Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

Missugusi muudatusi tõi renessanss Euroopasse?

K&V >> Ajalugu | Akadeemiline | 0 punkti | 788 vaatamist |
- [Postitus on kustutatud] -
Vastuse lisamiseks pead sisse logima










Tead vastust? Vasta küsimusele
Vastuseid: 10 | Hääli: 3
Renessanss tõi Euroopasse kultuurilise murrangu Euroopasse pärast keskaega. Roomakatoliku kiriku poolne maailmapilt lõi kõikuma.Renessanss mõjutas paljusid valdkondi nagu näiteks kirjandust, kunsti, teadust, poliitikat jne.Vanu ettekujutusi maailmast hakati ümber lükkama. Renessanssi ajal toimus antiikkultuuri taassünd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Renaissance
Dhhdhsjaodbdis
Jejd
Renessanss tõi Euroopasse antiikkultuuri taasväärtustamise, seda ajastud nimetatakse ka humanismiks. Renessanssi alguseks peetakse Itaaliat, sest see oli hiliskeskajal üks rikkamaid piirkondi. Sinna tekkisid siis käsitööettevõtted ja pangad. Rikkad rajasid endale tohutuid paleesid ja aitasid edendada kunsti. Linnadesse tekksid suursugused ehitised ja esinduslikud linnaväljakud. Linnad tellisid kunstnikelt skulptuure ja maale.Tähtsaima renessansskultuuri keskusena tõusis esile Firenze. Eeskujuks oli antiikkunst ja näiteks kunstis hakati inimest kujutama võimalikult loomulikuna. Selle kaudu hakati õppima anatoomiat. Väga tähtsaks renessansikunstnikuks oli Leonardo da Vinci. Kirjanduses ilmnesid uued ideed, nt Itaalia kirjanik Dante Alighier. Terves Euroopas levis renessanss alles uusaja algul. Renessanss tekitas inimestele uue maailmapildi. Kahjuks sellel ajal teadustööd tehes, seda väga ei hinnatud. Näiteks teadlased Galileo Galilei ja Giorando Bruno, kes meie jaoks praegu on vanaaja geeniused, siis sellel ajal olid nad kahjuks inkvisitsiooni ohvrid ja neid ei mõistetud. Alles sadu aastaid hiljem nende teadustööd tõestati.

,,Inimene, ühiskond, kultuur'' Keskaeg 2. osa, lk 208-215, Mati Kõiv ja Mati Laur
Renessanss tõi Euroopasse kultuurilise murrangu Euroopasse pärast keskaega. Roomakatoliku kiriku poolne maailmapilt lõi kõikuma.Renessanss mõjutas paljusid valdkondi nagu näiteks kirjandust, kunsti, teadust, poliitikat jne.Vanu ettekujutusi maailmast hakati ümber lükkama. Renessanssi ajal toimus antiikkultuuri taassünd.
enessanss sai alguse hiliskeskaegses Itaalias ning levis sajandite jooksul ülejäänud Euroopasse. Kuigi paberi kättesaadavus ja trükikunsti leiutamine kiirendasid ideede levikut, ei olnud muutused kõikjal samasugused. Kujutavas kunstis ja kirjanduses oli renessansskultuuris esil peamiselt Itaalia, muusikas aga Madalmaad.

Renessansiajal hakati uuesti uurima vahepeal unustusse jäänud antiikaja kunsti, kirjandust, filosoofiat ja igapäevaelu. Renessansikultuur tajus end antiikkultuuri taassünnina, mis ei tähenda siiski, et renessansiaja inimmõtte areng piirdunuks ainult vana meeldetuletamisega. Antiikaja ja renessansi vahele jäänud ajastut hakati nimetama keskajaks.

Ajastut iseloomustas eemaldumine religioonikesksetelt väärtustelt inimesekeskse maailmapildi suunas. Iseloomulikuks sai arutlemine ilu üle ja selle poole püüdlemine. Varem olid kunsti headuse kriteeriumid lähtunud sellest, mis on õige ning see õigsus oli inimesest kõrgemal. Nüüd hakati taotlema elamuste pakkumist inimese meeltele.
Hakati rohkem mõtlema ilmalikule elule kuid unustamata taevariiki.



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun