Läänemaa rahvustoit
LÄÄNEMAA RAHVUSTOIT
Referaat
Tallinn 2011
Läänemaal on palju rannajoont, piisavalt sisemaad ja ka Vormsi saar. Läänemaa
rannikualad soodustasid tihedat kaubavahetust oma maa ja ülemere naabritega.
Näiteks viidi õunu ja suitsutatud lambaliha Rootsi maiuspalaks, Soome ja rootsi ning
teistegi riikide laevad peatusid sageli sealsetes sadamates, tuues kaasa erinevaid
ilmakodanikke ja nende kombeid.
Ühel ja samal toidul võib paikkonniti olla erinev nimi, kuid näiteks poolvillanepuder,
segupuder ja mulgipuder on tegelikult üks ja sama toit väikeste erinevustega.
Omapärse ja meeldiva maitse andis toidule reheahi, mida ei saa asendada ühegi
maitseainega.
Toidulaud Hanila vallas (Rame küla, Virtsu alevik), Noarootsis (Nina küla, Riguldi),
Risti vallas ja Vormsi saarel:
Toidukorrad läbi aegade on olnud suhteliselt sarnased ja samuti ka toidud, väikesed
erinevused ilmnevad tooraine osas (erinevad seeneliigid, erinevad kalad)....