Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"toidukaup" - 47 õppematerjali

thumbnail
17
odt

Toidukaup

Tallinna Tööstushariduskeskus Toidukaup 105 MRA, Maili Pärlin Kartul Maguspirn e. Topinambur Maguskartul Jamss Maniokk Taro Ubajuur Porgand Söögipeet Kaalikas Naeris Redis Jaapani redis Rõigas Pastinaak e. Aed-Moorputk Aed-piimjuur Mustjuur Mädarõigas Petersell Seller Rutabaga kaalikas Malanga kollavõhk Suurtakjas Salottsibul e. Pesasibul Pärlsibul Küüslauk Porrulauk e. Porru Murulauk Talisibul Roheline sibul Kapsas (peakapsas) Valge peakapsas Punane peakapsas Kähar peakapsas Rooskapsas Lillkapsas Spargelkapsas Merekapsas Kähar lehtkapsas Ilukapsas Aedspinat Oblikas Kõrvenõges Võilill Aedportulak Põldkännak Põld-võõrkapsas Ürt-allikk...

Põllumajandus → Agraarpoliitika
3 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Maiustused - TOIDUKAUP

MAIUSTUSED 1. Nimeta 2 Eesti maiustuste tootjat . AS Kalev Chocolate Factory , AS Marmiton 2 . Soovita kliendile tervislikke maiustusi . Põhjenda . Tume sokolaad ­ sisaldab 70-99% kakaosaadusi . Kakao vähendab südamehaiguste riski . 3 . Millised tooted on müügil diabeetikutele ? Mis on nende eripära ? Mõrudad sokolaadid , Neid iseloomustab vähene rasva ning suhkrusisaldus . 4 . Milliste tunnuste järgi saab liigitada karamelle ? karamellipere liigitamine ­ klaaskaramellid ja täidisega karamellid . 5 . Mida kasutatakse marmelaadi tarretamiseks ? Marmelaadi tarretamiseks kasutatakse agarit , pektiini või zelatiini . 6. Nimeta küpsisesorte , mis ei sisalda nisujahu . Bezeeküpsis 7. Millest valmistatakse sefiiri ja milliste tunnuste alusel saab sefiiri liigitada ? Sefiiri valmistatakse õunapüreest , suhkrust ja munavalgest (munavalgepulbrist) . Tarretamiseks lisatakse s...

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Suhkrud (toidukaup)

Suhkrud Suhkruasendaja Diamant Koostis: kunstlik magusaine tsüklamaat, naatrium- karbonaat, happesuse reguleerija viinhape, kunstlik magusaine sahhariin, laktoos Tootja:Krüger GmbH & CO. Tootjamaa: Saksamaa Puuviljasuhkur Namora Koostis: fruktoos ja dekstroos Tootja: Namora Tootjamaa: Iisrael Skaneja glükoos Koostis: glükoos Tootja: Skaneja Tootjamaa: Leedu Suhkur Optima Linja Koostis: suhkur Tootja: Optima Linja Tootjamaa: Leedu DanSukker Demerara Koostis: suhkruroost erikvaliteediga toorsuhkur Tootja: Nordic Sugar Tootjamaa: Taani

Toit → Toiduainete õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kaupade käitlemine kaupluses

Kaupade käitlemine kaupluses 1. .Kaupade sisseostu kavandamine ja kaubatellimuste esitamine .Kaupade transport .Kaupade vastuvõtt .Kaupade hoiustamine .Kaupade müügiks ettevalmistamine .Kaupade väljapanek .Kaupade müük .Müügitulemuste analüüs uute tellimuste esitamiseks 3. Saabuvad kaubad peavad vastama antud kaubagrupile omastele kvaliteedinõuetele. Kauba kvaliteedilisel vastuvõtul tuleb: - kontrollida kaupade kvaliteeti ja realiseerimisaegu ning allesjäänud kehtivusaja vastavust lepingutingimustele; - kontrollida kaupade nõuetekohast märgistust; - kontrollida, et kaubad ja pakendid on terved ning riknemistunnusteta; - kaup ei ole purunenud või muutunud müügikõlbmatuks; - kiirestiriknevad kaubad tuleb kontrollida ja paigutada võimalikult kiiresti sobivasse lattu, et ei toimuks külmaahela rikkumist. 4. Kaupade hoiustamisel tuleb jälgida, et: * kaupade hoiustamise laod oleksid kuivad,...

Majandus → Müügitöö alused
161 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

HACCP

selle kohta  Lehel peavad olema kirjas kellaajad/kuupäevad ja vastutavad nimed Erinevad seiresüteemid:  Toidu vastuvõtt: Seirelehel kontrollitakse toidutarinijat, soovitatavalt üks kord nädalas.  Lehe peale märgitakse kvaliteeti,temperatuure ja realiseerimisaegu.  Samuti kontrollitakse ka saatelehel olevat infot kas kõik klapib nii nagu peab koguseliselt Külmaahela katkematuse tagamine  Toidukaup peab olema tempreatuuril mis ei kahjusta inimest  Liha temperatuur ei tohi olla üle 3 kraadi  Külmkappide seirelehel kontrollitakse külmkappide töötamist,kas temperatuur vastab õigesti.Vähemalt kord päevas tuleks kirja panna külmkapi sisetemperatuur ja kord nädalas kontrollida kapis oleva söögi temperatuuri Loomsed Kõrvalsaadused  Liha puhastamisel kasutatavaid kõõluseid/konte kasutataksee puljongite valmistamisel.

Merendus → Merendus
12 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Tarbimine

Anti Samsonov, Mihkel Treufeldt, Robin Mõttus, Otto Abel Tarbimine Üllatus?  Meie üllatuseks on see, et peamine tootmismaa on Eesti  Kõige kaugem – USA ja Prantsusmaa  Kodust pärit toidu osakaal on suur Kaugelt pärit tooted. Miks?  Parem maitse (Norra lõhe)  Harjumus antud toodet tarbida  Eestis ei toodeta sellist toodet  Juhuslikult sattus ostukorvi Ostueelistus  Põhjuseks, miks antud toode valiti on peamiselt hind  Siis maitse  Ja jälle sattus juhuslikult korvi Keskkonnasõbralikud tooted • Kodused tooted ja mõned ka poest Keskkonnasõbraliku 45% d 55% Tavalised Pakendid  Pakendatud kaupa oli 55% 12% 20% Kilekotid 20% Klaastaara Plasttaara Plastikpakend 48% ...

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse
8 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Seiresüsteemi kehtestamine

Seiresüsteemi kehtestamine KK14 H E I D I , S A N D RA 2015 Mis on seiresüsteem? Seiresüsteem on süsteem, kus tuleb kontrollida toitlustusettevõtte erinevaid etappe kasutades seirelehti. Seiret teostaval töötajal peavad olema teadmised, kuidas seda kõike läbi viia. Samuti peavad olema vahendid, mis on töökorras ja täpsed. Seirelehel peab olema kirjas vastutavad isikud nimeliselt või vastutav amet (vahetusevanem, peakokk). Toidu vastuvõtt Seirelehel fikseeritakse kontroll. Soovitatavalt üks kord nädalas tuleks kontrollida igat toidutarnijat. Kontrollitakse toidu realiseerimisaegu, temperatuure, kvaliteeti ja saatelehel olevat infot. Külmaahela katkematuse tagamine Toidukaup ei tohi olla temperatuuril, mis võib kahjustada inimese tervist. Kauba ladustamisel ja eeltöötlemisel (liha) ei tohi temperatuur olla üle +3C. Külmkapid peavad olema nummerdatud. 1-2 korda päevas tuleb külmkappide temperatuuri kontrollida. 1 kord nädalas kontroll k...

Toit → toiduainete sensoorse...
11 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Müüja- klienditeenindaja roll kaupade käitlemises

alla. Allahinnatud tooted peavad olema muudest toodetest eraldatud ja selgesti märgistatud. Klienditeenindaja peab järgima, et müügisaali oleks alati puhas ja korralik ja tooted seal peal oleksid terved ja puhtad. Hinnasildid peavad olema puhtad ja kergesti loetavad. Hinnad peavad olema õiged ja paigutatud õige kauba alla. Klienditeenindaja peab jälgima, et kaup oleks riiulitel või alustel, mitte põranda peal. Sammuti tuleb kaup asetada müügisaali nii, et tööstuskaup ja toidukaup oleks üksteisest eemal, mitte ei asetseks samal riiulil, tuleb jälgida, et raskemad ja suuremad kaubad asetseksid alumistel riiulitel ja kergemad ja väiksemad ülemistel riiulitel, et klient need paremini kätte saaks ja ei peaks end pingutama. Riiulitel tuleks kaup asetada nii, et ühe toote võtmiselt kliendile teised tooted kaasa ei tuleks. Puu- ja köögivilja käitlemisel, tuleb kindlasti kontrollida, mis seisus puuviljad tulevad, kas need vastavad kaaluliselt dokumendis olevale kaalule

Majandus → Klienditeenindus
13 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Kõrgema riskitasemega toiduained

Toit, millel on väljend ,,kõlblik kuni", ei kõlba toiduks pärast märgistusel esitatud kuupäeva möödumist. Toit, millel on väljend ,,parim enne", ei ole pärast esitatud kuupäeva möödumist enam parimate omadustega, kuid on teatud aja jooksul söögikõlbulik . Allikas:https://maablogi.wordpress.com/2012/08/21/mis-erinevus-on-kolblik-kuni-ja-parim-enne- toidul/ Tõepoolest, "parim enne" näitab rohkem toidu kvaliteeti kui ohutust. Selline toidukaup võib kaotada oma lõhna- ja maitseomadusi, muutuda võib tekstuur või konsistents, laguneda võib emulsioon, väheneda võib vitamiinide sisaldus. "parim enne" tähtaja ületanud toidukaup ei muutu üldjuhul inimesele ohtlikuks. Erandiks on munad, mida ei tohi ei müüa pärast "parim enne" tähtaja möödumist Toidu müüja, kes pakub müügiks "parim enne" ületanud toitu, peab: 1. suutma tõestada, et vastav toit on ohutu; 2

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kaupluses kasutatav laotehnika ja sisustus

Küpsetusosakonnas on külmakirst, kus on erinevad saiakesed. Seal on ka suur ahi ja jahutuskapp. Saiakesi hoiustatakse ilusas klaasustega kapis. Saia ja leiba tuuakse meile plastkastides, mis on paigutatud ratastel kastialus peale. Sai ja leib paigutatakse meil koos kastiga kapi peale ja need mis välja ei mahu pannakse koos kastidega kappi. Saali peal on meil ka kergkaubariiulid ja konsoolkaubariiulid, mille peale on paigutatud tööstus ja toidukaup, sammuti alkohoolsed joogid ja mitte alkohoolsed joogid. Jookide jaoks on külmkapid, sammuti osade puu- ja juurviljade jaoks. Kampaaniakaubad on meil laotud aluste peale keset kaupluse ruume. Veiniriiulis on veinid püstises asendis, kuid kaldu. Laotehnikast on meil erinevad kaalud: „kassa“ kaalud, väike kauba kaalud ja suur kaal mille peal saab terve alusega kaup tõsta ja kaaluda. Seda kasutatakse juur- ja puuviljade kaalumiseks

Logistika → Laomajandus
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ka kriisiolukorras võib jääda edukaks

Oluline müügi puhul on ka inimene, kes kaupa pakub. Kui müügimees on piisavalt haarava jutuga ja viisakas on edu raudselt tagatud. Kriisiolukorras pöörab tarbija väga tähelepanu sellele, kuidas temaga suheldakse ja kaupa pakutakse. Mitte ainult tootja ei püüa raskel ajal edukas olla vaid ka tarbija tahab oma tehingutes saavutada võimalikult soodsama variandi. Üldiselt on parim edu võti see kui juletakse lahti öelda oma vanadest ostuharjumustest. Näiteks kui varem osteti toidukaup linna kallimast poest, siis nutikas kriisi kodanik julgeb lahti öelda üles kiidetud kaubast ning mõtleb ratsionaalset - ostes sama toodangut odavama hinnaga. Paljud peavad seda tobedaks kui ostad sama toodet odavamalt ja kehvema mainega kauplusest, aga nii saab kõige paremini edukas jääda. Palju abi on ka sellest kui võetakse kinni kliendikaardi pakkumistest, mis võimaldavad püsikliendil pidevaid soodustusi või eri allahindlusi

Majandus → Majandus
18 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Toiduainetööstus

kasvu tõttu. Euroopas on pikad toidutotmise traditsioonid ning riigid on keskendunud kindlatele toiduainetele. Kogu maailm teab Sveitsi ja Belgia sokoladi , Hollandi juustu, Saksa ja Tsehhi õlut, Prantsuse veine, Hispaania ja Kreeka oliiviõli ,Norra lõhet aga veel teisigi Euroopast pärit toite ja toiduaineid. Selline ajalooliselt kujunenud tuntus on Euroopa toidiainetööstuse eksporti alati soodistanud. Euroopa Liidu riikidest eksporditav toidukaup moodistab 18 protsenti kogu maailma toidukaupade väljaveost. Eksporditavast toidukaubast moodustasid joogid 29 protsenti. Joogikaupadele järgnesid liha ja piimatooded, kumbki 12 protsendiga. Euroopa Liit on toiduainetööstuses maailma juhtiv tootearendaja ja novaator, mis tähendab , et Euroopas luuakse kõige rohkem uusi retsepte ja uusi toiduvalmistusviise . Ajavahemikul 1998-2008 anti 42 protsenti kogu maailma põllumajanduse ja toiduainetöstuse

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
64
odt

Projekt "kohvik"

12.14 koristamine(lõplik) kokaabi inventari paigalduseks 17 Inventar sisse Inventari paigaldus Abiline 1, 2 11.12.14 11.12.14 11.12.14 Inventari lõplik 18 Korrigeerimine Kokk 11.12.14 11.12.14 11.12.14 paigaldus 19 Inventari puhastamine Pindade puhastamine Kokaabi 12.12.14 11.12.14 11.12.14 20 Toidukaup tellida Tellimuste tegemine Projektijuht 11.12.14 10.12.14 11.12.14 Projektijuht, 21 Menüü juurutamine Menüü katsetamine 17.12.14 15.12.14 17.12.14 Kokk, Kokaabi Kokkuvõttev arutelu Projektijuht,

Majandus → Projektimeetodid/...
122 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Kaubarühma analüüs

Põhilised kangatöötlused on: kergestihooldatavad-, teflonkattega-, vägapehmed-, tugevad-ja rulookardinate kangad. Rulookardinate jaoks mõeldud kangastele trükitakse ka kulla ja hõbedatooniga mustreid. Samuti valmistatakse traditsioonilist kodutekstiili: voodipesu, laudlinu, kradinaid, käterätikud ja köögirätikuid. Kreenholmi Manufaktuur tooted müüakse kohalikul turul ja samuti Skandinaavia riikides, Prantsusmaal, Hispaanias, Saksamaal ja Venemaal. 2. Toidukaup 2.1 Jäätis 2.1.1 Vannilli - koorejäätis 57 g 90ml, 57g “Maitseb nii nagu vanasti” on parim lause, iseloomustamaks Balbiino koorejäätiseid. Koorejäätiste valmistamisel on kasutatud ehtsat kodumaist koort. Balbiino koorejäätised maitsevad nii väikestele kui suurtele. 100g toodet sisaldab: Energiat : 186kcal /778kJ Valke : 3,2g Süsivesikuid : 19,8g Rasvu : 10,4g

Majandus → Kaubandus
3 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Suurbritannia üldandmed, rahvastik, turism

46%. Põllumajanduses töötab ainult 1% rahvastikust. Peamiselt kasvatatakse lambaid ning veiseid ja taimedest puuvilja ja nisu. Eelduseid põllumajanduseks on riigil küll, sest Suurbritannia on üsna rikas ja arenenud riik. Puudus võib tulla pigem oskustöölistest. Suurbritannia varustab ennast põllumajandussaadustega ise, kuid peab ka neid sisse importima. Riik ekspordib: 1) tööstuskaubad 2) kütus 3) kemikaalid 4) toidukaup 5) tubakas Impordib: 1) tööstuskaubad 2) masinad 3) kütused 4) toidukaup 10. Metsandus Suurbritannia asub lehtmetsade vööndis. Põhjas leidub okasmetsi. 12% on metsamaad, sest kunagi raiuti metsi maha põldude jaoks. Nüüd istutatakse puid järgmiste põlvkondade jaoks ja metsamaa protsent suureneb. Puuliigid on näiteks tamm, kask, pöök, okasmetsades mänd. Suurbritannial on vähe metsi ja metsatööstust palju ei ole. Puidukaupa pigem imporditakse

Varia → Kategoriseerimata
6 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kokanduseriala võõrsõnastik

Erialane võõrsõnastik Bakaalkaup- toidukaup. Barista- kohvibaarmen. Beauf- veiseliha tatra moodi, roog toorest hakklihast. Beurre blanc- prantsuse võikaste. Bitkii- ümmargune hakkkotlet. Bocconcini- värske Mozzarella pallid. Bor- peeti sisaldav hapu köögivilja- ja lihasupp, Ukraina rahvustoit. Borokk- peedivedelikuga punaseks värvitud liha-v köögiviljaleem. Botvinja- kaljast, kalast ja aedviljast külm supp, millele lisatakse vähikaelu või krabitükikesi. Bouillabaisse- kala- ja mereannisupp. Brasserii- õllerestoran, õllebaar

Toit → Kokk
36 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kalad ja kalatooted

väga kasulikud. Pole vist juhuslik, et kõige pikem keskmine eluiga on saareriikide Jaapani ja Islandi elanikel (naistel ca 80, meestel ca 74 aastat), kellele kala on peamine toidupoolis. Värske kalaga kauplemine on riskantne, sest: -nõuab väga häid töötlemistingimusi : kalatöötlemislaud koos kraanikausiga , soomustemasin, lõikelaud, fileerimisnuga; -nõuab häid säilitamisetingimusi: pestav kalalett, kalakülmik,jäämasin,spetsiaalkaal; -kala on kõige kiiremini riknev toidukaup, tema realiseerimisaeg on määratud tundidega; -kala on hooajakaup ja tarned on ebaühtlased; -kõik eelnev tõstab kala hinna kõrgeks . Kala ja kalatooted on üks parimaid täisväärtuslikke valkude allikaid. Nende omastatavus organismi poolt on väga kõrge. Väikekalad, mida süüakse koos luudega, sisaldavad palju kaltsiumi ja fosforit. Kala siseorganismides leidub A ja D vitamiine. Kalad sisaldavad : Valke 9-27% (suurem osa täisväärtuslikud)

Toit → Kokandus
70 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kirjandus: Kõik pole kuld, mis hiilgab

ning nemad omakorda enda lapsi. Nii käivad meiega kaasa põlvest põlve ka endas hoiatusi ja õpetusi peitvad vanasõnad. Milliseid õpetusi siis kätkeb endas see rahvatarkus. Kõigepealt hoiatab vanasõna petliku välimise poole eest. Enamikul juhtudel on just inimese nägemismeel, see mis ümbritsevaid asju esimesena tajub. Teist inimest hindame me ikka esmalt tema välimuse põhjal. Samamoodi tundub meile poes ahvatlevam kenama pakendiga toidukaup. Kui selle kena pakendi sees on aga keskpärane sisu, siis mõistame me oma viga ja enamasti ei tundu meile enam ahvatlev ka see pakend. Sarnaselt võib ka esmapilgul meeldiv inimene osutuda oma sisult või siis olemuselt ebameeldivaks. Kuidas me saaksime aga seda elutarkust ära kasutada ja mitte lasta ennast ahvatleda pelgalt heast välimusest. Ei saa me ju poes proovida kireva küpsisepaki sisu või teada tantsupeol meeldima hakanud tantsupartneri hingeelu

Kirjandus → Kirjandus
68 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Büroomaailma kulastus

vaja võiks minna. Kusjuures seda mitte ainult kontoritarvete osas, vaid ka kontorimööbli, -tehnika ja majapidamistarvete osas. Nende tootevaliku võib liigitada alljärgnevalt:  kontoritarbed  arvutid ja tehnika  mööbel  raamatud ja lugemistarvikud  ärikingitused  kontori ja -tarvete hooldamiseks vajalik keemiakaup  kontori köökidesse vajalikud majapidamistarbed ja toidukaup (tee, kohv jne). Peale iseseisvat sortimendiga tutvumist esitlesin ennast ühele müügikonsultandile (Siivi Lubi) ja palusin abi galligraafiliste pliiatsite leidmiseks, kuna kooli jaoks oli neid vaja. Siis rääkisin talle oma poodi tuleku tegelikust põhjusest ning küsisin kas tal oleks aega minu küsimustele vastata ja tooteid näidata. Ta oli lahkelt nõus. Ma sain päris täpse ülevaate pakutavast kaubas.

Haldus → Haldusprotsess
6 allalaadimist
thumbnail
4
doc

TOIDUAINETE KONSERVEERIMINE

Fenüülketonuuria · Haiguse põhjustab normaalses menüüs üks väga vajalikke aineid-fenüülalaniin. · Seda haigust põdev inimene ei tohi süüa valku sisaldavaid toite. · Haiguse raviks on spetsiaalne dieet, mille abil peatatakse fenüülalaniini kujunemine organismis. Uuendtoit · Toit, mida ei ole enne 1997 aastat ulatuslikult Euroopa Liidus tarbitud. KONTROLLTÖÖKS KORDAMINE 1. Tarbekaup jaguneb tööstuskaup ja toidukaup 2. Identifitseerimine, toode ja tootmine vastab hügieeninõuetele. 3. Kauba säilitamise tähtsaim tegur temperatuur. 4. 1g rasva annab 9kcal. 5. Kui säilivusaeg on tänase päevani, võib kaupa müüa, aga seda teisest kaubast eraldatuna. 6. ''Parim enne'' kaupa võib müüa ka pärast säilivusaja ületamist, ''kõlblik kuni'' kaupa müüa ei tohi! 7. 100% süsivesik on suhkur 8. Kiudained on kasulikud, sest nad puhastavad soolestikku. 9

Toit → Toiduainete õpetus
37 allalaadimist
thumbnail
13
rtf

Äriplaan - metalli kokkuostuga tegelev firma

ÄRIPLAAN Janek Jõgiste Võru 2011 Sisukord: 1. ÄRIPLAANI KOKKUVÕTE............................................................................................................................. 2. ETTEVÕTTE ÜLDANDMED............................................................................................................................ 3. ÄRIIDEE KIRJELDUS....................................................................................................................................... 4. VISIOON, MISSIOON JA EESMÄRGID......................................................................................................... 5. ÄRIKESKKONNA ANALÜÜS........................................................................................................................... 6. SWOT ANALÜÜS...............................................................................................................................................

Majandus → Majanduse alused
52 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Konkurentsianalüüs. Telefonid

Konkurentsianalüüs Mobiiltelefon on meie igapäeva elu lahutamatuks kaaslaseks. Peaaegu iga inimene omab vähemalt ühte telefoni. Inimesed kasutavad telefone erinevatel eesmärkidel. Vanemad inimesed kasutavand telefoni põhiliselt selleks, et oma lähedastega kontakti hoida. Neile sobiksid lihtsad telefonid, mis pole meeletult kallid. Osad inimesed kasutavad telefoni oma tööasjade ajamiseks ja neile on tähtis, et selles oleks olemas internet, mälu kogus piisav ja aku tööaeg suhteliselt pikk. Noortele on oluline, et telefonis oleks olemas wifi, hea kaamera kvaliteet, kuna paljud teevad telefoniga pilte, mälu maht piisavalt suur ja vaadatakse ka aku tööaega ja ka hinda. Telefoni ostes vaadatakse kõigepealt ikka hinda ja selle välimust. Siis vaadatakse juba kvaliteeti. Valisin just need telefonid, kuna nad on erinevast hinnaklassist ja firmad on tuntud Võrdluskriteerium Apple iPhone 5 32GB Samsung...

Majandus → Turundus
14 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Lisaained

Seepärast eelistatakse kasutada juba testitud lisaaineid. Eestis juhindutakse Euroopa Liidus kehtestatud nõuetest toidu lisaainete kohta ning loa lisaainete kasutamiseks annab Riigi Tervisekaitse Keskus. ` Milleks lisatakse toiduainetesse lisaaineid? Enamik lisaaineid aitab kas paremini säilitada toiduaine toiteväärtust ja maitset, surub alla ohtlike mikroobide arengu või parandab konsistentsi maitset või aroomi. On ka selliseid, mida lisatakse, et toidukaup tunduks tarbijale külgetõmbavam. Lisaainete hulka kuuluvad ka kunstlikud magusained, millega magustatud toiduaineid tarvitavad diabeetikud ja inimesed, kellel on probleemiks liigne kehakaal. Enamikes arenenud riikides on seadusega määratud, milliseid lisaaineid ja millistes kogustes on lubatud kasutada. Need peab ära näitama ka pakendil. Ka Eestis on mõningaid lisaaineid kasutatud aastakümneid, kuid tarbijal ei ole sellest aimu. Alates 1.

Kategooriata →
19 allalaadimist
thumbnail
27
doc

TOIDUHÜGIEEN

tagama toidu kvaliteedi ja ohutuse inimese tervise kaitse eesmärgil. Need nõuded on kohustuslikud toidu käitlemisel. TOIDUKÄITLEJA- füüsiline või juriidiline isik, kelle ülesandeks on tagada toidualaste õigusnormide nõuete täitmine tema kontrollitavas toidukäitlemisettevõttes TOIDUAINE- aine, mida kasutatakse kas söögiks või joogiks töötlemata kujul või toorainena toidukauba või roa valmistamisel. TOIT- toiduaine, toidukaup, roog TERVIST OHUSTAVAD TEGURID: · looduslikud mürkained · toidu lisaained · valed toitumisharjumused · keskkonna saastatus · patogeensed mikroorganismid TOIDUHÜGIEENI MÄÄRAVAD TEGURID: 1. Inimesed · Personali hügieen · Tööriietus · Koolitus 2. Toiduaine · Turvaline varustaja · Toiduaine omadused, säilitamine · Toidu valmistus-ja säilitusviisid · Toidu-ja toidunõude "ringlusteed"

Toit → Toitumise alused
24 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

Rootsi

Rootsi Keiu Lindeburg 2015 Teemad: 1. Taastuvenergia/Hüdroenergia 2. Energiaallikad 3. Elektrijaamad 4. Maavarad 5. Masinatööstusharud/Kergetööstus 6. Transport 7. Eksport, import 8. Kõrgkoolid 9. Vaatamisväärsused 10.Faktid. Taastuvenergia/Hüdroenergia  Rootsil on suurim taastuvenergia saldo EL liikmesriikide seas. Täna tähendab see ligi 40% taastuvenergia määra.  aastaks 2020 tahab Rootsi kergitada oma mõõtu 49% peale.  EL kokkuleppe kohaselt peaks aastaks 2020 iga liikmesriigi energiatarbest 20% moodustama taastuvenergiast.  Hüdroenergia, mis on andnud neile elektrit, on Rootsis alates 1882, aga vesi hakkas kasutama juba keskajal Rootsis. Aastal 1700, vesirattad domineerivad täielikult jõuallikas valdkonnas. Kasutades vesirataste võiks siis tegutsevad suured ja rasked masinad, kuid puuduseks oli see, et tekkinud energia ei kavatse vedada rohkem kui vesi ratta telg jõudnud. Tänapäeval Hydropower üks...

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Praktika aruanne: Krooni Selver AS

pitsatiga. Juhul kui kogused on suuremad või väiksemad kui saatelehel, siis võetakse ühendust aluste komplekteeriva firmaga, milleks võib olla tootja firma või hulgiladu. Igal firmal on antud oma aeg, millal saab esitada pretensioone, pretensiooni aja aluseks on eelnevalt sõlmitud leping. 3.3 KAUPADE ETTEVALISTAINE Kiiresti riknevate kaupade puhul tuleb need suunata otse müügisaali ja asetada vajadusel vastavasse jahutus- või külmseadmesse. Külmutatud toidukaup pannakse välja ja jälgitakse, et nende temperatuurid oleksid õigel tasemel. Iga päeva algusel kontrollitakse kaubad üle ning vaadatakse ka realiseerimisaegu, vajadusel täiendatakse riiulit. Riknenud või realiseerimisaja ületanud kaubad eemaldatakse müügisaalist ja vastavalt kaubale, kas kantakse maha või koostatakse tagastus saateleht ning kaup läheb tagasi tootjale või hulgilaole. 3.4 KAUPADE VÄLJAPANEK

Majandus → Kaubandus
87 allalaadimist
thumbnail
14
doc

E-ained toidus

Aspartaami, mille koostises on fenüülalaniin, peavad vältima fenüülketonuuriahaiged, kellel see võib põhjustada ülitõsiseid tervisehäireid. 11 KOKKUVÕTE Uurimistöö käigus sain teada,et toidu lisaained aitavad paremini säilitada toiduaine toiteväärtust ja maitset, surub alla ohtlike mikroobide arengu või parandab konsistentsi maitset või aroomi. On ka selliseid, mida lisatakse, et toidukaup tunduks tarbijale külgetõmbavam. Lisaainete hulka kuuluvad ka kunstlikud magusained, millega magustatud toiduaineid tarvitavad diabeetikud. Sain teada ,et tervisele on kõige kahjulikumad on sünteetilised lisaained.Need on kõige kahjulikumad aga ikkagi eelistatakse kõige enam täissünteetilisi toiduvärve. See on sellepärast 12 nii,et keemiliste ühendite süntees on odavam,kui looduslike toiduvärvide eraldamine.

Keemia → Keemia
67 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Esimene maailmasõda

puhkemises omakasupüüdlikke jaotamise üle pidid üksi hakkama saama rikkureid · Kasvas maksukoormus · Vähenes religiooni mõju · Levisid vasakpoolsed vaated Mobilisatsioon ­ sunniviisiline sõjaväkke võtmine (mobilisatsioon) Suhtumine sõtta ­ suhtumine oli muutunud halvemuse poole, toimus deserteerumine, enam ei pooldatud sõda Ersatskaup ­ keemiatööstuse poolt valmistatud toidukaup, mis oli sarnane päris toiduga, kuid maitses ebameeldivalt Etniline puhastus ­ genotsiid Armeenias, mille käigus tapsid türklased üle 1,5 miljoni tsiviilisiku Kadunud sugupõlv ­ inimeste põlvkond, kes sõdisid ja elasid I maailmasõja ajal Uued relvaliigid ­ leiutati tankid, allveelaevad, tseppeliinid, kuulipildujad, mürkgaas ja lennukid Väärtuste kriis ­ pere tähtsuse ja religiooni tähtsuse langemine sõja laastavate tagajärgede tõttu

Ajalugu → Ajalugu
161 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Leibkonnaliikmete valitud kulutused kuus mõningates

. 21,5 .. 43,8 .. 283,9 .. Muud kulutused .. 6,2 37,3 63,1 42,7 106,9 190,4 427,1 Tabel 11. Toidukaupade keskmine ostukogus ja hind leibkonnaliikme kohta kuus 2005 ja 2007 2005 2007 Koguse Hinna muutus, Toidukaup Ostukogus Hind, krooni Ostukogus Hind, krooni muutus, krooni krooni Piim, l 4,58 6,31 4,38 7,35 Rõõsk koor, l 0,19 23,3 0,25 25,07 Hapukoor, kg 0,68 18,09 0,69 20,16 Keefir, hapupiim, l 0,61 8,74 0,75 9,74 Pett, l 0,11 6,82 0,11 8,21

Majandus → Majandus
5 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Praktikaaruanne laomajanduse aines

Kaupluste nimekiri, kus võib leida SO Soja tooteid . Haapsalu Kaubamaja EKS Kaubamaja Konsum Tartu/Tartumaa Jõgeva Kaubahall Kaubamaja Toidumaailm Comarket Raatuse Jõgeva Pae Konsum Kaupmees Kadaka Comarket Rüütli Jõgeva Selver Kaupmees Kivilinna Comarket Ümera Järva-Jaani A ja O Keila Rõõmu Kaubamaja Giga kauplus Järva-Jaani Toidukaup Kose Pirko kauplus Kaubamaja Toidumaailm Järvesuu kauplus Maksimarket Laagri Kaupmees Ringtee Koeru kauplus Natural Maksimarket Vesse Konsum Eedeni Koeru Konsum OG Elektra Maardu Konsum Karete Kuressaare Selver OG Elektra Paasiku Konsum Kivilinna Märjamaa AT Kauplused OG Elektra Tammsaare 133 Konsum Meltsiveski Otepää Konsum OG Elektra Tammsaare 93

Logistika → Laomajandus
251 allalaadimist
thumbnail
18
doc

MÜÜGITÖÖ ALUSED

Tallinna Teeninduskool Meelika Kärner 031M PRAKTIKA ARUANNE Tallinn 2009 Sisukord MÜÜGITÖÖ ALUSED 3. Sissejuhatus 4. Kaupluse tudvustus TÖÖSTUSKAUBAÕPETUS 5. Majapidamispaberite sortiment 6. Majapidamispaberid JUUSTE HOOLDUSTOODETE SORTIMENT 7. Juuksehooldusvahendid (lakid, geelid, vahad, maskid) 8.Juuksevahud, juuksemaskid, juuksepiim TOIDUKAUBAÕPETUS 9.Margariinide sortiment 10. Suhkru sortiment 11. Kohvi sortiment 12. Tee sortiment 13.Pastatoodete sortiment ARVESTUS JA ARUANDLUS 14.Kliendile arve kirjutamine 15. Kliendile arve kirjutamine 16. Kauba saatedokumendid 17. Kokkuvõte 18. Kasutatud kirjandus 2 Sissejuhatus Olin praktikal Ülemiste Rimis ajavahemikul 05.01.2009- 09.03.2009. Praktikal käisin esmaspäevast reedeni kella 8.00- 13.30. Igal praktika päeval oli 5 tundi ette nähtud Rimi p...

Majandus → Teenindus ja müük
268 allalaadimist
thumbnail
15
odt

EESTI VABARIIGI KULUD JA TULUD AASTATEL 2000 - 2010

Valitsuse sääst suurenes pidevalt ja koondeelarve ülejääk kujunes 2005. aasta omast suuremaks. 2007. aastal algas majanduskasvu aeglustumine. 2007. aastal eksport ja import vähenesid võrreldes 2006. aastaga, kuid kasv oli kiire. Kuna kaubad ja tooraine kallinesid, siis puudujääk SKP suhtes paranes. Eluasemekulud suurenesid kaugküttele kehtestatud käibemaksu määra tõus ja energiakandjate kallinemine maailmaturul. Sel aastal kallines ka toidukaup. Aasta lõpul netotootemaksud kasvasid kiiresti, sest aktsiisimaksu tõusu eel soetati palju tubakatooteid ja kütust ning selle pealt palju aktsiisi. Kuna palk kasvas, suurenes ka maksukoormus. 2006 2007 Keskmine brutopalk 601,2 724, 5 Kogutulu 4829, 3 mln 5843, 8 mln Kogukulu 4499, 7 mln 5460, 2 mln

Ühiskond → Ühiskond
30 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Lisaained toidus

Eestis juhindutakse Euroopa Liidus kehtestatud nõuetest toidu lisaainete kohta ning loa lisaainete kasutamiseks annab Riigi Tervisekaitse Keskus. [2.] 5 Milleks lisatakse toiduainetesse lisaaineid? Enamik lisaaineid aitab kas paremini säilitada toiduaine toiteväärtust ja maitset, surub alla ohtlike mikroobide arengu või parandab konsistentsi maitset või aroomi. On ka selliseid, mida lisatakse, et toidukaup tunduks tarbijale külgetõmbavam. Lisaainete hulka kuuluvad ka kunstlikud magusained, millega magustatud toiduaineid tarvitavad diabeetikud ja inimesed, kellel on probleemiks liigne kehakaal. Enamikes arenenud riikides on seadusega määratud, milliseid lisaaineid ja millistes kogustes on lubatud kasutada. Need peab ära näitama ka pakendil. Ka Eestis on mõningaid lisaaineid kasutatud aastakümneid, kuid tarbijal ei ole sellest aimu. Alates 1. jaanuarist 1995 peavad

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
5 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Finantsvahenduse loengumaterjal

Probleemid bartertehingutega 1. Huvide samaaegne kokkulangevus- üks tahab lahti saada lehmast ja vastu saada 3 lammast, aga vastaspoolt ei leidu 2. Kauba väärtuses on keeruline kokkuleppele jõuda 3. "vahetusraha probleem" ­ lepitakse kokku et 1 lehma vastu saab 3 lammast, kuid vastaspoolel on ainult 2 lammast. 4. Ajaline tegur ja vahemaad- pikki vahemaid on raske ületada ning lähedalt pole kaupa saada. Suur osa kaubast, mida tol ajal o'vahetati oli toidukaup ja see rikneb. Hakkavad välja kujuenma kaubad, kus eelnevalt välja toodud probleemid puudusid või osaliselt puudusid. Need kaubad olid üsna lokaalsed. Nt Eesti aladel oli tervaili, nahad, vill, töö- ja sõjariistad ( nt nui). Neid sai vajadusel väiksema koguse vastu anda või tükeldada/lõigata väiksemaks jne. Geograafia seadis jälle teatud piirangud, tuli leida uusi viise. Hakati rändama kaugete maade taha ( nt laevadega). Hakkas levima väärimetallid ( kuld). Kaupa

Majandus → Majandus
5 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Kategooria plaani koostamine

LÄÄNE- VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetööl KATEGOORIA PLAANI KOOSTAMINE Rühmatöö Õppejõud: Liina Maasik, MA Mõdriku 2014 SISUKORD VALITUD KATEGOORIA ASUKOHA KIRJELDUS MÜÜGIKOHAS.....................4 KATEGOORIA MÄÄRATLUS JA ROLL....................................................................6 KATEGOORIA KAARDISTUS NING VÕRDLUS KONKURENTIDEGA...............8 KATEGOORIA HINDAMINE.....................................................................................11 KATEGOORIALE SOBIVATE STRATEEGIATE JA TAKTIKATE VALIMINE......14 KAMPAANIAPLAAN JA TEGEVUSKAVA KOOSTAMINE...................................16 KOKKUVÕTE.............................................................................................................18 KASUTATUD KIRJANDUS..................................................................

Muu → ostu-müügi juhtimine
106 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Praktika aruanne müügieriala

on eelnevalt sõlmitud leping. Erinevatel koostööpartneritel on see erinev, näiteks Wõru lihatööstuse kauba pidi Põltsamaa Selver kontrollima kauba kohale toimetanud autojuhi juuresolekul, peale seda enam pretensioone ei rahuldatud. 2.4 Kaupade müügiks ettevalmistamine Kiiresti riknevate kaupade puhul tuleb need suunata otse müügisaali ja asetada vajadusel vastavasse jahutus- või külmseadmesse. Külmutatud toidukaup pannakse välja ja jälgitakse, et nende temperatuurid oleksid õigel tasemel. Iga päeva algusel kontrollitakse kaubad üle ning vaadatakse ka realiseerimisaegu, vajadusel täiendatakse riiulit. Riknenud või realiseerimisaja ületanud kaubad eemaldatakse müügisaalist ja vastavalt kaubale, kas kantakse maha või koostatakse tagastus saateleht ning kaup läheb tagasi tootjale või hulgilaole. 2.5 Kaupade väljapanek

Õigus → Müügiõpetus ja...
517 allalaadimist
thumbnail
52
docx

PRAKTIKA ARUANNE

Klient ei pea muretsema kiiresti säilivuse kaotavate ravimite pärast. Ja saab kindlasti soodustusi ravimitelt mis on ravimi tarvitajale väga tähtis.  Apteeki külastus on meeldiv. Sinna sisseastudes tead et seal on targad inimesed kes annavad head nõu javastavad su küsimustele ning leiavad murele lahenduse ning on hea tujulised.  Lisaks on kliendil võimalus kasutada vabal hetkel ka samal pinnal tegutsevate poodide külastamist näiteks lillepood või osta ära toidukaup koju. Edu peitub rahulolevas kliendis. Eesmärgiks on väärtustada oma klientuuri ja olla hooliv tema teenindamisel. Meeskonnas peitub jõud,Hea naeratus ja nõu aitab alati! 6.2 Turu-uuringu tulemused Elanikkond üksinda ei moodusta turgu. Neil peab olema raha ja soov seda kulutada. Ettevõtte tegevust mõjutavadki eelkõige seega tarbijate ostujõud, reaaltulude suurus ja kulutuste struktuur.

Majandus → Majandus
135 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Toidu lisaained

lisaainete kasutamiseks annab Riigi Tervisekaitse Keskus. 1 Milleks lisatakse toiduainetesse lisaaineid? Enamik lisaaineid aitab kas paremini säilitada toiduaine toiteväärtust ja maitset, surub alla ohtlike mikroobide arengu või parandab konsistentsi maitset või aroomi. On ka selliseid, mida lisatakse, et toidukaup tunduks tarbijale külgetõmbavam. Lisaainete hulka kuuluvad ka kunstlikud magusained, millega magustatud toiduaineid tarvitavad diabeetikud ja inimesed, kellel on probleemiks liigne kehakaal. Enamikes arenenud riikides on seadusega määratud, milliseid lisaaineid ja millistes kogustes on lubatud kasutada. Need peab ära näitama ka pakendil. Ka Eestis on mõningaid lisaaineid kasutatud aastakümneid, kuid tarbijal ei ole sellest aimu. Alates 1. jaanuarist 1995 peavad

Keemia → Keemia
58 allalaadimist
thumbnail
29
doc

Kala- ja kalatooted

meeldiva maitse. Suurem ekstraktiivainete sisaldus on näiteks kohas ja ahvenas. Värske kalaga kauplemine on riskantne, sest: · -nõuab väga häid töötlemistingimusi : kalatöötlemislaud koos kraanikausiga , soomustemasin, lõikelaud, fileerimisnuga; · -nõuab häid säilitamisetingimusi: pestav kalalett, kalakülmik,jäämasin,spetsiaalkaal; · -kala on kõige kiiremini riknev toidukaup, tema realiseerimisaeg on määratud tundidega; · -kala on hooajakaup ja tarned on ebaühtlased; · -kõik eelnev tõstab kala hinna kõrgeks . Kala ja kalatooted on üks parimaid täisväärtuslikke valkude allikaid. Nende omastatavus organismi poolt on väga kõrge. Väikekalad, mida süüakse koos luudega, sisaldavad palju kaltsiumi ja fosforit. Kala siseorganismides leidub A ja D vitamiine. Ülejäänud osa kalast moodustub valdavalt vesi. Nooremad kalad sisaldavad vett

Majandus → Kaubandus ökonoomika
64 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Island

Island Referaat majandusgeograafiast 1. Riik üleüldiselt Asukoht Islandi Vabariik on saareriik Atlandi ookeani põhjaosas Gröönimaa, Sotimaa ja Norra vahel. Peaaegu kogu territoorium paikneb Islandi saarel. Island asub põhjapolaarjoone lähedal 63. ja 66. põhjalaiuse vahel kõrvalisel saarel. Peale suure saare kuuluvad riigile veel lähedal asuvad väikesaared. Norra rannikuni on sealt 1000 km ja Sotimaani 800 km. Teisel pool on Kanada asustatud alad umbes 2000 km kaugusel. Island asub otse lühimal õhuteel Lääne- Euroopa ja Põhja-Ameerika idaranniku vahel. Islandi lõunapoolseim punkt asub Surtsey saarel. Iseseisvus 19. sajandi teisel poolel hakkasid islandlased aktiivselt taotlema õigust saare asju ise korraldada ja 1874 loodi Islandi omavalitsus. 1904 loodi Taanis Islandi Ministeerium, mille juhiks oli islandlane. 1918 võeti vastu liidulepingu seadus (Forbundsloven), millega Taani tunnistas Islandit kui iseseisvat...

Geograafia → Geograafia
70 allalaadimist
thumbnail
46
docx

Turunduse alused kordamisküsimused

arenguperspektiivid Eestis? Probleemid ja võimalused – probleeme võib esineda kui sooritatakse kindlustuspettusi või kui inimene on makseraskustes; võimalusi tekitab noorte liitumine elukindlustusega. 4. Ostukäitumine 1. Too enda hiljutistest kogemustest kolm näidet erineva keerukusega ostuprotsessi kohta:  keerukas ostuprotsess – auto soetamine.  keskmise keerukusega ostuprotsess – riiete ostmine.  rutiinne ost – kohv ja toidukaup. 2. Too näiteid toodete kohta, kus enamus tarbijaid vajab:  põhjalikku otsustamist – kinnisvara või auto ostmine.  pealiskaudset või harjumuslikku otsustamist – toidukauba ostmine. 3. Kirjelda oma otsustusprotsessi, kui ostsid viimati hinnalise kestvuskauba? Kui ostuprotsessis osales rohkem isikuid, siis mis rolli keegi täitis? Arvuti ostmisel otsisin informatsiooni erinevate arvutite näitajate kohta internetist,

Majandus → Turundus
51 allalaadimist
thumbnail
21
docx

Kala ja kalatooted referaat

Toidu vamlmistamisel annavad ekstraktiivained kaladele meeldiva maitse. Suurem ekstraktiivainete sisaldus on näiteks kohas ja ahvenas. Värske kalaga kauplemine on riskantne, sest: · -nõuab väga häid töötlemistingimusi : kalatöötlemislaud koos kraanikausiga , soomustemasin, lõikelaud, fileerimisnuga; · -nõuab häid säilitamisetingimusi: pestav kalalett, kalakülmik,jäämasin,spetsiaalkaal; · -kala on kõige kiiremini riknev toidukaup, tema realiseerimisaeg on määratud tundidega; · -kala on hooajakaup ja tarned on ebaühtlased; · -kõik eelnev tõstab kala hinna kõrgeks . Kala ja kalatooted on üks parimaid täisväärtuslikke valkude allikaid. Nende omastatavus organismi poolt on väga kõrge. Väikekalad, mida süüakse koos luudega, sisaldavad palju kaltsiumi ja fosforit. Kala siseorganismides leidub A ja D vitamiine. Ülejäänud osa kalast moodustub valdavalt vesi

Toit → Toiduainete õpetus
42 allalaadimist
thumbnail
31
doc

Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes

TOIDUAINED JA TOIDUKAUBAD turvaline varustaja. Toidukaupu võite varuda ainult turvalistelt varustajatelt. Seega need ettevõtted, kes varustavad kauplusi ja toitlustusettevõtteid toiduainetega, peavad olema tunnustatud. Toiduained võib ettevõttesse tuua ainult selleks ettenähtud transpordivahenditel. Peab jälgima tootja nime, tootjapoolset kvaliteedisertifikaati ja realiseerimistähtaegu. toiduainete säilitamine vastavalt omadustele Kui toidukaup saabub ettevõttesse, siis ta ladustatakse või pannakse müüki vastavalt sellele toidukaubale omastele säilitustingimustele. Kindlasti peab jälgima tootjapoolsete temperatuurireziiminõuete täitmist. Valgurikkad toiduained on kiiresti riknevad, mistõttu nad säilitatakse üldreeglina madalatel temperatuuridel ja külmikutes. Värske kala säilitatakse temperatuuril 0°C juures ja jää peal. toidu valmistusviisid.

Toit → Toiduhügieen
96 allalaadimist
thumbnail
29
doc

Pediaatria

300/ ja kollase värvaine beetakarotiini /E160a/. Kolmanda rühma moodustavad ained, millel ei ole looduses analoogi. Sellisesse rühma kuuluvad näiteks tehismagusaine sahhariin, antioksüdant butüülhüdroksüanisool /E320/ jt. Enamik lisaaineid aitab kas paremini säilitada toiduaine toiteväärtust ja maitset, surub alla ohtlike mikroobide arengu või parandab konsistentsi maitset või aroomi. On ka selliseid, mida lisatakse, et toidukaup tunduks tarbijale külgetõmbavam. Lisaainete hulka kuuluvad ka kunstlikud magusained, millega magustatud toiduaineid tarvitavad diabeetikud ja inimesed, kellel on probleemiks liigne kehakaal. Enamikes arenenud riikides on seadusega määratud, milliseid lisaaineid ja millistes kogustes on lubatud kasutada. Need peab ära näitama ka pakendil. Ka Eestis on mõningaid lisaaineid kasutatud aastakümneid, kuid tarbijal ei ole sellest aimu. Alates 1

Meditsiin → Pediaatria
70 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Müügitöö põhivarad

MÜÜGITÖÖ. PÕHIVARA Kaubandus jaotatakse kõigepealt sise- ja väliskaubanduseks ja siis liigendatakse need mõlemad veel jae- ja hulgikaubanduseks. Vahenduskaubandust eristatakse eelkõige saksa keeleruumis, pidades seda hulgi- ja jaekaubanduse kõrval kolmandaks iseseisvaks, kuid eriliseks kaubandussektoriks. Seejuures defineeritakse vahenduskaubandust kaubandustegevusena võõral nimel ja võõral arvel. Inglise keeleruumis paigutatakse vahenduskaubandus eriliigina hulgikaubanduse alla. Ilmselt sellepärast, et vahenduskaubandus toimub valdavalt hulgikaubanduse tasandil. Sise- ja väliskaubanduse edasiseks liigitamiseks on erinevaid võimalusi. Üldiselt on aga sisekaubanduse jaotamiseks väga palju võimalusi, samal ajal kui väliskaubandus jaguneb: · eksport-, import-, transiitkaubandus. · riikidele või kaubale orienteeritud väliskaubanduseks. Väliskaubandus erineb omakorda veel vabakaubandusest (piiranguteta, tollivaba kaubandus) ja kon...

Õigus → Müügiõpetus ja...
157 allalaadimist
thumbnail
56
docx

Finantsjuhtimise kordamisküsimused

laofinantseerimise limiidi, milleks on kauba ostuhindade kogusumma. Antud limiidi raames saab finantseerida järgmiste laokaupade ostu: ○ naftaproduktid (sh masuut, bensiin, diislikütus jm); ○ masinad ja seadmed (sh traktorid jm); ○ sõidu- ja pakiautod (sh uued ja kasutatud); ○ börsikaubad (sh metallid, vili, väetis jm); ○ Olmetehnika; ○ Kemikaalid; ○ Ehitusmaterjalid; ○ alkohol; ○ toidukaup (pika realiseerimisajaga; nt kohv, suhkur); ○ muud erinevad aktsepteeritavad toorained, pooltooted, valmistooted. 31. Nimetage vähemalt 3 tegurit, millele võiks ettevõtte hankijate arvete tasumise juhtimisel tähelepanu pöörata. ● Mitte maksta liiga vara – kui makstakse enne tähtaega, siis kaob võimalus seda raha kuni tähtaja saabumiseni mõnel tulusamal moel kasutada.

Majandus → Finantsjuhtimine
38 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ...

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun