Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"tervisemunad" - 17 õppematerjali

thumbnail
13
ppt

Funktsionaalne toit

Funktsionaalne toit Kätlin Lagemaa 12-A Märjamaa Gümnaasium Mis on funktsionaalne toit? Funktsionaalne on selline toit, mille puhul on üheselt tõestatud, et lisaks toitelistele põhifunktsioonidele on tal mingit füsioloogilist funktsiooni parandav toime ja/või mingi haiguse riski vähendav toime. Tõhustab inimese seedekulgla talitlust, aktiveerib immuunsüsteemi Vähendab haigestumise riski nt kaaries, kõhulahtisus, kõhukinnisus, veresoonkonnahaigused Langetab vererõhku Suurendab luude tihedust Parandab naha, limaskestade, juuste ja küünte taastumisvõimet Kuidas saadakse funktsionaalset toitu? Looduslik funktsionaalne toit (mesi, küüslauk, astelpalju marjad jne) Toiduainetest eemaldatakse allergiat põhjustavad valgud (riisist) ja kohvist kofeiin Toiduainetele lisatakse teatud keemilisi elemente (jodeeritud sool, kaltsiumiga rikastatud mahlad ja piimatooted, rauaga rika...

Bioloogia → Bioloogia
50 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Funktsionaalne toit

Tervisemunade sihiteadlik tootmine algas maailmas pea veerand sajandit tagasi. Selliste munade tootmistehnoloogia on näiliselt lihtne: kanade või vuttide söödale lisatakse õiges hulgas ja vahekorras mitmeid vajalikke bioaktiivseid ühendeid, mis lõpuks teatud koguses ka muna koostisse jõuavad. Oluline on see, et lindude munatoodang ei väheneks ning munakoore kvaliteet ja maitseomadused oluliselt ei muutuks. Meil on poelettidel omega-3-rasvhapetega rikastatud tervisemunad. Nii välimuse kui ka maitse poolest on tervisemunad täiesti tavalised munad. Tänu kanade toidule lisatavale lina-, kanepi- ja rapsiseemnetele sisaldavad aga tervisemunade rebud tavalisest rohkem omega-3- rasvhappeid. Ka sellise söötmisega lindude liha on väärtuslikum võrreldes tavaliste munejatega.

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Rakendusbioloogia

http://www.abiks.pri.ee Haruteadused ­ molekulaarbioloogia, rakubioloogia, anatoomia, füsioloogia, geneetika, ökoloogia, viroloogia, mikrobioloogia, mükoloogia, biotehnoloogia Seotud teadused ­ biofüüsika, geenitehnoloogia, meditsiin, tõuaretus, biotehnoloogia, looduskaitse, taime ja loomageograafia, biokeemia, sordiaretus, veterinaaria, biomeetria Biotehnoloogia ­ organismidele omastel protsessidel põhinev tehnoloogia mitmesuguste ainete saamiseks tehistingimustes Bioteh toodetavad ained: bakterite poolt : antibiootikumid, aminohapped, toidupaksendajad, ensüümid, orgaanilised happed, etanool, õlu, biokile, piimatooted; seente poolt: hallitusjuust, penitsilliin, ensüümid, pagaritööstus, õlu, vein, metaan Bioteh eelised : suur energiasäästlikkus, jäätmevaba või loodusele kahjutute jäät...

Bioloogia → Bioloogia
227 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Muna

MUNAD Sille Kingla TT05 Muna ehitus Muna koosneb Munakoor Munavalge Munakollane ehk munarebu Munakoor 1. Munamassist moodustab koor umbes 1114 % 2. Koore paksus on 0,4 mm ja enam 3. Kaitseb muna mikrobioloogilise saastumise eest Munavalge 1. koosneb veest ja valkudest 2. kogumassist moodustab 5460% 3. munavalges on 87% vett ja 12% valke 4. sisaldab valku avidviin, mis ei lase organismil omastada Hvitamiini 5. kalorivaene, sobib kaalujälgijatele Munakollane ehk rebu 1. Keskmiselt sisaldab 50% vett, 17% valku, 32% lipiide, lisaks mineraalaineid, vitamiine 2. Sisaldab letsitiini organism vajab rakkude ülesehitamiseks ja normaalseks ainevahetuseks. 3. 1 munakollases on keskmiselt 260300 mg kolesterooli Kanamunade kaal 1. JUMBO üle 80 g 2. XL 7380 g 3. L 6373 g 4. M 5363 g 5. S 4553 g 6. Väike alla 45 g Kanamuna sisaldab Valku 13 g Vett 76 g Rasvu 1...

Keemia → Keemia
36 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Biotehnoloogia

ainete tootmiseks. Paljusid bakter- ja seentüvesid kasutatakse toiduainetööstuses, nad toodavad mitmesugusel eesmärgil vajalikke ensüüme (toiduainetel parandatakse lõhna- ja värviomadusi, juustu tootmine, ensüümid piima valgendamiseks, õlu selgeks muutmine). Funktsionaalne toit on toit, mille komponendid mõjuvad inimese organismile positiivselt (parandavad seedimist, ajutegevust, reumat, hoiavad ära astmat, vähendavad kolesteroolitaset organismis; tervisemunad, müslid). Ravimitööstuses toodetakse antibiootikume (penitsiliin, tetratsükliin, kanariitsiin, migreenirohud, parkinsoni tõve ravimid). Pesu- ja puhastusvahendid kasutavad bakteritest kasvatatud ensüüme, mis omakorda lagundavad rasvu, valke, värvaineid ja muud. Need ensüümid taluvad kuni 90°, sest bakterid on pärit kuumaveeallikatest. Kuna ensüümid on valgud, põhjustavad nad ka allergilisi reaktsioone. Viiruste kasutamine geenitehnoloogias

Bioloogia → Bioloogia
277 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Rakendusbioloogia

Rakendusbioloogia harud : · meditsiin · põllumajandus · toideainete tööstus Biotehnoloogia ­ Rakendusbioloogia teadusharu, mas kasutab erinevate elusolendute elutegevuse tuginevaid protsesse, et toota inimesele vajalike aineid Lühidalt: Rakendusbioloogia valdkond, kus kas. organisme, et toota inimesele vajalike aineid Biotehnoloogias kastutatakse järgmiseid organimse ­ seened, bakterid ja mikroobid Biotehnoloogia eelised : · Säästab energiat · Odavat toorainet saab · Palju valdkondi kus saab kasutada · meditsiin( antibiootikumid), toiduainete valmistamine( hallitusseened- juust, bakterid ­ funktsionaalne toit, GMO), keskkonnakaitse ( biotõrje, reovette puhastamine, biogaasi kokkuhoidmine, biojäätmete kasutamine) tekstiiltööstus (värvid), metallurgia (maagi puhastamine) · Taimede, loomade aretamine Biotehnoloogia puudused : · Kuul...

Bioloogia → Bioloogia
48 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Rakendusbioloogia kordamisküsimused

­ traditsiooniline biot. e nt metallurgia, keemia, metsandus Punane biot. ­ meditsiin Roheline biot. ­ põllumajandus, keskkonnakaitse, toiduainetööstus 5. Selgita mõistet funktsionaalne toit. Profülaktilise toime ja eesmärgiga toit, mida tihti on just inimene täiustanud, rikastanud Kuidas saadakse funktsionaalset toitu? Too näiteid. Looduslikult funkts. toit ­ astelpaju, mesi, küüslauk Loomorganismi füsioloogilise seisundi mõjutamine ­ tervisemunad Keemiliste elementide lisamine ­ kaltsiumi, raua lisamisel Kiudainetega rikastamine ­ seemneleib Piimatoodetele probiootiliste bakterite lisamine Allergiattekitavate ainete eemaldamine ­ laktoos, gluteen 6. Nimeta erinevaid raku ja- embrüotehnoloogiaid? Milles see tehnoloogia seisneb ja kuidas kasutatakse? (meristeempaljundus, embrüosiirdamine, rakuteraapia, tüvirakud, kloonimine) Taimede meristeempaljundus- taime algkoest kasvatatakse uusi taimi

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Rakendusbioloogia

­toiduallergia, gm umbrohi/kahjurid, väheneb looduslik mitmekesisus, maitseom halvenemine. Mis on funktsionaalne toit? Funktsionaalne on selline toit, mille puhul on üheselt tõestatud, et lisaks toitelistele põhifunktsioonidele on tal mingit füsioloogilist funktsiooni parandav toime ja/või mingi haiguse riski vähendav toime. Kuidas saadakse funktsionaalset toitu? Looduslik- mesi, küüslauk, marjad. Loomorg füsioloogilise seisundi mõjutamisel- tervisemunad. Toiduainetele lisatakse teatud keem elemente- jodeeritud sool, ca rikastatud mahl ja piimatoode, fe rikastatud maisihelbed. Mis on looduslik funktsionaalne toit? mesi, küüslauk, marjad, astelpaju. Esimene transgeenne taim oli, mis taim? Tubakataim. Millistesse rakkudesse viiakse sisse uut geneetilist materjali, et tekitada transgeenne loom? Geneetilist materjali siirdatakse genoomi. Millega tegeleb geenitehnoloogia?

Bioloogia → Bioloogia
34 allalaadimist
thumbnail
3
doc

MUNAD JA MUNATOOTED

MUNAD JA MUNATOOTED MUNAD Munapakendamise saladustesse pühendab meid Veterinaar- ja toiduameti selgitav dokument Munapakenduskeskuste nõuded alates 01.05.2004.a. Munad jaotatakse kahte kategooriasse, A ehk "värsked munad" ja B ehk teise sordi munad. B ehk teise sordi või langetatud klassiga munad on lubatud kasutada ainult munatoodete tootmiseks või mitte inimtoiduks. A klassi munad liigitatakse kaalu järgi. A- klassi mune ei tohi hoida madalamal temperatuuril kui 5°C. Kui A- klassi mune on hoitud temperatuuril alla 5°C, siis tuleb pakendile märgistada "jahutatud muna". A-klassi mune, mis turustatakse kui A-klassi muna, ei tohi pesta. Kui neid on pestud, tuleb nad märgistada "pestud muna", kuigi nad vastavad A-klassi nõuetele. Kui A-klassi muna ei vasta enam nõuetele, klassifitseeritakse ta ümber B-klassi munaks. A-klassi suurpakendi etikett või lint on valge, trükis sellel peab olema must. Toiduainetööstusele mõeldud munade paken...

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kolesterool

Vajalik on vererasvade kontroll Inimene üldjuhul kolesterooli taseme tõusu ise ei tunne. Mõnel puhul võib kolesterool ladestuda silmade ja kõõluste juures. See tekib siis, kui kolesterool on ülikõrge. Ka triglütseriididest võivad tekkida rasvalaigukesed, aga seda siis, kui tase on ligi 10 korda üle normi. Mõõdukas normi ületamine endast aga tunda ei anna. Mõned patsiendid küll kinnitavad, et kolesterooli ravi korral läheb nagu pea selgemaks. Need võivad olla aga rohkem subjektiivset j laadi tundmused. Suhkruhaigel peaks olukorra selgitamiseks määrama vähemalt aastas korra kolesterooli, triglütseriidide ja "hea" kolesterooli taseme. Kolesteroolitase ei sõltu oluliselt kehakaalust. Kõhnus ei tähenda automaatselt head kolesteroolitaset. Igal juhul peaks laskma end uurida, eriti kui perekonnas on varem olnud sellelaadseid probleeme. Laste puhul kolesteroolitaset mõjustama ei hakata. See peab olema mingi erijuhtum, mil tegeldakse lapse ...

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
14
doc

3 päeva menüü

Eesti Hotelli- ja Turismimajanduse Erakool Hotellimajandus HM31 Ave Rhede 3 PÄEVA MENÜÜ KOOSTAMINE Kodutöö menüü planeerimises Juhendaja: Küllike Varik Tallinn 2007 1 SISUKORD Sissejuhatus......................................................................................................................... 3 Sissejuhatus..................................................................................................................................... 3 1 3 päeva menüü..............................................................................................................................4 1.1 Lühike menüü.........................................................................................................................4 1.2 Pikk ...

Toit → Kokandus
114 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Raku- ja embrüotehnoloogia

G. alkaloididest ravimite tootmine H. taime patogeenide tõrje I. probiootilised bakterid J. õlireostuse likvideerimine K. tärklisevaba riidekiu saamine L. juustu tootmine Nimeta tööstusharusid, kus kasutatakse biotehnoloogiat ja kirjelda kuidas? Selgita mõistet funktsionaalne toit. Nimeta vähemalt 4 võimalust kuidas saadakse funktsionaalset toitu? Ülesanne: Selgita millisel viisil saadakse järgmisi funktsionaalse toidu alla liigitatavaid tooteid: A. biojogurt B. kofeiinivaba kohvi C. tervisemunad D. jodeeritud sool E. astelpaju marjad F. teraleib A. Fleming, L.Pasteur (avastused, uurimisvaldkonnad, tähtsus) Missugust A. Flemingu hoiatust on arstipraktikas sageli eiratud ja mis on selle tulemus? Millist L. Pasteuri avastust peate kõige olulisemaks ja miks? Miks saab antibiootikumide abil ravida bakterhaigusi, mitte aga viirushaigusi? Kaks näidet biotõrjest Heinast piima tootmist lehma abil ei peeta biotehnoloogiaks, küll aga penitsilliini tootmist bioreaktoris

Bioloogia → Bioloogia
74 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Muna-referaat

Võrumaa Kutsehariduskeskus Turismiõppetool Sille Kingla TT -05 Munad Referaat Juhendaja: Ene Laane VKHK kutseõpetaja Väimela 2008 Sisukord Eessõna....................................................................................................................................4 Muna ehitus:........................................................................................................................5 Munakoor............................................................................................................................6 Munavalge...........................................................................................................................6 Munakollane ehk munarebu................................................................................................7 [1; 31.03.2008].....

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Rakendusbioloogia teemad üldbioloogia ja biotehnoloogia kursusteks

Rakendusbioloogia teemad üldbioloogia ja biotehnoloogia kursusteks 1. Rakendusbioloogia mõiste, valdkonnad. Näiteid rakendusbioloogia saavutustest. GMO, näiteid, ohud. Rakendusbioloogia- erinevate haruteaduste avastatud seaduspärasuste kasutamine inimkonna huvides. Biofüüsika- käsitleb organismides toimuvaid füüsikalisi protsesse. Biokeemia- uurib organismide keemilist koostist, ainevahetusprotsesse, keemilisi muundumisreaktsioone, nende regulatsiooni jne. Biomeetria- on matemaatiliste meetodite kompleks (statistika) organismide ja nendega seotud protsesside modelleerimiseks ning organismidega katsete planeerimiseks. Biotehnoloogia- on organismidele omastel protsessidel põhinev tehnoloogia mitmesuguste ainete saamiseks tehistingimustes. Geenitehnoloogia- kasutab organismide pärilikkuse muutmiseks DNA siirdamist, mille tagajärjel luuakse uut pärilike omadustega organismid (transgeensed organismid)...

Bioloogia → Biotehnoloogia
154 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

· Pearoana (tükeldatud toiduainetest supid) · Vaheroana (kerged supid) · Järelroana (magusad supid) MUNAROAD Muna Kulinaarias · Kanamuna ­ enimkasutatav TOIDUVALMISTAMISE ALUSED · Vutimuna · Pardimuna · Hanemuna · Kalkunimuna · Faasanimuna · Jaanalinnumuna Kanamuna · Umbes 10% koor, 30% rebu, 60% munavalge · Munade suurus o S 53g o M 53-63g o L 63-73g o XL 73-80g · Tervisemunad ­ kanade toidule lisatud rapsiõli · Kollased munad ­ A-vitam.,karotinoide (rohelist ja porgandit) Toiteväärtus, omadused Toitainesisaldus Täisväärtuslikud valgud Rasvad Teised väga vajalikud toitained Toiduvalmistamisel kasutatavad omadused Munavalk kalgendub ja seob vedelikke (vormiroad) Munavalge vahustub (vahud, taignad) Munakollane emulgeerub (majonees) Munavalge selitab (puljong)

Toit → Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Ãœldbioloogia konspekt (2. osa)

5. Taimed on ökosüsteemis produtsentideks, st toiduahela alguslüliks Rakendusbioloogia 19/02/2009 ...bioloogia teadussaavutuste kasutamine tavaelus rakenduseesmärkidel Rakendusbiokeemia: 1. Süsivesikute kasutus: Inuliini lisamine toidule. Inuliin on prebiootik (soodustab kasulike bakterite paljunemist seedekulglas) 2. Oomega-rasvhapete lisamine toidule (nt. tervisemunad, leiva-, saiatooted). Lisatakse südame veresoonkonna haiguste ennetamiseks 3. Valgud: Hüperimmuniseeritud piim ­ ternespiimast eraldatakse antikehad ja pannakse juurde tavalisele piimale. Põhilised tarbijad on immuunpuudulikkusega inimesed 4. Nukleiinhapped: DNA-analüüsida kasutus isikute identifitseerimises. Nt. vanemsuse tuvastamine või kurjategijate väljaselgitamine 5. Vitamiinid: Antioksüdantide lisamine toiduainetele/kosmeetikatoodetele 6

Bioloogia → Üldbioloogia
90 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Bioloogia 12 klassi mõisted

Abiootilised tegurid - organismide elutegevust mõjutavad eluta looduse tegurid; eristatakse elukeskkonnaga (õhk, muld ja vesi) ning kliimaga seotud tegureid. Adaptatsioon - organismide ehituse ja talitluse (ka käitumise) muutumine, sobitumaks keskkonnatingimuste ja eluviisiga. Adaptiivne radiatsioon - evolutsioonilise mitmekesistumise erivorm, mille puhul ühest liigist (või perekonnast) lahkneb suhteliselt lühikese aja jooksul mitmeid erinevalt kohastunud liike. Adenosiintrifosfaat (ATP) - kõigis rakkudes esinev makroergiline ühend, mis osaleb raku aine ja energiavahetuses, energia universaalse talletajana ja ülekandjana. Aegkond - geokronoloogilise skaala suurjaotustest keskmine, eooni ja ajastu vahel; eoon jaotub aegkondadeks ja aegkond ajastuteks. Aeroobne glükolüüs - kõigi rakkude tsütoplasmas glükoosi esmane lagundamine hapnikurikkas keskkonnas. Protsessi tulemusena saadakse ühest glükoosimolekulist kaks püroviinamarihappe molekuli...

Varia → Kategoriseerimata
39 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun