Mineraalained õpilase toidulaual
SISSEJUHATUS
Toitumisharjumused kujunevad lapseeas, mistõttu on lapse toitumise jälgimine väga tähtis.
Toiduvalikut määravad inimeste toitumisalase teadlikkuse tase, rahalised võimalused,
toiduressursside kättesaadavus, perekonna toitumisharjumused, mängukaaslaste ja sõprade
toidueelistused ja rahvusköögi eripärad.
Ka paljud täiskasvanuea haigused saavad alguse valest toitumisest lapsepõlves. Mitmed uuringud
on näidanud, et toit, mis sisaldab palju küllastunud rasvu, soola, suure rasvasisaldusega piima- ja
lihatooted ning vähe puu- ja köögivilju, mõjutab oluliselt südame-veresoonkonna haiguste,
mõningate vähktõve liikide ja rasvtõve teket täiskasvanueas.
Toitumisharjumused võivad muutuda kui toimuvad muutused inimeste väärtushinnangutes või
ümbritsevas keskkonnas.
Alates Eesti iseseisvumisest on lisandunud toiduturule palju uusi ja huvitavaid valikuvõimalusi ja
varem traditsioonilised toitumisharjumu...