Rasvad - lipiidid
Rasvad
Mõiste
Rasvad on glütseriini ehk propaantriooli ja kõrgemate karboksüülhapete (rasvhapete)
estrid, mille olek toatemperatuuril on tahke. Elusorganismid kasutavad rasvades valdavalt
paarisarvu süsinikega (kuni 20) rasvhappeid. Kõrgemate karboksüülhapete estrid, mille olek
toatemperatuuril on vedel, on õlid.
Rasvhapped on kas 16 või 18 süsinikulised, ning kas tegemist on õlide või tahkete rasvadega
vaadatakse kordseid sidemeid. Kui rasvhappes esineb kordne süsinik-süsinik side, siis on
tegemist õliga.
· Pika C-ahelaga (sagedamini 12 26) monokarboksüülhapped
· Sisaldavad enamasti paaris arvu C-aatomeid
· Küllastunud või küllastumata C-ahel
· Küllastumata rasvhapped reeglina cis-isomeerses vormis
3 tähtsamat rasvhapet:
1) Palmitiinhape ehk palmithape on sageli loomades ja taimedes leiduv rasvhape.
Aine keemiline valem on CH3(CH2)14COOH.
...