Veenduge ise 100-grammine kujuke annab ligi pool tuhat kilokalorit energiat. Vesi, mida enamikus toiduainetes on kõige rohkem, saab martsipani koostisosade pingereas vaid neljanda koha. Teiseks, martsipanis leiduv mandlimass tekitab sageli allergiat. Martsipani kiituseks on selle kõrge küllastamata rasvhapete sisaldus. Viimaste allikaks on mandlites leiduvad õlid. Tänu mandlitele sisaldab martsipan ka märkimisväärselt kiudaineid. 3.1 Figuurmartsipan Figuurmartsipani nimetus reedab, et seda tarvitatakse kujude voolimiseks. Et kujukesed kokku ei langeks ja kaua tervena püsiksid, on selles martsipanis tavapärasest rohkem suhkrut. Kujukesi võib igaüks ka ise valmistada, oluline on vaid toorme käte vahel soojendamine nõutava temperatuurini. Viimasest annab märku tüki pinnale ilmnev mandliõli. Tööstuslikult toodetakse martsipankujusid spetsiaalsete vormidega. Kujukesed
MUUD MAIUSTUSED 1. Halvaa - idamaise päritoluga maiustus, põhitoorained on pähklid või seemned ja suhkur. 2. Marmelaad - zeleetaolise konsistentsiga maiustus suhkrust, glükoosisiirupist, püreest ja maitse- ning lõhnaainetest, tarretamiseks kasutatakse agarit, pektiini või zelatiini. 3. Martsipan - põhiretsepti kuuluvad jahvatatud mandlid ja suhkur. Sortimendiks on: Klassikaline martsipanimass (valmistatakse batoone) Figuurmartsipan (kujude voolimiseks) Kattemartsipan (tortide jaa kookide katmiseks) 4. Sefiir - õunapüreest, suhkrust ja munavalgest (munavalgepulbrist) kohev maiustus, tarretamiseks lisatakse pektiini. 5. Närimiskumm ehk näts - koostisesse kuuluvad kummialus, suhkur, maisisiirup, pehmendid ning lõhna- ja maitseained, suhkruvabades nätsudes kasutatakse suhkru ja siirupi asemel aspartaami, mannitooli ning sorbitooli, populaarsed ka ksülitooli sisaldavad nätsud 6