Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Õlu (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidas valmib õlu?
  • Millest sõltub õlle maitse?
  • Miks on B-vitamiinid inimesele vajalikud?

Lõik failist

Õlu
Ajalugu
· Õlu on olnud läbi aegade armastatud jook paljude rahvaste seas.
Põlised sumerid, babüloonlased ja assüürlased tundsid õlle
valmistamist juba 6000 aastat tagasi.
· Eestis on õlut pruulitud ammustest aegadest peale. Arheoloogiliste
leidude põhjal on kindlaks tehtud, et umbes 1000 aastat eKr
kasvatati Eestis otra, tõenäoliselt on koos viljakasvatamisega
õpitud Eesti aladel ka teradest kääritatud joogi valmistamist.
· Ammustest aegadest kasutasid eestlased õlletegemisel põhilise
toorainena otra. Lisaks on kasutatud ka nisu, rukist ja kaera.
Õlletegemisel vajalike linnaste saamiseks pandi odraterad kottides
jõkke või tünni 2 ­ 3 päevaks ligunema. Leotati, kuni terad
muutusid pehmeks, peale nõrgumist laotati need rehetoa põrandale
6 ­ 8 päevaks idusid ajama.
· Seejärel kuivatati linnased parsil ja jahvatati
jämedaks jahuks. Veel 19. sajandil oli üldine
õlletegemise viis hautada meskit ehk meskimine ­
st linnasejahule vee lisamine. Katlas lasti vesi
keema, mis kallati käimatõrde, kuhu segati

Vasakule Paremale
Õlu #1 Õlu #2 Õlu #3 Õlu #4 Õlu #5 Õlu #6 Õlu #7 Õlu #8 Õlu #9 Õlu #10 Õlu #11 Õlu #12
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 12 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-04-16 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 30 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor karl01 Õppematerjali autor
*Ajalugu
*Kuids valmib õlu?
*Mis on õlu?
*Millest sõltub õlle maitse?
*Õlle tüübid
*Õlle kasuikkus

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
7
docx

Õlu

Sissejuhatus: Õlu on vähese alkoholisisaldusega, süsihappegaasirikas, meeldiva humala kibeduse ja aroomiga karastav jook. Õllel on palju positiivseid ja kasulikke omadusi. Tänu vähesele alkoholisisaldusele ning süsihappegaasiga rikastatusele kustutab õlu hästi janu ja tõstab toonust. Samas on õlu hea toidu emulgaator, mis soodustab ainevahetust ja parandab toidu omastatavust. Õlu suurendab söögiisu ja õlles leidub märgatavas koguses B-grupi vitamiine. Kogu ööpäevase B-vitamiinide vajaduse rahuldamiseks piisab juba 500 ml õlle joomisest. Oma uurimuses püüan õlust ja kõigest lähemalt rääkida. Õlle ajalugu Õlu on ilmselt sama vana kui leib. Inimesed on õlut joonud juba aastatuhandeid, oletatakse, et

Bioloogia
thumbnail
14
doc

Saku õlletehas

..................................................................................3 2. Saku Õlletehase aktsiaselts...............................................................4 3. Uue ajastu algus............................................................................5 4. Saku ­ maailma õlletootjate kõrgliigas.................................................7 Saku tootevalik.................................................................................7 Mis on õlu?................................................................................................................8 Millest õlut tehakse?..................................................................................................8 Kuidas õlut tehakse?................................................................................................10 Asukoht.......................................................................................11 Pildid.........................................

Turism
thumbnail
12
doc

Alkoholitööstused

legaalne. Alkoholi esineb looduses vähesel määral, kuna madala keemistemperatuuri tõttu ta lendub kergesti. Seetõttu hoitakse alkoholi sisaldavat segu kinnistes anumates. Vanimad alkoholi tootmise meetodid pärinevad Lähis-Idast ja Vahemeremaadest. Lähteaineteks kasutatakse mono- ja oligosahhariide, mida saadakse taimemahladest, samuti tärklist, mida saab kartulimuguladest. Kääritamisel saadakse alkohoolseid jooke nagu näiteks õlu, vein, siider, sampanja, destilleerimisel saadakse aga viina, viskit, konjakit, rummi, tequilat jpm. (1) Alkoholisõltuvus on haigus, mis kuulub psühhoaktiivsete ainete tarvitamisest tingitud psüühika- ja käitumishäirete haigusgruppi. Alkohol on ka teerajaja terviseprobleemidele ja psüühikahäiretele. Paljudel inimestel võib joomine järk-järgult kontrolli alt väljuda ja alkoholitarvitajal tekivad kas joomahood, pidev, kahjustav joomine või alkoholism ehk alkoholisõltuvus

Keemia
thumbnail
25
docx

Jookide tehnoloogia - alkoholivabad joogid ja õlu

FILTREERIMISEKS. Filtreerimine ­ vajalik meskis sisalduva mittelahustuva osa (linnaste osakesed, mittelahustavad valgud jne) eraldamiseks Filtreeritud ja kõrgematel temperatuuridel inaktiveeritud ensüümidega meskit nimetatakse virdeks Virre peab filtreerimisel olema: Selge, särava läikega Ei tohi sisaldada tahkeid osakesi (kesta, endospermi tpkikesed, meskimisel koeguleerunud valke) Sogane virre: käärib halvasti, õlu selgineb halvasti laagerdumisel, õlu filtreerub halvasti, õlle selgus on madal, õlle säilivus on madal, õlle maitse on halb (sogast välja ligunenud ained, halb käärimine jt.) Virde filtreerimist teostatakse erinevatel seadmetel filterkatel filterpress 20. Filtreerimine filterkatlas Linnase kvaliteedist Filtreeriva kihi läbitavusest Filtreeriva kihi paksusest Filtri pindalast Temperatuurist

Tehnoloogia
thumbnail
31
odt

Joogiõpetus

koostises. ÕLU Õlu on alkohoolne jooks, milles on 1- 7 massiprotsendi alkoholi. On teada, et õlut valmistatakse juba Mesopotaamias ja Egiptuses umbes 6000 aastat tagasi (on pruulitud 4000 aastat enne Kristuse sündi). Kui meie esivanemad hakkasid vilja kasvatama ja sellest leiba küpsetama tekkisid eeldused ka õlle valmistamiseks. Kaasaegne klassikaline õlu pärineb Kesk- ja Lääne- Euroopa põhjaosast, nüüdseks on tänapäevane õllepruulimine maailmas kõikjal levinud. 1516 aastal kehtestati Saksamaal Baieris õlle puhtuse seadus (Reinheitsgehot). Maarjamaal hakkasid mõisnikud mõisate juurde rajama õllekodasid 19 sajandil tööta 9 õlletehast, ka praegu on neid alles jäänud omajagu. Eestlased valmistavad õlut põhiliselt odrast, kui eri rahvastel on erinevad õlletoorained: Aafrikas

Joogiõpetus



Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun