SEEPIDE KOOSTIS NING VAHUTAVUSE VÕRDLEMINE
Tetranaatrium EDTA on vees lahustuv ning selle pH on 10,5-12,5. (Chemicalland21,
2012)
Kosmeetikas ja seebis kasutatakse tetraaatrium EDTA-d kelaaditekitajana ehk
üldarusaadavas mõttes teeb see kareda vee pehmeks. Tänu sellele saab seep vahutada ja
mustust eemaldada. Seebid ja teised puhastusvahendid töötavad pindaktiivse ainena,
kuid need tõmbavad ligi metalliioone, mida leidub vees ning see muudab pindaktiivse
aine mõju väiksemaks. Töödates kui kelaaditekitaja, neutraliseerib tetranaatrium EDTA
metalliioonide mõju, tänu millele saavad pindaktiivsed ained teha oma tööd.
Lõpptulemuseks saadakse pehme vesi ja puhas nahk. Nagu uuringud näitavad on
tetranaatrium EDTA ohutu, kui seda kasutatakse väikestes kogustes (Whitmore, 2013).
Joonis 16. Tetranaatrium EDTA joonvalem
2.10. Värvained
2.10.1. CI 12490
CI 12490 kasutatakse seebis punakas-roosa värvuse saamiseks (Sensien Cosmetic
Technologies, 2012). Selle molekulvalem on
C30H31CIN4O7S