Kuulsad Prantsuse kokad
Kuulsad Prantsuse kokad
Auguste Escoffier
1846- 1935
· Ta alustas kokkamist 13-aastasena.
· Maailma tippkokandus teab teda kui esimest a
´la carte`i menüü loojat, söögikaartide
uuendajat, professionaalse köögikorralduse
organiseerijat ning kokaameti maine arendajat.
· Ta viljeles kokakunstistiili, mis kannab nime
haute cuisine ehk fine dining.
· 1897 vallandati ta Savoy Hotellist, kuna teda
süüdistati 3400 £ väärtuses veinide ja muude
alkohoolsete jookide kadumisega.
· Seejärel asutas ta koos hotellipidaja César
Ritziga mitmeid restorane hotellidesse.
· 1913 sai ta tööd Kaiser Wilhelm II juures laeval.
· Kokkamist jätkas ta ka Esimese Maailmasõja
ajal, kus tapeti ka tema poeg.
· Ta avaldas mitmeid kokandusega seotuid
raamatuid, tuntuim "Le Guide Culinaire"
Marie-Antoine Careme
1784- 1833
· Ta tähtsustas kokakunstis kondiitrite tööd, ta
viis kondiitrisaadused täiuseni.
...