enam oma keskaegse sisustusega maja. Torulukksepp Goga kutsub remondiks appi veel kaks sõpra Antoni ja Eduardi

    Kirjandus
    thumbnail
    2
    rtf

    "Püha Susanna ehk Meistrite Kool" - Enn Vetemaa

    Anne-Mai hakkab tahtma enda kodu natuke moodsamaks teha, kuna ta kodu on täis keskaegseid hinnalisi esemeid ja maale. Goga pakub enda ,,kontorist" pottseppmeistri (anton) ja maalri (eduard). Anton ja Eduard jõuavadki kohale nad hakkavad arutama millal tööga pihta hakkata ning kui Anton ytleb et ,, mina oleks juba homme nõus pihta hakkama ,, siis kukub Antoni taga olev maal maha ja riivab lauda, millel grammofon hakkab mängima sünge leinamarssi. Maalil oli Püha pottsepp Bonifacius. Kui Eduard hakkab rääkima et ta saab tööga hakkama siis kukub Eduardi taga maal maha ja hakkab sama muusika mängima. Maalil oli Püha maalermeister Hieronymus. Anne-Mai hakkab nende pärast kartma ning ytleb neile et nad ei võtaks tööd vastu, kui Anton ja Eduard ei usu endeid ja siiski võtavad töö vastu. Kui Goga ütleb et ta võib Antoni ja Eduardi tööd ära teha siis ei kuku ükski maal maha

    Kirjandus
    thumbnail
    1
    doc

    Enn Vetemaa "Jälle Püha Susanna ehk armastuse kool"

    ENN VETEMAA "Jälle Püha Susanna ehk armastuse kool" Komöödia kahes vaatuses proloogi ja epiloogiga. Näidend algab proloogiga, kus Anne-Mai (hüüdnimega Püha Susanna) ja Rudolf üritavad teha muumiat. Nende ettevõtmise katkestab ootamatult sisse tormanud miilitsakursant, kes süüdistab neid mõrvas ja laiba rüvetamises. Veel teatab kursant, et ta on seda maja juba kaua valvanud ja tähele pannud, et öösiti seal midagi imeliku tehakse. Anne-Mai ja Rudolf proovivad küll selgeks teha, et see on kunst mida nad teevad aga kursant ei kuula neid vaid arreteerib nad. Edasi algab esimene vaatus. Rudolf on parimates aastates mees, kes peab

    Kirjandus



    Kommentaarid (7)

    t22bs profiilipilt
    t22bs: Korralik kokkuvõte :)
    20:24 13-04-2011
    praeahi profiilipilt
    praeahi: Hea kokkuvõte
    21:03 06-12-2011
    Kellu33 profiilipilt
    Kellu33: Oli abiks :)
    21:38 08-04-2013



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun