Kalade puhastamine
Kuidas fileerida ahvenat?
Praadimiseks on soovitatav kala fileerida. Ahvena jääb tänu
nahaalusele rasvale praadides mahlasem.
Ahvena soomus on küllalt kiusakas, mistõttu on soovitatav riivida seda
veevannis: siis on soomused pehmemad ja nad ei lenda ka laiali.
Lihtsaim fileerimisviis on lõigata kalalt uimed ja seljauim
vastukarva, teha kaela taha risti-sisselõige ja lõigata filee piki
selgroogu lahti. Ole ettevaatlik, et sa seejuures veresooni ei
vigastaks: fileepooled peaksid jääma nii puhtad, et neid poleks vaja
pesta ja piisaks majapidamispaberiga tupsutamisest. Seejärel pane
fileepool lõikelauale, fikseeri sabast kas kahvli või sõrmedega ja
tõmba fileerimisnoaga nahk maha.
Supi keetmiseks piisab, kui lõikad ära uimed, avad kas kääride või
noaga kõhuõõne, eemaldad sisikonna ja lõpused ning pesed kalad voolava
vee all. Kindlasti kraabi ära selgroole hüübinud veri. See kehtib ka
tervelt praetava kala puhul.
Kuidas puhastada lesta?