Koduleivaraamat
Koduleivaraamat
„Austa leiba, leib on vanem kui meie“
1. Autor: Kaia-Kaire Hunt
Eesmärk: esiemade leivateotarkus taasavastada,
uuteks leivategudeks julgust ammutada ja selle iidse
kunsti kogemusi omalt poolt edasi anda
2. Tooraine: Rukis, viljataim mis levis pronksiajal
euroopasse, kus arenes omaette kultuurteraviljaks.
3. Ajalugu: Algselt ei kasutatud leiva tegemiseks üksnes
viljateri, vaid kogu rukkitaime maapealset osa. Leivateole
eelnes pudrukeetmise oskus – arvatavasti olid esimesed
leivakakukesed just pudrupotist üle keenud, kuumadele
kividele kukkunud ning seal ära küpsenud pudrukördipallid.
Jahtunult oli see kivikõva. Pehmeks ja muredaks muutus
leiba alles hiljem, pärast hapendamise avastamist, mis sai
alguse Egiptusemaalt, pärisorjade juurest. Sealt liikus
leivateokunst edasi juutideni, sealt kreeklaste ja
roomlasteni ning lõpuks otsapidi ...