Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"vürtsid" - 300 õppematerjali

vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede seemnetest (nt muskaatpähklid, sinep), viljadest (nt pipar, vanill, koriander), õitest (nt nelk, safran), koorest (nt kaneel või risoomist (nt ingver), samas kui ürte saadakse tavaliselt taimede rohtsetest osadest.
thumbnail
4
odt

Rahvusköögi tabel

se eripära Prantsuse köök Teraviljad: Iseloomusta Alkoholivabad Köögiviljad:mug köögi joogid: ulsibul,Kartul,porg üldmaitset: and, kapsas, tomat, seller, Alkoholiga: kaunviljad,spargel Klassikalised ,artišokk ja vürtsid: porrulauk Puuviljad: Piim ja Ürdid: Piimasaadused: Piim, rõõsk koor, kohupiima ja hapukoort. Kalad ja mereannid:Merik eel, tursk,lest,skumbri a, haug, karpkala.. austrid, krevetid, merekarbid,vähid.

Toit → Köögi õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Kursuse töö - vürtsid

Tallinna Teeninduskool Leevika Vilja Mirle Jants KK10-PE Kursuse töö Vürtsid Juhendaja:Küllike Varik Vürtsid Leevika Vilja, Mirle Jants Sisukord Vürtsi kaubanduse ajalugu Arvatakse, et inimene hakkas maitsetaimi kasutama märksa varem kui soola, sest need olid palju kättesaadavamad. Esialgu kasutati maitsetaimi toidu maitsestamiseks, hiljem aga hakati neid tarvitama ka suitsutamisrohtudena mitmesugustel riitustel, surnute balsameerimisel ning lõpuks ka meditsiinis. (,,Vürtsid ja Maitsetaimed"-autor Renate

Toit → Toit ja toitumine
11 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

Vürtsid

VÜRTSID Gristi Adrat TTP-10 Vürtside ja Ürtide vahe "Vürtsid on tavaliselt troopilistel alade taimedest saadavad ained, mille maitse on suuremal või vähemal määral aromaatne, kirbe või terav. Ürdid on aga jaheda või külma ilmastikuga maade rohttaimed, mida tihti kasvatatakse taimekasvandustes. Euroopasse toodi vürtsid keskaja alguses, neid oli vaja peitmaks tolleaegsete roogade halba lehka. Vürtse müüakse tervete ja jahvatatutena, soovitatav osta terveid vürtse ning neid enne kasutamist jahvatada. Tihti tuleb vürtse algul röstida või õlis kuumutada, et nende maitse paremini esile tuleks. Eriti oluline on see india vürtside puhul. Ürte müüakse toorelt või kuivatatult. Tooreid ürte peab hakkima, et nende maitse paremini esile tuleks. 15 ml

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maitsetaimed

Referaat 2008 Sisukord Sissejuhatus..................................................................................3 Vürtsitamiskunst.......................................................................... 3 Vürtsikaubanduse ajalugu............................................................4 Tänapäeva kaubandus..................................................................5 Maitsetaimed ja vürtsid meditsiinis.............................................5 Enimkasutatavamad vürtsid ........................................................6 Pipar........................................................................................................................... 6 Nelk............................................................................................................................6 Kaneel....................................................................................

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Toitude maitsestamine

Toitude maitsestamine 9. Miks toite maitsestatakse? Toite maitsestatakse maitse täiendamiseks ja parandamiseks. 10. Millal toite maitsestatakse? Maitseaineid lisatakse toidule kas enne töötlemist või kuumtöötlemise järel, oleneb toidust. Vormitoitudele ja hakkmassist toodetele lisatakse enne kuumtöötlemist. Suppide ja kastmete maitsestamine toimub nende valmistamise ajal. Peenestatud maitseained kuumtöötlemise lõpus. 11. Nimeta kodumaised vürtsid? Kodumaised vürtsid on: kadakamarjad, köömned, koriander ja aniis. 12. Nimeta ehtsad ehk klassikalised vürtsid? Ehtsaid vürtse kasutatakse kuivatatult. Pipar, ingver, kaneel, kappar, kardemon, loorber, nelk, muskaat, vanill. Puljongid ja supid 13. Mis on konsomee, nende valmistamine, serveerimine Konsomee on selge puljong see on hele puljong, kurnatud selitatud. Serveeritakse kõrvale antavate või puljongisse pandavate lisanditega. 14

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Maitseained

Maitseained ja roogade maitsestamine Anastassia Prohhorova Sissejuhatus Hea maitsev toit on luksus, mida võime enesele iga päev lubada.Toidu saame maitsestada maitseainetega. Maitsetaimede abil saad kerge vaevaga ka tetud tuntud toiduainetele anda uusi erinevaid maitseid. Maitseainetega saame anda toidule uue värvuse, lõhna või maitse. Maitseaine mõiste Kõik vürtsid ehk maitseained on taimsed saadused. Vürtsitaimi leidub enam kui kolmekümnes taimesugukonnas. Maitseaineid saab õigesti ja asjatundlikult kasutada üksnes siis, kui neid ja nende omadusi hästi tuntakse. Vürtside ajalugu Vana maailma jaoks on vürtside häll Indias. Juba 5000 aastat tagasi ulatus kaubandusvõrk Hiinast läbi India, Pärsia ja Mesopotaamia kuni Egiptuseni Aastasadu veeti vürtse mööda vanu karavaniteid Kõige kuuksam on siiditee

Toit → Kokandus
36 allalaadimist
thumbnail
4
odt

A-veregrupp

· Krevetid peakapsas · Süda · Lest · Vasikas · Merikeel · Merilõhe · Suitsulõhe · Säga SOBIB Piimatooted ja Õlid ja rasvad Pähklid ja Puu- ja Maitsetaimed ja Teed, taimeteed ja juustud seemned aedviljamahlad vürtsid teised joogid · Sojajuust · Lina- · Kõrvitsa- · Ananassi · Ingver · Aaloe · Soja- seemneõli seemned · Aprikoosi · Küüslauk · Ingver kohupiim · Oliiviõli · Maapähkel · Greibi · Miso · Kibuvits

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Marinaad

Koostisained: Vesi Keedusool Suhkur Sibulad Vürtsid (,ust pipar, nelk, kaneelikoor, muskaatpähkel, ingver, koriander, sinepiseemned) Maitsetaimed (mädarõigast, tillivarsi koos ite ja seemnetega, küüslauku, majoraani, estragoni, piparrohi ja punase pipra kaunu) Äädikas Valmistamine: 1. Marinaadi valmistamiseks lisatakse 1 liitri vee kohta 1-2 tl keedusoola ja veidi suhkrut, keedetakse mõni minut, vajadusekorral riisutakse vaht, lisatakse vürtsid ja sibulad. Vürtsidest kasutatakse musta pipart, vürtsi, nelki, kaneelikoort, muskaatpähklit, ingverit, koriandrit, sinepiseemneid jne. Vürtse võetakse u 6 g (1 tl) 1 liitri veekohta. 2. Mõni minut pärast vürtside lisamist valatakse juurde ka äädikas, keedunõu suletakse tihedalt kaanega ja lastakse tõmmata 5 minutit. 3. Marinaad jahutatakse. Marinaadi kulub umbes pool köögiviljade kogusest.

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
26
ppt

Kodutöö 5 vürtsi, 5 ürti

5 vürtsi 5 ürti. Ülle Schönberg TT12 2012.a. Vürtsid on... Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede: Seemnetest (nelk, safran) Koorest (kaneel) Risoomist (ingver) Vürtsid, mida armastan! Ingver Aroomilt värske lõhnaga, maitselt vürtsine ja teravalt mõrkjas On olemas ka ingverijuurt Kasutatakse india ja hiina köökides Jahvatatud ingverijuur sobib hästi küpsetistesse, eelroogadesse Soodustab seedimist, mõjub hästi maksale, hajutab kõhugaase, tõstab potentsi.

Toit → toiduainete sensoorse...
5 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Kagu-Aasia majandus

Vietnam · SKT: $297.4 Biljonit (2007) · SKT Kasv: 8.5% (2007) · SKT inimese kohta: $3,503 (2007) · SKT Sektorite kaupa: Põllumajandus: 20.1%, tööstus: 41.8%, teenindus: 38.1% (2006) · Inflatsioon: 20.3% (2008) · Vaesus: 14.8% (2007) · Tööjõuline elanikkkond: 46.42 miljonit (2007) · Hõive: põllumajandus: 56.8%, tööstus: 37%, teenindus: 6.2% (2005) · Töötus: 5.1% (2007) · Põhilised tööstuse suunad: toit, vürtsid, jalatsid, masinaehitus, kaevandamine, tsement, klaas, rehvid, õli, süsi, teras, paber Vietnam · Eksport: $48.7 biljonit (2007) · Produktid: töötletud õli, laeva osad, riis, kohvi, kumm, tee, vürtsid, jalatsid , pipar · Partnerid: U.S.A 18.8%, Jaapan 13.2%, Hiina 10.3%, Austraalia 6.9%, Singapur 5.2%, Saksamaa 4.0%, Inglismaa 3.8% (2004) · Import: $52.28 biljonit (2007) · Produktid: Masina osad, petrooleumi, teras, raw cotton,

Geograafia → Geograafia
36 allalaadimist
thumbnail
3
doc

TOIDUHÜGIEEN HAIGUSED

kaudu saastunud söögi või joogiga. Salmonellad säilvad eluvõimelistena külmutatud või kuivatatud toiduainetes, munades, piimas. bakterid paljunevadpeensooles ja lümfisõlmides.Peiteaeg on 8-48 tundi.tekib iiveldus, peavalu, oksendamine, äge kõhulahtisus, väike palavik.tavliselt paranetakse 2-3 päeva ilma ravita. CLOSTRILIUM PERFRINGENS Levib inimeste loomade väljaheidete, pinnase, tolmu, putukate ja toorliha kaudu. riskitooted on saastunud lihatooted, köögiviljad, vürtsid, reoveega saastunud kalad. peiteaeg 8-22 tundi, mürgituse kestvus 12-48 tundi. Endospoorid ei hävi toiduvalmistamisel. Bakter on tundlik madalale temperauurile.Clostridium perfringens on toidumürgitus. Nad on laialt levinud keskkonnas ning sageli esineb inimestel, kodu- ja metssigade soolestikus. STOPHYLOCOCCUS AURENS Stophylococcus aurens on bakteriliik koberakkude keskkonnast. seda esineb looduses kõikjal, sealhulgas paljude inimeste nahal ja ülemistel hingamisteedel.baker põhjustab

Toit → Toiduhügieen
24 allalaadimist
thumbnail
10
odp

Maitseained ja Roogade maitsestamine POWERPOINT

ka seda, mida taldriku peale kokku pannakse. Oluline on, et ka erinevad lisandid ja kastmed toidu põhikomponentidega kokku sobiksid. · Lihtsus ja keerukus. Tavaliselt on lihtsam alati parem. Mõned kokad arvavad, et mida rohkem, seda uhkem, kuid tulemus ei pruugi sugugi olla uhkem vaid ülemaitsestatud ebameeldiv toit. Missugused on peamised maitseained? Peamised toidu maitsestajad on sool ja suhkur. Vürtsid on enamikus pärit troopikast või lähistroopikast ja tegemist on troopiliste taimede seemnete, õite, viljade, koore, juurte või muude taimeosadega Vürtsid jõuavad meieni kuivatatult, nad võivad olla nii terved, purustatud kui jahvatatud. Pilt maitseainedest.... Toitude maitsestamine 1. Keedetud ja hautatud toitude puhul toimub kõige tähtsam maitse viimistlemine tavaliselt lõpus. 2. Suuretükiliste toodete puhul toimub

Toit → Kokandus
8 allalaadimist
thumbnail
23
pptx

Rahvusköögid 2 KURSUS - INDIA

India köök sissejuhatus. Indias ei eksisteeri ühtset kööki kuna klimaatilised tingimused on seal eri paigus erinevad.Samuti paljud usundid on väga ranged toidu suhtes. Tootmisvõimalused on indias head,kuid usundite tõttu süüakse seal vähe lihasaadusi,kala,muna. Suurem osa rahvast on vegetaarlased ja söövad riisi,putrusid,aedvilju. Näiteks põhjas maitsestatakse toit pehmelt aga lõunas maitsestatakse toit vürtsiselt. Eripärad Indias kasvavad haruldased aedviljad:ananassid,kookospähklid,datlid,mangod ,baklazaanid. India toidu suureks eripäraks on selle maitsetamine.Seal osatakse segada vürtse nii hästi et tänu sellele toiduainete parimad omadused tulevad välja. Süüakse sõrmedega.Peale sööki pestakse sõrmed veekausikeses laual.Toidu lõpetuseks näritakse beetlit.(Mõrkjas aine,mis mõjub ergutavalt-segu beetlipipra lehtedest,pähklitest). Peamised toorained Riis,Kartul,porgand,sibul,oad,broiler,k...

Toit → Köögi õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Keeduvorstide liha sisaldus

söömisega liialdada. Seetõttu soovitab Atria Eesti tasakaalustatult toituda ning valida enda ja oma pere toidulauale üksnes parim. Maks ja Mooritsa tooted on kõik E621 vaba. 5.1 Tooted Koostis: sealiha (61%), joogivesi, kamar, Ülesuitsutatud keeduvorst sea- ja tärklis, soja, keedusool (max 1,6%), piimavalk veiselihast. (sh laktoos), loomne valk (sealihast), stabilisaatorid E450, E451, dekstroos, vürtsid (sh seller), lõhna- ja maitseained (sh gluteen), antioksüdant E316, toiduvärv E120, säilitusaine E250. Koostis: sealiha (55%), joogivesi, kamar, Uuendatud koostisega keeduvorst, tärklis, soja, keedusool (max 1,6%), piimavalk sealiha 55%. (sh laktoos), loomne valk (sealihast), stabilisaatorid E450, E451, dekstroos, vürtsid 11

Tehnoloogia → Loomsed toormed
10 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

On müügil ka pruunivärvilisena, mis sobib eeskätt kohvi maitsestamiseks. 20. Vanill- või vanillisuhkur- Vanill- või vanilliinsuhkur saadakse kas kristall- või tolmsuhkrule ehtsa või sünteetilise vanilli lisamisega. Kasutage järelroogade ja küpsetiste maitsestamiseks. Kasutatud allikad: www.toidutare.ee 11 3. Maitsetaimed ja maitseained 3.1 Klassikalised vürtsid K L VILJALISED VÜRTSID A pipar, vanill, aniis, S kardemon, koriander S I SEEMNELISED VÜRTSID K sinep, muskaatpähkel A L ÕIELISED VÜRTSID I nelk, safran S E LEHELISED VÜRTSID D loorberileht V Ü KOORELISED VÜRTSID R kaneel T S JUURELISED VÜRTSID I ingver D 1. Viljalised vürtsid Pipar- valge, must ja roheline pipar on ühe ja sama taime erineval ajal valminud viljad.

Toit → Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

kokkukleepimisel siirupi abil; kasutatakse kuumade jookide magustamiseks. On müügil ka pruunivärvilisena, mis sobib eeskätt kohvi maitsestamiseks. 20. Vanill- või vanillisuhkur- Vanill- või vanilliinsuhkur saadakse kas kristall- või tolmsuhkrule ehtsa või sünteetilise vanilli lisamisega. Kasutage järelroogade ja küpsetiste maitsestamiseks. Kasutatud allikad: www.toidutare.ee 12 3. Maitsetaimed ja maitseained 3.1 Klassikalised vürtsid K L VILJALISED VÜRTSID A pipar, vanill, aniis, S kardemon, koriander S I SEEMNELISED VÜRTSID K sinep, muskaatpähkel A L ÕIELISED VÜRTSID I nelk, safran S E LEHELISED VÜRTSID D loorberileht V Ü KOORELISED VÜRTSID R kaneel T S JUURELISED VÜRTSID I ingver D 1. Viljalised vürtsid

Toit → Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
4
ppt

Kolooniatest saadud kasu emamaadele

Kolooniatest saadud kasu emamaadele · Vürtsid · Toiduained · Odav tööjõud (sh orjad) · Puit · Rauamaak jm maavarad · Luksuskaubad, sh kuld, teemantid jm NB! Kolooniad oli turg Euroopa tööstuskaupadele, võimaldades hoogsat tööstusrevolutsiooni Kolooniatest saadud probleemid nüüdisajal · Suguhaigused · Ebasoovitav immigratsioon ja kultuurikonfliktid · Emamaadel on moraalne vastutus toetada endisi kolooniaid praegustes probleemides Kolooniate kasu koloniaalsüsteemist · Hariduse paranemine · Moderniseerumine · Elustandardi paranemine · Tööstuskaubad · Ekspordivõimaluste avardumine Kolooniate kahju koloniaalsüsteemist · Tapeti ja orjastati kohalikku elanikkonda · Hävitati kohalikku kultuuri · Indiaanlased surid massiliselt eelkõige sissetoodud haigustesse, mille suhtes puudus neil immuunsus · Kohalikud loodusvarad viidi välja

Geograafia → Geograafia
13 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Maitsetaimed

on levinud ja täiustunud kogu ajaloo vältel ning osasid maitseainete rühmi võib vaadelda nii ajaloolises kui ka geograafilises plaanis. Seepärast on vajalik eristada kahte suurt maitseainete rühma:klassikalisedehk eksootilised vürtsidja kohalikud maitseained. KLASSIKALISTEKS VÜRTSIDEKS nimetatakse maitseaineid, mille kasutamise algus ulatub aegade hämarusse jamis tänapäeval on levinud kogu maailmas ning mida traditsiooniliselt kasutab enamik rahvuskööke. KOHALIKUD MAITSEAINED on vürtsid, mida iseloomustab ajaliselt ja geograafiliselt märksa piiratum kasutamine. Siia kuuluvad ka need maitseained, mis ei talu pika maa taha vedamist ning mida seepärast kasutatakse vaid nende kasvualal või selle lähedal. Maitseainena kasutatavate taimeosade poolest erinevad klassikalised vürtsid üksteisest suuresti. Tähtsamaks ühisjooneks on see, et kõiki klassikalisi vürtse kasutatakse kulinaarias pärast nende töötlemist ning tingimata kuivatatult. Seesugune

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Rahvusköögid- Maroko

Rahvusköögid- Maroko KRISTJAN ORG KK14 Maroko Loode- Aafrikas asuv riik. Väga pika ajalooga. 20. sajandil Euroopa riikide poolt koloniseeritud. Toidukultuur seeläbi mõjutatud mitmete erinevate rahvuste poolt. Maroko köök Segu lambakasvatajatest berberitest, moslemitest, Andaluusiast seilanud eurooplaste, Sudaanist pärist mustade orjade ning prantslaste söögitavadest. Köögikultuur sai aluse suuremates linnades olnud kungilikest köökidest. Kasutatakse palju vürtse. Kliima lubab kasvatada erinevaid puuvilju ning osasid vürtse. Vürtsid Vürtside valik väga lai, kuna Maroko on üks vürtside eksporditeedest. Saffranit, münti, oliive, sidruneid ja apelsine kasvatatakse koha peal. Tüüpiline eine Ollakse harjunud mitmekäiguliste söömaaegadega. Tüüpiline lõuna algab külmade ja kuumade salatatitega Järgneb tagine (savinõus tehtud hautis) Igale einele süüakse kõrvale leiba. Süüakse kana-, lamba-, veiseliha. Usklikel kaalutlustel välditakse sea...

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Nimetu

SKT: 330 800 000 000 USD SKT elaniku kohta: 2200 USD Rahaühik: taka (BDT) Kirjaoskuse tase: 43% Kliima Troopiline kliima, millel on kerge talv oktoobrist märtsini, kuum ja niiske suvi. Soe ja niiske mussoon hooaeg kestab alates juunist kuni oktoobrini. Esineb looduskatastroofe: üleujutused, keeristormid, tornaadod. Haridussüsteem 35% õplasi 434 309 üliõpilast Majandus Põllumajandus: riis,dzuut, tee, nisu, suhkruroog, tubakas, kartul, kaunviljad, õliseemned, vürtsid, puuviljad. Looma ja linnukasvatus: veised,kodulinnud. Tööstused Tekstiilitööstus Paberitööstus Tsemenditööstus Keemiatööstus (väetised) Kergemasinatööstus Õlletööstus Loodusvarad Maagaas Puit Kivisüsi Energeetika Usundid Turism Kasutatud kirjandus www.wikipedia.org http://www.infoplease.com/ipa/A0107317.html www.google.com (pildid) Maailma teatmeatlas TÄNAN KUULAMAST!

Varia → Kategoriseerimata
11 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tartu hansa kaupmehe ühe kuu ostud ja müügid

Siiski mängis kaubavahetamises suuremat rolli läänest tulnud kauba vahendamine Venemaale ja Venemaalt tulnud kauba vahetamine läände, osa kaubast jäi ka siia. Venemaalt saadi karus- ja pargitud nahku, vaha, mett, puitu, tõrva, vilja, lina ja kanepit, millest tehti nöörI. Parimad kaubad, mida läänest võis saada olid Flandria kalev, Reinimaa relvad ja metallitooted, Rootsi vask, Skane heeringad, Prantsusmaa, Portugali ja Saksamaa sool. Lisaks ka vein, õlu ja vürtsid. Hea kaupmehe käest käis iga kuu palju eelnimetatud kaupa läbi, millest osa jäeti Eestisse. Ülejäänu vahetati mõne teise kauba vastu, idast tulnud kaup läänest tulnud kauba vastu ja vastupidi.

Ajalugu → Ajalugu
4 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Essee: Maadeavastused

Maadeavastused Maadeavastused said alguse seetõttu, et hinnalised ja väga nõutud vürtsid käisid käest kätte ning selle tõttu olid nende hinnad kõrgemad kui idamaades. Inimesed tahtsid otsida teisi mereteid, et saada vürtse odavamalt. Sellega kaasnesid ka muud avastused ning tehti ka esimene ümbermaailma reis. Minu arust olid maadeavastused lausa vajalikud. Miks maadeavastused olid head? Sellepärast, et need laiendasid oluliselt eurooplaste maailmapilti. Peale Euroopa, Aasia ja Aafrika avastati ka Ameerika. Saadi teada, et on olemas ka Vaikne ookean

Ajalugu → Ajalugu
15 allalaadimist
thumbnail
3
pptx

Eesti rahvusköök „Saaremaa“

Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit. SÜLT Valmistusviis 1. Pese liha ja pane külma veega keema. Kui vedelik on keema tõusnud, eemalda vaht 2. Keeda tasasel tulel vaevu keevana. 3. Umbes tund peale keema hakkamist lisa sibul, küüslaugu küüs ja porgand. Porgandirattad võid eelnevalt kuival pannil kergelt pruunistada. Sibulal lõika ära tipp ja kand. 4. Keeda tasasel tulel, kuni liha kontide küljest lahti lööb. 5. Sool ja vürtsid lisa 10-15 minutit enne keetmise lõpetamist. 6. Liha lõika terava noaga sobivateks tükkideks, sega kurnatud leemega ja kuumuta veel kord hetkeks keema. Maitsesta lõplikult. 7. Tõsta kaussidesse või vormidesse ja pane jahedasse hanguma.

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Christoph Kolumbus

ümbermatmiseks Santo Domingo katedraali, kuhu säilmed jõudsid 1541. aastaks. Sinna jäid mõlemad kuni 1795. aastani, mil Hispaania loovutas Haiti saare prantslastele ja Kolumbuse jäänused kaevati taas üles ja veeti seekord Havannasse, kuhu need jäid kuni Hispaania-USA sõjani. Siis toodi need 1898 uuesti Sevillasse. Ühtekokku maeti Kolumbuse luid väidetavalt ümber üheksal korral. Christoph Kolumbus Ameerika avastamine Tänapäeval on vürtsid täiesti tavaline asi ja neid on igas kodus. Vanasti olid aga vürtsid sama kallid kui kuld ja isegi kallimad. Kui poes kaaluti vürtse, pandi kõik aknad kinni, et tuul kalli toote ära ei viiks. Ka paljud reisid ja avastused olid seotud vürtsidega. Inimesed tahtsid rikkamaks saada ja otsisid aina uusi paike, kust neid kalleid asju saab. Arvati, et Indias oli palju vürtse ja seepärast otsiti sinna teed. Christoph Kolumbus (1451-1506) kavatses sõita Indiasse. Kolumbus läks

Geograafia → Geograafia
64 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Fairtrade ehk õiglane kaubandus

pidevalt tootjate tegevust, tootmise- ja töötinigmusi, lisatulude kasutamist ja kas kõik nõuded täidetud. Kaupade õiglast hinda arvestatakse sisse tootmiskulud, Faitrade lisakulu ja väike kasum. Fairtrade hõlmab ligi 1,5 miljonit tootjat. Rohkem kui 7 miljonit inimest on tänu sellele organisatsioonile saanud parema elu. Fairtrade tooteid Eestis saab osta mahepoodidest, suurematest kauplustest ja jaemüügikettidest. Eestis müüdavad kategooriad on näiteks kohv, vürtsid ja lilled. Kasutatud allikad: https://www.fairtrade.ee/kkk https://www.fairtrade.ee/ettevtjale-topmenu-7 https://et.wikipedia.org/wiki/%C3%95iglane_kaubandus Triin Kask 7. kl

Majandus → Kaubandus
6 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kursuse „Üldajalugu – Euroopa maade ja Ameerika Ühendriikide ajalugu“ kordamisküsimused kontrolltööks

Keisril piiramatu võim. Õukond suur ja uhke, palju ametnikke, Elanikkonna põhiosa ­ talupojad. Linnades käsitöölised ja kaupmehed. Kuulus keiser Justinianus. Kultuuritase väga kõrge. 16. Iseloomusta Bütsantsi hariduselu antiikkultuuri järjepidevuse kandjana ! 17.Millal ja kuidas tekkis Vana-Vene riik ? Oleg vallutas 882 Kiievi ja sai vürtsiks = Vana Vene riigi algus 988 võttis Kiievi suurvürts Vladimir Bütsantsist vastu ristiusus. 18.Miks lagunes Vana-Vene riik ? kiievi vürtsid jagasisd surres oma valdused poegade vahel, siis puhkesid ülemvõimu pärast tülid ning kodusõjad, mis viisid riigi killunemiseni. Seda soodustas ka kohaliku ülikkonna mõjuvõimu tõua ja nende soovimatus alluda Kiievi vürtsile. Kaasnes ristiusustamine ja sulandumine slaavlaste hulka. Vladimiri-Suzdali vürtsiriik oli Vene riikide seas poliitiliselt võimsam ja selle valitsejad hoidsid enda käes suurvürtsi tiitlit. 19.Kuidas valitseti Novgordi

Ajalugu → Ajalugu
34 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kalakonservid - tooraine ja klassifitseerimine

Ka kala juurviljaga ning kalapasteet on meie poelettidel täitsa olemas, pasteet on peenestatud kalast valmistatud ühtlane määritav mass, millele on lisatud maitseained, riivsaia, jahu, riisu, kruupe, taimeõli ning tomatikastet. Kalast tehakse ka preserve, mis sõltuvalt kala lahkamisviisist, valmistusest ja lisaainetest jaotatakse nelja rühma: Vürtsikala ­ kala, millele on lisatud sool, suhkur, vürtsid ja konservant. Lahatud kalatooted ­ lahatud kalast valmistatud toode, millele on lisatud sool, suhkur, vürtsid, konservant, taimeõli, kaste või marinaad ja juur- või puuvili vastavalt retseptile. Kalapastad ­ peenestatud kalast valmistatud ühtlane määritav mass, millele on lisatud sool, konservant ja vastavalt retseptile teised maitseained. Eesti suurimad kalatööstused on AS Maseko, M.V

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
6 allalaadimist
thumbnail
1
odt

7. klass Keskaeg Kotrolltöö

9. Millised olid linnakodaniku eesõigused? Ta võis tegeleda kaubanduse ja käsitööga, oli tollimaksust vaba, linnakohus mõista kohut. 10. Millised olid linnakodaniku kohustused? Vahiteenistus linnamüüril, linna sõjline kaitse, maksude maksmine, osavõtt linnale vajalikest töödest. 11. Mis on Hansa Liit? Läänemereäärsete kaubalinnade liit. 12. Millised kaubad liikusid idast läände, millised läänest itta? Läänest itta- metalltooted, relvad, vürtsid, sool. Idast läände- mesi, vaha, vili, karusnahad. 13. Nimeta Eesti hansalinnad. Tallinn, Tartu, Uus-Pärnu, Viljandi. 14. Mõisted. Tsunft- käsitööliste ühendus. Tsunftijänes-tsunftiväline käsitööline Sedööver- meistritöö. Gild- Kaupmeeste ühendus. Suurgild-Rikad ja abielus kaupmehed. Mustpeade gild- vallalised kaupmehed. Skraa-tsunfti põhikiri. Väikegild- koondas käsitööharude tsunfte.

Ajalugu → Ajalugu
22 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Maitseainete töö

Janika Lensment KK-12 Juhendaja: Heli Kruusamägi PÄRNU 2012 SISUKORD: Sissejuhatus Oma iseseisva töö tegin Ülejõe Selveris leiduvatest maitseainetest ja ise internetis juurde otsides. Toidu saame maitsestada maitseainetega. Maitsetaimede abil saad kerge vaevaga ka tetud tuntud toiduainetele anda uusi erinevaid maitseid. Maitseainetega saame anda toidule uue värvuse, lõhna või maitse. Kõik vürtsid ehk maitseained on taimsed saadused. Vürtsitaimi leidub enam kui kolmekümnes taimesugukonnas. Maitseaineid saab õigesti ja asjatundlikult kasutada üksnes siis, kui neid ja nende omadusi hästi tuntakse. . Maitseained jagatakse nelja rühma:Klassikalised vürtsid , Kohalikud maitseained , Vüstsisegud ja kunstlikud maitseained . Poes möödavad maitseined ja gruppid, kuhu nad kuuluvad. 1.KLASSIKALISED MAITSEAINED Klassikalisteks maitseaineteks nimetatakse klassikalisi vürtse

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Uurimustöö Sumatra kohta

Tiiger Hiidvaraan Orangutang Krokodill Paabulind Kõik eelnevad hävimisohus 9 10 Inimesed 150 Indoneesia keelerühma rahvast ja hõimu Üle 4miljoni Hiinlase Tegelevad käsitöö ja kaubandusega Suurem osa indoneeslasi on muhhameedlased Põllumajandusega tegeleb umbes 70% rahvast 11 Peamised kasvukasud Riis Kopra Palmiõli Tee Kohv Tubakas Suhkrut Vürtsid 12 Maavarad Nafta Tinamaak Boksiid, nikkel ja vasemaak ning kivisüsi Kuld Hõbe Teemantid Väävel Grafiit 13 14 Kasutatud kirjandus Eneke Ene Google Miksike Wikipedia 15

Geograafia → Geograafia
21 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Eesti rahvustoidud

toidulaual eriti sagedane, loom tapeti sügisel ja liha säilitati soolatult ja suitsutatult. Piduroaks tehti sülti ja vorste, jõuludel söödi verivorsti ja see komme on püsinud tänapäevani. Eestile omapärane kalatoit on vürtsikilu. 19. sajandi teisel poolel hakkasid Eestis koos majandusoludega muutuma ka toitumistavad. Järk-järgult said tuntuks ja kättesaadavaks uued toiduained ja valmistamisviisid. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid ja paljusid toite hakati hoidistama. Hiljem toimus eesti köögi niiöelda teine kihikuks ja siis on tuntuks saanud pelmeenid, kartulisalat, marineeritud kõrvits, hapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder, kapsarullid, plaadikoogid, kissell, mannavaht, bors ja seljanka. Viimastest aastakümnetest on mõned Eesti rahvustoidud oma tähtsust kaotamas, kuid siiski eelistatakse pühade ajal paljudes peredes traditsioonilisi toite.

Eesti keel → Eesti keel
28 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Sooltepõletik

toidu tarbimisega. Haigusnähud: · Äge kõhuvalu ja kõhulahtisus, mis muutub veriseks, · Võib esineda oksendamist. · Palavik on väike Kriitilised toiduained: · Toorpiim, toorjuust · Toores veiseliha, mis on ebapiisavalt kuumutatud · Juurvilja toorsalatid · Kala kulinaartooted · Esineb inimese soole mikroflooras · Nakatumine toimub fekaal-oraalsel teel · Riis · Vürtsid · Maisijahu Kriitilised punktid: · Toit on "ohtlikus tsoonis" mitmeid-mitmeid tunde · Toit on aeglaselt mahajahutatud ja uuesti ülessoojendatud Temperatuuri ja pH toime: · Vastupidav madalatel temperatuuridel ja kasvab ka 3ºC - 5ºC juures · Talub 10-15% keedusoola · 30-60% suhkrut · Kasvu pidurdab sorbiinhape · Hävib 105ºC - 125ºC 10 - 13 minutiga · Hävib rasvarikkas toidus 121ºC juures 17 - 30 minutiga

Toit → Toiduhügieen
19 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Nimetu

toidu tarbimisega. Haigusnähud: · Äge kõhuvalu ja kõhulahtisus, mis muutub veriseks, · Võib esineda oksendamist. · Palavik on väike Kriitilised toiduained: · Toorpiim, toorjuust · Toores veiseliha, mis on ebapiisavalt kuumutatud · Juurvilja toorsalatid · Kala kulinaartooted · Esineb inimese soole mikroflooras · Nakatumine toimub fekaal-oraalsel teel · Riis · Vürtsid · Maisijahu Kriitilised punktid: · Toit on "ohtlikus tsoonis" mitmeid-mitmeid tunde · Toit on aeglaselt mahajahutatud ja uuesti ülessoojendatud Temperatuuri ja pH toime: · Vastupidav madalatel temperatuuridel ja kasvab ka 3ºC - 5ºC juures · Talub 10-15% keedusoola · 30-60% suhkrut · Kasvu pidurdab sorbiinhape · Hävib 105ºC - 125ºC 10 - 13 minutiga · Hävib rasvarikkas toidus 121ºC juures 17 - 30 minutiga

Toit → Toiduhügieen
16 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Maitseained

Maitseained Maitseainete liigitus: · Klassikalised ehk ehtsad vürtsid · Maitseained ehk ürdid · Maitselisandid · Maitseköögiviljad Klassikalised ürdid jagunevad: · Juurelised · Koorelised · Lehelised · Õielised · Seemnelised · Viljalised 1. Juurelised · Ingver · Kurkum (ehk kollajuur) Kasutamine: 1.1. Ingver · Liha- ja kalatoidud · Riis · Taignatooted · Kastmed · Puuviljasalatid · Kuumad joogid 1.2. Kurkum ehk kollajuur · Riis ja pasta · Supid · Kastmed

Toit → Toiduaine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

CHRISTOPH KOLUMBUS

Elust Sündis 1451.a Genovas Pärit lihtsast perekonnast Isa oli Domencio Colombo ja ema Susanna Fontanarossa Kolm venda Giovanni, Giacomo ja Bartolomeo Läks 1476 läks Lissaboni ja 1478 abiellus Kaks poega Diego ja Fernando Itaalia maadeavastaja ja kaupmees Suri 1506 Valladolidis Kolumbus Vürtsid, siidid ja kalliskivid araablaste ja türklaste kontrolli all Oli oluline leida meretee Indiasse ja Kagu Aasiasse Lähtus teadmisest, et maakera on ümmargune Ei teatud, et Euroopa ja Aasia vahele jääb veel üks manner Ameerika Esimene avastusretk 3.08.1492. suundus Kolumbus kolme karavelliga Santa Maria, Pinta ja Ninaga teele 12. 10 jõudsid Guanahani saareni Bahama saarestikus 28.10 jõudsid Kuuba saarele 5

Ajalugu → Ajalugu
13 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Maadeavastused

3 suurt maadeavastuste põhjust: · Uudishimu · Kuuldused idamaade rikkustest (vürtsid, siid, lõhna- ja värviained, kuld, hõbe) · Kaubateed Indiasse ja Kagu-Aasiasse olid türklaste ja araablaste käes ja nad võtsid suurt vaheltkasu Miks said suured maadeavastused alguse Hispaaniast ja Portugalist? (eeldused) · Neil oli kaugsõidulaev karavell, millega sai sõita nii vastu- kui pärituult, sest laeval olid kahesugused purjed (tekkis Portugalis) · Pürenee poolsaarel lõppes rekonkista ja Hispaania ja Portugali rüütlitel polnud tööd · Maadeavastusi toetav tugev ja stabiilne riigivõim · Mõlemad olid mereriigid · Araablaste kaudu oli neil olemas kompass ASTEEKIDE, MAIADE JA INKADE ERINEVUSED: ASTEEGID MAIAD INKAD · Riigi eesotsas pärandatava võimuga monarh · Lõdva...

Ajalugu → Ajalugu
25 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Viinamarja sordid

küpsed kirsid, mustikas, ploom, vürtsikus. Gamay Prantsusmaa Burgundia Vaarikas, jõhvikas, pohl, punasõstar, küpsed maasikad Nebbiolo Põhja- Itaalia Piemonte Vürtsid, suits, ploom, must kirss, lagrits, röstitud kohvi Sangiovese Kesk- Itaalia Toscana Mahlaselt marjane, värske Lõuna- Itaalia Venetost kirss, mustikad, veidi ürte, campaniani tubakas. Pinotage Lõuna- Aafrika Karuliselt ürdine, suitsune,

Toit → Joogiõpetus
33 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Hiina

Hiina Kätlin talur Looduslikud eeldused 0,1 0,33 Põllumaa Rohumaa metsamaa muu 0,43 0,14 Looduslikud eeldused Pinnamood on erinev ­ on mägesid ( Himaalaja ja Tiibeti mägismaa), kui ka madalamat maad läänes, madalikke merede ääres Kliima on piirkondades erinev ­ troopiline lõunas ja lähisarktiline põhjas. Pekingi keskmine temperatuur on 13.1 oC. Kõige soojem kuu on Juuli ­ 28 oC ja kõige külmem Jaanuar - -2 oC. Vegetatsiooniperiood on 9 kuud ja aastas saab 2 saaki. Looduslikud eeldused Mullastik on väga mitmekesine. Jangtse keskjooksualal ­ alluviaalmullad. Kirde- Hiinas - stepi ja metsastepi mustmullad Kagu- Hiinas - lähistroopilised kolla- ja punamullad ...

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
19
doc

KEEDUVORSTID

söömisega liialdada. Seetõttu soovitab Atria Eesti tasakaalustatult toituda ning valida enda ja oma pere toidulauale üksnes parim. Maks ja Mooritsa tooted on kõik E621 vaba. 4.1 Tooted Koostis: sealiha (61%), joogivesi, kamar, Ülesuitsutatud keeduvorst sea- ja tärklis, soja, keedusool (max 1,6%), piimavalk veiselihast. (sh laktoos), loomne valk (sealihast), stabilisaatorid E450, E451, dekstroos, vürtsid (sh seller), lõhna- ja maitseained (sh gluteen), antioksüdant E316, toiduvärv E120, säilitusaine E250. Koostis: sealiha (55%), joogivesi, kamar, Uuendatud koostisega keeduvorst, tärklis, soja, keedusool (max 1,6%), piimavalk sealiha 55%. (sh laktoos), loomne valk (sealihast), stabilisaatorid E450, E451, dekstroos, vürtsid (sh seller), lõhna- ja maitseained (sh gluteen), antioksüdant E316, toiduvärv E120, säilitusaine E250.

Toit → Toiduaine õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
36
pptx

UUSAEG

saabub nn Uude Maailma. See ei juhtunud üleöö. I reis - Bahama saared, Kuuba põhjarannik, Haiti. II reis - Väikesed Antillid, Puerto Rico, Jamaica. III reis - Venezuela (1498) Neljas reis ei toonud kasumit ja peagi suri Kolumbus vaesusesse. Idapoolsed mereteed Indiasse 1497. A. Vasco da Gama juhtimisel asus Lissabonist teele neljast laevast koosnev ekspeditsioon . 1498. A. jõuti Indiasse Malabari rannikule. Hiljem saadeti kaubalaevastikega kaasa sõjalaevad, et vürtsid turvaliselt tagasi toimetada. Brasiilia avastamine ja Uue maailma nimesaamine 15. Sajandi lõpus jõudsid ka hispaanlased ja portugallased Brasiilia rannikule. Hipsaanlastega juhtus kaasas olema Amerigo Vespucci, kes hakkas uut rannajoont uurima. Portugali ekspeditsiooni jõudmisel arvas Pedro Alvares Cabral, et nad olid esimesed ning kuulutasid uue maa enda omaks. 1501. A.ühines Vespucci portugallastega ning seekord oli kindel et ta on

Ajalugu → Ajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

igapäevasemast toidust. Asendusaineteks sobivad vürtsid ja ürdid koos hapuka toiduainega (jogurt, sidrun vms) või maitseäädika ja

Toit → Toiduaineõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

"Inimesed ajas"

Slideshow 5.klass ajalugu Vana-Vene riik ­ Vana-Liivimaa linnad LK 74-97+kordamine lk 98-102 Vana-Vene riik. Viikingid lõid Vana-Vene riigi Venelased nimetasid viikingeid varjaagideks Vana-Vene riik sai alguse 9.sajand,10.sajand võeti vastu ristiusk Vana-Vene riigi hävitasid mongolid e. tatarlased 13.sajand Jaroslav Tark. Oli kuulsaim Vana-Vene riigi valitseja Võttis vastu ristiusu 1030.aastal vallutas Tartu ja Kagu-Eesti alad Ristisõjad. Ristisõdadeks nimetatakse kristlaste sõdu moslemite vastu ja Jeruusalemma vabastamist Toimusid 11.-13.sajand Kokku oli 8 ristisõda Ristisõjad suurendasid kristlaste ja molemite vastuolusid Ristisõdade järel jõudsid Euroopasse idamaised kaubad ja uued esemed- peegel,diivan,tuuleveski Sultan Saladin: Moslemite kuningas 12.sajand Võitles edukalt ristirüütlite vastu Vallutas tagasi Jeruusalemma Oluline valitseja molemitele,teda austasid ka kristlased Vasta küsimustele kirjalikult vihikuss...

Ajalugu → Ajalugu
17 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Vürtsid ja pähklid

REFERAAT Vürtsid ja pähklid Juhendaja Tartu 2015 1 SISSEJUHATUS. 1 Vürtsid: teravamaitselised või aromaatsed, naturaalsed või kuivatatud mitmesuguste taimede seemnetest ,viljadest, õitest, koorest või risoomist saadud maitseained, mida kasutatakse tervelt, tükeldatult, purustatult või jahvatatult. 2 Pähklid: neid on erineval kujul: koorimata ja kooritult, tervelt ja tükeldatult, viilutatult, purustatult, jahvatatult, naturaalselt või röstitult, soolatult, suitsutatult, magustatult, suhkru-, šokolaadi-, või vürtsikas glasuuris.

Toit → Toidutehnoloogia
5 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Keskaegsed linnad.

Marseille VAHE Süüria ITAALIA -MERI Palestiina HISP. Veneetsia Egiptus Genua · NB! Kuni 14.sajandini käis kaubavahetus Lõuna-Euroopa ja Põhjamere äärsete piirkondade vahel maismaad pidi. · Alates 14.sajandist algas ka otsene laevakaubandus Inglismaale ja Madalmaadesse. · Vahendati: Idamaadest: käsitöötooted, luksuskaubad; vürtsid Euroopast Idamaadesse peamiselt väärismetalle (P: Keskaegne Euroopa oli oma käsitöö arengult Idamaadest maas). 6 · Kaubandus Põhja-Euroopas: · NB! Seda kontrollis Hansa liit (= peamiselt Põhja-Saksa linnu koondav ühendus keskusega Lüübekis; 14.saj. üle 100 liikme). · Hansa liit pidas ka regulaarselt hansapäevi = Hansa liidu liikmete võimuorgan, mille otsused olid liikmeslinnadele kohustuslikud.

Ajalugu → Ajalugu
68 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Alkoholide ajalugu ja valmistamine

ka leib. Dzinn Dzinni lähteaineks on neutraalne piiritus. Vajaliku kvaliteetse baaspiirituse hangib või valmistab tootja ise. See tähendab, et esmalt valmistatakse maisil, odral või rukkil põhinev meski, mille kääritamisel saadakse 6­7% alkoholisisaldusega virre. Baasbiiritust, mis nüüd saadakse, iseloomustab 70-90% alkoholisisaldus. Järgnevat piiritus lahjendatakse destilleeritud veega, kuhu lisatakse ka kadakamarjad, puuviljad, tsitrusteliste koored, ürdid ning vürtsid. Taimi matsereeritakse ehk leotatakse toatemperatuuril mõnest kuni 24 tunnini, seejärel destilleeritakse jook lõplikult. Dzinni maitsestatakse peale kadakamarjade veel koriandri, angeelika, nelgi, aniisi, kaneeli mandlite ja rea muude maitseainetega. Tootmise algusaegadel lisati palju erinevaid taimseid komponente, tänapäeval piirdutakse enamasti 4­ 15 erineva maitseandjaga. Näited: Beefeater, Gordons London Dry Gin Viin

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Kodumajanduse erialased terminid

94. ulukiliha- ulukiliha alla käivad põdra-, hirve-, metskitse-, metssea- jm liha- 95. vahatatud pind- eritüübiliste vahadega töödeldud pind. Vahatatud pind ­ eritüübiliste vahadega töödeldud pind 96. vee karedus- vee karedus on lahustunud magneesiumi- ja kaltsiumiühendite sisaldus looduslikus vees 97. vee pindpinevus- vee pindpinevus tähendab seda, et vee pinnal on õhuke kile, mis hoiab vett koos 98. vürtsid- vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed, naturaalsed või kuivatatud mitmesuguste taimede seemnetest, viljadest, õitest, koorest saadud maitseained, mida kasutatakse tervelt, tükeldatult, purustatult või jahvatatult 99. wasabi- jaapani mädarõigas (piparjuur), saadud wasabi-taime juurest 100. äädikas- äädikas on terava lõhnaga happeline vedelik, mida saadakse etanooli kääritamisel, mille tulemuseks on äädika põhikomponent äädikhape

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
2 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Ekvatoriaalne Vihmamets

taimed, keda taolise eluviisi järgi nimetatakse epifüütideks.Puud ja taimed kasvavad rinnetena. St, et kõige kõrgemal on 30-40 m kõrgused väikeste lehtedega puud, keskel 20-30 m kõrgused suuremate lehtedega puud ja puude all varjus katavad maapinda õhukesed lehekihid.Vihmamets on tihe,lopsakas ja liigirikas. Taimede ja puude kasutamine Ekvatoriaalsetes vihmametsades kasvab ka palju söödavaid taimi. Näiteks sidrun, apelsin, banaan, kohv, kakao, piprad, vürtsid, kaneel, vanill jt. Siinsete taimede õli ja ekstrakt on tähtis tooraine ravimite valmistamisel. Mööblitööstuses hinnatakse vihmametsadest pärit väärispuitu. Selleks on punane puu, eebenipuu, tikkapuu jt. Apelsinipuu Eebenipuu Mullastik Ekvatoriaalsetes vihmametsades on kujunenud ferralliitmullad e. punakaspruunid mullad.Mullad on enamasti vanad. Punase värvi annab neile raua-ja alumiiniumoksiidide rohkus. Mullad sisaldavad vähe huumust.

Geograafia → Geograafia
37 allalaadimist
thumbnail
16
odp

Mehhiko köök

Maitsestamine Toite vürtsitatakse kohalike vürtsidega väga teravalt. Eriti hinnatud on mitmesuguste vürtside segud niihästi pulbrina kui ka püdelate segudena. Viimaste põhiaineks on sageli Paprika, Tsilli, Tomatipüree või Sojakaste. Soola kasutatakse tagasihoidlikult. Pipar - sadades variantides, ühtesid süüakse toorelt, teised marineeritakse äädikas ja kolmandad kuivatatakse. Nad sisaldavad palju vitamiini C, A, B, E ja on head isutekitajad. Vürtsid Tsilli Sojakaste Magustoidud Magustoiduna süüakse peamiselt puuvilju- Apelsine, Mangosid, Virsikut jt., kuid valmistatakse ka kuumutatud toite Munadest, pähklitest, puuviljadest ja suhkrust. Tihti lisatakse toidule pruuni, rafineerimata suhkrut. Selle maitse erineb valgest suhkrust. Tarvitatakse ka Melassi. Tortiljad Tortiljad, maisi või nisujahu õhukesed leivakesed, mis täidetakse erineva sisuga nagu juust, liha, sink,

Toit → Toitlustus
45 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Eesti linnade sisekorrad

Keskaja kaubalinnade ühenduseks oli Hansaliit. Eestis kuulusid sinna 4 linna. Tallinn Pärnu Tartu Viljandi Hansa kontorid ülatusid üle terve Euroopa, alustades Londonist, lõpetades Novogrodis. Euroopast toodi kaupa Eestisse, sealt edasi Venemaale. Eksport Eestist viidi välja peamiselt Rukkist Ehitus ja hauakive Kala Lina Hülge rasva (vähesel määral) Import Kõige hinnalisemad tooted, mida toodi sisse olid Sool Raud Heeringas Vürtsid Kaupmehed Kaupmeestel olid omad ühingud, ehk gildid. Rikkad kaupmehed kuulusid suurgildi ­ Näiteks Pika tänava alguses, maiasmoka kohviku vastas. Käsitöö Vastavalt erialale olid käsitöölised jagunenud ühingutesse ehk tsunftidesse. Meistriks saada oli raske. Õpipoiss sell meister Rännuaastatel pidi sell koguma raha. Sell pidi oma meistri oskuste tõestamiseks tegema meistritöö. Tsunftijänes .. ebaseaduslikult meistritööd tegev persoon Vussermeister

Ajalugu → Ajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Rahvusköökide võrdlustabel

Sojauba, madude köök on kahe-kolme piirdutakse nii maitse ja lõhna liha-delikatess, sajandi vanune! lühikese keetmis-ja kooskõla! pääsupesad, tee, küpsetamisajaga kui Süüa võib kõike! HIINA kalaroad, tugevad võimalik. Kõike natukene! vürtsid, magus-hapu Toiduained Kõik kasutatakse ära! sealiha, kaunviljad, tükeldatakse kõik Roogade pakkumine kala-ja mereannid, ühesuguse suuruse ja on rangelt riisiäädikas, kujuga, et enam-vähem läbimõeldud! bambusevõrsed, üheaegselt valmiksid

Toit → Rahvusköögid
43 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun