Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"vahustamine" - 78 õppematerjali

vahustamine - või vahustatakse suhkruga enne vedelate toorainete lisamist, pärast vedelike lisamist moodustatakse ühtlane mass.
thumbnail
11
pptx

Jäätis esitlus

imepärast desserti, nii et puhtasse mägilumme segati kärjemett, kaunistati see eksootiliste puuviljadega ning serveeriti keisrile pidulikult hõbepokaalides. Kuidas valmib jäätis? Jäätise tootmine hakkab pihta jäätise komponentide kaalumisest, järgneb segamine, homogeniseerimine, pastöriseerimine, jahutamine, järelvalmimine ehk laagerdamine, friiserdamine, doseerimine ja pakendamine, kiirkülmutamine, pakendamine kastidesse, ladustamine, säilitamine. Jäätise tootmisel on oluline vahustamine ja külmutamine. Jäätise friiserdamise põhimõte ongi jäätisesegu samaaegne vahustamine ja külmutamine. Jäätise lõpp-maitse ja omaduste puhul mängib rolli, kui ruttu jäätis pärast doseerimist kiirkülmutatakse. Faktid Jäätise retsepti tõi 1295. a. Itaaliasse Marco Polo. 1660. a. avas ettevõtlik itaallane Francesco Proccopio maailma esimese jäätisekohviku Pariisis. Ameerikas avati esimene jäätisekohvik enam kui sajand hiljem, 1776. aastal New York City's. Räägitakse, et

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Toiduainete kulinaarne töötlemine - Külmtöötlemine

Madala toiteväärtusega osade eraldamine · Kontide eraldamine lihast · Kõõluste eraldamine lihast · Kalade fileerimine (nahaga või nahata fileeks) · Prepareerimine (ka näiteks maksa kile eemaldamine jne. Toiduainetele ja pooltoodetele kuju andmine · Tükeldamine (tükelduskujud) · Toodete vormimine lk.92 · Toote sidumine lk.93, 95 · Pikkimine Võtted mis muudavad toiduainete kvaliteeti · Vahustamine · Hakkliha valmistamine · Pooltoodete paneerimine lk.94 Võtted, mis kiirendavad kuumtöötlemist ja muudavad maits. · Toiduainete leotamine ( kruubid, herned, oad, soolaseened, soolaliha ) · Marineerimine (märg, kuiv)lk.93 · Pikkimine

Toit → Toiduvalmistamine
33 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Valgud, Rasvad jne.

Makroelemendid ­ organismide koostises kõige enam Esinevad keemilised elemendid(C,O,H). MikroelemenDid-organismide normaalskes elutegevuseks vajalikud Keemilised elemendid(Fe.Cu,Si) .Vesi-suure soojusMahtuvusega, hoiab ära ülekuumenemise,kindlustab Organismide ringeelundkondade töö,ksitsefunktsioon(pisarad).DNA- päriliku info säilitamine ja edastamine tütarrakkudele.RNA-päriliku info realiseerimine.Denaturatsioon-hävita takse valgu kõrgemat järku struk tuur:muna vahustamine,praadimine, lokkimine. Re-naturatsioon:kõrgemat järku struktuurid taastuvad: juuste struktuuri taastumine peale lokki .TRNA-RNA molekuliga ribosoom idesse saabunud geneetilise info lahtimõtestamine .Rasvad.e.lipiidid on hüdrofoobsed ained,mis ei lahustu vees.koosnevad alkost ja rasvhappe jäägist. Sahhariidid koosnevad süsinikust,vesinikust ja O .Valk-aminohapetest moodustunud biopolpümeer.IRNA-toob geneetilise info rakutuumas asuvatest kromosoomidest valgusünteesi toimumise paika.

Bioloogia → Bioloogia
46 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Toitlustamine

Toidlustamine Tuuli Pirk Toiduainete töötlemine Toiduainete kulinaarseks töötlemsie viise on kaks : 1) KULMTÖÖTLEMINE 2) KUUMTÖÖTLEMINE Toiduainete külmtöötlemine Toiduainete külmtöötlemine on toiduainete ettevalmistamine kas söömiseks või kuumtöötlemiseks. Külmtöötlsmis viisid Sulatamine Sorteerimine,pesemine,koorimine Kontide, kõhrede eemaldamine Pooltoote kuju andmine (tükeldamine, vormimine) Toiduainete leotamine, marineerimine vahustamine, paneerimine hakkmassi valmistamine Jne. Kuidas tükeldada Tükeldamine http://www.youtube.com/watch?v=y-iG_Vxu1JM&feature= Toiduainete kuumtöötlemine Kuumtöötlemise põhiviisid on keetmine ja praadimine . Keetmine -Cuisson Keetmiseks nim. toiduainete kuumtöötlemist keeva vee, vett sisaldava vedeliku või veeauru keskonnas. +95-97 ° C seda nim. "Keedetakse tasasel tulel " Soola lisamisel veele t ° võib tõust...

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Valgud

Tertsiaarstruktuur Seotud vesiniksidemetega. Gloobul Ensüümid, antikehad, vereplasma valgud Fibrill Verehüübimisvalgud, lihastöös osalevad valgud Verehüübimisvalk fibrinogeen Kvaternaarstruktuur Mitme polüpeptiidi ühinemisel, mitu gloobulit on ühinenud nt hemoglobiin. Ühendatud vesiniksidemetega. Denaturatsioon e.valgustruktuuri muutus Hävitatakse valgu kõrgemat järku struktuur. Juuste lokkimine, muna vahustamine või praadimine. Palavik denaturiseerib inimese kehas haigustekitajaid valke. Mehaanilisel teel Kõrge temperatuuriga Keemilisel teel Kiirguse toimel Renaturatsioon Kõrgemat järku struktuurid taastuvad. Nt juuste struktuuri taastumine peale lokki, vahustatud munavalge vedelaks muutumine. Valkude ülesanded Ensümaatiline Ensüümid kiirendavad reaktsioone nt valk amülaas suus lagundab tärklist. Valkude ülesanded Struktuurne

Bioloogia → Bioloogia
103 allalaadimist
thumbnail
40
pptx

Pesupulber Bonux

puhastusvahendis mustuse ja vee vahelise "sillana", tekitades füüsikalisi puhastusefekte emulgeerimise, sisseimbumise, märgamise ja vahutekitamise kaudu. Tavapraktikas segatakse vajadusel kokku erinevaid pindaktiivseid aineid, et agensi toimet parendada. Mitteioonsed pindaktiivsed ained: Kasutatakse põhiliselt pesemisvahendites m-PAA-id võivad sisaldada värvid , kosmeetika ja kiudainete tooted jne m-PAA-id kasutatakse seal, kus nende piirpindade märgamisvõime, vahustamine, emulgeerimine , dispergeerimine või solubilisatsioon võivad suurendada prtsesse saagist või kiirendada protsessi Lõhnaained Lõhnaained on iseloomuliku meeldiva lõhnaga looduslikud või sünteetilised orgaanilised ühendid, mida kasutatakse parfümeeria-ja kosmeetikatoodete , seepide aga ka toiduproduktide valmistamisel. Lõhnaained on suhteliselt kergesti lenduvad ühendid, et mõjuda meie haistmismeelele. Optilised valgendajad Optilised valgendajad on nagu valged värvid

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
23
pptx

Molekulaarne gastronoomia

MOLEKULAARNE GASTRONOOMIA Tallinna Laagna Gümnaasium Alina Martov 8B Juhendaja: Olga Kozmenko Tallinn 2016 Sisukord Eesmärgid Ajalugu Kes mõtlesid välja molekulaarse gastronoomia? Millest koosneb molekulaarne gastronoomia? Praktiline osa Kasutatud allikad http://ou34.omsk.obr55.ru/files/2015/10/%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BE-%D0%B8- %D0%B1%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%90.png Eesmärgid Uurida uut toidu valmistamise trendi, selle arenemist ja meetodeid. Saada tuttavaks uute retseptidega ja ise nende abil toitu valmistada. Uurida toidulisandite omadusi. Analüüsida tööd ja teha järeldused . http://1.bp.blogspot.com/-R8YbIXCaF-o/U6KWLU3hCPI/AAAAAAAAATs/Ct6dmZ__GG0/s1600/chef-cook-vector-illustration-31752983+copy.png Ajalugu Ajalugu Pariisi keemik, gastronoom ja kulinaariaraamatute autor jutustas parimatele kokkadele oma molekulaarse gastronoomia teooriast. ...

Ajalugu → Ajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Valgud, RNA

Mitmesugused keemilised sidemed(nõrgad sidemed) · Kui omavahel ühinevad kaks või enam polüpetiidi,moodustub valk, mille puhul räägitakse neljandat järku struktuurist. Valkude denaturatsioon-valkude kõrgemat järku struktuuride lagunemine(kuumutamisel; tehnilisel töötlemisel) peptiid sidemed ei katke , säilib valgu esmane struktuur;Denatureeriva tegrui mõju lakates võib valgu sekundaar ja tertsiaarstruktuur taastuda. N: munavalge vahustamine Valkude Renaturatsioon-kõrgemat järku struktuuride taastumine Valkude hüdrolüüs-peptiidsidemete lõhkumine ehk primaarstruktuuri lagunemine(hapetes keetmisel) Valkude ülesanded: · Biokeemilist treaksiooninde kiirust reguleerivad valgud ,mida nim. ensüümideks (N: inimese süljes esinev valk amülaas lagundab tärklist); ei tööta ilma vitamiini juuresolekuta; igal ensüümil üks kindel ülesanne; ensüüm ise ei muutu

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Maitseained

Põltsamaa Ametikool 1 kursus Kaidi Vahtra Maitseained ja roogade maitsestamine Referaat Juhendaja: Merle Suurväli Veebruar 2010 Maitseained. Maitseainete sobivus toiduvalmistamisel : Aed piparrohi Aedruut * ulukiliha * kalatoidud * linnulihatoidud *lihatoidud ( vasikaliha,loomaliha) *lihatoidud ( sealiha, lambaliha) *köögiviljatoidud * supid *salatid * köögiviljatoidud Aniis Apteegitill *salatikastmed *köögiviljatoidud *kala *kalatoidud *vasikalihatoidud *küpsetised *ahjukartulid *küpsetised Aroomisool ...

Toit → Toitlustus
41 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Mille poolest erineb Itaalia,Prantsuse ja Šveitsi õhuline besee ,kuidas neid taignaid klassikaliselt nimetatakse ning valmistatakse.

millele langeb üle poole kanamuna massist. Toiteväärtuselt peab munavalget kõrgelt hindama, sest tema valkudes on olemas kõik asendamatud aminohapped meile soodsas vahekorras. Teine peaosaline on taimse päritoluga (suhkruroost või suhkrupeedist) valmistatud sahharoos ehk lauasuhkur. Tavaline suhkur koosneb pea sajaprotsendiliselt sahharoosist, mille koostises esinevad omavahel keemiliselt seotud fruktoos ja glükoos. Vahustada ja kuumutada Besee kujunemise eelduseks on munavalgete vahustamine piisava suhkrukogusega. Eri tüüpi beseeretseptide puhul on munavalgete ja suhkru vahekord erinev, tihti on olulised ka suhkru lisamise etapid ja vorm – kas kuivainena või siirupina. Samuti on erinevusi kuumutamise viisis ja kestuses. Eeltoodust lähtuvalt on ajalooliselt välja kujunenud lausa kolm põhilist beseede valmistamise menetlust, mida tuntakse vastavalt Prantsuse, Itaalia ja Šveitsi variandina. Vahustamisel moodustuvad valgulised pindkiled ja selle

Toit → Toiduvalmistamine
17 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Valgud ja nukleiinhapped

Valgud Valkude jaotus: *LIHTVALGUD-koosnevad aminohappe jääkidest,nt munavalge *LIITVALGUD-koosnevad valgulisest ja mittevalgulisest osast,nt kromosoomid ja homoglobiin Valkude struktuur: *esimest järku struktuur e.primaarstruktuur-aminohappe jääkide järjestus *teist järku struktuur e.sekundaarstruktuur-moodustub polüpeptiidi keerdumisel alfa heeliksiks ja beeta struktuuriks,need on seotud vesiniksidemetega nt kõõluste,kõhrede,juuste,küünte,karvade valgud(ämblikuniit ja soomused) *kolmandat järku struktuur e.tertsiaarstruktuur-moodustub valgu kokku keerdumisel gloobuliks või fibrilliks.nt( gloobulid)-ensüümid,antikehad,vereplasma valgud (fibrillid)-verehüübimisvalgud,lihastöös osalevad valgud. *neljandat järku struktuur e.kvaternaarstruktuur-tekib mitme polüpeptiidi ühinemisel,nt hemoglobiin Valkude struktuuri muutmine: 1.DENATURATSIOON-hävitatakse valgu kõrgemat järku struktuur.nt juuste lokkimine,muna vahustamine/praadimine 2.RENAT...

Bioloogia → Bioloogia
27 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Tainatooted

mustikatäidisega. · Pate sucree ­ magusad tartaletid, barquette`id, flan`id, pirukad. · Pate sablee ­ magusad flan`id, tart`id. Muretaina põhiosad on nisujahu, või/margariin, enamasti ka muna või munakollane, ilma nende tooraineteta ei ole võimalik muretainast valmistada. Muretaina soolaseid tooteid võib maitsestada paprikapulbri, jahvatatud musta pipraga või köömnetega. Valmistamise meetodid on hakkimine või vahustamine. Küpsetatakse 200-225 kraadi juures kuldse värvuse saavutamiseni. Küpsetusi määritakse lahtiklopitud muna, munavalge, külma vee või piimaga. Õnnestunud muretainaküpsetised on läbinisti kollakaspruuni värvusega, kergesti murduvad ja muredad. 6. Iseloomustage liivatainast (selle erinevust muretainast). Muretaigna põhiretsepti järgi, ilma vedelikuta valmistatud ja magusat tainast nimetatakse liivatainaks. Vedelikuta tainast valmistatud tooteid iseloomustab nn suus sulavus. Muretaina

Toit → Toiduained
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Pärilikkus,replikatsioon,transkriptsioon,translatsioon

4.Mittekattuvus(ükski mRNA nukleotiid ei kuulu samaaegselt kahte kõrvutiolevasse koodonisse) -initsiaatorkoodon- mRNA nukleotiidne kolmik, millest algab valgu süntees (AUG) -antikoodon- tRNA 3 nukleotiidi, mis on komplementaarsed mRNA koodoniga -stopkoodon- mRNA nukleotiidikolmik, mis lõpetab valgu sünteesi. -polüsoom- mRNA molekuliga seotud ribosoomide kogum -denaturatsioon- hävitatakse valgu kõrgemat järku struktuur(mehaanilisel teel, kõrge temperatuuriga, kiirguse tomiel) nt:muna vahustamine või praadimine -renaturatsioon- valgu kõrgemat järku struktuuride taastumine nt: vahustatud munavalge vedelaks muutumine -peptiidside- kovalentne side valgu molekuli ehitusse kuuluvate aminohappejääkide vahel Valkude ülesanded: 1.ensümaatiline : nt valk amülaas suus lagundab tärklist 2.struktuurne : karvad , küüned, suled, kabjad, sarved jne 3.trantsport ülesanne : hemoglobiin trantspordib hapnikku 4

Bioloogia → Bioloogia
148 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Elu omadused, organiseerituse tasemed, organismide koostis

kolmanda järgu struktuur: valk keerdub talle iseloomulikul viisil. Hoiavad koos vesiniksidemed ja disulfiidsidemed. Osad valgud jäävad pikkadeks ribadeks, ei moodusta geoobulit (kera). neljanda järgu struktuur: mitu valgu molekuli moodustavad koos suure geoobuli. (nt. vere valk hemoglobiin koosneb 4st valgu molekulist. Denaturatsioon ­ kõrgemate järkude struktuuride kadumine (kuni 2 kadumiseni). Tugev hape, raputamine, kiirgus: 4st 3ks. muna vahustamine, keetmine Renatureerub ­ taastab esialgse kuju, kui mõjud on olnud nõrgad.

Bioloogia → Bioloogia
18 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Valgud

*Teine e. sekundaarne struktuur. Tekib polüpeptiidi keerdumisel kruvikujuliseks heeliksisks või kõrvuti asetsevate aheate voltimisel. (juuste ja küünte valgud, siid, ämblikuniit) *Kolmanda e. tretsiaarse järgu struktuur Koosneb mitmest erinevast valgulisest ehitusüksusest, mis moodustavad struktuurse ja talitusliku terviku enamasti kerajas ja kannab nimetust gloobul. Denaturatsioon e. valgustruktuuri muutus. Hävitatakse valgu kõrgemat järku struktuur. Juuste lokkimine, muna vahustamine või praadimine. Palavik denaturiseerib inimese kehas haigustekitajaid valke. *mehaanilisel teel *kõrge temperatuuriga *keemilisel teel *kiirguse toimel Valkude biofunktsioonid. Ensümaatiline Ensüümid on valgud , mis reguleerivad bioloogiliste reaktsioonide kiirust. Igast bioloogislist reaktsiooni reguleerib kindel ensüüm. Kehtib luku ja võtme prinsiip. Ehituslik e. struktuurne funktsioon. Valgud kuuluvad kõigi rekuorganellide koostisse. Loomorganismides on

Füüsika → Füüsika
14 allalaadimist
thumbnail
2
docx

keemia kordamine

valgud osaliselt koaguleeruvad ja tekib piimale "nahk". 18. Munavalgud, nendega toimuvad muutused.Miks lähevad munad tumesiniseks? - munas liituvad divesiniksulfiid ja munas sisalduv raud, tekib sinise värvusega ühend (pikaajalisel keetmisel) Mis on toore muna valgul teisiti? - muna sisaldab valke, mis toimivad antifermendina ­ pidurdavad valkude omastamist organismi poolt, kuid kuumutamisel need lagunevad ja munavalk muutub kergemini omastatavaks Milleks on munade vahustamine kasulik? - muna vahustamisel valgud denatureerivad osaliselt ja on seetõttu organismile kergemini omastatavad 19. Millise töötlemise puhul paraneb munavalkude omastatavus? - munavalkude omastavus paraneb vahustamise või kuumutamise puhul 20. Miks on kala temperatuuritundlikum? - kala sidekoehulk on väiksem ja ta on lihtsama koostisega 21. Mis eristab hüdrofoobseid aminohappeid hüdrofiilsetest? - hüdrofiilsed lahustuvad vees.

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Organismide keemiline koostis, orgaanilised ja anorgaanilised ained

Organismide keemiline koostis ANORGAANILISED AINED ( vesi, süsihappegaas, hapnik, soolad) Vesi: - lahustab vitamiine ja soolasid - veekeskkonnas toimuvad keemilised reaktsioonid (dissotsatsioon) - vesi aitab säilitada püsivat kehatemperatuuri. IOONID Makroelemendid- ioonid, mida organism vajab suurtes kogustes: - Ca2+ - teeb luud tugevaks, aitab verel hüübida, selle puudumine põhjustab lihaskrampe. - Mg2+ - luukoe koostises, leidub taimede klorofülli koostises. - Na+ - osaleb närviimpulsside ülekandes, on rakuväline s.t rakus pole. - K+- osaleb närviimpulsside ülekandes, on rakusisene. Hea südamele. Mikroelemendid- ioonid, mida organism vajab väikestes kogustes. Suurtes kogustes surmav. I- - mõjutab kilpnäärme tegevust Fe2+, Fe3+ - kuulub hemoglobiini koostisesse ja aitab hapnikku transportida. ANIOONID HCO3- - vajalik süsihappegaasi väljaviimiseks kehast P ­ Kuulub luukoe koostisesse. ORGAANILI...

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Orgaanilised ained organismides

millises järjekorras on polüpeptiidahelasse lülitunud. Valgu teist järku struktuur tekib polüpeptiidi keerdumisel heeliksiks. Juuste, küünte valkude lõplikuks tasemeks ongi sekundaarstruktuur. Molekuli edasisel kokkukeerdumisel moodustub kolmandat järku struktuur, mida nimetatakse gloobuliks. Neljandat järku struktuur tekib kui omavahel ühinevad kaks või enam polüpeptiiti. Denaturatsioon on valgu kõrgemat järku ruumiliste struktuuride hävimine. Näiteks munavalge vahustamine. Denaturatsiooni käigus peptiidsidemed ei katke, seetõttu jääb peptiidahel püsima ning säilib esmane struktuur. Renaturatsioon on valgu kõrgemat järku ruumiliste struktuuride taastumine.Valgud, mis reguleerivad rektsioonide kiirust nim. ensüümideks. Näiteks inimese süljes süljes esinev valk amülaas lagundab tärklist. Valgud kuuluvad ka kõigi rakuorganellide koostisse. Valkudel on mitmeid ülesandeid: ehituslik, transportlik, energeetiline, kaitslik, retseptor, regulatoorne

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Vee tähtsus, sahhariidid, lipiidid, valgud

) Tertsiaalstruktuur: · Seotud vesiniksidemetega · Gloobul ­ ensüümid, antikehad, vereplasma valgud · Fibrill ­ verhüübimisvalgud, lihastöös osalevad valgud Kvarternaarstruktuur: · Mitme polüpeptiidi ühinemisel, mitu gloobulit on ühinenud nt hemoglobiin. · Ühendatud vesiniksidemetega. Denaturatsioon ehk valgustruktuuri muutus: · Hävitatakse valgu kõrgemat järku struktuur. (juuste lokkimine, muna vahustamine või praadimine, palaik denaturiseerib inimese kehas haigustekitajaid valke) · Mehhaanilisel teel · Kõrge temperatuuriga · Keemilisel teel · Kiirguse toimel Renaturatsioon: · Kõrgemat järku struktuurid taatuvad · Nt juuste struktuuri taastumine peale lokki, vahustatud munavalge vedelaks muutumine. Valkude tähtsus (ainult valkudel)*ensümaatlie- ensüümid kiirendavad reaktsioone(ensüümide tööd

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Bioloogia - Rasvhapped

kõhrede, juuste, küünte, karvade valgud, soomuste, ämblikuniidi valgud. TertsiaarstruktuurSeotud vesiniksidemetega. GloobulEnsüümid, antikehad, vereplasma valgud FibrillVerehüübimisvalgud, lihastöös osalevad valgud. KvaternaarstruktuurMitme polüpeptiidi ühinemisel, mitu gloobulit on ühinenud nt hemoglobiin.Ühendatud vesiniksidemetega. Denaturatsioon e.valgustruktuuri muutusHävitatakse valgu kõrgemat järku struktuur. Juuste lokkimine, muna vahustamine või praadimine. Palavik denaturiseerib inimese kehas haigustekitajaid valke. Mehaanilisel teel Kõrge temperatuuriga Keemilisel teel Kiirguse toimel. · Valkude ülesanded : · Ensümaatiline: Ensüümid kiirendavad reaktsioone nt valk amülaas suus lagundab tärklist. · Struktuurne :Rakumembraanide ehitus, karvad, küüned, suled, kabjad, sarved, viiruste kapslid. · Transport :Hemoglobiin transpordib hapnikku, membraanides valgulised

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Joogiõpetus: kohv

Joogiõpetus ISESEISVA TÖÖNA VASTAB KIRJALIKULT KÜSIMUSTELE. 1. Nimeta erinevaid kohvisorte ja too välja nende erinevused. Araabika-levinum ja parim kohvisort Robusta-maitselt araabikast tugevam(robustsem), rohkem kofeiini 2. Kohvipuu- kirjelda Kasvab 7-8m kõrguseks, kuid kultuurtaimed lõigatakse 2-4m pealt maha, et saavutada laiust. Kohvi lehed on 10-15cm pikad, läikivalt tumerohelised heldama alapoolega. Kohvi marjad on kirsisuurused ning tumepunast värvi. Valmimine võtab aega 8 kuud. Kohvipuu hakkab õitsema 2-4 aastaselt. Kohvi saab koristada alates puu 5.eluaastast mitu kord aasta jooksul. 25. eluaastast alates muutub puu vanaks, kuid võib veel eksisteerida. Kohvipuu nõuab 19-25 kraadist temperatuuri. Ei kannata külma, kuid ei sure juhusliku külma öö tõttu. 3. Nimeta erinevaid kohvijooke. 7 tk Cappuccino, Caffè Latte, Caffè Macchiato, Espresso, Con Panna, Ristretto, Cafè au Lait. ...

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kordamine tööks

1. makroelement-organismide koostised kõige enam esinevad keemilised elemendid ( O, C, H, N) mikroelement- organismide normaalseks elutegevuseks üliväikestes kogustes vajalikud keemilised elemendid (Fe,Cu,Zn,P,S,K) hüdrofiilsus-veelembus-aine võime vastastikuliseks mõjuks veega. hüdrofoobsus- ainel puudub vastastikune mõju veega ensüüm- valk, mis reguleerib biokeemiliste reaktsioonide kiirust. denaturatsioon- valk kaotab kõrgemat järku struktuurid renaturatsioon- valk taastab struktuurid komplementaarsusprintsiip- kindlate lämmastikaluste paardumine nukleiinhapete molekulides, mis põhineb vesiniksidemete moodustumisel 2. 1. elemendid, mida on kõige enam(makroelemendid)- hapnik, süsinik, vesinik, lämmastik 2. elemendid, mida on vähem(mikroelemendid)- P, K, S, Cl, Ca, Na, Mg, Fe 3. elemendid, mida on üliväikestes kogustes-Zn, Cu, I, F 3. Rakus sisalduvad anorgaanilised ained: Vesi (80%), soolad, ha...

Bioloogia → Bioloogia
24 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Organismide koostis kordamine

Selle tulemusel omandab valk enamasti kerale läheneva ruumiline vormi ehk gloobuli. Mõned võivad jääda niitjateks ehk fibrillaarseteks. · Kvarternaarstruktuur: Kahe või enama polüpeptiidi ühinemisel moodustub liitvalk. Nt hemoglobiin. Denaturatsioon: Kui valgulahust kuumutada, siis soojusenergia toimel nõrgad keemilised sidemed katkevad ning valk kaotab oma kõrgemat jäörku struktuuri. (Kõrge temperatuur, munavalge vahustamine, happed, raskemetalliühendid, ioniseeriv ja ultraviolettkiirgus). Primaarstrk. Jääb püsima. Renaturatsioon: Denatureeriva teguri mõju lakates võib valgu sekundaar ja tertsiaarsktr. Mõnikord taastuda. Valkude ülesanded: 1. Valkude ensümaatiline funktsioon: Reguleerivad biokeemiliste reaktsioonide kiirust. Ja Reguleerivad organismis enamikke biokeemilisi protsesse.Nt: lagundab inimese süljes esinev ensüüm amplaas tärklist. 2

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kastmed

Õlikastmed · Majoneeskaste (toiduõli, munakollane, veiniäädikas, sinep, sool, valge pipar) Majoneeskaste on põhikaste, millest valmistatakse palju erinevaid tuletatud kastmeid. Nt: Tartarkaste, paprikamajonnes, Tiroolikaste, Thousand Island, Andaluusia, Aioli. · Vinegrett ehk õli-äädikakaste Klassikaline : toiduõli, valge veiniäädikas, sinep, sool, jahvatatud pipar, suhkur. Valmistamine: kokku segamine ja õli juurde vahustamine. Enne kasutamist loksutada (väga ebapüsiv). · Maitseõlid ­ küüslauguõli, basiilikuõli, tilliõli, peterselliõli, ürdiõli jne. Piimatoodetest valmistatud kastmed Koorekaste (kohvikoor, vahukoor) Hapukoore kaste Hapupiimakaste Kohupiimakaste Muud kastmed Vürtsikastmed: salsa, concasse, chutney, relish, pesto, Püreekastmed: coulis (puuvilja, marja, köögivilja)

Toit → Kokandus
47 allalaadimist
thumbnail
3
docx

KT tehnoloogia: suhkruline pooltoode, kreemid

Naturaalne koor: 35%-38%, õhuline ja püsiv vaht, mis ei püsi säilitamisel. Koor vahustatakse suhkruga, maitsestatakse vaniljesuhkruga., algul aeglasel käigul kuni kreem läheb paksemaks. Lahustunud zelatiin (2g ) lisatakse vahukoorele. Maitsestatakse vaniljesuhkruga. Tardained (alaska) lisatakse enne vahustamise lõppu. Taimne vahukoor: püsivam, säilitab kuju. Võib lisada keedetud jahtunud vett vahustamise lõpus. Üle vahustamise ohtu ei ole. Mugavam kasutada. Vahustamine samamoodi nagu naturaalsel koorel. 23. Kuidas valmistatakse hapukoorekreem? Vahukoor ja hapukoor vahustatakse. Püsivuse saavutamiseks lisatakse zelatiin. 24. Kuidas valmistatakse sokolaadi vahukoorekreemi? Vahukoor ja tuhksuhkur vahustatakse, lisatakse sulatatud sokolaad, lõpus zelatiin. 25. Vahukoorekreemid lisanditega nimeta ja kirjelda jogurti-, kohupiimakreemi valmistamist: vahukoor vahustatakse, lisatakse kas jogurt/kohupiimakreem ja lõpus lisatakse zelatiin.

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
34 allalaadimist
thumbnail
8
doc

ELU ORGANISEERITUSE TASEMED

-esmane (primaarne)struktuur o-o-o-o -teisene (sekundaarne) struktuur 1. heeliks, vesiniksidemed hoiavad koos 2. ЛЛЛЛЛ -kolmandat järku struktuur 1.gloobul -neljandat järku struktuur 1. mitme gloobuline ühinemine – hemoglobiin (Fe) Denaturatsioon on kõrgemat järku struktuur(4,3) muutub madalamat järku (2,1) struktuuriks -kõrgel temperatuuril -mehhaanilisel töötlemisel -erinevad keemilised ühendid (nt juuste koolutamine, muna keetmine, praadimine, vahustamine, hormoonid) Renaturatsioon on struktuuri taastamine (kõrgema järgu) – juuste koolutamine Renaturatsiooni ülesanded: 1. ensümaatiline (katalüsaatoriga) viivad läbi keemilisi reaktsioone (DNA polümeraas) kindel valk teeb kindlat tööd (nt amülaas – tärklise lagundamine) vitamiinid aktiviseerivad ensüümid ehk käivitavad 2. kaitsefunktsioon -antikehade teke haiguste vastu. (antikeha-kaitsevalk, antigeen-tekitab) -spetsiifilised HIV mõju

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kordamisküsimused: Organismide keemiline koostis

Kordamisküsimused: Organismide keemiline koostis 1. Milliseid anorgaanilisi aineid leidub organismides? · Makro: C, H, O, N, P, S · Meso: Na, K, Mg, Ca, Cl · Mikro: Fe, As, Br, Sn, Si... 2. Milliseid orgaanilisis aineid leidub organismides? Süsivesikud, lipiidid, valgud, nukleiinhapped. 3. Milliseid elemente nimetatakse makroelementideks, milliseid mikroelementideks (näited)? · Makro: 9899% · Meso: grammides · Mikro: väga vähe 4. Selgita erinevate keemiliste elementide (C; H; O; N; P; S; Na; K; Ca; Mg; Fe; I) ülesandeid organismis. · C: biomolekulid, moodustab keemilisi sidemeid · H: bimomolekulid, vee koostises, vesiniksidemed · O: hingamine, töö, toitainete lõhustamine. · N: aminohapped ja nukleiinhapped · P: Rakumembraani ehitus, nukleiinhapped, energiaühendite koostises · S: antikehade moodustamine · N...

Bioloogia → Bioloogia
185 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Elu organiseerituse tasemed ja organismide koostis.

strukt. Pakkimismeetodist tuleneb järgmine(seda struktuuri stabiliseerivad mitmesugused keemilised sidemed): Gloobul (ümarvalgud) - nt ensüümid, antikehad, vereplasma Fibrill – Vere hüübimisvalgud 4) Kvaternaarstruktuur(ainult gloobulid) – tekivad mitme polüpeptiidi ühinemise. Mitu gloobulit on ühinenud nt hemoglobiin. DENATURATSIOON E. VALGUSTRUKTUURI MUUTUS - Laguneb valgu kõige kõrgemat järku struktuur: juuste lokkimine, muna vahustamine või praadimine. - Palavik denaturiseerib inimese kehas haigusetekitajate valke. Võimalused: Mehhaanilisel teel, kõrgel temperatuuriga, keemilisel teel, kiirguse teel. RENATURATSIOON – Kõrgemat järku struktuurid taastuvad nt: juuste struktuuri taastumine peale lokke, vahustatud munavalge vedelaks muutumine. VALKUDE JAOTUS Lihtvalgud koosnevad aminohappejääkidest nt munavalge. Liitvalgud koosnevad valgulisest ja mitte valgulisest osast nt hemoglobiin ja kromosoomid

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Bioloogia I kursus: KODUNE KONTROLLTÖÖ nr.1 - ORGANISMIDE KOOSTIS

ülesanne päriliku info säilitamine ja päriliku info realiseerimine selle ülekandmine raku jagunemise käigus moodustuvatele tütar- rakkudele 30. DNA biheeliksi avastasid James Watson ja Francis Crick 1953.aastal. 31. Too 3 näidet, kus puutume kokku valkude denaturatsioonga ( korralikud selgitused ) Näiteks: munavalge vahustamine, juuste lõikamine ja muna praadimine. 32. Lipiidid on orgaanilised ained , kuhu kuuluvad(4) õlid, vahad, steroidid ja lipoproteiinid. 33.Otsusta, millised väited on õiged. Paranda väide eitust kasutamata! 1. Orgaanilistest ainetest on loomses organismiskõige rohkem sahhariide Vale- Kõige rohkem on valke. 2. Valgu aminohapete vahel on vesiniksidemed Vale- aminohapete vahel on peptiidside. 3. Valgu kompleksi nukleiinhappega nimetatakse nukleoproteiiniks Õige 4

Bioloogia → Bioloogia
50 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Bioloogia: organismide keemiline koostis

makroelement ­ 98-99% organismi elementidest; keemiline element, mida organismid vajavad suurtes kogustes (C, H, N, O, P, S) mikroelement ­ keemiline element, mida organism vajab suheliselt väikeses koguses (Fe, I, Mn) biomolekul ­ bioaktiivne aine ­ momomeer ­ lihtsa ehitusega biomolekul, mis on ehitusüksuseks keerulisematele ühenditele biopolümeer ­ biomolekul, mis koosneb monomeeridest hüdrofoobne aine ­ aine, mis ei lahustu vees hästi (rasvad, õlid) hormoon ­ tsükliline lipiid ehk steroid ateroskleroos ­ haigus: liigne kolesterool võib põhjustada veresoonte lupjumist, kuna ladestub veresoonte seintele peptiidside ­ moodustub ühe aminohappe karboksüülrühma (COOH) ja teise aminorühma reageerimisel robisoom - raku tsütoplasmas esinev organell, mis koosneb rRNA ja valgu molekulidest; nendes moodustuvad valgud denaturatsioon ­ valgustruktuuri muutus; hävitatakse valgu kõrgema järgu struktuuri (juuste lõikamine, muna vahustamine, muna p...

Bioloogia → Bioloogia
53 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Bioloogia organismide keemiline koostis

hormoon – tsükliline lipiid ehk steroid ateroskleroos – haigus: liigne kolesterool võib põhjustada veresoonte lupjumist, kuna ladestub veresoonte seintele peptiidside – moodustub ühe aminohappe karboksüülrühma (COOH) ja teise aminorühma reageerimisel robisoom - raku tsütoplasmas esinev organell, mis koosneb rRNA ja valgu molekulidest; nendes moodustuvad valgud denaturatsioon – valgustruktuuri muutus; hävitatakse valgu kõrgema järgu struktuuri (juuste lõikamine, muna vahustamine, muna praadimine) mehaaniliselteel, kõrge temperatuuriga, keemilisel teel, kiirguse toimel renaturatsioon – kõrgemat järku struktuurid taastuvad (juuste struktuuri taastumine peale lokke, vahustatud munavalge vedelaks muutumine) ensüüm – vitamiin – antikeha – nukleiinhape – nukleotiid – moodustab nukleiinhappeid; koosneb pontoosist, lämmastikalusest, fosfaatrühmast

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Hügieen

köögiviljad Toiduainete happelisus Happelised pH 5,3-3,7 9 Happelised pH 5,3- 3,7 Toorpiim, munad, mereannid 2. Mille kuumtöötlusele enne tarbimist järgneb Jogurt hakkimine, vahustamine võ muu Hapupiim mehaaniline töötlus ( salatid) Keefir Tomat, majonees, paljud puuviljad Tugevalt happelised pH alla 3,7 õunad, ploomid, sidrunid, 3. Mida ei kuumutata piisavalt kaua( hakk- apelsinid, hapukapsas kotletid, grillkana, liha- ja kalapirukad) Toiduaine hapustumine pidurdab enamiku tervistkahjustavate bakterite arengut ( äädik- ja piimhape)

Meditsiin → Tööohutus ja tervishoid
101 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kutseeksami küsimused ja vastused

· Sorteerimine- suuruse, küpsuse ja kvaliteedi järgi. · Pesemine. · Koorimine. · Tapaloomade seedeelundkondade eraldamine. · Lindude sulgede ja sisikonna eraldamine. · Kalade soomustest ja sisikonna eraldamine. · Kontide jakõõluste eemaldamine lihast. · Kalade fileerimine. · Toiduainete ja pooltoodete kuju andmine. · Tükeldamine. · Leotamine. · Marineerimine e. Prepareerimine. · Vahustamine. · Hakkmassi valmistamine. · Paneerimine- pooltoodete ümbritsemine jahu, muna ja riivsaiaga. Säilib mahlasus. 14. Kirjelda süldi valmistamist. Süldimaterjal asetatakse eelmisel päeval külmaveega likku või kupatatakse enne süldi keetmist. Ettevalmistatud subprodukdid asetatakse külmaveega keema. Liha pannakse keema veidi hiljem 45 minutit peale keetmise algust. Sült kuumutatakse kiiresti keemiseni ja vaht korjatakse hoolikalt

Toit → Kokandus
144 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Organismide keemiline koostis

Mõisted: makroelement-keemilised elemendid, mida organismid (taimed ja loomad) vajavad elutegevuseks suhteliselt suurtes kogustes. mikroelement- keemilised elemendid, mida organismid (taimed ja loomad) vajavad elutegevuseks suhteliselt väikeses koguses. biomolekul-molekul, mis moodustub ja avaldab toimet organismis valdavalt metabolismi käigus. Biomolekulid koosnevad enamasti süsinikust ja vesinikust ning lämmastikust, hapnikust, fosforist ja väävlist bioaktiivne aine-ained millel on teatud mõju ainevahetusele st. neil on regulatiivne toime metaboolsetele protsessidele monomeer-lihtsa ehitusega biomolekul, mis ehitusüksuseks keerulisematele ühenditele biopolümeer-on elusorganismides tekkivad polümeerid, nagu polüsahhariidid (tselluloos, tärklis). hüdrofoobne aine- aine omadus, mille puhul ainel puudub vastasmõju veega. hormoon-bioaktiivne aine mille funktsioon on regulatoorne ehk osalevad geeni aktiivsuse regulatsio...

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Chamillionaire

esitatud vabastamise kohta 18. detsember 2007 , kuid ilmus 27. august 2008 . 2008-tänaseni: Final Mixtape Messiah, Venom, ja Major Pain Novembris 2008 chamillionaire teatas oma plaanidest tema kolmas album, Venom, vabastamise alguses 2009. oma kuuenda osamakse Mixtape Messiah seeria pidi olema "eelmäng", et Venom . Esimene singel onVenom oli algselt planeeritud "Creepin" (Solo) ", mida näidati Ludacris ja lõppes jõuda # 1 Billboard vahustamine Vastavalt R & B / Hip-Hop Singles Chart. Siiski on ebaselge, kas laul, kantakse Venom pärast chamillionaire tühistada ja seejärel taastada album. Ta teatas, et Mixtape Messiah 7 oleks lõplik osamakse "Mixtape Messiah" tegelaskujud ning et ta tühistatud Venom luua erinevaid materjale tema kolmas album. Chamillionaire anda oma lõpliku Mixtape Messiah 7-100 võitjad võistlus, kus ta jooksis oma veebilehel. Üks neist võitjaid oli

Muusika → Muusika
5 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Organismide koostis.

närviimpulsside ülekanne (Na ja K), klorofülli koostis (Mg), valkude lagunemine (NH4) 3. Miks saavad organismid põhiosa elutegevuseks vajalikust energiast glükoosi lagundamisest, ehkki näiteks sama kogus lipiide annab kaks korda rohkem energiat? Sellepärast, et glükoosist saab energiat kõige kiiremini. 4. Millistes igapäevase elu valdkondades puutute kokku valkude denaturatsiooniga? Juuste lokkimine, muna vahustamine, muna praadimine, palavik. 5. Millest tulenevad eri valkude erinevad funktsioonid? Valkude funktsioonid tulenevad vakude erinevast struktuurist. 6. Milles seisnevad RNA ja DNA molekulide erinevused? Tabel 5: DNA ja RNA võrdlus Võrreldav tunnus DNA molekul RNA molekul Monomeeri nimetus: desoksüribonukleotiid ribonukleotiid a) adeniin a) adeniin

Bioloogia → Bioloogia
64 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Konspekt - Organismide koostis

* energeetiline ülesanne - valkude täielikul lagunemisel vabanev energia on kasutatav organismi teistes elutegevusprotsessides (kui sahhariidide ja lipiidide tagavarad on peaaegu ammendatud). 6. VALGU DE- JA RENATURATSIOON DENATURATSIOONIKS nimetatakse valgu kõrgemat järku struktuuri alandamist väliste tegurite toimel. · Temperatuuri tõustes keeravad valgud ennast lahku · Happed · Kiirgused · Mehaanilised tegurid ­ munavalge vahustamine RENATURATSIOONIKS nimetatakse denaturatsiooni pöördprotsessi, mis toimub siis, kui lõhustavate tegurite (kuumutamine, happed) mõju pole olnud liiga suur ja valgu struktuurid pole veel lõplikult lagunenud. 7. DNA EHITUS JA ÜLESANDED Nukleiinhapped on biopolümeerid, mille monomeerideks on nukleotiidid. DESOKSÜRIBONUKLEIINHAPE ehk DNA on biopolümeer, mille monomeerideks on desoksüribonukleotiidid.

Bioloogia → Bioloogia
192 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

Toorained segatakse ja valatakse kuumutatud maisitärklisest vormidesse. Kuivab kiiresti ja pinnale moodustub õhuke koorik Konjaki, Sokolaadipudelid likööriga. Liköör sokolaadis · Vahustatud korpus ehk suflee ­ kondenspiim, agar, munavalgepulber, aroomi- ja värvained. Sisaldab veel koorevõid ja taimseid rasvu. kergelt poorne, õhuline vahustatud mass Linnupiim ( erineva maitse ja värviga) · Kreemikorpus ­ toorained on sokolaadi- ja pähklimass, rasv ja maitseained. Vahustamine annab massile õrnuse ja pehmuse Trüffel , Isabell, Tuljak, Assortii · kihiline korpus ­ koosneb vähemalt kahest erinevast kompvekimassist Sokolaadikompvekid karpides jaotatakse erinevatesse rühmadesse: · käsitöökompvekid karbis ­ valmistatakse täiesti käsitsi. Sisud valmistatakse kõrgekvaliteedilistest toorainetest ja katteks kasutatakse erinevaid sokolaadiglasuure (heledam ­ piimaga ja tumedad ). Väga erinevate kujude ja maitsetega.

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Elu, organismid, paljunemine

küünte, karvade valgud, soomuste, ämblikuniidi valgud. Tertsiaar- , Seotud vesiniksidemetega.  Gloobul – ensüümid, antikehad, vereplasma valgud  Fivrill –verehüübimisvalgud, lihastöös osalevad valgud. Kvaternaar-, Mitme polüpeptiidi ühinemisel, mitu gloobulit on ühinenud nt hemoglobiin. Ühendatud vesniksidemetega Denaturatsioon e. Valgustuktuuri muutus Hävitatakse valgu kõrgemat järku struktuur. Juuste lokkimine, muna vahustamine või praadimine. Palavik denaturiseerib inimese kehas haigustekitajaid valke.  Mehaanilisel teel  Kõrge temperatuuriga  Keemilisel teel  Kiirguse toimel Renaturatsioon Kõrgemat järku sturktuurid taastuvad Nt juuste stuktruuri taastumine peale lokki, vahustatud munavalge vedelaks muutumine Valgu ülesanded:  Ensümaatiline funktsioon -Reguleerivad biokeemiliste reaktsioonide kiirust. Tärklise lagundamine.(ensüümid)

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduhügeeni eksami küsimused ja vastused

On söödav ka peale märgitud kuupäeva , kuid välimus ja kvaliteet alanenud. 12. Mikroorganismide omadused · on mikroskoopilised · enamik vajalikud osad kahjulikud · leidub kõikjal · osad põhjustavad haigusi · halb toiduhügeen võib põhjustada nende arvukuse suurenemist 13. Kõrge riskiteguriga toidud · Mida tarbitakse kuumtöötlemata · Mille kuumtöötlemisele enne tarbimist järgneb hakkimine, vahustamine või muu mehaaniline töötlus salatid kuni 6 tundi · Mida ei kuumutata piisavalt kaua · Mida pärast kuumtöötlemist hoitakse ohtlikus temperatuuride vahemikus 14. mikroorganismide paljunemine toidus sõltub · Mikroorganismide alghulk toiduaines · Toidu keemiline koostis · Keskkonna happelisus ­ mida happelisem keskkond, siis ei saa mikroobid areneda · Aeg · Niiskus · Õhu juurdepääs · Temperatuur 15. Temperatuur

Toit → Toiduhügieen
566 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Koka eksami kordamisküsimused

Kalade soomuste ja sisikonna eraldamine jne. · Madala toiteväärtusega osade eraldamine. Nt: kontide, kõõluste eraldamine lihast, Kalade fileerimine jne. · Toiduainete ja pooltoodetele kuju andmine. Nt: toiduainete tükeldamine Toodete vormimine jne. · Võtted, mis kiirendavad järgnevat kuumtöötlemist ja muudavad maitset Nt: toiduainete leotamine, Marineerimine · Võtted, mis muudavad toiduainete kvaliteeti. Nt: vahustamine, Hakkliha valmistamine, Pooltoodete paneerimine jne. 2.Kuumtöötlemismeetodid: · Keetmine- toiduainete töötlemine keeva vee, vett sisaldava vedeliku või veeauru keskkonnas. Vedeliku temperatuur võib keskmiselt ulatuda 100kraadini. Rohkes vedelikus keetmine Väheses vedelikus keetmine Veeaurus keetmine Omas mahlas- keedetakse rohkesti vett sisaldavaid toiduaineid. Vesivannil- keedetakse toite, mis kergesti põhja kõrbevad.

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Bioloogia - Eluolemus ja organismide keemiline koostis

Bioloogia KT - Eluolemus ja organismide keemiline koostis. I Eluolemus 1.Elu tunnused ja näited - rakuline ehitus, kohanemine, paljunemine, aine- ja energiavahetus, biomolekulide esinemine, kindel eluiga, mis lõppeb surmaga, stabiilne sisekeskkond jne. Rakk- lihtsaim ehituslik ja talitluslik üksus, millel on kõik elu tunnused. Paljunemisvõime - Paljunemine on üldine eluavaldus, mille eesmärgiks on järglaste tootmine liigi säilitamise eesmärgil. Pärilikkus - Organismide võime paljunemisel edasi anda kindlaid tunnuseid ja nende kujunemise iseärasusi. Biomolekulide esinemine­ Keerulise ehitusega orgaanilised ained, mis väljaspool elusorganisme ei moodustu(valgud, sahhariidid) 2. Eluslooduse organiseerituse tasandid ja näited ­ 1) Molekulaarne tasand­ 2) Rakuline tasand (Kude- Elund- Elundkond) 3) Organismi tasand- 4) Populatsiooni tasand- 5) Liigi tasand- 6) Ökosüsteemi tasand- 7) Biosfääri tasand. Molekulaarne tasand- Erinevad biomoleku...

Bioloogia → Bioloogia
40 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koka eksamiküsimuste vastused

KORDAMISKÜSIMUSED 1.Kirjelda külmtöötlemismeetodeid · Tükeldamine' · Pikkimine · Fileerimine · Püreestamine · Tootele vormi andmine · Paneerimine · Vahustamine · Leotamine 2. Kirjelda kuumtöötlemismeetodeid · Flambeerimine · Aurutamine · Barbeque · Keetmine · Hautamine · Pruunistamine · Röstimine · Praadimine · Küpsetamine · Gartineerimine ehk üleküpsetamine · Friteerimine ehk friipraadimine · Grillimine 3. Nimeta erinevaid toidutalumatuse liike ja kirjelda toitumist nende korral Gluteenik + mais, riis, tatar, hirss - nisu, oder, kaer, rukis Laktoosik

Ametid → Ametijuhend
42 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Organismide koostis

Kui omavahel ühinevad kaks või enam polüpeptiidi, moodustub valk, mille puhul räägitakse kvaternaanstruktuurist (nt Hgb). Denaturatsioon. Kui valgulahust kuumutada, siis soojusenergia toimel nõrgad keemilised sidemed katkevad. Selle tulemusena kaotab valk esmalt kolmandat ja seejärel teist järku struktuuri. Lisaks kõrgele temperatuurile võivad valke denatureerida mehhaanilised tegurid munavalge vahustamine, kontsentreeritud lämmastikhape, elavhõbe, ioniseeriv ja ultraviolettkiirgus jm. Denaturatsioonil hävivad üksnes valgu kõrgemat järku struktuurid, kuid peptiidsidemed ei katke. Säilib esmane struktuur. Denatureeriva teguri mõju lakates võib valgu sekundaar ja tertsiaarstruktuur taastuda. Renaturatsioon. Toimub enamasti vaid siis, kui denatureerivate tegurite mõju pole olnud liiga suur ja valgu struktuurid pole veel lõplikult lagunenud

Bioloogia → Bioloogia
184 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Lipiidid ja valgud

summaarse laengu. 3) Denatureeruvus ­ valgu kõrgemat järku struktuuride kadumine, alles jääb primaarstruktuur. a) organismi omastest teguritest põhjustatud. (esimesel kohal). Palavik-et denatureerida vaigust tekitavad valgud. Toiduvalgud mao soolhappe toimel. b) organismi välised ­ tugevatoimelised faktorid: kiirgused, happed/alused, vibratsioon, temperatuurid. Denaturatsioon võib olla pöördumatu. Muna keetmine, praadimine, vahustamine. Pöörduvad denaturatsioonid ­ esialgne molekul taastub: keele maitsetundlikkuse taastumise (retseptorvalkude renaturatsioon). Denaturatsiooni käigus kaob ka valkude veesiduvusvõime. 4) Hüdrolüüsuvus ­ valkude hüdrolüüsi käigus moodustuvad vabad aminohapped, toimub peptiidsidemete lõhkumine. Toiduvalkude hüdrolüüs seedumisel. Osaline hüdrolüüs puljongi keetmisel. 5) Spetsiifilisus ­ erineva pärilikkusega organismides esinevad erineva koostisega valgud.

Bioloogia → Bioloogia
23 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Organismide koostis - konspekt

rakkudes on 3 RNA tüüpi 1. Informatsiooni-RNA ühinemisel, mitu gloobulit on ühinenud nt (mRNA)- toob ühe geeni ( DNA lõik, mis määrab hemoglobiin.Ühendatud vesiniksidemetega valgu ühe valgu sünteesi) info rakutuumast välja struktuuri muutus ribosoomi. Ribosoomides toimub Hävitatakse valgu kõrgemat järku struktuur. Juuste valgusüntees.Ribosoomid lokkimine, muna vahustamine või praadimine. onmembraanidelNukleiinhapped jaotuvad : DNA Palavik denaturiseerib inimese kehas (desoksuribonukleiinhape) ja RNA haigustekitajaid valke. Mehaanilisel teel Kõrge (ribonukleiinhape). kõik nukleiinhapped koosnevad - temperatuuriga Keemilisel teel Kiirguse toimel nukleotiitidest. nukleotiidid moodustavad pikki valkude ülesanded Ensüümid kiirendavad ahelaid

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Bioloogia I kursus

BIOLOOGIA 1. PERIOOD 1 Humoraalne regulatsioon ­ talituste (elundkondade ja elundite) reguleerimine veres esinevate hormoonide (ja teiste keemiliste ühendite) abil Neutraalne regulatsioon ­ talituste reguleerimine närvisüsteemi abil. BIOmolekulide esinemine on elu tunnus. Rakk on elu organiseerituse esimene tasand, millel on kõik elu tunnused Biosfäär on suurim ökosüsteem Organismide sisekeskkonna stabiilsus tuleneb regulatsioonist (närvisüsteemi ja hormonaalse) Hüpotees on oletatav vastus püstitatud probleemile, selle paikapidavust saab kontrollida katsete ja vaatluste abil. Katse planerimisel jaotatakse uurimisobjektid 2te rühma: eksperimentaal- ja kontrollgrupp. Loodusseadus on paljude teaduslike faktide üldistus. Imetajad on püsisoojased Rakkude ehitust ja talitust uurib tsütoloogia Kõik organismid saab jaotada ehitustüübi alusel ainurakseteks ja hulkrakseteks. 2 SAHHARIIDID Sahhariid e süsivesik ­ koostises esinevad süsinik, vesin...

Bioloogia → Bioloogia
33 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kokkuvõte bioloogiast 11.klassi materjal

Kõigi aminohapete koostisse kuuluvad aluseliste omadustega aminorühm ja happeliste omadustega karboksüülrühm. STRUKTUURID: · Primaat aminohappeline kett · Sekundaar spiraal · Tertsiaar gloobul (ensüümid, antikehad) · Kvatemaarstruktuur on ühinenud, mitu gloobulit. Denaturatsioon ehk valgusstruktuuri muutus Hävitatakse valgu kõrgemat järku struktuur.juuste lokkimine, muna vahustamine või praadimine. Palavik denatureerib inimese kehas haigustekitajaid valke. NT: mehaanilisel teel, kõrge temperatuur, keemilisel teel, kiirguse toimel Renaturatsioon Kõrgemat järku struktuurid taastuvad. NT: juuste struktuuri taastumine peale lokke, vahustatud munavalge veelaks muutumine. JAOTUS Lihtvalgud koosnevad aminohappe jääkidest, nt: munavalge

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
8
doc

TÄISPIIMATOODETE TEHNOLOOGIA

TÄISPIIMATOODETE TEHNOLOOGIA KORDAMISKÜSIMUSED 1. Piima koostis Piima koostises on olemas kõik organismi kasvuks ja arenguks vajalikud toitained kergesti omastataval kujul. Piima koostises on vesi, süsivesikud, rasvad, valgud, mineraalained. Piim sisaldab vett kõige rohkem (lehma piimal 87,6%). Piimarasv on piima kõige kõikuvam koostisosa. Lehm Inimene Vesi 87,6 % 87,2 % Süsivesikud 4,6 % 7,0 % Rasvad 3,9 % 4,0 % Valgud 3,2 % 4,5 % Mineraalained 0,7 % 0,4 % Rasvata kuivaine 8,8 % (7,9 - 10,0 %) 2. Piima vastuvõtt ettevõttes ja säilitamine Enne vastuvõtmist tehakse ettevõttes järgmised analüüsid: - Määratak...

Tehnoloogia → Täispiimatoodete tehnoloogia
64 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Organismide koostis

Kõõluste, kõhrede, juuste, küünte, karvade valgud, soomuste, ämblikuniidi valgud Tertsiaarstruktuur Seotud vesiniksidemetega. Gloobul Ensüümid, antikehad, vereplasma valgud Fibrill Verehüübimisvalgud, lihastöös osalevad valgud Kvaternaarstruktuur Mitme polüpeptiidi ühinemisel, mitu gloobulit on ühinenud nt hemoglobiin. Ühendatud vesiniksidemetega. DENATURATSIOON E.VALGUSTRUKTUURI MUUTUS Hävitatakse valgu kõrgemat järku struktuur. Juuste lokkimine, muna vahustamine või praadimine. Palavik denaturiseerib inimese kehas haigustekitajaid valke. Mehaanilisel teel Kõrge temperatuuriga Keemilisel teel Kiirguse toimel RENATURATSIOON Kõrgemat järku struktuurid taastuvad. Nt juuste struktuuri taastumine peale lokki, vahustatud munavalge vedelaks muutumine. VALKUDE ÜLESANDED Ensümaatiline Ensüümid kiirendavad reaktsioone nt valk amülaas suus lagundab tärklist. Struktuurne

Bioloogia → Bioloogia
96 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun