Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"verikäkk" - 15 õppematerjali

verikäkk – jahu sisaldav verivorst, mis on seotud nööriga, klambrite abil või muul viisil liigendatud väikesteks osadeks (käkkideks).  verileib – vormis küpsetatud kestata veretoode.
thumbnail
25
pptx

Raud ühend esitlus

Enamasti öeldakse soovituslikuks koguseks täiskasvanutele 10-15mg rauda päevas. Pea meeles – naistel on suurenenud rauavajadus seoses menstruatsiooniga ning raseduse ajal Inimestel, kes kipuvad piimatoodetega liialdama, on samuti oht rauavaeguse tekkeks, sest kaltsium ja ka lehmapiimavalk kaseiin vähendavad raua imendumist Toidus esineb rauda kahel kujul heemne – loomne päritolu – imenduvus 20-40% taine sea- ja veiseliha loomamaks linnuliha ja -maks munad verivorst, verikäkk merekarbid, austrid mitteheemne - taimne päritolu – imendumine 1-10% täisteratooted, eriti rukkijahust roheline lehtköögivili nagu mangold, spinat, brokoli oad, läätsed kõrvitsa-, lina-, seesamiseemned hirss, nisukliid, kaer mustikad, maasikad kuivatatud ploomid ja aprikoosid Rauapuudusaneemiast kuuleme tihti ning see on ilmselt kõigile tuttav. Latentsest rauapuudusest räägitakse aga palju vähem. Mis vahe on neil kahel rauapuuduse vormil? Rauapuudusaneemia

Meditsiin → Tervis ja heaolu
1 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toiduõpetus

4. Iseloomusta süsivesikuid?- Leidub pagaritoodetes, viinamarjades,makaronides. Päevasest toidu kogusest peaksid moodustama 60%. On energia allikas 5. Mis on karask?- Kuuluvad eesti rahvustoidu hulka. Karaskitainad on pehmed. Enamasti valmistatakse odrajahust ja kergitatakse kas söögisooda või pärmiga. 6. Nimeta tuntumaid eesti rahvusroogi ja iseloomusta neid?- Verikäkist lõigata masinaga õhukesed viilud. Viilud kuivatada ahjus +100 ­ 110C juures krõbedaks. Verikäkk ehk veritsipsid Mulgipuder- Pudru sisse võivad jääda kartulitükid. Serveeri koos praetudpekikuubikutega. Praerasva võib segada pudru hulka mulgikapsad- Valmistamine: kapsad ja liha panna keedunõusse , nende peale pestud kruubid. Valada veega üle ja hautada kaanega kaetult tasasel tule. Sült. l eib-hapendatud rukkileib, ühepajatoit. 7.Kohupiimatooted?- Kohupiimapontsikud,kohupiim, sõir,kohuke, kodujuust. 8. Makaronitooted, iseloomusta ja kus kasutatakse?-

Kategooriata →
18 allalaadimist
thumbnail
10
doc

EESTI KULTUUR

piirak, kohupiima korp  Leib Hapendatud rukkileib – naturaalselt kääritatud. Leiva koostisesse kuulub rukkijahu, vesi, juuretis, sool. Tihti soola ei lisatud, leivakõrvane oli soolane. Lihaleib, silguleib, muude lisanditega leib Sepik, sai, rohekm pühade-ja pidupäevatoit  Salatid, suupisted Kartulisalat, põldoasalat, kilusalat, rosolje, seenesalat, klopitud kurgisalat Sült, keel tarrendis, maksapasteet, kamararulaad, lihapallid kastmega, verikäkk, silgud, soolatud räimed, äädika räimed, marineeritud ; praetud räimed, kuivatatud kala, heeringas hapukoorega, kala tarrendis, kilu või Munavõi, kohupiim köömnetega, täidetud munad, kohupiim võiga, sõir  Supid, pudrud Hapukapsasupp, kanaklimbisupp, piima-köögiviljasupp, piimasupp kruupidega, peedisupp, seenesupp(seene seljanka) Kruubipuder(oder,) kartulitükid – mulgi puder, poolvillane puder, tangupuder, kört – jahu

Kultuur-Kunst → Kultuur
13 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Lihatoodete tehnoloogia

termiliselt töödeldud. Näide: toored grillvorstid, viinerid, sardellid, keeduvorstid, suitsuvorstid, sültvorstid, maksavorstid, kruubivorstid/tanguvorstid, lihaleivad 2) VERETOOTED- keedetud tangainest või jahust, toiduverest või verepreparaatidest peki, seakamara jms. lihatoorme lisamisel valmistatud veretooted, mis on keedetud või küpsetatud tootesisese temperatuurini vähemalt +72 ˚C. Näide: verivorst, verikäkk 3) SUITSULIHATOOTED- soolatud või soolamata tükilihast valmistatud termiliselt töödeldud tooted. Näide: singid, rulaadid Suitsulihatoodete klassifitseerimisel on võimalikud mitmed erinevad variandid. Näiteks termilise töötluse viisi alusel jagunevad suitsulihatooted järgmiselt: toorusitsutooted, suitsu-keedutooted, keedutooted, kuumsuitsutooted jne. 4) PASTEEDID JA VÕIDED on määritava konsistentsiga lihatooted.

Loodus → Loodusteadused
36 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Erialane sõnastik

Erialane sõnastik. Koostanud: Ülle Schönberg TT12 A Aaloe - kasutatakse toidutööstuses enamasti mahla, millel on toniseerivad omadused. Adzika - on eriti levinud Gruusia lääneosas, kus on rohkem Türgi mõjutusi. Serveeritakse peamiselt grillitud liha juurde. Aedmaasikas ­ ajasaadus, magustoitude valmistamiseks, kaunistamiseks jne. Aedtill ­ maitseroheline Ahjupraad ­ sea-,veise-,uluki- vm. loomalihast Ahven ­ sobib uhhaa valmistamiseks, suitsutamiseks, praadimiseks Ansoovis ­ merekala Levinud komponent Vahemeremaade roogades. Antrekoot - veiseseljast kahe ribikondi vahelt lõigatud steik, mille paksuseks on umbes 2 cm. Apelsin ­ puuvili, hea söögiks mitmel erineval viisil. Al dente - küpsusaste, kergelt hamba all vetruv Aroruudijahu ­ spetsiaalne toidutärklis B Basiilik ­ maitsetaim, sobib kasutamiseks ...

Toit → toiduainete sensoorse...
10 allalaadimist
thumbnail
96
doc

Toidukaubaõpetus

Hakklihast tooted: Lihapallid: Lihapallid ürdi-toorjuustuseguga, Lindströmi lihapallid kodujuustutäidisega, Toorjuustuseguga lihapallid, Rakvere lihapallid. Pihvid: Hakklihatasku sulajuustutäidisega, Lindströmi kotlet, Paneeritud pihvid, Perepihvid, Rakvere pihvid, Rakvere pihvid juustuga. Veretooted: Verivorstid ja -käkid: Joonatani verivorst, Pühade verivorst peekoniga, Rakvere verivorst Rakvere verivorst suitsulihaga, Verikäkk, Verivorst rõõsa koore ja röstsibulaga, Verivorst toorsuitsupeekoniga. 15 2.2.3 Snäkid Snäkid: Kabanossisnäkk, Ribisnäkk, Snäkk Chilli Pork Jerky, Snäkk Seafileesnäkid, Snäkk Sealihasnäkid, Snäkk Traditional Beef Jerky, Rakvere õllesigar 2.2.4 Tarrendtooted Tarrendtooted Sealiha sinepises tarrendis, Sealihasült. 2.2.5 Külmutatud tooted: Frikadellid: Frikadellid.

Majandus → Kaubandus
20 allalaadimist
thumbnail
14
odt

EESTI TOIT

kohupiim (rosinatega, vaniljega, suhkruga, kakaoga), kohupiimakreemid (maitsestatud, maitsestamata), pagarikohupiim küpsetiste valmistamiseks, kohukesed (erinevate lisanditega), poolkõvad gouda- ja edam-tüüpi juustud, suitsujuust, sulatatud juust (erinevate lisanditega) sõir, või (eriline rasvaprotsent, madalama rasvasisaldusega), või ja taimeõli segu, jäätis, naturaalne kuumsuitsusink, verivorst, verikäkk, sült, õllevorst (näiteks juustuga), täissuitsuvorst (metsloomalihast), keeduvorst, lihapallid (frikadellid), kotletid, suitsuliha erinevatest jaotustükkidest (karbonaad, küljetükk jne), vinnutatud lambakints, maksapasteet, sealiha (erinevad jaotustükid, iseloomulik singitükk ja karbonaad), kanaliha, pardiliha, haneliha, lambaliha jaotustükid, vasikaliha, ulukid: metssiga, põder, jänes, hirv, metspart, teder, põldpüü, kama, eesti

Toit → Rahvusköögid
19 allalaadimist
thumbnail
26
doc

TAASTUMISVAHENDID

Magneesium ja südamelihase kõrvitsaseemned, e. krambid normaalseks tööks nisukliid, kakaopulber, seemned, pähklid Vastupidevuse Vajalik hapnikku Halvaa, nisukliid, halvenemine, transportiva verikäkk, verivorst, töövõime langus, hemoglobiini ja kakaopulber, maks, väsimus, jume Raud hapnikku lihaskoes läätsed, mooniseemned, kahvatumises, salvestava müoglobiini hematogeen, kamajahu, aneemia. tootmiseks tatar, rosinad, tomat, Suureneb punane vein piimhappe

Filosoofia → Filosoofia
62 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kama

jäätis, kodujuust, sulatatud juust, kohukesed, kohupiimakreemid, jogurtid, desserdid. Traditsioonilised lemmiktooted on aga piim, või, keefir ja teraline kohupiim. Lihatooted on eriline komponent Eesti toitudes. Linnuliha on tänapäeva köögis oluline täiendus traditsioonilisele seapraele ja suitsulihale. Tüüpiline toit ja inimeste eelistused on enim tasakaalus just lihatoodete puhul, v.a. verivorst, verikäkk, sült, mida armastatakse süüa vähem. Kala on traditsiooniliselt olnud rannaaladel eestlaste põhitoit. Tänapäeval võib kalatoite liigitada pigem tüüpiliseks toiduks kui selliseks toiduks, mida meelsasti süüakse. EKI uuringust järeldus, et kohalikele inimestele peaks kalatooteid ja -toite rohkem pakkuma ja meelde tuletama. Teraviljatoodetest väärivad enim tähelepanu rukkileib, kama ja sepik. Kama on tuntud

Bioloogia → Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

verivorst ­ naturaal- või kunstkestas veretoode. Veretooted - keedetud tangainetest või jahust, toiduverest või verepreparaatidest peki, seakamara jms lihatoorme lisamisel valmistatud veretooted, mis on keedetud või küpsetatud tootesisese temperatuurini vähemalt 71 °C. Enim levinud on: · verivorst - traditsiooniline Eesti verivorst valmistatakse seaverest, odratangust, sealihast ja maitseainetest ning topitakse seasoolde. · Verikäkk - jahu ja verd sisaldav toode, mis on seotud nööriga, klambrite abil või muul viisil ja liigendatud väikesteks osadeks (käkkideks), keedetud sisetemperatuurini 71 °C. Suitsulihatooted - soolatud ja termiliselt kuumtöödeldud tükilihast tooted, singid ja rulaadid. Enim levinud on: · Sink - töödeldud tükilihast toode, soolatud ja maitsestatud, enamasti suitsutatud.

Toit → Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

Smuutid ja Farmi Kreeka jogurtite sari, Leiburi toodetel. 44 Eesti Lipumärk näitab, et toode on valmistatud Eesti toiduainetetööstuse ettevõttes. Tooted on valmistatud silmas pidades (Ibid) eestlaste maitse-eelistusi ja traditsioone. Olivia õlid, Rakvere verikäkk, Valio juustud. Märk Loodussõbralik toode on loodud selleks, et teha poelettidel keskkonnasõbralikud tooted paremini märgatavateks. Kui tegemist on (Põder, s.a) toiduainega, siis kasutatakse põllumajanduses loodusliku kasvatusviisi. Ei kasutata

Toit → Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Toiduainete koostise tabel

En. Valk Rasv. C18:3 KOLESTER. mg Lakt. Kiuda Ret.ekv Vit.D Vit.E Vit.B1 Vit.B2 NIATS.EKV Vit.B6 Vit.B PANT.HAPE Vit.C TUHK Na K Ca Mg P RÄNI Fe kcal g g G mg g g g g g mg mg mg Mg mg 12 g Mg mg G mg mg mg mg mg Mg mg Teraviljatooted. Nisujahu 328 9,9 1,7 0,07 0 67,1 0 3,5 0 0 0,32 0,43 0,05 5 0,08 0 0,5 0 0,44 0,4 150 13 21 100 2 5,2 Rukkijahu 328 10 2,3 0,14 0 65,6 0 13,6 1,1 0 1,63 0,3 0,13 2,7 0,35 0 1,34 0 1,7 1 500 30 110 ...

Toit → Kokandus
80 allalaadimist
thumbnail
42
xls

Toiduained

KTUD.RH. küllastatud rasvhapped Toitainete sisaldus tabelis tähendab... C16 palmitiinhape 0 C18 steariinhape ­ MKTA.RH. monoküllastamata rasvhapped PKTA.RH. polüküllastamata rasvhapped C18:2 linoolhape C18:3 linoleenhape VL.KIUDAINED vees lahustuvad kiudained RET.EKV. retinooli ekvivalent NIATS.EKV. niatsiini ekvivalent PANT.HAPE pantoteenhape R% sisaldab x% rasva KLASS E tailiha sisaldus üle 55% KLASS O tailiha sisaldus 40-45% (0.9) söödav osa 90% Sul. sulatatud Rasvas. rasvasusega Toitainete sisaldus tabelis tähendab... vastava toitaine sisaldus antud toiduaines on 0 või minimaalne andmed toitaine sisalduse kohta antud toiduaines puuduvad ENERGIA (kcal) ENERGIA (kJ) ...

Sport → Kehaline kasvatus
46 allalaadimist
thumbnail
144
xlsx

Tervislik toitumine

1 3,5 3,5 4 4 1 1,44 17,8 3 3 10 17,8 17,8 20 20 3 19,46 19,46 13 13 44 17,47 32,8 22,8 8 1,5 1,33 0,72 0,6 0,6 Sealiha, Sealiha, peekon Verivorst Verileib Verikäkk Neer, Keel, veise seljapekk keskmiselt ENERGIA, kcal 817,4 425,2 132 274,4 182 123,6 196,2 ENERGIA, KJ 3419,9 1779 552,2 1148,2 763,9 517 821 VESI, g 7,7 45 72,9 31 58 74 68

Toit → Toit ja toitumine
25 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Suitsu- Piimasupid Seapraad Piimakissell Pannileib Koduõlu kalad hautatud hapu- kapsa ja ahju- kartulitega Rulaadid Külasupp Paneeritu Karamell- Kaerakäki Õunamahl või talupoja- d sealiha kissell d supp Suitsuliha Verivorst, Paksud Plaadi- Marja- verikäkk kissellid pirukas mahlad pärmi- taignast Hakkliha- Pikkpoiss Bubert Väikesed Taimeteed pallid pirukad kastmega pärmi- taignast Sült Tangu- Lumepalli- Kringlid Puuviljatee

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun