Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"-fantosmia" - 2 õppematerjali

thumbnail
38
pptx

Lõhna tajumise häired ja selle põhjused

Lõhna tajumise häired ja selle põhjused Toiduainete sensoorse hindamise alused Lõhn  Lõhn-toidu organoleptiline omadus  inimene tajub oma lõhnaanalüsaatori ehk nina abil  Lõhnaaistingu tekitab enamasti gaaside segu  nuusutamisel satuvad kergestilenduvate ühendite molekulid koos sissehingatava õhuga ninasõõrmetesse, kust kanduvad nina ülemise piirkonna limaskesta haistmisepiteelil asetsevate retseptoriteni, mis reageerivad lenduvate ainete osakestele > lõhna tajumine.  Ajju edastatud signaali tulemusena tekib inimesel vastav käitumismuutus  söögiisu, hirm, meeldiv emotsioon või vastikustunne. Lõhna tajumine  Eristatakse:  Nasaalsed lõhnaaistingud  lenduvate ainete nuusutamisel (õhu hingamisel läbi nina)  Tajutavad lõhnaaistingud;  Retronasaalsed aistingud – nina kaudu õh...

Toit → toiduainete sensoorse...
10 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Kordamisküsimused 2(vastused)

19. Meeleelundi mõiste ja meeleelundite talitluse üldpõhimõtted. Sensoorse informatsiooni kodeerimine ja töötlemine. Meeleelundid on väliskeskkonnast ja organismist tulevaid ärritusi (informatsiooni) vastuvõtvad elundid. Klassikaliselt eristatakse nägemis-, kuulmis-, tasakaalu-, maitsmis-, haistmis- ja kompimismeelt. Neile lisanduvad temperatuuri-, tasakaalu-, lihasmeel. Meeleelundite tegevusega on seotud väliskeskkonnast saadava informatsiooni vastuvõtmine, töötlemine ja edastamine KNS-i; talitlus on aluseks aistingute ja tajude tekkele. Meeleelundite talitlus võimaldab organismil keerukais keskkonnaoludes kohaneda. Meeleelund - anatoomia-alane mõiste ja kätkeb endas anatoomilisi struktuure, mis on kohastunud välismaailma ärritajate vastuvõtuks Meelesüsteem funktsionaalsest aspektist koosneb kolmest osast: 1) sensor e retseptor 2) aferentsed juhteteed 3) KNS struktuurid ja nendega seonduvad...

Meditsiin → Füsioloogia
359 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun