Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"ubadest" - 58 õppematerjali

ubadest on valmistatud Armi Mokka.
thumbnail
13
ppt

Kohv

piirkonnas Sealse Kaffa nimelise küla järgi sai kohv ka oma nimetuse. Levis Araabiast Türki ja alles 17. saj euroopasse Tuntumad on türgi kohv ja itaallaste espresso Tooraine Kohvipuu seemnetest valmistatakse oakohvi. Oakohv sisaldab kofeiini, mis mõjub ergutavalt. Peale naturaalse kohvi toodetakse ka segusid, kus kohvile on lisatud näiteks teravilja ja sigurit Valmistamine Saab valmistada mitmel viisil: Röstitud ubadest saadud puru pannakse tassi ja keev vesi peale Kohvimasinaga Presskannuga Filterkannuga Caffè latte on kohvijook, kus on 1/4 espressot ja 3/4 vahustatud piima. Kuum espresso valatakse klaasi põhja, selle peale valatakse kuuma auruga vahustatud piima Caffè lattet juuakse tavaliselt kõrgest klaasist Joogi peal on piimavaht. Cappuccino on kohvijook, kus espressole on lisatud kuuma piima ja piimavahtu 1/3 espressot, 1/3 kuuma piima ja 1/3

Toit → Joogiõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Margariinide analüüs

MARGARIINIDE ANALÜÜS Kedi Urbanik, TT09 1. OPTIMA light 25% 400g, 4,50 EEK Vesi, emulgaatorid E471, E476, loomsed rasvad ja sojaõli(geneetiliselt muundatud ubadest), sool 0,8%, kaaliumsorbaat, happesuse reg, lõhnaained, antioksüdant E307, toiduvärv beetakarotiin. Energ toiteväärtus 925 kJ/225 kcal, valke 0g, süsivesikuid 0g, rasva 25g. Säilitada +4...+15. 2. FELIX Voila 400g, 15,90 EEK Taimne õli 60%, vesi, lõss, keedusool 0,5%, emulgaatorid E471, sojaletsitiin, happesuse reg E330, lõhna- ja maitseaine, toiduvärv beetakaroteen, omega3, vitamiinid A, D, E. Energiasisaldus 2260 kJ/560 kcal, valke 1g, süsivesikuid 1g, rasvu 60g, transrasvhappeid 1g, kolestorooli 5mg, konservandivaba. 3. RAMA MultiVita 39% 500g 19,50 EEK Vesi, taimsed õlid 25%, petipiimapulber, tärklis, emulgaatorid, sool 0,3%, säilitusaine kaaliumsorbaat, happesuse regulaator E330, looduslähedane lõhna- ja maits...

Toit → Toiduainete õpetus
10 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Klassikalised salatid

4. juuli 1924 Cardini pani salati kokku toorainest, mis oli tal köögis alles jäänud kiirest nädalavahetusest. Valmistas salati klientide silme all. Caesar Cardini Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Caesari salat Segasalat tomatitest ja rohelistest ubadest kaetud tuunikala ja ansoovistega ja valatud üle vinigrettega. Serveeritakse salatipadjal. Kõvaks keedetud muna ja oliivid. Pärit põhja Prantsusmaalt. Nimi tuleneb teatud kindlate toorainete kasutamisest, mida Nizza kokad Prantsusmaal serveerivad teiste toitude kõrvale. Nizza salat Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kohvi sortiment

Seda ei toodetud tööstuslikult kuni 1938. aastal alustas sellega Nescafe. Lahustuva kohvi kvaliteet ja erinevused on aastate jooksul tugevasti kasvanud ning võime valmistada hea tassi kohvi tänapäeva toodetest. Lahustuval kohvil on mitmeid eeliseid värskelt keedetud kohvi ees. See säilib kauem värskena ning selle maitset on ükskõik kui kõvasti üritades raske rikkuda, kuid peamine ­ see on kiire, odav ja puhas. Lahustuvat kohvi toodetakse just nagu kõiki teisi kohve jahvatatud ubadest. Esimeses faasis valmistatakse kohvi kontsentraat, millest on eemaldatud vesi, kas kuumusega, tuntud kui piserdusega kuivatatud või külmutusega, et toota lahustuv pulber või graanulid. Dehüdreerimise protsessi kestel võivad kohvi maitsed kaduda, kuid need püütakse kinni ja taastatakse töödeldud kohvis. Lahustuv kohv on kuivatatud kohviekstrakti pulber, mis lahustub vees. Sellel on küll kohvi maitse, kuid nõrk aroom. Näited: Jacobs ; Nescafe classic

Toit → Toiduainete õpetus
77 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

GRUUSIA

Kui ikka pakutakse, siis kõige kõrgematel riiulitel seisvat märjukest ning parimaid palasid rahvuslikust külmutuskapist. Kui grusiinide peamiseks lihaeelistuseks on lammas, siis pidulauale marineeritakse nii veist kui siga, keedetakse sülte ning tehakse kõiksuguseid hautisi, kooke ja loomulikult hinkalisid. Gruusia rahvustoidud . Hinkalid Hartso Hatsapuri Gruusia rahvustoidud Toite, mis Gruusiaga seostub, on terve plejaad: Lobio - punastest ubadest salat. Hartso - tugev riisi ja lambalihasupp. Sikhirtma - kerge ning maitsev kanasupp. Chizhi-pizhi - võis ja munas praetud maks ja põrn. Saslõkk - tallest kerge äädika marinaadiga küpsetatud roog. Hatsapuri - pirukas suluguni juustuga. Hinkalid- suured liha täidisega pelmeenid Kliima Kliima Enamik Gruusiast on peamiselt niiske subtroopiline kliima. Kuumad ja niisked suved on tüüpilised. Gruusia subtroopika sõltub laiuskraadist

Turism → Turism
22 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Kolesterool toidus

Letsitsiin - on membraanide komponent, mis tasakaalustab kolesterooli toidus. Aed-, puu- ja juurvilju, sojaube, jogurtit, keefiri, kakaod, pähkleid, seemneid jne, kuna need on kolesteroolitaset langetavad toiduained. Soovitav on süüa ka taist liha ja juua petijooki, kuna need sisaldavad letsitiini. Mida soovitan süüa/juua antud kliendirühmale? Tähtis on ka vitamiin B4 ehk koliin, mida saame munakollasest, makrellidest, sardiinidest, kaunviljadest, sojast, hernestest ja ubadest. Tähtis on ka veel vitamiin B8 ehk inositool, mida saame põhiliselt kartulitest ja maisist. Kala, kuna see on südamele väga hea. Mida ei soovita süüa/juua antud kliendirühmale? Kolesteroolirikkamaid toite/toitaineid, nagu rasvane piim, hapu- ja rõõskkoor, või, rasvane kohupiim, jäätis, vähid, krabid, austrid, rasvane sealiha jne. Vutimune, kuna nad ei langeta kolesteroolitaset ja neil on kõrgem kolesteroolitase kui kanamunadel.

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Kohvisortiment erinevate tunnuste alustel

1938. aastal alustas sellega Nescafe. Lahustuva kohvi kvaliteet ja erinevused on aastate jooksul tugevasti kasvanud ning võime valmistada hea tassi kohvi tänapäeva toodetest. Lahustuval kohvil on mitmeid eeliseid värskelt keedetud kohvi ees. See säilib kauem värskena ning selle maitset on ükskõik kui kõvasti üritades raske rikkuda, kuid peamine – see on kiire, odav ja puhas. Lahustuvat kohvi toodetakse just nagu kõiki teisi kohve jahvatatud ubadest. Esimeses faasis valmistatakse kohvi kontsentraat, millest on eemaldatud vesi, kas kuumusega, tuntud kui piserdusega kuivatatud või külmutusega, et toota lahustuv pulber või graanulid. Dehüdreerimise protsessi kestel võivad kohvi maitsed kaduda, kuid need püütakse kinni ja taastatakse töödeldud kohvis. Lahustuv kohv on kuivatatud kohviekstrakti pulber, mis lahustub vees. Sellel on küll kohvi maitse, kuid nõrk aroom. 3.1.1 Nescafe - Lahustuv kohv Gold 100 g

Majandus → Majandus
11 allalaadimist
thumbnail
6
doc

TOIDUHÃœGIEENI KOOLITUS

kümme päeva peale paranemist (vale) 7. Kõige sagedasemaks toidumürgistuse põhjuseks on... : vesi (vale) bakterid (õige) kemikaalid (vale) mürgised taimed (vale) 8. Mittemikrobioloogilise toidumürgistuse võib saada millistest toiduainetest? : sügisesest kartulist (vale) mõnede loomade teatud organitest (neerupealistest) (õige) ploomidest ja kreekidest (vale) konserveeritud ubadest (vale) 9. Millist riietust peab toidukäitleja kandma? : firma sümboolikaga riideid (vale) sobivat ja puhast tööriietust (õige) steriliseeritud riideid (vale) valgeid riideid (vale) 10. Millisel temperatuuril võib säilitada sügavkülmas külmutatud toite (kuni 3 kuud)? : -10 kraadi (vale) -18 kraadi (õige) -25 kraadi (vale) -6 kraadi (vale) 11. Kas toidukäitlemise ruumides võib suitsetada? :

Toit → Toiduhügieen
495 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Reisiplaan

Reisiplaan Sihtpunkitks on Inglismaa pealinn London. Tulemas on kultuurireis. Reisi pikkus on kaks nädalat. London on suuruselt teine linn Euroopas. Peale New Yorki tähtsaim rahandus- ja kaubanduskeskus. Ning Rotterdami järel Euroopa suurim sadamalinn. Londoni pindala on 1579 km². Elanikke on peaaegu 8 miljonit. Linnas külastatakse suuremaid turismiobjekte, käiakse läbi kaubanduskeskused ja tutvutakse ka ööeluga. Üldiselt on Suurbritannia kliima mõõdukalt pehme ja väga muutlik. Vihma peetakse Inglismaa ilma sünonüümiks ja seda sajab kogu aasta suhteliselt ühtlaselt. Temperatuur ei ole nii madal, kui geograafiline asend eeldab. Atlandi ookean mahendab nende laiuskraadide külma. Tallinnast saab otse lennuga Inglismaale, Gatwicki lennujaama, umbes kolme tunniga. Gatwick on Londonist 24 km kaugusel. Lennujaam kesklinnast asub pooletunnise rongisõidu kaugusel. Gatwick Express on hea valik kesklinna ...

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Menüü koostamise alused

7.Rahvusvaheliselt tuntud hommikusöögimenüüd, kirjelda. *mandrieine- continental breakfast menüüs on: kohv ja tee piim röstsai või kukkel croissant-lehttaignast sarvesai marmelaad või mesi * Inglise hommikueine- English breakfast kohv ja tee piim röstsai marmelaad või keedis praetud sink või peekon praetud monad * Täielik inglise hommikueine menüüs lisatakse või puuviljamahl viljatooted kuumadsuupisted(pastast, köögiviljadest, ubadest, vorstikestest) * Hiline hommikusöök ehk brunch Ameerika päritolu pühapäevane hommikusöök, mis toimuv tavaliselt kogu perele Toimuvad puhkepäevadel kella 11- 15 restoranides menüüse sobivad kõik toidud, joogid mida pakutakse rikkaliku hommikusöögi mneüüdes, lisaks kergemad lõunasöögi raod. 8.Milliseid erivajadustega menüüsi teate, iseloomusta. Vegetaarne menu( taimetoidumenüü) Gluteenitu menu(tervavilja valk) nisu, rukkis, oder, kaer Laktoositu menu( Tsöliaakia)

Toit → Toitlustus
82 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Unit 5 words

maisihelbetest ja mõslist, tassist teest, mustast kohvist,või apelsini mahlast ja röstsaiast moosiga. Suur-britannias suupisteid nt kartulikrõpse, šokolaadi, maiustusi ka kooke süüakse teiste toitude vahel. Briti lapsed söövad rohkem maiustusi kui ükski teine rahves Kala ja kartul on samuti brittide lemmikud. Lõuna on kerge söök mida süüakse kas koolis või tööl. Tavaline lõuna koosneb salatist, võileivast ja küpsetatud kartulist ja ubadest. Õhtusöök on põhiline söök päevas ja koosneb kahest osast- kala ja kartul juurviljadega ja magustoidust või puddingust. 60% briti kodudest kasutavad mikrolaine ahju küpsetamiseks eelnevalt pakitud ja küpsetatud toit on eriti laialt levinud briti inimeste seas. Sageli itaalia, indi a ja hiinax Brilliant suurepärane särav väljapaistev Eccentric-veider Fan lehvik Earnest- tõsine Quick- terane, elav Broken murtut kokkuvarisenud Value väärtus hind

Keeled → Inglise keel
2 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Mehhiko rahvusköök

austusega. Argipäevane põhisöömaaeg leiab aset hilisõhtul ning algab tavaliselt supiga, mis peaaegu alati sisaldab tomatit ja spagette ning sageli tortiljaribasid. Supile järgneb taldrikutäis riisi või keedetud spagette ja alles pärast seda tuleb põhiroog, mille üks osa on traditsiooniline oahautis või pannil õliga üle praetud ja seejärel kahvliga pudruks vajutatud oalisand punastest või pruunidest ubadest. Järelroaks tuuakse lauale puuvili või magusa täidisega tortiljad, väga armastatud on ka magusad tarretised, pudingid ja mussid, mis sageli sisaldavad puuvilju, shokolaadi ja kaneeli. Põhitoiduaine on mais, millest küpsetatakse õhukese pannkoogiga sarnanevaid lameleibu ehk tortiljasid. (NB! Hispaanias tähendab tortilla hoopis rohkete lisanditega munarooga). Tortilja leiab laialdast kasutamist hautiste ja segude pakkimiseks, suupisteks, ribadeks

Toit → Kokandus
42 allalaadimist
thumbnail
14
docx

TOIDUHÃœGIEENIKOOLITUS INTERNETIS EKSAM

clostridium (vale) 19. Milliseid mikroorganisme kasutatakse toiduainetööstuses? : salmonellad (vale) kolibakterid (vale) pärmiseened (õige) hallitusseened (vale) 20. Mittemikrobioloogilise toidumürgistuse võib saada alljärgnevatest toiduainetest... : sügisesest kartulist (vale) mõnede loomade teatud organitest (neerupealistest) (õige) ploomidest ja kreekidest (vale) konserveeritud ubadest (vale) 21. Mida tähendab märge "kõlblik kuni 01.03.2012a." ? : kaupa võib realiseerida kuni 01.03.2012a. (õige) peale 01.03.2012a. võivad kaupa osta vaid oma töötajad (vale) peale 01.03.2012a. võib kaupa realiseerida vaid allahinnatult (vale) kaupa võib müüa peale 01.03.2012a. kui see on visuaalselt tuvastatud kõlblikuks (vale) 22. Milliseid objekte te desinfitseerite kõige sagedamini? : põrandaid ja seinu (vale)

Toit → Töötervishoid ja tööohutus
333 allalaadimist
thumbnail
10
doc

TOIDUHÃœGIEENIKOOLITUS eksam

ainult toidukäitlemisruumides (vale) välisukse kõrval (vale) 5. Mikroobid vajavad oma elutegevuseks kindlasti... : suhkurt (vale) niiskust (õige) õhku (vale) valgust (vale) 6. Mittemikrobioloogilise toidumürgistuse võib saada alljärgnevatest toiduainetest... : sügisesest kartulist (vale) mõnede loomade teatud organitest (neerupealistest) (õige) ploomidest ja kreekidest (vale) konserveeritud ubadest (vale) 7. Kõige sagedasemaks toidumürgistuse põhjuseks on... : vesi (vale) bakterid (õige) kemikaalid (vale) mürgised taimed (vale) 8. Millist haigust nimetatakse nn. mustade käte haiguseks? : botulism (vale) düsenteeria (õige) salmonelloos (vale) clostridium (vale) 9. Millisel temperatuuril võib säilitada sügavkülmas külmutatud toite (kuni 3 kuud)? : -10ºC (vale) -18ºC (õige)

Toit → Toiduhügieen
673 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toiduhügieenikoolituse eksam 2019 Juuni

13. Peale seda, kui toitlustusettevõtte töötaja oksendab ja kõht on lahti võib ta tööle minna... niipea, kui tal on parem (vale) niipea, kui arst on teda tööle kirjutanud (õige) nädal peale paranemist (vale) kümme päeva pärast paranemist (vale) 14. Mittemikrobioloogilise toidumürgistuse võib saada alljärgnevatest toiduainetest... sügisesest kartulist (vale) mõnede loomade teatud organitest (neerupealistest) (õige) ploomidest ja kreekidest (vale) konserveeritud ubadest (vale) 15. Külmkapis tuleb hoida toitu temperatuuril kuni... +2 kraadi (vale) +4 kraadi (vale) +6 kraadi (õige) +10 kraadi (vale) 16. Milliste vahenditega saab toitlustusettevõttes kõige paremini ära hoida hiiri ja rotte? pidades kassi (vale) kasutades rotimürki ja lõkse (vale) ladustades toidukaupa korrapäraselt riiulitel ja kappides ning hoides puhtust (õige) pannes pimedates ruumides tuled põlema (vale) 17. Valmistooteid tuleb säilitada eraldi toorainest, kuna...

Toit → Toiduhügieen
409 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toitumine

eelkõige valida see hallikam sest se võib küll tunduda kuivanud aga see on oluliselt tervislikum, need roosad ning hea väljanägemisega vorstid ning singid sisaldavad palju kahjulike aineid milleks on nt. värvained st. et see vorst/sink on sõna otseses mõttes roosaks värvitud. VALGUD: Valgud on keharakkude ehitusmaterjal ning organismi kaitsja, valgud ei kogune tagavaraks.Valke saame lihast, kalast, munadest, kohupiimast, jogurtist ja teistest piimatoodetest ka hernetest ja ubadest. Neil inimestel kellel on valgupuudus organismis käsitakse teha tooresse munasse väike auk ning toores muna sealt seest välja imeda. VITAMIINID: Vitamiinid on meie väga vajalikud just nemad mõjutavad meie organismi kasvamist ning arengut ja tugevdavad organismi kuid nad ei säili organismis kaua.Vitamiine saame teraviljatoodetest, värskest taimsest toidust, puuviljadest ning juurviljadest.Samuti on võimalik ka vitamiini puudusel süüa apteegist ostetud vitamiinseid lisandeid.

Meditsiin → Terviseõpetus
25 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Bioaktiivsed ained - vitamiinid, ensüümid, hrmoonid

Ensüümide struktuur: aktiivtsenter (reaktsioonide keskus) ja üldvalguline osa annab ensüümile kuju ja stabiilsuse. Vitamiinid jaotuvad veeslahustuvateks (C, H, B), rasvlahustuvateks (K, A, D, E). Kokku on üle 20 vitamiini. Vitamiinide ülesandeks on ensüüme aktiveerida, mõjutada ainevahetust. A vitamiin on vajalik silmadele, nahale, kehakasvuks ja elujõuks. Seda leidub porgandist, munast, paprikast. B vitamiin on vajalik närvisüsteemile, nahale, juustele, küüntele ja seda leidub ubadest, pärmist, meest, piimast. C vitamiin on vajalik immuunsüsteemile, haavade paranemisele, luude ja hammaste kasvuks ning veresiintele. Seda leidub puu- ja köögiviljadest. D vitamiin on vajalik Ca ja P ainevahetuseks ning luude arenguks. Seda leidub lihast, munast, piimast. E vitamiin on vajalik aneemia vältimiseks, assimilatsiooni regulatsiooniks ja näärmete tööks. Seda leidub munas, pähklites. K vitamiin on vajalik vere

Bioloogia → Bioloogia
20 allalaadimist
thumbnail
15
odp

Portugali köök

kuid väga maitsev. Carne de porco a Alentejana koosneb rannakarpidest ja sealihast koos paprika ja küüslauguga. Espetada mista on Portugali versioon shish-kebabist: looma-, lamba- ja sealihatükid vardas. Feijoada on Brasiilia, Portugali kunagise asumaa rahvustoit. Portugalis ei ole selle söömine nii keerukas ja rituaalne kui roa kodumaal, ent on endiselt tõesti peenemaitseline hautis seajalgadest ja vorstikestest, valgetest ubadest ja kapsast. Enamik Portugali liharoogi käib kokku nii riisi kui ka kartulitega. Uluki-ja linnuliha Frango ehk kana on väga populaarne ning sellest valmistatakse hulgi erinevaid roogi - hautatakse veinikastmes, praetakse, röstitakse, grillitakse hõrgutavalt krõbedaks. Mõned restoranid on spetsialiseerunud uluki- ja metslinnulihale - codorniz (vutt), perdiz (põldpüü), lebre (jänes) ning isegi javali (metssiga). Koloniaaltoidud

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
18 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Mehhiko köök

Söögikombed Toidusse ja söömisesse suhtutakse Mehhikos tõsiduse ja austusega. Argipäevane põhisöömaaeg leiab aset hilisõhtul ning algab tavaliselt supiga, mis peaaegu alati sisaldab tomatit ja spagette ning sageli tortiljaribasid. Supile järgneb taldrikutäis riisi või keedetud spagette ja alles pärast seda tuleb põhiroog, mille üks osa on traditsiooniline oahautis või pannil õliga üle praetud ja seejärel kahvliga pudruks vajutatud oalisand punastest või pruunidest ubadest. Järelroaks tuuakse lauale puuvili või magusa täidisega tortiljad, väga armastatud on ka magusad tarretised, pudingid ja mussid, mis sageli sisaldavad puuvilju, shokolaadi ja kaneeli. Põhitoiduaine on mais, millest küpsetatakse õhukese pannkoogiga sarnanevaid lameleibu ehk tortiljasid. (NB! Hispaanias tähendab tortilla hoopis rohkete lisanditega munarooga). Tortilja leiab laialdast kasutamist hautiste ja segude pakkimiseks,

Toit → Köögi õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
16
pdf

GMO teadlikkus

TOIDUÕLI Koostis: rafineeritud sojaõli, valmistatud geneetiliselt muundatud sojaubadest. Päritolumaa Saksamaa. Müüja: Baltazar Trading AS. SÄÄSTUÕLI Koostis: 100% rafineeritud toiduõli, valmistatud geneetiliselt muundatud sojaubadest. Toodetud Belgias Eesti Tarbijateühistu Keskühistu tellimusel. EUROSHOPPER 100% taimne õli, toodetud geneetiliselt muundatud sojaubadest Edasimüüja Eestis: AS "RIMI EESTI FOOD" OMILI Koostis: 100% sojaõli, valmistatud geneetiliselt muundatud ubadest Maaletooja: AS "Claire Foods OILIO TOIDUÕLI Koostis: sojaõli, valmistatud geneetiliselt muundatud ubadest Maaletooja: AS "Claire Foods" Eestis müügil olevad GM margariinid: Margariin Aima Koostis: vesi, loomsed rasvad ja sojaõli (toodetud geneetiliselt muundatud sojaubadest) (25%) Valmistaja: UAB Vilniaus margarino gamylda, Leedu Eestis müügil olevad GM toidud: Smaklin küpsised Koostis: sisaldavad GM õli Valmistaja: OÜ Smaklin 8 8 http://www.eko.org.ee/gmo/index.php

Keemia → Keemia
27 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Mehhiko köök

Toidusse ja söömisesse suhtutakse Mehhikos tõsiduse ja austusega. Argipäevane põhisöömaaeg leiab aset hilisõhtul ning algab tavaliselt supiga, mis peaaegu alati sisaldab tomatit ja spagette ning sageli tortiljaribasid. Supile järgneb taldrikutäis riisi või keedetud spagette ja alles pärast seda tuleb põhiroog, mille üks osa on traditsiooniline oahautis või pannil õliga üle praetud ja seejärel kahvliga pudruks vajutatud oalisand punastest või pruunidest ubadest. Järelroaks tuuakse lauale puuvili või magusa täidisega tortiljad, väga armastatud on ka magusad tarretised, pudingid ja mussid, mis sageli sisaldavad puuvilju, shokolaadi ja kaneeli. Põhitoiduaine on mais, millest küpsetatakse õhukese pannkoogiga sarnanevaid lameleibu ehk tortiljasid. (NB! Hispaanias tähendab tortilla hoopis rohkete lisanditega munarooga). Tortilja leiab laialdast kasutamist hautiste ja segude pakkimiseks, suupisteks, ribadeks lõigatuna

Toit → Kokandus
149 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Brasiilia riigi ülevaade

ja kohvi Hollandisse. Sisse veetakse toornaftat Saudi Araabiast ja Nigeeriast, ravimeid USA-st ning mineraalväetisi Saksamaalt ja Kanadast. Brasiilia rahvusköök Brasiilia köök on sama varieeruv kui tema geograafia ja kultuur. Kuigi siin on palju kohalikku päritoluga sööke, on palju toodud kaasa ka immigrantide poolt. Brasiilia rahvustoit on feijoada , suur ports pajarooga, mis on tehtud mustades ubadest ja sealiha lõikudest (kõrvadest, nukkidest), vorstist ja kuivatatud loomalihast. Seda serveeritakse riisiga, garneeringuks on veidi rohelist ning lõigutud apelsinid. Seda restoranides tavaliselt ei pakuta, kuid nendes mõnedes , mis seda teevad, pakutakse seda tavaliselt kolmapäeviti ja laupäeviti. Selle söömisel peab olema alguses veidi ettevaatlik, et kõht selle ,,raske" toiduga harjuks. Isegi brasiillased ise söövad seda säästlikult. Sellega koos soovitatakse proovida brasiilia

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
15
docx

REFERAAT MEXICO

Peaaegu kunagi ei puudu hommikusöögi menüüst muna mitmesuguste lisanditega. Lisandid ja kastmed on sageli väga teravamaitselised. Mehhiko söögid-joogid on paljudele tuttavad kogu maailmas levinud TexMex versioonis. Tegelikul mehhiko köögil pole sellega eriti palju ühist. Põhitoiduaine on muidugi mais. Tähtsal kohal on Mehhiko köögis muidugi tsilli e. jalapeno-pipar ja mitut värvi ning erineva suurusega oad. Ubadest tehtud paks salsa kõib igasöögikorra juurde ja saadab teid kõikjal, nagu ka tequila ja margarita. Kraanivesi ei ole enamasti joodav. Nii joomiseks kui ka hammaste pesemiseks on soovitav kasutada pudelivett. Sama kehtib ka näiteks puuviljade pesemise kohta. Puhastatud vett müüakse marketites, hotellides. 5 VÄÄRIKUS JA ETIKETT MEXICOS Mehhiklased tahavad igal ajal väärikad ja teiste poolt lugupeetud olla. Nende mõistes

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Vitamiinid

Spetsialistide arvates pole mõtet kokku arvutada toiduks kasutatud beetakarotiinirikkaid (A-provitamiin) porgandeid, kollaseid ja punaseid aed- ning tumerohelisi lehtköögivilju, kuid maksa võiks süüa mitte rohkem kui kord-paar nädalas. Ettevaatlik peaks olema toidulisandite ja kompleksvitamiinide tarvitamisega. B-vitamiin B-grupi vitamiinid: tiamiin, riboflaviin, niatsiin. Nende varumiseks võtke oma menüüsse rohelised lehtköögiviljad, toidud lihast ja ubadest, tangupuder, täisteraleib, maksavorst, lahja juust, päevalilleseemned, arahhiis, kuivatatud aprikoosid. C-vitamiin C-vitamiin on asendamatu kollageeni ehitaja. See imepärase toimega aine aitab nahal säilida elastse, pehme, õrna ja siledana. C-vitamiini sisaldavad tsitrusviljad, paprika,tomat, kiivi, peet, sibul, puu-ning aedviljad. C-vitamiinil (askorbiinhape) on tähtis osa side- ja kaitsekoe moodustumisel. Haavad paranevad kiiremini ning soodustab raua moodustumist organismis

Bioloogia → Bioloogia
51 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Mehhiko köögist - powerpoint

pakkimiseks, suupisteks, ribadeks lõigatuna suppide sees ning muidugi ka lihtsalt leivana. Toitude eripära Argipäevane põhisöömaaeg leiab aset hilisõhtul ning algab tavaliselt supiga, mis sisaldab tomatit ja spagette ning tortiljaribasid. Supile järgneb põhiroog, mille üks osa on traditsiooniline oahautis või pannil õliga üle praetud ja seejärel kahvliga pudruks vajutatud oalisand punastest või pruunidest ubadest. Järelroaks tuuakse lauale puuvili või magusa täidisega tortiljad. Väga armastatud on ka magusad tarretised, pudingid ja mussid, mis sageli sisaldavad puuvilju, shokolaadi ja kaneeli. Toitude eripära Tähtis komponent on tortiljad, maisi või nisujahust õhukesed leivakesed, mis täidetakse erinevate täidistega. Valmistatud mitmel erineval viisil, on neil ka eri nimed:

Geograafia → Geograafia
25 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduainete mikrobioloogia kordamisküsimused ja -vastused

listeriolüsiin. Seega bakter pääseb fagosoomist raku tsütoplasmasse enne, kui lüsosoomi lüütilised ensüümid fagosoomi vabastatakse. Paljunemine: Paljuneb nii sooles kui epiteelirakkudes. 10. Millised mikroorganismide rühmad osalevad kakao viljade fermentatsioonis? Pärmid, piimhappebakterid, äädikhappebakterid, perekond Bacillus 11. Milleks on vajalik kakao viljade fermentatsioon? Säsi veeldumiseks ja eraldumiseks ubadest ning kakaoubade spetsiifilise maitse tekkeks 12. Milliseid toksiine produtseerib B. Cereus ja kuidas need toimivad? Gastroenteriite põhjustavad: 1. Termostabiilne enterotoksiin: ETE (Emetic toxin) · Haigus kulgeb oksendamisega (emeetiline vorm) · Toksiini toimemehhanism ebaselge 2. Termolabiilsed enterotoksiinid: Nhe (Diarrheagenic enterotoxin), HBL (Hemolytic Enterotoxin)

Toit → Toiduainete mikrobioloogia
105 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Kohvi referaat

kohvimarjad vees uuesti pehmeks ning sõid koos leotusveega ära. Gahwa tähendas arvatavasti tolleaegses keelepruugis unepeletajat. Ubade röstimise idee tuli juhuslikult tulistele sütele kukkunud ja hõrgutavalt lõhnanud kuivatatud marjadest. Ühe variandi kohaselt olevat oad meelega tulle visanud ka kloostriülem, kes pidanud neid saatana kiusatuseks. Samuti on levinud versioon, mille järgi olevat nii kohvi röstimise kui purustatud ubadest kohvijoogi valmistamise leiutanud hoopiski türklased. Taimest Esimene tööstusliku tähtsusega kohvitaim oli Coffea Arabica. Ta kasvab 7-8 m kõrguseks, kuid kultuurtaimed lõigatakse 2-4 meetri pealt maha, et saavutada laiust. Kohvi lehed on 10- 15 cm pikad ellipsoidid, läikivalt tumerohelised heledama alapoolega. Õied kerkivad taime harudest koos lehtedega. Valgel kohviõiel on viis õielehte ja lõhn, mis meenutab jasmiini. Õite eluiga on ainult 2 - 3 päeva

Toit → Toiduainete õpetus
40 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Probiootikumid

1,5 tl soola 1 liitri kohta. Sulgeda purk tihedasti kaanega ja asetada sooja kohta, mis on otsesest päikesevalgusest eemal. Lasta seista kolm päeva, kuni purgis hakkab toimuma mullitamine. Seejärel vii purk keldrisse või jahedasse kohta ja laste enne avamist kuus nädalat seista. Kui sa oled purgi juba avanud, siis hoia seda külmikus. 7. Miso Miso is on jaapanist pärit toiduaine, mis on tuntud oma seedimist parandava toime tõttu. Seda valmistatakse fermenteeritud rukkist, ubadest, riisist või kaerast. Arvatakse, et miso aitab tasakaalustada keskkonna saastatusetoimet kehas, mõjudes alkaliseerivalt ja peatades kantserogeensete ainete toimet. Segades supilusikatäie misopastat kuuma veega, saate kiire ja toitva probiootikumide poolest rikka supi. 8. Tempeh Tempeh on fermenteeritud sojatoode, mis sisaldab B12 vitamiini ja kõiki asendamatuid aminohappeid. Pärast leotamist ja keetmist segatakse sojaoad

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
33
odp

KOHV- joogiõpetus

keskenduda ja tõstab töö efektiivsust, kuid vähendab ka reaktsiooniaega. Sageli kasutatakse seda ka naha toonust tõstvate kreemide koostisosana. Kohviubade röstimise viisid Euroopa röst ­ kaks osa tugevalt röstitud ube segatakse kokku ühe osa keskmiselt röstitud ubadega. Prantsuse röst ­ tugevalt pruunistatud oad, millest valmistatakse keskmisest kangemat kohvi. Itaalia röst ­ mustjaspruuniks röstitud ubadest saadud mõrkjat ja tumeda maitsega tooret kasutatakse espressokohvi valmistamisel. Viini röst ­ kokku segatakse võrdsetes kogustes tugevalt ja keskmiselt röstitud ube. Ameerika röst ­ keskmises kuumuses töödeldud mõõdukalt pruunistatud kohvioad Kohv on ülemaailmne tarbeaine Kohvi tähtsust maailma majanduses ei saa üle hinnata. See on üks väärtuslikumaid esmatarbekaupu maailmakaubanduses, jäädes paljude aastate vältel

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Kohvipuu

Talub teiste kohvipuudega võrreldes paremini kuivust. Excelsa kohvi kofeiinisisaldus on 0,8-1,9%. (H. Kiik, Maailma Viljad, 1989) 7 3 Kohv kui jook Kohvi levitamise au kuulub niisiis araablastele, kes tänu C. Linné'le on jäädvustatud puu ladinakeelses nimetuses COFFEA ARABICA. Algul kasutati kohvi ravimina ja joogina palverännakutel. Esialgu valmistati jooki röstimata ubadest. 16. sajandiks olid araablased avastanud, kui aromaatne jook tuleb küpsetatud kohviubadest. Ergutava võlujoogi tarvitamine levis kiiresti - jooki pakuti kõikidel idamaa turgudel. Mekas avati esimesed kohvikute eelkäijad, kus teenindati vaimulikke ja õpetlasi. Kohvi joomine levis sedavõrd, et hakkas palvetamist segama. Mekas ja mitmes teises paigas keelati õigeusklikel uimastava joogi tarvitamine. Keelud ei suutnud kohvi levikut takistada. 16

Bioloogia → Bioloogia
26 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

KONDIITRITOOTED Liigitatakse: - puuvilja-marja kondiitritooted - karamell - iiris, drazee, martsipan - kompvekid, sokolaad - halvaa ja teised idamaised maiustused - dieet- ja raviotstarbelised maiustused - jahust kondiitritooted Puuvilja-marja kondiitritooted · keedis - puuviljad, marjad säilitavad kuju - on ühtlaselt jaotunud siirupis · dzemm - määret meenutav zeleetaoline konsistents - koosneb katkikeenud puuviljadest ja marjadest · konfitüür - zeleetaoline konsistents - - marjad ja puuviljad säilitavad kuju · povidlo - ühtlane konsistents, ei tohi olla seemneid - seemneviljalistest paks, tihe - luuviljalistest pehmema konsistentsiga - maitselt hapukas-magus, suhkrusisaldus eelmistest natuke madalam · puuviljad-marjad suhkrus · zelee - läbipaistev, sülditaol...

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
8
docx

BIOLOOGIA: elemendid

süsinik, hapnik, lämmastik ja vesinik. Taimede kontekstis räägitakse mõnikord ka makrotoiteelementidest. Väävel Väävel kuulub inimkeha ainevahetuse võtmeühendite ehitusse ja sidekudede ehitusstruktuuridesse. Väävlit saame vägagi erineva päritoluga toiduainetest. Rohkesti on väävlit munades, piimatoodetes (juust, kohupiim), lihas ja kalas. Taimedest on väävlirikkad sinep, küüslauk ja sibul, karulauk, mädarõigas. Väävlit võib saada mitmesugustest pähklisortidest, ubadest ja kapsastest. Teraviljades ja teraviljatoodetes on väävlit suhteliselt vähe. Veidi on väävlit ka tööstuslikult toodetud kuivatatud puuviljades (nende konservandina kasutatakse sulfiteid). Väävlit on vaja naha, juuste, küünte, liigeste, kõhrede normaalses ehituses ja talitluses, paljude valkude ehitusvõime hoidmiseks, immuunsüsteemi stimuleerijana, kasvuhormooni sünteesiks, luukoe ehituses, kehavõõraste ühendite (paljud raviained) kahjutuks tegemiseks maksas.

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Karbonüülühendid: aldehüüdid ja ketoonid

4. KT materjal Karbonüülühendid: aldehüüdid ja ketoonid II kursus Aldehüüdid Ketoonid Kui karbonüülrühm CO on seotud 1H ja Kui karbonüülrühm CO on seotud kahe C 1C aatomiga on aatomiga on tunnusrühmaks aldehüüdrühm -CHO tunnusrühmaks ketorühm -CO- rühm ketoonide üldvalem on R-CO-R (R ­on süsivesinikrühm) H H+1 H ­ C ­ C+1 = O-2 CH3 - CO - CH3 H Nimetuse tunnuslõpuks -aal Nimetuse tunnuslõpuks -oon Tuntumad ained on metanaal ja Tuntum aine on atsetoon etanaal Aldehüüdide nimetused tuletatakse süsivesinike nimetusest, kus eesliide näitab C aatomite arvu valemis. Metanaal HCHO Etanaal CH3CHO Propanaal C2H5CHO Buta...

Keemia → Orgaaniline keemia
55 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Referaat: Å okolaad

Cortez` Mehhiko vallutamise päevil. Christoph Kolumbus naasis Uuest Maailmast 1502. aastal, tuues Hispaania kuningale külakostiks muu hulgas kakaoube, kuid siis ei äratanud need kelleski suurt huvi. 20 aastat hiljem oli hispaania väepealikul Cortezel, kes saabus vallutusretkelt Mehhikost, omakorda kaasas kakaooad. Cortez oli asteekide valitseja Montemuzuma õukonnas näinud, kuidas valitsejale valmistati röstitud ja jahvatatud ubadest külma jooki. Joogi maitsestamiseks kasutati erinevaid kohalikke maitseaineid. Montezuma pruukis seda ,,jumalate toitu" 50 tassitäit päevas. (Suitsu, 2004) Hispaania kuningale uus jook meeldis, kuigi oli pisut mõruvõitu. Nii lisasidki magusalembesed hispaanlased sellesse suhkrut, kaneeli ja aniisi. Lisaks serveerisid nad seda kuumalt. Hispaania kuningakoja meelisjoogi valmistamise oskust suudeti hoida peaaegu 100 aastat saladuses, kuni see Prantsusmaale jõudis

Toit → Kokandus
41 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Å okolaad

Cortez` Mehhiko vallutamise päevil. Christoph Kolumbus naasis Uuest Maailmast 1502. aastal, tuues Hispaania kuningale külakostiks muu hulgas kakaoube, kuid siis ei äratanud need kelleski suurt huvi. 20 aastat hiljem oli hispaania väepealikul Cortezel, kes saabus vallutusretkelt Mehhikost, omakorda kaasas kakaooad. Cortez oli asteekide valitseja Montemuzuma õukonnas näinud, kuidas valitsejale valmistati röstitud ja jahvatatud ubadest külma jooki. Joogi maitsestamiseks kasutati erinevaid kohalikke maitseaineid. Montezuma pruukis seda „jumalate toitu“ 50 tassitäit päevas. (Suitsu, 2004) Hispaania kuningale uus jook meeldis, kuigi oli pisut mõruvõitu. Nii lisasidki magusalembesed hispaanlased sellesse suhkrut, kaneeli ja aniisi. Lisaks serveerisid nad seda kuumalt. Hispaania kuningakoja meelisjoogi valmistamise oskust suudeti hoida peaaegu 100 aastat saladuses, kuni see Prantsusmaale jõudis

Toit → Toiduained
9 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Referaat - Kohv

võrrelda mõnede maailma heade ja alahinnatud kohvidega nagu parimad Sumatra, Guatemala ja Keenia sordid. Kona hind on tekitanud Jamaica Blue Mountaini sündroomi - hulk tööstuslikke röstijaid toodab Kona stiilis kohvi, Kona segukohvi ja kohvi, millel nimeks Kona, kuid mis koosneb suures osas Kesk-Ameerika ubadest. 1991. aastal Havail müüdud Kona segudes oli kusagil 5 % tegelikku Konat. Seadus näeb minimaalseks protsendiks ette vähemalt 51%. Hoolimata Konat ümbritsevatest ümberkorraldustest on see ainulaadne ja väärtuslik Ameerika nähtus, kõige ehtsamalt keskmise bodyga, tuntavalt happeline, peene veinise tooniga, rikkaliku maitsega ja värskena vallutavalt aromaatne. Kui sulle

Toit → Joogiõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Gruusia köök

Külalislahkus räägib ka sellest, mida süüakse. Kui ikka pakutakse, siis kõige kõrgematel riiulitel seisvat märjukest ning parimaid palasid rahvuslikust külmutuskapist. Kui grusiinide peamiseks lihaeelistuseks on lammas, siis pidulauale marineeritakse nii veist kui siga, keedetakse sülte ning tehakse kõiksuguseid hautisi, kooke ja loomulikult hinkalisid. Toite, mis Gruusiaga seostub, on terve plejaad. Näiteks lobio, mis on punastest ubadest salat, mida igal pool muu toidu kõrvale pakutakse. Põline Gruusia roog, mida saab valmista miljonil erineval viisil ning iga perenaine on oma versiooni salatist loonud. On variante, kus on terved oad, mida maitsestatud veiniäädikate ja vinegrettidega, on püreestatud variante, mis kokku segatud marineeritud ploomidega või segatud kokku kõige muu salatilisega. Põhilised maitseomadused salatile tulevad aga maapähklist. Gruusias tuuakse supi tellimuse peale lauda leem nimega hartso

Toit → Toit ja toitumine
7 allalaadimist
thumbnail
6
docx

AJALUGU-kohv

· Kofeiinivabaks muutmine-Kuna enamus maitsekomponentidest tekiva röstimise käigus, vabastatakse kohv kofeiinist rohelise oa faasis, enne röstimist. Kolm põhilist meetodit: a) Keemilised lahused( rohelisi ube töödeldakse surve all, oad paisuvad) b) Superkriitilised gaasid(surve all ja temperatuuridel, mis on üle nende ''kriitilise piiri'' käituvad gaasid nagu vedelikud ja neid saab lahustena kasutada) c) Vee ja kofeiinivabad ekstraktid(kofeiin eemaldatakse mitte ubadest, vaid ekstraktist või vees lahustuvast ainest, mis on saadud kohvi kuumas vees leotades). 6. KOHV KUI KAUP · Tänapäeval on kohvi üheks suurematest ekspordi artiklitest maailmas, seda edestab väärtuselt ainult toornafta. · Kohvipõõsas on üks vähestest kultuuridest, mis kasvab jõudsalt paljudes ekvaatorilähedastes piirkondades. · Käesoleval ajal saavad 30 miljonit inimest oma põhilise sissetuleku kohvist.

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Brasiilia referaat

kasutades USA ja Kanada süsteemi NTSC ning hiljem võeti värvilise pildi jaoks kasutusele PAL. DVD mängijad aga sobivad NTSC süsteemiga (digitaalne värv on üle maailma sama). Paberraha 1 SÖÖK Brasiilia köök on sama varieeruv kui tema geograafia ja kultuur. Kuigi siin on palju kohalikku päritoluga sööke, on palju toodud kaasa ka immigrantide poolt. Brasiilia rahvustoit on feijoada , suur ports pajarooga, mis on tehtud mustades ubadest ja sealiha lõikudest (kõrvadest, nukkidest), vorstist ja kuivatatud loomalihast. Seda serveeritakse riisiga, garneeringuks on veidi rohelist ning lõigutud apelsinid. Seda restoranides tavaliselt ei pakuta, kuid nendes mõnedes , mis seda teevad, pakutakse seda tavaliselt kolmapäeviti ja laupäeviti. Selle söömisel peab olema alguses veidi ettevaatlik, et kõht selle ,,raske" toiduga harjuks. Isegi brasiillased ise söövad seda säästlikult

Geograafia → Geograafia
70 allalaadimist
thumbnail
14
docx

TERVISLIKUD ELUKOMBED

Kuumad suvepäevad Kuumadel suvepäevadel tekib janu, kaloritest vabanemiseks sobivad siis hästi aedviljamahlad. Kuumadel suvepäevadel aitab silmi tugevdada roheline salat, spinat, herned, paprika ja tomatid. Pärast suvepuhkust Suvepuhkuse järgselt soovitatakse süüa aedvilju, sest neis on rohkeltvitamiine, mineraalaineid, mikroelemente, ensüüme. Organismile kasuliku foolhappe saab kätte spinatist, brokolist, lillkapsast, lehtkapsast, rohelistest ubadest. Madal foolhappe sisaldus päädib söögiisu puudumise, väsimuse ja unetusega. Teravili ja leib Tervislik hommikusöök annab meile päevaks hea enesetunde. Müsli peaks sisaldama erinevaid täisteratooteid ­ kaera- ja nisuhelbeid, päevalilleseemneid, seesamit, linaseemneid, aga ka värskeid või kuivatatud puuvilju. Soovitatakse hommikul juua üks suur klaasitäis sooja vedelikku, see aitab kaasa toidu seedimisele. Teravilju peetakse parimaks valguallikaks.

Sport → Kehaline kasvatus
11 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Referaat keemias "parfüümid"

eraldavad mõlemad soopooled. Seda toodavad kaks ploomisuurust kõhuõõnes asuvat nääret. Peamised parfüümitaimed Roos- Kõige tähtsam taim parfümeerias. Kindlaks on määratud 17 erinevat roosilõhna. Viiruk- Lõuna-Araabias ja Somaalias kasvava viirukipuu lõhnav kummivaik, mis on väga suure tähtsusega juba antiikajast alates. 13% nüüdisaja parfüümidest sisaldab põhikoostisainena viirukit Tonka ­ Saadakse kahe Lõuna-Ameerika puuliigi ubadest 6 Sidrun ­ Sidruniõli pressitakse koortest ja seda kasutatakse paljudes parfüümides värske sära andmiseks Hapuapelsiniõli ­ Seda saadakse hapuapelsini viljakoortest pressimise teel . Ladaan ­ Magusalõhnaline õlivaik, mida koguneb tilkadena Lähis-Idas kasvava ladaanipõõsa lehtede alla. Selleõli lõhn meenutab ambrat. Lavendel- Seda tunti juba Vana-Kreekas ja Vana-Roomas.Lillakate õitega taim.

Keemia → rekursiooni- ja...
11 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Praktikaaruanne laomajanduse aines

Ja palju saab teavet ka laatadelt, messidelt ja degustatsioonidelt, kus toodet igati reklaamitakse. Firma aadressi ja telefoni numbri saab ka toote karbilt. Juurdepääs hoonetele on hea. Asub ka asula põhiteele lähedal kus mitu lisateed viivad hooneni. Omadele töötajatele on olemas ka parkla. Ka külastajad mahuvad sinna parkima kuid on ka olemas veel suurem parkla veidi majast eemal. 2.1 Pakutavad tooted ja teenused Ettevõte kus käisin praktikal tegeleb soya ubadest erinevate soya toodete valmistamisega. Enamus tooteid on samad, kuid on ka mõningad uued tooteartiklid nagu näiteks mesimagusad tofupallid ja paneeritud tofukuubikud köömnetega. Enam ei toodeta tomatimajoneesi ja seesami ja päevalille seemnetega võiet. Praegu toimuvad katsetused ka soja kohukese valmimiseks. Nimekiri Sortimendist.(LISA 7) 1)Soya naturaalne majonees 2) Soya kreemid (astelpaju-, sidruni- ja kakao kreem)

Logistika → Laomajandus
251 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Brasiilia

Eriti kriitiliselt tuleks hinnata tänavakaupmeeste poolt pakutavat. Külmadele salatitele tasub eelistada kuumtöödeldud liha ja kala, ettevaatlik tuleks olla ka piimatoodetega Brasiilia rahvusköök Brasiilia köök on sama varieeruv kui tema geograafia ja kultuur. Kuigi siin on palju kohalikku päritoluga sööke, on palju toodud kaasa ka immigrantide poolt. Brasiilia rahvustoit on feijoada , suur ports pajarooga, mis on tehtud mustades ubadest ja sealiha lõikudest (kõrvadest, nukkidest), vorstist ja kuivatatud loomalihast. Seda serveeritakse riisiga, garneeringuks on veidi rohelist ning lõigutud apelsinid. Seda restoranides tavaliselt ei pakuta, kuid nendes mõnedes , mis seda teevad, pakutakse seda tavaliselt kolmapäeviti ja laupäeviti. Selle söömisel peab olema alguses veidi ettevaatlik, et kõht selle ,,raske" toiduga harjuks. Isegi brasiillased ise söövad seda säästlikult.

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Mehhiko

Argipäevane põhisöömaaeg leiab aset hilisõhtul ning algab tavaliselt supiga, mis peaaegu alati sisaldab tomatit ja spagette ning sageli tortiljaribasid. Supile järgneb taldrikutäis riisi või keedetud spagette ja alles pärast seda tuleb põhiroog, mille üks osa on traditsiooniline oahautis või pannil õliga üle praetud ja seejärel kahvliga pudruks vajutatud oalisand punastest või pruunidest ubadest. Järelroaks tuuakse lauale puuvili või magusa täidisega tortiljad, väga armastatud on ka magusad tarretised, pudingid ja mussid, mis sageli sisaldavad puuvilju, 4 shokolaadi ja kaneeli. Põhitoiduaine on mais, millest küpsetatakse õhukese pannkoogiga sarnanevaid lameleibu ehk tortiljasid. Tortilja leiab laialdast kasutamist hautiste ja segude

Geograafia → Geograafia
8 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Jaapani toidud

menüü-gi koostatakse selliselt, et eri toiduainete maitsed ja värvid harmoneeruksid lauale kantult kaunilt. Selles suhtes on jaapani köök maailmas üks tähelepanuväärsemaid. See on iidne, ajalooline, auväärne köök, milles maksimaalne rõhk pannakse toitude valmistamisele, minimaalne keeduajale, et värske toiduaine aroom ja maitse säiliksid peaaegu täiuslikult. Jaapani elustiili juurde käib lihtne ja tervislik toit. Toiduvalmistajad on läbi aegade teinud riisist, ubadest ja merevetikatest imelisi roogi. Ja seda teevad tänapäevalgi. Riis on toidu selgroog ning just miso-supp on see toit, mis võimaldab oma oskusi näidata. Jaapani roogi maitsestatakse tagasihoidlikult, et säiliks nende ainuomane maitse. Eelistatakse kohalikku värsket hooajatoorainet, kuid ka konservtoiduainete abil saab luua magusate, soolaste ja hapukate maitsete vahel põnevaid kontraste. Traditsioonilise Jaapani köögi juurde kuulub kala, mida serveeritakse keedetuna,

Toit → Rahvuslik toidukultuur
44 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

Röstimise ajal eristatakse teatud maitsenüansse, mida oleks soov tugevdada. Sobiva maitse saavutamiseks tuleb enne teaduslike meetodite kohaldamist vajaliku röstimistaseme eelnevaks kindlaksmääramiseks katseid teha. See on kohvi nautimise kõige keerulisem aspekt, kuna sageli on erinevaid maitseaistinguid, mida erinevate kohvisortide proovimisel tunnetatakse, sõnades raske väljendada. Enamasti arvatakse, et kergelt röstitud ubadest valmistatud kohvile on omane mitmekülgsem puuviljane, lilleline või ravimtaimede maitse. Tugevama rösti ubadest valmistatud kohvi maitse on lihtsam, sellele on omased pähklilised, karamellised ja šokolaadised noodid (King Coffee, s.a.) Happesus Happesus on tugev kuiv maitseaisting, mis muudab kohvi elavamaks. Happesus on kõigi märjal meetodil töödeldud kohvisortide eriti tugevalt väljenduv tunnus. Happesus ei ole

Toit → Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kohv

Veel lisas ta, et taime viljadest valmistatud jook asendagu õigeusklikele veini ning toogu neile rõõmu. Hommikul ärgates oli suur kaupmehe üllatus, kui ta leidis kaks väikest puukest. Jeemenis rajatigi esimesed kohviistandused. Kohvi levitamise au kuulub niisiis araablastele, kes tänu C. Linné'le on jäädvustatud puu ladinakeelses nimetuses COFFEA ARABICA. Algul kasutati kohvi ravimina ja joogina palverännakutel. Esialgu valmistati jooki röstimata ubadest. 16. sajandiks olid araablased avastanud, kui aromaatne jook tuleb küpsetatud kohviubadest. Ergutava võlujoogi tarvitamine levis kiiresti jooki pakuti kõikidel idamaa turgudel. Mekas avati esimesed kohvikute eelkäijad, kus teenindati vaimulikke ja õpetlasi. Kohvi joomine levis sedavõrd, et hakkas palvetamist segama. Mekas ja mitmes teises paigas keelati õigeusklikel uimastava joogi tarvitamine. Keelud ei suutnud kohvi levikut takistada. 16

Toit → Köögi õpetus
42 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Eksamiküsimused

varajast menopausi, luuhõrenemist, kasvajaid jt On kirjeldatud ka ajuatroofiat ja dementsust haiguse kaugelearenenud juhtudel. Tsöliaakia korral on ainsaks raviks range ja eluaegne teraviljavaba (gluteenivaba) dieet, mis ei sisalda nisust, rukkist, odrast ja soovitavalt ka kaerast valmistatud toite ja tooteid. Keelatud teraviljade valgu saab asendada kartulist, riisist, maisist, sojast või ubadest valmistatud jahuga. Võimalik on ka kasutada spetsiaalseid gluteenivabasid jahusid või tooteid. Kui dieeti rikutakse, tekivad taas haigusnähud ning kahjustub uuesti peensoole limaskest. 16. 5 maitseürti basiilik Eriti armastatud ürt Vahemeremaades. Basiilik mahendab rasvaste lihatoitude maitset, aga sobib hästi ka lahjema linnuliha ja kalaga. Basiilikut sobib kasutada ainult marinaadides kuna ta ei kannata kuumust.

Toit → Kokandus
85 allalaadimist
thumbnail
31
odt

Joogiõpetus

Erikohvi röstitakse tavaliselt väikestes kogustes. Kaks tüüpilist röstimisviisi on trummliga röstimine ja kuuma õhu abil röstimine. Erinevad röstid: · Euroopa röst- kaks osa tugevalt röstitud ube segatakse kokku ühe osa keskmiselt röstitud ubadega. · Prantsuse röst- tugevalt pruunistatud oad, millest valmistatakse keskmisest kangemat kohvi. · Itaali röst- mustjas pruuniks röstitud ubadest saadus mõrkjat ja tumeda maitsega pulbrit, kasutatakse espressokohvi valmistamiseks. · Viini röst- kokku segatakse võrdsetes kogustes tugevalt ja keskmiselt röstitud oad. · Ameerika röst- keskmises kuumuses töödeldud mõõdukalt pruunistatud kohvioad. Kohvi keetmise kuldreeglid · Kasuta puhtaid vahendeid: Pese kohvikann peale igat kasutamist nõudepesuaine ja harjaga. Loputa kuuma veega

Toit → Joogiõpetus
193 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Uurimistöö "Veganiks pöördumise põhjused"

veganitel. Vegan dieeti peetakse üheks paremaks viisiks, kuidas tervislikult toituda. Veganitel on väiksem võimalus haigestuda südamehaigustesse ja vähki, ning väiksem võimalus saada diabeet ja üle rasvuda. Kuid tuleks mõelda ainetele ja proteiinile, mis lähevad vegan dieediga kaotsi ja neid tuleks leida teistest allikatest, mis ei tule loomadelt. Vitamiine saab näiteks kätte juurviljadest, puuviljadest, ubadest, pähklitest ja seemnetest 9 (www.drweil.com). Ka toitumisspetsialist David L.Katz nõustub eelneva väitega, et vegan dieet on üks paremaid viise tervislikult toituda (Katz, 2017). Paraku on veganlusel ka halb mõju tervisele. Veganitel küll on erinevaid toiduallikaid kust proteiini saada, kuid taimselt toidult ei saa piisavalt palju proteiini, mida inimene päevas tarbima peaks

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
16 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun