Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"toiduohutus" - 41 õppematerjali

toiduohutus - Tuleb jälgida toidu sisetemperatuuri, sest paljude bakterite hävimiseks on vaja kindlat temperatuuri.

Õppeained

Toiduohutus -Eesti Maaülikool
thumbnail
10
doc

Toiduohutus eksami kordamisküsimused

1. Toidu ohutus ­ kindlustunne, et toit ei põhjusta ettenähtud viisil valmistamisel ja/või kasutamisel kahju tarbijale. Toidu hügieen kõik tingimused ja meetmed, mis on vajalikud toidu ohutuse ja sobivuse tagamiseks toiduahela kõigis etappides. Toiduhugieeni ülesanded Toidu kaitsmine mb, keemilise ja füüsikalise saastumise eest Mikrobioloogilise paljunemise pidurdamine tarbija tervisehairete ja toidu enneaegse riknemise arahoidmiseks Toidupatogeenide ja termolabiilsete toksiinide havitamine tootlemisel Tarbijale ohutu toidu tagamine läbi hügieenireeglitest kinnipidamise Laudast lauale! 2. . Toidu turvalisus eksisteerib siis, kui kõigil inimestel on pidevalt füüsiline ja majanduslik juurdepääs piisavale kogusele ohutule ja taisväärtuslikule toidule tervislikuks ja aktiivseks eluks. Hõlmab 4 tingimust: kohane või kattesaadav toiduvaru; stabiilne toiduvaru ilma koikumisteta või sesoonsusest või aastatest tingitud kit...

Toit → Toiduohutus
159 allalaadimist
thumbnail
5
pptx

Toidu ohutus

Toidu ohutus Veronika Kukk Valerija Oja Sandra Saluste Toidu ohutus • Toidukaupade liikumisega maailma erinevate turgude vahel kaasneb paratamatult ka risk tarbijate tervisele. • Eelkõige peab teadma, et toiduohutuse nõuete rikkumisel kannatab inimese tervis. Kuidas saavutatakse toidu ohutus? • Toidu ohutus saavutatakse targasti koos tegutsedes. Põhimõtet "põllult/farmist lauale" kohaldatakse vilja- ja loomakasvatamisest kuni toidu valmistamiseni ning üleandmiseni tarbijale. Selleks teevad koostööd kõik lülid toiduahelas: nii vilja- kui loomakasvatajad, töötlejad ja müüjad. Kui ettevõtjale on kehtestatud ranged nõuded toiduohutuse alal, siis sama olulised on tarbija teadmised toiduohutuse säilitamiseks kodustes tingimustes. Toiduhügieen 1. Jälgi toidu pakendil olevat säilimisaega 2. Toidu säilitamisel jälgi tootja poolt ette nähtud temperatuuri 3. Enne toidu valmistam...

Toit → Toiduohutus
9 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Toiduhügieen ja ohutus

Toiduhügieen ja ohutus Toit ja selle tähtsus Iga toiduaine, mis turule jõuab, peab olema tarbijale ohutu ning vastama kvaliteedi- nõuetele. Selle tagamiseks on välja antud vastavad õigusaktid. Nõuded, millele turustamisotstarbeline toidutoore ja toit peavad vastama, on järgmised. 1. Toit peab olema ohutu inimese tervisele. 2. Toidus ei tohi olla selle omadusi halvendavaid või inimese tervist ohustavaid parasiite, kahjureid ega võõrkehi. 3. Keelatud on käidelda riknenud, saastunud või mikrobioloogilistele nõuetele mittevastavat toidutooret ja toitu. 4. Toit peab vastama seda iseloomustavatele koostis- ja kvaliteedinõuetele. 5. Loomsele toidule esitatavad erinõuded: 1) värskena müüdav või muul viisil üle antav liha peab olema veterinaarkontrolli tulemusel tunnistatud toidukõlblikuks, mida tõendatakse veterinaartõendiga; 2) loomset toidutooret ja toitu on keelatud kasutada, kui loomale on manustat...

Toit → Toiduohutus
68 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Kõrgema riskitasemega toiduained

Kõrgema riskitasemega toiduained Toit, millel on väljend ,,kõlblik kuni", ei kõlba toiduks pärast märgistusel esitatud kuupäeva möödumist. Toit, millel on väljend ,,parim enne", ei ole pärast esitatud kuupäeva möödumist enam parimate omadustega, kuid on teatud aja jooksul söögikõlbulik . Allikas:https://maablogi.wordpress.com/2012/08/21/mis-erinevus-on-kolblik-kuni-ja-parim-enne- toidul/ Tõepoolest, "parim enne" näitab rohkem toidu kvaliteeti kui ohutust. Selline toidukaup võib kaotada oma lõhna- ja maitseomadusi, muutuda võib tekstuur või konsistents, laguneda võib emulsioon, väheneda võib vitamiinide sisaldus. "parim enne" tähtaja ületanud toidukaup ei muutu üldjuhul inimesele ohtlikuks. Erandiks on munad, mida ei tohi ei müüa pärast "parim enne" tähtaja möödumist Toidu müüja, kes pakub müügiks "parim enne" ületanud toitu, peab: 1. suutma tõestada, et vastav toit on ohutu; 2. "parim enne" tähtaja ületanud toidu müük ...

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toiduhügieeni eesmärgid

Toiduhügieeni eesmärgid ·Kaitsta toitu saastumisohu eest e. toidu kaitsmine mikrobioloogilise, füüsikalise ja keemilise saastumise eest e. kontaminatsiooni ärahoidmine. ·Takistada bakterite paljunemist selle tasemeni, mis võib põhjustada tarbija haigestumist või toidu kiiret riknemist: ­hävitada kõik toidus esinevad patogeenid täielikult või seadusandluses kehtestatud tasemeni, kuumtöötlemise või mõne muu töötlemisviisi abil. ­termolabiilsete toksiinide hävitamine. Kindlaks on tehtud üle 200 toidutekkelise haiguse. Olulisemad toidupatogeenidest tingitud haigused ·Salmonelloos ·Kampülobakterioos ·Kolibakterioos ·Listerioos ·Botulism ·Jersinioos ·Trihhinelloos ·Koolera Toiduga seonduvad ohud Toiduoht on seotud järgnevaga: ·Inimene ­ teadmised ja oskused, suhtumine, koolitus jne. ·Meetod ­ valesti valitud töötlemisviis või tegevus. ·Seadmed ­ füüsilised ja moraalselt vananenud seadmed, nende ebapiisav pesemine ja desinfitseerimine. ·Toor...

Toit → Toiduohutus
54 allalaadimist
thumbnail
1
odp

Toiduainete keemia kk

Kasutatud kirjandus http://www.sahver.ee/files/Mida_tahendavad_erinevad_e.d.pdf http://www.lstrading.ee/?m1=48&m2=6 http://www.tervisekaitse.ee/documents/toit/Keemilised_riskitegurid_toidus.p http://www.loodusajakiri.ee/eesti_loodus/EL/vanaweb/9709/konserv.html http://www.agri.ee/public/juurkataloog/TOIDUOHUTUS/Toidu_lisaained.pd

Keemia → Keemia
18 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Grillimine ja bbq, mõisted ja nende seletused

Grillimine Grillimise mõiste: Küpsetamine hõõguvate süte kuumuses. Grillides tekib lihale ilus pruunistus. Tavaliselt grillitakse vabas õhus hõõguvate süte kohal restil või vardas, kuid on olemas ka grillahjusid, mida saab kasutada nii kinnistes ruumides kui ka vabas õhus. Grillide liigid: Grillimiseks on võimalik kasutada palju erinevaid grille. Valikus on: Elektrigrill, gaasigrill, puusöegrillide valik on aga lai: grillkarbid, kohvergrill, kaanega kaetud ja kuppelgrillid, lahtised ehk katteta grillid, paikne grillahi, kamin. Grillimise vahendid: Grillimise vahendite alla kuuluvad need esemed mida on vaja grillimiseks üldse. Siia alla kuulub grill, lihatangid, pintsel, vardad, rest, kindad, lõikelaud, nuga, veepudel, tööpind, grillsüsi(puud või gaas)pikad kaminatikud, süütevedelik või muud vahendid süütamiseks, pika varrega söetangid ja söereha, foolium toiduainete pakkimiseks ja paar rulli köögipaberit. Grillimise meetodid: Grilli...

Toit → Toiduvalmistamine
32 allalaadimist
thumbnail
16
odp

Pakend

● Toidu käitlemisel kasutatavad vahendid/seadmed peavad olema puhtad Toidu käitlemisel peab olema piisav joogiveega varustatus ● Eramus tootmise tingimused ● Enne käitlemise alustamist tuleb joogivett analüüsida tavakontrolli näitajatele ● Ei tohi kasutada saastunut toorainet ● Peab tagama et koduloomade ja kahjurite sissepääs oleks välditud ● Pakend ja pakendiümbris ei tohi põhjustada saastumist Eramus tootmise tingimused ● Toiduohutus peab olema tagatud kogu toiduahela ulatuses alates esmatootmisest kuni kauba üleandmiseni tarbijale ● Toitu tuleb hoida temperatuuril, mis kõige paremini sobib tema omaduste säilitamiseks ● Toidu käitleja on kohustatud kontrollima toidu ja selle käitlemise nõuetekohasustning rakendama abinõusid selle tagamiseks. Eramus tootmise tingimused ● Turustada tohib ainult ohutut toitu; ohutuks ei saa pidada toitu, mis on

Majandus → Kaubandus
3 allalaadimist
thumbnail
4
docx

INMRESSURSI JUHTIMISE ERISUSED

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool K10 KÕ2 Lii Raudsepp INMRESSURSI JUHTIMISE ERISUSED Analüüs Õppejõud: Heve Kirikal Mõdriku 2012 Personalijuhtimine Inimressursi juhtimine Aeg ja planeerimine Lühiajaline graafik: Vastvalt hooajale ehk suvi Jõuluhooajal võetakse juurde planeeritakse suuremat kassapidajad, sest siis on tööjõudu ja jõuludeks ka. rohkem kliente. Psühholoogiline lepe Lubatakse palgatõusu, nt. Nobenäpp võistlus (õppisin kasumi numbri täitmisel saab ettevõtte missiooni, visiooni palga tõusu. Töötaja teab, et ja väärtused selgeks, saab töö t...

Majandus → Kaubandus ökonoomika
117 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Toidukontrolli küsimused

 Müüdavuse kvaliteet 6. Juhttee on..  Närvilõpmed  Närvikiud (ÕIGE)  Aju 7. Mis värvi ei näe tritanoop?  Ei näe rohelist  Ei näe punast  Ei näe sinist ( Õige) 8. Mis on bukett?  termin ühe stiimuli nimetamiseks  meeldiva tooniga lõhn  lõhnatoonide kogum, kompleksne ( õige) 9. Mis on HACCP?  HACCP on süsteem, mille eesmärgiks on tagada toiduohutus 10. Mis on HACCP-i 7 põhimõtet?  1. Analüüsi tegemine  2. Kriitiliste kontrollpunktide (KKP) määramine  3. Kriitiliste piiride määramine  4. Seire teostamise korra määramine  5. Korrigeerivate tegevuste määramine  6. Tõestusprotseduuride määramine  7. Dokumentatsiooni koostamine 11. Mitut eri liiki mikroobe ja parasiite levib inimestele prussakate kaudu?  Umbes 30  Umbes 40 (Õige)

Muu → Toidukontroll
1 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toidulisandid

EESTI MAAÜLIKOOL Metsandus- ja maaehitusinstituut Metsakorralduse osakond Vallo Holm Ohtlikud ja E-seeria lisandid toiduainetes õppeaines keskkonnakeemia Juhendaja: Sergei Jurtsenko TARTU 2008 2 SISUKORD Toidulisandid ja lisandid toitudes........................................................................................ 4 Lisaained..............................................................................................................................4 E `d meie toidus, nende kahjulikkus....................................................................................7 Lisaained ja ülitundlikkus..................................................................................................10 E - ainete tabel, ehk mida mingi E - aine põhjustab.......................................................... 10 KASUTATUD KIRJANDUS................

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
131 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Eksamiküsimused inimese toitumisõpetuses

Eksamiküsimused Inimese toitumisõpetuses (VL.0336). 2011/2012 õ.a. Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide? 7. Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks? 8. Milliseid funktsioone on süsivesikutel inimese organismis? 9. Kas sportlase toidus peaksid süsivesikud moodustama väiksema osakaalu kui tavainimese toidus, kui siis millises vahekorras peavad sportlase toidus olema esindatud süsivesikud valgud ja lipiidid energia saamise seisukohast? 10. Mitu g süsivesikuid peaks inimene toiduga...

Toit → Toitumisõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
8
docx

„Kas loomade kloneerimine on eetiline?“

on keelatud, samas on EL-i väliseid riike, kus juba kasutatakse kloonimist aretusloomade saamiseks. Euroopa Eetika Grupp(EEG) väidab, et kloonitud loomade puhul on suurem haigestumus ja kõrgem suremus. Samuti on teiste isenditega võrreldes suurem suremus surrogaatemade hulgas. Kui aga kloonitud loomadest saadud toit siiski lubatakse turule, peab EEG arvates kindlasti suurt tähelepanu pöörama sellistele küsimustele, nagu toiduohutus, loomade heaolu, jälgitavus nii EL siseselt (vajadusel ka üksiklooma tasandil) kui ka maailmakaubanduse tasemel 4. Kloonimise poolt ja vastu On teada, et kloonimine võimaldab teaduse senisest jõudsamat kasvu. Kloonimise abil on võimalik saada identseid katseloomi, mis parandavad katsete tulemusi, seetõttu on ka katsed informatiivsemad ja selgemad ning läheb vaja vähem katseloomi- mis on loomakaitse seisukohast parem

Bioloogia → Geenitehnoloogia
23 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Euroopa Liidu tervishoiupoliitika

Selleks tugevdab ta nakkushaiguste epidemioloogilist järelevalvet ja kontrolli. Täiendavad eesmärgid on tagada patsientide ohutus ja tervishoiu kvaliteet, et soodustada piiriüleseid tervishoiuteenuseid ning tervishoiutöötajate ja patsientide liikuvust. Tervishoiu- ja tarbijakaitsepoliitika on seega omavahel väga tihedalt seotud. Prioriteetideks on toodete ja teenuste ohutus, sealhulgas toiduohutus ja toiduga seotud kiireloomulised ohuteated. On ka teisi poliitikavaldkondi, mis on eriti asjakohased kõrgetasemelise tervisekaitse tagamiseks. Töötervishoiu ja -ohutuse eesmärk on kaitsta töökohal ilmnevate ohtude eest ning tööõnnetuste ja kutsehaiguste eest. Keskkonnapoliitika ja tervishoiupoliitika peavad kõrgetasemelise tervisekaitse saavutamiseks toimima käsikäes. Tehnoloogilised arendused ja infoühiskonna programmid sisaldavad ka tervishoiusüsteemide ja rahvatervisega seotud

Majandus → Teenindus
14 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kas vabakaubandus rikastab riiki?

BBA-I kodanikule rahu, jõukus ja vabadus õiglasemas ja turvalisemas maailmas." ( http://europa.eu/abc/panorama/index_et.htm 24.10.2009). Euroopa Liit on tegutsenud 1950. aastast alates ja seni on suudetud teha järgmised põhimuutused: reisimine ELi piires ilma passi- ja piirikontrollita, ühisturg, Euroopa ühisraha euro kasutuselevõtt, toiduohutus ja keskkonnakaitse, elatustaseme tõus vaesemates piirkondades, ühismeetmed võitluseks kuritegevuse ja terrorismi vastu, odavnenud telefonikõned ja miljonid võimalused õppimiseks välismaal. Enne Euroopa Liiduga liitumist sai Eestis Baltiriikidesse minna passiga, mida kontrolliti piiripunktides. Teistesse Euroopa riikidesse minekuks pidi taotlema Schengeni viisat. Eesti pole veel eurot kasutusele võtnud, kuna Eestil ei ole lähenemiskriteeriumide

Majandus → Majandusõpetuse alused
87 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Dioksiinid

DOKSIINID Juhendaja: Karin Hellat Tartu 2012 Sissejuhatus Dioksiin on üldine termin, mis kirjeldab gruppi keskkonnas globaalselt levivaid ja püsivaid orgaanilisi ühendeid. Neid on leitud mullast, taimedest, kaladest, loomsetest kudedest, piimast ning inimese maksast, neerudest, rasvkoest ja rinnapiimast. Dioksiinid moodustuvad peaaegu kõigi tööstuslike protsesside tulemusena, milles osalevad kloori sisaldavad ained nagu näiteks kloori sisaldavate jäätmete põletamisel, paberitööstuses kloorvalgendamist kasutades, PVC (polüvinüülkloriid) plastmasside tootmisel või keemiatööstuse tegevuse käigus. Dioksiinide sadestumine õhust toidu- ja söödataimedele tähendab paratamatult nende jõudmist nii loomade kui ka inimesteni. Uuringud on näidanud, et dioksiinide kõrge sisaldus võib avaldada ne...

Kategooriata → Ökotoksikoloogia
17 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Agraarmajanduse kordamisküsimused

1)Agraarpolitiika alajaotus Agraarpoliitika esimeseks pooluseks on soovid ja taotlused, missugune peaks põllumajandus olema, milliseid funktsioone täitma ja millisel tasemel peaksid elama nende funktsioonide täitjad, s.o põllumajanduse enda ja põllumajanduse sidusalade töötajad. Agraarpoliitika teiseks pooluseks on soovide ja taotluste täitmise abinõud ja vahendid. Siia kuuluvad seadused, õigusnormid, maksu ja krediidipoliitika kuni haridus-, teadus-, nõustamis-, arendus- ja ühistegevuspoliitikani.  Põllumajanduspoliitika-sätestab hindu, et põllumajandustootmine oleks võrdne teiste tootmisharudega ühiskonnas, ning ei lase hindadel liiga kõrgeks minna. Lisaks jaguneb : Nõudoliitika ja tulupoliitika, alaliigid,taimekasvatus,loomakasvatus ja alternatiivpõllumajandus.  Maamajanduspoliitika-selle kaudu tasakaalustatakse põllumajandustootmist, töötlemist, kaubandust ja tarbimist. Lisaks aida...

Põllumajandus → Agraarpoliitika
4 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Toidutehnoloogia

· Eesmärkide täitmiseks töötab ministeerium välja valdkondlikku poliitikat, õigusakte ning nõudeid, korraldab nende rakendamise ning tulemuste hindamise · Biomajandus · Kalamajandus ja kutseline kalapüük · Loomade tervis, heaolu ja aretus · Maaettevõtlus ja maaelu · Mahepõllumajandus · Põllumajandus ja toiduturg · Taimekasvatus · Teadus, arendus ja nõuanne · Toetused ja riigiabi · Toiduohutus 8. Kuidas Sotsiaalministeeriumi valisemisala asutused teevad koostööd toidutööstustega? TAI, Tööinspektsioon. 9. Mis on Toiduliidu fnktsioonid Eesti toidutööstuses? · Tarbija ja avalikkuse usalduse tõstmine kodumaise toidutööstuse vastu · Töö seadusandlusega ja koostöö avaliku sektoriga · Toidutööstuste koolitamine · Toiduvalkonna haridus 10. Oskan kirjeldada Saku Õlletehase tootmisprotsesse,

Toit → Toidutehnoloogia
8 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Agraarmajandus

MAAMAJANDUSLIKUD ALUSED Agraarmajandus I Lähteseisukohad ja ettevalmistus plaanide tegemiseks • Õpetus „õigesti mõistmisest“ masendus, stress, kui tulevik on tume • Kuidas sellest üle saada, eduka tegutsemise alused 1.2.1. Tervise parandamine, puhkus, väljamagamine 1.2.2. Leppida asjadega, mida muuta ei saa, valid kas poliitika või põllumajanduse 1.2.3. Stressist ülesaamisel elus muudatuste tegemine, sõbrad, perekond 1.2.4. Arutama tuleviku perspektiive oma pereliikmete ja kaastöötajatega 1.2.5. Jõuda selgusele, mida me ise ja meie lähikondlased elult ootavad, millised on meie eluviiside eelistused 1.2.6. Tootmistalu maa-ja loomadehulga tänapäevased rusikareeglid Lääne-Euroopas 1.2.7.Valitsuse toetusprogrammid. Rahvusvahelised kokkulepped tootmismahu reguleerimiseks ehk kvoodid 1.2.8. Pea mah akorralik pidu, et saada teada, mida teised ootavad. Lisaks tuleb järgida printsiipi...

Põllumajandus → Agraarpoliitika
3 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Juustutehnoloogia kordamisküsimused

ühendatakse vooluliini separaatoriga ­ standardiseerimine voolus. Selles sõlmes segatakse koor ja lõss sellises vahekorras, et väljuv segupiim oleks vajaliku rasvasuse ja valgusisaldusega. Saab standardiseerida ka lõssi lisamisega täispiimale, siis tuleb arvutada vastavad kogused rasvabilansi alusel. 23. Juustupiima pastöriseerimine. Kirjelda Pastöriseerimisel hävineb põhiosa piima mikrofloorast, millega tagatakse toiduohutus, samas halvenevad piima kalgendumisomadused. Klatsiumisoolad sadestuvad välja, kaseiiniosakeste suurus väheneb, piima happesus väheneb. On vaja enam laapi. Neid puudusi aitab leevendada võimalikult madalate temperatuuride juures pastöriseerimine. Soovitatav temp on 72-74 kraadi, 20-25 sekundit ­ hävitab mikrofloora aga ei halvenda oluliselt kalgendumisomadusi. Muu mikrofloora reguleerimiseks tuleks parandada hügieenitingimusi ja kasutada baktofuuge. Juustupiima

Toit → Piimatehnoloogia
6 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Praktikaaruanne logistikaettevõttes

advokaat. Ettevõtte kinnisvara haldab haldusjuht. Personali eest vastutab personalijuht. Ettevõtte juhatus koosneb juhatuse esimehest ning kahest ettevõtte juhist. 1.2.1. Ettevõtte logistikastrateegia eesmärgid ja ülesanded, logistikastrateegia seotus ettevõtte üldise äri-ja marketingistrateegiga Logistikastrateegia eesmärk on tagada veol kauba kvaliteet (õige kaup, õigel ajal, õige kogusega), optimaalne parim lahendus nii kliendile kui ka ettevõttele, toiduohutus ning selle dokumenteeritud tõestus logistikaprotsessi järjestikustes etappides kliendi kauba peale võtmisest kuni maha laadimiseni/kohale viimiseni. Klient planeerib kauba koguse vastavalt tarbijate nõudlusele. Logistik kinnitab kliendi tellimuse ning korraldab transpordi kliendi laost või tootmistehasest vastavasse jaotuskeskusesse. Transiitkauba võtavad vastu laotöölised ning laojuhataja planeerib vastava kauba väljaveo

Majandus → Praktika
130 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Majanduse konspekt

Agraarpoliitika struktuur Agraarpoliitika esimeseks pooluseks on soovid ja taotlused, missugune peaks põllumajandus olema, milliseid funktsioone täitma ja millisel tasemel peaksid elama nende funktsioonide täitjad, s.o põllumajanduse enda ja põllumajanduse sidusalade töötajad. Agrp esimest poolust mõjutavad mitmesugused huvirühmad, milleks võivad olla valitsus, erakonnad, rahvakihid, kuni teadlaskoolkondade,-rühmade ja huviseltideni välja. Agr teiseks pooluseks on soovide ja taotluste täitmise abinõud ja vahendid. Siia kuuluvad seadused, õigusnormid, maksu ja krediidipoliitika kuni haridus-, teadus-, nõustamis-, arendus- ja ühistegevuspoliitikani. Agr teine poolus ei saa toimida otstarbekalt, kui ei ole selged soovid, millises suunas peaks põllumajandus arenema. Ja vastupidi, agr esimene poolus jääb nii öelda õhku rippuma, kui on küll selge, kuhu soovitakse välja jõuda, kuid puuduvad seaduslikud mehhanismid ja majandushoovad soovide täi...

Majandus → Majandus
38 allalaadimist
thumbnail
210
pdf

1 Tervisekäitumine II loeng 2017 Moodle

jood, toidurühmad (piim, liha, täisteraviljad, kartulid, marjad) ja toitumismustrid, ülekaalulisus ja kaalu ohje  Individuaalsel nõustamisel peab kasutama kaalutletult  Ei sobi haiguste raviks ega erivajaduste korral  Keskkonna jätkusuutlikkus Eesti soovituste uuendamine, 2012- ▪ Piiratud ressurss alusmaterjalide koondamiseks ▪ Huvide deklaratsioonid ▪ Eesti sotsiaalmajandusliku kontekstiga arvestamine Lisateemad: toiduohutus, uni-puhkus-öötöö, enesepiiratud toitumine, alkohol ja kofeiin, jätkusuutlik tarbimine Koosolekute protokollid ja otsused on kättesaadavad www. terviseinfo.ee 338 lehekülge - spetsialistidele  Avalik arutelu- 2016, publitseerimine ◦ Normatiivide muutmiseks, s.h institutsionaalseks toitlustamiseks (lasteaiad, koolid, haiglad) ◦ Defitsiidi, liia hindamine uuringutes ◦ Elanikkonna teavitamiseks Eesti toitumis- ja liikumissoovitused 2015 Mõisted Koostamise protsess

Psühholoogia → Psühholoogia
36 allalaadimist
thumbnail
60
docx

ÕPIMAPP

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse- ja majandusarvestuse õppetool K14KÕ Jana Annuk TOIDUKAUBAÕPETUS Õpimapp Juhendaja: Liina Maasik. MA Mõdriku 2014 SISUKORD SISSEJUHATUS............................................................................................................4 1. KAUBAMÄRGI MÕISTE, AJALUGU JA KAITSE................................................5 1.1Kaubamärgi mõiste................................................................................................5 1.2 Kaubamärgi ajalugu..............................................................................................5 1.3Kuidas kaubamärki kaitsta?...................................................................................6 2SALVEST...........................................................................

Toit → Toidukaubaõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Juustutehnoloogia

Kuni on läbitud bakteroitsiidne faas. 18. Juustupiima standardiseerimise võimalused. Kirjelda Juustupiima stand. eesmärgisk on seada õigesse vahekorda juustu kuivaine ja rasvasisaldus. Piima valgusisaldus on suhtel stabiilne, seega saab normaliseerimist teha rasvasisalduse reguleerimise kaudu. (v.t. joonis) 19. Juustupiima pastöriseerimine. · Hävineb põhiosa piima mikrofloorast, millega tagatakse toiduohutus. · Väheneb aga ka piima kalgendumisvõime. See seletub Ca-soolade väljasadestumisel, piima happesuse vähenemisega (CO2 eraldub piimast). · Kaseeiniosakesed vähenevad, seega on kalgendi tekkeks vaja enam laapi · Väheneb kaseiini tundlikkus laabi suhtes Seetõttu past. 70 ... 72o C juures. III osa 1. Miks üldjuhul ei kasutata juustu tootmisel homogeniseerimist

Tehnoloogia → tehnomaterjalid
66 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Inimese toitumisõpetus

Kordamisküsimused inimese toitumisõpetuses (VL.0336) Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 4,1 kcal annab 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? Kartulist saab polüsahhariide, tärklist 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 55-60 % peaks olema süsivesikud 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? Süljes olev - amülaas alustab tärklise ja teiste süsivesikute lagundamist juba suus, ning saadusteks on maltoos. 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide? Insuliin 7. Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks? Päevas peaks saama toiduga 25 ­ 35 g kiudaineid, kuna lisavad soolesisaldisele mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde. kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles, aitavad...

Toit → Toit ja toitumine
12 allalaadimist
thumbnail
40
doc

Juustutehnoloogia

mikroobide arenguks. Eeltöötlus koosneb enamasti kolmest operatsioonist: piima valmimisest, normaliseerimisest ja pastöriseerimisest. Valmimisel lastakse piimas madalal temperatuuril (8-12 0 C, 10-14 h) paljuneda piimhappebakteritel, mis parandab kalgendumisomadusi. Normaliseerimisega reguleeritakse piima rasva- ja valgusisaldus vajalikku vahekorda, mis määrab juustu rasvasuse. Pastöriseerimisega (72-74 0C, 20-25 s) hävitatakse piimas haigustekitajad mikroobid ja tagatakse toiduohutus. Sellele lisaks võidakse piima veel termiseerida (kuumutada 60-65 0C, 30 s), baktofuugida (separeerida piimast välja mikroobid) ning teatud juustuliikide puhul ka homogeniseerida (peenestada piima rasvakuulikesed) (joonis 2). [4] 5 Piim Piima Pastörisee Homogeni valmimine ri-mine -

Keemia → Reaktsioniprotsessid
27 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Geneetiliselt muundatud organismid

Mahepõllumajanduse SA, Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus, Tallinna Tarbijakaitsenõuandla, Tartu Tarbijanõustamis- ja Infokeskus, Pärnumaa Tarbijakaitseühing ning Saaremaa Tarbijakaitseühing algatavad täna geenmuundatud (GM) taimede vabade piirkondade loomise kampaania, mille käigus saavad Eesti talunikud teada anda oma soovist viljeleda GMO-vaba põllumajandust. Kuna GMO-dega on seotud palju küsitavusi: keskkonnariskid, toiduohutus, sotsiaalmajanduslikud ja õigusalased aspektid jm, siis kutsuvad ülalmainitud organisatsioonid maaomanikke ja ka omavalitsusi suhtuma ettevaatusega muundtaimede kasutamisse ja deklareerima ennast GMO-vabaks. Sellelaadsed alt-üles initsiatiivid on levinud kogu Euroopas, paljudes riikides hõlmavad GMO-vabad tsoonid juba suuri pindalasid. Algatuste põhjuseks on Euroopa Liidu de facto moratooriumi lõppemine, talunike, tarbijate ja keskkonnakaitsjate ülitugev vastuseis

Bioloogia → Bioloogia
129 allalaadimist
thumbnail
60
docx

Mahetoit ja öko õpimapp

Võrumaa Kutseharituskeskus Ärikorralduse õppetool Jaanika Vichterpal MK-14 ÖKOMÄRGISTUSED JA MAHESAADUSED Õpimapp aines „Kaubaõpetus“ Juhendaja Kristel Ojavere Väimela 2014 SISUKORD SISUKORD............................................................................................................... 2 Sissejuhatus........................................................................................................... 2 ÖKOMÄRGIS............................................................................................................ 4 Mis on ökomärgis?............................................................................................... 4 Milleks ökomärgis?................................................................................................. 6 Euroopa Ühenduse ökomärgis – lilleke.........................................

Majandus → Kaubandus
16 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Piimatoodete tehnoloogia konspekt

Piima koostis Vesi- 87,3 % (85,5- 88,7%) Rasv- 3,9 % (2,4-5,5%) Rasvata kuivaine ­ 8,8% (7,9%- 10,0%): *Valk- 3,25% *Laktoos- 4,6% *Mineraalained- 0,65 % (Ca, P, Mg, K, Na, Zn, Cl, Fe, Cu) *Vitamiinid (A, C, D jne), ensüümid (peroksidaas, katalaas, fosfataas, lipaas) Piimarasv piima kõige kõikuvam koostisosa. Et rasv piima veefaasis ei lahustu, võtavad rasvaosakesed juba epiteelirakkudes keraja kuju (rasvakuulike). Lüpsisoojas piimas on rasv emulsioonina. Piimarasva sünteesil on olulisteks lähteaineteks vatsast pärinevad lenduvad rasvhapped. Glütseriin kui rasva lähteaine pärineb osaliselt verest, osalt moodustub glükoosist. Piimavalkudest sünteesitakse piimanäärmeis kaseiin, albumiin ja globuliin. Nende sünteesi lähteaineteks on vere aminohapped. Otseselt kanduvad verest piima immunglobuliinid ning vereseerumi albumiin. Pimasuhkur e laktoos on piima spetsiifiline ja stabiilne süsivesikuline komponent. Laktoosi lähteaineks on vere lakto...

Põllumajandus → Piimatoodete tehnoloogia
148 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Euroopa Liidu õiguse eksami materjal

Liberaalide Liidu fraktsioon, Roheliste/Euroopa Vabaliidu fraktsioon, Euroopa Konservatiivid ja Reformistid, Euroopa Ühendatud Vasakpoolsete / Põhjamaade Ühendatud.Vasakpoolsete liitfraktsioon 20 alalist komisjoni (Välisasjad (sh Inimõigused, julgeolek ja kaitse), ArengRahvusvaheline kaubandus, Eelarve, Eelarve kontroll, Majandus ja rahandus,Tööhõive ja sotsiaalvaldkond, Keskkond, rahvatervis ja toiduohutus, Tööstus,teadusuuringud ja energeetika, Siseturg ja tarbijakaitse, Transport ja turism,Regionaalareng, Põllumajandus ja maaelu areng, Kalandus, Kultuur ja haridus,Õigus, Kodanikuvabadused ning justiits ja siseasjad, Põhiseadus, Naiste õigused ja sooline võrdõiguslikkus, Petitsioonid. 35 delegatsiooni ­ koostöö teiste riikide või ühenduste parlamentidega.

Õigus → Euroopa liidu õigus
96 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Veterinaargeneetika ja aretus

umbrohumürkidele – Uued tooted ja uuenenud tehnoloogiad Loomad – Suurenenud resistentsus, toodang, vastupidavus ja söödaväärindus – Suurem liha-, muna- ja piimatoodang – Paranenud loomade tervis ja diagnostilised meetodid Keskkond – „Sõbralikud" bio-umbrohu- ja bioputukamürgid – Pinnase, vee ja energia säilitamine – Metsanduse jäätmete biotöötlemine – Parem looduslik jäätmekäitlus – Efektiivsem töötlemine Ühiskond – Suureneva rahvaarvuga riikide suurem toiduohutus 16. Milles nähakse geenitehnoloogia ohte? Ohutus – Potentsiaalne mõju inimeste tervisele, k.a allergeenid, antibiootikumide resistentsuse markerite ülekanne, teadmata mõjud – Potentsiaalne keskkonnamõju, k.a: ettekavatsemata rist-saastumine transgeenidega, mõju teistele organismidele on teadmata (nt pinnase mikroobidele), floora ja fauna biodiversiteedi vähenemine Juurdepääs ja intellektuaalne omand – Maailma toidutootmine on väikese arvu

Bioloogia → Veterinaargeneetika
30 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Taimekahjustajad ja nende tõrje

Jakobsoni talumuuseum) Rahvusvahelised organisatsioonid · FAO UNwww.fao.org­ (Food and Agriculture Organization of the United Nations ­ ÜRO Toidu- ja põllumajandusorganisatsioon) tegeleb globaalsete toidu- ja põllumajandusprobleemidega. Organisatsiooni peakorter asub Roomas. FAO põhiülesanneteks on tõsta toiduga varustatuse taset, parandada põllumajandustoodangu taset, parendada maaelu kvaliteeti ja panustada maailma majanduse kasvu. FAO kreedo on toiduohutus: inimestele peab olema tagatud regulaarne varustatus piisavalt kõrgekvaliteedilise toiduga, mis võimaldaks tegusat, tervislikku elu FAO Director-General José Graziano da Silva · EPPO www.eppo.org ­ (European and Mediterranean Plant Protection organization - Euroopa- ja Vahemeremaade Taimekaitseorganisatsioon) Organisatsioon, mis tegeleb taimetervise ja taimekaitsealase koostöö koordineerimisega valitsuste vahel Euroopa ja Vahemeremaade piirkonnas (sh. endise NL territooriumil)

Botaanika → Taimekahjustajad ja nende...
57 allalaadimist
thumbnail
31
doc

Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes

Tervisetõendid tuleb uuendada iga kahe aasta tagant. Toidu puhul on tegemist valdkonnaga, kus lisaks üldistele majandustegevust reguleerivatele õigusaktidele tuleb järgida spetsiifilisi nõudeid ja norme. Kõigi nõuete eesmärgiks on tagada tarbijatele ohutu toidu kättesaadavus, samuti aga võimalus teha teadlikke valikuid. Professionaalne toidukäitleja peab omama põhjalikke teadmisi sellest, kuidas köögis tagada toiduohutus. Toidukäitleja tagab, et kõik tema juhtimise all olevad tootmise, töötlemise ja turustamise etapid vastavad asjakohastele hügieeninõuetele. Alates 1. juulist 2007 on toiduohutuse ja -järelevalve korraldajaks Põllumajandusministeerium ning järelevalveasutuseks Põllumajandusministeeriumi haldusalas olev Veterinaar- ja Toiduamet. Hügieen on teadus tervise kaitsmisest. Toidu hügieeniline käitlemine väldib haigestumise riski. Toiduhügieen hõlmab kõiki

Toit → Toiduhügieen
95 allalaadimist
thumbnail
27
docx

Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused

Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 4,1 kcal 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? tärklis 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 55-60% 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? amülaas lõhustab tärklist ja saadusteks on maltoos 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide? insuliin 7. Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks? Päevas peab täiskasvanud inimene saama 25­35 g kiudaineid. suurendavad toidukördi mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde, kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles, aitavad vältida kõhukinnisust ja võivad enne...

Toit → Toitumisõpetus
156 allalaadimist
thumbnail
48
doc

Keskkonnaõiguse konspekt ja mõisted

Samuti on printsiip aluseks keskkonnavastutust ning keskkonnatasusid puudutavatele õigusaktidele, mis näevad ette negatiivsete keskkonnamõjude heastamise ja hüvitamise mõjutaja poolt. 9. Kaitstuse kõrge taseme printsiip Keskkonna kaitstuse kõrge taseme põhimõte tähendab üldjoontes seda, et majanduslikku ja sotsiaalset arengut ei tohi edendada keskkonna kahjustamise arvelt. Samamoodi nagu tervisekaitse ja toiduohutus, peab ka keskkonnakaitse kui elusolendite heaolu eest vastutav valdkond olema kõrgetasemeline. Kõrgetasemelist keskkonnakaitset saab tagada, kui keskkonnakaalutlusi järjepidevalt kõikide valdkondade ja tasandite otsustustesse integreeritakse. Rõhuasetus kaitstuse kõrgele tasemele viitab sellele, et keskkonnakaitses tuleks eeskujuks võtta keskkonnasõbralikumate liikmesriikide tase, võtta arvesse kõiki uusi teaduslikel faktidel põhinevaid suundumusi, parimat võimalikku tehnikat,

Loodus → Keskkonnapoliitika
53 allalaadimist
thumbnail
31
doc

KORDAMISKÜSIMUSED inimese toitumisõpetus

Kordamisküsimused inimese toitumisõpetuses (VL.0336) Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 4,1 kcal 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? Kartul annab palju tärklist 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 55-60% 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? Süljes leiduv ensüüm amülaaas lõhustab leivas leiduva tärklise suus maltoosiks ning see on magusa maitsega. 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide? Insuliin 7. Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks? Täiskasvanud inimene peaks toiduga saama päevas 25-35g kiudaineid, sest need suurendavad toidukördi mahtu ja tekitavad sellega täiskõhu tunde. Lisaks eeltoodule Kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles ...

Bioloogia → Toitlustuse õpetus
20 allalaadimist
thumbnail
36
doc

Euroopa liidu kujunemine

· Majandus ja rahandus · Rahvusvaheline kaubandus · Naiste õigused ja sooline · Tööhõive ja sotsiaalpoliitika võrdõiguslikkus · Transport ja turism · Keskkond, rahvatervis ja · Petitsioonikomisjon · Regionaalareng toiduohutus · Finants-, majandus- ja · Põllumajandus ja maaelu areng · Tööstus, teadusuuringud ja sotsiaalkriis energeetika Ülesanded 1. Osalemine seadusandlikus protsessis · Parlament võib vaagida Komisjoni ettepanekuid ning olla koos Nõukoguga osaline seadusloomes järgmiste menetluste läbi:

Politoloogia → Diplomaatia
29 allalaadimist
thumbnail
54
docx

Euroopa Liidu õigus

Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsioon, Roheliste/Euroopa Vabaliidu fraktsioon, Euroopa Konservatiivid ja Reformistid, Euroopa Ühendatud Vasakpoolsete / Põhjamaade Ühendatud.Vasakpoolsete liitfraktsioon 20 alalist komisjoni (Välisasjad (sh Inimõigused, julgeolek ja kaitse), ArengRahvusvaheline kaubandus, Eelarve, Eelarve kontroll, Majandus ja rahandus,Tööhõive ja sotsiaalvaldkond, Keskkond, rahvatervis ja toiduohutus, Tööstus,teadusuuringud ja energeetika, Siseturg ja tarbijakaitse, Transport ja turism,Regionaalareng, Põllumajandus ja maaelu areng, Kalandus, Kultuur ja haridus,Õigus, Kodanikuvabadused ning justiits ja siseasjad, Põhiseadus, Naiste õigused ja sooline võrdõiguslikkus, Petitsioonid. 35 delegatsiooni – koostöö teiste riikide või ühenduste parlamentidega. Toetusgrupid –

Õigus → Euroopa liidu õigus
151 allalaadimist
thumbnail
96
doc

Euroopa Liidu aine eksamimaterjal

· Areng · Kalandus · Rahvusvaheline kaubandus · Kultuur ja haridus · Eelarve · Õigus · Eelarve kontroll · Kodanikuvabadused ning justiits- ja · Majandus ja rahandus siseasjad · Tööhõive ja sotsiaalvaldkond · Põhiseadus · Keskkond, rahvatervis ja toiduohutus · Naiste õigused ja sooline võrdõiguslikkus · Tööstus, teadusuuringud ja energeetika · Petitsioonid · Siseturg ja tarbijakaitse Viis peamist laiemat võimalust, kuidas EP saab EL seadusloomeprotsessi mõjutada. a) Enne seadusliku akti algatuse tegemist osaleb EP Komisjoniga vastavate huvipakkuvate teemade aruteludel, mittesiduv koostöö b) EP saab esitada Komisjonile eelnõude algatamise ettepanekuid

Politoloogia → Euroopa liit
103 allalaadimist
thumbnail
226
doc

Portugali põhjalik referaat

Kolmandas sambas on liidu justiits- ja siseküsimuste poliitika, mille alla omakorda kuuluvad varjupaiga- ja immigratsiooniküsimused, juriidiline koostöö tsiviil- ja kriminaalasjades ning tolli- ja politseikoostöö terrorismi, narkokaubanduse ja pettuse vastu võitlemisel ELi eesmärk on tagada oma 498 miljonile kodanikule rahu, jõukus ja vabadus õiglasemas ja turvalisemas maailmas. Reisimine ELi piires ilma passi- ja piirikontrollita, ühisturg, Euroopa ühisraha euro kasutuselevõtt, toiduohutus ja keskkonnakaitse, elatustaseme tõus vaesemates piirkondades, ühismeetmed võitluseks kuritegevuse ja terrorismi vastu, odavnenud telefonikõned ja miljonid võimalused õppimiseks välismaa. 19 Euroopa Liidu lipp 20 ÜRO (asutajaliige 1945) Ühinenud Rahvaste Organisatsioon Ühinenud Rahvaste Organisatsioon (ÜRO) on 26. juunil 1945. aastal San Franciscos loodud

Geograafia → Geograafia
41 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun