Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"karamell" - 98 õppematerjali

karamell – pruunikas, klaasjas, magus, mõrkjas, veeslahustuv mass, mida kasutatakse kompvekkide valmistamiseks ja pruuni toiduvärvina - kulöör.
karamell

Kasutaja: karamell

Faile: 0
thumbnail
9
ppt

Kommide analüüs

Kalevi kommid Valisin toiduainete rühmaks kommid: Pirnimaitseline karamell Oravake pralineekompvek Pähkel sokolaadis Puuviljamaitseline närimiskompvek Pirnimaitseline karamell Rasvad: 0g Valgud: 0g Süsivesikud: 97,7g Lisaained: Suhkur, glükoosisiirup, happesuse regulaator (sidrunhape), lõhna- ja maitseaine, toiduvärv Energeetiline väärtus: 1675kJ / 394kcal Oravake pralineekompvek Rasvad: 31,7g Valgud: 8,1g Süsivesikud: 53,8g Lisaained: Suhkur, mandel, kakaovõi, kakaomass, india pähkel, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, emulgaator (sojaletsitiin), vanilliin. Energeetiline väärtus:

Bioloogia → Toitlustuse õpetus
4 allalaadimist
thumbnail
10
doc

3 käiku

Marinaad viska ära, see on edaspidiseks kasutu. Määri kala õliga ja grilli kas sütel või eelsoojendatud ahjus 200C juures ca 20 min mõlemalt poolt kuni kala küps. Serveeri rohelise salatiga. jäärelroog Kohupiima-küpsisekreem karamellikastmega 250 g Rimi Basicu 0,5% kohupiima 80 g Rimi Basicu suhkrut 100 ml Rimi 30% rõõska koort 50 g Rimi Basicu küpsiseid Kroket Karamell 100 g Rimi Basicu suhkrut 150 ml Rimi 30% rõõska koort Valmista karamell. Sulata pannil suhkur, kuni see muutub pruuniks ja vedelaks nagu karamell. Lisa aeglaselt rõõsk koor. Kui suhkur ei segune rõõsa koorega kohe, siis kuumuta seda segades edasi, kuni tekib ühtlane karamellimass. Jäta jahtuma. Valmista kreem. Purusta küpsised. Sega kannmikseris kohupiim rõõsa koore ja suhkruga. Sega kohupiimamassi hulka purustatud küpsised. Soovitus: tee magustoit kihiline – kõigepealt pane kohupiimakreemi, vala see üle karamelliga ja jätka samamoodi edasi.

Toit → Toitlustus
8 allalaadimist
thumbnail
35
ppt

Toidu lisaained

Cochineal (75 470) E 120 (75 815) E 140 · Asorubiin, karmoisiin (14 720) E · Klorofülli ja klorofülliini 122 vasekompleksid (75 815) E · Amarant (16 185)4 E 123 141 · Erkpunane 4R, Ponceau 4R, · Roheline S, Green S (44 090) Cochineal Red A (16 255) E E 142 124 Toiduvärvid (järg) · Karamell, karamell I E 150a · ß-apo-8´-karotenaal (C 30) (40 820) E · Sulfitkaramell, karamell II E 150b 160e · Ammooniumkaramell, karamell III E 150c · ß-apo-8´-karoteenhappe etüülester (40 · Ammooniumsulfitkaramell, karamell IV E 825) E 160f 150d · Luteiin E 161b · Briljantmust BN, Brilliant Black BN, must · Kantaksantiin4 E 161g

Toit → Sissejuhatus erialasse.toit ja...
67 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Taimsed toiduvärvid

150a-d karamellid Pruunid toiduvärvid, mida saadakse sahhariididest. Karamellid on poolsünteetilised ehk neid saadakse loodusliku aine keemilisel töötlemisel. Kõrvalmõjude kohta täpsemad andmed puuduvad. Rottidel on tekitanud halvaloomulisi kasvajaid ning inimestel kõhulahtisust. Kasutatakse tumedates õlledes, karastusjookides, koolajookides, maiustustes, jäätistes ning kastmetes. Toidutare > Sõnastik > E-ained > E150a - Karamell, karamell I E160a­E160f karotenoidid Karotenoidid on rasvlahustuvad pigmendid. Olenevalt konkreetsest ühendist varieerub nende värvus kollakasoranzist kuni punakasoranzini. Eri värvi pigmente eraldatakse mitmesugustest taimedest, näiteks porgandist, värvibiksa (annatopõõsa) viljadest, paprikast, tomatist jne. A-vitamiini eelühendina muutuvad karotenoidid inimorganismis vitamiiniks. Karotenoide lisatakse margariinidele, kondiitritoodetele, maiustustele,

Keemia → Keemia
31 allalaadimist
thumbnail
27
xlsx

E-ainete tabel

E 131 Toiduvärv Indigokarmiin, indigotiin (73 015) E 132 Briljantsinine FCF, Brilliant Blue FCF (42 090) E 133 Klorofüll (75 810), klorofülliinid (75 815) E 140 Klorofülli ja klorofülliini vasekompleksid (75 815) E 141 Roheline S, Green S (44 090) E 142 Karamell, karamell I E 150a Sulfitkaramell, karamell II E 150b Ammooniumkaramell, karamell III E 150c Ammooniumsulfitkaramell, karamell IV E 150d Briljantmust BN, Brilliant Black BN, must PN, Black PN (28 440) E 151 Taimne süsi E 153

Toit → Toiduainete õpetus
50 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Aroomiühendid

Püranoonid Maltool saadakse süsivesikutest Maltooli esineb röstitud kohvis (20-45 mg/kg), kuumutatud võis (5-15mg/kg), küpsisetes (19,7 mg/kg), sokolaadis (3,3 mg/kg) ja õlles (0-3,4 mg/kg). Etüülmaltool tugevdab aroomi, aga 4-6 korda võimsamalt kui maltool. Furanoonid 3(2H)- ja 2(5H)-furanoonid on kõige silmapaistvamad aroomiühendid. Ühendid I-III, V ja VI, nagu ka maltool ja tsüklo pentenoloonid, omavad tasapinnalist enool- okso-konfiguratsiooni. Küpsetatud siguri sarnane, karamell (lihapuljongid) Kuumtöödeldud maasikas, ananassisarnane, karamell (kohv, ananass, maasikas, sai, õlu) Magus, tainas, karamell (sojakaste) Serry-sarnane (maasikas, vaarikas) Karamell, valgu hüdrolüsaat (kohv, serry, maitsetaimed) Karamell, valgu hüdrolüsaat (kohv, maitsetaimed) 4-hüdroksü-2,5-dimetüül-3(2H)-furanooni leidumine: hele õlu (0,35 mg/kg), tume õlu (1,3 mg/kg), praesai (1,96 mg/kg), kohvijook (2,5-4,5 mg/kg), maasikas (1-3 mg/kg), ananass( 1,6- 35 mg/kg)

Keemia → Toidukeemia
29 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Põhilised toitained

· Toidu värvuse ja lõhna · sealiha säilitaja, · juust · Vitamiinide transport ja · pähklid omastamine, · jäätis · Ainevahetuse reguleerija Süsivesikud Tähtsus: Leidumine: · organismi põhiliseks · suhkur, karamell, energiaallikaks mesi, küpsised, Kiudained: koogid, jt. · kiirendavad toidu · täisteraviljatooted, liikumist läbi kliid, leib, helbed, soolestiku, kaunviljades, puu- ja · vähendavad seedimata juurviljades ning · toidumassi. marjades jt. Vesi Tähtsus: Leidumine: · organismile ·

Toit → Toitumise alused
20 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

KONDIITRITOOTED Liigitatakse: - puuvilja-marja kondiitritooted - karamell - iiris, drazee, martsipan - kompvekid, sokolaad - halvaa ja teised idamaised maiustused - dieet- ja raviotstarbelised maiustused - jahust kondiitritooted Puuvilja-marja kondiitritooted · keedis - puuviljad, marjad säilitavad kuju - on ühtlaselt jaotunud siirupis · dzemm - määret meenutav zeleetaoline konsistents - koosneb katkikeenud puuviljadest ja marjadest · konfitüür - zeleetaoline konsistents

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Sahhariidid

SAHHARIIDID 1) MONOSAHHARIIDID a) Glükoos (viinamarjasuhkur) C6H12O6!!!!!!!! Käärib hästi, tähtis toitaine, lahustub hästi, palju energiat!! b) Fruktoos (puuviljasuhkur) C6H12O6!!!!!!!! Kõige magusam, puuviljades. MESI= FRUKTOOS+GLÜKOOS! 2) SAHHAROOS (disahhariid) Suhkrupeet, suhkruroog! Laguneb pärmseeente abil ja seedimises glükoosiks ja fruktoosiks. Karamell on kuumutatud suhkur. (180*) 3) POLÜSAHHARIID (aatomi paigutus erinev)!!! Erinevad polümeeri korduvate lülide arvu ja paigutuse poolest!! TÄRKLIS TSELLULOOS (C6H10O5)n (C6H10O5)n Toitaine. Taime varuaine. Keemiliselt püsiv. Loomad, inimesed ei seedi! NT: Teraviljad, kartul NT: Puit, puuvill, paber RASVAD e. lipiidid On elutähtis süsinikuühend, mis koosneb glütserooli ja rasvhapete jääkidest. R...

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Coca-cola

survel kohtu poolt peatselt ka Pembertoni imeravim. Nüüd pidi mees otsima lahendust mittealkohoolse toote näol. 18. sajandil hakkasid gaseeritud veed ja mullijoogid üha enam populaarsust koguma - ameeriklastele meeldisid nn soodajoogid. 1886. aastaks oli jook olemas ning sünnikuupäev oli 29.märts. Jook kujutas endas koola- ja kokakontsentraadil põhinevat siirupit, mida lahjendati karboniseeritu veega. Coca-Cola koostis § Süsihappegaas § Karamell § Vesi § Kofeiin § Suhkur § Naturaalsed lõhna- ja maitseained § Fosforhape Süsihappegaas Mida teame? § Seda on palju atmosfääris, taimed kasutavad seda hapniku tootmiseks, kui panna joogi sisse, siis tekitab sinna mulle/gaase. Otstarve joogis? § Paneb vee mõnusalt kihisema(CO2 lahustatakse spetsiaalse seadme abil), vees toimib janu kustutava toimega. Milliseid terviseriske põhjustab? §

Keemia → Keemia
26 allalaadimist
thumbnail
3
doc

E-ained

E262- naatriummetanaat/ mõju pole teada E223- naatriumdisulfit/ tekitab hingamisraskusi, bronhide kokkutõmbeid, limaskesta probleeme, maoärritust. Sulfiiditundlikkus on astmahaigetel tavaline E627- dinaatrium-5-guanülaat/ mõju pole teada E500- naatriumvesinikkarbonaat/ mõju pole teada E503- ammooniumvesinikkarbonaat/ mõju pole teada E300- sidrunhape/ võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte 2. ``Kalev Caramel`` Eukalüpti-mentoolimaitseline täidisega karamell E131- patentsinine/ negatiivne mõju allergikutele-naha punetus ja sügelemine, mis võivad ilmneda mõne minutiga. Harva võib esineda sokki, vererõhu langust ja hingamisraskusi E161b- luteiin/ mõju pole teada 3. ``Karl Fazer`` Tume sokolaad riisikrispide E322- sojaletsitiin/ mõju pole teada 4. ``Europagar`` Kirsisai E471- rasvhapete mono-ja diglütseriid/ mõju pole teada E322- letsitiin/ mõju pole teada

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
4
odt

E- ained

Antioksüdant E300 - Askorbiinhape Säilitusaine E250 ­ Naatriumnitrit Täissuitsu põdravorst Linnamäe Lihatööstus E-ained: Säilitusaine E250 ­ Naatriumnitrit E301 - Naatriumaskorbaat E450 ­ Difosfaadid Salvest Majonees E-ained E260, E270 happesuse regulaator E1450 emulgaator E211, E202 säilitusainued FELIX supp E-ained E621 ­ Naatriumvesinikglutamaat E627 - Dinaatrium-5-guanülaat E631 - Dinaatrium-5-inosinaat E150c - Ammooniumkaramell, karamell III toiduvärv Selveri köök Karamellipuding E-ained Stabilisaator Lõhna ja maitseained Coffeeta valgendaja E-ained stabilisaatorid E340, E452 emulgaatorid E471, E472e KÜÜSLAUGU MARINAAD Santa Maria E-ained E330 - Sidrunhape E296 ­ Õunhape E412 ­ Guarkummi E202 ­ Kaaliumsorbaat E211 - Naatriumbensonaat LU PIMS Biskviitküpsised marmelaadi ja sokolaadiglasuuriga E-ained E476 - Ritsinoolhappe polüglütse-roolestrid

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
34
doc

E ained - Toiduainete koostise analüüs

· E221 - Naatriumsulfit Kasutusala: Karastusjoogid, kuivatatud puuviljad, krõpskartulid, joogid viljalihaga, veinid, ja siidrid. USA-s salatilaudades, et näeks värskem välja. Omadused: Säilitusaine / antioksüdant. Valmistatakse sünteetiliselt, anorgaaniline aine. Kõrvalmõjud: Tekitab hingamisraskusi, bronhide kokkutõmbeid, limaskesta probleeme, maoärritust. Sulfiiditundlikkus astmahaigetel on tavaline. · E150b - Sulfitkaramell, karamell II Kasutusala: Tumedad õlled, karastusjoogid, koolajoogid, maiustused, jäätis ja kastmed. Omadused: Pruun värvi- ja maitseaine. Kõrvalmõjud: Täpsed andmed puuduvad. Ammoniaagi abil valmistatud suhkruliköör on tekitanud rottidel halvaloomulisi kasvajaid. Inimestel on tekitanud kõhulahtisust · E163 - Antotsüaanid Kasutusala: Jäätised, marmelaadid,magustoidud, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Puna-sinine värv, sõltub pH-st. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Pole teada.

Bioloogia → 11.klassi bioloogia
77 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Müügikorraldus – Teenindus-ja müügioskuste süvendamine

kaupluses leidusid vaid mõned tooted : 1) Kaeraküpsised 2) Mooniküpsised 3) Soolased kreekerid HRUSTIK 4) Soolased kreekerid NEZNÕI 5) Sefiir ­ Sokolaadis 6) Valge sefiir 4 Lisaks Ukraina küpsistele leidus kaupluses veel palju erinevaid sorte kompvekke, mis samamoodi pärit Ukrainast nagu küpsisedki, kuid tarnijaks oli NOIRES HA OÜ ning toodete valikus mõningad tooted kogu sortimendist: 1) Koore-karamelli iiris 2) karamell ,,Vähike" 3) karamell ,,Segu" 4) karamell ,,Puuvilja lõigud" 5) Moosikaramell 6) karamell ,, Piimatilk" 7) sufleekomm ,,Cremona" 8) Jahimehe sokolaadikomm 9) LUX assortii 10) Trühvel ,,Soleil" 11) Konfetto segu 12) Barokko sokolaadi segu AS Pere müügipunkt pakkus lisaks väike kauplusele kohapealset kohvi teenust, mis eeldas, et kliendid said maiustada, kergelt kõhtu täita ning tarbida OÜ Vendori poolt

Õigus → Müügiõpetus ja...
180 allalaadimist
thumbnail
7
docx

AS KALEVI TOOTMISE AJALUGU JA ARENGU LÄBI VIIMASE 100. AASTA

Nimemuutus toimus ideoloogilistel põhjustel: keegi käis ministrile kaebamas, et Kawe nimi oli kunagi moodustatud tolleaegsete omanike initsiaalidest. See ei olnud sobiv nõukogude ettevõttele. Kiiresti korraldati nimekonkurss, kuhu esitati kaks ettepanekut "Punane Kompu" ja "Kalev" ­ vaid ühe häälega jäi peale nimi "Kalev". Üheksa aastat hiljem 1957 aastal aadressil Pärnu maantee 139 valmib uus kondiitritööstusettevõte Uus Kalev, millega aasta hiljem liidetakse vabrik Karamell. Joonis . Kondiitritööstusettevõte 1957 aastal 1962 toimub liitumine. Kondiitritööstusettevõtete liitmine jõuab lõpule: Uus Kalev ja Kalev ühendatakse, ettevõtte nimeks saab kondiitritoodete vabrik Kalev. Eestisse jääb üks maiustustetootja asukohaga Pärnu mnt. 139. Kogu nõukogude perioodi tootis Kalev maiustusi nii Eesti kui ka pea terve ülejäänud endise N. Liidu tarvis, varustades muuhulgas ka Kremli "kroonimata valitsejaid.

Ajalugu → Ajalugu
25 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Toiduaineteõpetus 10 toote kohta informatsioon

Emulgaator-Sidrunhappega-E472 Ei teata Nimi: Kirde sai Firma: Leibur Netokaal: 330g Parim enne: 22.09.12 Valmistaja: AS Leibur, Kadaka Tee 76A, 12618 Tallinn +3726504777 Koostis: Nisujahu, vesi, suhkur, taimne õli, pärm, keedusool Karastusjook Nimi: Mõmmi limonaad Frima: Viru Õlu Neto: 2L Parim enne: 23.03.13 Tootja: AS Viru õlu, 45301 Haljala, Lääne-Virumaa, Eesti; tel. 3295 000 Koostis: Vesi, suhkur, süsihappegaas, lõhna- ja maitseained, Happesuse regulaator sidrunhape, toiduvärv karamell, säilitusained kaaliumsorbaat ja naatriumbensonaat. Happesuse regulaator-Sidrunhape-E330 Võib tekditada hammaste dentaalkihi defekte. Toiduvärv-Karamell-E150a Täpsed andmed puuduvad. Ammoniaagi abil valmistatud suhkruliköör on tekitanud rottidel halvaloomulisi kasvajaid. Inimestel on tekitanud kõhulahtisust. Säilitusained-Kaaliumsorbaat-E202 Võivad tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Säilitusained-Naatriumbensonaat-E211

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Aldoosid

Aldoosid- sisaldavad aldehüüdrühma (riboos, glükoos) Ketoosid- monoosid, mis sisaldavad keto rühma (fruktoos) Monooside 4 esindajat- desoksüriboos C5H10O4 dna`s kromosoomis igas rakus päriliku info säilitamine, C5H10O5 riboos rna`s igas rakus päriliku info ülekanne, C6H12O6 veres viinamarjas ja teistes taimedes energiaks ja toiduks, fruktoos puu ja juurviljades energiaks ja toiduks Disahhariidide 3 esindajat- C12H22O11 suhkrupeedis suhkruroos toit ja energia, laktoos Cl+Ca piimas toit ja energia, maltoos Cl+Cl idanevas idus toit ja energia Polüsahhariidide 4 esindajat- (C6H10O5)n puuvillas linavarres toit ja kaitse, tselluloos taimerakukestades toes ja kaitse, kitiin lülijalgsete rakukestas toes ja kaitse, tärklis taime juures ja varres varuenergia ja varutoitained Glükoos- valge värvuseg, vees hästi lahustuv kristalne aine. Kas: energiaallikana ja ravimina, klaasi ja tekstiilitööstuses Tselluloos- tahke, värvuseta, kristalse stru...

Keemia → Keemia
22 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Vladislav Djatsuk

hapu õunasort) Tainas: 300 g võid 150 g tuhksuhkrut 1 muna 450 g jahu maitse järgi Santa Maria jahvatatud kardemoni, vanillisuhkrut Karamell: 200 g suhkrut 1 apelsini mahl 1 sidruni mahl 75 g võid maitseks Santa Maria kaneelikoort, aniisi Valmista karamell ja vala koogovormi põhjale. Kata see õunaviiludega, aseta peale taigen ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes 20 min. Ahjust võttes keera kook vormist tagurpidi välja ja serveeri soojalt koos jäätisega. Toidu valmistas Vladislav Djatsuk 9 10

Toit → Kokandus
18 allalaadimist
thumbnail
3
docx

E-ained - tähis, nimetus, leidumine

Sinine värvaine. Maiustused, saiakesed ja magustoidud. E 140 Klorofüll, klorofülliinid. Looduses esinev aine. Maiustused ja taimsed valmistoidud, marja- ja puuviljakonservid, juustud, salatikastmed. Ei teata. E141 Klorofülli ja klorofülliini vasekompleksid Looduses esinev aine. Maiustused ja taimsed valmistoidud, marja- ja puuviljakonservid, juustud, salatikastmed. Ei teata. E 142 Roheline S Asovärv. Sünteetiline. Magustoidud, marja- ja puuviljakonservid, joogid, maiustused. E 150a Karamell, karamell I Pruun värvi- ja maitseaine. Poolsünteetiline aine. Tumedad õlled, karastusjoogid, koolajoogid, maiustused, jäätis ja kastmed. Täpsed andmed puuduvad. Ammoniaagi abil valmistatud suhkruliköör on tekitanud rottidel halvaloomulisi kasvajaid. Inimestel on tekitanud kõhulahtisust. E 153 Taimne süsi Must värvaine. Lagrits. Ei teata. E 162 Betaniin Punane. Peedivärv .Looduses esinev aine. Jäätised, maitsestatud hapupiimatooted, saiakesed, magustoidud, karastusjoogid,

Toit → Kokandus
33 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Josephine restoran

27. Grappa di 4. Voce della nonna ........ sokolaadi-pähklikreem, ingver 5. Amaretto trühvlid ........ sokolaadi-mandlikreem 6. Limoncello di Verdi trühvlid ........ sidrunimaitseline valge Moscato ........ sokolaad 7. Marc de Champagne trühvlid ........ Pierre lemmik muskaadimaitseline 8. Dolce Trio trühvlid ........ martsipan, karamell, mokka 9. Krõpsuvad trühvlid ........ erinevad pähklid ja sokolaadikreemid sokolaad (mõru) 10. Orangette ........ karamelliseeritud apelsin 11. Pikantne chilli trühvel ........ chilli sokolaadikreem (mõru) 12. Caffe Corretto ........ espresso, grappa, sokolaadikreem 28. Mela Verde ........ (mõru) 13. Toscana päike .......

Eesti keel → Eesti keel
16 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Referaat: Disahhariidid

Sahharoosi tunti muistses Indias juba ammu enne meie ajaarvamist. Euroopas levis suhkur laiemalt alles viimasel aastatuhandel. Algul tunti ainult roosuhkrut. Tegelikult leidub seda veel maisis, vahtras, kases ja suhkrupalmis. Suhkrupeedist hakati suhkrut tootma XVIII sajandil. Sahharoos on kristalne aine, mis sulab temperatuuril 185 kraadi. Sellest kõrgemal algab dehüdraatumine, moodustuvad ka kondenseerunud ühendid, mis värvivad aine tumepruuniks ja annavad talle erilise maitse ­saadakse karamell. Sahharoosi hüdrolüüsil tekivad glükoos ja fruktoos. Seda segu nimetatakse invertsuhkruks. Tuntuim looduslik invertsuhkru lahus on mesi. Invertsuhkrut kasutatakse kondiitritoodete ja jookide valmistamisel. Rakendatakse ka invertsuhkru ensümaatilist muundamist füktoosiks, sest fruktoos on magusam kui sahharoos ja palju magusam kui glükoos. Nii kuulub kondiitritoodete valmistamiseks vähem suhkrut ja need omakorda on väiksema kalorsusega.

Keemia → Keemia
50 allalaadimist
thumbnail
13
doc

PIDULIK LÕUNASÖÖK

Ida-Virumaa-Kutsehariduskeskus Eriala:Kokk (õpilase nimi) PIDULIK LÕUNASÖÖK Lõputöö Jõhvi:2011 Sisukord 1.Menüü Eelroog Suvine suitsukanasalat (suitsukana, ananass, Hiina kapsas, konservmais, majonees, aroomisool) Põhiroog Kreemine sealiha (sea välisfilee, sibul, seened, kuiv valge vein, toorjuust) Järelroog Karamell-leivaparfee marjapüreega (riivleib, hapukoor, rõõskoor, riivleib, suhkur, või, vaarikad, ) 2.Menüü põhjendus Menüü koostasin oma õele, kes on toidu suhtes eriti valiv ja hoolib oma tervisest. Eelroaks valisin suvise suitsukanasalati kuna selles on palju rohelist ...

Toit → Kokandus
81 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Sahhariidid

Kuidas tekib? Valem: C12H22O11 Koosneb kahest monosahhariidist Saharoos tekib glükoosi ja fruktoosi ühinemisel (roo- või peedisuhkur, tavaline suhkur) Maltoos tekib kahe glükoosi ühinemisel (linnasesuhkur) Laktoos tekib glüktoosi ja galaktoosi ühinemisel (piimasuhkur) Kirjelda sahharoosi ja laktoosi. Sahharoos on kristalne aine, mis sulab temperatuuril 185, sellest kõrgemalt algab dehüdraatimine, mille käigus aine muutub tumepruuniks ja saadakse karamell. Hüdrolüüsil tekivad gülkoos ja fruktoos ning saadakse invertsuhkur. Laktoos sisaldub piimas, lahustuvus on väiksem ja ta pole nii magus kui teised disahhariidid. Polüsahhariidide kolm gruppi Struktuursed polüsahhariidid (tselluloos), varupolüsahhariidid (tärklis), muude ülesannetega sahhariidid (tarretis) Kirjelda tselluloosi- koostis, saamine, omadused, kasutamine Ehitatud B-glükoosi jääkidest, pikad mokekulid ühinevad omavahel vesiniksidemete abil, nii moodustuvad kiud.

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toidu lisaained

Patentsinine V, Patent Blue V (42 051) E 131 Toiduvärv Indigokarmiin, indigotiin (73 015) E 132 Toiduvärv Briljantsinine FCF, Brilliant Blue FCF (42 090) E 133 Toiduvärv Klorofüll (75 810), klorofülliinid (75 815) E 140 Toiduvärv Klorofülli ja klorofülliini vasekompleksid (75 815) E 141 Toiduvärv Roheline S, Green S (44 090) E 142 Toiduvärv Karamell, karamell I E 150a Toiduvärv Sulfitkaramell, karamell II E 150b Toiduvärv Ammooniumkaramell, karamell III E 150c Toiduvärv Ammooniumsulfitkaramell, karamell IV E 150d Toiduvärv Briljantmust BN, Brilliant Black BN, must PN, E 151 Toiduvärv Black PN (28 440) Taimne süsi E 153 Toiduvärv

Keemia → Keemia
58 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Sahhariidid

linnasesuhkur. · Galaktoos + glükoos = laktoos ehk piimasuhkur Sahharoos ehk tavaline suhkur · Oli muistses Indias tuntud juba enne meie aja arvamist. Euroopas levis alles eelmisel aastatuhandel. · Algul tunti ainult roosuhkurt, suhkrupeedist hakati suhkurt tootma alles 18. sajandil. · Sahharoos on kristalne aine, mis sulab 185c juures. Sellest kõrgemal algavad keemilised protsessid, mis muudavad aine tumedaks ja annavad talle erilise maitse. Tekib karamell. Polüsahhariidid ehk liitsuhkrud · Kui disahhariidiga liitub veel üks monosahhariidi molekul, moodustub trisahhariid. · Trisahhariidist moodustub samal viisil tetrasahhariid. · Kui monosahhariidi jääkidest koosnev ahel saab pikemaks, on tegemist polüsahhariidiga. · Füüsikalised omadused: valge, tahke, kurudise, ei lahust vees. · Polüsahhariid on näiteks toidus olev tärklis, tselluloos, inuliin ning glükogeen. · Inimtoidu põhiline polüsahhariid on tärklis

Keemia → Keemia
50 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Toiduained ja selle liigitus

Väikelastele kasutamiseks keelatud. Arvan, et pole soovitatav tarbida seda toodet igapäevaselt. Karastusjook Coca-Cola 1.25 l LOODUSLIKUD LÕHNA-JA MAITSEAINED EI OLE LISATUD SÄILITUSAINEID. AASTAST 1886. 250 ml Kcal: 105 5% GDA* Karastusjook. Valmistatud THE COCA-COLA COMPANY loal. Turustaja: AS COCA-COLA HBC EESTI, Mustamäe tee 16, Tallinn 10617, Eesti. Koostis: karboniseeritud vesi, suhkur, toiduvärv ( karamell IV), happesuse regulaator (fosforhape), looduslikud lõhna-ja maitseained, K.A kofeiin. Jooge jahutatult. Parim enne pudelil näidatud kuupäeva. 2011 THE COCA-COLA COMPANY. ALL RIGHTS RESERVED. TOITUMISALANE TEAVE. 100 ml JOOKI SISALDAB: Energiat 180kj, 42 kcal rasvu 0g Valke 0g SH küllastunud RH 0g Süsisvesikuid 10,6g kiudaineid 0g SH suhkruid 10,6g naatriumit 0g

Toit → Kokk
26 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Viie päeva kohta innovaatiline suurköögimenüü

Sõelu 100 ml Rimi 30% rõõska koort 2,5 dl vett (250 g) jahu koos soola ja küpsetuspulbriga. 50 g Rimi Basicu küpsiseid Kroket 170 g suhkrut (u 2 dl) Vahusta või suhkrutega. Lisa edasi Karamell 0,5 tl vanilliekstrakti vahustades ükshaaval munad. Laota 100 g Rimi Basicu suhkrut Pese ja nõruta aprikoosid, lõika pooleks, eemalda 250 ml vahukoort purustatud maisihelbed laiemale 150 ml Rimi 30% rõõska koort kivid ning lõika viljapoolikud omakorda kolmeks

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Keemia - sahhariidid

Liigitus 1.) Monosahhariidid (lihtsuhkrud) - molekulis on 4 - 8 süsiniku aatomit. Looduses levinumad on heksoosid (C6H12O6 glükoos, fruktoos, laktoos jne). Päriliku info kandjad DNA ja RNA on seotud pentoosidega (riboos C5H10O5 ja desoksüriboos C5H10O4) Molekuli ehituse järgi eristatakse eristatakse --Ketoose (ketoalkohole) näiteks fruktoos --Aldoose (aldehüüdalkohole) näiteks glükoos 2.) Oligosahhariidid Molekul koosneb mõnest (2 - 10) lihtsuhkru jäägist. Eristatakse disahhariide, trisahhariide jne Sahharoosi (suhkur C12H22O11) molekul koosneb glükoosi ja fruktoosi jäägist Gl-O-Fr (liitumisel eraldub vesi). Sama koostis on ka maltoosil (linnasesuhkur Gl-O-Gl) ja paljudel teistel 3.) Polüsahhariidid Molekul koosne paljudest lihtsuhkru jääkidest. Näiteks glükoosijääkide polümeerid (-C6H10O5-)n tärklised ja tselluloosid. Tselluloosid ongi Maal kõi...

Keemia → Keemia
36 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Sahhariidid, polusahhariidid

17) Iseloomusta maltoosi a) igapäevanimetus-linnasesuhkur b) millest toodetakse: odrast. Terades sisalduva tärklise hüdrolüüsi üheks vahesaaduseks on maltoos. c) koostis- glükoos + glükoos d) kasutamine- õlle/veinitööstus, toidulisand. 18) Iseloomusta laktoosi a) igapäevanimetus- piimasuhkur b) kus leidub: lehma ja emapiimas c) koostis- glükoos + galaktoos 19) Mis on invertsuhkur? Glükoosi ja fruktoosi segu. Tuntuim invertsuhkur on mesi 20) Mis on karamell, kus seda kasutatakse? Sulanud sahharoosi pruunikas mass. 21) Mitu korda on magusained sahhariin ja aspartaam magusamad sahharoosist? Sahhariin 500x, aspartaam 200x Magususaste kasvab glükoos→ sahharoos→ fruktoos Tärklis. Tselluloos 1)Tärklis (valem, millest koosneb, füüsikalised omadused). (C6H10O5)n ; koosneb α-glükoosi jääkidest; valge, sõrmede vahel krudiseb, külmas vees ei lahustu, kuumas pundub ja moodustab kliistri.

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Spordi- ja energiajoogid (ettekanne)

11 Spordijoogi koostis Energiajoogi koostis · Vesi · Vesi · Happesuse regulaator - sidrunhape · Suhkur · Lõhna- ja maitseaine · (süsihappegaas) · Toiduvärv · Happesuse regulaator - sidrunhape · Säilitusained · Toiduvärvid (üldiselt karamell ja · Kompleksvitamiinid kinoliinkollane) · Süsivesikud (näiteks: glükoos, · Lõhna- ja maitseaine isomaltuloos, maltodekstriin) · Säilitusained · Mineraaltoiteained · Tauriin, kofeiin või glükuronolaktoon · Põhiliselt B-grupi vitamiinid Spordijook Energiajook

Toit → Toitumise alused
140 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Magustoidud

23. Mis viga on tehtud kui kissell venib?Üle segatud 24. Kuidas valm.kisselle pehmelihaviljaga puuviljadest ja marjadest? Viljad surutakse läbi sõela, järgi jäänud kestad pannakse keema, maitsestatakse ja keedetakse, vedelik kurnatake ja kasutatakse kisselli keetmiseks. 25. Kuidas valm.kisselle mahlast ? keedetakse vesi maitseainetega ja kurnatakse, lisatakse suhkur keedetakse suhkrusiirup, lisatakse tärklis keemiseni ja lisatakse mahl. 26. Kakao ja karamell kisell? Kakao-piim keema,natuke kuuma piima segada,kakao lisada ülejäänud piimale.Karamell-suhkur pruuniks,kuumvesi,piim ja tärklis. 27. Kuidas valm.tugeva viljalihaga aedviljadest kisselle? Aedviljad keedetakse pehmeks ja püreestatakse, püreele lisatakse maitseained ja suhkur ja keedetakse läbi, lisatakse tärklis 28. Kuidas valm.puuviljadest ja marjadest magusaidsuppe(lisandid)? Puuviljad ja

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
23
ppt

Esmavajalikud toiduained, Piimatooted

Kasulikkus - tasakaalustab soolte ja mao talitust , sisaldab rohkesti C ja B grupi vitamiine , valke Maitsestatud ja maitsestamata Jogurtite jagunemine rasvasuse alusel rasvavaesed tooted, mille rasvasisaldus jääb vahemikku 0,1...0,3% piimajogurtid rasvasusega 1,5...3,5% koorejogurtid, milles on rasva 10% või rohkem Jäätis Külmutatud magustoit piimast või koorest Muud maitse- ja lisaained ­ suhkur, vanilje, karamell, kakao, sokolaad, marjad jne Jäätiseliigid : 1. Plombiir (15%) 2. Koorejäätis (10%) 3. Piimajäätis (3,5%) Kohupiim Valmistatakse pastöriseeritud piimast või lõssist Selle tegevusel eraldub vadak See on kõrge kaltsiumi-ja fosforisisaldusega, sisaldab palju valku Madala energeetilise väärtusega-hinnatud dieettoiduaine Väherasvane( 2-9%) ja rasvane ( 10-18% ) Hapukoor Saadakse rõõsk koore hapendamisel Lahja ( 10%), rasvane (20-30%)

Toit → Toiduvalmistamine
20 allalaadimist
thumbnail
30
xlsx

Operatsioonianalüüs

Ülesanne 1 Firma toodab kahesuguseid metalltooteid M1 ja M2, milliseid toodetaksekse ühel ja samal masinal. Ühe toote M1 valmistamine võtab aega 10 minutit ja toote M2 valmistamine 2 minutit. Masinat on võimalik kasutada kuni 35 tundi nädalas. Toote M1 valmistamiseks vajatakse toormaterjali 1 kg ja toote M2 valmistamiseks 500 g. Toormaterjali on võimalik nädalas saada mitte rohkem kui 600 kg. Nõudlus toote M2 järgi ei ole suurem kui 800 toodet nädalas. Leida, kui palju tooteid M1 ja M2 peaks firma tootma, et kasum kujuneks suurimaks, kui on teada, et ühe toote M1 tootmiskulu on 50 € ja toodet müüakse hinnaga 100 € tükk ja ühe toote M2 tootmiskulu on 60 € ja müüakse hinnaga 80 € tükk. 1. Püstitada lineaarse planeerimise ülesanne põhikujul: a) tundmatud b) kitsendused c) sihifunktsioon 2. Koostada esialgse ülesandega duaalne ülesanne. 3. Koostada algsimpleks...

Tehnoloogia → tehnomaterjalid
139 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Karastusjoogid

Iga 250 ml sisaldab: kcal: 105 (5%) suhkrud: 26g (28%) rasvad: 0g (0%) küllastunud rh: 0g (0%) naatrium: 0g (0%) % päevasest soovitatavast kogusest (GDA) põhinedes 2000ckal energiavajadusel. www.sprite.ee 8 Karastusjook ,,Mõmmi limonaad" 2 L Koostis: vesi, suhkur, süsihappegaas, lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator sidrunhape, toiduvärv, karamell, säilitusained kaaliumsorbaat ja naatriumbensoaat. Parim enne: vaata pakendilt. Tootja: AS Viru Õlu, 45301 Haljala, Lääne-Virumaa, Eesti tel. 3295 000 9 Nestea lemon 1.5 L Sidrunimaitseline tee-ekstraktiga karboniseerimata karastusjook. Koostis: vesi, suhkur, happesuse regulaatorid(sidrunhape ja naatriumtsitraat), tee-ekstrakt(0.1%), sidrunimahl/(0

Toit → Kokandus
30 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Saku õlletehas

Turismi õppetool Referaat Saku Õlletehas 2010 Sisukord...........................................................................2 Ettevõtte ajalugu ..............................................................................3 1. Saku mõisa õlleköök...................................................................................3 2. Saku Õlletehase aktsiaselts...............................................................4 3. Uue ajastu algus............................................................................5 4. Saku ­ maailma õlletootjate kõrgliigas.................................................7 Saku tootevalik.................................................................................7 Mis on õlu?................................................................................................................8 Millest õlut tehakse?..............................................................

Turism → Turism
24 allalaadimist
thumbnail
39
rtf

Jookide tehnoloogia

- KONTROLLITAKSE REGULAARSELT · Iga teravilja saab idandada · Õlle valmistamisel on peamine teravili oder, mis : · annab parema lõhna-maitse · idanemisel ei ole probleeme( mikroobide soovimatu kasv) · sisaldab palju tärklist · piisvalt valke pärmi kasvu tagamiseks ja vahu moodustamiseks · tavalisel nimetatakse linnasteks heledaid odralinnaseid Linnase tüübid: heledad odralinnased shokolaadi ja must linnas röstitud linnased kristall ja karamell linnased merivaiklinnased suitsulinnased nisulinnased linnase ekstraktid Odra leotamine, vajalik niiskus 44% idandmaine maltoos ehk õllesuhkur Linnaste valmistamine: idu ei tohi kasvada suureks ja liigselt tärklist ei kulutada põllul toidavad idanemisel tekkivat suhkrut arnevat taime Pärast linnase jahvatamist ja keemist saame me pirde. Pirdele listakase õllepärmi, lisatakse humalat humal annab õllele mõru maitse. Humala produktid: kuivatatud humalakäbid, humala ekstrakt,

Toit → Joogiõpetus
46 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Sahhariidid

Sahharoos oli muistses Indias tuntud juba ammu enne meie ajaarvamist. Euroopas levis suhkur laiemalt alles eelmisel aastatuhandel. Algul tunti ainult roosuhkrut, suhkrupeedist hakati suhkrut tootma alles 18. sajandil. Sahharoos ise on kristalne aine, mis sulab 185º C juures. Sellest kõrgemal algab dehüdraatimine, moodustuvad ka kondenseerunud ühendid, mis värvivad aine tumepruuniks ja annavad talle erilise maitse ­ saadakse karamell. Sahharoosi hüdrolüüsil tekivad glükoos+fruktoos=invertsuhkur. Tuntuim looduslik invertsuhkru lahus on vesi. Inventsuhkruid kasutatakse kondiitriäris, magusam kuid väiksem kalorsus. Polüsahhariidid: Kui disahhariidiga liitub veel üks monosahhariidi molekul, moodustub trisahhariid. Trisahhariidist moodustub samal viisil tetrasahhariid. Kui monosahhariidi jääkidest koosnev ahel saab pikemaks, on tegemist polüsahhariidiga.

Keemia → Keemia
103 allalaadimist
thumbnail
5
doc

sahhariidid, nukleotiidid, valgud

karbonüülrühmadel. Isomeeridel on kaks vormi: - a-vorm - b-vorm Disahhariidid (C12H22O11) Disahhariidid ­ kahest monosahhariidist moodustunud glükosiidid. Glükosiidside ­ hapnikside, kahe molekuli osa vahel. Peale disahhariide esineb looduses veel trisahhariide ja oligosahhariide. Tuntumad disahhariidid: - sahharoos (glükoos + fruktoos) ­ kristalne aine, sulab temp. 185 C, kõrgemal temp. tekib karamell NT: roo- või peedisuhkur (tavaline suhkur) - maltoos (glükoos + glükoos) ­ lahustub vees hästi ja on magusa maitsega NT: linnasesuhkur - laktoos (galaktoon + glükoos) ­ lahustuvus väiksem, pole nii magus, sisaldub piimas NT: piimasuhkur Invertsuhkur ­ glükoosi ja fruktoosi segu. Tuntuim on mesi. Kasutatakse kondiitritoodete ja jookide valmistamisel. Polüsahhariidid

Keemia → Keemia
28 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Jäätise uurimustöö

Jäätise uurimustöö Töökäsk: Vali järgmistest teemadest.Lisaks veel vali endale jäätis ja tee selle koostise kohta järeldused (koostis, tervislikus, mis sorti jäätis ta on, miks sa seda valisid). Tee pilti ka või too jäätise paber. Teema Mis on jäätis?Ajalugu. Jäätis on külmutatud magustoit, mis on tavaliselt valmistatud piimast või koorest ning muudest maitse- ja lisaainetest, nagu suhkur, vanilje, karamell, kakao, sokolaad, puuviljad, marjad jne. Võidakse kasutada ka kunstlikke maitse- ja värvaineid looduslike asemel või neile lisaks. Jäätise valmistamisel külmutatakse koostisainete segu, seda pidevalt aeglaselt segades, et tulemus oleks kreemjas ning ilma jäätükkideta. Jäätis võib olla serveeritud magustoidukausis, taldrikul, vahvlitopsis, pulga otsas, kahe vahvli vahel. Jäätiseks nimetatakse eesti keeles ka sorbetti ja mahlajääd

Keemia → Biokeemia
4 allalaadimist
thumbnail
41
ppt

Erinevad süsivesikud

Koostasid: Elina Rätsep, Timur Karimov, Anu-Reet Samulin Juhendaja: Ave Säks · Ained, mis koosnevad ainult süsinikust ja vesinikust · Süsinik on kõigis orgaanilistes ühendites 4-valemina. H HH HHH H-C-H H-C-C-H H-C-C-C-H H HH HHH · Süsivesinikke, mis sisaldavad ainult C- C- ja C-H-üksiksidemeid, nimetatakse alkaanideks. · Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid · hästi kättesaadavad · taimedes leidub neid 75-90% · loomades kuni 2% · seentes 1-3% · kuuluvad rakkude ja kudede koostisesse · määravad veregrupi · kõrge energeetilise väärtusega · neid on kerge säilitada SÜSIVESIKUD JAGUNEVAD KOLME PÕHI RÜHMA: · Monosahhariidid ehk monoosid · Oligosahhariidid · Polüsahhariidid ehk polüoosid · Aju energeetilised vajadused täidab enamuses glükoos · Ligikaudu 30% glükoosist muudetakse neutraalrasvaks ja rasvhapeteks · ...

Keemia → rekursiooni- ja...
158 allalaadimist
thumbnail
3
docx

KT tehnoloogia: suhkruline pooltoode, kreemid

suhkrusisalduse tunnus proov. · immutussiirup ­ 101,8 °C, suhkrusisaldus 50% · piimasiirup ­ 104-105°C, suhkrusisaldus 66-69%, veniv, paksem siirup. · sarlottsiirup ­ 104-105°C, suhkrusisaldus 66-69% · kondenspiimasiirup võikreemile ­ 107,4°C, 75%, keskmine niit · invertsiirup ­ 105,3°C, 70%, peenike niit · trühvlipuru siirup - 117°C, 86-88%, nõrk kuul · munavalgekreemisiirup ­ 118-120°C, 88-89% · sefiir - 120°C, 88-89% · suflee - 120°C, 88-89% · karamell ­ 153-165°C, 96-98% 3. Kuidas valmistatakse toorpumatit ja mis temperatuurini soojendatakse? Puudersuhkrust ja veest. Segatakse kokku tuhksuhkur ja vesi. Soojendatakse 45-50°C. 4. Kuidas valmistatakse glasuursiirupit? Kuumutatakse vesi ja suhkur keemiseni, eemaldatakse vaht, keedetakse 110°C ja jahutatakse 80°Cni, maitsestatakse ja kasutatakse kuumalt glasuurimiseks. 5. Mis on pumati ja glasuuri vahe? Pumat kuumutatakse ja glasuur keedetakse. 6. Mis on invertsiirup

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
34 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Praktika aruanne - tööohutus

Järvamaa Kutsehariduskeskus Kodumajandus toitlustamise suunaga II K Reeta Kivikink OÜ Reineberg Praktika aruanne Juhendaja: Aleksander Reineberg Maarika Reineberg, kokk Särevere 2009 Sissejuhatus Praktikale minnes ei kujutanud ma üldse ette, mis mind ees ootab. Esimesel päeval tundus mulle, et ma ei saa hakkama, kuna harjumine uue kohaga ja uute inimestega võttis aega. Inimesed, kellega ma koos töötasin olid kõik tegelikult väga sõbralikud. Praktikal õpetati mulle, kuidas tehakse parimaid kondiitri tooteid ja ka palju teisi huvitavaid ja põnevaid toitude valmistamise võimalusi. Kogemusi praktikal olles sain väga palju. Ettevõtte struktuur Õdus pubi asub vahetult Narva mnt ääres, Tallinnast 81 km, Rakverest 18 km kaugusel. Pubis on 30 kohta, kamin ja terrass. Koduselt maitsvad toidud, omavalmistatud ju...

Majandus → Klienditeenindus
179 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Alkoholide ajalugu ja valmistamine

lahust ning pudelis algab veini teine käärimine, mis kestab enam kui 15 kuud. Peale seda eemaldatakse pudelist sade. Käärimisel tekkinud gaasi mulle me sampanjapudeli avamisel ja veini klaasi valamisel näemegi. Näited: Törley Rose, Odessa, Fresita, Canti Asti, Sladkoje Krasnoje Vermut Vermut on aromatiseeritud vein, mille koostisesse lisaks veinile kuuluvad ka kange alkohol, ravimtaimed, vürtsid ja karamell. Aroomiainetest on peamine koirohi, kuid sellele lisaks kasutatakse kuni 30 erinevat maitseainet. Kange alkohol, mida kindla alkoholisisalduse andmiseks kasutatakse, peab olema destilleeritud viinamarja veinist. Näited: Martini Gold, Toso Bianco, Martini Extra Dry Õlu Ale Ale on õlleliik, mida pruulitakse pinnakääritamisel odralinnasest. Enamus ale'dest sisaldavad teatud maitsetaime, tavaliselt humalat, mis annab mõru taimeliku maitse, tasakaalustades linnase magusust. Nisu õlu

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Liköörid

Valmistamine Täpne retseptuur on iga tootja ning toote puhul rangelt hoitud saladus, mida antakse edasi ja täiustatakse põlvest põlve. Sageli ulatub ainuüksi maitsekomponentide arv üle saja, rääkimata muudest spetsiifilistest tootmistehnoloogilistest likööri-nippidest. Tunnuslikke põhikomponente on kolm: destilleeritud baasalkohol, milleks võib olla viski, brändi, rumm, teravilja- või puuviljaviin, tekiila jms magustaja, milleks võib olla suhkur, siirup, karamell või mesi. maitsestajad, milleks võivad olla ürdid, vürtsid, oad, marjad, puuviljad, pähklid, luuviljaliste seemnetuumad, taimede seemned ja -kojad, juured, koored või õied jne. Tootmine jaguneb viieks tehnoloogiliseks faasiks maitsestamine ­ naturaalsete likööride puhul toimub see kas leotamise või tõmmistamise teel, odavamate likööride puhul asendavad naturaalseid komponente mitmesugused tehistooted ­ essentsid ning kontsentraadid

Muu → Ainetöö
19 allalaadimist
thumbnail
10
doc

EESTI KULTUUR

Kultuurilugu Eesti köök www.eestitoit.ee Kodutöö : uurimustöö valitud piirkonna kohta. Lühike ja lööv ettekanne. Traditsioonilised toidud. 5 retsepti ( 4 vanaaegset, 1 tänapäevane ) TEEMA : IDA-EESTI JA SETOMAA Eesti kultuur on nii Eesti territooriumi kui eestlaste kultuur. See on tihedalt seotud Eesti ajaloo ja loodusega. Eesti ajaloo jooksul on kultuurilisi mõjusid tulnud igast suunast. Vanimateks teadaolevateks Eesti territooriumi kultuurinähtusteks on Pulli ja Kunda asulakohtadest leitud Kunda kultuuri kuuluvad arheoloogilised leiud. Mõningate meieni jõudnud rahvakultuuri (nt usundiliste) nähtuste juured ulatuvad tõenäoliselt aastatuhandete taha. Muinasaja lõpuks kujunesid vanade hõimude ja hõimumurrete baasil eesti rahvas ja eesti keel. Eestlased olid paiksed põlluharijad, kes nimetasid end maarahvaks. Kujunesid rahvakultuuri iseloomulikud piirk...

Kultuur-Kunst → Kultuur
13 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Mahlade ja karastusjookide tehnoloogia

Kordamisküsimused. Mahlade ja karastusjookide tehnoloogia 1. Mahlade liigitus: Mehud- Mehud on viljalihaga mahlad, mis sisaldavad lisaks lahustuvale fraktsioonile ka lahustumatuid kuivaineid, nt pektiini, tselluloosi ja hemitselluloosi. Mehu valmistamise esimeseks etapiks on toorainest püree tegemine. Seejärel püree homogeniseeritakse, mahl pastöriseeritakse ning villitakse. Gaseeritud mahlad- Neid mahlu küllastatakse enne villimist süsihappegaasiga. Juhul kui mahlas on süsihappegaasi sisaldus üle kahe grammi liitri mahla kohta, peab pakendil olema märkus „karboniseeritud“. Mahlakontsentraat- Mahlakontsentraate valmistatakse mahlast vee eemaldamisel füüsikaliste või teiste töötlemisviisidega, välja arvatud otsese kuumutamisega. Kontsentraati jäävad alles peaaegu kõik toormahlas leiduvad mineraalained, vitamiinid, värv-, lõhn-, ja maitseühendid. Kuivainesisaldus 50-70%. Kääritatud ...

Tehnoloogia → Tehnoloogia
22 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Eesti kaubamärgid

Teistest suurtest tolleaegsetest magusatootjatest tasub nimetada Ginovkeri (asutatud 1906), Brandmanni (1901) ja Klaussoni (1920) vabrikuid. Neis ettevõtetes koos Kawega töötas 1930.-ndate aastate lõpus üle 75% kogu Eesti kondiitritööstuse töötajatest. 1940 - algab kondiitritööstusettevõtete natsionaliseerimine ja liitmine. Brandmanni äri ühendati vabrikuga Riola, ettevõte sai uueks nimeks kompvekitehas Karamell. Hiljem liitus Karamelliga Georg Stude äri martsipani- ja sokolaadikompvekkide osakond. Tortide ja kookide valmistamine jäi endiselt Pika tänava majja, mida tuntakse tänaseni Maiasmoka kohvikuna. Õige pea liideti Kawega omakorda vabrikud Efekt, Eelis, Endla ja Soliid ning lisaks veel Rakvere lähistel Kloodi mõisas paiknenud siirupitööstus Ermos. Ühendatud ettevõte jätkas tööd Kawe nime all. 1948 - 1. aprillist sai Kawe uueks nimeks kondiitritoodete vabrik Kalev. Nimemuutus

Majandus → Kaubandus ökonoomika
142 allalaadimist
thumbnail
24
rtf

Toidukaubaõpetus 2014

*Peab olema korrapärane kuju, pind puhas a kuiv, ühtlase puistega, glasuur lõhedeta, ühtlase kihina Vahukommid *Pastilaale sarnased omadustelt, kuid mitte toorainelt *Suhkur, glükoosisiirup, zelatiin, tärklis või invertsuhkru siirup, sidrunhape, värvi- ja aroomiained Marmelaadi, pastilaa ja vahukomme hoida puhtas, kuivas ja õhutatud ruumis temp. kuni 18 kraadi Karamell *Suhkru ja glükoosisiirupi keetmisel, aroomi- ja värvained ja sidrunhape *Jaguneb: täidiseta ehk jääkaramell ja täidisega karamell Drazee *Ümara või ovaalse kujuga toode, koosneb korpusest ja ümbrusest. Korpused - pähkel, rosinad, mandlid... Iiris *Piimakopveki eriliik, tugevalt keedetud, konsistents poolkõva või sitke

Majandus → Kaubandus
9 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Sahhariidid

Sahharoos oli muistses Indias tuntud juba ammu enne meie ajaarvamist. Euroopas levis suhkur laiemalt alles eelmisel aastatuhandel. Algul tunti ainult roosuhkrut, suhkrupeedist hakati suhkrut tootma alles 18. sajandil. Sahharoos ise on kristalne aine, mis sulab 185º C juures. Sellest kõrgemal 2 algab dehüdraatimine, moodustuvad ka kondenseerunud ühendid, mis värvivad aine tumepruuniks ja annavad talle erilise maitse ­ saadakse karamell. Maltoosi toodetakse tärklise ensümaatilise töötlemise teel, vahel ka otse linnastest. Nagu enamik disahhariide, lahustub ta hästi vees ja on magusa maitsega. Hüdrolüüsil moodustub glükoos. Laktoos sisaldub piimas. Ta on vähem lahustuv ja vähem magus kui teised disahhariidid. Disahhariidide omastamiseks tuleb nad eelnevalt hüdrolüüsida monosahhariidideks. Kõigil organismidel on eri disahhariidide jaoks omaette ensüümid. Laktoosi puhul on vaja laktaasi.

Keemia → Keemia
83 allalaadimist
thumbnail
9
doc

E-ained ja pakendid

JAKOB WESTHOLMI GÜMNAASIUM Karoliina Tammik(9A klass) E-AINED JA PAKENDID Referaat TALLINN 2011 Sisukord Sisukord.........................................................................................................................2 Sissejuhatus.................................................................................................................. 3 E-ainete jagunemine päritolu järgi.................................................................................4 Looduslikud................................................................................................................4 Loodusidentsed..........................................................................................................4 Sünteetilised.............................................................................................................. 5 Lisaai...

Bioloogia → Bioloogia
32 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun