Aroomiühendid
Aroomiühendid
Jagatakse kahte rühma:
1) Need, mis annavad maitset
2) Need, mis annavad lõhna
Lõhn kindlatest lenduvatest ühenditest ninaõõnsuses asuva haistmiselundi kaudu
haistmismeele tajutud väärtus. Aroom on lõhn heas tähenduses.
Neli tähtsat maitseaistingut:
1) Hapu
2) Magus
3) Kibe
4) Soolane
Glutamaat stimuleerib viiendat põhiaistingut/-maitset, milleks on umami.
Ortonasaalne tabamine
Retronasaalne tabamine
Lõhnade eristamise võimetus on seotud:
1) anosmia ehk haistmisvõimetus (lõhnataju puudub)
2) ageusia (maitsmismeel puudub)
Aroomiühendite keemiline olemus toiduahelates
Siia kuuluvad:
1) Alifaatsed ühendid (ei sisalda tsüklilist struktuurielementi)
2) Alitsüklilised ühendid (tsüklilised ühendid, mis ei sisalda aromaatset tsüklit)
3) Aromaatsed ühendid (sisaldavad molekulis vähemalt ühe benseeni tsükli)
4) Hetereotsüklilised ühendid (tsüklilised orgaanilised...