Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"vahuveini" - 99 õppematerjali

thumbnail
1
rtf

Vahuveinid ja šampanja, alkoholivabad joogid

Mitte alkohoolsed joogid on: puhastatud kraanivesi, mineraal-, allika- ja lauaveed, maitsestatud ja vitaminiseeritud veed. Mahlad jaotatakse: värskelt pressitud mahlad, pudelitesse või purkidesse vinnitud mahlad. Mahlad jagunevad : pressitud mahl puuviljadest või marjadest, mahl konserteeritud mahlast (lahjendamine kvalideetse veega), täismahl on identne viljadesst ja marjadest pressitud mahlad, ei lisata lisaaineid. Nektarite täismahl sisaldus on 25-50% ülejäänud on vesi. Mahlajoogid on nektaritest veel lahjemad. Karastusjoogid enimtundud apelsinimaitselised, sidrunimaitselised, greipimaitselised, toonikud ning laimimaitselised. Kali on käärimise teel saadud alkoholi vaba jook. Energiajoogid on vitaminiseeritud sisaldavad tauriini ja ergutavad kesknrvisüsteemi. Spordijoogid sisaldavad mineraale, need ei ole karboniseeritud. Alkoholivaba õlu ei kõlba juua. · sampanjad on vahuveinid, mis on valmistatud kin...

Majandus → Klienditeenindus
5 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Alalisvool

paisumisel tehtava töö summaga. Teine printsiip: Kasulik töö tekib ringprotsessil siis, kui kokkusurumine toimub madalamal rõhul, kui paisumine. Et väiksem rõhk antud ruumala juures tähendab madalamat temperatuuri, tuleb töötavat gaasi enne kokkusurumist jahutada, pärast kokkusurumist aga soojendada. Pole võimalik ehitada masinat, mis muudaks temale antud soojuse täielikult tööks. 9. Miks keeratakse vahuveini pudel restoranides rätikusse, kui ta asetatakse jää nõusse? Rätikus on peened kiud, kui jää sulab, peenetes kiudes vesi ronib üles poole ja vähehaaval pudeli pinnast aurab. Kui vedelik aurab on vaja selleks soojust, soojus võetakse ümbritsevast keskkonnast. Kui ühele poole jääb pudel siis üks osa energiast võetakse pudelist. Kapillaarsus. Elektrostaatika 10. Millist liiki on laenguid ja kuidas laetud kehad teineteist võivad mõjutada?

Füüsika → Alalisvool
45 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Vahuveinide serveerimine

Vahuveinide serveerimine Helis Lihtsa MJ112 shampust/vahuveini tuleb serveerida stiilselt ja õige temperatuuriga shampust tuleks serveerida tulbi kujulistes pokaalides, mis on disainitud nii, et vahuveini mullid ja aroomid, saaksid liikuda pokaali ``krooni ossa`` Pokaali ei tohi kunagi jahutada ega külmutada, kuna see rikuks vahuveini naudingu vahuveini serveerimise temperatuuriks on 7°C. Sellel temperatuuril on vahuveini maitse täiuslik See temperatuur saavutatakse, kui asetate avatud pudeli jää ja vee segusse, jääkorvi/ämbrisse. Pool jääd, pool jäävett 2030 minutiks Jäänõu servale asetatakse salvrätt pudeli kuivatamiseks Teine variant on asetada pudel külmikusse 34 tunniks Pikemaks ajaks ei tohiks pudelit sinna jätta, kuna temperatuur on liialt madal Mitte kunagi ei tohi pudelit asetada sügavkülmikusse Pudelit avades ära eemalda rohkem paberit pudeli kaelalt, kui

Muu → Ainetöö
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Baaritöö vahendid

Baaritöö vahendid Shaker- raputi- klassikaline(koosneb kolmest osast, valmistatud roostevabast terasest, keskmisel osal on sisseehitatud sõel. Bostoni shaker(koosneb kahest osast, alumine klaas on roostevabast terasest ja ülemine klaasist). Seguklaas- klaas, milles valmistatakse jooke mida ei shakeita, vaid segatakse Baari sõel- kastutatakse kurnamiseks, jää vältimiseks Baari lusikas Kokteili segaja segamisaeruke Jäänõu- tanggid, Metalis mesuurid, ehk mõõtenõud- 2,4,6 cl Jääsõel- aukudega ja sakid servad Mahlapress- sidrunmahla, apelsiini mahl segujookides Noad- sakilise srvaga, et puuvilju lõigata Riiv- riivitakse shokolaadi, muskaati, sidruki koort Plastmassist lõikelaud Jäävasa- haamer Jääpuustaja- tehakse prapeer jääd(killud) Korgitser-veinupudelite avaja Vahuveini pudelite avaja Tavaline avaja- õllepudeli, karastusjookide avamiseks Konservipurgi avaja Käterätikud Kokteili tikud- võib tüsta näpuga, kui...

Majandus → Klienditeenindus
7 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Portugali tutvustus

Populaarsemad on vinho verde ehk roheline vein ja Portugali port ehk kangestatud vein. Söök ja jook Meelelahutus: Slide & Splash ­ piirkonna suurim veepark Dutch Krazy World ­ suur teemapark, kus on loomaaed, lõbustuspark, basseinid ja golfirajad ZooMarine ­ mereteemalina park, kus toimuvad loomade etendused Vaatamisväärsused Torre de Belem'i - `'ujuv'' torn-klooster Alcobaca klooster - Portugali suurim kirik Coimbra ­ vana linn Lamego ­ palverändurite ja vahuveini linn Bom Jesus do Monte ­ kirik kuulsa trepistikuga Ponte De Lima ­ veinitootjate linn Sagresi kindlus Lissabon ­ seitsme mäe linn Ponte de Lima Torre De Belem Alcobaca klooster Castelo de Belmonte (monumentaalsed Vana-Rooma varemed) Lamego (palverändurite ja vahuveini linn) Bom Jesus do Monte (kirik kuulsa trepistikuga) Tänan tähelepanu eest !

Geograafia → Geograafia
22 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Tollieeskirjad

Reisijal on lubatud väljastpoolt Euroopa Liitu Eestisse tulles isiklikuks kasutamiseks kaasa tuua maksuvabalt tubakatooteid, alkoholi ja mootorikütust järgmistes kogustes. Tubakatooteid (reisija peab olema vähemalt 18-aastane) · 40 sigaretti* · 100 sigarillot* · 50 sigarit* · 50 grammi suitsetamistubakat* või · 50 grammi närimistubakat* Alkoholi (reisija peab olema vähemalt 18-aastane) · veini kuni 4 liitrit (v.a vahuveini, liköörveini) · õlut kuni 16 liitrit · 2 liitrit alkohoolseid jooke alkoholisisaldusega kuni 22% (sh vahuveini, liköörveini) või 1 liitri kanget alkohoolset jooki (alkoholisisaldusega üle 22%)* * Koguseid on lubatud ka kombineerida arvestusega, et iga kogus on 100% ja kokku saab tuua 100%. Kombineerimise näited: 20 sigaretti (50% 40-st) ja lisaks 25 sigarit (50% 50- st); 1,5 l kuni 22%-list jooki (75% 2 liitrist) ja lisaks 0,25 l üle 22%list jooki (25% 1 liitrist) jne.

Logistika → Logistika
36 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Klaasid joogiõpetuses

HOT SHOT klaas ­ viin, tekiila, aperetiivid VAHUVEINI pokaal ­ POUSSE-CAFE klaas OLD-FASHIONED klaas - (kihisevad joogid) viski IIRI KOHVI klaas ­ AROOMIKLAAS ­ rumm, PARFAIT- veini- ja konjak, brändi fantaasiakokteilid MARGARIITA klaas LIKÖÖRIKLAAS ­ liköör

Majandus → Klienditeenindus
37 allalaadimist
thumbnail
27
pptx

Veinipärmid

Montrachet (UCD 522) on populaarne pärm valmistamaks hästi värvunud punast veini ja paksu valget veini. See pärm tekitab tugeva, jõulise fermentatsiooni ja mõnda tüüpi tuleb sooja ilmaga jahutada. Kahjuks toodab see pärm üle liigses koguses väävelhapet. Madala lämmastikusisalduse korral vajab see pärm alati lisa toitaineid või diammoniumfosfaati. Pasteur Champagne (USD 595) Pasteur Champagne (USD 595) ei sobi hästi vahuveini teiseks fermentatsiooniks. Seda küll võib vahuveini valmistamisel kasutada aga ta toodab palju sadet, millest vabanemine on keeruline. See pärm on vastupidav kõrgele alkoholisisaldusele ning vääveldioksiidile. Kasutatakse nii valge kui ka punase veini fermentatsiooniks ja ta enamasti ei jätta veini jääksuhkruid. Probleemiks võib saada sooja ilmaga tekkiv suur vahuteke. Prise de Mousse (E.C. 1118) Prise de Mousse (E.C

Tehnoloogia → Jookide tehnoloogia
21 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Kokteilid

1tl tuhksuhkurt soodavett kaunistamiseks: puuviljad valage vein jääkuubikutele sobivas klaasis. Täidke Pange väikesed tükid purustatud jääd suurde klaas soodaveega. veiniklaasi. Valage peale koostisosad ja segage. Kaunistage. Päevajook Sampanjakokteilid Kokteildes kasutatakse alati kuiva vahuveini. American Champagne kokteil 1cl bourbonviskit 12cl valget vahuveini 1 suhkrutükk 3 tilka suhkruvett 1 tilk Angosturat 1 tilk Bitterit valget vahuveini Valage koostisosad, alustades viskist, hästi jahutatud Asetage suhkrutükk kokteiliklaasi ja tilgutage peale

Toit → Kokandus
142 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Joogiklaasid

Joogiklaasid: *kokteiliklaas-Tavaline kokteiliklaasi kooniline kuju paneb meid enamjaolt mõtlema kohe Martinile ja nii see üldiselt ongi. *collins- klaasist trumblis, sisaldab 300-410 ml. Kasutatakse segatud jookide valmistamiseks nt: Tom Collinsi kokteil. Silindri kujuline , kitsam klaas. *viskiklaas-ovaalse kujuga klaas , kuhu mahutab u 16 cl. Viskiklaase on erinevaid. *shotiklaas- levinumad on 4 ja 6 cl. viina ja tequilat 4 clgaj a siis kuhu sellised b52 ja hotshot siis võik 6 olla *õlleklaas- 0.5l mahutuvusega. Suur klaas. *iiri kohvi klaas-tavaline teeklaas, ilusam kui läbipaistev, piklikum. *Pousse cafe- pannakse kihilist jooki, koosneb mitmest kihist, erivärvilised liköörid. Prantsuse sõnalt ''kohvi tõukaja''. *punane ja valge vein-punaseveini kl...

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
10
docx

ABILAUD

o Puhaste taldrikute peale 1 2. SÖÖGIJA SERVEERIMISRIISTAD: · Lusikas (näpitsvõte) 1 · Kahvel (näpitsvõte) 1 · Suhkrulusikas 1 · Kohvilusikas 4+1 3. LAUANÕUD: · Suupiste taldrikud 4 · Vahuveini pokaalid 4+1 · Kohvitass 4 (võimalusel sooja) · Kohvitassi alus 4 (peale pabersalvrätt?) · Suhkrutoos + alus 1+1 · Koorekann + alus 1+1 · Küüler + alus 1+1

Eesti keel → Eesti keel
16 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kelneri lõputöö

2. Nüüd viin kandikul lauale volditud servjetid ning menüükaardid. Servjetid asetan söögiriistade vahele. Menüüd paigutan leivataldriku kõrvale. 3. Lükkan toolid tagasi, nii, et laudlina ei ripuks toolile. 4. Viimaseks süütan küünlad vahetult enne külaliste saabumist. Eelkatteks kulub 20 minutit Serveerimise ja teeninduse kirjeldus sh aja planeerimine · Tervitan külalisi,pakun neile vahuveini, tutvustan ennast, ning palun neil lauda istuda. · Tutvustan menüüd, tõstan servjetid külalisele põlvede peale, vasakult poolt. · Serveerin gaasiga ja gaasita vett, pakkumisega · Pakun leiba · Toon eelroa, asetan roa külalisele ette paremalt, soovin head isu, täidan pokaale veega · Kui kõik on söömise lõpetanud koristan nõud vasakusse kätte, fikseerides noad-kahvlid ning viin nõude pesusse.

Toit → Toitlustus
69 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

VIINAMARI

viinamarju veini  Lipiidide 0,4 g tootmisel, sellele  Kolesterooli 0 mg järgneb värskelt  Naatriumit 2 mg tarbimine ning  Kaaliumit 191 mg kuivatamine  Sahhariididi 17 g rosinate tootmiseks.  Kiudaineid 0,9 g  Suhkruid 16 g  Marjadest  Valke 0,6 g valmistatakse veel mahla, konjakit, vahuveini, džemmi, veiniäädikat jms. Seemnetest valmistatakse õli. Viinamarjede kasutamine 10 põnevat fakti viinamarja kohta https://www.youtube.com/watch?v=5YQ2EFta0sM Italian Grape cake https://www.youtube.com/watch?v=Y4V_rZzEVIg 10 suurimat veini tootvat maad Viinamarjade sordid Valge viinamari Kollane viinamari Punane viinamari Mustjassinine viinamari Viinamarjade sorte lähemalt Dolcetto Põhja-Itaalia Piemonte piirkonna

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
1
pdf

Viinamari

Kaetakse kerge mulla ja okstega ka saab kasvatada kasvuhoones. Sordid.- Eestis- Dalni ramming , peterson 1-2-6 korinka rüsskaja , jubile , novgoroda Hispaania- Alipollo , palomino Prantsusmaa- Carignan , merlot Haalias- Durello , corvina Kasutamine.- Kõigee rohkem kasutatakse viinamarju veini tootmisel , järgneb värskelt tarbimine ning kuivatamine rosinate tootmiseks.Marjadest valmistatakse veel mahla , konjakit , vahuveini , dzemmi , veini äädikat jms , seemnetest õli. Tänapäeval läheb üksnes 2% maailma viinamarjatoodangust rosinateks. Suurimad viinamarjakasvandused.- Hispaania - Suurim veinitootja pindala poolest.(Ligi 1,17 miljonit hektarit). Prantsusmaa- Suurim toodangu poolest tootmine on aastast aastasse jäänud vahemikku 50-60 miljonit hektoliitrit aastas (7-8 miljardit pudelit ).

Geograafia → maailma loodusgeograafia ja...
4 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Louis XIV

Ta uskus, et on oma võimu saanud otse Jumalalt. Tema lause ,,Riik-see olen mina" on läinud ajalukku. Louise valitsus aeg oli absolutismi kõrgaeg kogu Euroopas. Tema lossis (versailles) oli hiilgav õukonna elu. Seal olid aadlikud kogu Prantsusmaalt. Aadlikule oli väga oluline olla õukonnas, seal oli suuremad võimalused karjääri tegemiseks. Louis XIV kutsuti Päikesekuningaks. Valitsejad hakkasid huvituma kunstist ja kirjandusest. Tema ajal hakati valmistama jäätist ja vahuveini. Louis XIV sõjad nõudsid palju raha. Versailles loss - Lossi ehitati 20 aastat , 200 ruumi, 20 000 õukondlast , 338 kokka,48 arsti , 125 lauljat, 74 preestrit . lossis oli hiilgav õukonna elu. Versailles sai kuulsaks üle kogu euroopa , olles eeskujuks paljudele kuningakodadele. Prantsuse keel asendati ametlikuks peetud Ladina keelega.Seal olid aadlikud kogu Prantsusmaalt. Aadlikule oli väga oluline olla õukonnas, seal oli suuremad võimalused karjääri tegemiseks

Ajalugu → Ajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Joogiõpetus

· Värvilt helepunane, valge ja punase veini vahepealne · Tuntuim rose vein on MATEUS Vahuvein: · Vahuveinid on süsihappegaasiga küllastatud veibid · Tuntuim on sampuse nimeline vahuvein, mida toodetakse Prantsusmaal Shampagnen piirkonnas · Sampust küllastatakse süsihappegaasiga täiendava käärimise teel kinnistes nõudes · Gaseeritud vahuveine küllastatakse kunstlikult. Siidrid: · Valmistatakse nagu vahuveini · Kõige levinum tooraine on õun, kasutattakse ka teisi puuvilju Õlu: · Valmistatakse linnastest, humalast ja veest hautamise, keetmise ja kääritamise teel · Linnased saadakse odrasortide idandamise teel Kangeid veine valmistatakse kääritades ja nendele lisatakse alkoholisisaldus Kanged veinid madeira

Toit → Joogiõpetus
30 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Louis XIV aeg - hiilgus või viletsus?

Päikesekuninga ajal areneb kõvasti ka riietumisstiil. Moodi tulid põlvpõksid, nendega kanti pikka vesti ja kuube, kaelas lehvisid rätikud. Mehed kantsid parukaid, mis pidi sümboliseerima jõudu ning tugevust. Naise riietus koosnes sügavst dekolteest ja kaheosalisest seelikust. Kõrged soengud püsisid üleval traadi ja paelte abil. Jalas kanti tikitud siidsukki. Riietust täiendasid kindad ja lehvikud. Veel tänu Prantsusmaa ja Navarra kuningale täienes aadlike söögilaud vahuveini ja jäätisega. Aga mis oli negatiivset sellises valitsemises? ,, Riik ­ see olen mina" ­ Louis XIV rõhutas monarhi jumalikku päritolu ja oli endast väga kõrgel arvamusel, kõik pidi keerlema valitseja ümber. Päikesekuninga soovide rahuldamisega suurenesid ka probleemid: kasvas riigivõlg, oli mitmeid näljahädasid, peeti pikki ning kurnavaid sõjakäike jne. Kuningas tegeles ,,meeleldi" ka riigiasjadega: nimetas ametisse tähtsamad riigiametnikud; andis

Ajalugu → Ajalugu
36 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Absolutism Prantsusmaal - hiilgus või viletsus

Oma õukonna viis ta Pariisist 15km kaugusele Versailles'sse. Versailles' õukond oli oma aja maailma hiilgavamaid ja toredamaid ning sai kuulsaks üle kogu Euroopa, olles eeskujuks paljudele teistele kuningakodadele. Lossis oli üle 2000 ruumi, kuhu pidi mahtuma üle 20 000 õukondlase ja teenri. Paleedes toimusid suurejoonelised peod, ballid, teatrietendused, kus mõnikord osales ka kuningas ise. Seltskonna üritustel hakati pakkuma jäätist ja vahuveini. Kõik need suured pidustused nõudsid riigilt välja suuri summasid. Kuninga kuulsuse nimel pidas ta mitmeid sõdu, mis laostasid laiu alasid ja tõid hukatust tuhandetele inimestele. Louis XIV peetud sõjad nõudsid palju raha. Riigikassa täitmiseks ei põlatud müüa aadlitiitleid või ametikohti, sest nii saadi suuri tulusid. Tema ajal pidas Prantsusmaa neli suurt sõda: Devolutsioonisõja, Prantsuse-Hollandi sõja, Pfalzi pärilussõja ning Hispaania pärilussõja.

Ajalugu → Ajalugu
27 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Retsensioon operetist "Viini Veri"

Vaatamata sellele, et riigid nuhkisid üksteise järele ja kord liitusid ühed, kord teised, oli Viinis väga lõbus. Kogu Euroopa avastas Viinis uue tantsu ­ valsi, mida mujal veel ei tuntud ja hiilgav seltskond sai ikka ja jälle kokku selleks, et tantsida. Sellest ajast on pärit tänaseni tuttav sõnapar ,,kongress tantsib!". ,,Viini veri" pakub kõike ­ haaravaid operetimeloodiad, vapustavalt ilusaid kostüüme ja lavakujundust, vahuveini, segadusi abikaasade ja armukestega ning ehtsat Viini elulaadi ,,tantsiva kongressi" aegu. Monika Wiesler on lisaks ,,Viini verele" Estonias välja toonud ka sellised menukad lavastused nagu ,,Nahkhiir", ,,Öö Veneetsias" ja ,,Lõbus lesk". Käisin esimest korda elus operetti vaatamas ja tegemist oli väga muljetavaldava ja häid emotsioone tekitava kogemusega. Rahvast oli palju, kõik olid vaiksed ja väga süvenenud operetti. Minu arvates oli tegu väga menuka etendusega

Muusika → Muusika
21 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Versaille loss

Kasutati ohtralt lõhnaõlisid, nägu puuderdati ja pika elevandiluust kepikesega sügati pead, et häirida sinna tulnud täide elu. Kõik see põhjustas Versaille lossi halva aroomiga õhku. Versaille oli tol ajal Prantsusmaa keskpunkt. Õukond ja selle elu andis tooni terves Euroopas. Suhtlemiskeeleks kujunes prantsuse keel, moemaailmas hakkas määrama Prantsusmaa kaunid nüansid riietes, köögikunstis hakati esimest korda valmistama jäätist ja kääritama vahuveini. Kasutusele võeti kasuliku söögivahendina kahvel. Õukonnaelu soodustas ka kirjanduse, kunsti ja muusika edendamist ning teaduse arengut. Louis XIV ajal hakati Pariisi rajama raamatukogusid, tähetorn ja botaanikaaed. Lähiminevikus on Versaille loss saanud tunnustust kohana, kus sõlmiti Versaille rahuleping. 28. juunil 1919. aastal tehti seda liitlasriikide Saksamaa ja Prantsusmaa vahel kuulsas Versaille lossi Peeglisaalis.

Ajalugu → Ajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Portugal, slaidishow

sardiinid ning piri-piri road. Veinid üllatavad suure valiku ning kõrge kvaliteediga. Populaarsemad on vinho verde ehk roheline vein ja Portugali port ehk kangestatud vein. Mõned Portugali vaatamisväärsused Lissabon ­ seitsme mäe linn Alcobaca klooster - Portugali suurim kirik Bom Jesus do Monte ­ kirik kuulsa trepistikuga Torre de Belem'i - `'ujuv'' torn-klooster Sagresi kindlus Ponte de Lima- sild Lamego ­ palverändurite ja vahuveini linn Majandus Tööhõive jaotus aastal 2009 : Teenused 59,8% Tööstus-, ehitus- ja energiasektor 28,5% Põllumajandus, metsandus, kalandus 11,7% SKP aastal 2009 - 167,652 (mln ) riigi kohta - 15,176 inim. kohta Peamised majandusharud Terasetööstus

Majandus → Majandus
11 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Viinamarjast

Viinamari Viinamarjakasvatus on tuntumaid põllumajandusharusid.Viinapuu kasvab hästi parasvöötme soojemas osas, kus on küllaladaselt päikesepaistet. Ta nõuab vähemalt 1300 tundi päikeseltist ilma aastas..Sasta keskmine temeperatuur peab olema kõrgem kui 9*C, optimaalne on 10*- 12*C.Et päike paremini viinapuudele peale paistakse , kasvatatakse viinapuid Kesk-Euroopas enamasti lõuna-,kagu-,edela- ja läänenõlvadel, niinimetatud viinamägedel.Sademete hulk peaks olema 50o mm ümber ja jaotuma ühtlaselt.Liiga niiske kliima soodustab vegetatiivset kasvu ja haiguste levikut. Viinapuu ehk harilik viinapuu on tervaviljade kõrval üks vanemaid kultuurtaimi,teda tundsid kõik antiikrahvad Vahemeremaadest Kesk-Aasiani.On andmeid et, viinapuud kultiveeriti Süürias, Mesopotaamias, Egiptuses, Taga-Kaukaasias ja Kesk-Aasias 6000-7000 aasatat tagasi.Umbes 3000 aasta eest hoogustus viinamarja kasvatus Kreekas ku...

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Baaritöö

Baaritöö Baar on tulnud sõnast ,,barrier". Baariks võib kutsuda asutust kus on kõrge lett, teenindaja ja kliendi vahel. Baaris on kõrged pukkistmed. Baaris on suur valik erinevaid jooke nii alkohoolseid kui ka alkoholivabasid, rõhk on jookidel. Baari juurde käib alati sõna kokteil, segujook. Kokteil ­ 6cl, serveeritakse kokteiliklaasis, alkohoolse kokteil sisaldab kanget alkoholi. Segujook ­ pikk ehk pikeldatud jook, segujoogis on rohkem ühte liiki jooki, nt mahla, vahuveini, teisi komponente on vähem ühte jooki on rohkem. 1806 tuli esimene kokteili definitsioon ­ kokteil on joovastav jook, mis koosneb erinevatest alkohoolsetest jookidest ja mida segades bitterite ja teiste lisanditega saame märkimisväärse dringijoogi. 1862 ­ esimene baariraamat, kokteiliraamat ­ Jerry Thomas koostas selle raamatu. 1869 toimus esimene teadaolev kokteilide võistlus ja võitis Harry Johnson.1920-1930 hakati ka euroopas vägas suures koguses kokteile valmistama. Usa

Majandus → Klienditeenindus
13 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Absolutism

Temale kuulus ütlus RIIK ­ See olen mina. Salapolitsei jälgis rahva meeleolu ja karistas kõiki kuninga tahte vastu väljaastunuid Tema valitsus aega loetakse kõrgajaks Euroopas. Tema võimu tõstis esile hiilgav õukonnaelu, mis asus Versailles kuhu ehitati mitu lossi ja park. Senisest enam hakkasid valitsejad huvituma kunstist ja kirjandusest, prantsuse keel asendus ladina keelega. Sellel ajal muutus moemaailm, hakati valmistama Prantsusmaal vahuveini ja jäätist. Tema ajal oli silmapaistvam rahandusminister Colbert, kes kutsus Prantsusmaale välismaa meistreid manufaktuure asutama ning jagas neile riigikassast soodsaid laene, kehtestas kõrged sisseveotollid, mis muutsid välised kaubad kalliks ja sundisid tarbima koduseid kaupu, ehitati palju maanteid ja kanaleid, mis ühendasid vahemere äärseid sadamalinnu prantsusmaa läänerannikuga. 1598. aastal anti välja Nantesi edikt, mille alusel olid hugenotid saanud õiguse oma jumateenistusi

Ajalugu → Ajalugu
37 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Baaritöö

Klaaside kuju ja suurus on tähtsad nii väljanägemise seisukohast, kui ka praktilisest küljest. Samuti võivad igas baaris olla spetsiaalselt tellitud eriklaasid. 1. Kokteiliklaas 10- 16 cl 2. Longdringi e. Collinsi e. Highball klaas 25- 38 cl (vesi, mahlad) 3. Viskiklaas e. on the rocks e. Old fashioned 4. Shotiklaas e. Hot Shot (napsuklaasiks; jook pannakse põlema) 5. Õlleklaas/õllekann 6. Iiri kohvi klaas 7. Pousse Cafe klaas- jookidele, mis on kihilised 8. Partfait klaas- vahuveini ja veinikokteilide valmistamiseks 9. Punase veini klaas (suurem kui valge oma) 10. Valge veini klaas 11. Sherry klaasid- kangestatud veinile 6- 13 cl 12. Champagne klaas/vahuveini pokaal 12- 16 cl 13. Aroomiklaas e. konjakiklaas 24- 48 cl 14. Likööri klaas 15. Viinapitsid e. napsuklaasid 16. Sour`i klaasid- segujook 8- 15 cl Segujookide koostisosad Kõik segujoogid sisaldavad vähemalt kahte erinevat koostisosa: 1

Majandus → Klienditeenindus
41 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Minu jõulud

mina. Oodatuim, kuid üsna palju ettevalmistumisi nõudev on kingituste juures see, et iga inimene, kes tegi kingi, peab välja mõtlema luulelises vormis lause, mis on ka soov kingi saajale. Seetõttu mõeldakse soovid juba tükk aega ette. Iga kingi saaja peab pärast ette lugema kõik, mis talle sooviti. Jõulusoovide ettelugemine on enamasti meeleolukas ja lõbus. See aasta soovis tädi mulle näiteks, et: ,,Oleks vahuveini vanniga, piparkooke panniga, verivorste krõbedaid ja palju päevi toredaid!`` ja vanaema, et : ,,Tulgu jõulud lumeteega, ehtsa Eesti talureega. Kostku aisakella kaja, nagu vanal Eesti ajal. ´´ Kingituste väljajagamise järel on lastele mõeldud konkursid ja mängud. Lapsed muidugi ootavad alati neid, sest võitjatele jagatakse veel ka auhindu. Kogu õhtu vältel on taustaks jõulumuusika ja põlevad küünlad. Ja see loob väga erilise jõulumeeleolu.

Kirjandus → Kirjandus
24 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Nimetu

17. Maiustusi söön mitmel toidukorral päevas. 18. Igapäevaselt söön 25% mahetoitu. 19. 5% jääb söömata ja tuleb ära visata. 20. 60% söökidest ja jookidest on pärit välismaal. 21. Ma joon teed, kohvi või kakaod mitu korda päevas. 22. Mahla või nektarit joon üks kord nädalas. 23. Energiajooke üldse ei joo. 24. Pudelivett ei joo. 25. Lahjased alkohoolsed jooke joon harvem. 26. Veini ja vahuveini ei joo. 27. Kahgeid alkohoolsed jooke ei joo. Kaubad ja teenused 1. 15-30 evrot tasun ühes kuus keskmiselt riide või jalanõude peale. 2. Mitte rohkem kui 15 evrot tasun paberitoode peale. 3. Tubakatoodete peale ei tasu raha. 4. Mitte rohkem kui 30 evrot muu toodetele.(n.t.apteegikaubad) 5. Mitte rohkem kui 30 evrot tasun erasektori teenuste eest.(kuu jooksul) 6. Prügiveo ja prügikäitluse eest 3-6 evrot kuus

Varia → Kategoriseerimata
24 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Absolutistlik Prantsusmaa

" · Louis XIV valitsusaega loetakse absolutismi kõrgajaks kogu Euroopas. Päikesekuninga õukond · Louis XIV-d hakati tema välise hiilguse ja värvika õukonnaelu järgi kutsuma Päikesekuningaks. · Kuninga käsul asus õukond Pariisi lähedale Vrsailles'sse, see sai kuulsaks üle kogu Euroopa. Senisest enam hakkasid valitsejad huvituma kunstist ja kirjandusest. · Louis XIV aegsel Prantsusmaal leiutati jäätis ning hakati valmistama vahuveini. Merkantilistlik majanduspoliitika · Kuningas Louis XIV kõige silmapaistvam nõuandja oli Jean-Baptiste Colbert. Ta korraldas Prantsusmaa majanduselu merkantilistlikus vaimus. · Colbert rentis maksukogumisõiguse jõukamatele kaupmeestele, kes tasusid omast käest piirkonna maksud, seejärel aga nõudsid need hoopis suuremas koguses elanikelt sisse. Louis XIV kirikupoliitika · Prantsusmaa katoliiklaste ning hugenottide vahel valitsesid usulised pinged.

Ajalugu → Ajalugu
60 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Absolutism ja valgustatud absolutism

Venemaal valitses pikka aega segadus. Louis XIV rõhutas oma võimu hiilgava õukonnaeluga. Tal oli hiiglaslik loss, kus oli üle 2000 ruumi, jäid see kitsaks rohkem kui 20 000 pealisele õukonnale. Kuid seal oli ainult üks tualettruum. Õukonda kuulunud aadlikel olid kõlavad tiitlid, millega kaasnesid väga tühised kohustused kuid suur tasu. Mitte olla Versaille's tähendas aadlimehele sama kui olla surnud. Just kuninga õukonnas hakati valmistama jäätist ja vahuveini. Ühe tualetiga kaasnesid ebameeldivad haisud ja objektid lossis. Louis XIV ajal hakati Prantsusmaa majanduselu korraldama merkantilistlikus vaimus. Kuninga priiskav eluviis ja sõjad nõudsid palju raha, sellepärast kannatasid enim piirkonna tavaelanikud. Kuna riigikassat taheti iga hinna eest täita, ei põlatud müüa aadlitiitleid ega kõrgeid ametikohti, sellest saadi suuri tulusid. Rahandusminister Colbert rentis

Ajalugu → Ajalugu
139 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Shampanjakoolituse kokkuvõte

Sampanjakoolituse kokkuvõte Signe Kaasik Champagne regioon Kindel kaitstud vahuveini regioon Põhjapoolseim veinipiirkond Prantsusmaal Kaart Põhilised kasvatatavad viinamarjasordid: Pinot Noir (tume, magusus) Pinot Meunier (tume, pehme maitse) Chardonnay (hele, värskus) Saamislugu Leiutajaks peetakse tihti munka Dom Pérignon'i, kes tahtis valmistada maailma parimat veini Tegelikult on esimeseks teadaolevaks vahuveiniks Blanquette de Limoux, mis leiutati Saint-Hilaire'i mungakloostris 1531 Inglise teadlane Christopher Merret dokumenteeris suhkru lisamise pärast 1

Turism → Turism
5 allalaadimist
thumbnail
48
ppt

VEIN

puitvaatides ning kaua pudelites.  Punased viinamarjad:  pinot noir  malbec  merlot  cabernet sauvignon  cabernet franc  syrah  grenache  tempranillo  sangiovese  nebbiolo  gamay Cava, Champagne jt vahuveinid  Champagne´t peetakse veinide  Cava on vahuveini sort, mida kuningaks oma unikaalsete peetakse üheks prestiižsemaks omaduste tõttu, mida ei kohta ning mida säilitatakse pudelites üheski teises veinisordis samade meetodite järgi nagu  Champagne maakonna šampustki. (Prantsusmaa) veinid on  ammustest aegadest väga  Cava on pärit Penedėsist, populaarsed. Kuid alles esmakordselt saadi seda 17

Toit → Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Pulmabankett

Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor Pulmapidu Pidulik õhtusöök Kodune ülseanne õppeaines toitlustusettevõtte töökorraldus Juhendaja Anne Roosipõld Kaunistatud pulmaauto Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Pulmad Villa Antropoffis Mitteametlik pidulik õhtusöök Külaliste arv 72: (sugulased, sõbrad, pruutpaar vanematega, fotograaf, kaameramees, bändimehed, pulmaisa) Õhtune pidusöök 07.07.12, 17:45 24:00 Pidusöögi toimumise koht: restorani üldsaalid Vastuvõtu tasand: personaalne Menüü Eelroog: Kergelt suitsutatud pardi rinnafilee salat 3eur, Valge vein Dourte Cristal Cardinal A. C Prantsusmaa Pearoog: Grillitud s...

Toit → Toitlustusettevõtete...
20 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Euroopa 17. sajandil, mõisted

seadusi igal ajal muuta või tühistada, kuulus ütlus '' Riiksee olen mina'', omas arvukat salapolitseid, valitsemiaega loetakse absolutismi kõrgajaks kogu Euroopas, tuntud Versailles'e lossid kus elas kuninga õukond mis koosnes 20 000 inimest, lossides oli aga 2000 tuba, välise hiilguse järgi kutsuti Päikesekuningaks, Versailles'st hakati võtma eeskuju nii kommete,kunsti ja kirjanduse kui ka moe kohapealt, valmistati jäätist ja vahuveini, JeanBaptiste Colbert oli kuninga silmapaistvam nõuandja kes riietus alati musta ning keda ei nähtud kunagi naeratamas, Colbert korraldas majanduslikku elu merkantilistlikus vaimus, kuninga jaoks oli tähtis kultuur ja haridus, ehitati tähetorn ja botaanikaaed ning asutati raamatukogusid, kuningas annetas ka raha Prantsuse Akadeemiale, kuningale ei meeldinud et ta rahvas ja alamad olid teist usku kui tema ning ta tühistas hugenottide õigused, üle 200 000 kalvinisti lahkus Prantsusmaalt

Ajalugu → Ajalugu
4 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Alkoholi seminari tööleht

TÖÖLEHT ­ ALKOHOL Vastuste leidmiseks uuri alkoinfo.ee lehekülge! 1. Mis on alkoholiühik? ...Üks alkoholiühik on 10 g puhast alkoholi.................... Mitu alkoholiühikut sisaldab näiteks: 200 ml (keskmine klaas) 12% punast veini = peaaegu 2............. alkoholiühikut 500 ml 5,2% õlut = ...peaaegu 2................. alkoholiühikut 750 ml (üks pudel) 11% vahuveini = ......6,5............... alkoholiühikut 40 ml (üks pits) 40% viina = .........1,2.................... alkoholiühikut 2. Millised on alkoholi tarvitamise madala riski piirid naistele: Päevas .........kuni 2....................... alkoholiühikut Mitu alkoholivaba päeva peab nädalas olema? ......vähemalt kolm...................... Kas alkoholi nädalakoguseid võib koguda ja ära juua korraga? ...Ei...................

Meditsiin → Rahvatervis
2 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Rabarbra

väärindada, anda neile joodav kuju. Siit algab piltlikult ka Rabarbra lugu. Rabarber oli kõikidest katsetatud viljadest kõige peenema, hõrguma ja mõnusama mekiga. Meeste soov oli luua ja tuua turule meie põhjamaisest toorainest ilus jook, mis ilusas pudelis, ilusa sildiga. Soov oli näidata, et ka meil saab teha veini, mis maailmas töötaks. Rabarberist ­ Eestis kasvanud "Red champaigne'i" nimelisest rabarberist ­ vahuveini tootearendus võttis umbes poolteist aastat tööd ­ katsetati erinevaid kääritusmeetodeid ja erinevaid pärme. Lõpuks otsustati, et parima tulemuse annab nii-öelda Prosecco- meetod, mis annab joogile kevadsuvise hõrgu meki, kuid jätab joogi kergeks. Raba Farm pakkus mahedat rabarberimahla ja sellest valmis roosa vahuvein, kelle nimetamisel sai inspiratsiooni legendaarselt diivalt, Barbra Streisandilt. Kuna vahuveine kääritatakse mitmes etapis, ei ole vaja joogil käärimist vägisi

Toit → Joogiõpetus
3 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Brandi ja konjak

Vahuveiniks nimetatakse veini, mis taotluslikult sisaldab süsihappegaasi. Avatud veinipudelist ning klaasidesse valatud veinist erituv süsihappegaas ongi selle veinikategooria eripäraks. Vastavalt rahvusvahelistele kokkulepetele võib tootenime champagne kasutada ainult nende vahuveinide puhul, mis on valmistatud Kirde-Prantsusmaal Champagne'i maakonnas traditsioonilisel meetodil Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay viinamarjasortidest. Valmistamine Tänapäeval toodetakse vahuveini praktiliselt kõikjal, kus kasvab viinamari ja valmistatakse veini. Parimad vahuveinid tulevad Prantsusmaalt ja Hispaaniast. Suuremad tootjamaad on veel Itaalia, Ukraina, Ameerika, Austraalia, Saksamaa. Kirde-Prantsusmaal Champagne' piirkonnas toodetava sampanja osakaaluks kogu maailma vahuveinitoodangust on 8%. Traditsiooniline sampanjameetod Baasvein ja cuvée. Kvaliteetsed viinamarjad pressitakse võimalikult kiiresti peale korjamist, et mahla kokkupuude õhuga oleks üürike

Toit → Joogiõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Alkoholi ajalugu ja liigitus.

segamisega ja näitas, kuidas mõjutavad veini kvaliteeti viinamarjade hoolikas koristamine ja saagikuse piiramine. Ponnistused andsid muljetavaldava tulemuse ­ munga näpunäidete järgi valmistatud veine müüdi ümbruskonnas teiste veinivalmistajate omadest poole rohkem. Legend Pérignonist kui sampanja leiutajast tekkis pärast tema surma. Tegelikult suudeti vahutav vein pudelisse taltsutada alles siis, kui inglise klaasimeistrid 17. sajandil õppisid tootma tugevaid klaaspudeleid. Vahuveini kuulsus jõudis tagasi oma sünnimaale, kui sampanja leidis koha Louis XIV õukonna luksust nautivas elustiilis. Kõrgelt hindas sampanjat ka Louis XV lemmikkurtisaan Marquise de Pompadour, kes ütles, et see on ainus joovastav jook, mille tarvitamine jätab daamid kauniks. Tõsine sampanjaäri algas 19. sajandil, kui vahuvein suudeti äsjaleiutatud remuage protseduuri abil vabastada setetest ja kasutusele võeti korralik kork. Pärast Suurt Prantsuse revolutsiooni

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Mõisted, jookide tehnoloogia

Bitter ­ vein, mida aromati-kse teatavate taimede, eeterlike õlide ja essentsidega, et eristada teda naturaalveinidest. Ta on kibedam kui vermut. Brut väga kuiv sampanja, suhkrut vähem kui 1,5%. Brändi ­ lauaviin, mis saadakse veini destillee-l, sama väärne konjakiga. 40-70%. Claret ­ kerge punane lauavein (ingliskeelne nimi bordoo veinidele). Cobbler ­ kokteil kõrges klaasis kange alkohoolse joogiga või veiniga; Cruvie ­ vahuveini algmaterjal, mis kujutab endast erinevate veinide segu. Daiquir ­ rummist, sidrunimahlast ja suhkrust jook jääga. Dessertvein ­ vein, mis sisaldab palju suhkrut (nii muskaatveinid kui naturaalsed lauaveinid). Kanged dessertveinid nagu heres ja madeira valmivad 3-4 aastat. Destilleerimiseks ehk destillatsiooniks - vedeliku aurustamist keetmisel ja sellele järgnevat kondenseerimist vastuvõtjasse. See on vedelate segude korral kasutatav lahutamise

Toit → Toiduaineõpetus
16 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Klaasid

Liisi Vaasa suurus jalgadega klaasid või ilma jalgadeta värvus kuju Üldklaas ehk joogiklaas on piima, kalja, vee, mahla, gaseeritud jookide, aga ka õlle joomiseks. Õlleklaas on õlle joomiseks Punase veini klaas on punaste veinide joomiseks. Valge veini klaas on valgete veinide ja kangestatud veinide joomiseks Serriklaas on kangestatud veinide joomiseks. Sampanjaklaas on vahuveini ja sampanja joomiseks. Napsiklaas on kangestatud alkohoolsete jookide joomiseks Aroomiklaas on tugevalõhnaliste jookide, nagu konjak ja brändi, joomiseks On the rocks klaas on jääga pakutavate alkohoolsete jookide serveerimiseks, aga ka kohviga või alkohooliga koos pakutava vee joomiseks. Veeklaas on gaseeritud või gaseerimata vee, aga ka kohviga või alkohooliga koos pakutava vee joomiseks Mahlaklaas on kuuma mahlajoogi ja tee joomiseks.

Turism → Restoraniteenindus
36 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Menüü plaan

Ettevalmistustööde kirjeldus ja aja planeerimine (sh kirjelda laua katmist) 1. Linutan abilaua 2. Valmistan ette vajalikud nõud ja muud vahendid, mida läheb teenindamise käigus vaja. 3. Poleeritud söögiriistad asetan taldrikule, millel on olemas servjett. 4. Poleeritud klaasid asetan suud alla poole. 5. Voldin valmis servjetid. 6. Täidan klaaskausid veega, millesse ma asetan küünlad ja lilleõied. 7. Täidan küülerid jääga. 8. Panen valge veini ja vahuveini küüleritesse. Kokku läheb 20 minutit. Laua eelkatte tegemine 1. Tõstan toolid lauast eemale. 2. Puhastan laua. 3. Linutan 4. Asetan lauale kohataldrikud. 5. Tõstan toolid tagasi. 6. Toon lauale söögiriistad, kahvlid asetan vasakule ja noad paremale ning dessertlusika asetan taldrikust üles poole. 7. Viin lauda leivataldrikud, mille asetan vasakule (kahvlite kõrvale). 8. Valge veinipokaalid ja veeklaasid viin kandikuga lauale. Kõigepealt asetan

Toit → Toit ja toitumine
20 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Peredele ja lastele mõeldud paketid

· Vabal valitud Pärnu ööklubi, Kuursaali või Kentuki Lõvi pääsmed. · Tasuta parkimine. Check in alates kell: 14.00 ja Check out kuni kella: 12.00 Täiskasvanuid: 2 Paketi hind: 65. Roosta Puhkeküla ( 1 öö ) Hetked, mida nauditakse aid kahekesi, on olulised igale paarile. Kui vajate romantilist puhkust, siis tulge Roostale. Pakett sisaldab: · Majutus 1- magamistoaga majas. Koit- renoveeritud maja ja Hämarik- renoveerimatta maja. · Vahuveini, puuviljakorvi ja küünlaid maija. · Õhtusööki kahele. · Hommikusööki. Check in alates kell: 15.00 ja Check out kuni kell: 12.00 Täiskasvanuid: 2 Paketi hind: Koit sept- dets. 108. Hämarik sept- dets. 94. Romantiline õhut kahele Pivarootsi Tuulikus ( 1 öö ) Romantiline õhtu on ootamatu ja üllatav. Kes on käinud, see teab, et Pivarootsi tuuliku ilu lummav ja sviit romantiline. Pakett sisaldab: · Lillekimpu kaaslasele ( 3 roosi ). · Tervituskohvi ja puuviljad.

Turism → Majutus
13 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Veiniõpetus

mahlakaid punaveine. Campo de Borja ­ kasv. Peamiselt Garnacha viinamarja. Veinid on pehme struktuuriga, mahlaselt pargised ja mõnusalt vürtsised. Cigales ­ kasv. Tempranillot ja Garnachat, veinid on tihedad ja marjased La Mancha ­ suurim Hisp ja Euroopa veinipiiirkond. Valmistatakse palju tavalisi valgeid lauaveine Aireni marjast. Leidub ka punaveine. Navarra ­ veinid on ausad ja mahlaselt sirgjoonelised Penedes ­ Hispaania vahuveini kants. Kasutatakse Prantsuse viinamarjasorte koos kohalike Tempranillo, Carinena ja Monastreliga. Tuntum kvaliteetse vahuveini valmistaja maailmas ja Hispaania cava on parim ja soodsaim alternatiiv sampanjale. Priorat ­ üks vähene, kes valmistab parimat Garnacha ja prantsuse sortidest segatud punaveini Rias Baixas ­ Lääne-Hisp, pärl on Albarinost valm. Kerge ja elava happega valge vein, enamik Hisp parimaid valgeid veine pärineb sealt

Toit → Toiduainete õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
2
doc

AJALOO KT KÜSIMUSED JA VASTUSED

7. Millist mõju avaldas Versailles` õukond teiste Euroopa maade õukondadele? See oli väga suur, võimas, uhke ja paljud teised tahtsid ka endale selliseid õukondi. Kõik kuningakojad üle Euroopa püüdsid järele arvata sealseid kombeid. Senisest enam hakkas kuningaid huvitama kunst ja kirjandus. Prantsuse keel asendus ladina keelega. Sealt sai alguse ka moetegemine ja mitmeid köögikunsti oskuseid. Just Louis XIV aegsel Prantsusmaal hakati valmistama jäätist ja vahuveini. 8. Hinda Louis XIV kirikupoliitikat. Põhjenda oma hinnangut. Louis XIV oli ise katoliiklane ja talle ei meeldinud hugenotid. Sellepärast kiusas ta neid taga ja tühistas neile antud õigused. Ta ei lasknud hugenottidel jumalateenistusi pidada ja ma arvan, et see ei olnud ilus, sest inimestel võiks olla ikka võimalus otsustada mida teha. Ma arvan, et ta oleks võinud ikka Nantesi edikti jälgida ja mitte tühistada seal antud lubadusi, sest see oli hugenottide suhtes ebaaus 9

Ajalugu → Ajalugu
40 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Restoraniteeinduse kokkuvõte

(söömis-,serveerimisn õud) · taldrikud(prae- ja · Üldklaas(jalaga,jalata · Eelroanuga ja ­ · Salatilusikas eelroa taldrikud) ) kahvel · Koogilabidas · leivataldrik · Vahuveini ja · Praenuga ja ­kahvel · Pirukanuga · puljongitassid sampanjaklaas · Võinuga · Juustunuga · kohvi- ja teetassid+ · Punase ja valge veini · Desserdi kahvel või · Kastmekulp alustassid klaas lusikas · Supikulp

Turism → Restoraniteenindus
141 allalaadimist
thumbnail
27
pptx

„Viinamari“

Faktid Heleda värvusega suureviljalised sordid. Nende viljade värv on rohekas, kollane ja merevaigukollane. Näiteks kasvatatakse Itaalias eriti suurte kobaratega sorti `Grappoloni', Kreekas sorti `Rozaki' ning Türgis ja Küprosel sorti `Sultana'. Faktid Kõige rohkem kasutatakse viinamarju veini tootmisel, sellele järgneb värskelt tarbimine ning kuivatamine rosinate tootmise ks. Marjadest valmistatakse veel mahla, konjakit, vahuveini, dze mi, veiniäädikat jms. Seemnetest valmistatakse õli. Faktid Paljudes religioonides olid viinamarjad tähtsad. Vana-Kreekas peeti viinamarjakasvatuse leiutajaks Dionysost. Viinamarjad olid olulisel kohal Tantalose piinades. Vana-Roomas samastati Dionysost Bacchusega. Judaismis ja selle eeskujul kristluses peeti Noad esimesek s, kes hakkas viinamarju kultiveerima. Ühtlasi oli Noa esimene, kes end purju jõi ja purjuspäi kõlvatusi korda saatis.

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Päikesekuningas Louis XIV

Senisest enam hakkasid va- litsejad huvituma kunstist ja kirjandusest. Prantsuse keel asendas diplomaatilises suhtlemises seni ametlikuks peetud ladina keele, sobides selleks oma väljenduste peenuse, painduvuse ja täpsuse poolest. Siitpeale hakkab Prantsusmaa määrama muutusi moemaailmas. Euroopa köögikunstki võlgneb palju oskusi Päikesekuninga õukonnale. Just Louis XIV aegsel Prantsusmaal hakati valmistama jäätist ja vahuveini. Versailles' lossis oli halb õhk, sest kogu see kõrgseltskond pesi end harva. Vesi oli ju midagi talupoeglikku. Köögitüdruk, kes ei , olnud oma isandate eeskujul veel väga peeneks muutunud, pesi end veel veega, peenemad prouad ja preilid panid ihule üha uusi lõhnaõlisid, nägu mingiti ja puuderdati. Niisiis segunes pesemata ihu higi hais peente lõhnaõlide aroomiga hinge matvaks leitsakuks. Pesemata ihu oli soodne loomakeste levikuks, kuid selles ei nähtud mi dagi häbiväärset

Ajalugu → Ajalugu
68 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Hispaania köök

Kindlasti tuleks esile tõsta suurepärase aroomiga Rioja veine, mis on tunnustatud kogu maailmas. Väga headeks viinamarjakasvatuspiirkondadeks on ka Ribera del Duero, Penedes ja La Mancha, mis viimastel aastatel on tootnud üha parema kvaliteediga veine. Jerezi vein ehk sherri on rahvusvaheliselt hinnatud Andaluusia vein (erinevad liigid: fino, manzanilla, amontillado, dulce ja oloroso). Eriti armastatakse seda anglosaksi maades. Hispaania cava ehk sampanjameetodil valmistatud vahuveini häll on Kataloonias Penedesi alal, kuigi selle tootmine on viimastel aastatel levinud ka teistele piirkondadesse, näiteks Kastiiliasse. Õlut tarbitakse tänapäeval Hispaanias suhteliselt palju, eriti baaris aperatiivina koos populaarsete tapasdega. Hispaania õlu on hele ja meeldiva maitsega ja seda serveeritakse üldjuhul väga külmalt. Tasub mainida ka paljusid Hispaania likööre. Brändit toodetakse peamiselt Andaluusias.

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
60 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Alkoholide ajalugu ja valmistamine

Näited: Ocean Bay Rose, Franzia Rose, Estrella Rosado Sampanja Kõige kuulsam kihisev vein on sampanja, mis on pärit Prantsusmaalt, Champagne piirkonnast, mida valmistatakse kahest punasest (Pinot Noir, Pinot Meunier) ja ühest valgest viinamarjasordist (Chardonnay) ja mis oma nime (Champagne) on saanud piirkonna järgi. Näited: Mumm Demi-Sec, Deutz Brut Classic, Dom Preignon Vahuvein Methóde champenoise on traditsiooniline vahuveini valmistamise meetod, mis annab veinile tema täidluse, elegantsi ja tagab pikalt kestva gaasilisuse. Meetodi omapära on selles, et noor vein kääritatakse, villitakse tugevasse paksemast klaasist pudelisse, lisatakse pärmi ja suhkru lahust ning pudelis algab veini teine käärimine, mis kestab enam kui 15 kuud. Peale seda eemaldatakse pudelist sade. Käärimisel tekkinud gaasi mulle me sampanjapudeli avamisel ja veini klaasi valamisel näemegi.

Keemia → Keemia
72 allalaadimist
thumbnail
29
pptx

Iirimaa

Saare idapoolsed karjamaad on kaetud paksu kanarbikuvaibaga, mistõttu seal karjatatud lammaste liha omandab eriliselt pikantse maitse. Lambaliha kõrval süüakse ka sea- ja veiseliha ning kana. Kesk- Iirimaa rohumaad pakuvad rohket sööta piimakarjale. Iiri või on näiteks kuulus isegi Euroopas ning muidugi pruugivad seda iirlased ise. Perefarmides on levinud juustutegemine nii lehma- kui ka kitsepiimast. jook Iirlased kallavad Guinnessi hulka samas koguses vahuveini ja kutsuvad vahutavat tumedat jooki Black Velvet ehk Must samet. Jook sai alguse 1861.aastal Londoni Brook’s klubis ajal, kui kogu Inglismaa leinas äsja manalateele läinud populaarset prints Albertit ja klubi administraator tegi ettepaneku panna ka vahuvein leinavärvidesse (musta). Nii sündis vaimustava maitsega jook, mis on populaarne tänini. Iirlastel on ka terve hulk arvestatavaid viskisorte, mille maitse on ülemerenaabrite kuulsate jookide omaga võrreldes pehmem ning ilma

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Louis XIV

Päikesekuninga ajal areneb kõvasti ka riietumisstiil. Moodi tulid põlvpõksid, nendega kanti pikka vesti ja kuube, kaelas lehvisid rätikud. Mehed kantsid parukaid, mis pidi sümboliseerima jõudu ning tugevust. Naise riietus koosnes sügavst dekolteest ja kaheosalisest seelikust. Kõrged soengud püsisid üleval traadi ja paelte abil. Jalas kanti tikitud siidsukki. Riietust täiendasid kindad ja lehvikud. Veel tänu Prantsusmaa ja Navarra kuningale täienes aadlike söögilaud vahuveini ja jäätisega. Aga mis oli negatiivset sellises valitsemises? ,, Riik ­ see olen mina" ­ Louis XIV rõhutas monarhi jumalikku päritolu ja oli endast väga kõrgel arvamusel, kõik pidi keerlema valitseja ümber. Päikesekuninga soovide rahuldamisega suurenesid ka probleemid: kasvas riigivõlg, oli mitmeid näljahädasid, peeti pikki ning kurnavaid sõjakäike jne. Kuningas tegeles ,,meeleldi" ka riigiasjadega: nimetas ametisse tähtsamad riigiametnikud;

Ajalugu → Ajalugu
30 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun