Sageli valmistatakse ja serveeritakse osa toite lõplikult söögisaalis kliendi nähes laua juures. Rikkalik veinikaart peab rahuldama kõige nõudlikuma gurmaani soovi. Esindusrestoranide eriliik on gourmet-restoranid, kus rõhk pole sageli niivõrd interjööril ja serviisil, kuivõrd roogade erilisel maitsebuketil ja väljapanekul. Need restoranid pakuvad gurmaanidele e toidunautlejatele erilisi maitseelamusi. Hinnatase on kõrge. 8 Ajaviiterestoranid võivad olla sissepääsumaksuga esindusrestoranid, tantsu-, piljardi-, kaardi-jm mängude ning ööklubide restoranid. Sissepääsumaksuga esindusrestoranides on õhtusel ajal põhiliseks ligitõmbajaks varietee- või muu programm, mille vaatamine on tasuline. Roogade ja jookide valik on rikkalik. Programmi vaheaegadel ning pärast programmi võivad külastajad tantsida. Tantsurestoranis on põhi tähelepanu tantsuvõimalusel, mis eeldab head parkettpõrandat ja tantsuorkestri olemasolu
ettevõtetesse. Pooltooteid ja valmistoite võidakse toota ka erinevatele toitlustusettevõtetele, kus kohapeal toitu ei valmistata või valmistatakse osaliselt. 1.5. Restoranid Restoranid on toitlustusettevõtted, mis pakuvad kvaliteetset tooodet ja teenindust, mugavat keskkonda ja sageli ka ajaviidet. Restorani mõiste on väga lai. Restoranid võivad olla iseseisvad toitlustusettevõtted või asuda hotellides, laevadel, rongides, firmades jne. Iseseisvad ettevõtted võivad olla esindusrestoranid, lõunasöögirestoranid, konkreetsetele toodetele või köökidele spetsialiseerunud restoranid (pitsarestoranid, kalarestoranid, biifsteegirestoranid, küüslaugurestoranid, prantsuse, vahemere, itaalia, kreek, vene jne köögile spetsialiseerunud jne), ajaviiterestoranid jne. Äriidee võib olla ka kombinatasioon eelnimetatutest jne. Hotelli restoran pakub tavaliselt buffet-lauast või osalise teenindusega hommikusööki hotelli
12 B. Kas teenindus toimub ladusalt? Mida muudaksite? Põhjendage. 2. Koostage ideekaart ettevõtetest, mis pakuvad toitlustusteenuseid. 1.5 Restoranid Restoranid on toitlustusettevõtted. Need pakuvad: kvaliteetset toitu ja teenindust, mugavat keskkonda, ajaviidet. Restoranid võivad olla iseseisvad ettevõtted. Neid jaotatakse: esindusrestoranid, lõunasöögirestoranid, konkreetsetele toodetele spetsialiseerunud restoranid: pitsarestoranid, kalarestoranid, küüslaugurestoranid, biifsteegirestoranid jne, konkreetsetele köökidele spetsialiseerunud restoranid: Vahemere, Itaalia, Kreeka, Prantsuse, Vene jne köögile spetsialiseerunud. Restoranid võivad asuda hotellides, laevadel, rongides, firmades jne. Hotellirestoran Pakub hommikusööki hotellis ööbijatele