Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"toite" - 1089 õppematerjali

thumbnail
5
doc

UPS ehk katkematu toite allikas

Referaat UPS ehk katkematu toite allikas 2007 UPS ehk katkematu toite allikas UPS (uninterruptible power supply) on patareidega kast, mis hoolitseb selle eest, et arvutil pidevalt voolu oleks ning äkitsed pingekõikumised liiga ei teeks. Enamik hetkelisi voolukatkestusi on sellised, millest arvutid omal jõul üle saavad, aga kord paar aastas kipub ikka pahasti minema, st arvuti lülitatakse magusal tööajal korraks välja. UPS on mõeldud väikeste voolukatkestuste "üle elamiseks" ja kui UPSi akud on lõplikult

Informaatika → Informaatika
18 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sügavkülmutamine

Sügavkülmutamine Sügavkülmutamine on kiire ja lihtne toiduainete säilitamise viis Et külmutamine on parim viis liha või kala säilitamiseks, teab igaüks. Kuid külmutada võib veel paljusid muidki toiduaineid ja roogi. Erandiks on toores lehtsalat, tomat, sibul, küüslauk, murulauk, redis, rõigas ja kartul. Ka majonees, salatikastmed, keedetud munavalge, glasuuriga tordid ning beseeküpsised ei sobi külmutamiseks. Toiduainete ettevalmistamine sügavkülmutamiseks Köögiviljad - Tuleb kõigepealt puhastada ja pesta ning seejärel blaneerida, et hävineksid pinnafermendid, mis võivad toiduaine maitset ja aroomi halvendada. Selleks aseta köögiviljad sõelal kõigepealt 2-5 minutiks keeva vette ja siis jäävette, et katkestada käärimisprotsess. Puuviljad - Võib külmutada toorelt. Enne seda tuleb puuviljad pesta, puhastada ning kuivatada. Õunad ja pirnid peab koorima, eemaldama südamed, lõikama tükkideks ja balanseerim...

Kategooriata → Tööõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Austraalia jõulud esitlus - Vene keel

11a - - . - Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level X ? 24- pe - !

Keeled → Vene keel
5 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Pasta bolognese

Pasta bolognese It is a main course and it called pasta bolognese. I like it, because it`s tasty and easy to make. Ingredients 500g Spaghetti 2 tsp oil 100g smoked baco 1 pc Onion 2 cloves of garlic 400g minced beef 500 g of tomato puree 1 tablespoon of oregano (dried) salt Black pepper 1 teaspoon sugar From 1 to 2 dl of bouillon AFTER 50 g (grated) Parmesan teaspoon Prepared Heat the oil in a saucepan. Add the chopped bacon, onion and garlic and cook for a few minutes. Add the minced meat and continue frying for 5 minutes. Finally, extra tomato sauce, broth and oregano. Simmer over a low fire under the lid for 50 minutes, stirring occasionally. Season with sugar, salt and pepper. Cook the spaghetti in salted water until tender, drain and mix with the sauce. Serve with pasta, succulent sauce over-molded with grated Parmesan cheese.

Keeled → Inglise keel
1 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Eating bugs

Eating bugs Annika Annika History Hunters and gatherers ate bugs to survive Christians and Jews ate bugs "At first the males are better to eat, but after copulation the females, which are then full of white eggs." Main info 1,462 species of edible insects crickets, cicadas, grasshoppers, ants, worms and scorpions, tarantulas. Insects used as a source of nutrients and insects as condiments Pesticide use can make insects unsuitable We eat from one to two pounds of insects each year Most of insects are caught wild except for silk moth pupae Ants have a lemon tang Giant water bugs taste of mint Fire ant pupae taste of watermelon Where it`s popular and how they eat them? Africa, Asia, and Latin America Winged termites are collected and fried, roasted, or made into bread. With cornmeal porridge. Beekeepers are considered virile, because they regularly eat larvae from their beehives De-winged dragonflies boiled in coco...

Keeled → Inglise keel
4 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Vitamiinid, mineraalid

Mineraalained Mineraalained on inimese normaalseks elutegevuseks hädavajalikud. Nende pidev piisav kogus organismis tagab meie keha häireteta talitluse ning aitab vältida haigusi. Mineraalainete täpne tarve oleneb inimese soost, vanusest, füsioloogilisest seisundist, toitumise eripärast, elukeskkonnast, kehalisest aktiivsusest, elustiilist, haigustest ja paljust muust. Mineraalained ei asenda teisi toitaineid ning ükski nende hulgast ei asenda teist. Üks põhilisi hädasid nüüdisajal on see, et olenevalt trendist kaldutakse mõnd makro- või mikromineraali sageli liigselt ülistama. Kindlasti on inimese põhiline mineraalainete allikas tasakaalustatud tahke ja vedel segatoit, mis sisaldab nii taimse kui ka loomse päritoluga toidukraami. Mitmetel põhjustel pole mineraalainete saamine tavaviisil igakord siiski piisav ning nii tuleb vahel kasutada lisaks ka vastavaid preparaate. Suvalisi soovitusi järgida ei tohi. Kestev meelevaldne minera...

Toit → Toitumisõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Referaat Muna

Häädemeeste Keskkool MUNA Referaat Juhendaja: Häädemeeste 2006 Sisukord: · Sissejuhatus · Kanamuna toiteväärtus · Muna ehitus · Munade säilitamine · Muna kvaliteet · Munatoidud · Kasutatud kirjandus · Lisad Sissejuhatus Hea lugeja. Selles referaadis saate teada kõike munast. Milliseid toite saab munast teha, milline on kanamuna toiteväärtus, muna ehitus, munade säilitamine ja kõike sellist põnevat. Peale selle on seal ka kasutatud kirjandus, kus saab lugeda, milliseid raamatuid või interneti aadresse on kasutatud ja ka lisad, kus on igasuguseid jooniseid! Head lugemist! Kanamuna toiteväärtus 12% valku 12% rasva 1% mineraalaineid 0,5 süsivesikuid 74% vett Inimese organism omastab munavalkudest kuni 98%

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Gruusia köök

TARTU ÜLIKOOL Pärnu kolledz Turismiosakond M.M. TH - 1 GRUUSIA KÖÖK Referaat Juhendaja: Anne Roosipõld Pärnu 2013 SISUKORD 2 SISSEJUHATUS Oma referaadi koostan ma Gruusia köögi teemal. Selle köögi valisin enda teemaks, sest mul on gruusia köögi kohta vähe teadmisi. Gruusia on kultuuriliselt Eestist erinev, seetõttu usun, et saan selle referaadiga uusi ja huvitavaid toite teada. Uurimisülesanded: · selgitada välja milliseid toite Gruusias süüakse · saada uusi teadmisi Gruusia köögi kohta · anda väike ülevaade kommete kohta · võrrelda eesti ja gruusia kööki Referaadi materjale otsin internetist. Kasutan erinevaid blogisid, sest ametlikke allikaid gruusia köögi kohta on väga raske leida. 3 1. TOIT 1.1. Soolased road Gruusia köök on pikkade traditsioonidega ja võrratuid maitseelamusi pakkuv. Gruusias

Toit → Toit ja toitumine
7 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Prantsuse köögi ülevaade

Toitude serveerimine: Toite serveeritakse väga kaunilt, kuigi lihtsalt. Soojade toitude jaoks vaagnad kuumendatakse. Toidud asetatakse nii, et selgelt on näha, millistest toiduainetest need koosnevad. Toiduained ei segata palju, vaid kasutatakse eri liikidena. Piima ja koort tarvitatakse ainult rõõsalt Hommikusöök: Petit Déjeuner Värske sai (baguette, croissant vms) Kuuma piimaga kohv (cafe au lai) Kuum sokolaad (chocolat chaud) Moos (maasika-, aprikoosi) Või · Sauce béarnaise on kuulus kaste prantsuse köögist. Kastme koostisosad on või, munakollased, valge vein, salottsibul, must pipar, estragon. Serveeritakse praetud, küpsetatud või grillitud liharoogade juurde, ent sobib ka keedetud aedviljade kõrvale. · Bouillabaisse Traditsiooniline Provance'i kalaroog (pärit Marseille'st), mida valmistatakse erinevatest kaladest ja ...

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Austrid referaat

Kokk Austrid Referaat Õpetaja: PÄRNU 2010 Austrid Soojades meredes elav söödava merekarbi liik. Jaapanis ja Ameerikas kuuluvad austrid mitmel pool rahva põhitoidu hulka. Neist saab valmistada väga mitmekesiseid toite. Kirjeldus: Kolesteroolirikkad austrid lüditakse ja pistetakse toorelt suhu. Tuntud armuroog:) Kuuluvad limuste hõimkonda, karpide klassi. Sisaldavad rikkalikult tsinki. Aeg-ajalt on meiegi kauplustes austreid saada, peenemates restoranides on need lausa kohustuslik roog. Jahutatud austreid serveeritakse jääga vaagnal ja ühe portsjoni ­ tosin austrit ­ hind jääb 250- 300 krooni kanti. Erilise maitseelamuse saamiseks peab auster jõudma sööja suhu elusalt, seega siis värskena.

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Hiina köök

...........................lk 12 2 Sissejuhatus Selles referaadis on juttu Hiina köögist. Siit saab teada infot Hiina asukoha, Hiina köögi põhinõude, traditsioonilise Hiina toidusedeli, peamiste toiduainete kasutamise, tavade, erinevate söögikordade, köögikultuuride regioonide ja söömispulkade kohta. Samuti on kirjeldatud ka kuulsamaid Hiina toite ja lisatud ka mõned Hiina köögi retseptid. 3 Hiina Hiina Rahvavabariik on 9,5 miljoni ruutkilomeetrine ning 1,3 miljardi elanikuga riik, mille juhtiv ja suunav jõud on Hiina Kommunistlik Partei. Pealinnaks on Peking. Ajaloolised Hiina pealinnad on olnud põhiliselt idas. Kõige tuntumad on Nanjing, Peking, Xi'an ja Louyang. Riigikeeleks on hiina keel

Geograafia → Geograafia
57 allalaadimist
thumbnail
9
docx

VAHELDUVVOOLU JAOTUSVÕRGU SEADMED

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS Programmer Eliise Seling VAHELDUVVOOLU JAOTUSVÕRGU SEADMED Uurimustöö Juhendaja: Kristi Teesalu Pärnu 2010 Mis on PLC? PLC lühend on ,,Powerline Communication". Te leiate ka termid PLT (,,Powerline Transmission") ja BPL (,,Broadband Powerline"), millel on sama tähendus. Toite võrku kasutatakse Interneti spetsiifiliste andmete saatmiseks. Ühte ühendust saavad kasutada mitmed kasutajaid ja igaüks neist võib olla võimeline lugema kõigi teiste kasutajate side-andmeid. Andmed kantakse üle tavalise vooluvõrgu võrkudes. Kasutatav sagedusala on tavaliselt alla 30MHz . Seda vahemiku kutsutakse "Shortwave Radio". Tegelikult, vooluvõrgu võrgud ei sobi kõrgsageduslikeks andmeedastuseks. Kuna nendel liinidel ei ole ühtegi elektromagnetilist kilpi, nad käituvad nagu antenn ja kiirgavad häireid. Miks kasutatakse PLC? Et sä...

Elektroonika → Elektroonika
25 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsuse köök

Prantsuse köök Prantsuse köök on mitmekesine ja maailmakuulus oma peenemaitseliste ja hoolikalt valmistatud toitude poolest. Prantsuse köögi maine on pärit eelkõige Versailles`õukonnast, õigemini küll sealsetelt maailmakuulsatelt köögimeistritetelt. Prantsuse köök on ülemaailmse kuulsuse saavutanud oma tõeliselt peenemaitseliste, hoolikalt valmistatud ning kaunilt serveeritud toitudega. Toiduainete kõige hinnatavamaks omaduseks peetakse maitsvust, seetõttu kasvatatakse ja aretatakse parima kvaliteediga aedviljasorte, oliivipuid ja seeni ­ sampinjonikasvatus on väga levinud. Soodsama kliima ja viljaka maapinna tõttu on põllumajandus, puuvilja ja viinamarjakasvatus ning karjapidamine väga mitmekesine, liikide- ja sortide rohke. Toite valmistatakse nii, et toiduainete algsed omadused ja toiteväärtus maksimaalselt säilivad. Rikkalikult süüakse toorsalateid, aedviljatoitude valik on väga lai. Mai...

Toit → Kodundus ja etikett
31 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Menüü koostamise alused! osa 1

Menüü koostamise alused Menüü koostamise üldised alused: · Milliseid toite kliendid vajavad, soovivad, ootavad. · Milliseid toite ja tooteid hakatakse valmistama ja müüma. · Milliseid tooteid asetatakse ettevõttesse valmis kujul ja milliseid pooltoodetena. · Milliseid tooteid valmistatakse ise. · Millised on põhitooted mis peavad alati müügil olema. · Milline on hinnatasu Toiduidee - äriideest tuletatud üksiasjalikum kirjeldus toiduteeninduse toimingutest. Toiduideega liitub ühe tähtsa teguriga töötajate kutse oskus. Kellele? Mida? Kokkusobivus

Toit → Menüü koostamine ja nende...
99 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

PÕHJAMAA RIIKIDE NING SAKSAMAA JA PORTUGALI RAHVUSTOIDUD

· Kõikidel riikidel on oma erilised rahvustoidud, mis on levinud ka Eestisse ja neid pakutakse Tallinna restoranides. · Kõik Pühajärve Põhikooli õpilased teavad põhjamaade rahvustoite ja neid pakutakse ka koolis. Meetod Metoodika: Kirjalik küsitlus Intervjuu Internetist info otsimine Protseduur: Leidsin mitmetes restoranides pakutakse rahvustoite. Tegin kokkuvõtteid Tulemused Ma sain teada, et Tallinnas 164.st restoranist pakuvad ainult Eesti toite 18, Venemaa toite 12, Saksamaa toite 2, Itaalia toite 20, India toite 12 ja Hiina toite 11 söögikohta. Rahvusvahelisi restorane on kokku 89 (164.st). Küsimustiku ja intervjuu põhjal sain ma teada Saksamaa, Venemaa, Soome, Kasahstani ja Portugali rahvustoidud. Kooli õpilaste küsitlusest sain ma teada, et ainult 43% ehk 21 õpilast teavad põhjamaade rahvustoite ja 57% ehk 28 õpilast ei tea. Pühajärve Põhikoolis pakutakse ka rahvustoite.

Toit → Toitumise alused
13 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Rikkekaitse

kohta on kasutatud ka nimetust kaudpuutekaitse. Rikkekaitse tagamist mõjutavad mitmed tegurid. Elektriseadmed on jagatud kaitseklassidesse, mille kasutusomadused olenevad seadmete ehitusest ja umbruse tingimustest. Seadmete ehitus sisaldab erinevate toitesusteemide erineva tasemega rikkekaitse lahendusi, millest osa on muutmata kujul kasutatavad rikkekaitsemeetoditena, osa aga nõuab kaitseseadmete kasutamist ja nende talitlustingimuste tagamist. Koige sagedamini kasutatav rikkekaitsemeetod on toite automaatne valjalulitamine. Rikkekaitseks voib kasutada jargmisi meetodeid: ­­ toite automaatne valjalulitamine ­­ elektriline kaitseeraldus ­­ kaitseisolatsioon. Rikkekaitse toite automaatse valjalulitamise abil Elektriline kaitseeraldus mitme elektriseadme toites Kaitseisolatsioon Uhtlasi on SELV- ja PELV- susteemide kasutamisel tagatud ka rikkekaitse kohta kehtestatud nõuded. SELV-, PELV- ja FELV-susteemid. Toite automaatne valjalulitamine

Füüsika → Füüsika
5 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Koka praktika aruanne - Ettevõttepraktika restorani ja kohviku õppeköögis

Tartu Kutsehariduskeskus 2012 Sissejuhatus Eesmärk: Saada uusi teadmisi ja arendada oma praktilisi oskusi. Restorani ja kohviku õppeköögis vajalike ülesannete täitmine. Vajadusel eritellimuste ja catering'i teenuste pakkumine. Peale restoraniköögis toiduvalmistamise sain ka kohvikus söögivalmistamise kogemusi. Sain hakkama lihtsamate toitudega ja ka raskematega. Sain valmistada ka selliseid toite, mida varem pole teinud. Arendada suhteid nii oma kui teise grupi koolikaaslastega ja juhendajatega. 1. Ettevõtte üldiseloomustus Tartu Kutsehariduskeskuse Õpperestoran : E-R 08:00-15:00. Hotelli hommikusöök 8:00-10:00. Buffet avatud: 11:00-14:00. Asukoht: Kopli 1, C korpus Kontaktandmed: tel 7 361 895 Suurus (kohtade arv): 60~100 inimest saab mahutada Ajalugu: Restoran valmis 2009 aastal koos uue Ühiselamu ja hotelliga.

Toit → Kokk
155 allalaadimist
thumbnail
6
pdf

Elektriajamite juhtimine kodune töö 1 variant 7

mähis on lülitatud jadamisi mootori ergutusmähisega LM, sulguv kontakt aga jadamisi nullpingerelee KA2 mähisega. Kaitse iseenesliku käivitumise eest on teostatud nullpingereleega KA2. Mootori ergutusmähise kaitsmiseks ülepinge eest on skeemi lülitatud lahendustakisti R4. Juhtimisahelad on kaitstud lühise eest sulavkaitsmetega F1 ja F2. Lõpulütitite mitterakendumisel on avarii lõpulülitit, mis katkestavad toite. Mootori käivitamiseks lülitatakse sisse nupp SB3 või teistpidi liikumiseks SB2. Mootori seiskamiseks tuleb vajutada STOP nuppu SB1. Peale nupu SB3 vajutmist sulgub kontatkt KA2 ja pingestab mootori ankruahela. Kiirenduskontaktorite KM4 ja KM5 peakontaktid on avatud ja seega on ankruahelasse lülitatud jadamisi käivitusreostaadi sektsioonid R1-1 ja R1-2. Käivitusvoolu vähenemisel rakendub kiirendus-kontaktor KM4, shunteerides käivitusreostaadi sektsiooni R1-1

Elektroonika → Elektriajamite juhtimine
28 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Toitude maitsestamine

Toitude maitsestamine 9. Miks toite maitsestatakse? Toite maitsestatakse maitse täiendamiseks ja parandamiseks. 10. Millal toite maitsestatakse? Maitseaineid lisatakse toidule kas enne töötlemist või kuumtöötlemise järel, oleneb toidust. Vormitoitudele ja hakkmassist toodetele lisatakse enne kuumtöötlemist. Suppide ja kastmete maitsestamine toimub nende valmistamise ajal. Peenestatud maitseained kuumtöötlemise lõpus. 11. Nimeta kodumaised vürtsid? Kodumaised vürtsid on: kadakamarjad, köömned, koriander ja aniis. 12. Nimeta ehtsad ehk klassikalised vürtsid?

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Tervislik toitumine ja eluviis

(jooks, sörk, tantsimine). Seejärel tee harjutusi lihastugevuse suurendamiseks – pumpamine, raskuste tõstmine. Pingeliste liigutuste järel lõdvesta end ja tee hingamisharjutusi. Tasakaalusta oma toiduvalikuid, ära söö liiga palju ühte ja sedasama toitu! Sa ei pea loobuma hambrurgerist, krõpsudest ja jäätisest tervislikult söömise nimel. Ainult sa pead teadma, kui sageli ja kui palju neid toite süüa. Sinu keha vajab kõiki toitaineid: valku, rasva, süsivesikuid, mineraale, eriti rauda, kaltsiumi ja vitamiine (olulisemad on A-, B-, C-, D-, E- vitamiinid). Tasakaalustades oma toiduvalikuid Eestis kasutusel oleva toidupüramiidi järgi ning jälgides ostmisel tähistusi pakenditel, saad valida toidud, mis on nii maitsvad kui kasulikud. Paranda oma kehalist tublidust! Muuda oma tervisevormi! Liikumine on alati lõbusam koos teistega

Toit → Toitumine
41 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Tasakaalustatud toitumine

Esmakordselt Eestis võttis selle kasutusele Eesti Südameliit 2000. aastal Toidupüramiid • näitab, kui palju ja mida süüa, et toituda tervislikult ja tasakaalustatult • välja toodud erinevad toidugrupid, mida organism vajab • alumises osas on need toidud, mis peavad moodustama kõige suurema osa meie menüüs ning mida ülespoole, seda vähem tuleb neid süüa Valgusfooritabel • Toidugrupi lihtsustamiseks mõeldud • Toite ei saa jagada tervislikeks ja ebatervislikeks • Tabelis esitatud toidud on jagatud rohkem ja vähem soovitatavateks • Punane (teatud gruppidele keelatud) – täiskasvanutele toite ei ole – selle osa toite ei tohi lapsed üldse tarbida – Suuremad lapsed võivad vahel juua lahjat piimaga oakohvi • Kollane (vähetervislikud) – pole keelatud tarbida, kuid neid võiks süüa harva – Nt jäätised, kommid, karastusjoogid • Roheline (tervislikud)

Toit → Toit ja toitumine
47 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mina ja rasvad

orgaaniliste lahustite abiga väljalahustamise tulemusena. Loomseid rasvu saadakse tapetud loomade ja kalade rasvkoest sealt auru või keeva veega kõrgendatud rõhul väljasulatamise teel. Halvad on meie tervisele küllastunud rasvhapped ja suure rasvasisaldused toidud. Suurema rasvasisaldusega toidud on näiteks margasiin, majonees, rasvased piimatooted (juust, hapukoor), küpsetised, küpsised, sealiha. Mina ja rasvad oleme ikka väga seotud. Ma söön iga päev rasvaseid toite, mõni päev rasvasemaid, mõni päev vähem rasvasemaid. Rasvadest on raske hoiduda, kuna enamik toite sisaldab rasvu, enamik magusaid ja ahvatlevaid toite. Näiteks võttes ka tervisliku toidukorra, sisaldab seegi liha, mis sisaldab samuti rasvu. Osad rasvad on meie kehale kahjulikud, tekitavad südame- ja veresoonhaigusi, kuid osad on kasulikud. Kasulikud rasvad on näiteks oomega-3-rasvhapped, mida sisaldab lõhe.

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Millest võiks tuleneda rahvusköökide toidueripära

Ave Kiiber Millest võiks tuleneda rahvusköökide toidueripära, Itaalia-, India-, Mehhiko köök Rahvusköökide toidueripära on kujunenud aegade vältel erinevate tegurite toimel. Oluliseimad tegurid on loodulikud tingimused ja kohapeal saada olevad toiduained, mõju on avaldanud ka söömisvahendite valik ja areng. Suur osa toite, mida varemalt valmistas vaid üks rahvas on praeguseks levinud ülemaailma. Palju samalaadseid toite leidub üldjuhul naabermaades- nende toitude algset päritolu on raske kindlaks teha. Kuuluvus ühe või teise rahvustoidu hulka määrab mõni detailitunnus.. Alustaksin Itaalia köögist, see tundub olevat väga põnev ning olen isegi planeerinud sinna sõita. Itaalia on loodusliku köögi kodumaa ja seepärast on see hinnatud ka tänapäeval.

Toit → Kokk
10 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Toitumise tähtsus

võib viia erinevate haiguste tekkeni. Näiteks kaltsiumi ja D-vitamiini puudusest võib tekkida luude hõrenemine ja rauapuudusest verevaesus. Tasakaalustamata toitumise üheks tagajärjeks on ka kaaluprobleemid ­ kui organism ei saa toidust vajalikke aineid, siis organism sunnib meid rohkem sööma. 3. Mõõdukalt võid süüa kõike, mis maitseb: Kõike võib süüa, kuid mitte piiramatult. Magusat ja rasvarohkeid toite tohib süüa harva ja väikestes kogustes, soola ja alkoholi tarbimisega tuleb olla hoopis ettevaatlik. Ükski liialdus ei ole tervisele hea, isegi ,,tervislike" toiduainetega on võimalik liialdada. See võib samuti viia ühekülgse ja tasakaalustamata toitumiseni. Toidupüramiid näitab ette õiged proportsioonid, milliseid toite tuleb süüa rohkem, milliseid vähem. Toiduvaliku põhimõtted 4. Söö mitmekesiselt:

Toit → Toitumise alused
29 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Tegalalang

Tegalalang Riisi Terrass Tegid: Mark ja Robin Tegalalang küla  See asub Indoneesias, Bali saarel.  See on juba vana küla, kuid see sai kuulsaks alles lähiajal.  See on kuulus kuna seal on väga ilusad riisi terrassid.  Turism on suur, eriti viimastel aastatel.  Sõit pole väga pikk pealinnast, umbes 25 minutit.  Seal on söögikohad, kus pakutakse kohaliku riisiga tehtud toite ja jooke ja muidugi välismaiseid toite ka.  Riisi produktsioon Indoneesias on tähtis osa maaila majanduses.  Indoneesia on maailmas kolmandal kohal riisi produktsioonis.  Kasutad allikad:  http:// www.bali-indonesia.com/ubud/tegallalang -rice-terraces  http://www.balisurfadvisor.com/placesint erest/tegalalangriceterrace.html

Kirjandus → Kirjandus
0 allalaadimist
thumbnail
16
odp

Mehhiko köök

kaotada kõrgekvaliteediliste koostisainete ainulaadset aroomi. - Kui maitseaineid lisataksegi, siis väga mõõdukalt, et säiliks toidu pehmus ja harmoonia. Teraviljad Teraviljadest on esikohal Mais ja Nisu, tärklise allikana kasutatakse ka Maniokki. Rohkesti süüakse Uba ning Riisi. Ka puuvilju ja nende saadusi kasutatakse rikkalikult ja mitmekesiselt. Teraviljad Maniokk Mais Liha Liha valik on laialdane: toite valmistatakse nii sea-, veise-, lamba-, kodulindude kui ka hobuselihast. Mere ja jõgede ääres kasutatakse palju kala-ja teisete mereloomade liha ning teisi saadusi. Maitsestamine Toite vürtsitatakse kohalike vürtsidega väga teravalt. Eriti hinnatud on mitmesuguste vürtside segud niihästi pulbrina kui ka püdelate segudena. Viimaste põhiaineks on sageli Paprika, Tsilli, Tomatipüree või Sojakaste. Soola kasutatakse tagasihoidlikult.

Toit → Toitlustus
45 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Eritoitlustamine

Eritoitlustamine Minu arust on eritoitlustamine see, kui teatud inimesed ei saa süüa teatud toite, näiteks kellegil on gluteenitalumatus, ta ei saa süüa nisu, rukist, kaera, otra. Ta peab valima poest endale gluteenivaba leiba/saia/putru jms.. Laktoositalumatusega inimene ei saa süüa piimasuhkrut sisaldavaid asju, tema peab samuti poest valima toite/jooke, kus piimasuhkur puudub. Kõige hullem on asi siis, kui minnakse kuskile külla, reisile, matkama jms, siis võib juhtuda see, et pole arvestatud inimeste eritoitudega ja

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Menüü koostamist mõjutavad tegurid

Näiteks kuuma ilmaga kerged, jahutatud ja külmutatud toidud ja joogid ning külma ilmaga kõhtu täitvamad ning soojad toidud. Lisaks näiteks aiasaaduste kasutamine suvel toitude valmistamisel. 5. Ettevõtte äriidee jaa ressurssidega arvestamise põhimõte- Köögi ja teeninduse tehnoloogilised võimalused, töötajate arv, nende teadmised ja oskused ning tööjaotuse arvestamine. Näiteks peab arvestama, et kas on olemas sellised köögivahendid, millega saab vastavaid toite menüüs valmistada ning kindlasti peab arvestama ka sellega, kas vastavate töötajate arvuga ning nende teadmistega on võimalik neid toite valmistada. 6. Vaheldusrikkuse põhimõte- Toorainete, portsjoni komponentide, valmistusviiside, maitsete, väljapanekute vaheldusrikkus menüüs. Näiteks peab jälgima, et ei korduks erinevate käikude vahel väga palju samu komponente sisaldavad toite, sest muidu muutub menüü igavaks. 7

Toit → Toiduaineõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Laps ja toit

..............................................................6 3. KOOLIEALINE LAPS JA TOITUMINE........................................................................................6 3.1 Mida lapsele anda.......................................................................................................................6 3.2 Joogid......................................................................................................................................... 7 3.3 Milliseid toite piirata.................................................................................................................. 7 3.3.1 Maiustused ja snäkid........................................................................................................... 7 3.3.2 Soolased toidud................................................................................................................... 7 3.4 Näpunäited tervislikuks toitumiseks............................................

Toit → Toitumise alused
87 allalaadimist
thumbnail
8
docx

ERITOITUDE TUNDMINE

täisterahelbed.  Liharoogade juurde tuleks alati süüa köögivilju.  Terviseoht võib olla: raskem wc-s käia, väljaheited. Laktoosita eine  Ei sisalda absoluutselt piimatooteid.  Ei sisalda samas laktoosi.  Ükskõik mis eine võib olla, peamine on see, et see ei sisalda laktoosi ega piimatooteid. Lapsetoit  Lapsed saavad süüa kõike peale eriti teravate toitude jne.  Lastele tuleks soovitavalt andma tervislikke toite mis oleksid võimalikult naturaalsetest toorainetest ja lihtne seedida. Samas väga toitaineterikas, vitamiini-rikas, ja kaltsiumirikas, et laps paremini kasvaks ja tugevamaks (piimatooted).  Puu ja köögiviljade söömist neile harjutada, et nad sööksid tervislikult ja nii, et nad ka tahaksid seda süüa. Maitsestamata toit  See on toit, mis on maitsestamata, et tuua esile toiduainete maitset. Mereannieine: Toit, mis on valmistatud erinevatest mereandidest,

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eesti rahvusköök

Eesti toit on pärist Eesti loodusest. Läänemeri ja rohked järved ning jõed on andnud meie toidulauale kala. Nii värske, suitsu- kui ka soolakala on eestimaalaste toidulaual olnud aastasadu ja see on au sees tänagi. Metsast, mis katab ligi poole väikese veega ümbritsetud eesti riigi maismaast, on meie toidulaule tulnud marjad ja seened ning ulukiliha. Seetõttu on Eestis tänagi võimalik mitmetes toitlustusettevõtetes pakkuda metssea-, põdra-, kitse- ja isegi karulihast toite, metsmarju ja looduses kasvavaid seeni. Põldudelt ja aedadest on pärit teraviljad ja põhjamaise laiuskraadi päikese all kasvanud küllusliku maitse ja lõhnaga köögiviljad, puuviljad ja marjad. Oleme kasvatanud veiseid ja lambaid, saanud nii toidulauale liha, piima ning hulgaliselt piimatooteid. Neli aastaaega ­ kevad, suvi, sügis, talv- väljenduvad selgesti ka Eestimaa toidulaual. Suviste-sügisete värskete toiduainete ja

Toit → Toiduainete õpetus
47 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Tervislik toitumine ja toitumishäired

Lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi Segatoitude puhul peaks segutoit moodustama pool ja salatid-köögiviljad samuti pool taldrikust Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Valgusfooritabel Rohelises osas olevaid toite võib tarbida iga päev või peaaegu iga päev ning neid võiks tinglikult nimetada tervislikeks Kollases osas asuvaid toite võiks tinglikult nimetada vähemtervislikeks Punases osas täiskasvanutele toite ei ole, kuid selle osa toite ei tohi lapsed üldse tarbida http://www.terviseinfo.ee/web/failid/valgusfooritabel.pdf 10 soovitust mitmekesiseks toitumiseks 1. Ära unusta hommikusööki 2. Söö regulaarselt 3. Söö rohkem kiudaineterikast toitu 4

Bioloogia → Bioloogia
28 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Klassikalise Prantsuse köögi tekkimine

Klassikalise Prantsuse köögi tekkimine Prantsuse köök on ülemaailmse kuulsuse saavutanud oma tõeliselt peenemaitseliste, hoolikalt valmistatud ning kaunilt serveeritud toitudega. Toiduainete kõige hinnatavamaks omaduseks peetakse maitsvust, seetõttu kasvatatakse ja aretatakse parima kvaliteediga aedviljasorte, oliivipuid ja seeni ­ sampinjonikasvatus on väga levinud. Soodsama kliima ja viljaka maapinna tõttu on põllumajandus, puuvilja ja viinamarjakasvatus ning karjapidamine väga mitmekesine, liikide- ja sortide rohke. Toite valmistatakse nii, et toiduainete algsed omadused ja toiteväärtus maksimaalselt säilivad. Rikkalikult süüakse toorsalateid, aedviljatoitude valik on väga lai. Maitseaineid lisatakse mõõdukalt, kuid sellises valikus, nagu toiduainete enda maitse esiletõstmiseks paremini sobib. Äärmiselt mitmekesine on kastmete koostis. Pole ime, et prantsuse köök on väga suurel määral mõjustanud Euroopa to...

Toit → Kokandus
6 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toiduainete tunnusmärgid

pöörduda Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja poole, kes teostab kaebuse saanud tootele koheselt järelkontrolli ning informeerib juhtumist tootjat. TUNNUSTATUD EESTI MAATOIT 2005. aastal algatas Eesti Põllumajandus ­ Kaubanduskoda (EPKK) riikliku arengukava Eesti Toit raames uue projekti Tunnustatud Eesti Maatoit. Projekti väljatöötamise tingis vajadus tõsta esile väikeettevõtetes valmistatavaid tooteid ja toite, samuti tutvustada maaelu ja maaettevõtlust läbi omapäraste ja maitsvate toitude. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojal on pikaajaline kogemus toiduainete kvaliteedi hindamisel sensoorse analüüsi teel, kuid senini puudus võimalus hinnata tooteid ja toite, mida jaekaubanduses ei müüda. Tiitel Tunnustatud Eesti Maatoit pakkus võimaluse ka nendele toidukäitlejatele, kes kasutavad otseturustust. Selle projekti kaudu said oma toitudele ja toodetele tiitlit taotleda kõik maal tegutsevad

Toit → Kokandus
30 allalaadimist
thumbnail
14
doc

SAGEDUSE KOLMEKORDISTAMINE KÃœLLASTUNUD ÃœHEFAASILISTE TRANSFORMAATORITE ABIL

põhivoo poolt indutseeritud emjga. Kui nüüd trafole juurde lülitada kondensaator(parempoolne diagramm), siis vool muutub mahtuvuslikuks, pinge suureneb ja nihkub trafo põhivoo poolt indutseeritud emj suuna suhtes nii, et vool on temast ees mingi nurga φ 2 võrra. Pingelang mähise aktiivtakistil on vooluga samas sihis(paralleelne), aga mähise oma on sellest 90° võrra nihutatud. Vektordiagramm asub raamatus. Elektrotehnika teoreetilised alused II. Neljajuhtmelise toite korral püsivad faasipinged nii primaar- kui ka sekundaarpoolel paigal sõltumata voolude iseloomust tarbijal – ebasümmeetriline koormus faasidel kompenseerub nulljuhtmega. Pinge muutub hüppeliselt, kuna koormates kondensaatoriga ahelat, muutub näivtakistus väiksemaks (XL-XC!). Arvutatud kujutegurid on siinuse omaga ligilähedased juhul, kui tegemist on neljajuhtmelise toitega. Kuna trafo südamiku teras on küllastunud, siis selles tekkiv

Energeetika → Elektrotehnika1
22 allalaadimist
thumbnail
4
odt

BAKTER- JA SEENEHAIGUSED

on ülekaalus erinevad bakterid. Nakatumine toimub suu kaudu. Näiteks eirates hügieeninõudeid ja süües nakatunud toitu. Kui oled düsenteeriasse nakatunud, siis esinevad kõhulahtisus, väljaheide sisaldab verd ja lima, kõhuvalud. Inimene nakatub düsenteeriasse süües musti puuvilju, köögivilju, juues musta joogivett ja liiga väheselt töödeldud toite tarbides. Ennetuseks tuleb pesta köögi- ja puuvilju, toite korralikult küpsetada või muul viisil kuum töödelda. SALMONELLOOS Salmonelloos on paljude loomad ( inimeste ) nakkushaigus, mida põhjustavad aeroobsed gramnegatiivsed bakterid. Salmonelloosiga esinevad kõhulahtisus, palavik, kõhukrambid, oksendamine. Salmonelloosi saab kana-, sea-, ja loomalihast, mida pole piisavalt kuumtöödeldud,

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
4
pptx

Itaalia toidust

Lihaliike on palju, liha süüakse mitmekesiselt valmistatuna, kuid enamasti väikeste kogustena. Kastmeks valmistatakse tavaliselt tomati või paprikapüreesid, lihaleemest kastmeid tehakse vähe. Jahutooteid, eriti spaghettit (peene pikki õõnsuseta makarone), valget nisujahust leiba, pirukaid (pizza) ja täisterajahust nisuleiba (facaccia) süüakse väga palju, samuti riisi. Rõõska piima tarvitatakse toiduks väga harva, koort peaaegu üldse mitte. Rohkesti aga valmistatakse toite juustust ning juustuga. Rasvadest on esikohal oliiviõli, vähem kasutatakse puuvillaseemneõli, searasva ning pekki. Võid ja margariini valmistatakse vähe. Salatid tehakse õlikastmega. Magustotudena süüakse puuvilju rikkalikus valikus, pähkleid ja nendest valmistatud maiustusi ­ martsipani, pähklikooke , torte ning jäätist. Toite maitsestatakse aniisiseemnete, nelgi, paprikapulbri ja pipraga. Väga palju lisatakse toitudele sibulaid, küüslauku,

Toit → Kokandus
5 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Toit ja toitumine

toimimiseks ja vastupanuvõime suurendamiseks vajalikke aineid. (3) Vähem tervislikud on aga need, mida tuleks süüa harvem. Nende alla kuuluvad eelkõige töödeldud toidud, millele on lisatud rohkelt rasva, soola, suhkrut ja lisaaineid. (3) Valgusfooritabelis esitatud toidud on tinglikult klassifitseeritud tervislikeks ja vähem tervislikeks. Paremaks jälgimiseks on need jaotatud rühmadesse samal põhimõttel nagu toidupüramiidis. (3) Rohelises osas paiknevaid toite võib tarbida igapäevaselt. Kõige paremad on tumerohelisel taustal ära toodud toidud. Kuid silmas tuleb pidada, et portsjonite suurused on eri toidugruppide puhul erinevad. Selles osas on näiteks puu- ja juurviljad, kanaliha, teraleib. Kollases osas asuvaid toite ei ole keelatud tarbida, kuid neid tuleks süüa harva. Ka kollane osa on jagatud kaheks. Kindlasti tuleks eelistada helekollasel taustal paiknevaid toite, kuhu

Toit → Toit ja toitumine
27 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Eesti rahvustoidud

Piduroaks tehti sülti ja vorste, jõuludel söödi verivorsti ja see komme on püsinud tänapäevani. Eestile omapärane kalatoit on vürtsikilu. 19. sajandi teisel poolel hakkasid Eestis koos majandusoludega muutuma ka toitumistavad. Järk-järgult said tuntuks ja kättesaadavaks uued toiduained ja valmistamisviisid. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid ja paljusid toite hakati hoidistama. Hiljem toimus eesti köögi niiöelda teine kihikuks ja siis on tuntuks saanud pelmeenid, kartulisalat, marineeritud kõrvits, hapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder, kapsarullid, plaadikoogid, kissell, mannavaht, bors ja seljanka. Viimastest aastakümnetest on mõned Eesti rahvustoidud oma tähtsust kaotamas, kuid siiski eelistatakse pühade ajal paljudes peredes traditsioonilisi toite.

Eesti keel → Eesti keel
28 allalaadimist
thumbnail
8
xls

Mõõtetehnika aluste laborid

Toitepinge Column A 30 20 10 0 3,652 10,5 22,977 36,4 Võim sus Arvutustulemuste järgi võimsuse sõltuvus toitepingest 60 50 40 Toite pinge Column A 30 20 10 0 3,652 10,5 22,977 36,4 Võim s us Column A Toite pin 30 20 10 0

Metroloogia → Mõõtetehnika alused
57 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Religoonide mõjud toitumiskavadele

Keelatud on Juuakse mahla ja teed. süüa ka asju mis meenutavad siga, nagu searasv ja želatiin. KRISTLUS Juuakse alkoholi. Lelib Kolmapäeval ja reedesel päeval ( armulaual on eriline ei sööda piima-, liha- ja armulaualeib-oblaat) munatoite. Ei kasutata toite sümboliseerib kristuse ihu. verest . Leiva murdmine ja jagamine on kokkukuuluvuse märk(nt jeesus jüngritele püha õhtusöömaajal). Hapendamata leib on puhastumise ja paasapühade ohvri sümbol. Vein sümboliseerib kristuse lunastavat verd.

Muu → Toiduainete õpetus
1 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Judaism

järgi); mehed ja naised on eraldi; jumalateenistused peetakse heebrea keeles 2. konservatiivne judaism 3. reformistlik judaism ­ kõige liberaalsem Eestis on ortodoksne judaism. Juutide jumalateenistus on kõige rohkem mõjutanud kristlaste ja moslemite jumalateenistust. Juutide jaoks teine püha koht on kodu, eriti vabadel juutidel. Kodus on kõige tähtsam ema. Vabale juudile on väga tähtis, mida ta sööb. Tähtis on vältida selliseid toite, mis on roojased (sealiha, soomusteta kalad, koorikloomad, hobuseliha). Tuleb ka vältida selliseid toite, mis sisaldavad verd. Religioossel juudil pole toit probleemiks. Kõige tähtsamaks sündmuseks juutide igapäevaelus on sabat e. hingamispäev. Sabati pidamine algab reedel päikeseloojangul ja lõppeb laupäeval päikeseloojangul. Hingamispäeval on keelatud töö tegemine, reisimine. Juudid usuvad, et kui kõik juudid ühel päeval hingamispäeva peavad, saabub messias.

Teoloogia → Usundiõpetus
44 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Tervislik toitumine

Kindlasti tuleks hommikuti süüa, kuna hommikusöök on aluseks päeva põhitoidukorrale. Hommikut on hea alustada klaas veega ja sinna juurde süüa täistera tooteid. Et organism ei jääks ilma vajalikest vitamiinidest ja mineraalainetes võiks süüa põhitoidu juurde näiteks kas köögivilju, kas siis toorsalatina, hautatud või keedetult. Kala võiks süüa 2-3 korda nädalas, kuna sealt saab organism omega 3 rasvhappeid. Rasvarohkeid toite ja magusat tarbida minimaalselt. Enamjaolt armastavad inimesed toite praadida, kuid saab ka teismoodi. Hautades või ahjus küpsetades võib samuti saada maitsva toidu. Kindlasti tuleks meeles pidada, et nii suhkrut kui ka soola tarbida minimaalselt. Soola asemel saab toidus kasutada ürte ja maitsetaimi. Täiskasvanu vajab päevas 2-3 liitrit vett, millest 1 ­ 1,5 liitrit võiks organismi jõuda vedelikuna ja ülejäänud toiduga. Vett vajab organism just toiduainete ja

Toit → Toitumisõpetus
43 allalaadimist
thumbnail
5
pdf

Samm mootor

Peamine koostisosa on rootor, mis on mootori ainuke liikuv komponent. Rootori külge on kinnitatud püsi- magnetid, millede väljaulatuvate otsade külge ühendatakse veomehhanismid. Rootor asetseb omakorda staatori sees. Staator ise seisab paigal ja koosneb mähisest, millest voolu läbijuhtimisel tekitatakse magnet- väli, mis tõmbab rootori küljes olevaid püsimagneteid, põhjustades nii rootori pöörlemist. Unipolaarne mootor Keskväljavõte ühendatakse tavaliselt toite plussklemmiga ja kummagi mähise otsasid kommuteeritakse soovitud pöörlemissuuna saavutamiseks vaheldumisi toite miinusklemmiga. Näidatud mootori sam- munurk on 30°. mähis 1 on jaotatud üla- ja alapooluse ning mähis 2 vasaku ja parema pooluse vahel. Aktiivrootoril on kokku 6 vahelduvat, ümbermõõdule jaotatud poolust. Kommuteerides toite mähiselt 1 ümber mähisele 2, liigub rootor 30° ehk ühe sammu võrra. Pidev liikumine saavutatakse mähiste 1 ja 2

Mehhatroonika → Konstruktsiooni elemendid
25 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Mille poolest erineb tänapäeva Eesti köök varasemast?

Mille poolest erineb tänapäeva Eesti köök varasemast? Ajad ja kombed muutuvad. Oleme nii mõndagi traditsioonilisest toidukultuurist tänasesse päeva kaasa endaga võtnud, üsna muutumatul kujul, samuti ka muudetul kujul. Lisaks on ka palju toite, mille oleme peaaegu unustanud ning on mitmeid toite mille oleme seoses elu- ja toitumistavade muutusega hoopis kõrvale heitnud. Aja jooksul on meie võimalused, elutempo, teadmised toitumisest ning seeläbi ka toitumisharjumused muutunud, sellepärast, et kunagine ,,talupojaköök" ei vasta enam kaasaaegsetele arusaamadele tervislikust ning kaasaaegsest toidust. Samas on aga igal inimesel erinev nägemus meie rahvustoidust ehk tänapäevasest Eesti köögist. Kus on aga piir, kust algab tänapäevane Eesti köök ning lõppeb vana Eesti köök

Toit → Köögi õpetus
11 allalaadimist
thumbnail
1
pdf

Hambahaigustest keskaja Tartus

16. Sajandil olid olemas ka ametimehed kes hammaste välja tõmbamisega tegelesid. Hambakivi sagedusest saime teada, et tartlase menüüsse kuulusid valgurikkad toidud, sagedased hambaaugud viitavad ka süsivesikuterikkale toidule. Talurahvas tarbis erinevaid piima-, jahu- ja linnasejooke, kala-, kana- ja sealiha. Vett tarbiti aga viimases hädas. Meestel esines rohkem hambakivi ning naistel kaariest. Sellest võib oletada meeste ja naiste toitumis erinevusi. Mehed tarbisid rohkem valgurikkadi toite ning naised süsivesiku rikkaid toite. Hammaste uurimine arheoloogias on vajalik, sest saame teada maetute surmaaegse vanuse, toitumistavade ja suuhügieeni kohta. See võimaldab meil parema pildi saada keskaja tartlaste sünnist, elust ja surmast. Kasutatud allikad: Liblik, Mari-Anne; "Hambahaigustest keskaegses Tartus: leiud Püha Jakobi kalmistult." Tutulus. 1 (2017): 17-18

Ajalugu → Ajalugu
1 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Tervislik toitumine ( referaat )

erinevate haiguste tekkeni. Näiteks kaltsiumi ja D-vitamiini puudusest võib tekkida luude hõrenemine ja rauapuudusest verevaesus. Tasakaalustamata toitumise üheks tagajärjeks on ka kaaluprobleemid ­ kui organism ei saa toidust vajalikke aineid, siis organism sunnib meid rohkem sööma. Mõõdukalt võid süüa kõike, mis maitseb Kõike võib süüa, kuid mitte piiramatult. Magusat ja rasvarohkeid toite tohib süüa harva ja väikestes kogustes, soola ja alkoholi tarbimisega tuleb olla hoopis ettevaatlik. Ükski liialdus ei ole tervisele hea, isegi ,,tervislike" toiduainetega on võimalik liialdada. See võib samuti viia ühekülgse ja tasakaalustamata toitumiseni. Toidupüramiid näitab ette õiged proportsioonid, milliseid toite tuleb süüa rohkem, milliseid vähem. Söö mitmekesiselt Mitmekesisus tähendab valikuid nii ühe toidugrupi piires kui toidugruppide vahel. Erinevad

Bioloogia → Bioloogia
51 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat Dieet

DIEETIDE KASUTAMINE JA TÕHUSUS Dieedi pidamiseks on vaja kannatust ja iseloomu, sest mõju ei pea olema kohe tunda. Neid tuleks pidada hoolikalt, et mitte vastupidist kahju tunda. Dieeti pidades tuleb meeles pidada mida süüa tohid, kui tihti ja palju. Selle järgi saab koostada päevased toidu ajad ning menüü. Menüüs ei tohiks kindlasti olla neid aineid, mis ei ole teatud dieedis ette nähtud. Kui dieedis ei ole ette nähtud süüa rasvaseid toite, ei tohiks süüa rasvas või õlis praetud toite. Inimeste arvamused ning väljavaated on erinevad, sellest ka erinevad dieedid. Erinevad dieedid tulenevad ka sellest, mida keegi süüa tohib. Inimesed kes tahavad dieeti pidada võivad alati küsida oma arsti käest nõu. Arst määrab kindla dieedi ning inimene on pideva jälgimise all, kas see toimib. Kui inimene peab dieeti, mis on talle arsti poolt kindlaks määratud on selle tõhusus enamus kordadel tõhus

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Tervislik toitumine

Eelistada toitaineterikkamaid toiduaineid ja vähendada maiustuste ja kiirtoidu tarbimist. Süüa tuleks siis, kui oled näljane ja peatuda siis kui kõht saab täis. Tervisliku toitumise juhised. Naudi toitu. Toitu mitmekesiselt. Tarbi toitu mõistlikes kogustes, et säilitada normaalne kehakaal. Söö piisavalt tärklise ja kiudainete rikast toitu Söö piisavalt puu- ja köögivilju. Ära söö liiga palju kõrge rasvasisaldusega toitu. Ära tarbi liiga tihti suhkrurikkaid toite ja jooke. Kas õige toitumine ja lapse õppeedukus on omavahel seotud? Jah ­ on küll. Uurimused on näidanud, et lapsed, kes söövad regulaarselt hommikusööki saavad paremini hakkama erinevate testidega, käituvad paremini ja on vähem hüperaktiivsed kui lapsed, kes hommikusööki ei söö. Mida süüa, et ajutegevus paraneks? Värsked puuviljad, köögiviljad ja kala on terve keha ja värske vaimu alustaladeks. Vee joomine aitab keskenduda õppimisele.

Kirjandus → Kirjandus
42 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Korea köök

sojaube, kartuleid. Rasva saadakse päevalille, puuvilla-, ja seesamiseemnetest. Peetakse veiseid, sigu, kitsi ja lambaid. Aiandus on kõrgel tasemel. Rannikul on leivinud kalandus ja mereloomade püük. Toiduainete valik mitmekesine. See on võrdlemisi sarnane Hiina ja Jaapani võimalustega. Põhilisteks toiduaineteks on riis, kapsad, nuudlid ja taimeõlid. Rohkesti süüakse kalatoite ja karploomadest valmistatud tooteid. Liha pannakse Peaegu kõiki toite toitudesse vähe, maitsestatakse seejuures väikesteks küüslauguga, kastmeid tükkideks lõigatult. paksendatakse maisijahuga või saagoga. Toite serveeritakse väikestes kaussides, süüakse pulgakeste või lusikaga. Enamsti süüakse samal viisil nagu Jaapanis ja Hiinas: kaussi tõstetud toidust süüakse pulgakestega paksemad palad välja, siis juuakse vedelik üle kausi ääre. Korea porgandisalat. Porgand, sibul, küüslauk,

Toit → Kokandus
10 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun