Agrotehniliste ja klimaatiliste tegurite mõju rukkijahu küpsetusomadustele
Agrotehniliste ja klimaatiliste
tegurite mõju rukkijahu
küpsetusomadustele
Rukis
Rukis on arvatavasti pärit VäikeAasiast.
Eestis tunti rukist juba 4000 aastat tagasi
nisupõldude umbrohuna.
Praegu annab umbes pool rukkitoodangust
Venemaa.
Rukkil on kümneid liike ja palju sorte.
Rukis
Rukis on vähenõudlik pinnase suhtes ja on
ka külmakindel.
Seetõttu sobib see hästi põhjamaises
kliimas kasvatamiseks.
Kooritud rukkitera kasutatakse tervelt,
purustatult ja jahvatatuna helvesteks või
jahuks.
Tangained rukkist
Rukkitang saadakse rukkitera koorimise
ja lihvimise teel.
Rukkihelbed valmistatakse lihvitud
rukkiteradest, mis on kuumtöödeldud,
jahutatud ja valtsitud õhukesteks
helvesteks.
Rukkijahu enamasti jahvatatakse
peeneks kogu tera.
Rukkijahu
Kuni 11 % valku, 7577 % süsivesikuid, 12 %
rasva.
Sisaldab mineraalained: kaalium,
magneesium, f...