Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"veinist" - 126 õppematerjali

Õppeained

Veinist -
thumbnail
17
docx

Veinist

6. Mõrkjale toidule happeline ja mineraalne vein 7. Rasvasele toidule happeline vein 8. Vürtsikale toidule kergem ja puuviljasem vein · Veini valimise algtõdesid tooraine ja selle töötlemise põhjal 1. Kala ja liha värv, rasvasus, muu tooraine kuivainesisaldus Valge kala, valge liha (lind, siga) ­ kerge valge vein, kerge happelisem punane vein, rosé. Lõhe, forell ­ happeline valge vein. Hoiduda mõrkjast valgest veinist! Tume kala (tuuni steik), punased lihad (lammas, veis, part, uluk) ­ täidlasem punane vein või tammevaadis laagerdatud valge vein (pöörata tähelepanu ka kastmele ja valmistamisviisile), sooja ilmaga täidlasem rosé vein. Mõrkjas värske toit (salatid) ­ happeline ja mineraalirikas vein, nt. Vana Maailma Chardonnay. Tärkliserikas toit ­ mineraalne valge vein. 2. Toidu ja veini serveerimistemperatuur.

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
23
xlsx

Toiduainete töötlemiskaod ja muu

TOITUDE KUUMTÖÖTLEMISKAOD: Toit Kao % supid 5-10 pajaroad 15 vormiroad 10-15 hautatud lihatoidud 20 lihatoidud ilma kastmeta 20 kalatoidud kastmes 15 kalatoidud ilma kastmeta 15-20 ahjukana 20 LIHA KÜLMTÖÖTLEMINE: Lihaliik Eemaldatavad osad Kao % veisepraad luu, rasv, kõõlused 35 veiselaba luu, rasv, kõõlused 40 veiseselja esiosa luu, rasv, ...

Toit → Toitumisõpetus
82 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Šveitsi veinid

5 Genfi kanton on samuti pisike ( 1355 ha ). Põhiliselt viljeldakse Chasselais`d, natukene on ka Gamay`d. Neli viiendikku valmistab kooperatiiv Vin Union. Suured saagid ja saptaliseerimise lubamine ( kuni 4 kg hektoliitri kohta) ei ole võimaldanud piirkonna mainet kasvatada. Kõige suuremad ja põnevamad veinipiirkonnad on Valais ja Vaud, mis toodavad kokku 61% Sveitsi veinist. Vaud ( 3897 ha ) laiub Genfi järve põhjakaldal. Viinamarjaaiad asuvad kõrgetel kaldterrassidel talumajakeste, villade j alosside vahe. Iga lapp aias on üles haritud, aga loomulikult pole seda nii palju, et oma veinitööstust pidada, marjad müüakse kokkuostjale või valmistatakse vein ühiselt veinikooperatiivis. Chasselas katab neli viiendikku veiniaedade pinnast. Veini kvaliteet ja omadused olenevad suuresti pinasest, sest mari on olemuselt üsna neutraalne.

Toit → Kokandus
9 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Huvitavaid fakte Itaaliast

seda parem! Ilma õhtusöögita Itaalias elada ei saa. Itaallase jaoks on õhtusöögita jäämine kõige karmim asi, mis juhtuda võib. Cappuccinot juuakse ainult hommikul, jumala eest mitte mingil muul ajal ja selle kõrvale peab ilmtingimatta magusaid saiakesi sööma. Itaallased jõuavad õigeks ajaks ainult sööma, igale poole mujale hilinevad nad peaaegu alati. Vein ei ole itaallaste meelest alkohol ning nad pahanavad juhul , kui keegi veinist purju jääb. Kui märkad Itaalia turul midagi mida soovid, kuid see on liiga kallis, tuleb alguses teha nägu et sa oled sellest väga huvitatud, ning seejärel anda märku et sul pole selle asja vastu enam vähimatki huvi. Siis on ainult aja küsimus millal sa oma soovitud asja endale sobiva hinnaga endale saad. Itaallased on laste suhtes eriti kannatlikud, ka kõige sõnakuulmatute lastegi suhtes.

Turism → Giidindus
19 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Brandy

olla alla kuue aasta vana. Klassifikatsioon: Fine - küpsenud tammevaadis minimaalselt 2 aastat V.S.O.P - küpsenud tammevaadis minimaalselt 4 aastat X.O - küpsenud tammevaadis minimaalselt 6 aastat Brändid on vahel magustatud või maitsestatud. Omapärasemad neist Hispaanias Jerezi piirkonnas valmistatud brändid, mida laagerdatakse vanades serrivaatides. Nimetatud vaadid annavad brändile magusa puuviljamaitse. Saksamaal valmistatakse brändid tavaliselt veinist mis on valmistatud Itaalias, Prtantsusmaal või mujal. Saksa brändi Weinbrand, küpseb vähemalt pool aastat tammevaadis. Brändit toodetakse veel Armeenias, Aserbaidzhaanis, Gruusias, Ukrainas, Moldovas, Usbekistanis, Lõuna Aafrikas, Austraalias ja muudes maades. Küll on aga kõigile brändidele omane asjaolu,et piiritus laagerdatakse vaadis. Just tammevaatides omandab brändi iseloomuliku värvi ja aroomi. Brändid ehk laagerdunud veinidestilllaadid, mida valmistatakse lahjast

Toit → toiduainete sensoorse...
7 allalaadimist
thumbnail
48
ppt

VEIN

vahekorra veinis)  Valge veini valmistamiseks peab  Seejärel selitatakse veini temperatuur käärimisprotsessi naturaalsete vahenditega (želatiin, vältel olema madal. munavalge, kuiv veri jne). Kõiki Käärimine toimub seni, kuni neid aineid kasutatakse ametlikult suhkru koostis veinis ei saavuta ning võetakse lõpuks veinist välja. soovitud taset Samuti kasutatakse neid  Veini valamine peale esimist eraldamaks veinist tahkeid käärimist: protsessi eesmärk on heljumeid, mis muudavad veini pärast käärimist võimalikult kiiresti häguseks. eraldada veinist setted  Veini selitatakse, et anda talle  Järgmisena valatakse veini ühest võimalikult kaunis välimus ja et

Toit → Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Brändy power point

alla kuue aasta vana. Klassifikatsioon: Fine küpsenud tammevaadis minimaalselt 2 aastat V.S.O.P küpsenud tammevaadis minimaalselt 4 aastat X.O küpsenud tammevaadis minimaalselt 6 aastat Brändid on vahel magustatud või maitsestatud. Omapärasemad neist Hispaanias Jerezi piirkonnas valmistatud brändid, mida laagerdatakse vanades serrivaatides. Nimetatud vaadid annavad brändile magusa puuviljamaitse. Saksamaal valmistatakse brändid tavaliselt veinist mis on valmistatud Itaalias, Prtantsusmaal või mujal. Saksa brändi Weinbrand, küpseb vähemalt pool aastat tammevaadis. Märgistus uralt või alter tähendab brändit mis on vaadis küpsenud rohkem kui aasta. Brändit toodetakse veel Armeenias, Aserbaidzhaanis, Gruusias, Ukrainas, Moldovas, Usbekistanis, Lõuna Aafrikas, Austraalias ja muudes maades. Küll on aga kõigile brändidele omane asjaolu,et piiritus laagerdatakse vaadis. Just tammevaatides

Toit → Joogiõpetus
37 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Antiik Kirjandus

antiikaja perioodid-arhailine pr.8-11sj.e.kr. värsivorm,Homeros,eepos,müüt,muinasjutt. klassikaline e. atileja pr.-näitekirjandus,teaterAishylos,Sappho. Hellenismipr. 1-3sj. e.kr Alexander Suur,Kreeka õitseng(majandus,poliitika)Vanarooma pr.1-4 sj.p.kr.Kõned,Cicero. müüt-uskumustega seotud pärimuslik jutustus maailma loomisest.Müüt väljendas rahva ajalugu,kultuuri. müüdid-"heraklese 12 vägitegu";"Olümpos ja allism";"maailma loomine" eepos-lugulaul,eposed on kirj.värsivormis. Vana-Kreeka eeposed räägivad maailma loomisest,jumalate ja kangelaste tegudest. Homerose küs-nim.erinevaid arvamusi selle kohta,kas H. kirj. mõlemad eeposed. arhailised luulezanrid- Eleegia-kaksikvärss,tänapäeval kurvatooniline jamb-pilkelaul , hümn , ood-ülistuslaul,epi- gramm-tabav,epitaaf,hauakiri,koorimeelika ja soolomeelika. tähtsamad antiikluuletajad- Archilochos-sõdadest, Anakreon-lõbustustest,naistest,veinist, Lesbose saare luuletajad-lesbism Sapho-armastus...

Geograafia → Geograafia
21 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Antiikaeg

Antiikaeg on Euroopa kultuuri algus,antiikkirjandus on loodus 8.saj eKr-5saj pKr.Oraakel on koht,kus jumalad kuulutavad tulevikku. Surnute matmisega oli kiire kuna kreeklaste jaoks oli tähtis usuline kohustus,kuna kjui surnu veel matmatta oli,eksis hing rahutult mere kaldal.Antiikkirjandus-Vana-Kreeka ja-Rooma kirjandus,mis kujunes välja rahvaluule muistenditest,pärimustest ja lauludest. Varasem on V-Kreeka kirj. 3saj eKr kujunes Kreeka eeskujul Rooma kirjandus.Antiikaja 2 liiki 1)eleegia(igatsev,nukker,armastusest,sõjast,poliitikast) 2)jamb(pilkelaul,võis olla ka õpetliku sisuga) 3)meelika(monoodiline-Sappho on pärit Lesbose saarelt,pidas seal tütarlaste kooli,.see räägib sõjast,armastusest, veinist,naudingutest ja vahel poliitikast,Koorimeelika-hümn-jumalate ülistus,ood-pidulik ülists)Tragöödia-põhineb lahendamatul konfliktil.Sophokles(496-406eKr),,Kuningas Oidipus'' olid akati värsivormis,vana legend,saatus mis on ette määratud.Eurip...

Kirjandus → Kirjandus
69 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Hallitusjuust

­ Juustu tundsid mitmed antiikkultuuride esindajad, nagu egiptlased, kreeklased, foiniiklased ja sumerid. ­ Arvatakse, et juustu tegemine algas juhuslikult: inimesed märkasid, et sooja kohta jäetud piim kalgendus, ja kui mass vedelikust eraldati, saadigi maailma esimene juust. ­ Mütoloogias on piim ja juust jumalate ning vägilaste toit. ­ Ka vanas Rooma riigis oli juustutegu ja -söömine au sees. Tegemist oli rikaste inimeste toiduga, sest Rooma riigis oli juust isegi veinist kallim. tootmine Kalgendamine, juustumassi vormimine ­ Esiteks piim kalgendatakse. Selles järgus piimale lisatud juuretis või laap (noore mäletseja maost saadav ensüüm) töötleb piimavalke ja põhjustab vaari kalgendumise. ­ Juustumassi vormimisel eemaldaks juustumassi vesi (vadak). ­ Pärast vormimist juustumassi jäävast vadaku hulgast sõltub juustu kõvadus ja struktuur. ­ Selles järgus toimub hallitusjuustude puhul ka juustu lõikamine. Soolamine, külvamine,

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Brändi

Brändi Brändi on kääritatud viinamarjadest, veinist või veinitööstuse jääkidest destilleeritud ja tammevaadis laagerdatud alkohoolne jook, mis reeglina sisaldab umbes 40 (35% 60%) mahu protsenti alkoholi. Piirkondlikud brändisordid on konjak, armanjakk, vinjakk. Õunabrändit nimetatakse kalvadoseks Brändisid valmistatakse riikides, kus toodetakse ka viinamarjaveine. Liviko valikus on esindatud tuntud brändid nii Hispaaniast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Meie kuulsaimad kaubamärgid pärinevad Hispaania legendaarsest Brandy de Jerez `i piirkonnast, mida täiendavad brändid naaberpiirkonnast Montillast, kus valmistamise seadused ei ole nii ranged ning seetõttu hind soodsam. (Liviko andmete põhjal) Brändi ajalugu Brändi Ajalugu Nimetus brandy, mis on hollandlastelt laenatud sõna brandewijn mugandus ning pärineb märksa hilisemast ajast kui jook ise, tähistas algselt liigsest veest vabastatud veini kontsen...

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Ameerika Ühendriikide põllumajandus

Ühendriikidest, samuti üle 50 protsendi riisi ja nisu tootmistest. USA tarbijad sõltuvad suuresti teatavate toodete impordist, kus nõudlus ületab oluliselt riigisisest tootmisvõimsust. Ameerika Ühendriikides tarbitakse rohkem kui 95 protsenti mujal maailmas toodetavatestkohvi kakaost, vürtsidest, kajast ja karploomatoodetest. Ligikaudu pooled värsketest puuviljadest ja puuviljamahlast ning peaaegu kolmandik veinist ja suhkrust on imporditud. USA suurtest sissetulekutest tingitult, on Ameerika Ühendriikide põllumajandussaaduste impordi maht kasvanud keskmiselt 4% aastas alates 2000. aastast. Põhilised kasutatud materjalid: https://www.ers.usda.gov/data-products/ag-and-food-statistics-charting-the- essentials/agricultural-trade/ https://en.wikipedia.org/wiki/Agriculture_in_the_United_States https://et.wikipedia.org/wiki/Ameerika_%C3%9Chendriigid

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Alkoholide ajalugu ja valmistamine

Tekiila Tekiila on fermenteeritud agaavimahlast destilleeritud kange alkohoolne jook, mida toodetakse ainult Mehhikos. Selle valmistamiseks sobib vaid üks agaav kõigist teadaolevaist liikidest ning alamliikidest - sinine agaav. Toorelt on taime viljaliha mürgine, ohutuks ning suhkrurikkaks muutub see alles küpsetamise või kuumutamise käigus. Näited: Sierra Silver, Olmeco Blanco, Two Fingers Gold Brändi Brändi on kääritatud viinamarjadest, veinist või veinitööstuse jääkidest destilleeritud ja tammevaadis laagerdatud alkohoolne jook, mis reeglina sisaldab umbes 40 (35% - 60%) mahuprotsenti alkoholi. Piirkondlikud brändisordid on konjak, armanjakk, vinjakk. Õunabrändit nimetatakse kalvadoseks. Näited: Metaxa, Torres 10Y, Louis VX, Ibis XO Liköör Liköör on alkohoolne jook, mis sisaldab rohkesti suhkrut. Liköörid jagunevad lahjadeks (kangusega alla 25-30%) ja kangeteks (kangusega üle 25-30%). Alkoholi (olenevalt likööri

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Marinaad

Marinaad Kui grillitavale lihale tahetakse tugevamat maitset, võib valmistada marinaadi. Liha saab marinaadiga parema maitse ning pehmeneb küpsetamisel kiiremini. Kala ja köögivilja marineeritakse eelkõige uute ja põnevate maitsete saamiseks. Marineerida võib mõnest tunnist mõne ööpäevani. Väga sageli valmistatakse marinaadid õlust, piimast, mineraalveest, veinist, veiniäädikast, õlist (õli pikendab marinaadi säilivust). Kuivmarineerimise puhul maitseainete segu pehmendab liha, kala või lindu ning samal ajal moodustub toiduaine omast mahlast maitsestatud vedelik. Marineeritavat toiduainet hoitakse jahedas ruumis. Marinaadi all peab olema kogu toiduaine, et vähendada kokkupuudet õhuga. Marineerimisnõu valitakse võimalikult väike ning toiduainet keeratakse aeg-ajalt. Külmutatud liha võib panna marinaadi üles sulatamata

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Geograafia kt küsimused

arenguga. Põhja riikides moodustab toiduainetööstus riigi tööstustoodangust 13-17% Maalimas toodetakse 120 mln tonni suhkrut, sellest 2/3 suhkruroost ja 1/3 suhkrupeedist. Suhkrutööstuse maht on tänapäeval suurim Brasiilias ja Indias. Seejuures on mõlemas riigis kümne aasta jooksul suhkrurooistandused laienenud ning seda kahjuks vihmametsade arvel. Kolm Euroopa riiki (Prantusmaa, Itaalia ja Hispaania) annavad poole maailma veinitoodangust ja üldse toodetakse Euroopas ligi 2/3 maailma veinist, seevastu õlle tootmine, mida peetakse eurooplaste traditsiooniks, on enam arenenud hoopis USAs ja viimasel aastakümnel ka Hiinas. Arvestavas mahus algas toiduainete maailmakaubandus XIX sajandil. Sellele aitas kaasa tehnika areng. 1850. Aastatel ei ületanud kogu toiduainete eksport 4 mln tonni, kuid 1880. Aastatel oli see juba 18 mln tonni ja I maailmasõja eel 40 mln tonni. Enam-vähem samal tasemel püsis toiduainete eksport umbes 1950. Aastateni, siis elavnes järsult ning 1980

Geograafia → Geograafia
16 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Brändi

Koostas: Andrus Saartok Brändi on kääritatud viinamarjadest, veinist või veinitööstuse jääkidest destilleeritud ja tammevaadis laagerdatud alkohoolne jook, mis reeglina sisaldab umbes 40 (35% - 60%) mahuprotsenti alkoholi. Valmistamine Rääkides konjakist ja brändist, tasub tähele panna - nende jookide baasiks ei ole teraviljapiiritus, vaid piiritus, mida saadakse viinamarjadest. Calvados`e baaspiiritus saadakse aga õuntest. Slivovitz`i oma aga sootuks ploomidest. Meelde tasub jätta ka väide - kõik konjakid on brändid

Toit → Joogiõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lambaliha küpsetamise rituaal

Seepärast tasub lambalihast road serveerida kuumalt ja soojendatud nõudes. Rasvakihti saab lihalt muidugi enne küpsetamist ka kerge vaevaga eemaldada ning spetsiifilist kõrvalmaitset ürtide ja vürtsidega maitsestades vähendada. Lambaga sobivad suurepäraselt kokku kadakamarjad, mis hakitult lambapraele peale raputatuna annavad mõnusa maitsekoosluse. Hästi sobib ka küüslauk, rosmariin, kardemon ja isegi ingver. Veelgi parema tulemuse saad, kui valmistad hakitud ürtidest, veinist või jogurtist ja veiniäädikast marinaadi ja jätad lambaprae sellesse üleöö marineeruma. Aeg-ajalt on muidugi vaja lambaliha keerata ja marinaadiga kasta. Nii pehmeneb liha sitke sidekude ja paraneb maitse. Talleliha hõrk maitse pääseb maksvusele ka ilma maitsetaimedeta. Arvestama peab aga seda, et talleliha liigne termiline töötlemine muudab selle tuimaks, kuivaks ja kõvaks. Tallekints rosmariiniga  1,5 kg tallekints  4 küüslauguküünt, peeneks hakitud

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Veinid

segatud. Oluline on, et iga segu oleks paremini tasakaalustatud ja täielikum kui ükski selle koostisosadest. Enamasti on veinid segatud mitme viinamarjaistanduse ja mitme sordi marjadest. Kriitilise tähtsusega on veini stabiliseerimine, mis võib seisneda mitmes protseduuris: · Selitamine. Siin kasutatakse ühe elektrilaenguga aineid teise laenguga hõljumi külgetõmbamiseks. · Filtreerimine. Eraldab veinist tahked osakesed, kaasa arvatud pärmirakud ja ka mõned bakterid. · Lisaaeined. Peaaegu kõigis veinides on keemilisi lisaaineid, mis tagavad selle värskuse ja toimivad mõnikord bakteritest või pärmseentest tingitud riknemise vastu. · Külmstabiliseerimine. Jahutatud veinis tekivad sageli kaaliumbitartraadi kristallid. Need on ohutud, kuid tarbijad peavad neid ebameeldivaks. Enamasti kuulub veinivalmistamisse ka veini jahutamine, nii et viinhappe soolad sadestuvad ja neid on

Toit → Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
4
doc

KESKAEGNE LINNAKIRJANDUS

KESKAEGNE LINNAKIRJANDUS   ∙     Hilise rüütlikirjandusega samaaegselt hakkas linnades kujunema oma väljenduses lihtsam ja  rahvalähedasem uut tüüpi kirjandus, mis esindas järjest tugevneva ”kolmanda seisuse”, s.o.  keskklassi (kaupmeeskonna, käsitööliste) maailmavaadet. ∙     Kirjandus laskus rüütlikultuuri kôrgustest ”maa peale”. ∙     Tärkas protest seisusliku ebavôrdsuse vastu. Nördimust tekitas aadlike ja vaimulike jôudeelu.  Linnakirjanduses saigi valitsevaks satiirilis­didaktiline vaim. See tähendab, et pilgati munkade ja  kirikumeeste patte, kohtunike äraostetavust, rikaste ahnust, muid ajastu pahesid. Samal ajal aga ka  moraliseeriti, püüti lugejaid juhtida ôigele teele, jagada ôpetusivasid ja levitada elutarkusi. Selleks  pöörduti tihti allegoorilise väljenduse poole.     VAGANTIDE LADINAKEELNE LUULE Vagandid (lad vagare ‘rändama,hulkuma’) ­ rändurielu elavad...

Kirjandus → Kirjandus
9 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Orgaanilise keemia areng 19.sajandil

Kolmandaks põhjuseks on süsinikuühendite seos kogu elava loodusega- ilma nendeta poleks elu võimalik. Orgaaniline keemia on noor teadus, sest iseseisva teadusharuna tekkis see alles 19. sajandil. Orgaanilise keemia algus aga ulatub kaugesse aega inimkonna ajaloos, sest orgaaniliste ainete ja nende töötlemisega hakkas inimene juba sel ajal kokku puutuma. Näiteks valmistati toitu, töödeldi loomanahku, kääritati marjadest veini ja veinist äädiakt, pressiti seemnetest õli ning saadi taimedest värvaineid. Taime- ja loomariigi põhjalikum uurimine algas 18. sajandil, sest siis tunti rohkem orgaanilisi aineid ja leiti ka sobivamad meetodid, kuidas nende ainetega töötada ning neid lähemalt uurida. Kuid juba enne 18.sajandit oli tehtud mitmeid katseid liigitada aineid mineraalseteks ja orgaanilisteks. Esimsese sellise liigituse autoriks loetakse Abu Bakr ar-Razidi. Rootsi keemiku J.Berzeliuse ettepanekul hakati 1808

Keemia → Keemia
61 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Etanool

taimedes, hapupiimas) kui ka seotult taimede eeterlikes õlides. 1.2 Etanooli saab toota mitmetel viisidel, näiteks puuvilju,suhkruid sisaldavaid lahusteid või tärklist sisaldavaid aineid kääritades. 2 4. Huvitavaid Fakte 5.1 Etanooli rahvapärane nimetus ,,piiritus" tuleneb ladinakeelsest nimest spiritus vini, mis tõlkes tähendab veini vaimu. Vahemeremaade rahvad oskasid viinamarjamahla kääritamisel veini valmistada juba 4000 aastat e. Kr. Kuid veinist etanooli õpiti tootma destilleerimise leiutamisega alles 11. sajandil. 5.2 Alkoholisündroom on haigus mida põeb inimene kes oli lootena saanud liigselt alkoholi. Loote alkoholisündroomi võib põhjustada näiteks 5-6 klaasi veini päevas.

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Jimi Hendrix'i surm - referaat

hipiajastu ja kontrakultuuri sümboliks. 4 Jimi Hendrix suri 27-aastasena Londonis 18. septembril 1970 segastel asjaoludel, ametliku versiooni kohaselt lämbudes oma oksesse pärast eelmisel õhtul toimunud raju pidutsemist ning kodus manustatud üheksat Vesperax unerohtu. Teda lahanud arsti sõnul uppus ta oma oksesse, mis koosnes peamiselt liitritest punasest veinist. 5 TÄHTSUS Hendrix arendas kontrollitud tagasiside- ehk feedback-tehnika kasutamist "moonutusse" aetud võimendiga, samuti kitarri kui müratekitamise vahendit, wah-wah-i, phaser-efekti ning kangi kasutamist. Tema mõjutajateks olid bluusimängijad nagu B.B.King, Muddy Waters, Albert King ja Elmore James, R&B ja soul'i kitarristid Curtis Mayfield, Steve Cropper, samamoodi mõjutasid teda paljud modernse jazzi esindajad.

Kategooriata → Uurimistöö
11 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Mahlad ja muud joogid

· kuivad siidrid · poolmagusad siidrid · magusad siidrid Alkohooli vaba siider valmistatakse õuna või prini maitseline gaseeritud jook. Kanged alkohoolsed joogid: Liköör- suure suhkru sisaldusega, liköörid jagunevad kaheks: · lahjad liköörid- kangus 25-30 protsenti · kanged liköörid- kangus üle 30 protsendi Alkohooli ja suhkru kõrval lisatakse likööride maitsestamiseks mahla, taimeleotis ja vürtse. Brändi- saadakse viinamarja veinist destilatsiooni teel mis villitakse tammevaatidsesse ja lastakse laagerduda. Tuntuim brändi on cognac, calcvadus ja õunabrändi, applejack, metaxa, Brändi parim serveerimis temperatuur on 18-21 kraadi ja serveeritakse suurematest klaasidest(tulbi kujulised). Konjak- valmistamisel tooraineks piiritus mida saadakse viinamarjadest ja viinamarjad peavad olema kasvanud prantsusmaa kindlas piirkonnas. Igal konjaki pudeli etiketil on vastav markeering:

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Haldjatants

ja seenel .kui oligi aeg koju minekuks 3.kui kristiina koju jõudis oli emal juba parem ja kristiina rääkis emale oma puhkusest,siis läksid triin ja kristiina randa kus triinu päikeseprillid ära varastati ja kui nad olid koju jõudnud siis kristiina hakkas koristama 4.Oli esimene koolipäev ja kristiina klassi tuli uus klassivend argo keda hakkati kiusama, siiri kutsus kristiina oma sünnipäevale kus kristiina jõi ennast veinist purju ja kui ta hakkas koju minema siis oksendas ta 2 korda tee peal järgmisel päeval hakkas triin metsaneiu nime alla koolilehte luuletusi kirjutama 5.27.sept. Armus Kristiina sveni kuna sven j akristiina läksid koos koju ,ühel õhtul kui sven oli kristiinat koju saatnud siis nägi kristiina ema neid pealt ja sven läks minema kui aru sai et see on kristiina ema. 6.kristiina ja triin panid kuntstinäituse pilte üles ja Riks sodis piltide tagaküljele teatud kehaosi siis

Kirjandus → Kirjandus
59 allalaadimist
thumbnail
6
docx

VEINI ASEND JA VALMISTAMINE

laiali paigutada tuleb iga päev vähemalt üks kord eemaldada virde pealmine kiht.  Fermentatsioon Areneb tingimustes, mis on sarnased nendega, mis on jälgitavad ka kõigi muude veinisortide valmistamisel. Erinevus seisneb vaid selles, et antud juhul toimub käärimine kõrgema temperatuuri juures.  Ümbervalamine pärast esimest käärimist ja pressimine Kääritamise lõppedes toimub veini lahtivalamine eemaldades seejuures veinist tahked osad.  Viimane käärimine  Peale esimest ümbervalamist kääritakse veini viimast korda. Selle jooksul leiavad aset olulised bioloogilised muudatused, mille tulemusena saavutab vein suuremas või vähemas ulatuses soovitud rafineerituse. Olulisim neist protsessidest on malolaktiline fermentatsioon.  Malolaktiline fermentatsioon on protsess, mille käigus teatud veinis sisalduvad (piimhappe) bakterid, teostavad teatud happe käärimist, mis

Muu → Ainetöö
1 allalaadimist
thumbnail
44
docx

ITAALIA VEINID

(Schiava) sordist. Seejuures võib kõiki neid viinamarjasorte kasutada Alto Adige DOC märistusega veinide valmistamiseks.. 5  Veneto Veneetisa ja Verona linnu ümbritsev Veneto maakond on üks peamisi veinipiirkondi. Hetkel kogu maailmas eriti populaarseid Valpolicella, Soave, Bardolino ja Amarone veine valmistatakse just Veneto vainimajades. Veneto veinitootjad valmistavad ka lõviosa eriti populaarsest itaalia veinist Pinot Grigo. Veneto viinamarjaistanduste mõõdukalt soe kliima võimaldab valmistada vürtsika maitsega veinisorte. Kuna enamik kuulsate istanduste veine valmistatakse saake segades, siis etketile viinapuude sorte ie märgita. Kuulsaim Veneto veinivalmistajate vein on Amarone della Valpolicella DOC. See on unikaalne käsitsi nopitud Valpolicella istanduses kasvatatud Corvina, Rondinella, Sangiovese ja Molinara sortide saagist. Tavalise maitsega veinist erineb viimatimainitu selle poolest, et

Toit → Joogiõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kanaliha

organismis iga aastaga 10 protsenti. Sellepärast muutuvad lihased nõrgemaks ja tekivad kortsud. Kanas sisalduvad aminohapped aitavad ravida ka liigesepõletikke ja halli silmakaed. Pähkli-spinatipasta grillitud kanalihaga 400-600 g kanafileed 1 dl õli 1 dl valget veini pisut magusat tsillikastet pisut sojakastet 200 g pastat omal valikul 200 g külmutatud spinatit pisut taluvõid 2 dl vahukoort 100 g purustatud sarapuupähkleid soola ja musta pipart Valmista marinaad õlist, veinist, tsilli- ja sojakastmest. Puhasta vajadusel kanafilee ja vasarda õrnalt õhemaks, vala peale marinaad ja jäta mõneks ajaks seisma. Keeda pasta poolvalmis. Haki sulanud spinat pisut peenemaks ja kuumuta seda koos pähklipuruga võis. Lisa rõõskkoor või soovi korral koore ja vee segu. Hauta pisut ja maitsesta soola-pipraga. Sega juurde poolvalmis pasta ja hauta vajadusel ettevaatlikult segades kuni pasta on valmis.

Kategooriata → Tööõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
3
txt

Süsinik, lämmastik, hapnik - Keemia

vanasti puutus kokku orgaaniliste ainetega, miks tekkis vajadus luua eraldi teadusharu "orgaaniline keemia", vitalismi teooria, tuntumad inimesed, kes olid seotud algul orgaanilise keemia arenguga, orgaanilise keemia thtsus jne. Kik org. elemendid sisaldavad alati ssinikku. Peale selle veel ka vesiniku, hapnikku, lmmastiku, fosforit, vvlit halogeene. Vanasti oldi tuttavad mningate ainete saamisviiside ja kasutusaladega: toiduvalmistamine, nahkade parkimine, marjadest veini tootmine, veinist dika kritamine, seemnetest eeterliklide tootmine, aimedest vrvainete saamine ja nendega riiete vrvimine Miks vajadus oli luua eraldi haru-- Organiilisti ainete arvu oli 19saj. alguseks kasvanud vga suureks, mistttu 1808 aastal tegi Rootsi keemik J.J.Bezzelius ettepaneku timetada taimsete ja loomsete ainete keemia mber org. keemiaks.Vitalismi teooria kohaselt ei ole vimalik inimesel ise valmistada org. aineid kuna need tekkivad organismis ise salaprase eluju vitalis toimel 1828

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Antiikkirjandus

2. Solon - Atika poeet, kaupmees, rändur ja poliitik. Tema eleegiad ja jambid seostusid seadusandlusega, põhiteemadeks oli poliitika ja moraal. Oli valitud ka riigiametnikuks- arhondiks. 3. Sappho - 1. naisluuletaja. lesbose saarelt. Asutas sinna tütarlastekooli. Luule on naiselik ja kajastab sageli autori enda tundeid ning meeleolu. Paljud tema laulud on pühendatud tütarlastele. 4. Anakreon - Soositud õukonnalaulik. Luuletas veinist, lõbusatest armuseiklustest, kaunitest naistest ja jõudeelust. Eleegiad, epigrammid, hümnid jumalatele. 5. Simonides - Poeet Keoselt. piduliku lüürika tähtsaim esindaja. epigrammizanri looja (värsivormis pealiskiri hauakivil) 6. Pindaros - Teeba poeet. Epiniikioni ( ülistuslaul) tuntuim viljeleja. Väljendas harmoonilise isiku ideaali. Tema luulet iseloomustvad teatud raskepärasus, assotsiatiivsus, kõnekujundite rohkus ja sõnalooming.

Kirjandus → Vana-rooma kirjandus
2 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Antiikkirjandus

2. Solon - Atika poeet, kaupmees, rändur ja poliitik. Tema eleegiad ja jambid seostusid seadusandlusega, põhiteemadeks oli poliitika ja moraal. Oli valitud ka riigiametnikuks- arhondiks. 3. Sappho - 1. naisluuletaja. lesbose saarelt. Asutas sinna tütarlastekooli. Luule on naiselik ja kajastab sageli autori enda tundeid ning meeleolu. Paljud tema laulud on pühendatud tütarlastele. 4. Anakreon - Soositud õukonnalaulik. Luuletas veinist, lõbusatest armuseiklustest, kaunitest naistest ja jõudeelust. Eleegiad, epigrammid, hümnid jumalatele. 5. Simonides - Poeet Keoselt. piduliku lüürika tähtsaim esindaja. epigrammizanri looja (värsivormis pealiskiri hauakivil) 6. Pindaros - Teeba poeet. Epiniikioni ( ülistuslaul) tuntuim viljeleja. Väljendas harmoonilise isiku ideaali. Tema luulet iseloomustvad teatud raskepärasus, assotsiatiivsus, kõnekujundite rohkus ja sõnalooming.

Kirjandus → Kirjandus
5 allalaadimist
thumbnail
22
odt

Joogiõpetus

• Liköörveinid on alkohoolsed joogid, mille puhul mahlade suhkrusisaldusega ca 175 g/l lisatakse brändit või noort konjakit (Pineau de Charantes). Pineau valmistatakse tammevaadis kolmest osast viinamarjamahlast ja ühest osast konjakist. Normandias lisatakse õunamahlale kalvadosi (pommeau de Normandie). • Aromaatilised kangestatud veinid ( tuntumatest vermut) on veinist valmistatud jook alkoholi sisaldusega 14.5-22%, millele on lisatud viinamarjaveini destillaati ja mida on maitsestatud mitmete toniseerivate ja seedetegevust soodustavate ravimtaimede leotisega. Valmistajamaa järgi jagunevad veinid: • Vana Maailma veinid • Uue maailma veinid Vana maailma veinid on Prantsuse , Hispaania, Itaalia, Sakasa jne veinid; Uue Maailma veinid on Ameerika, Austraalia, Uus- Meremaa, Lõuna- Aafrika jne veinid.

Toit → Joogiõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Magustoidud konspekt

(piparmünt, meliss,aniis). Siirup kurnatakse ja valatakse peale kuumalt. Keedetud kompotid- kasutatakse nii värskeid, külmutatud kui ka konserveeritud puuvilju ja marju. Magusamaitselistele marjadele keedetakse siirup 1l veest ja 200g suhkrust. Hapumatele kasutatakse siirupit mis on keedetud 1 l veest ja 500g suhkrust. Kompotist natuke tihedam on kissell mida võib valmistada nii marjadest ja puuviljadest kui ka siirupitest, mehudest, mahladest, veinist ja piimast. Maitsestamiseks kasutatakse kaneeli, vanilli, aniisi, piparmünti, melissi, karemellsuhkrut, veini ,likööre. Magustamiseks sobivad nii suhkur kui mesi ning paksendamiseks kasutatakse tärklist. Konsistentsilt jagatakse kissellid: Vedelad kissellid- 1 kg kissellile lisatakse 20-40 g tärklist Poolvedelad kissellid- 1 kg kissellile lisatakse 40-50 g tärklist Paksud kissellid- 1 kg kissellile lisatakse 50-80 g tärklist.

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Tsellulooskiud, lina ja kanep

7. Nüüd eraldati linakammiga lühemad kiud ehk takud. 8. Seejärel võis lina ketrama hakata. Kanep on vana kultuurtaim, kes pärineb ilmselt Aasiast. Hiinas on kanep alates kiviajast olnud ainuke kodumaine kiutaim; kanepiseemneid tarvitati toiduviljana kuni kuuenda sajandini samamoodi kui hirssi, riisi ja sojaube. Kasutamisest Hiina meditsiinis on teateid teisest sajandist. Üks tolleaegne arst andis oma patsientidele enne operatsiooni seemneümbrise leotisest ja veinist valmistatud jooki. Samas oskas ta eristada mürgiseid seemneümbriseid süütutest seemnetest ja oli teadlik kanepisuitsu hallutsinogeensest mõjust. Kiukanepit kasvatatakse kiu saamise eesmärgil, see sisaldab tugevat, niiskusele vastupidavat kiudu. Kiudu andev kanep erineb meelemürgina kasutatavast kanepist ja kiukanep ei ole narkootilise toimega. Kanepi kiud leiavad kasutamist mööbli- ja tekstiilitööstuses, kiud ja puitlaastud sobivad ehitusmaterjaliks, kiudu on kasutatud isegi

Keemia → Keemia
39 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kas Trooja sõda tegelikult toimus või mitte?

olnud Trooja. 11) Väidetavalt ehitasid kreeklased nii suure puust hobuse, et sinna mahtus sisse 40 meest. See aga polnud võimalik arvestades sellega, et neil puudusid vajalikud tööriistad selleks. Samuti poleks nad suutnud seda hobust ehitada nii tihedalt, et selle seest poleks inimesed välja paistnud. Kui puudus Trooja hobune, on kaheldav, kas Trooja sõda üldse toimus. 12) Homeros kirjutas "Iliases", et kreeklastel õnnestus sõda võita tänu sellele, et valvurid olid pidutsemisest ja veinist magama jäänud ning tänu sellele tuli kreeklastel võimalus hobuse seest välja tulla ing Trooja vallutada. Kui aga arvesse võtta seda, et tol ajal ei olnud veinid nii kanged, et sellest oleks võinud purju jääda, ning magama jääda, siis ei saanud kuidagi võimalik olla, et kõik valvesse pandud sõdalased olid unne suikunud. Paljud inimesed läbi ajaloo on uskunud, et Trooja sõda toimus ka päriselt. Nad

Kirjandus → Kirjandus
19 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Alkoholi toime, kasulikkus ja kahjulikkus

Nendel, kes jõid õlut, esines vähem hüpertooniat kui veini- ja viinatarbijatel. Lisaks tõstab jook mõnede inimeste puhul 10-20% võrra hea kolesterooli taset, hoides ära südamehaigusi ja dementsust. Õlus on palju B-vitamiini, mis samuti südamega seotud vaevusi aitab ära hoida. Kõigi nimetatud heade omaduste tõttu järeldab doktor Kaplan, et õlujoomisest saab vähemalt sama palju kasu kui veinist ja viinast, kui isegi mitte rohkem (,,Õlu ­ tõeline tervisejook", Märt Hiietamm, SL Õhtuleht, 17.08.2002, www.ohtuleht.ee, viimati alla laetud 27.03.2010). Alkoholi kahjulikkus Alkoholi kahjustav toime avaldub juba enne seda, kui inimene jääb nähtavalt purju. Kui asendada osa toiduga saadavast energiast alkoholist saadavaga, muutub toiduvalik liigselt kaldu rasvade ja rafineeritud

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Asukoht ja topograafia

segatud. Oluline on, et iga segu oleks paremini tasakaalustatud ja täielikum kui ükski selle koostisosadest. Enamasti on veinid segatud mitme viinamarjaistanduse ja mitme sordi marjadest. Kriitilise tähtsusega on veini stabiliseerimine, mis võib seisneda mitmes protseduuris. Selitamine Siin kasutatakse ühe elektrilaenguga aineid teise laenguga hõljumi külgetõmbamiseks. Filtreerimine Eraldab veinist tahked osakesed, kaasa arvatud pärmirakud ja ka mõned bakterid. Lisaained Peaaegu kõigis veinides on keemilisi lisaaineid, mis tagavad selle värskuse ja toimivad mõnikord bakteritest või pärmiseentest tingitud riknemise vastu. Külmstabiliseerimine Jahutatud veinis tekivad sageli kaaliumbitartraadi kristallid. Need on ohutud, kuid tarbijad peavad neid ebameeldivaks. Enamasti kuulub veinivalmistamisse ka

Toit → Joogiõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Dionysos

Nime esimene silp ,,Dio-" võib tähendada Zeusi, mis genitiivis on Dios. Nümf, kes Dionysost imetas oli kreeka kirjanike jaoks Nysa. Nysa võis tähendada ka mäge, kus nümfid ta enda hoole alla võtsid. Ta on tuntud ka teise nime all ja selleks on Bakchos, mis sümboliseerib Dionysose märatsevat ja ohtlikku külge. Lisanimi Lysios tähendab vabastavat. Vabastaja tähendus tuleb Dionysose kultuses olulisest ekstaasi mõistest. Dionysose järgijad joobusid veinist ning olid hullunud. Kreeklastele tähendas ekstaas inimese hinge lahkumist ajutiselt kehast ning jumalaga asendumisest. Keha võttis üle jumal, kes märatses ja inimhing oli justkui vabanenud kehast. Kreeklaste seas oli ta tuntud ka tsivilisatsiooniedendajana, seaduseandjana, teatri ja põllumajanduse kaitsjana. Dionysose austamisega käis kaasas maskide kandmine. Tihti kujutati seda jumalat kui tokki, mille otsas oli mask. Siit võis alguse saada maskide

Eesti keel → Eesti keel
36 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Etanool

Tabasalu Ühisgümnaasium Etanool referaat Koostaja: Enelyn Vilk Juhendaja: Evelin Maalmeister Tabasalu, 2014 1. Saamine/ Leidumine 1.1 Saamine 1.2 Leidumine 2. Omadused 2.1 Füüsikalised omadused 2.2 Keemilised omadused 3. Kasutamine 4. Toime inimorganismile 5. Huvitavaid fakte 1.1 Saamine 1) Viinamarjade, puuviljade ja teiste suhkruid sisaldavate lahuste või tärklist sisaldavate produktide kääritamisel. Käärimisprotsess toimub pärmseente mõjul, mida leidub alati õhus, puuviljades, marjades, pinnases, vees, mistõttu on suhkruid sisaldavate vedelike alkoholkäärimine looduses väga levinud. Pärmseente elutegevuse mõjul toimub glükoosi muundumine etanooliks ja süsinikdioksiidiks. C6H12O6 2CH3CH2OH + 2CO2 Pärmseente mõjul käärib ka piimas olev ...

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
18
docx

ALKOHOLID- ETANOOL

vett. Veevabaks ehk 100%-list etanooli nimetatakse ebsoluutseks alkohoiks. Viimane saadakse sel moel, kui piiritusele lisada vett siduvaid aineid, nagu näiteks kaltsiumoksiidi või veevaba vask(II)sulfaati. [1] Etanooli rahvapärane nimetus „piiritus“ tuleb ladinakeelsest nimest spiritus vini, mis tõlkes tähendab veini vaimu. Vahemeremaade rahvad oskasid viinamarrjamahla kääritamisel veini valmistada juba 4000 aastat e. Kr. Kuid veinist etanooli õpiti tootma destilleerimise leiutamisega alles 11. Sajandil. [2] 4 2. OMADUSED 2.1 Keemilised omadused Etanooli keemiline omadus on põlemine, reageerimine aktiivsete metallidega ja vesinikhalogeenidega ning hapetega ja hüdrolüseerimine. [4] 2.2. Füüsikalised omadused Etanool on värvuseta, iseloomuliku lõhnaga, põletava, kõrvetava maitsega vedelik, mille sulamistemperatuur on -112ºC ja keemistemperatuur 78ºC

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
36
docx

Erinevate äädikate kasutamine kulinaarias

rahvusköökide kauplustes Parimad on valmistatud siirupist, mis saadakse suhkruroost. Koristatakse suhkroog, ekstrakt purustatakse mahladeks, hautatakse maha kuni tekib siirup ja siirup kääritatakse kuni tekib äädikas. See on maheda maitsega nagu linnase äädikas. See ei ole magus, kuid see on tugevam kui destilleeritud äädikad.Kvaliteet on erinev ja värvus on tumekollasest kuni kuldpruunini. Šampanjaäädikas – Enamik šampanjaäädikaid on toodetud gaseerimata valgest veinist, mille valmistamiseks kasutatakse viinamarjasorte, nagu Chardonnay ja Pinot Noir, millest tavaliselt tehakse šampanjat. Šampanjaäädikaid valmistatakse samamoodi nagu veiniäädikaidki ning nende happesus on 5-6%. Parimad šampanjaäädikad on pehmemaitselised, mahedad ja õrnad. Need sobivad hästi kerge linnuliha või mereandide kastmeteteks ning suurepäraselt õrnade ürtide, puuviljade ja lilledega maitsestamiseks.

Toit → Toiduaineõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Antiikmütoloogia konspekt

igaüks midagi halba pani, ning keelasid tal seda avada. Pandora avas laeka siiski ning sealt lendas välja hulk kahtlusi, muresid ja õnnetusi. Pandora laegas on kõigi õnnetuste ja murede allikas. Nümfid - kreeka usundis kauni noore naisena kujuteldud loodusvaimud Najaad- allikanümf Sileen- (meessoost nümf) vanem hobuse saba ja kapjadega inimesesarnane olend. ta esineb meelsasti üksi ja on huvitatud pigem veinist kui nümfidest. Kreeklased on tõenäoliselt neid kummalisi olendeid armastanud, sest on raske leida kreeka vaase, kus neid lõbusaid veidrikke poleks kujutatud. Paan algselt oli ilmselt Arkaadia karjastejumal. Temal on inimese keha, soku pea ja jäsemetega - ta on liiderlik kui sokk. Samas on ta kardetav oma vihas, ta võib halvata inimese ja loomi paanilise hirmuga. Kükloobid - kreeka mütoloogias hiidkoletised, kel oli ainult üks tohutu suur silm, mis asetses keset laupa.

Ajalugu → Ajalugu
95 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Antiikkirjandus

kaebelaul, algselt kaksikvärssides sisust olenemata luuletus, esit flöödi saatel söömingutel 2)Jamb- algselt pilkelaul 3)Meelika a)monoodiline- arenes välja Lespose saarel, teemad sõda, armastus, poliitika, vein b)koorimeelika- kuj. Välja Spartas. Seostus kultusega. Ette kandis koor, kes laulis, tantsis. Hümn, ood, epiniikoin. Esindajad: 1)Tyrtaios- teemad vaprus, sõjalised vägiteod, poliitika, häbivääristas reetmist, argust, kirj marsilaule 2)Anakreon- õukonnalaulik, luuletas veinist, lõbusatest armuseiklustest, kaunitest naistest, jõudeelust. Kirjutas jumalate auks hümne. Eleegiad, epigrammid. 3)Gaius Gatullus- satiirilised luuletused 4)Sappho- koondas enda ümber tütarlapsi, kellele õpetas kombeid, muusikat, luulet, tantsu. Osa luulest pühend vennale, tütrele. Pühendas abiellunud tütarlastele. Luues väljendas õnne, igatsust, südamevalu. Säilinud kaks tervikluuletust, katkendeid, õnnetu armastuse tõttu

Kirjandus → Kirjandus
68 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Linnakirjandus

osa romantilisus. Lõpuks lastakse Noormehel Roos siiski noppida. 7.Kes olid esimesed linnakirjanikud ja milline oli nende elustiil? Vastus: Esimesed linnakirjanikud olidki enamasti kooliga seotud inimesed - skolaarikud ja kleerikud. Vabamate tingimuste otsinguil rändasid nad ringi ja lõid ladinakeelseid laule, milles kuulutati ülimaks maised rõõmud, parodeeriti kirikuteenreid ja vaimulikku kirnadust, heideti nalja igavese elu üle. Lauldes veinist, armastusest ja käesoleva hetke nautimisest, taaselustasid nad antiikluule motiive. Kirjanduslukku on nad läinud kui vagandid ehk goljaarid. Neist silmapaistvaim Archipoeta nime all esinenud saksa õuelaulik, kelle "Vagandi patutunnistuses" loetletakse oma ülesastumisi ja jõutakse kokkuvõtteni. 8.Narrikirjandus. Kilplaste lugu (sisu). Vastus: Temaatikalt on narrikirjandus mitmekesine, valdavalt naerdakse välja rumalust.

Kirjandus → Kirjandus
75 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Jimi Hendrix

ja faasinihke efektidega eksperimenteerijaid - stuudiotehnikat ja efekte kasutas Hendrix instrumendina. Surm. Jimi Hendrix suri 27-aastasena Londonis 18. septembril 1970 segastel asjaoludel, ametliku versiooni kohaselt lämbudes oma oksesse pärast eelmisel õhtul toimunud raju pidutsemist ning kodus manustatud üheksat Vesperax unerohtu. Teda lahanud arsti sõnul uppus ta oma oksesse, mis koosnes peamiselt liitritest punasest veinist. Jimi Hendrix võitis mitmeid hinnatud rockmuusikaauhindu juba oma elualal ning lisaks võeti ta 1992. aastal postuumselt vastu USA Rock'n'rolli Kuulsuste Halli liikmeks ning 2005. aastal Suurbritannia Muusika Kuulsuste Halli liikmeks. Ajakiri Rolling Stone valis ta 2003. aastal läbi aegade parimaks kitarristiks.

Muusika → Muusika
8 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Veini serveerimine ja sobivus

- kangestatud veinid: 12-14 °C Mida lihtsam (odavam) on vein seda külmemalt tuleks seda tarvitada. Valget tetrapakendis veini võiks juua temperatuuril 4-6 °C ja punast 12-14 °C. Nii nimetatud toatemperatuuri all mõistetakse veini maailmas temperatuuri 16-18 °C ja seetõttu ongi peamine eksimus punase veini serveerimisel vale temperatuur ­ tavaliselt on tubades sooja 22-23 °C. 4. Veini klaas Veiniklaasi valik sõltub serveeritavast veinist. Üldiselt serveeritakse punaseid veine suurematest ümaratest pokaalidest, valgeid veine aga väiksematest kõrgematest ja kitsamatest pokaalidest. Täpsemaid näpunäiteid õige klaasi valimiseks leiab BarProfi veinimaailma artiklist: Kas teadsid, et õige klaas avab alles veini hinge? 5. Vein ja toit Et vein maitseks hea ning suhu ei jääks ebameeldivat maitset tasub arvestada ka sellega, mis vein antud toidu kõrvale sobib. Allpool sobivaimad veini ja toidu kooslused:

Toit → Joogiõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kääritatud jookide kodused ülesanded

Tee järeldused - eelista eestimaist - või mitte? Käisin Karksi-Nuia Konsumis, veini riiul on just värskelt ehitatud-disainitud. Eestimaiseid veini pole palju, kuid oma valla joogid on olemas kõik (põlvakaid on ka), nt Karksi vein. Karksi valla toodangud pole just eriti kiita, kuid kodumaised veinid on üldiselt väga normaalsed. Kui eestimaine vein- siis ikka enda tehtud. Muidu on välismaised natukene paremad. Oleneb veinist ja maitsemeeltest muidugi. 2 10 õlle valmistamise käsku! 1. Õllet peab olema piisavalt 2. Õlu ei tohi kunagi otsa saada 3. Õlu peab olema maitsev 4. Kõik omatehtud õlled peavad küla vurled jalust niitma 5. Õlu peab isegi pisi-lenduritele(kärbestele) mekkima hää 6. Õlle peab tegema päeva rõõmsaks 7. Õlle peab olema nii hää, et isegi saarlastele on see Õlu, mitte 'Ölu' 8. Kui õlle valmistamiseks läheb, peab olema kuivatatud kala kohe võtta

Toit → Joogiõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
46
pdf

Kalev Kesküla: Uus veinijuht

Sarnane on see, et kõikjal juuakse aina meile mõõdukal pruukimisel rõõmu- ja lõdvestushetke, ilma et ennast paremini. Juuakse kindlas kvaliteedis, moodsa tehnoloogia ja heade veini- järgmisel hommikul meelde tuletaks. Vein on meie sõber, kes aitab meil 12 meistrite toodetud veini, vanaaegset mõrkjat ja oksüdeerunud talupojaveini eluga toime tulla. 13 Kuraditosin küsimust veinist, mida sa oled alati tahtnud küsida 1. Kust tuli vein? Esimese veini tegi kahtlemata loodus. Looduslik pärm areneb viinamarja- kestal ja see paneb mahla käärima. Vanimad dateeritavad tõendid inime- se tehtud veini kohta ulatuvad tagasi 6.-8. aastatuhandesse enne meie aega. Enamasti pakutakse veini kodumaaks Taga-Kaukaasiat, praegust Gruusiat ja Armeeniat. Seda seisukohta näib kinnitavat ka Piibel. Mäletatavasti jäi

Ühiskond → Ühiskond
7 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Hispaania köök

singiviile. Kuumadest tapadest on tuntuimad lihapallid, shampinjonid, kana- ja lambaliha. Üle kõige aga peavad hispaanlased lugu kartulimunaroast, mis kannab nime tortilja de patata. Joogid 4 Janukustutamiseks pruugitakse jooki nimega horchata, mis on kokku segatud mandlipiimast, apelsiniõitega maitsestatud suhkrusiirupist ja veest. Boolitaoline janujook on sangria, mis koosneb punasest, väga harva ka valgest veinist, mineraalveest ja tsitrusemahlast. Tänu roomlaste algatatud viinamarjakasvatuskultuurile on Hispaania tänapäeval üks maailma suurimaid veinitootjaid. Hispaania veinid on suurepärase kvaliteediga, sest viinamarjaistandusi on väga palju ning kvaliteedikontroll range. Hispaanias on ligi kuuskümmend viinamarjakasvatuspiirkonda. Kindlasti tuleks esile tõsta suurepärase aroomiga Rioja veine, mis on tunnustatud kogu maailmas. Väga headeks

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
60 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Trendid roogade kujundamisel

jogurt ja lahja hapukoor. Kiirtoit jätkas oma tõusuteed ja sellele hakati otsima uusi visioone. Restoranides käimine ei olnud enam nii reglementeeritud vaid muutus vabamaks. Telekanalid hakkasid hoogsalt kokasaateid tootma. Kokaraamatud muutusid soosituteks ja neid ilmus hulgi. Menukaiks said tume sokolaad ja sokolaadist järelroad. Veinibuum vallutas Skandinaaviamaad ja eelistustelt möödus punane vein valgest veinist. Ülemkelnerite arv restoranides vähenes, asemele tulid sommeljeerid. Moodi tulid uudsed kohvi ja baristatooted. Paljudes lehtedes hakkasid ilmuma restoraniarvustused. Ja palju muidki nähtuseid võib tunnistada trendideks, kui nende eluiga on rohkem kui 5 aastat. Naasmine vana juurde toimub aga jätkuvalt. Traditsioonilisi roogasid valmistatakse kaasaegse tehnika abil endisest lühema ajaga, toorained on kergemini

Kategooriata → Värvusõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
10
rtf

Rakendusbioloogia

Kordamisküsimused rakendusbioloogias 1. Nimeta kõik toiduainete säilitamise viisid (pikemaks ajaks säilitamine)! 1.Konserveerimine kõrge temperatuuri abil 2.Konserveerimine madala temperatuuri abil 3.Soolamine 4.Marineerimine 5.Hapendamine 6.Suhkru abil konserveerimine 7.Suitsutamine 8.Kuumutamine 9.Kuivatamine 10.Sügavkülmutamine 11.Konserveerimine kõrgsagedusvooluga 12.Konserveerimine radioaktiivse kiirusega 13.Ultraviolettkiiritus 2. Nimeta hallituse abil valmistatavaid tooteid ja mõnda sulle maitsevat sorti nendest! Sinihallitusjuust, suitusvorst, antibiootikumid, vinnutatud liha, juustud, salaami. Mulle maitsevad kõik peale antibiootikumide. 3. Miks kasutatakse toiduainete säilitamiseks hallitusi? Toiduainete säilitamiseks kasutatakse hallitust selleks, et bakterid ei saaks ligi. 4. Miks peab toorpiima kuumutama, kuid ei tohi keeta, enne jogurti valmistamist? Kuna see peab olema pastöriseeritud ja pastörisee...

Bioloogia → Rakendus bioloogia
1 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun