Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"valmistoit" - 20 õppematerjali

thumbnail
17
doc

Ürituseplaneerimine

Võrumaa Kutsehariduskeskus Turismi õppetool TT-07 Triin Tammik ,,ÜRITUSEPLANEERIMINE" Referaat Juhendaja: Silvi Pihlakas Väimela 2008 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 Sissejuhatus.................................................................................................................................3 Menüü......................................................................................................................................... 4 Põhjendused:............................................................................................................................... 5 Kalkulatsioonikaart ,, Täidetud tomat suitsukalasalatiga"...................

Toit → Kokandus
209 allalaadimist
thumbnail
6
ods

Grillitud põrsa sisefilee

Grillitud põrsa sisefilee ürtidega ROOG Grillitud põrsa sisefilee ürtidega kuupäev 8.2.10 ettevõte väljatulek portsjoni omahind 37,08 kasumi % portsjoni müügihind koguhind portsjonite arv x külmt kao % TOORAINE bruto ühik neto x bruto Põrsa sisefilee 1,385 kg 35 0,900 0,000 Haraputk 0,002 kg 0,002 0,000 Basiilik 0,002 kg 16 0,002 0,000 Tüümian 0,002 kg ...

Toit → Kalkulatsioon
43 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kalkulatsioon müügihind toiduportsjonil

Müügihind Müügihind = omahind + juurdehindlus + käibemaks Toiduportsjonihind finantseerimis kulud roa valmistamisel tekkinud kulud käibemaks soovitud kasumi püsikulud osa amortiatsiooni eraldised Müügihind peab katma: · käibemaks · püsikulud · soovitud kasumi osa · roa valmistamisel tekkinud kulud · finantseermis kulud Muutuvad kulud: Tooraine maksumus, valmistamisega seotud kulud, palgakulu. Püsikulud on need mida peab maksma ka siis kui tootmist ei toimu: rendikulu, küttekulud, telefoni maksud. Finantseermis kulud: On ettevõtte laenud. Amortiatsiooni eraldised: Need jäävad ettevõtte jaoks ja nende arvelt tehakse uusi inversteeringuid. Planeeritud kasum: roa sisse tuleb arvestada planeeritud kasum. Käibemaks:...

Toit → Kalkulatsioon
43 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Toitumisõpetus

SISUKORD SISSEJUHATUS.................................................................................................................. .....3 1 TERVISLIK TOITUMINE..................................................................................................4 2 TOITAINED......................................................................................................................... .5 2.1 Valgud................................................................................................................................... 5 2.2 Rasvad................................................................................................................................... 5 2.3 Süsivesikud........................................................................................................................... 5 2.4 Vitamiinid........

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
55 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sügavkülmutamine

Külmutamise 10 käsku 1. Külmuta vaid kvaliteetseid tooteid ja toorainet. 2. Lülita sügavkülmkapp külmutamistemperatuurile vähemalt pool päeva varem. 3. Vali sobiv taara või pakkematerjal. Toiduained mis levitavad lõhna paki eriti hoolikalt (soovitav kasutada kauplustes müügil olevaid spetsiaalseid sügavkülmutamiseks mõeldud karpe ja kilekotte). 4. Jahuta toiduained enne külmutamist 5. Valmistoit paki portsjonitena. 6. Vedelatele toitudele jäta umbes 1/10 jagu paisumisruumi. 7. Märgi pakenditele sisu ja külmutamise kuupäev. 8. Ära külmuta liiga suurt kogust korraga. 9. Ära ava sügavkülmuti ust või kaant asjata. 10. Sulata sügavkülmuti, kui härmatist on 0,5 - 1 cm. Tärnid * - temperatuur - 6C ** - temperatuur - 12C *** - temperatuur - 18C **** - temperatuur - 18C, pikaajaliseks säilitamiseks

Kategooriata → Tööõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
14
doc

3 päeva menüü

Eesti Hotelli- ja Turismimajanduse Erakool Hotellimajandus HM31 Ave Rhede 3 PÄEVA MENÜÜ KOOSTAMINE Kodutöö menüü planeerimises Juhendaja: Küllike Varik Tallinn 2007 1 SISUKORD Sissejuhatus......................................................................................................................... 3 Sissejuhatus..................................................................................................................................... 3 1 3 päeva menüü..............................................................................................................................4 1.1 Lühike menüü.........................................................................................................................4 1.2 Pikk ...

Toit → Kokandus
114 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Tervisliku Toitumise uurimustöö

· Toit peab sisaldama palju tärklist ja kiudaineid. · Ärge sööge palju rasvast toitu. · Ärge maiustage liiga tihti. · Toit peab sisaldama piisavalt vitamiine ja mineraalaineid. · Soolaga ei tohi liialdada. · Saavutage optimaalne kehakaal. · Kui pruugite alkoholi, siis ainult mõõdukalt [4] 4. TOIT JA TEGELIKKUS Ajaloo vältel on inimese toitumistavad , söödava toidu valik ja koostis tundmatuseni muutunud.Kergesti kättesaadav valmistoit, sealhulgas erinevad küpsetised, lihatooded, ''ühe minuti'' supid, snäkid, vähendatud rasva-ja suhkrusisalduse tõttu reklaamitud maiustused ja sooja leti kiired ampsud (hamburgerid, hot dog'id, pitsalõigud) ja palju muud sarnast. Aga paraku on tänapäeval peamised kehakaalu probleemid. Kõik on toidud on inimeste vaenlased. Kõik need käeulatused olevad toidud on maitsvat ja kiiresti nälga kustutavad, aga see pole see mis tagaks hea tervise ning stabiilse kehakaalu

Varia → Kategoriseerimata
122 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Kõrgema riskitasemega toiduained

Ei tohi põdeda viirus ja nakkushaigusi. · Peavad olema loodud tingimused isikliku hügieeni tagamiseks, sh hügieeniliseks kätepesuks. · Kui müüakse müügipakendisse pakendamata toitu või valmistatakse toitu kohapeal, siis kõik pinnad, millega toit kokku puutub, peavad olema puhtad ja terved. · Toores veiseliha, linnuliha ja mereannid tuleb hoida eraldi muudest toiduainetest. · Kui on vaja kasutada nuge ja lõikelaudasid, siis tuleb kasutada toore toidu jaoks eraldi vahendeid. · Valmistoit ja toores toit tuleb hoida eraldi, et välistada ristsaastumist. · Toit, mis vajab säilimiseks külmkapi temperatuuri, tuleb sellisel temperatuuril hoida kogu müügiaja jooksul. Külmkapi temperatuuri vajava toidu hoidmine kõrgemal temperatuuril, tekitab soodsa keskkonna bakterite arenguks. Bakterid tekitavad erinevaid terviseprobleeme, millest mõnedel võivad olla tõsised tagajärjed · Peavad olema loodud võimalused ohtlike ainete, mittesöödavate ainete või jäätmete (vedelad

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
46
doc

Praktika aruanne - Sõpruse Rimi Hüpermarket

keskkonnasäästlikkusele. 8 Sören Sakkeus Sõpruse Rimi Hüpermarket 1.4 KAUPLUSES MÜÜDAVAD KAUBAGRUPID 1) Puuviljad ja marjad 2) Köögiviljad ja juurviljad 3) Liha, toores ja külmutatud 4) Kala 5) Töödeldud liha 6) Valmistoit 7) Värske leib 8) Munad ja eeltöödeldud munad 9) Piimatooted 10) Jogurtid, pudingud ja muud piimatooted 11) Söödavad rasvad 12) Juust 13) Külmutatud toiduained 14) Jäätis 15) Rimi küpsetised ja valmistoit 16) Toidud ja joogid imikutele 17) Mähkmed ja imikuhooldustooted 18) Lemmikloomatoidud

Majandus → Müügitöö alused
215 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Toidumürgistused

vee, inventari või sanitaarriietuse vahendusel). Ohtlikud toiduained on ka piim ja munad (eriti veelindude munad). Mikroobid säilivad sel juhul, kui rikutakse toiduainete kuumtöötlemise eeskirju: mitteküllaldane keetmine- praadimine. Temperatuuril 70°C hävivad salmonellad umbes 5 minuti jooksul. Marineeritud lihatüki sisemuses jäävad mikroobid ellu ja soodsate tingimuste saabumisel hakkavad paljunema. Valmistoit peab olema kuum või mahajahutatud, kuid mitte leige! Sageli on toidumürgistuse põhjuseks toiduainete teistkordne saastumine mikroobidega (ristsaastumine): valmistoodete puhul kasutatakse neid lõikelaudu, nuge jms., mille abil töödeldi toorprodukte või on inventar märgistamata, halvasti pestud vms. Transportimisel ja säilitamisel tuleb valmistooted hoolikalt eraldada toorproduktidest ja pooltoodetest.

Toit → Toiduhügieen
42 allalaadimist
thumbnail
17
docx

E-ained uurimistöö

6.2. E-ainete tabel selgitustega uuritud toodete sisaldusest Selles tabelis on võimalik näha täpsemat kirjeldust e-ainetest mida ma leidsin ülaltoodud toodete tabelis 6.1.. Siin on antud e-aine tähis, nimetus, lisamise põhjus, kust teda leidub ning mis on nende kõrvalmõjud. Tähis Nimetus Aine omadus ja Milles leidub Kõrvalmõjud lisamise põhjus E250 Naatriumnitrit säilitus ja värvaine vorst, liha, valmistoit nõgeslööve, soolestiku probleemid, peavlu E262 Naatriumetanaat Säilitusainena või pH- Kasutatakse ei teata regulaatorina. konserveerimisel E300 Askorbiinhape C- Joogid, jahud, leivad, Eriti suured vitamiin,sünteetiliselt marja-, puuvilja- ja üleannustused võivad

Bioloogia → E-aine
20 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Eesti köök

aga mida enam sellisel kujul ei valmistata; kas see, mida tarbib/viljeleb suurem osa riigi elanikkonnast või siis entusiastide ja heade restoranide poolt valmistatav vana köögi kaasajastatud vorm? "Umbrohukokandus" kuusekasvudega maitsevõi ja kodune rukkileib Kui me lähtume eeldusest, et linna ja maarahva köögid on tänaseks kokku kasvanud ning kui me vaatame eestlase ostueelistusi, siis kaasaegset eesti kööki sobiks iseloomustama: · valmistoit ja poolfabrikaadid · palju sissetoodud toorainet (puu ja aedviljad) · palju nisujahutooteid (sh pastatooted) · tugevad mõjutused teiste rahvaste köökidest (reisilt toodud ideed, kohapeal kättesaadav rahvusköökide tooraine jne) · erinevad suhtumised toitu (dieedid, tervislik aspekt, allergiad jne) · palju maiustusi · kaloraaz jätkuvalt kõrge, kuid see pole enam eesmärk vaid pigem probleem (kaloraaz nii rasvadest kui süsivesikutest)

Kultuur-Kunst → Eesti rahvakultuur
20 allalaadimist
thumbnail
42
xlsx

Kalkulatsiooniõpetus

Toidunimetus: Portsjoni kaal: Portsjoni arv kokku : Jrk nr Toiduained ühik 1 kõik toidu valmistamiseks toorained suurköögis kasutatakse enamasti kg ,l , tk 2 protsendid tk/kg .kanamuna 3 kg -kilogramm 4 L-liiter 5 teisendan tooraine kui on dl ja grammides 6 retseptis odrakruup 2dl 7 1dl=85 g=0.085 8 tabelisse 2*0.085=0.175 vajadusel teisenda kogused kasutades 9 massi ja mahumõõtude tabelit 10 kanamuna tk 11 kanamuna tk /kg 12 kanamuna ...

Toit → toiduainete sensoorse...
34 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toiduhügieen loengukonspekt

Külmkambris < -180C Riiuleid ülekoormata Hoida uksed suletuna Asetada külmutatavaid toiduaineid Hoida toit kaetuna külmelemendi vastu NB! *Hoidke külmkapp puhtana, kui midagi on pakendist välja tilkunud, siis pühkige külmkapp kohe puhtaks, nii ei teki soodsaid tingimusi mikroobide arenguks. *toored toiduained, näiteks toores liha, kala, linnuliha ja valmistoit tuleb hoida üksteisest ja valmistoidust eraldi, et vältida omavahelist saastumist. TOIDU SÄILITAMINE MADALA TEMPERATUURI ABIL *Valmis toitu ei tohi jätta seisma toatemepratuurile kauemaks kui tund aega, vaid panna see jahtunult külmkappi või sügavkülmikusse. Eriti hoolikas olla linnuliha ja munatoitudega. *Temperatuur toidu keskosas tuleb alandada +600C-lt +100C-ni vähem kui kahe tunniga. Toit tuleb koheselt panna säilitusele temperatuuril +40C.

Toit → Toiduhügieen
257 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Eesti kaubabrändid

Oma toodetel oleme kasutanud alati võimalikult lihtsaid eestikeelseid nimesid. Oma tooteid turustame ise aga ka edasimüüjate kaudu üle kogu Eesti. Pitsad: 300g pizza, America pizza, Itaalia pizza, Perepizza · Pannkoogid · Einesaiad, burgerid, ciabattad, eineleivad, wrapid · Magustoidud · Gulinaar`i kulinaaria pakendatud · Gulinaar` kulinaaria pakendamata · Gulinaar´i köögivilja ja hapukooresalatid · Gulinaar´i vormiroad · Telika valmistoit (supid, praed pakendis) · Elistvere kulinaaria pakendatud AS Valior on alates aastast 1992 Eesti turul olulist mõju omav alkoholi, veinide ja karastusjookide maaletooja ja turundaja. Meie missiooniks on tarbijate elukvaliteedi parandamine läbi valikuvõimaluste laiendamise. Meie tegevuseks on rahvusvaheliselt tuntud kaubamärkide strateegiate adapteerimine kohalikule turule ja uute kaubamärkide "ülestöötamine" kohaliku turu jaoks.

Majandus → Tööstuskaup
59 allalaadimist
thumbnail
23
docx

TARTU KUTSEHARIDUSKESKUSE KOPLI KOHVIK JA Maxima Eesti OÜ

Suure sortimendiga on salatid, pagari-ja kondiitritooted, maiustused, maitseained, joogid k.a. alkohoolsed joogid, kui ka piimatooted. Kõige suurem sortiment on Maxima oma toodetel( Maxima Favorit, Optima Linija, Eclogica, Meistrite kavliteet ). Firmadest oli laiem sortiment Hagari, Fazer, Kalevi tooted ja Aura. On ka pakkuda igasuguseid huvitavaid ajalehti kui ka ajakirju-igale vanusele. Kui ka müüakse potitaimi. Sortimentideks on (kategooria ja tõin 3 näidet): Valmistoit (magustoidud, lihatooted, pasteedid), Puu-ja köögivili (potililled, puuviljamarjad, külmutatud tooted) , Pagari-ja kondiitritooted (leib, sai, tordid), Maiustused (kaalukommid, sokolaad, popcorn), Joogid (karastusjoogid, siidrid, alkoholi kokteilid), Alkohol (kanged napsud, rummid, liköörid), Tarbekeemia tooted(pesupulber, louputusvahend pesule, tualettpaber), Esmatarbekaup (kondoomid, tulemasinad, patareid),

Muu → Ainetöö
44 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Praktika aruanne müüja kohal

Tartu Kaubamaja Kaubamaja müüdavate kaupade sortiment on suure ja väga laialdase valikuga. Suure sortimendiga on salatid, pagari-ja kondiitritooted, maiustused, maitseained, joogid k.a. alkohoolsed joogid, kui ka piimatooted. Firmadest oli laiem sortiment Hagari, Fazer, Kalevi tooted ja Aura. On ka pakkuda igasuguseid huvitavaid ajalehti kui ka ajakirju-igale vanusele. Kui ka müüakse potitaimi. Sortimentideks on (kategooria ja tõin 3 näidet): Valmistoit (magustoidud, lihatooted, pasteedid), Puu-ja köögivili (potililled, puuviljamarjad, külmutatud tooted) , Pagari-ja kondiitritooted (leib, sai, tordid), Maiustused (kaalukommid, sokolaad, popcorn), Joogid (karastusjoogid, siidrid, alkoholi kokteilid), Alkohol (kanged napsud, rummid, liköörid), Tarbekeemia tooted(pesupulber, louputusvahend pesule, tualettpaber), Esmatarbekaup (kondoomid, tulemasinad, patareid), Tubakas (Sigaretid, piibutubakas,

Majandus → Klienditeenindus
464 allalaadimist
thumbnail
31
doc

Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes

Avades konserve tea, et ka konservikarpides võivad areneda tervistkahjustavad mikroorganismid. Sellel konservil ei pea olema kaas kummis, ega avamisel tulema ebameeldivat lõhna. MIKROORGANISMIDE ALLIKAD Inimesed Toit, eriti toortoit; Toidujäätmed; Loomad, eriti närilised; Linnud; Putukad; Tolm MIKROOBIDE PALJUNEMISE TAKISTAMISEKS TULEB: Kõrge riskiteguriga toitu hoida toatemperatuuril võimalikult lühikest aega Valmistoit serveerida kohe või jahutada kiiresti (mitte kauem kui 1,5 ­ 2 tundi) temperatuurini alla 8ºC (vajadusel säilitada 65ºC juures); Jälgida kuivainete säilitustingimusi (niiskus, temperatuur); Valida õige konserveerimisviis toiduainete säilitusaja pikendamiseks; Valida sobiv pakend toiduainete säilitamiseks TOIDUAINETE SÄILIVUSE PARANDAMINE Pastöriseerimine ­ toiduainete kuumutamine temperatuuril alla 100ºC;

Toit → Toiduhügieen
96 allalaadimist
thumbnail
45
doc

Õpimapp - eritoit

Kassi toit peab kõigepealt sisaldama proteiini, mida kõige rohkem saab lihast, kalast, munadest ja piimatoodetest. Kassitoite valmistatakse suurel osal toiduainetetööstuse jääkproduktidest. Kassitoidust on peamiseks konservid ja kuivtoidud. Kassitoitude kaubamärkidest on kõige tuntumad Kitekat ja Whiskas, mis mõlemad koosnevad kuiv- ja konservtoitudest. Konservtoitud Sheba`lt ja Gourmet`ilt on kõrgema hinnaklassi. Koeratoit Tänapäeval on eelistatuimaks kuivtoiduks granuleeritud valmistoit. Kuivtoidule omane lõhn, mis on lemmikule söögi juures kõige olulisem, säilib paremini õhu juurdepääsuta kotis. Seetõttu oleks soovituslik juba avatud toidukott sulgeda näiteks pesulõksuga. Kuivtoidu eeliseks konservtoitude kõrval on suuhügieeni mõnevõrra korrashoid, kuna pehme toit kleepub hammastele. Konserve kasutatakse enamasti kuivtoidu maitse rikastamiseks ja lemmiku söömameelitamiseks. Kui kuivtoidu plussiks on selle kauaaegne ja lihtne

Toit → Toidukaubandus
96 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

 Kaubanduskeskuste suurköögid Valmistavad:  kulinaartooteid kaupluste pooltoodete lettidesse,  külmi ja kuumi toite kaupluste valmistoodete lettidesse,  pagaritooteid kauplustele.  Keskusköögid Toodavad lennukitele, laevadele, rongidele:  pooltooteid,  valmistoite,  eineid. Keskusköögis valmistatud pooltooteid ja valmistoitu viiakse ka toitlustusettevõtetele, kus kohapeal toitu ei valmistata. Keskusköögist viiakse valmistoit sageli ka koolide, firmade jne sööklatesse. Sööklad asuvad erinevate ettevõtete (koolid, haiglad, hooldekodud, firmad 10 jne) juures.  Haiglate sööklad Klientideks on patsiendid ja haigla töötajad. Sööklad pakuvad päevamenüüd – hommiku-, lõuna-, õhtusööki ja vahepalu söögikordade vahele. Haiglate sööklates valmistatakse ka dieettoite.

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun