Joogiks: Valge vein Pearoog Praetud paltusefilee, blanśeeritud pak-choi kapsa, fenkolipüree ja siiamarja kastmega Joogiks: Valge vein Dessert Kodune juustukook põldmarjakastmega Joogiks: Koorekohv Töövahendid ja nõud 1. Kelnerirätt veini valamiseks 2. Kandik 3. Leivakorv koos maitseainetega 4. Valge veini pokaal 5. Leivataldrik 6. Eelroa taldrik 7. Eelroa all olev taldrik koos salfrätiga 8. Eelroa kahvel ja nuga 9. Pearoa taldrik 10. Pearoa kahvel ja nuga 11. Desserdi taldrik 12. Desserdi kahvel 13. Kohvitass 14. Kohvitassi alustaldrik koos salfrätiga 15. Kohvi jaoks lusikas 16. Kohvi jaoks suhkrutoos 17. Kohvi jaoks koorekann 18. Volditud salfrätik Ettevalmistustöö Laua eelkatmise etapid: 1. Saali koristus. 2. Võetakse ära laudlina. 3. Pühitakse laud puhtaks. 4
150 taldrikut. Tunnelid on harilikult arvestatud taldrikutele, mille diameeter on maksimaalselt 250-260 mm. Tunnelis on vedru, mis tõstab taldrikuid ülespoole. Nii on ülemine taldrik alati lauatasapinna kõrgusel. Taldrikutejagaja võib olla soojendatav. Taldrikute soojendusaeg on umbes 30 minutit. Taldrikutejagajat kasutatakse väljastusliinis, restoranides jm.
Kool Pärnumaa Kutsehariduskeskus Nimi Keili Lutschan Esitamise aeg Kodutöö teema Lõunasöök perekonnale gümnaasiumi lõpetamise puhul Taotletava kutsekvalifikatsiooni tase Toidukorra kirjeldus (ürituse eesmärk, kellele toidukord on mõeldud, mida pakutakse ja kuidas läbiviiakse) See on pidulik lõunasöök minule ja minu perele minu lõpetamise puhul. Lõunasöögil pakutakse esimeseks käiguks singisalatit krõbekartulitega. Joogiks kõrvale võtan mina mineraal vee ja vanemad võtavad tavalise vee. Pearoaks on lõheroos toorjuustuga ning joogiks kõrvale valge vein Pinot Gris Medaille d' Or 2009. Ja siis viimaseks käiguks ehk dessert on tiramisu. Kujundatud menüükaart: Menüüs olevate toitute ja jookide kirjeldus (põhjenda samuti toitude ja jookide sobitamist) Eelroaks on singisalat krõbekartulitega- koosneb siis singist,porrust,tomatist,salatilehest ning see serv...
Mahukas powerpoint paljude köögis leiduvate asjade kohta.Lisatud ka mõõdud.
külaliste maksimaalne mugavus ja teenindamisvõimalused. · Ruumi mõõtmed · Kas soovitatakse ka tantsida · Eriline sündmus (pikk pulmalaud, väikesed lauakesed vm Toolid Paigutatakse laua ümber nii, et istujad tunneksid end mugavalt. Igale inimesele tuleks arvestada vähemalt 60-70 cm ruumi. Taldrikud · Koha-e diplomaaditaldrik on kõige suurem, istuja kohta määrav kattetaldrik, millel ei serveerita toitu · Leivataldrik e. Väike taldrik on leiva, salati, saiakeste, kookide tordi söömiseks ning joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks · Eelroataldrik e. Külmtoidtaldrik e. Keskmine taldrik on eelroogade ja järelroogade söömiseks ning portsjonnõude ja supitaldrikute alustaldrikuks. · Pearoataldrik e. Praetaldrik e. Suur taldrik on pearoogade söömiseks ning serveerimiskausside alustaldrikuks · Supitaldrik on suppide söömiseks. Supitaldrik pannakse alustaldrikule
3. Joogid serveeritakse üle parema õla. 4. Naisterahvale tuleb alati esimesena toit või jook serveerida. 5. Pidulikel istumistel teenindatakse viimasena peoperenaist - või meest. 6. Kui serveerid uut toitu, veendu, et oled laualt ära viinud mustad nõud ja kahvlid. Uus toit peab olema alati puhtal taldrikul. Suurematel pidudel nagu pulm ja sünnipäev, ei pea nuge ja kahvleid alati uusi tooma - piisab taldriku vahetusest. 7. Kasutatud taldrik võetakse paremalt, puhas asetatakse lauale vasakult. 8. Söögid ja joogid muutuvad aste-astmelt raskemaks ja külmad road serveeritakse enne sooja toitu. 9. Salatid, supid, juust - neid ei serveerita kunagi teist korda. 10. Koogid ja tordid tuleb tükeldada enne lauda viimist. Või lauas. 11. Tarvitatud nõud korjatakse laualt alles siis, kui kõik liikmed on söömise lõpetanud.
Kelneri käerätt 1 Poleerimisrätt 1 Maitseainete komplektid 1 Küünlad + küünlajalad 1 Lillevaas 1 Leivakorv + salvrätt 1+1 Korgitser 1 Taldrik veinikorgile 1 Lauapühkimislapp + taldrik 1+1 Purukaabits + taldrik 1+1 Magustoiduvorm 2 Magustoidu alustaldrikud 2 Võikauss 2 Leivataldrik 2 Kindad 1 Klaasid: Veeklaas 2 ............ veiniklaasid 2
Eliise Glaser TT-11 Tähendus · Paastuaja lõpp · "Liha võtta" · Suur pidu- Püha õhtusöömaaeg Teemakohased toidud, joogid · Lihatoidud (vasika, seapraed) · Munatoidud · Kohupiimatoidud · Pirukad · Kala · Õlu · Kali Rammusad toidud! Kolmekäiguline söömine 1. Käik Keedumuna- koksimine 2. Käik Urvapuder- soolapeki, kruupidega 3. Käik Pasha · Joogiks kannudega õlu, kali · Laual leib, pirukad Laua- ja söögiriistad · Taldrik pudru jaoks · Taldrik munakoortele · Taldrik saiale · Lusikas pudrule · Magustoidulusikas · Klaas joogi jaoks · Lauale õllekannud Lauakaunistused · Urvad->uus elu · Kollane nartsiss- varakevadine lill-> uus elu · Kollased salvrätid Ruumikaunistused · Jänesekujud- valge jänes- puhas elu- magab silmad lahti- Kristuse sümbol · Munad- loomise, viljakuse, kasvusümbol · Liblikad- järjepidevus, uue elu tekkimine Värvivalik
Soojal aastaajal võidakse püreeritud suppe serveerida jahutatult. · Piimasuppe serveeritakse 6575 °C juures dessert või supitaldrikust. Suppidele · Külmad supid serveeritakse puljongitassides või supitaldrikutes. Külmi suppe serveeritakse temperatuuril 68°C, võib lisada jääkuubikuid. · Suppide kõrvale pakutavad lisandid serveeritakse vaagnatelt, juures tõstmisvahendid. Taldrikud · Väike taldrik leiva, salati, saiakeste, kookide, tordi söömiseks, joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks. · Keskmine taldrik eelroogade ja järelroogade söömiseks, portsjonnõude ja supitaldrikute alustaldrikuteks. · Suur taldrik pearoogade söömiseks, katmistaldrikuks ning serveerimiskausside alustaldrikuks. Taldrikud Metallserviisi moodustavad söögiriistad · suur kahvel/nuga praele · väike kahvel/nuga salatid, eelroog
lõplikult peale klientide lahkumist. Taldriku puhastamine: · Pärast esimese taldriku kätte võtmist seatakse söögiriistad sellele. Esimese kahvli käepide jääb pöidla alla, nii ei kuku ülejäänud söögiriistad taldrikult. Siis libistatakse nuga risti kahvli alla. · Nüüd võetakse teine taldrik söögiriistadega ja asetatakse söögiriistad esimesele taldrikule, kahvel pöidla alla ja nuga kahvli alla. Ülejäänud taldrikud kuhjatakse teisele taldrikule, söögiriistad seatakse esimesele. · Elegantsel teenindusel ei puhastata korraga mitte enam kui neli taldrikut. · Väiksed toidujäänused taldrikutel lükatakse madalamale taldrikule, seda tehes pöördutakse külalisest teisele poole
o laua puhastamiseks 2 o kastmekannu alla 1 o kulbi alla tõstmisel 1 o veini alla 1 o kaabitsa jaoks 1 · Desserttaldrik 4 · Eelroa taldrik o söögiriistade jaoks 1 o leiva jaoks 1 o supitirina alla 1 o supikaane alla 1 o küüleri alla 1 · Väike alus või jaoks 2 4. MUU :
..............3 2. 4-KÄIGULINE LÕUNASÖÖGIMENÜÜ......................................................4 3. LAUAKATE............................................................................................5 4. TEENINDAMINE...................................................................................6 5. KASUTATUD KIRJANDUS.....................................................................7 Tabel SÖÖGINÕU VÕI RIISTA NIMETUS KASUTUSOTSTARVE Suur taldrik ehk praetaldrik Praed, eelroasalatid. Siia võid kirjutada ka konkreetseid roogi- näiteks praetud kanafilee sooja aedvilja ananassikastmega Keskmine taldrik ehk külmtoidutaldrik Salatid , külmad suupisted, köögiviljaroad, pudrud, munaroad, kalasuupisted, liharoad Väike taldrik ehk leivataldrik Leiva, salati, saiakeste, kookide ja tordi
AS NUNNUKE JUHATUSE KOOSOLEKU PROTOKOLL Tallinn 09. jaanuar 2010 nr 1-4/2 Algus kell 10, lõpp kell 12.15 Juhatas Maie Maasikas Protokollis Juuli Jänes Osa võtsid juhatuse liikmed: Jaan Klaas, Peeter Kruus, Teet Tass, Paula Taldrik. Puudus Raimo Tirin Kutsutud raamatupidaja Kalle Kusta PÄEVAKORD: 1. 2010. aasta sponsorluse taotluste läbivaatamine. 2. 2009. aasta töötulemused. 3. 2010. aasta eelarve kinnitamine. 1. KUULATI: Peeter Kruus tutvustas 2010. aastaks esitatud sponsorluse taotlusi. Sõna võttis: Jaan Klaas andis selgitusi erinevate sponsorite kohta. Küsimus: OTSUSTATI: 1.1. Rahuldada muusikaringi ,,Viis viimast" taotlus ja eraldada 5000 krooni toetust. 2. KUULATI : Teet Tass tutvustas 2009
Toit pannakse taldrikule köögis ja ettekandja asetab selle külalise ette paremalt poolt. Serveerimine Inglise moodi Inglisepärase teeninduse all mõistame teenindamist serveerimislaualt (guéridon). Toidud asetatakse köögis serveerimisnõudesse. Peatoitu näidatakse külastajale ja asetatakse kuumalusele. Road pannakse serveerimislaual taldrikutele. Töötatakse mõlema käega. Märkus: ainult pool portsjonit serveerida, et mitte taldrikut üle kuhjata. Taldrik asetada paremalt poolt. Teenindamise juurde kuuluvad ka kõik tööd külastaja laua juures: transeerimine/liha tükeldamine, fileerimine, flambeerimine. Serveerimine Prantsuse moodi Prantsuspärase teeninduse all mõistame lauanõude ja toidu asetamist taldrikuga külastaja ette lauale. Toidud asetatakse köögis serveerimisnõudesse. Taldrikud asetatakse külastaja ette paremalt ja sellele asetatakse road serveerimisnõust.
pleksiklaas, pliiats, portselanist esemed, pott, prillid, puust esemed, puuvill, pärgamentpaber, riided, salvrätik, sigaretipakk, sinepituub, sooda, spordikott, suitsukoni, sukkpüksid, svamm, süstlad, sokolaadi ümbrispaber (foolium), sokolaadi 2 ümbrispaber (lamineeritud paber), zilett, tabletileht (plast + metall), taldrik, tampoon, teflonnõud, teip, tekstiil, termos, tikud, toidukile, toiduõli, tolmuimejakott, traat, tsellofaan, tubakas, tuhk (väike kogus jahutatuna!), tuub (metall koos korgiga!), tuub (plast koos korgiga!), vaakumpakend (nt viilutatud juustu, vorsti ümbert), vahtplastist toidualus , vahukoorepudel (metall), vaip, vannisool, vatt, videokassett, vihmavari, villased esemed, viltpliiats, vinüülplaat, võipaber (foolium), võtmed, õhuvärskendaja
serveerimiseks, soojade ja kylmade suupistete pakkumiseks. Praetaldrik tänapäeval kuni 28 cm , kui tuuakse supitaldrik siis alati praetaldriku peal. Kõige suurem on grillitalrdik, grillliha pakkumiseks tänapäeval isegi 32 cm. Supitaldrik peaks äärega olema, kuskil 18 20 cm on suurus. Tuuakse koos leivataldrikuga. , kilpkonnasuppi serveeritakse yliminis tassis. Madal desserttaldrik 20-24 cm, Sygav desserttaldrik16-20 cm Kaaviari taldrik 15 cm, kalamarja pakutakse. Moositaldrik, 10 cm , oakutakse moosi vm sealt. Supitirin 1,4 2,6 Liitrine, sangadega, kui seda tuuakse lauale ja sealt pakutakse suppi, siis pakub perenaine, lihaga tegeleb mees. VAAGNAD: Kas yhele inimesle või 12le, kui on ymmargune, siis selle pealt pakutakse liha nt seapraad, verivorstid,kartul, kapsad, PIKLIKUL kala. On olemas ka 4-kandiline vaagen, tikuvõipside serveerimiseks. Erikujulised on nt austrite jaoks
My name is... - Minu nimi on... What is your name? - Mis sinu nimi on? Ta on Who is he? - Kes tema on? She - naine She is my mother. - Tema on minu ema. He - mees He is my father. - Tema on minu isa. She is my sister. - Tema on minu õde. He is my brother. - Tema on minu vend. I am your friend. - Mina olen sinu sõber. Who is she? - Kes tema on? She is my friend. - Tema on minu sõber. Mis see on Look - vaata plate - taldrik What is this? - Mis see on? bowl - kauss It is a box. - see on kast. knife - nuga Open it, please. - Tee see lahti, palun. fork - kahvel It is a plate. - See on taldrik. water - vesi This is a knife. - See on nuga. . Loomaaed Look! - Vaata zoo - loomaaed What is that? - Mis see on? panda - panda That/This is a panda. - See on panda. tiger - tiiger Very good! - Väga tubli! lion - lõvi
väikeste suupistetega. Pärast tervutamist suunatakse külalised kingituste ja lille laua juurde, mis asub natuke eemal jubilarist. Kui kõik külalised kohal, istutakse lauda. Tervitamise ja õnnitluste peale on planeeritud umbes 30-40 minutit. Laua soovitav kuju on u-kujuline(LISA 3), laud on eelnevalt kaetud(LISA 2), st on olemas salfrätid, alustaldrik, söögiriistad ning klaasid. Samuti on laua peal olemas külmad söögid nagu näiteks singirullid, salatid, leiva taldrik, kastmed, täidetud muna jmp. Laud on eelnevalt kaetud valge linaga. Laua suund on nii, et jubilar on näoga akende suunas ja samas saavad ka kõik teised külalised akendest välja vaadata, kuna keegi pole seljaga. Samas ei tule akendest nii palju valgust, et see peaks pidulisi segama, kuna aknad on mattklaasist. Samuti on olmeas suupiste laud, seal asetsevad puuviljad, küpsised, brofidoolid, salfrätikud ning ka juust. RUUMI KAUNISTUS
Tee lusikas 20 tk Salvrätikud 60 tk (paberist igaks juhuks rohkerm) Kandikud suupistete jaoks 8 tk 5 Haapsalu Kutsehariduskesus Monika Viidemann Toitlustusteenindus TT12 4. Laua katete skeem Vaata joonis 1. A. Soolased suupisted ja vesi 1.Suupiste kahvel 2.Suupiste taldrik ja pokaalihoidja 3.Juustu suupisted 4.Kala ssuupisted 5.Liha suupisted 6.Salati suupiste 7.Salati suupiste 8.Salvrätikud 9.Veini pokaalid 10.Maitsevesi kannus alustaldriku B. Magusad suupisted 1.Suupiste kahvel 2.Suupiste taldrik ja pokaalihoidja 3.Shokolaadi trüfel 4.Punasesõstra toorjuustu koogi amps 5.Viinamarjad 6.Salvrätikud 7.Kohvi või tee tassid , alustass ja lusikas 8
SEE KINK ON EMALE. TÖÖLEHT 12. POES Töölehed 45aastastele LEIB LEIVAD SAI SAIAD MESI TORT TORDID SEEN SEENED PIPARKOOK PIPARKOOGID PIIM VÕI VORST MA LÄHEN POODI. MA OSTAN SAIA JA JUUSTU. MIDA SINA OSTAD? MINA OSTAN PIIMA. MIDA SINA OSTAD? MINA OSTAN TORTI. TÖÖLEHT 13. SÜNNIPÄEV Töölehed 45aastastele SÕBER SÕBRAD TALDRIK TALDRIKUD KLAAS KLAASID TORT TORDID KALLIS KALLID PALUN. PALUN VÕTA! AITÄH. PALJU ÕNNE! PALJU ÕNNE SÜNNIPÄEVAKS. MUL ON SÜNNIPÄEV. ÜKS, KAKS, KOLM, ÜKS, KAKS, KOLM, KOLM KOOKI ON MEIL. ÜKS SINULE, OTT, ÜKS SINULE, JAAN, ÜKS MINULE JÄÄB. TÖÖLEHT 14. PÜHAD Töölehed 45aastastele KODU MAJA MAJAD LIPP LIPUD
31.01.2017 2 Samm II Varu vajalikud ained. See eeldab tõenäoliselt kodust väljumist. 31.01.2017 3 Samm III · Vajalike ainete olemasolul asu süüa valmistama. · Selleks võta puhas pott. Siin võib esineda tagasilöök. Abi võid saada siit: https://date24.ee · Pane ained õiges järjekorras potti ning keeda supp valmis. 31.01.2017 4 Samm IV · Püüa leida puhas taldrik. · Paku toitu ka värskele kaaslasele, kes aitas nõusid pesta! · Head isu! 31.01.2017 5
abiellus teist korda 1984.a. Üritas end tappa 2007. aastal suri ajutrauma tüsistustesse Tegelased Billy Pilgrimit(peategelane) Valencia Merble Barbaba Robert Roland Weary Edgar Derby Billy Pilgrim(1922-1976) Sündis 1922 Iliumis Habemeajaja poeg Naljaka välimusega Pikk vibalik Lõpetas Iliumi keskkooli Käis Iliumi Optikakooli õhtukursustel Ta isa sai jahiõnnetuse läbi surma Suri 13. veebruaril 1976. aastal Sündmused Sõdis 2. maailmasõjas 13 veebruar 1945 Dresden 1967. aastal lendav taldrik 1968. aastal lennuõnnetus Oma arvamus Aitäh kuulamast!
Puu Puude Kontserti Avanss, kusett, ressurss, epohh, piiskop, Idee Ideede Puid ehk pankrot, kompvek, kabinet, kotlet Õpik Õpikute puusid Teemant, anekdoot, transport, apteek Õnnelik Õnnelike Ideid ehk Kuu, luu, tee, maa, soo, suu, öö ideesid Portree, trikoo, turnee, filee, kupee Õpikuid Raport, rekord, juubel, eskimo, raadio, Õnnelikke video, kaustik, taldrik, elektrik Korralik, rahulik, kunstnik, ristmik, paljandik, põõsastik, kolmandik
Maffia lakamsiest Kihvt Einela Mafiooso tingitud kärbus Fabritseeritud Vahva, tore Grafiti kuritegevusühen Festival Vabrikus tootma Paragrahv d Pidulik Ufo maffiamees ülevaatlus v Bluff seinal olev pilt võistlus Siffer ,,seadustes" Seif Lendav taldrik Professor Kiitlev väljamõeldis Prohvet salakirjavõti Aforism tulekindel rahakapp Aferist õppejõud Krahv ennustaja Fundamentalism mõttetera õnnekütt aadlitiitel Vundament
KÜPSISETORT RASKUSASTE: 2 A KOOSTIS: TÖÖVAHENDID: 3 PAKKI KÜPSISEID SUUR TORDIALUS VÕI TALDRIK 500 G HAPUKOORT 20% LUSIKAS 200 ML VAHUKOORT 35% VÄIKE KAUSS 3 TK BANAANI RIIV 1 KLAAS MAHLA LÕIKELAUD 3 SL SUHKRUT NUGA VÄIKE TÜKK SOKOLAADI MIKSER KAUNISTAMISEKS KIIVIT JA VAARIKAID VALMISTAMINE LAPSED: 1
Nahka pingutatakse kruvidega, vastu pingulolevat nahka lööb trummimees nuiaga ja trumm teeb madalat ja mütsuvat häält. Väike trumm on ehitatud sama moodi nagu suur trumm. Lisaks on tal vastu ühte nahka pinguletõmmatud metallvedrud. Need põrisevad vastu nahka, kui pillimees lööb pulkadega vastu väikest trummi Taldrikud on keskelt lohus metallkettad, neid võib lüüa teineteise vastu, taldriku pihta võib lüüa puupulgaga, timpaninuiaga, metallharjaga. Iga mänguvõtte juures teeb taldrik erinevat häält. Häälestuvad : Timpan on sümfooniaorkestri löökpillide rühma kõige tähtsam pill. Ta teeb madalat kumisevat häält. Nahk teeb niisuguse kõrgusega häält, nagu parajasti vaja. Ksülofon koosneb puitplaadikestest, millest igaüks teeb kindla kõrgusega häält. Vastu plaadikesi lüües saab pillimees mängida klõbisevaid viise. Vibrafonil on suuremad metallplaadid kui kellamängul, seetõttu kõlab vibrafon ka madalamalt kui kellamäng.
Toorik-tüüpi sõnades on esimene silp kas esimeses või teises vältes ning rõhuta. *Ohtlik-Tüüpi sõnad käänduvad nagu sõna tikk Nim Tikk imelik Põletik Om Tiku Imeliku Põletiku Os Tikku Imelikku Põletikku M.Nim Tikud Imelikud Põletikud M.Os tikke Imelikke Põletikke *Toorik-tüübi kriitilised sõnad, mida tahetakse käänata ohtlik-tüübi järgi Nim Taldrik elektrik Om Taldriku Elektriku Os Taldrikut Elektrikut M.Nim Taldrikud Elektrikud M.Om Taldrikute Elektrikute M.Os taldrikuid Elektrikuid *Kontsert-tüüpi sõnade käänamine Õige Väär Õige Nim kontsert Toorik Om Kondserdi Tooriku Os Konserti *kontserdit Toorikut
Kool Rootsilaud Nimi 9. klass Tallinn 2016 Menüü Suvepiknik Rootsilaud Tiigerkrevetid vürtsikas kastmes Suured puhastatud krevetid lihtsas peruupärases kastmes. Krõbedad tacoampsud Pisikesed tacod hakkliha, juustu ja tomatiga. Itaalia juustupulgad Keerdus juustupulgad dipikastmega. Menüü Suvepiknik Rootsilaud Avokaado munarullid Krõbedad maitsvad suupisted. Teriyaki lihapallid Teriyaki kastmes lihapallid. Virsiku-vaarika smuuti Värske ja jahutav smuuti. Mahlane arbuus Puuviljasalat Sidrunivesi Lihtsad peruupärased krevetid Aega kokku: 15 min Ettevalmistus: 5 min Küpsetamine: 10 min Vaja: 120 ml kana- või köögiviljapuljongit 2 supilusika...
tavaline argipäev, inimesed ostsid nagu ikka päts leiba ja piima. Õhtuhämaruses, kui ma üksi kohvikusse jäin, panin asjad omadede kohtadele, kirjutasin viimaseid andmeid kohviku sissetulekust. Kuulsin, et taga uks käis, olin kindel, et see on koristaja, kes kööki koristama läks. Enne lahkumist läksin kööki, et talle ikka meelde tuletada, et ta pärast lahkumist ukse lukku paneks. Alguses ei näinud ma köögis kedagi, kuulsin kuidas taldrik maha kukkus, läksin vaatama, mis oli juhtunud. Leidsin purunenud taldriku ühest nurgast ja sealtsamast porised jalajäljed; liikusin mööda jalajälgi edasi, kuni jõudsin baariletini. Nägin tütarlast ja küsisin, et kas ta on siin uus koristaja? Kuid ma ei saanud vastust. Ta hakkas kuskile minema. Otsustasin talle järgneda, kuni ühes kohas jäi ta seisma; ta võttis ühe põranda puuplaadi lahti. Minu imestuseks oli seal väga vana fotoalbum. Tütarlaps hakkas seda mulle näitama
lisab veidi romantikat ning erilisust. Lilled Lilled valin vastavalt aastaajale, kuna eksam toimub juunis, siis valin lilled vastavalt. Kindlasti ei ole lille dekoratsioon liiga pealetükkiv ja värviline, vaid maitsekas ning pigem täiustab kogu lauakatet, kui võtab kogu tähelepanu Serveerimiseks ja teenindamiseks vajalikud nõud ja töövahendid NIMETUS KOGUS Nõud ja söögiriistad Leivataldrik ø 17 cm 2+1 Eelroa taldrik ø 26 2+1 Praetaldrik ø 31 2+1 Desserditaldrik ø 26 2+1 Taldrik leiva serveerimiseks 1 Kohamärkimistaldrik 2 Desserdi lusikas 2+1 Eelroa kahvel 2+1 Eelroa nuga 2+1 Praekahvel 3+1
Sellisel puhul paigutan lauale aluseid, millele külalised saaksid panna kasutatud teepakikesed. 6) Hambaorgid viisaka topsikese/anuma sees. 7) Salvrätikuhoidja koos salvrättidega, neid lisaksin kokku viis. 8) Pehmete kookide söömiseks oleks vajalik teelusikas või tordikahvel ning koogitaldrik. Arvestan väikese varuga, ehk kõike 100. Kes teab, ehk lendab mitmetel lusikas maha ja on vaja uus võtta! 9) Pirukate söömiseks külmtoidukahvel ja -nuga ning taldrik. Kokku 100. 10) Pirukad serveerin nelja suurte korvikesse, ning koogikesed neljale tugevamale vaagnale. 11) Tee, kohvi ja vee klaasid ning tassid (koos alustega). Jällelgi kõike varuga, ehk üle 80mne. 12) 5 suurt lauda 13) Laudlinad, lauaseelikud, lauakaunistused jõulude teemal 14) Kuus puuvilja vaagent Minu laua kaunistamise idee: Laua kuju: ristkülikukujulised lauad Laudlina värvus: valge Lauaseeliku värvus: punane Lauakaunistused: jõulu teemalised kaunistused: NB
Kui aga unelmast ärkab saabub reaalsus talvekülmus, pimedus ja kraaksuv must lind surma sümbol? Kolmas lõik on rahulikum, peamiselt rõõmsa koloriidiga, kuid kibedust toob taas reaalsus: lilled (mida esimeses salmis on kujutatud) on külmunud ja neid on kujutatud jäätunud aknaklaasidel. · 24. laul "Leierkastimees" see õnnetu ja vaene, tühine ning nähtamatu leierkastimees, kelles näeb enda saatusekaaslast. Pimeda mehe taldrik on alati müntidest tühi, isegi hulkuvad koerad ei pane teda tähele, aga vana mees mängib oma leierkasti nii hästi, kui väsinud ja kohmetunud sõrmed suudavad. · Tsükli lõpp jääb justkui õhku rippuma mis nendest kahest mehest edasi saab, mis neile saatus toob, jääb kõigil ise fantaseerida. SOOLOLAULUD VÄLJAPOOL TSÜKLEID · Kõige kuulsam on noore Schuberti loodud ballaad "Metshaldjas"Goethe tekstile. · Sisust: läbi pimeda metsa ratsutab isa, kellel kaasas
liigutada ketast üksteisele söötes teisele poole platsi. Mäng algab, kui kaitsev meeskond viskab ketta üle platsi ründavale poolele. Kui ketas on mängus, ei või enam ketast käes hoides liikuda, kui on lubatud liikuda ja teha petteid kuni üks jalg maad puudutab. Nii ei tekki mängijate vahel kehalist kontakti. Kui meeskond suudab ketta viia vastaspool asuvasse väravasse saab meeskond punkti. Siis toimub pooltevahetus ja mäng algab uuesti lahtiviskest. Kui taldrik puudutab maad või toimub vaheltlõige teise tiimi poolt läheb ketas vastas meeskonnale. Seda nimetatakse turnover'iks, nagu Ameerika jalgpalliski. Ketas läheb vastastele ka siis kui mängija püüab palli väljaspool väljakut kinni. Ketta võib kaotada ka siis kui viskajal saab ajalimiit täis vastasmeeskonna mängija, kes asub 3 meetri raadiuses viskajast võib kõva häälega lugeda ühest kümneni ning kui viskaja selle aja
Teos on maalitud Picasso sinisel perioodil, seega on põhivärviks sinine erinevate varjunditega. Lisaks on veel kasutatud pruuni ning hallikaid toone. Üldiselt jätab maal külma ning kalgi mulje. Jooned on töös tumedamaga joonistatud ning mõnes kohas esile toodud. Samuti on Picasso kasutanud teatud joonte esile toomiseks varje ning nende mõju. Jooned on pehmed ning sujuvad. Mees pildil on rohkem pinnalisema vormiga ning mahulise vormiga on kann, mehe pea ning taldrik laual. Mehe keha on aga voolujooneline ning pikemaks venitatud vorm. ,,Pimeda mehe hommikusöök" on tekstuurilt tume ning pigem sile. Kompositsiooni ülesehitus on sujuv. Kuna värvid on sarnased on erinevatelt objektidelt üleminek sujuv, kuid kindel ning arusaadav. Puudub kokkusulavus, sest piirjooned on aitavad eristada. Minu jaoks loovad rütmi värv ning varjundid, mis annavad edasi maali meeleolu ning selle omapära
Kaasavõtmiseks võib soovitada tavalist pudelivett ning sokolaadi, müslibatoone ja pähkleid. ·Väike seljakott isiklike asjade jaoks (suurusega kuni 35 l). ·Peakate. Jalgsimatkal on hea kanda suvel pearätti või lõuapaelaga matkamütsi. Peakate annab varju päikese, vihma ja putukate eest. ·Telk ööbimiseks, samuti magamiskott ja magamismatt. ·Matkakorraldaja võtab kaasa vajalikud nõud söögitegemiseks. ·Matkalistel tuleb kaasa võtta oma toidunõud ( kruus, taldrik ja söögiriistad). Toitlustamine Toit ostetakse ühiselt Rakke poest. Hommikul ja õhtul teeme ühiselt süüa, lõunal saavad matkalised ise kaasavõetud suupisteid nautida. Eelarve Ühine eelarve on toidu jaoks et hommikul ja õhtul koos süüa teha. Muud kulud on individuaalsed ja olenevad juba matkajast. Lisaks toidule tuleks matkalistel arvestada transpordikuludega (rongi ja bussipiletid).
tasakaalustatud ja mitmekesine. Selleks on loodud toidupüramiidi, kus on järjestatud olulised toiduained nende tähtsuse ja koguse järgi. Selle kohaselt on oluline tarbida teraviljasaaduseid, puu- ja juurvilju, piimasaaduseid, liha, kala ja muna. Piirata võiks suure rasvasisaldusega toiduaineid ja magusaid asju. Viimaste hulka kuuluvad ka näiteks magusad karastusjoogid, fanta, sprite, coca-cola, pepsi jt kahjulik joogid. Süües tuleks jagada taldrik kolmeks osaks, need osad oleks: ½ aedvili salat ¼ kartulid, makaronid, riis; ¼ kala, kana, liha. Lõunasöök on päeva peamine söök. Lõunat tuleks süüa ajavahemikus 12-14. Kui pole hommikusöögil söödud liiga vähe või siis liiga palju, võid süüa lõunasöögi ajal nii palju kui tahad. Lõunasöök peaks sisaldama rasva, valku, süsivesikuid ja lemmikmagustoitu. Kindlasti peaks lõunasöögi ajal sööma köögivilju: puuvilju, juurvilju.
Ajatelge pidi vaadates võime sõnavaras eristada järgmisi keelendeid. Neologism ehk uudiskeelend on suhteliselt hiljuti käibele tulnud või alles soovitatav keelend. Ühesõnalise kohta ütleme uudissõna. Neologism võib tähistada uut mõistet (faksima, õendus, euroskeptik, erastamisväärtpaberid, kepikõnd, kobarkino, mälupulk, naabrivalve, pensionisammas, perearst, piraatkassett, riiulifirma, turvavärav (kaubamajas), keskkonnahoidlik, lendav taldrik, must kast) või tulla mõne senise keelendi asemele või kõrvale (vt L 4 näited). Neologismiks peetakse ka tuntud keelendi rakendust täiesti uues tähenduses. Nt on uudistähendus sõnadel seirama (keskkonnakaitses, sõjanduses, infonduses jm), rohelised, argikeeles sõnadel metallist ‘heavy metal’i huviline’, miksima ‘kokku segama’, tankist ‘variisik’, triip ‘pulbriline narkootikum’.
Tõi välja 3 parameetrit 1) religioosne tunne - inimene tunneb sõltuvustunnet 2) mõistus on olemas F.Schleiermacher mitmesugused religioossed teooriad, mis on mõistuse poolt toodetud. 3) tahe realiseerub religioosses käitumises, rituaalses (saksa) käitumises. T.Herzl (juut) "Juudi riik" sionism - juudi rahvuslik vabadusliikumine. Thales (vanim Miletose koolkond. Ettekujutus maast: maa on Euroopa mõtleja) lame/kettataoline taldrik, mis ujub vees Anaximandros Miletose koolkond. Pakub välja, et inimene on tulnud kalast. "Loodusest" Maa tema jaoks silindrikujuline, õhus Miletose koolkond. Maa tema jaoks taldrik, mis hõljub õhus, Anaximenes õhk seostub eluga Xenophanes Eleaadid koolkond. Montesquieu empirist. Prants liberalismi isa. 3-s võim - kohtuvõim. ,,Seaduste vaim" Entsüklopedistid. valgustaja T
esitlemisele. Rooma kultuuri hääbumisega kaotas söömine oma kultuurilise tähenduse ja see hakkas taastuma alles keskajal kloostrites , mis olid põllumajanduse ja reisimise keskusteks. 1387. aastast on teada inglismaa kuningas Richard II suurejooneline õhtusöök .. Lõunasöök oli korraldatud 10 000 külalisele. Toitude valmisamiseks oli palgatud 300 kokka. Bankett oli 3-käiguline. Igale külalisele oli söömiseks kuivatatud leivast taldrik, ( mille soovi korral võis ära süüa), tass, lusikas ja salvrätt. Käikude vahel said külalised käsi pesta kaussides. Igal külalisel oli oma nuga kaasas. Ametlik struktuur hakkas välja kujunema Prantsusmaal, kuhu Karariina di Medici, tõi abielludes Henry II-ga väikse armee kokki ja teenindajaid. Samuti tõi palju tänepäeval rahvusvahelises kokanduses asendamatuks muutunud toiduaineid ja retsepte. Määratleti teeninduse järjekord einetel, eine
15. Hibiskuseõitest lillebukett laua kaunistuseks 1tk 16. Poleerimisrätik 1tk 17. Kelnerirätik 2tk 18. Vaagen 1tk 19. Tekstiilist valge salvrätik leibade katmiseks 1tk 20. Veinikorgitser 1tk 21. Võitaldrik 1tk 22. Veekann 23. Laudlina valge 24. Toolid 2tk 25. Laud nelinurkne 1tk 26. Puidust postid 4tk 27. Õhuline valge riie 4tk (mõõdud 6x6m) 28. Valged toolikatted 2tk 29. Punane satiinpael 3m 30. Toolipadjad kattega valged 2tk 31. Salvrätik laua pühkimiseks 32. Taldrik leiva serveerimiseks 33. Muusikakeskus 34. Kõlarid 35. Temaatilise muusikaga cd-d Kerli Lek Romantiline õhtusöök kahele 5. Teeninduse kirjeldus 1. Juhatan kliendid lauda 2. Kerli Lek Romantiline õhtusöök kahele Kasutatud kirjandus
Lihavasar 1 Laualapp 1 Pesukäsn 1 Paberkäterätid 1 pakk Toidukile* 1 Küpsetuspaber* 1 Foolium* 1 Latekskindad 4 paari Pajakindad 1 paar Kelneri kindad 1 paar Serveerimisvahendid Eelroa taldrik (26cm) 1+2 Pearoa taldrik (30-32cm) 1+2 Järelroa taldrik (26cm) 1+2 Leivataldrik (18cm) 1+2 17 Leiva serveerimistaldrik (22cm) 2 Eelroog nuga+kahvel 3+3 Pearoog nuga+kahvel 3+3 Järelroog dessertlusikas 3 Veepokaal 3 Söögilaud (130x80cm) 1 Toolid 2
Kraanikausid 2 Väikevahendid Kastrulid 2l 2 Teflonpann 1 Kausid 0,5l, 1l, 3l. 2+3+3 Portsonvormid, ahjuplaat 4+1 Nugade komplekt 1 Lõikelauad 3 Sõelad, kulbid, tõstelabidas 1+1+1 Mõõtenõud 1 Serveerimisvahendid Pearoa taldrik,eelroa taldrik, magustoidu 2+2+2 taldrik veeklaas 2 Eelroa kahvel, eelroa nuga, põhiroa 2+2+2+2+2+2 kahvel, põhiroa nuga, dessert kahvel, dessert nuga Söögilaud, abilaud 1+1 Laualina 2 Salvrätiku hoidja, salvrätikud 2+2 Toidukile 1 Maitseainete komplekt 1 14 6
Kokku: Valmistamise tehnoloogia: 1. Kaalu vajaik tooraine 2. Kuumuta ahi 175 kraadini 3. Lase piim potis keema koos kaneeli pugaga. Eemalda tulelt. 4. Vahusta munad suhkrutega. Lisa sidruni mahla 5. Eemalda piimast kaneelipulk ja lisa piim munadele 6. Võta rämeki, kata põhjad suhkrusiirupiga ning täida need 2/3 ulatuses. Aseta vesivanni 7. Küpseta umbes 30-40, kuni segu on tahenenud. Lase jahtuda Seveerimine: Võta magustoidu taldrik, võta faln vormist välja ning aseta taldrikule. Kaunista meelepäraselt 2.5 Energia ja toitainete sisalduse tabel Valisime toiduks mille energia ja toitainete sisaldust uurisime guacamole chipsidega. 14 Alljärgnevast tabelist on näha roa valkude, rasvade ja süsivesikute sisaldust lisaks toidu kalorsust.
ellinikos kafes paks kange kohv, mis serveeritakse väikesest tassist ja ilma piimata. Suhkur lisatakse kohvi sisse juba keetmisel. Teine, frappe, on külm lahustuv kohv millele lisatakse maitse järgi piima või suhkrut. Tee joomine ei ole kreeklaste seas eriti populaarne. Kreeklaste lauakombed jätavad soovida. Küünarnukke toetatakse kõikjale isegi leivataldrikutesse. Sõrmi ei hoita toidupaladest eemal, ka kondijäramine pole keelatud ka kõige peenemates restoranides. Leivaga taldrik üle käia et kõik soustiriismed kätte saada ja siis leib ära süüa on heakskiidetud. Paljudel inimestel õnnestub toitu närides suud pärani lahti hoida, veel rohkem inimesi räägib täis suuga. Kreeka on maa kus mõeldi välja ambroosia ja nektar, aga ka muidugi ka surmaputk. Kreekas leidub hõrkasid roogi, aga ka toite mis küll ei tapa aga maitse järgi võib see nii tunduda küll. Tavaline rahvusroog on phassolada ehk paks oatomati-porgandi supp.
või miks peavad vanemad teadma kellega nad koos on. Tundub justkui nagu puuduks privaatsus. Tegelikult aga vanemad muretsevad oma võsukeste pärast ja ei soovi, et nad satuks halvale teele. Mõnikord vanemad aga nõuavad oma lapselt liiga palju. Vanemate abistamine on loomulikult iseenesest mõistetav, kuid teisemelisele tundub palju tähtsam sõpradega rääkimine kui näiteks nõudepesemine. Mõnikord võivad vanemad teha väga suure probleemi sellest kui üks taldrik on kuhugi vedelema jäänud, aga noor ei näe selles mingit probleemi. Selletõttu tekib kodusesse õhkkonda palju mõttetuid pingeid, mida nooruk püüab eirata võimalikult vähe kodus olemisega. Halvad suhted vanematega ja pingeline olukord koolis võib muutuda õrnas eas olevale inimesele nii keeruliseks, et see paneb proovile ka suhted eakaaslastega. Eakaaslased on just need kes mõisatvad ja pakuvad kõige rohkem tuge noorele
et oli enne rasestumist diabeet või et peale sünnitaist on, aga on tähtis et järgitaksnõuandeid, mis antakse, et nii beebi kui ka ema oleksid terved. Mida saaks teha, kui põetakse diabeeti ja insuliin saab otsa. Kuidas peab toituma, et elus püsida vähemalt nii kaua , kuni tuleb uus kogus insuliini.Diabeedik peaks silmad pidama, et tema toit peab olema väiksema rasva- ning suhkrusisaldusega. Samuti ka, et toidu kogus taldrikul olesk oma seisundile vastav. Üks tervislik taldrik koosneks : rusikas makarone või helbeid, pöial juust, peotäis pähkleid, peopesa lahjat liha ja pöidlaots margariini või võid. Seda kõik järgides, saab diabeetik väga hästi hakkama ning elada oma elu rahulikult. Diabeet on tänapäeval levinud haigus.Arvan, et teadlik olemine sellisest haigusest nagu seda on diabeet on üpriski tähtis. Kunagi ei või teada, kui inimene suhtlusringkonnas põeb mingisugust diabeedi vormi ning ta vajab abi
Teos on maalitud Picasso sinisel perioodil, seega on põhivärviks sinine erinevate varjunditega. Lisaks on veel kasutatud pruuni ning hallikaid toone. Üldiselt jätab maal külma ning kalgi mulje. Jooned on töös tumedamaga joonistatud ning mõnes kohas esile toodud. Samuti on Picasso kasutanud teatud joonte esile toomiseks varje ning nende mõju. Jooned on pehmed ning sujuvad. Mees pildil on rohkem pinnalisema vormiga ning mahulise vormiga on kann, mehe pea ning taldrik laual. Mehe keha on aga voolujooneline ning pikemaks venitatud vorm. Pimeda mehe hommikusöök on tekstuurilt tume ning pigem sile.Kompositsiooni ülesehitus on sujuv, kuid kindel ning arusaadav. See ofort pole kindlasti Picasso loomingu tipp teoseid , kuid sellegipoolest peitub selle teose taga huvitav lugu. Sinise perioodi teoseid peetakse väga salapärasteks ning analüüsides neid võib selle väitega ainult nõustuda. Picasso oma eluajal
· Elektromagnetiline Mehanismid · Taldrikvedruga · Spiraal vedrudega · Tsentrifukaalsidu · Magnetsidur · Hüdrosidur ( hüdrotrafo automaatkastide korral ) Ehitust vaata lk: 11-23 Tööpõhimõte Sidurite ülesandeks on: · Sujuvalt paigalt võtt · Võimaldab käiguvahetust · Võimaldab seista paigal lühiajaliselt sisselülitatud käiguga ja töötava mootoriga · Lahutab mootori käigukastist lühiajaliselt. Hüdroajamiga ja taldrik vedruga siduri tööpõhimõte. Lk 19 ja 20 Kui juht on vabastanud pedaali siis taldrikvedru vlamellide survelaagi vahel on 2-3mm vahe mis tagabki siduripedaali vabakäigu. Kui vajutada siduripedaalile siis tõukur lükkab peasilindris kolbi mis on varustatud mansettidega selle eest tekitatatakse pidurivedelikule rõhk ning kuna vedelik kokku suruda ei lase surutakse vedelik läbi toru ja vooliku siduritöösilindrisse. Seal liigutab see kolbi. Kolb aga tõukur varrast ja siis kahvlit
Memorizing Mäletama Meelde jätma Hint Vihje Näpunäide Giggle Naerma Itsitama Cranky Logisev Logisev Willing Valmis olema Valmis Cleft Lahti Lõhki Afterward Lõpuks Hiljem Haltingly Kiirelt Visalt Violent Vihane Vägivaldne Unpredictable Prognoosimatu Prognoosimatu Platter Alus Taldrik Outrageous Metsik Metsik Wrap Ümber panema Mässima Amazement Hämming Hämmastus Crux Keskosa Tuum Wheelchairs Ratastool Ratastool Outrageously Kohutavalt Jõledalt
Lõikelauad 2 Sõelad, tõstelabidad, lusikad 1,1,2 Pudrunui 1 Mõõtenõud 1 Serveerimisvahendid Veeklaasid 2 Eelroa kahvel ja -nuga, prae kahvel ja nuga, 2,2,2 Söögilauad, abilaud 1,1 Laudlina, salvrätikud 1,2 Eelroa taldrik, praetaldrik, järelroa alustaldrik, 2,2,2,1 leivataldrik Maitseainete komplektid 3 Lillevaasid 1 Leivakorv 1 Käterätik 1 Kummikindad (paar) 1 Toidukile 1 Küpsetuspaber 1,1 5. TOORAINETE TELLIMINE