Otsingule "hapendamine" leiti 100 faili

Kapsa hapendamine
1
docx
Kapsapead peavad olema täiskasvanud, kõvad, terved ja puhtad. Koristatud kapsapead hoitakse enne töötlemist 2-3 päeva kuhja laotult, kus nad muutuvad maitsvamaks ja valgemaks. Peadel lõigatakse ära välimised määrdunud lehed ja välisvars. Kapsa sisevars sisaldab rohkem vitamiine ja suhkrut kui lehed, sellepärast on soovitatav see koos...
Kokandus - Kutsekool
17 allalaadimist, 0 arvamust
-Hapendamine- referaat
7
odt
LK ; 5 * Tomatite hapendamine. LK ; 6 * Aedubade hapendamine LK ; 6 * Vanaema arvamus LK ; 6 * Kasutatud kirjandus LK ; 7 -- 1 -- Mis on Hapendamine ? Kuidas tehakse ? Toimub piimhapet moodustavate bakterite kaasabil. Hapendamisel muudetakse toiduainetes leiduvad suhkrud bakterite toimel kääritamisprotsessis p...
Kokandus - Põhikool
13 allalaadimist, 0 arvamust
Mõisted ja selgitus- fundamentaalteadus-kloonimine-käärimine
3
rtf
Rakendusteadus-tegeleb praktilise rakendamise meetoditega.Üldbiol. teadus-geneetika,rakubioloogia,ökoloogia.Eribiol- botaanika,füsioloogia,zooloogia. Biotehnoloogia-nim.rakendusbioloogilisi meetodeid ja protseduure,mis kasutavad elusorganismide omaseid protsesse tehnilistes seadmetes mitmesuguste ainete tootmiseks ning organismide sigimise ja pärilikkuse suurendamiseks.Hapendamine- toimub piimhapet moodustavate bakterite kaasabil. Hapendamisel muudetakse toiduainetes leiduvad suhkrud bakterite toimel kääritamisprotsessis piimhappeks. Kui piimhappe hulk on juba piisavalt suur 0,6-1,5 % siis pidurdab see teiste mikroobide arengut ja soodustab hapendatud toiduainete säilitamist.Käärimine e. fermentatsioon on teatud tüüpi organismide ainevahetusprotsess,mis toimub hapnikuvabas keskkonnas ning mille edasine oksüdatsioon saab toimuda ainult hapniku osalusel.Piimhapebakt- kurgi, kapsa,piima ja teiste toiduainete...
Bioloogia - Keskkool
31 allalaadimist, 0 arvamust
Bioloogia-seened
1
odt
11) Seente säilitusviisid? Kuivatamine,marineerimine,soolamine,külmutamine,õlis säilitamine, hapendamine 12) Jäävalt mürgised seened? Valge kärbseseen, punakas narmsnutt, roheline kärbseseen, punane kärbseseen. 13) Toorelt mürgised, kupataatult söödavaid seeni? Männiriiskas, kevadkogrits, karvane riisikas, 14) Söögiseened? Kukimürkel, kukeseen, suur sirmik, linnazampinjon, punane pilvik, kollane pilvik, liivtatik. 15) Kes on samblikud? Samblikud on liitorganism, kus elavad vastaatikku kasulikus kooselus seen ja fotosünteesiv organism, koosneb: ainurakne rohevetikaid või sinivetikaid 17) Samblike kasvukohad,eluvajadused, p...
Bioloogia - Keskkool
3 allalaadimist, 0 arvamust
Bakterite biotehnoogiline kasutamine
15
ppt
∗ Põllumajandus (paljundamine, säilitamine,  bioenergia, loomasöödad) ∗ Toiduainetetööstus  ∗ Keskkonnakaitse ∗ GMO taimed     Haiguskindlamad ja     elujõulisemad taimed. ∗ Taimekaitsevahendid ∗ Loomasööda      valmistamine (n. silo) ∗ Bioenergia ∗ Biokeefir ja-jogurt – lisatud probiootilisi baktereid,  mis parandavad seedimist, immuunsüsteemi. ∗ Toiduainete hapendamine. Näiteks kurgid, piim,  kapsad ∗ Juustu ja veini sortidid ∗ Alkoholi saamine ∗ Bakterite amülaasi kasutatakse siirupi tootmisel   (lagundvad tärklise, tekib sahharoos) ∗ Lõhna- ja maitsetugevdajad(naatriumglutamaat). ∗ Heitvete puhastus      Baktereid kasutatakse näiteks õlireostuse   likvideerimisel.  ∗ Tahkete jäätmete ümbertöötamine ∗ Keemiatööstus (butanool pesuainete ja lakkide ning itakoonhappe süntees vaikude tootmiseks) ∗ Tekstiilitööstus (siidi tootmine) Amülaasi kasutatakse tärklise lagund...
Bioloogia - Keskkool
6 allalaadimist, 0 arvamust
Hapukapsas
2
docx
Hapendamisel muudavad bakterid toiduainetes leiduvad suhkrud kääritamisprotsessis piimhappeks. Kui piimhappe hulk on juba piisavalt suur, 0,6–1,5protsenti, siis pidurdab see teiste mikroobide arengut ja soodustab hapendatud toiduaine säilimist. Hapnemise algamiseks on vaja taimset toorainet (kõnealusel juhul riivitud kapsast), baktereid, kes hapendavad, soola või soolvett, maitseaineid, hapnikuvaegust või -puudust ning mõõduk...
Toidutehnoloogia - Põhikool
12 allalaadimist, 0 arvamust
Keskkonnakaitse esitlus
15
ppt
orduv hindamine  Võimaldab saada ülevaate objekti seisundi muutumisest ajas  Võimaldab välja selgitada tegurid, mis mõjutavad kaitseala elurikkust ja ökosüsteemide seisundit  Võimaldab mõista millised kaitsekorralduslikud võtted toimivad ja millised mitte Keemilised keskkonna tingimused  Niiskus  Atmosfääri gaasid  Soolsus  Toitained  Happelisus Vee keemiline puhastus  Reaktsiooni tekitamine puhastuskemikaali ja veest kõrvaldamist vajava reoaine vahel:  Hapendamine ja taandamine  Keemiline sadestamine  pH-reguleerimine ja neutraliseerimine Hapendamine ja taandamine  Kasutatakse vastavaid reaktsioone reoainete muutmiseks vähemohtlikuks vormi või veest eraldavale kujule  Hapendajana (oksüdeerijana) kasutatakse mitmesuguseid klooriühendeid, vesinikperoksiidi, kaaliumpermanganaati  Taandajatena (redutseerijateks) kasutatakse vääveldioksiidi, naatriumvesiniksulfaati ja rauasoolasid Keemiline sadestamine  Protsess, kus kemikaale kasutad...
Keskkonnakaitse - Keskkool
5 allalaadimist, 0 arvamust
Bioloogia – Bakterid
1
doc
<br>Autori kodulehekülg<a href="http://kool.spikriladu.net">kool.spikriladu.net</a>:
Bioloogia - Keskkool
114 allalaadimist, 4 arvamust
Viirused ja bakterid
3
doc
Kokkuvõte viiruste ja bakterite kohta. Põhjalik.
Bioloogia - Keskkool
108 allalaadimist, 3 arvamust
Seened ja bakterid
3
doc
• Enamik baktereid ei kujuta inimesele mingit ohtu, pigem on just kasulikud. Nt aitavad lagundada inimese kehas orgaanilisi ühendeid, mida üksnes inimese ensüümid lagundada ei suuda. • Bakterid asustavad enamiku loomaliikide seedeelundkonda. • Biotehnoloogia on rakendusbioloogia haru, mis kasutab mitmesuguste organismide elutegevusega seotud protsesse inimestele vajalike ainete tootmiseks. Biotehnoloogial põhineb nt toitude hapendamine . Selleks kasutatakse baktereid. (ka biotõrje ja seenhaiguste tõrje). • Suur osa bakteritega seonduvast biotehnoloogiast tegeleb mitmesuguste valguliste ensüümide tootmisega. Neid vajavad toiduaine-, tekstiili- ja farmaatsiatööstus. Seened on heterotroofid, kelle hulka kuulub nii üherakulisi kui ka hulkrakkseid organisme. Koos bakteritega on nad ühed peamised surnud organismide lagundajad. Hulkraksete seente mütseel koosneb hüüfidest. Rakku ümbitseb membraan ja peamiselt kitiini sisaldav kest. Os...
Bioloogia - Keskkool
79 allalaadimist, 2 arvamust
Seened
5
doc
Biotehnoloogia tugineb põhiliselt mikrobioloogia, molekulaargeneetika, biokeemia, biofüüsika ja tehnikateaduste saavutustele. Bakteritega seonduvaid protsesse on edukalt rakendatud toiduainete -, farmaatsia –ja tekstiilitööstuses, energeetikas, loomakasvatuses, keskkonnakaitses, metallurgias ja meditsiinis. Ühed esmased bakterite rakendusvaldkonnad on olnud toiduainete töötlemine ja alkoholi saamine. Nii näiteks põhineb biotehnoloogial kurgi, kapsa, piima ja teiste toiduainete hapendamine. Piimatööstustes saadakse lisaks hapupiimatoodetele biotehnoloogiliselt ka juustu. Juustu tootmisel kasutatakse nii baktereid kui ka seeni. Seentega seonduvaid protsesse rakendatakse toiduainete –ja farmaatsiatööstustes, meditsiinis, loomakasvatuses, keskkonnakaitses ja mujal. 4 Kasutatud kirjandus: 1. „Bioloogia gümnaasiumile“ T.Sarapuu Tartu 2003 2. http:www.ekklesia.eeoomega4graafikaraku11-1.gif 3. http:www.arnemetsagrupp.eePICseened.jpg 4. http:www.miksike.eedocsreferaadidseened...
Bioloogia - Keskkool
243 allalaadimist, 4 arvamust
Konspekt 2 vaheeksami küsimused ja vastused
33
doc
Seda tehaksegi nn. simultaansadestusel (vt. p. 2.4). Fosfori bioloogiline sidumine toimub reovee bioloogilisel puhastamisel, kus luuakse vahelduvait anaeroobne ja aeroobne keskkond, mille tulemusena fosfaadid akumuleeruvad baktermassis ja kõrvaldatakse süsteemist koos liigmudaga. Lämmastik eraldatakse veest nitrifikatsiooni-denitrifikatsiooni protsessis. Reovees on lämmastik peamiselt ammooniumiioonina (NH4 +), mille hapendumisel, näiteks reovee sattudes veekogusse, tarbitakse vees lahustunud hapnikku. Vastav ammooniumi hapendamine võidakse läbi viia kontrollitult reoveepuhastusjaamas bioloogilise puhastuse protsessis. Ammooniumiioonid hapenduvad autotroofsete bakterite toimel algul nitritioonideks (NO2 -) ja seejärel nitraatioonideks (NO3 -). Seda protsessi nimetatakse nitrifikatsiooniks. Nitrifikatsioon ei ole lämmastiku ärastuse protsess, vaid lämmastik läheb siin üle teise, keskkonnale vähem ohtlikku vormi. Lämmastik eraldub veest alles siis, kui nitraadid taandatakse gaasiliseks lämmastikuks (N2), mis haihtub atmosfääri. Taandamine toimub denitrif...
Temperatuuri-rõhu-pH jne mõju mikroobidele
6
docx
temperatuuri, rõhu, pH jne mõju mikroobidele; konspekt
Biotehnoloogia labori arvestuse küsimused ja vastused
10
doc
Moodustunud piimhappe toimel keskkond hapustub, kaseiin ja teised piimavalgud denatureeruvad ning leiab aset valkude väljasadestumine. Piimhappebakterid osalevad koos pärmidega ka leivataigna kääritamises. Laialdaselt praktiseeritav kapsaste, kurkide ja teiste taimsete toiduainete hapendamine on piimhappelisel käärimisel baseeruv bioloogiline konserveerimine. Sama protsessiga on tegemist ka heina sileerimisel. Vorstitööstuses kasutatakse piimhappebakterite juuretisi mõne vorstiliigi (nn fermenteeritud vorstid) valmistamisel spetsiifilise maitse, konsistentsi ja värvi saavutamiseks. 8) Selgita, kuidas klassifitseeruvad pärmseened hapnikusse suhtumise alusel. Paljud pärmid on fakultatiivsed anaeroobid - anaeroobsetes tingimustes saavad nad energiat süsivesikute kääritamisest, kuid molekulaarse hapniku olema...
Raku ehitus ja talitus
4
doc
1.) Rakuteooria põhiseisukohad (3) 2.) Karl Ernst von Baer'i teadusteened 3.) Matthias Schleideni ja Theodor Schwanni avastus 4.) Koerüübid (4) ja nende lühiiseloomustused 5.) Rakkude uurimisvahendid ja –meetodid 6.) Mis piirab ainuraksete organismide suurust? 7.) Prokarüoodi mõiste + näited jpm
Bioloogia - Keskkool
68 allalaadimist, 0 arvamust
Bakterid ja seened
8
doc
Hapnikutarbimise alusel: * aeroobsed * anaeroobsed, kasutavad sulfaat-nitraatioone, eraldub N 2O, H2S javõi N (teisisõnu käärimine) Tähtsus looduses: * süsiniku ringlemine * nitraate tekitavad mügarbakterid, liblikõiteliste juurtel Kasutamine inimeste poolt: * kasutati ammu enne seda, kui neist teada saadi * hapendamine * käärimine * ravimitööstus - antibiootikumid takistavad: ˟ valgu sünteesi, streptomütsiin ja CO ˟ rakukesta sünteesi ˟ DNA replikatsiooni ˟ DNAlt RNA kirjutamist ˟ rakumembraani tootmist - vitamiinide tootmine - aminohapete tootmine (naatriumglutamaat) * toidupaksendajad * ensüümid pesupulbrites – propeaanid ja lipaasid * orgaanilised happed *...
Bioloogia - Keskkool
167 allalaadimist, 7 arvamust
Rakendusbioloogia
11
doc
Üldbioloogia- bioloogiliste teadused, mis uurivad kas kõigile või enamikule elusolendeile omaseid elu nähtusi. Lk 17 1. Inimkonna ajaloos esimesed biloogilised rakenduse lähtekohaks oli maaviljeluse ja loomakasvatuse teke ning vanaaja meditsiin. Inimesed pidid olema tähelepanelikutel ja kogemustel põhinevad teadmised eri taimede- ja loomaliikide omadustest ja vajadustest. 2. Mina olen kokku puutunud piimhapebakteritega (kapsa hapendamine ) ja pärmseentega (õlle valmistamine). 3. Louise Pasteuri vaktsineerimise põhimõtte- sest kui süstida organismi nõrgestatud või surmatud haigustekitajaid, mis vallandavad organismi immunloogilised kaitsemehanismid. 4. Antibiootikumi tohib kasutada ainult seda nõudval kindlal diagnoositud haigusjuhul; kui seda tuleb kasutada,siis mitte kunagi liiga väikestes doosides; ja mitte kunagi liiga lühikest aega. Selle tagajärjel levivad meil ohtlikud bakterid, keda ei pidurda ükski ka...
Bioloogia - Keskkool
492 allalaadimist, 17 arvamust
Kulinaaria
7
odt
Toiduvalmistamise oskused ja teadmised. Kokk peab tundma erinevaid toidutoorme eeltöötlemise-, valmistamise ja säilitamise viise. Oma töös tuleb tal kasutada külmtöötlemismeetodeid (sorteerimine, pesemine, koorimine, tükeldamine jne), kuumtöötlemismeetodeid (keetmine, blanšeerimine, kupatamine, aurutamine, hautamine, friteerimine, praadimine, grillimine, üleküpsetamine, küpsetamine, röstimine, glaseerimine, suitsutamine jne) ja säilitusmeetodeid (soolamine, hapendamine , marineerimine, külmutamine, vakumeerimine, konserveerimine, kuivatamine). Professionaalne kokk peab olema kompetentne ka järgmistes valdkondades: • toidutoorme ja toidu sortiment, kvaliteet, keemiline koostis, toiteväärtus, maitseomadused, kasutamisvõimalused, säilitamistingimused ja realiseerimisajad, kaonormid toidutoorme töötlemisel • jookide sortiment, kvaliteet, koostis, toiteväärtus, maitseomadused, kasutamisvõimalused, säilitamistingimused ja realiseerimisajad • põhilised...
Kokandus - Kutsekool
27 allalaadimist, 1 arvamus
Bioloogia gümnaasiumile 1osa
20
doc
(varustavad osade vitamiinidega) bakterid asustavad enamiku loomariigi seedeelundkonna. Inimese organismis on ka patogeenseid baktereid(kaitsemehhanismid hoiavad ära paljunemise) Bakteri kasutus- toiduainete, farmaatsia, tekstiilitööstuses, energeetikas, loomakasvatuses, keskkonnakaitses, meditsiinis. Biotehnoloogia alane- kurgi,kapsa, piima jt toiduainete hapendamine (juust) biotõrje, seenhaiguste tõrje. Valguliste ensüümide tootmine, antibiootikumid PÄRILIKKUS Geneetika- teadusharu, mis uurib organismide pärilikkuse ja muutlikkuse seaduspärasusi genoom- kromosoomikomplekt, mis sisaldab geneetilist materjali(24 kromosoomi) Genotüüp-ühele isendile omane geenide ja erivormide kogum. Fenotüüp- ühe isendi vaadeldavate tunnuste kogum Keskkonna tingimused mõjutavad tunnuste avaldumist.(soodustab või pidurdab geenide poolt määratud tunnuste väljakujunemist) Molekulaargeneetilised p...
Bioloogia - Keskkool
482 allalaadimist, 6 arvamust
Mullateadus
19
doc
Liivade ja saviliivadel kasvanud kartul on maitseomadustelt parem. Teraviljade puhul peab õhku olema 20-30% üldisest poorsusest. Kõige vähemnõudlikud on heintaimed-10-20%. Mulla on õhk ja eeskätt hapnik väga oluline, millest sõltub mullas kulgevate protsesside iseloom. Kui muld on õhustatud (hapnikurikas), siis on ülekaalus hapendusprotsessid ja vastupidi, liigniiskes mulla son ülekaalus taandusprotsessid. Hapnikuvaeses mullas orgaanilise aine lagundamiseks (mis on sisuliselt hapendamine ) mikroorganismid kasutavad ära teatud mineraalide hapnikku. Mullas on terve rida hapendus-taandus süsteeme. Fe2O3-FeO süsteem näiteks. Kõiki süsteeme määrab ära mulla õhu ja mulla lahuses oleva hapniku sisaldus. Taandunud ühendid paljudel juhtudel mõjuvad taimedele toksiliselt. Mullast saab tavaliselt taim kätte vaid taandunud kuju, sest vaid FeO lahustub vees. Kui on aga täielikult aereeritud keskkond, siis on seal ainult Fe2O3, kuid see ei lahustu vees ja sel juhul võib tekkida rauapuudus ehk kloroos. Et hinnata mulla...