Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"taignale" - 51 õppematerjali

thumbnail
4
doc

Koogiretseptid

Koolipoisi õunakook 2 muna 0,5 klaasi suhkrut 1 klaas hapukoort 1,5 klaasi jahu 0,5 tl soodat 0,5 kg õunalõike Sokolaadi-õunakook 200 g võid 200 g tumedat sokolaadi 4 muna 250 g suhkrut 250 g jahu 1 tl kaneeli 1 tl küpsetuspulbrit 3-4 õuna hakitud pähkleid suhkrut Sulata või, tükelda sellesse sokolaad. Sega, kuni sokolaad on sulanud. Vahusta munad suhkruga. Sega hulka kaneeli ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Lisa sokolaadisegu. Vala taigen vormi. Koori ja viiluta õunad, laota taignale. Raputa õuntele (fariin)suhkrut ja pähkleid. Küpseta ahju allosas 175° juures 45 minutit. Küpsetatud õunad Õuntel lõigata välja südamed.Täita rosinate, pähklite, suhkru ja kaneeli seguga.Küpsetada ahjus.Kaunistada pohla toormoosi ja piparmündilehtedega. Odrajahu karask Odrajahu 1 muna hapukoort sidrunihapet soodat kaneeli õunu Viktoria ema õunakoogi retsept Põhi 30 g pärmi 0,5 l piima 2 muna pool tl soola 100 g suhkrut 50 g margariini K...

Toit → Toidutehnoloogia
20 allalaadimist
thumbnail
34
doc

Pagaritoodete kokkuvõte

Eeltaigna pärmitaigen Kasutatakse suure suhkru- ja rasvasisalduseda taignate puhul. Eeltaignasse segatakse kogu vedelik, pärm, 60% jahust ja 4% suhkrust(hapukoore konsistentsiga). Lastakse käärida nii kaua kuni hakkab keskelt alla langema-20min. Eeltaignale lisatakse juurde kõik ülejäänud retseptis olevad toorained ja segatakse . Taigna puhkeaeg 20 min. Rullida, vormida ja küpsetada. Tooted 1.1Kartuli-pärmitaigna viineripirukas Valmistada pärmitaigna eeltaigen. Taignale lisada keedetud ja riivitud kartul. Rullida ristkülikuks. Lõigata paraja suurusega ruudud terava noaga. Taignale määrida ketšupit ning asetada viiner ja keerata kokku. Määrida munamäärdega ja küpsetada. 1.2Mesilasesuts Ristkülikuks rullitud pärmilihttaigen(2cm) kaetakse pähklilaastude ja mee-pulbriseguga. Asetada kerkima. Küpsetatakse kuni puiste on muutunud kuldseks ja krõbedaks. Toode lõigatakse horisontaalselt pooleks ning kihid ühendatakse vaniljekreemiga. Tükeldatakse

Toit → Pagar-kondiiter
19 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kookide ja tortide retseptid

Saadud segu valada kaussi, kuhu olime ladunud ümberringi ja kausi põhja rullbiskviiditükid, ka keskele võib lisada võimalusel mõne rullbiskviidiratta. Siis panna külma seisma ja kui on tort tarretunud, kallata kausist välja ja kaunistada. 2.Banaanitort 100 g.võid 150 g.suhkrut 4 muna 150 g.jahu 1 tl.küps.pulbrit Või+suhkur vahustada, munakollased lisada ja vahustada, küpsetuspulber segada jahuga ja lisada taignale. Munavalged vahustada eraldi tugevaks vahuks ja lisada taignale. Küpsetada lahtikäiva vormiga 175-kuumusega 20 min.,jahutada ja poolitada. Vahele panna kreemi(1pk.vahukoort,1pk.kohupiima ja 2-3 banaani). Kreem panna tordi vahele ja peale, tort kaunistada ja külma(võiks lasta 1öö seista). Kaunistada värviliste nonsparellidega, laastukestega... Võib küpsetada ka plaadikoogina ja siis pealt katta kreemiga ning kaunistada. 3.Toorjuustukook 1,5pk

Toit → Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Erinevate maade leivad

Pitaleivast ei lähe vedelik läbi , sest ta on väga sitke . · Pizza - Ta on pärist Itaaliast . Pizza on mitmekesise kattega leib , mis on valmistatud nisujahust . Pizza pealt ei tohi puududa tomatipüree ja juust . · Poor - Chapatti taignast valmistatud leib . Ta on Chapattist väiksem ning ümaram . Poor friteeritakse kuumas õlis ja küpsenud leib on õhku täis nagu õhupall . · Paratha - Chapatti taignast valmistaud leib , mis rullitakse . Rullitud taignale määritakse enne lõplikku vormimist ja küpsetamist selitatud võid . Selitatud - Kurnatud ja sulatatud . Ümmargune taigen keeratakse seejärel ruuduks ning rullitakse 15*15 cm . Leiba küpsetatakse kuumal pannil , kuni leivale ilmuvad pruunid täpid . Leib keeratakse ringi ning küpsetatakse ka teine pool . · Prantsuse leib ehk baguette - Taignas on vedelikus vesi . Kujult on piklik leib , krõbeda kooriku ning pehme sisuga .

Kategooriata → Müügitöö
21 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Pärmita taignad ja tooted

Puudersuhkur 3 dl Vanillisuhkur l,5tl Kaunistamiseks: kreeka pähklid ja jõhvikad 2 LIHTSAD PIPARKOOGID Taigna valmistamiseks kaalutakse suhkur, siirup, margariin ja maitseained potti ning sulatatakse segades ja lastakse korraks keema tõusta. lahutatakse, vahustatakse mikseriga tugevaks vahuks ja hakatakse juurde lisama mune, ükshaaval jahu ja sool segatakse ja lisatakse osade kaupa taignale. Kui soovitakse hästi krõbedaid kooke, tuleb taigent segada võimalikult lühidalt, siis ei muutu see sitkeks. Valmis taigen pakitakse kilesse ja hoitakse vähemalt järgmise päevani või kuni kaks nädalat külmas; seismisel maitseja konsistents paranevad. Küpsised küpsetatakse 175 - 180º-di juures 6-8 min. Taigna koostis: Küpsetusmargariin 250g Suhkur 2dl Tume siirup 2dl

Toit → Pagar-kondiiter
61 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Pagaritoodete tehnoloogia KT küsimused

Kiirendada tootemis protsessi, tagada taina lõplik käärimine 10.Mitu % suhkrut on soovituslik panna eeltaignasse ja milleks on see vajalik? 2% normaalseks pärmitaigna käärimiseks 11.Milliseid tooraineid ei tohi lisada eeltaignasse? Rasva, muna, maitseaineid, liigne magus, sool 12.Millised on eeltaigna valmidusele viitavad tunnused? Suur poorsus, läbipaistev poorsus, lõhn mahu suurenemine, eraldub soojus, kausi raputamisel kukub kokku(valmis) 13.Milline tooraine lisatakse taignale viimasena st (poole segamise pealt)? Margariin (rasvaine) 14.Taigna valmitamise optimaalseks temperatuuriks peetakse.... 26-28*C (26*C) 15. Mida mõjutab taigna temperatuur? Kui kähku oma toote valmis saab. 16.Tugeva kleepvalgu puhul on kasulik taigna temperatuuri.... Tõsta temperatuuri 17. Millist taignasegamismeetodit kasutad kaneelirulli valmistamisel? Eeltaignata meetot selle pärast et tegemist on lihtpagari tootega suhkru ja margariini sisaldus väike 18

Toit → toiduainete sensoorse...
4 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Singi-ananassi-sinihallitusjuustu plaadipirukas

Singiananassisinihallitusjuustu plaadipirukas Sink, ananass ja sinihallitusjuust on kui loodud täiendama üksteise maitset. Soovi korral võib pirukasse lisada kas suvikõrvitsat või paprikat ning serveerimisel puistata üle basiiliku või hakitud lehtpeterselliga. 500 g pärmilehttainast Kate: 300 g singikuubikuid (Nõo pitsakate) 0,5 väikest suvikõrvitsat 1 väike ananassikonserv 100 g sinihallitusjuustu 3 dl kohvikoort 2 muna Rulli lehttaigen veidi õhemaks, nii et saad sellega katta 30x40 cm ahjuvormi. Viiluta suvikõrvits ja lõika väikesteks tikkudeks. Nõruta ananass ja lõika vajadusel väiksemateks tükkideks. Puista ananassi, suvikõrvitsaja singitükid taignale. Kuumuta kohvikoor ja pudista sisse sinihallitusjuust. Tõsta pott pliidilt ja sega kuni juust on sulanud. Jahuta veidi ja klopi hulka munad. Vala kooresegu pirukale ja küpseta 200 kraadises ahjus 30 minutit. Lase mõni minut jahtuda ja lõika siis serveerimiseks paraja suur...

Toit → Retseptid
24 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Virsikukook

Põhi: 100 g võid 0,75 dl suhkrut 1 muna 1 tl küpsetuspulbrit 0,5 dl kaerajahu 2 dl nisujahu Täidis: 1 suurem purk kompotivirsikuid 2 dl 20% hapukoort 0,5 dl suhkrut 1 tl vanillsuhkrut 1 muna Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna ja küpsetuspulbriga segatud jahud. Määri ümmargune 2426 cm koogivorm võiga ning suru taigen vormi põhja ja äärtele. Kalla virsikukompott sõelale nõrguma. Lõika virsikud viiludeks ja lao ringikujuliselt taignale. Vahusta muna suhkruga, lisa vanillsuhkur ja hapukoor ning vala kate virsikutele. Küpseta 200 C umbes 2030 minutit.

Toit → Retseptid
14 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Pärmitaigen

ning taigen ei kerki) piima-vee segule. Lisa suhkur ning sool, olenevalt magusast või soolasest küpsetisest lisa ka endale meelepärased maitseained. Seejärel lisa jahu niipalju, et sõtkumisel käte küljest tainas lahti tuleb. Ära jahuga liialda, pigem pane jahu vähem kui rohkem. Kõige lõpuks lisa toasoe õli. Sõtku veel natuke. Seejärel raputa taigna pinnale kergelt jahu ning pane ca pooleks tunniks rätikuga kaetud kausiga sooja, kuid pimedasse kohta seisma. Kerkinud taignale lisa veel soovitud maitseaineid ning sõtku veel korra läbi. Soolaste küpsetiste tegemisel olen lisanud lihamaitseainet, küüslaugusoola, ürdisegu ja isegi koriandrit. (pea meeles, et alguses maitsesta taigent kergemalt, hiljem kui tainas kerkinud ja valmis lisa maitseaineid julgemini.

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Bioloogia uurimustöö: Kas taigen kerkib 30°C kraadi juures rohkem?

Katse taignaga Probleemi püstitamine: Kas taigen kerkib 30°C kraadi juures rohkem? Teaduslik informatsioon ütleb, et taignas kerkib pärm kõige paremini 28-30°C kraadi juures. Kui temperatuur on liialt madal, siis pärm ei hakka käärima, aga kui temperatuur on liiga kõrge, käärib pärm liialt kiirelt ja taigen vajub kokku. Ma oletan, et see vastus vastab tõele ja otsustasin läbi viia järgmise katse. Kaste läheks vaja: 50 g pärmi 0,5 l sooja piima 0,5 l sooja vett 0,5 teelusika täit soola 1 teelusika täis suhkurt 1 supilusika täis toiduõli 1 kg nisujahu Esiteks võtsin pärmi ja suhkru. Segasin neid nii kaua, kuni suhkur lahustus ning segunes pärmis (suhkurt läheb pärmil vaja kerkimiseks). Seejärel lisasin sooja piima ja sooja vett. Siis panin ka õli taignasse. Lisasin natuke soola. Lõpuks lisasin jahu ja segasin kõik kokku ühtlaseks taignaks. Tegin taigna kolmeks võrdseks oskaks. Panin neile rätikud...

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Pagar

Nisutaigna valmistamismeetodid 32. Nisutaigna valmistamine eeltaignaga - esimeses käärimisfaasis tehakse eeltaigen, kui selle maht on 2 korda suurenenud loetakse eeltaigen käärinuks. Eeltaigen vajutatakse alla ning lisatakse ülejäänud taigna koostisosad ning lõpuks rasvaine ning jäetakse uuesti käärima. Eeltaignaga meetod annab toodetele paremad omadused: paremad taignaomadused, pehmema kooriku, toote parema aroomi, parema säilivuse. 33. Magustaigna meetod- Suhkruga taignale lisatakse vähem vett, sest suhkru lisamisel vabaneb osa veest, mille kleepvalk on endasse imanud. Mida rohkem suhkrut ja rasvainet on taignas, seda rohkem pärmi tuleb lisada. Suure suhkru ja rasvasisaldusega taigna valmistamise puhul valmistatakse eeltaignaga meetod, et suhkur ja rasvaine ei pidurdaks liialt käärimist. 34. Eeltaignata meetod- Kõik toorained segatakse kokku ja pannakse käärima. Kasutatakse aja kokkuhoiuks saiade ja väikesaiade valmistamiseks. 35

Toit → Taimsete toiduainete...
90 allalaadimist
thumbnail
6
docx

KEEDUTAIGEN

Pooltooted liiga väikese mahuga Ahjus temperatuur madal, taigen liiga kuiv Pooltooted ahjus alla vajunud Ahju uks avati liiga vara või sai plaat põrutada Toodete põhjad on lõhenenud või puuduvad Plaadid liigselt määritud Keedutaignat võib valmistada ka keedutaignapulbrist  Keedutaignapulbri koostis on: nisujahu, taimeõli, munapulber, tärklis, küpsetuspulber ja sool.  Vesi taignale 55 kraadi. 1. Küpsetusaeg 5 minutit pikem 2. Vesi lisada pulbrile järkhaaval, segada 3 kuni 4 minutit mikseriga 3. Küpsenult jätta veel järelkuivamiseks ahju, et hiljem tooted kokku ei vajuks Kordamisküsimused: 1. Mis on keedutaigna põhitoorained? 2. Nimeta keedutaigna vead ja nende tekkepõhjused? 3. Mitmes etapis valmistatakse keedutaignat? 4. Mis juhtub, kui keedad taigent liiga vähe? 5. Missugused toorained pannakse esmalt keedunõusse? 6

Tehnoloogia → Tehnoloogia
16 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Uurimustöö Nisujahu küpsetusomadused ja nende protsesside kirjeldus

TALLINNA TEENINDUSKOOL Hardi Roobas PK14-PE NISUJAHU KÜPSETUSOMADUSED JA NENDE PROTSESSIDE KIRJELDUS Referaat Juhendaja: Tiina Rühka Tallinn 2014 Hardi Roobas Nisujahu küpsetusomadused ja nende protsesside kirjeldus SISUKORD SISSEJUHATUS 3 1.NISUJAHU KÜPSETUSOMADUSED 4 2.TEHNOLOOGILISED PROTSESSID 6 3.JAHUPARANDAJAD 7 KOKKUVÕTE 8 KASUTATU KIRJANDUS 9 2 Hardi Roobas ...

Toit → Pagar-kondiiter
24 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Kipssideainete protokoll

Kipsitaigna ülejääk silindris lõigatakse noaga maha. 45 sekundi möödumisel kipsi vettevalamisest tõstetakse silinder kiirelt vertikaalselt üles ning määratakse tekkinud koogikese diameeter. Katset korratakse uue veehulgaga senikaua, kuni taignakoogikese diameeter tuleb 180 +- 5 mm piires. 4.3 Kipsitaigna tardumisaegade määramine Normaalkonsistentse taigna tardumisaeg määratakse Vicat' aparaadi abil. Katseks võetakse 200 g kipsi ja normaalkonsistentsele taignale vastav veehulk. Kipsi ja vee segu valatakse koonilisse rõngasse, taigna segamine ja valamine peab toimuma 30 sekundi jooksul. Taigna tihendamiseks koputatakse klaasplaadiga 4-5 korda vastu lauda, misjärel lõigatakse taigna ülejääk noaga maha. Rõngas koos taignaga asetatakse Vicat' aparaadi nõela alla. Nõel peab olema kokkupuutes taigna pinnaga ning iga 30 sekundi järel lastakse nõelal vajuda taignasse, iga kord uues kohas. Nõel puhastatakse peale igat katset.

Ehitus → Ehitusmaterjalid
66 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Mõisted pagar-kondiitrile

Sukaad - suhkrusiirupis töödeldud tsitruseliste koored (värviline osa). Taigen - jahu, vee, pärmi, eeltaigna või juuretise ning lisatooraine segamisel ja käärimisel saadud pooltoode, mis on valmistatud retsepti ja tehnoloogilise juhendi kohaselt. Taigna allalöömine - nisutaigna korduv lühiajaline segamine käärimise ajal, et eralduksid käärimisproduktid ja paraneksid taigna füüsikalised omadused ning struktuur. Taigna kobestamine - taignale poorse struktuuri andmine. Taigna töötlemine - valmistaigna töötlemise operatsioonid: tükeldamine, ümardamine, eelkerkimine, vormimine ja lõppkerkimine. Taigna tükeldamine - taigna lõikamine kindla massiga tükkideks, et tagada küpsetatud toodete ettenähtud mass. Tainak - kindla massiga taignatükk, mis on läbi teinud ühe või mitu töötlemisoperatsiooni. Tainakute vormimine - tainakutele vajaliku kuju andmine. Tainakute ümardamine - tainakutele ümara kuju andmine.

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Chapati ehk India leib

Pannilt võttes võiks üle pintseldada sulavõiga (mida mina ei ole teinud, kui leibu täidiserullide tarvis teen). Serveeritakse soojalt, aga tõesti- jahtunult koos lehtsalati, merevaigu, tomati, hakkliha ja juustuga on ka imehea. :) Chapati, Chapatti, või Chapathi on hapendamata leib mis on pärit Indiast. See on põhitõiduks Lõuna-Aasia köögis. Chapati valmistatakse tihkest taignast, mis valmistatud jahust (täisteranisujahu) ja veest. Mõned lisavad ka soola ja/või õli taignale. Väiksed taignakogused rullitakse taignarulliga kettakujuliseks nagu Mehhiko tortillad. Rullitud tainas pannakse eelkuumutatud kuivale pannile ja küpsetatakse mõlemalt poolt. Mõnes regioonis küpsetatakse seda ainult osaliselt pannil ning seejärel pannakse otsese leegi peale küpsema, mis paneb selle paisuma nagu õhupalli. Sellisel viisil kuum õhk küpsetab chapatid väga kiirelt seestpoolt. Mõnes Põhja-India osas (nt Punjab) ja Pakistanis kutsutakse seda täispuhutud variantiphulka.

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Leib

Leiba ei koheldud ükskõikselt ja leiba tuli hoida. Kui leib kukkus maha siis tuli leib üles korjata ja sellele suud anda. 3. Leiva valmistamine Valmistamise alguses sõelutakse jahu. Kaussi valatakse vett, millele lisatakse sõelutud jahu ja juuretist. Saadud mass segatakse hoolikalt läbi ja jäetakse hapnema. Et tainas paremini hapneks, pannakse tainas ööseks sooja kohta. Öö jooksul tainas hapneb, sest juuretis soodustab käärimist. Kerkinud taignale lisatakse hommikul veelgi jahu ja sõtkutakse kätega tugevaks massiks, mis ei kleepu käte külge. Pärast seda jäetakse tainas natukeseks veel kerkima. Siis pannakse tainas küpsetusvormi või tehakse taignast keskmise suurusega pätsid. Seejärel küpsetatakse tainast sõltuvalt koostisest umbes 1 tund. Erinevad leivad Igal maal on erinevad leivad. Leibu on erinevaid. Leibu on eri koostisega, eri maitsega, eri kujuga, eri päritolu

Bioloogia → Bioloogia
58 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Ehitusmaterjalid praktikum nr 2 - kipsi katsetamine

45 sekundi möödumisel kipsi vettevalamise momendist tõsteti silinder kiiresti vertikaalselt üles ning määrati tekkinud koogikese diameeter. Kui diameeter ei olnud piires 180 ± 5 mm, korrati katset uue veehulgaga. Katsete tulemused märgiti tabelisse 4.1. 3.2 Kipsitaigna tardumisaegade määramine Kipsitaigna tardumisajad määrati normaalkonsistentse taigna Vicat' aparaadi abil. Katseks võeti 200 g kipsi ja normaalkonsistentsele taignale vastav veehulk. 30 sekundi jooksul segati kips ja vesi ning valati topsi, taigna ülejääk lõigati noaga maha. Nõel viidi kokkupuutesse taigna pinnaga. Iga 30 sekundi järel lasti nõelal taignasse vajuda, iga kord uues kohas. Peale igat katset puhastati nõel. Tardumise alguseks loeti ajavahemik kipsi vettevalamisest kuni momendini, kui nõel ei vajunud enam läbi taignakihi alusplaadini. Tardumise lõpuks oli ajavahemik kipsi

Ehitus → Ehitusmaterjalid
359 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nektariin

20minutiks ahju. Seda võib serveerida jäätisega millele on veel peale riputatud kardemoni. Nektariini koogikesed · 500g lehttaigent · 200g toorjuustu · 2 spl suhkrut · kaneeli · 5 nektariini puhastatult kividest ja viilutatuna määri pealt munaga Soojenda ahi 200 kraadi juures.võta küpsetus plaat kata see pärgamendiga,taignast lõika parajad koogi suurused nagu tahad. Vispelda õrnaks vahuks toorjuust koos suhkruga,lusikaga tõsta toorjuustu vahtu taignale ja sellele nektariini viilud. Küpseta 12 minutit kuni kuld pruuni värvuseni. 7 7. Puuviljade tähtsus meie toidulaual Kuna nektariin on ploomi sugulane, siis võib teda ploomiga sarnaselt kasutada seedeprotsesside kiirendamiseks. Puuviljad on ilusad, vajalikud ning head. Lisaks välimusele ja kasulikkusele on puuviljadel ka hea lõhn ja maitse, ning nad on täis vitamiine ja mineraale

Meditsiin → Terviseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
43
pdf

Pärm

Eelkergitusega pärmitaigna valmistamine Taigna valmistamine koosneb kahest osast: ­ esmalt valmistatakse eeltaigen ­ käärinud eeltaignale segatakse juurde ülejäänud toorained ­ asetatakse uuesti käärima 10 Taigna valmiduse määramine Organoleptiliselt määratakse kindlaks järgmiste tunnuste järgi: Käärinud taigen on · 2,5 korda mahult suurenenud · peale käega taignale vajutamist tasandub lohk pikkamööda · taigna pind on kumer · taignal on meeldiv piirituse lõhn. Lõpuni käärimata taigen on · tihke · puudub kumerus · tasandub peale käega vajutamist kiiresti Ülekäärinud taigen · ei tasandu peale käega vajutamist · taigna lõhn on ebameeldiv, hapu · töötlemisel taigen rebeneb · on halb vormida. Õigesti käärinud taignast valmistatud toodetel on kohev struktuur, ilus välimus ja meeldiv maitse

Toit → Toitumisõpetus
55 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Soome toidud

Pead võib jätta alles. Sega jahu ja sool. Lahusta pärm käesoojas vees. Kui pärm on täielikult lahustunud, sega jahu pärmivette ja sõtku kõik taignaks. Vee ja jahu vahekord sõltub jahu kvaliteedist. Soome jahu puhul on vahekord vee ja jahu vahel 1:2. Kui jahus on rohkem gluteeni, tuleks kasutada vähem vett. Eralda taignast umbes neljandik hilisemaks kasutuseks. Ülejäänud taigna rulli ovaalseks umbes 1,5 cm paksuseks tükiks. Aseta lihalõigud taignale, kattes sellest poole peekoni kogusega, nõnda et pool taigna läbimõõdust on sealihalõikudega kaetud. Seejärel aseta puhastatud kalad peekonile, maitsesta ja kata kalad seejärel ülejäänud peekonilõikudega. Tõsta täidisele taigna servad ja kata pealt ülejäänud taignaga, kastes veega taigna ühenduskohti, nii et täidis oleks ülenisti kaetud. Aseta pirukas küpsetuspaberile ja lase sellel umbes pool tundi toatemperatuuril kerkida.

Toit → Kokandus
31 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Mittemetallid

N • aatomite vahel kolmikside -> kõige püsivam lihtaine • maitseta, lõhnata, värvusetu gaas • vees vähe lahustuv • õhust kergem Kasutusalad: • NH3 – elektripirnides, lahj. nuuskpiiritus (mürgine,värvusetu, terava lõhnaga, kahjustab silmi) • vedel N – ainete jahutamine väga madala temp.-ni • NO, lämmastikoksiid – automootoris • NaHCO3, NH4HCO3, (NH4)2CO3 – kergitusaine taignale • NH4NO3, KNO3 – lämmastikväetised • HNO3 – lämmastikhape • N2O, nitro, naerugaas - narkoosiks Allotroobid puuduvad! P Allotroobid: • P4 valge fosfor – valge tahke aine, võib iseenesest süttida, ei kustu veega, mürgine, pimedas helendab • Pn punane fosfor – punane tahke aine, ei ole mürgine, ei helenda, keemiliselt väheaktiivne, tikutopsi süüteriba põhikoostisaine Kasutusalad: • P4O10 – happeliste gaaside kuivatamine

Keemia → Mittemetallid
46 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Erinevate Rahvaste Leivad

Ahjust tulnud leib kaeti puhta rätiga; tihti lasti sellel enne söömist kuni nädal seista, et leib oleks tahkem ja peaks kauem vastu. Leiba valmistati nii jämedamast kroovjahust kui peenemast ja puhtamast püülijahust. Rukkipüülist valmistati ka magushaput leiba. Selle puhul jahu puistati algul keeva vette, jahtunult lisati juuretis, lasti 2­3 päeva hapneda ning lõpuks küpsetati 2­3 tundi. Püülijahust magushapule peenleivale mõnel pool juuretist ei lisatudki, küll aga lisati taignale nisujahu. Leib oli eesti rahvakultuuris nii oluline, et seda sõna kasutatakse kogu toidu ja elatise kohta. Leivaga olid seotud mitmed uskumused ja kombed. Mahapillatud leivatükk tuli üles võtta ja sellele suud anda. Leiba ei tohtinud panna lauale selili, see ennustanuks pereliikmele surma. Leiba ei tohtinud panna lahtilõigatud otsaga ukse poole, sest siis pidi leivajätk majast kaduma. Leivapätsile vajutati enne küpsetamist ristimärk, et kaitsta seda kurja silma eest

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
10 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Raudbetoon, mördid ja põletamata tehiskivimaterjalid - lühikonspekt

Tehismarmor Ei tohi kasutada vundamentides ja soklites; ahjude, lõõride ja korstnate valmistamiseks · Lihvitud ja poleeritud krohv Silikaltsiit · Kasutatakse sisetöödel Erinevus silikaattellisest - liivaterad purustatud · Tugeva sideaine taignale (kõrgtugev kips) lisatakse Tihe silikaltsiit ja mullsilikaltsiit pigmenti; segatakse, et taigen jääks kirju; segu Autoklaavitud poorbetoontooted: kantakse pinnale ja peale kivistumist lihvitakse Tsement, lubi ja peeneks jahvatatud kvartsliiv Kuivsegud: Suure soojusisolatsiooniga ja tulekindlusega Kipstooted:

Ehitus → Ehitusmaterjalid
30 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat SUHKUR

Tavalise suhkru võrdlusnäitaja ehk suhteline magusus on 1. Suhkru kõigil looduslikel variatsioonidel on madal suhteline magusus, võrreldes kõrgintensiivsete kunstlike magusainetega, mis on tihti mõnisada korda magusamad kui tavaline suhkur. 3. MAHT Suhkur võib mõjutada toidu kaalu ja mahtu. Vedeliku kogust toidus mõjutab suhkur vaid vähesel määral. Pagaritoodete mahtu võib suhkur mõjutada mitmel viisil. Suhkur suurendab saia- ja leivatoodete mahtu, sest pärm lagundab taignale lisatud suhkru/siirupi kas tervenisti või osaliselt ja muundab selle erinevateks komponentideks, kaasa arvatud süsihappegaasiks. Tekkinud süsihappegaas suurendab saia-leiva toote mahtu ja muudab toote poorsemaks. Ka biskviitkookides ja muffinites tekitab suhkur toote massi ­ teiste sõnadega taas mahtu. Suhkrul on niisiis ka füüsiline olemus. Kui me neis toodetes suhkrut enam ei kasutaks, suureneks toodete tarbimisel rasvast omandatav energiakogus. 4. SUHKRU LEVIK EUROOPASSE

Toit → Kokandus
28 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Suhkur

Tavalise suhkru võrdlusnäitaja ehk suhteline magusus on 1. Suhkru kõigil looduslikel variatsioonidel on madal suhteline magusus, võrreldes kõrgintensiivsete kunstlike magusainetega, mis on tihti mõnisada korda magusamad kui tavaline suhkur. 3. MAHT Suhkur võib mõjutada toidu kaalu ja mahtu. Vedeliku kogust toidus mõjutab suhkur vaid vähesel määral. Pagaritoodete mahtu võib suhkur mõjutada mitmel viisil. Suhkur suurendab saia- ja leivatoodete mahtu, sest pärm lagundab taignale lisatud suhkru/siirupi kas tervenisti või osaliselt ja muundab selle erinevateks komponentideks, kaasa arvatud süsihappegaasiks. Tekkinud süsihappegaas suurendab saia-leiva toote mahtu ja muudab toote poorsemaks. Ka biskviitkookides ja muffinites tekitab suhkur toote massi – teiste sõnadega taas mahtu. Suhkrul on niisiis ka füüsiline olemus. Kui me neis toodetes suhkrut enam ei kasutaks, suureneks toodete tarbimisel rasvast omandatav energiakogus. 4. SUHKRU LEVIK EUROOPASSE

Toit → Tooraine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Küprose veinid

Valmistatakse prae-või küpsetuspannil.Peale küpsetamist lisatakse sool ja serveeritakse kohe. Vinnutatud kartulite valmistamisel lisatakse kartulitele punast ETKO veini. Lillkapsas pestakse ja lõigatakse suurteks tükkideks.Seejärel pruunistatakse kergelt väheses õlis.Pruunistatud lillkapsale lisatakse 2 klaasi valget veini.Tavaliselt serveeritakse riisi ja jogurti juurde. Harilikult lisatakse lambalihale küpsetamisel Semeli veini. Paljudes Küprose peredes valmistatakse küpsiseid,mille taignale lisatakse 1 tass kvaliteetset punast veini. Küprosel on üsna palju toite,mida restoranides ja kodudes tavaliselt maitsestatakse veinidega. 9 KOKKUVÕTE Referaati tehes sain teada palju huvitavaid fakte legendidest,mis seostuvad erinevate veinidega. Tööd oli huvitav ja hariv teha. Tööd tehes sain ka teada,et Küpros ekspordib

Toit → Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
34
docx

MEIE LASTE LEMMIKRETSEPTID

Tükelda ka fetajuust kuubikuteks ning jaga ühtlaselt salatile. 6. Nirista kõik kastmega üle ning jahvata veskist peale musta pipart. KRISTI TUUNIKALAPIRUKAS 500-800 g lehttainast / pärmi-lehttainast , 400 g tuunikala õlis (2-3karpi), 6 muna, 6 dl 10% rõõska koort või piimaga, 200 g riivitud juustu, soola, valget pipart, tilli Taigen rullida ja plaadile. Tuunikala laotada taignale. Segada muna, koor, sool, valge pipar ja till ning valada taignale. Riivitud juustu võid segada kas koore-muna segu hulka või raputada kala peale enne segu valamist või siis pärast segu peale raputada Küpsetada 225 kraadi juures 30 minutit ahju allosas. Sellest kogusest saab suure plaadi Head küpsetamist! LOVIISA: 1. LEIB Juuretis: 500 ml keefirit 3-4 viilu rukkileiba 200 g Veski Mati rukkijahu

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
11
odt

Karbonaadid referaat

Kuiva pulbrina reaktsioone ei toimu ning süsihappegaasi ei eraldu. Seetõttu ei ohi küpsetuspulber säilitamisel niiskeks muutuda Tavaliselt lisatakse söögisoodat just neile küpsetistele, mille taigna koostises on kas hapu mahl, hapupiim vm happelisi koostisosi. Erinevad toiduhapped (näiteks sidrun-, viin- või piimhape) neutraliseerivadki söögisooda. Hapete ja kuumuse koosmõjul laguneb ühend ning eraldades süsihappegaasi. Söögisooda liigsel lisamisel taignale, jääb küpsetisele ebameeldiv kõrvalmaitse. Rasvase taigna korral võib tekkida isegi seebi maitse ja kerge punaka tooniga tainas. Arvestada tuleks sedagi, et küpsetuspulbritega valmistatud pagaritoodetel kipub kohevus kaduma,kui neid külmutada ning hiljem taas üles sulatada. 8 Kokkuvõte Süsiniku oksüdaatsioniaste võib varieeruda +4-st -4-ni. Selle

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Ehitusmaterjalide praks nr 2 - Kips

vettevalamiselnomendist tõstetakse silinder kiiresti vertikaalselt üles ning määratakse tekkinud koogikese diameeter, (lugedes näidu aluselt, või nihikuga). Kui diameeter ei ole piires 180 + 5mm, korratakse katset uue veehulgaga. Katsetulemused näidatakse punktis 5.2, tabel 5.1 4.3. Kipsitaigna tardumisaegade määramine Kipsitaigna tardumisajad määratakse normaalkonsistentse taigna Vicat' aparaadi abil. Katseks võetakse 200 g kipsi ja normaalkonsistentsele taignale vastav veehulk. Kips ja vesi segatakse ning saadud taigen valatakse koonilisse rõngasse. Nendeks operatsioonideks ei tohi kuluda aega üle 30 sekundi. Taigna tihendamiseks võetakse kinni rõngaga klaasplaadi ühest servast ja koputatakse 4-5 korda vastu lauda. Seejärel lõigatakse taigna ülejääk pahtlilabidaga maha ja rõngas koos taignaga asetatakse Vicat' aparaadi nõela alla. Nõel viiakse kokkupuutesse taigna pinnaga ning lastakse seejärel vabalt langeda taignasse

Ehitus → Ehitusmaterjalid
101 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Maitsvad õunakoogid

Pool purust vormi pöhja, vahele segatud täidis ja peale teine pool purust.Kui tahate magusamat kooki, siis vöib ka täidise hulka panna natuke suhkrut. Vanilje-Õunakook 500 gr lehttaigent 1 pakk vaniljekastme pulbrit (nt Marsan) 2-3 keskmist õuna 2 muna 2-3 dl piima Rulli lehttaigen õhukeseks ja pane küpsetusplaadile. Sega vaniljekastme pulbrit sellise koguse vedelikuga (piimaga), et segu jääks paksema hapukoore paksune. Lisa segusse ka 2 muna. Valmis vaniljekastme segu laota taignale. Puhasta ja viiluta õunad. Laota õunad vaniljekastme peale (paratamatult vajuvad osad ka sisse ) ning puista peale suhkrut. Küpseta, kuni õunad on kuldkollased ning vaniljekaste on tahenenud. Lasta jahtuda. Head Isu! Kodune kookose-õunapuding Ajakulu: 20 minutit Toitu jätkub 2-3 inimesele. 400 grammine purk kookospiima 3-4 supilusikat kookosõli 4 keskmist õuna maitseained: kaneel, kohe mõnuga Valmistamine: Koori ja haki õunad ära

Toit → Toiduained
5 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Referaat Muna

sisse katki ja alles sealt taignasse. ° Munavalged vahustuvad paremini külmalt, munarebud soojalt. ° Valge vahustub halvasti, kui hulka on sattunud kübeke rebu või vispel ja kauss on ebapuhtad (rasvased) või märjad. ° Valgete vahustamist hõlbustab terakese soola või happe lisamine. ° Munavalgevaht peab olema tihe. Halvasti vahustatud munavalge on suuremulliline. Taignasse segades mullid lõhkevad, taigen jääb tihke ega kerki küllaldaselt. ° Taignale lisatakse munavalgevaht kõige viimasena, kergelt segades, et mitte lõhkuda õhumulle. Alguses segatakse 1/3 vahust taignaga tugevasti läbi, et taigen muutuks vedelamaks, alles siis lisatakse ettevaatlikult ülejäänu. Munade kvaliteet * Muna kvaliteet ei sõltu tema värvusest. Küll on tumedamad munad paksema koorega. Munakoore värvus oleneb hoopis kana tõust. Enamik valgeid kanu muneb valgeid mune. Muna suurus oleneb kana tõust, ka kana suurusest ja vanusest. Noorkana muneb

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Eksootilised puuviljad

1 tl küpsetuspulbrit ¼ kl kaktuse vilja mahla ¼ kl puhastatud kaktuse vilja liha ¼ kl purustatud pähkleid ¾ kl pruuni suhkrut ¾ klaasi hapukoort 1 muna 1 tl vaniljesuhkrut 1 kl jahu. Valmistamine: Vahusta või ja suhkur, lisa hapukoor, muna ja vaniljesuhkur. Sega omavahel kuivtooted ning lisa taignale. Lisa mahl, viljaliha ning pähklid. Vormi küpsised teelusikaga, ning küpseta ca 200C juures 15 minutit. Eksootilised viljad Mangostan Pärinevad Kagu-Aasiast. Kasvatatakse Tais, Kesk-Ameerikas ja Austraalias.

Toit → Toiduainete õpetus
63 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Kipssideainete katsetamine - 2 Kips labor 2020

ning mõõdetakse tekkinud koogikese diameeter nihikuga. Kui diameeter ei ole 180 + 5 mm piires, korratakse katset uue veehulgaga. Tulemused on toodud tabelis 5.2. Kipsitaigna normaalkonsistentsi määramise katseandmed. 1 4.3. Kipsitaigna tardumisaegade määramine Kipsitaigna tardumisajad määratakse normaalkonsistentse taigna ja Vicat’ aparaadi abil. Võetakse 300 g kipsi ja normaalkonsistentsele taignale vastav veehulk, mis segatakse omavahel ning valatakse koonilisse rõngasse. Seda tuleb teha kiiresti, mitte kauem kui 30 sekundit. Taigna tihendamiseks võetakse kinni rõngaga klaasplaadi ühest servast ja koputatakse 4-5 korda vastu lauda. Taigna ülejääk lõigatakse noaga maha ja rõngas koos taignaga asetatakse Vicat’ aparaadi nõela alla. Nõel viiakse kokkupuutesse taigna pinnaga ning lastakse seejärel vabalt langeda taignasse. Iga 30 sekundi järel lastakse nõelal vajuda

Ehitus → Ehitusmaterjalid
33 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Kipsi protokoll

4.3 Kipstaigna tardumisaegade määramine Vicat’ aparaadiga Kipsitaigna tardumisajad määratakse normaalkonsistentse tainaga Vicat’ koonuse abil. Tardumisaegade määramiseks oleks vaja viit inimest. Esimene võtab aparaadilt näidu, teine käsisteb aparaati, kolmas puhastab nõela peale igat taigna sisse kukutamise korda, neljas märgib tulemused kirja ning viies võtab stopperiga aega. Katseks võetakse 200 g kipsi ja normaalkonsistentsele taignale vastav veehulk. Kips ja vesi segatakse ning saadud taigen valatakse koonilisse rõngasse. Nendeks operatsioonideks ei tohi kuluda aega üle 30 sekundi. Taigna tihendamiseks võetakse kinni rõngaga klaasplaadi ühest servast ja koputatakse 4-5 korda vastu lauda. Seejärel eemaldatakse taigna ülejääk pahtlilabidaga ja rõngas koos taignaga asetatakse Vicat' aparaadi nõela alla. Nõel viiakse kokkupuutesse taigna pinnaga ning lastakse seejärel vabalt langeda taignasse. Iga 30 sekundi

Ehitus → Ehitusmaterjalid
9 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Piimatooted

janukustutajaks nii dieedipidajatele, kui ka saleda joone järgijatele. Pett pole tuntud ainult Eestis. Näiteks Iirimaal hinnatakse küüslauguga petti, kui universaalset ravimit paljude külmetushaiguste puhul. Paljud allikad loevad petti üheks vahendiks alkoholi ühekordsest liigtarbimisest põhjustatud vaevauste leevendamiseks. Lisandid Hapendatud petti kasutatakse erinevate küpsetiste taignasegude koostises, eriti juhul, kui taignale lisatakse kergitusaineid. Peti orgaaniliste hapete ja kergitusainete koosmõjul eralduvad gaasid muudavad küpsetise õhuliseks. Kes aga hapendatud võipiima maitset liiga ühekülgseks peab, võib petile kamajahu, moosi, marjade, köögiviljade või roheliste ürtide lisamisega valmistada erinevaid segujooke. 12. Või Või on peamiselt lehmapiima koorest valmistatud toiduaine, mille rasvasisaldus on 68-82,5%. Euroopa Liidu määruste järgi tohib võiks

Bioloogia → Bioloogia
114 allalaadimist
thumbnail
18
docx

ÕHKSIDEAINED – SAAMINE, KASUTAMINE, TOOTMINE

[3] Saadakse uuesti kiptopelthüdraat, mis võrreldes pool hüdraadiga lahustub vees tunduvalt vähem. Saadud kolloidne mass muudab plastse kipstaigna pooltahkeks massiks. Protsessi kui sellist nimetatakse kipsi tardumiseks, mille juures eraldub soojust. Hiljem tekivad kipsi kristallid, mis kasvavad üksteisega kokku, tekitades tehiskivi. Võrreldes teiste sideainetega on kips väga kiire tardumisega. Kipsi taignale lisatakse 0,1-0,2% maalriliimilahust, et kipsi tardumist vaja aeglustada. Kivistumisel kips paisub 0,5-0,8% ja tänu sellele täidab täpselt vormid ja tiheneb. [3], [4] Mehaaniliste omaduste ja jahvatuspeenuste järgi jagatakse ehituskipsid tugevusklassidesse või sortidesse. Kips-sideainete tugevusklassid võivad olla 2-25. [3] Tabel 2 Omadused Enam levinud tugevusklassid

Ehitus → Ehitus materjalid ja...
32 allalaadimist
thumbnail
9
pdf

Ehitusmaterjalid praktikum 2 - kipsi katsetamine

t6stetakse silinder kiiresti vertikaalselt iiles ning miiIratakse tekkinud koogikese diameeter (lugedes niiidu aluselt, v6i meie katse puhul nihikuga). Kui diameeter ei oG piires 180 + 5 mm, korratakse katset uue veehulgaga. Katsetulemused niiidat akse punktis 5.2. 4.3. Kipsitaigna tardumisaegade mliflramine Kipsitaigna tardumisajad m?iiiratakse normaalkonsistentse taigna Vicat' aparaadi abil. Katseks v6etakse 200 g kipsi ja normaalkonsistentsele taignale vastav veehulk. Kips ja vesi segatakse ning saadud taigen valatakse koonilisse r6ngasse. Nendeks operatsioonideks ei tohi kuluda aega iile 30 sekundi. Taigna tihendamiseks v6etakse kinni rdngaga klaasplaadi iihest servast ja koputatakse 4-5 korda vastu lauda. Seejiirel ldigatakse taigna iilejiiAk pahtlilabidaga maha ja rSngas koos taignaga asetatakse Vicat' aparaadi n6ela alla. Ndel viiakse kokkupuutesse taigna pinnaga ning lastakse seejiirel vabalt langeda taignasse

Ehitus → Ehitusmaterjalid
424 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Referaat- Leivast

(Fk 2086:69) Leib küpsetatakse ahju põrandal, kuid vahel pannakse leibadele alla ka kapsalehti. Kui leiba küpsetatakse ahju põrandal, puhastatakse see eelnevalt. Luud tehakse niinekoorest ja seotakse puust varre otsa. Rukkileiva valmistamiseks sõelutakse jahu, valatakse nõusse vett, jahu ja juuretist, segatakse ja jäetakse hapnema. Et taigen paremini hapneks, asetatakse leivaastja ööseks sooja kohta. Öö jooksul leib hapneb, sest juuretis soodustab käärimist. Kerkinud taignale lisatakse hommikul jahu ja sõtkutakse kätega kõva taigen, mis ei kleepu käte külge. Pärast seda jäetakse taigen veel natukeseks ajaks kerkima ja siis hakatakse leivapätse vaalima: Tavaliselt küpsetatakse ümmargune leib kaaluga 2-3 kg. Märgade kätega võetakse leivakünast vajalik kogus tainast ja vormitakse see laual pätsiks. Oma kujult on leivad ümmargused või pikergused. Leiva vormimise ajal tehakse leivale augukesi (pupsik kshist 'torka leiba') või joonistatakse ristimärk

Toit → Pagar-kondiiter
50 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Vürtsid ja pähklid

vahtrasiirupisegu ja adžika koostisse. Lambaläätse kasutatakse ka köögiviljana. Värskeid lehti lisatakse mõnedele India karridele. Võrseid ja idusi kasutatakse salatites. Lambaläätse kasutatakse rohkelt Iraani ja India köögis. Kuumutades muutub lambalääts eriti aromaatseks. Lambaläätse kasutatakse karrides, sobib hästi köögiviljaroogadesse. Ameerikas lisatakse lambaläätse rummile ja vahtrasiirupijoogile, mis annab sellele aroomi. Mõnikord lisatakse lambaläätse ka taignale. Indias valmistatakse röstitud seemnetest tehiskohvi. 7 3 Lambaläätse kasulikud omadused:  uuringute kohaselt madaldab lambaläätse pidev ja pikaajaline tarbimine kolesterooli ja veresuhkru taset  lambaläätse kompress aitab erinevate nahaprobleemide puhul, nt põletused ja ekseemid juba 1 tl lambaläätse aitab lahti saada kõrvetistest  lambaläätse, sidruni ja mee segu aitab palaviku vastu

Toit → Toidutehnoloogia
5 allalaadimist
thumbnail
21
docx

ESMAVAJALIKUD TOIDUAINED – MUNA

alles sealt taignasse. ° Munavalged vahustuvad paremini külmalt, munarebud soojalt. ° Valge vahustub halvasti, kui hulka on sattunud kübeke rebu või vispel ja kauss on ebapuhtad (rasvased) või märjad. ° Valgete vahustamist hõlbustab terakese soola või happe lisamine. ° Munavalgevaht peab olema tihe. Halvasti vahustatud munavalge on suuremulliline. Taignasse segades mullid lõhkevad, taigen jääb tihke ega kerki küllaldaselt. ° Taignale lisatakse munavalgevaht kõige viimasena, kergelt segades, et mitte lõhkuda õhumulle. Alguses segatakse 1/3 vahust taignaga tugevasti läbi, et taigen muutuks vedelamaks, alles siis lisatakse ettevaatlikult ülejäänu. Munade kvaliteet Muna kvaliteet ei sõltu tema värvusest. Küll on tumedamad munad paksema koorega. Munakoore värvus oleneb hoopis kana tõust. Enamik valgeid kanu muneb valgeid mune. Muna suurus oleneb kana tõust, ka kana suurusest ja vanusest. Noorkana muneb alguses

Toit → Toitumise alused
18 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tervislik toitumine

5. Tarvita õigeid rasvu. Kõrge küllastatud rasvade ja kolesteroolisisaldusega toit suurendab vähiriski. Vähi vastu võitlevad organisatsioonid soovitavad rasvade sisaldust toidus piirata. See ei tohi olla suurem kui 30%. Sama tähtis kui on rasvade hulk, on ka nende tüüp. Vähenda oma toidulaual rasvade üldhulka, eeskätt vähenda küllastatud loomsete rasvade, samuti transrasvhapete (sisalduvad margariinis ja taignale lisatavates juurviljarasvades) ja omega-6 rasvhapete (päevalille-, soja- ja maisiõli) tarbimist. Suurenda omega-3 rasvhapete (lina- ja tudraõli ja kalad) ja monoküllastamata rasvhapete (näiteks oliiviõli ja mandliõli) sisaldust toidus. Omega-3 rasvhapete puudus seostub kõrgenenud vähiriskiga ja lisaks sellega veel paljude muude haigusega, sh. näiteks südamehaigused, insult, kõrge vererõhk, nahahaigused, diabeet. 6. Vähenda soola tarbimist

Kosmeetika → Iluteenindus
39 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Eksamiküsimused

piimavee segule. Lisa suhkur ning sool, olenevalt magusast või soolasest küpsetisest lisa ka endale meelepärased maitseained. Seejärel lisa jahu niipalju, et sõtkumisel käte küljest tainas lahti tuleb. Ära jahuga liialda, pigem pane jahu vähem kui rohkem. Kõige lõpuks lisa toasoe õli. Sõtku veel natuke. Seejärel raputa taigna pinnale kergelt jahu ning pane ca pooleks tunniks rätikuga kaetud kausiga sooja, kuid pimedasse kohta seisma. Kerkinud taignale lisa veel soovitud maitseaineid ning sõtku veel korra läbi. Soolaste küpsetiste tegemisel olen lisanud lihamaitseainet, küüslaugusoola, ürdisegu ja isegi koriandrit. (pea meeles, et alguses maitsesta taigent kergemalt, hiljem kui tainas kerkinud ja valmis lisa maitseaineid julgemini. 32. Pasteedi valmistamine Valmistusained 0,5 kg maksa (looma oma on parem kui sea oma) 200 g läbikasvanud sealiha 2 porgandit 1 sibul õli u. 3/4 l vett vürtsi soola sellerit muskaati

Toit → Kokandus
85 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Leiva ajalugu

See valmistati samuti keeva veega, hiljem lisati juuretis, seejärel hapendati kaks päeva. Magushapu leib levis laiemalt 20. sajandi alguses ja sai peamiselt Lääne-Eesti saartel igapäevaseks leivaks (Viires, 1995).Rukkipüülist valmistati ka magushaput leiba. Selle puhul jahu puistati algul keeva vette, jahtunult lisati juuretis, lasti 2-3 päeva hapneda ning lõpuks küpsetati 2-3 tundi. Püülijahust magushapule peenleivale mõnel pool juuretist ei lisatudki, küll aga lisati taignale nisujahu. Peamiselt Põhja- ja Lääne-Eestis küpsetati pühadeks rukkilinnasejahust kakkusid ja mähka (linnaseleiba), mis võis olla odra- või rukkijahust koorikuga ja linnasejahust täidisega. Tehti ka mitmesuguseid erileibu. Lõuna-Eestis oli näiteks tuntud kõrutatud ehk viirleib, mille sisse või vahele pandi kanepijahu-, kartuli- ja rasvasegu, peki- või lihatükke, porgandeid, soolakala, rannakülades ka värsket kala (Viires, Vunder, 1998). Kõik nimetatud erileivad olid

Ajalugu → Ajalugu
77 allalaadimist
thumbnail
16
doc

TORDID

Küpsetada 200 º C juures 40 - 50 minutit, jahutada, võtta vormist väljaja enne serveerimist puistata üle tuhksuhkruga. · Aprikoosi ­ viinamarjatort Tordile taigna valmistamiseks või ja suhkur vahustatakse, lisatakse järk - järgult munad, piimja küpsetuspulbriga segatud jahu. Saadud taigen valada vormija küpsetada 175* juures -25 minutit. Pintseldada viinamarjamahlaga ja jahutada. 2/3 viinamarjadest poolitada, eemaldada seemned ja asetada taignale. Zelatiin valmistada ette. Sidrunist pressida mahl, 6 aprikoosi poolikut jätta kaunistamiseks, ülejäänud püreerida. Vahukoor vahustada, lisada püree, osa sidrunimahla ja vanilliin. Ülejäänud mahl soojendada, zelatiin sulatada mahlas, segada vähese kreemiga ja seejärel ülejäänud kreemiga. Saadud kreem valada viinamarjadele vormis. Asetada tort kolmeks tunniks külma. Eemaldada vorm ning tort kaunistada ülejäänud viinamarjade ja aprikoosidega

Toit → Pagar-kondiiter
48 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

Maitseomaduste ja välimuse rikastamiseks võib pealispinnal kasutada erinevat värvi täidiseid. Näit. kirsi - ja õunatäidis või kirsitäidise ja vaniljekreemiga jne. Tooteid, mille täidis on valmistatud Kabi pulbriga, on soovitav tükeldada täiesti jahtunult. TIIGRIKOOK Valmistatakse pärmitaigen, lastakse puhata ja seejärel rullitakse 1,5 cm paksuseks, tõstetakse rulli abil küpsetusplaadile. Taignale pritsitakse diagonaalselt vaniljekreemist ja keedisest triibud. Lastakse tootel kerkida, küpsetatakse ning määritakse üle Claro zeleega ja puistatakse peale pähklilaast. RASVAS KÜPSETATUD TOOTED 33 PIRUKAD valmistoote kaal 50, 60 või 75g Pirukatele valmistatakse nõrga konsistentsiga pärmitaigen. Taigen tükeldatakse vastavalt toote kaalule

Toit → Kokandus
70 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen ja tooted

Maitseomaduste ja välimuse rikastamiseks võib pealispinnal kasutada erinevat värvi täidiseid. Näit. kirsi - ja õunatäidis või kirsitäidise ja vaniljekreemiga jne. Tooteid, mille täidis on valmistatud Kabi pulbriga, on soovitav tükeldada täiesti jahtunult. TIIGRIKOOK Valmistatakse pärmitaigen, lastakse puhata ja seejärel rullitakse 1,5 cm paksuseks, tõstetakse rulli abil küpsetusplaadile. Taignale pritsitakse diagonaalselt vaniljekreemist ja keedisest triibud. Lastakse tootel kerkida, küpsetatakse ning määritakse üle Claro zeleega ja puistatakse peale pähklilaast. RASVAS KÜPSETATUD TOOTED 33 PIRUKAD valmistoote kaal 50, 60 või 75g Pirukatele valmistatakse nõrga konsistentsiga pärmitaigen. Taigen tükeldatakse vastavalt toote kaalule

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
43 allalaadimist
thumbnail
68
docx

Köögileksikon

3.7 Al dente Itaaliast pärinev kulinaarne mõiste, mis tähistab keedetud pasta või köögiviljade valmidusastet ja mille puhul pasta osutab hambale veel kerget vastupanu ja köögivili on aga veel kergelt krõmps. 3.8 Durumnisujahu Valmistatakse durumnisust, mille terad on klaasjalt läbipaistvad ning kõvemad kui tavalised nisuterad. Jahu on värvuselt kollasem kui traditsiooniline nisujahu. Durumjahu sisaldab väga vähe taignale sitkust andvat gluteeni, seetõttu sobib see hästi toorpasta ning kohevate pitsapõhjade valmistamiseks. Sobib ka teistesse küpsetistesse, millelt oodatakse kohevust ja muredust. 3.9 Täisterajahu Täisterajahu jahvatatakse töötlemata viljateradest ning täisteraviljatooteid omakorda valmistatakse täistera- ehk töötlemata teradest valmistatud jahust. 21

Toit → Toiduvalmistamine
43 allalaadimist
thumbnail
50
pdf

Leivanädala abimaterjal

Mida soojem ruum, seda kiiremini tainas hapneb. Näiteks soojamüüri ääres seisvas leivakünas hapneb tainas umbes kümne tunniga. Külmas ruumis võib see aeg olla pikem. Tainast hakati sõtkuma siis, kui pagar oli veendunud, et tainas on hästi kerkinud, s.o. pealt pragunenud. Kes soovis magedamat leiba, võis lasta tainast vähem hapneda. Mõni lisas kerkimiseks ka väheke pärmi. Enne sõtkumist lisati taignale maitse järgi veidi soola ja köömneid ning ülejäänud jahu, siis sõtkuti kiiresti paras tugev tainas. Kiiresti tuli sõtkuda sellepärast, et tainas ei jahtuks ja leib tuleks kergem (õhulisem). Sõtkumise ajal pidi tainast sageli küna põhjast üles kergitama, et põhja ei jääks kuiva jahu. Aeg-ajalt kasteti käsi leigesse vette. Sõtkuti ja kasteti seni, kuni tainas oli hästi sile ning sõtkuja käed jäid taignast puhtaks. Nüüd tehti tainas taas pealt siledaks ja

Pedagoogika → Pedagoogika
12 allalaadimist
thumbnail
38
doc

Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks

Kotletimassi hulka lisada ka muna. Vormitakse, praetakse õlis ja serveeritakse kastme või hapukoorega. Omleti valmistamiseks töödeldakse nõgest nagu eelpool, hautatakse sibula, tilli ja peterselliga veidi oils, valatakse peale vahustatud muna-piimasegu. Ca 500 g nõgese kohta võetakse 2 muna. Juunikuiseid nõgeselehti võiks kuivatada ja valmistada sellest pulbrit, mida oleks hõlbus lisada kõikidesse roogadesse (ka putrudesse) talvel. Noore nõgese lehti sobib lisada pannkoogi taignale, ka nõgesepirukasse. Nõgeselehti võib hapendada, marineerida, soolata, sügavkülmutada. Hapendamiseks võetakse nõgeselehti üksikuna või koos hapuoblika ja naadiga. Esmalt pestakse ja lastakse veidi vees liguneda. Seejärel valatakse sõelal peale keev vesi ja lastakse veidi seista. Pannakse purki vaheldumisi soolaga (1 kg taimede kohta 40 g soola), vajutatakse mahla ilmumiseni ja lisatakse vähehaaval purki juurde, kuni mahl peale ilmub, kaetakse marliga, peale asetatakse raskus

Meditsiin → Terviseõpetus
34 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun