......................................... 11.2 Kalev................................................................................................................................. 11.3 Eesti Pagar........................................................................................................................ 11.4 Viru Rand.......................................................................................................................... 11.5 Wõro................................................................................................................................. KOKKUVÕTE...............................................................................................................................17 KASUTATUD ALLIKAD................................................................................................................ SISSEJUHATUS Referaadi teemaks on 10 Eesti kaubamärki
SISUKORD sissejuhatus.................................................................................................................................................2 1. Liviko ....................................................................................................................................................3 2. Farmi .....................................................................................................................................................3 3. Wõro ......................................................................................................................................................4 4. Leibur.....................................................................................................................................................5 5. Kalev .....................................................................................................................................................6 6. Premia ..............
Laulja Jazzmuusik Laulnud koosseisudes Pantokraator, Singer Vinger, Rütmiallikal, Estonian Folk Orchestra, Viljandi Gypsy Jazz Collective, osaleb Rändteatris Vaba Vanker. MAILI METSSALU Näitleja Rändteater Vaba Vanker eestvedaja Viuuli mängija Laulja TOOMAS OKS Purjetaja Pedagoog Müügijuht Laevakapten Lõõtspilli mängija Toomas teeb kaasa koosseisudes Estonian Folk Orchestra, FolkMus, Paha Polly, Tuulelõõtsutajad, Laanelill, Wõro Velled. • https://www.youtube.com/watch?v=ORVM UJ-m_Vw&index=2&list=PLfHP9s552GWsBS OembJVWLXq6Z4NLF-Nl Rüüt-Õtak • https://www.youtube.com/watch?v=2mcMig Jx2xo Rüüt-Orjalaul
Säilitada temperatuuril +2...+6 7.2 Suitsutatud Juustuvorst Koostis: sealiha (28%), veiseliha (25%), joogivesi, juust (7,5%), kamar, keedusool (max 2%), soja, tärklis, maitseained, stabilisaator E 450, lõhna- ja maitsetugevdaja E 621, antioksüdant E 300, toiduvärv E 120, säilitusaine E 250. Suitsutatud Doktori ja Juustu on müügil Turba kaupluses kulinaarialetis. 15 8 WÕRO Atria Eesti pakub oma kolme kaubamärgi, Maks & Mooritsa, Wõro ja VK all kokku ligi 300 erinevat toodet. Atria Eesti soovib olla Eesti tarbija jaoks poeriiulil esimeste valikute seas, pakkudes maitsvaid, kvaliteetseid ja kodumaisest toorainest valmistatud lihatooteid. 8.1 Vene keeduvorst Koostis: Kanalihamass (30%), joogivesi, seapekk, kamar, sealiha (7%), veiseliha (5%), tärklis, piimavalk, sojavalk, taimne valk (saadud nisust), keedusool (1,8%), lõhna- ja maitseained, stabilisaatorid E450, E451, antioksüdant E 316, lõhna- ja maitsetugevdaja
tootesisene temperatuur on tõstetud vähemalt 71 °C-ni. Niiskuse osamass on 75%. Käisin vaatlemas Lasnamäe Prismas müüdavaid keeduvorste. Sordid ja firmad toon välja selles uurimistöös. 2. EESMÄRK Uurimustöö eemsmärgiks on välja uurida kõige suurema lihasisaldusega keeduvorst 7 erineva tootja poolt. Tootjateks valisin: Rakvere Lihakombinaat, Valla, Maks & Moorits, Rannarootsi, Saaremaa lihatööstus, Vastse-Kuuste ning Wõro. Lihasisalduse selgitamiseks võrdlesin erinevaid keeduvorste, jälgisin koostiseid ning tõin kõik joonistena välja. Olen kuulnud, et enamus keeduvorste tehakse väga väikese lihamassi põhjal. Mind hakkas huvitama, kui palju tegelikult vorstidesse liha pannakse. 5 3. RAKVERE LIHAKOMBINAAT 2008. aasta andmetel on Eesti nelja tuntuima brändi seas ära tunnustatud Rakvere
Tarbimine Rühmatöö: rühmas on 45 inimest. Töö esitatakse kirjalikult ja kantakse suuliselt seminaris ette. 1. Uurige, milliseid toiduaineid teie rühma liikmed ostavad. Märkige nädala jooksul tabelisse kõik ostetud toiduained ja nende päritolumaa (leiate pakendilt). Jälgige, et toote valmistaja ei läheks segi pakendajaga. Märkuste lahtrisse kirjutage, kas toode on teie arvates keskkonnasõbralik, või põhjendage, miks olite sunnitud just seda kaupa ostma (näiteks, kas meil ei toodeta või oli Eesti toode oluliselt kallim. Märkige ka hind. Kui ostate poest, jätke ostukviitung alles, siis on parem meeles pidada, mida te ostsite. 2. Juuresolevale kaardile kandke koht, kust ostetud tooted pärinevad. 3. Märkige iga toote juurde, kas ja milliseid lisaaineid on kasutatud (E-kood). Rühmas ühiselt arutada ja üles kirjutada: 1. Kas tulemus oli üllatav? 2. Miks ...
3.2. Etiketi odavus Ettevõtted, kes rõhuvad soodsale hinnale ei saa kahjuks pakendiga eristuda. Toode peab jääma tarbijale kättesaadavaks ja seepärast on odavaim variant etikett. Wõro Lihatoodete jaepakendi toodete uute etikettide kujundamisel on aluseks võetud ühtne firmastiil ja värvid: lilla, kollane, must ja valge. Tootegrupid on üksteisest eristatud fotodega Võrumaa elust-olust ja inimestest, kes kannavad endas Wõro kaubamärgi põhiväärtusi: maalähedus, usaldusväärsus ja eripära. Uus etiketikontseptsioon ja kujundus läks maksma mõnikümmend tuhat krooni. Etiketid moodustavad ca 10% kogu pakendikulust. Pakendi tähtsus ettevõtte toodete edukaks müügiks 9 4. INNOVAATILINE PAKEND Uuema aja trendid on eelkõige seotud pakenditega. Inimene võtab esimese informatsiooni vastu silmadega
maksimaalselt 200 000 krooni, sellest ju ei piisa kui näiteks teha täna ja kohe kasvõi väike lihatööstus, siis see ei tasuks ära, sest lisaks ka PRIA ei finantseeri enam tööstusesse vajaminevaid masinad ja pealegi on majanduslangus, isegi suuremad ja edukamad, nagu näiteks oli Valga Lihatööstus, mis müüdi mõned aastad tagasi soomlastele. Sellel aastal pidid Valga Lihatööstusega ka kahjuks Vastse-Kuuste ja ka Wõro Kommerts ühinema. Praegusel ajal pankrotistub päevas juba kümneid väikefirmasid, see on kurb, sest plaanisin ka ise mõne aasta pärast jäätise -või juustutööstuse avada, hetkel muidugi puuduvad paljud vajaminevad teadmised tehnoloogia poole pealt, kuid äriplaan oleks juba valmis. Ma ei ole küll mingi ennustaja aga siiralt loodan, et majanduslangus kaob mõne aasta pärast ja siis võib taas hakata mõtlema äriplaanide ja üldse oma ettevõtluse peale...
tellimine tarnija kodulehe kaudu või kauplustes kohalkäivate müügiesindajate kaudu . Kaupade ettetellimise aeg sõltub kaubast , aga ka kokkulepetest tarnijatega. Kiirestiringlevat kaupa tellitakse iga päev , kampaaniakaupu üks kuu ette ja hooajakaupu isegi pool aastat ette. Kiirestiringlevad kaubad telliti : Smartenilt , Salestar , Remecom , Kaupmees , Kalev , TERE , Valio Alma , Selver , Maag piim , E-Piim , Leibur , Hagar , Fazer , As Pere ,Eesti Pagar , Rakvere , Wõro , Nõo Lihatööstus , Vastse-Kuuste lihatööstus , Oscar , Tallegg jne . 3.2.Kaupade vastuvõtt Kauba saabudes kontrollisin arvelt kauba saajat. Veendusin, et arvel oleks maksjaks märgitud A-Selver AS, Pärnu mnt 238 Tallinn, saajaks Põlva Selver . Kauba koguselisel vastuvõtul kontrollisin kauba koguseid ja EAN koode ja kontrollisin kas tellitud kogus ühtib saatelehega . Lisaks pidin pöörama erilist tähelepanu kaupade realiseerimisaegadele ja kas kaup on terve
Sealt liiguvad nad valmistoodangu lattu ja edasi pakendamisse kuni jõuavad kauplustes tarbijateni. 2. SORTIMENT Sortiment viineritel ja sardellidel on suur ja juba Eestis on palju tootjaid. Tootjateks Eestis on : 10 Tallegg Rakvere Lihakombinaat Valla Nõo Lihavürst Rannarootsi Maks & Moorits Otepää Lihatööstus Wõro Vastse-Kuuste Karni Isukas Viineritest toodetakse kanaviinereid (ka juustuga), lasteviinereid, doktori viinereid, täislihast viinereid, suitsutatud viinereid, e-vabasid viinereid, delikatessviinereid, kalkunifileeviinereid, frankfurtereid ja kaaluga müüdavaid viinereid. Sardellidest toodetakse suitsusardelle, sardelle juustuga, lepasuitsusardelle doktori sardelle, sealiha sardelle, suitsu sardelle juustuga ja kaaluga müüdavaid sardelle. 3
esmatarve Pepsico Eesti AS Kartulisipsid Svensky Kaubanduse AS Hulgiladu, maiustused, konservid, esmatarve Baltazar Trading Hulgiladu, konservid, kuivained Interaltus Hulgiladu, maiustused, konservid AS Marmiton Maiustused Imex Trading Group Hulgiladu, maiustused, konservid DTL Consumer Products Eesti AS Hulgiladu, maiustused AS Wõro Kommerts Lihatooted AS Rigual Puuviljad AS Nõo LT Lihatooted AS Valga LT Lihatooted AS Kikas Lihatooted AS Tallegg Lihatooted AS Rakvere LK Lihatooted AS M.V.Wool Kalatooted AS Poseidon Kalatooted AS Lihameister Lihatooted AS Oskar Lihatooted
esmatarve Pepsico Eesti AS Kartulisipsid Svensky Kaubanduse AS Hulgiladu, maiustused, konservid, esmatarve Baltazar Trading Hulgiladu, konservid, kuivained Interaltus Hulgiladu, maiustused, konservid AS Marmiton Maiustused Imex Trading Group Hulgiladu, maiustused, konservid DTL Consumer Products Eesti AS Hulgiladu, maiustused AS Wõro Kommerts Lihatooted AS Rigual Puuviljad AS Nõo LT Lihatooted AS Valga LT Lihatooted AS Kikas Lihatooted AS Tallegg Lihatooted AS Rakvere LK Lihatooted AS M.V.Wool Kalatooted AS Poseidon Kalatooted AS Lihameister Lihatooted
EESTI-SISESED ERINEVUSED Eesti jaotamine regioonideks Ehkki Eesti on väike, on ta osad ka inimgeograafiliselt siiski küllaltki erinevad. Kõige jämedamates joontes on pilt selline. Juba varakult kujunes välja tööstuse koondumine Põhja-Eestisse, kus leidub rohkem loodusvarasid ja on kergem ühendust pidada nii Venemaa kui eriti ülemeremaadega. Põhja-Eesti piires omakorda kujunes kaks tööstuspiirkonda, Kirde-Eestis ja Tallinnas koos ümbrusega. Kesk- ning Lõuna-Eesti, samuti Lääne-Virumaa, jäid ülekaalukalt põllumajanduslikuks piirkonnaks, Lääne-Eesti majandusele avaldas suurt mõju meri. Tallinna regioon on teistest palju jõukam. Tööstuse paigutus Eestis Piirkond 1913 1939 1990 2004 Tallinn ümbrusega 44,3 49,6 44,3 44,2 Kirde-Eesti 36,4 26,8 2...
· M pac- lihapakkimisettevõte/repacking centre Lihakäitlemisettevõtted: 121, kusjuures · Tapamaja 76 (suured-7, väikesed- 69) · Lihalõikus 40 · Külmhoone 6 · Lihavalmististe valmistamine 33 · Hakkliha valmistamine 13 · Lihatoodete pakendamine/pakkimine 1 · Lihatoodete valmistamine 38 · Ulukite töötlemise ettevõte 3 · Lihapakkimisettevõte 2 Lihatööstuste turuosa (2006) 2007 · Rakvere 34,8% 33 · Wõro 18,2% 11,2 · Valga 9,6% 5,5 · Saaremaa 6,7% 7 · Filee 6,2% · Tallegg 5,3% 6 · Nõo 3,5% · Vastse-Kuuste 2,7% 6 · Teised 2,7% · Maag 11,7 853/2004/EÜ I lisa Mõisted · 1.16. Tapamaja ettevõte selliste loomade tapmiseks ja korrastamiseks, mille liha on mõeldud inimtoiduks. · 1.17