Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"tükeldada" - 158 õppematerjali

thumbnail
10
odp

Manipuleerimine

Manipuleerimist tuntakse ka kui mõjutamise kunsti. Igaühes meis on manipulaatorit nii vähemal kui ka rohkemal määral. See on tingitud keskkonnast, kus me elame ning inimestest, kes meid ümbritsevad. Manipulaator Inimene, kes rakendab, kasutab või kontrollib enese maksmapaneku kaudu ennast ja teisi nagu asju Nüüdisaegne manipulaator arenes ajal, mil me orienteerusime turumajandusele. Eric Fromm: esemeid võib tükeldada ja mõjutada neid kahjustamata. Inimest ei saa tükeldada teda hävitamata või kahjustamata Manipuleerimise põhjused Fredrick Perls peab üheks peamiseks põhjuseks inimese igavest konflikti iseendaga. Teadlikult või alateadlikult usub inimene, et tema pääsemine on teiste kätes. Samas ei usalda ta täielikult teisigi. Sarnaneb lapsega, kes sõidab libedast mäest alla, hoides kaaslase hõlmast kinni, püüdes teda seejuures isegi juhtida.

Psühholoogia → Mõjustamisepsühholoogia
44 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

''Poola köögist ja riigist ''

Valmistamisained Valmistamine 15g kuivatatud seened Eelmisel õhtul panna seened kaussi, lisada 1.25 dl soe vesi vesi ja leotada järgmise päevani. Leotatud seened ja leotusvesi panna potti, keeta 0.5 dl Odrakruup vaiksel tulel umbes 40 minutit, kuni seened 6.25 dl veiselihapuljong on pehmed. Seened nõrutada, puljong hoida 1 sl mage või alles. Seened tükeldada ja panna kõrvale. 0.5 tk Porgand Odrakruubid keeta puljongis pehmeks (umbes 45 minutit), lisada või, segada ja 0.5 tk Varsseller panna kõrvale. Porgandid koorida ja 0.38 dl hapukoor tükeldada, sellerivarred tükeldada. 0.7 sl nisujahu Keedunõus kuumutada veidi puljongit keema, lisada porgand ja seller, kuumutada

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
6
xls

Toitude tehnoloogilised kaardid ja hinnakalkulatsioonid

1 portsjoni väljatulek (kg/l) 0,130 1 portsj. müügihind 6,00 portsjonite arv 1 TEHNOLOOGIA: 1. Porgandidpesta, Kruubid puhastada keeta soolaga ja riividamaitsestatud jämeda riivigavees poolpehmeks 2. Kartulid puhastada Sibulad koorida, tükeldada ja kooridaühesuusuteks ning tükeldada kuupideks ja lisada kruupidele 3. Keeta putru Sibulad ja porgandid tasasel tulel, hautada vahepeal pannilsegada õlis ca 10 min 4. Võtta suitsuliha,

Toit → Toitlustus
188 allalaadimist
thumbnail
1
wps

Kokandus

Kõvitsa kissell 500g kõrvitsat, 0,5 klaasi vett, 2spl toiduõli, 100g suhkrut, 1l piima, näputäis vaniljet või kaneeli, 4spl kartulijahu. Kõrvits puhastada ja tükeldada, hautada vähese vee ja õliga kaane all pehmeks. Saadud mass hõõruda läbi sõela, lisada suhkur ja maitseained ning 3klaasi piima, kuumutada keemiseni, lisada siis segades 1kl piima, milles on lahustatud kartulijahu, ajada keema ja tõsta maha. Serveerida puhastatud kõrvitsa seemnetega ja jahutatud marjamahlaga.

Muu → Käsitöö
6 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kokk I kvalifikatsioon

cayenne pipar jahvatatud must purustatud pipar Kokku: 0,165 0,141 0,330 0,282 4,70 kr Hind km-ga: 5,64 kr Maitseained kantakse sisseostmisel ettevõtte kuludesse. TEHNOLOOGIA: 6 1. pesta, tahendandada ja tükeldada lehtsalat ribadeks 2. pesta rohelise oa kaunad, eemaldada otsad ja lõigata pooleks 3. peseta värske kurk ja tükeldada julienne ribadeks 4. koorida mugulsibul ja tükeldada kuubikuteks 5. tomat ja paprika peseta, puhastada ja tükeldada 10x10mm kuubikuteks 6. köögiviljad segada kausis kokku 7. peekonilt eemaldada kamar ja lõigata ribadeks ning praadida ilma rasvata krõbedaks 8. valmistada kaste ­ selleks segada kokku maitsestamata jogurt ja maitseained 9

Toit → Kokandus
156 allalaadimist
thumbnail
5
pptx

Gordon James Ramsay

§ Jaanuar 2013 lisati ta ,,Culinary Hall of Fame"i Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course http://www.youtube.com/watch?v=Kc2mWUD0v4Q Arvamus saatest Saade meile meeldis, sest tegemist on meie lemmikkokaga. Hügieenireeglitest paraku ei ole kinni peetud (kokariideid pole seljas ja mütsi pole peas) Toidud olid väga tervislikud ja nägid väga hõrgutavad välja. Toite valmistas ta lihtsalt ja kiirelt. Saate lõpu poole näitas ta kuidas tükeldada sibulat ilma, et midagi raisku läheks. Tegi seda väga lihtsalt ja kiirelt Saade oli meie jaoks väga muljetavaldav

Toit → Toitlustus
5 allalaadimist
thumbnail
34
doc

Pagaritoodete kokkuvõte

Taigna laiemasse osasse tehakse sisselõige ja tekkinud nurgad murtakse tagasi. Tekkinud taskusse panna sinki ning rullida kokku. Seejärel antakse sarvekese kuju. Määrida munamäärdega ning puistada peale seesamiseemneid. Asetada kerkima ning küpsetada. 3.3Pitsakeerd Ristkülikuks rullitud taigen määritakse ühtlaselt ketšupiga. Valmistada täidis. Segada omavahel ananass, sink, juust, ketšup ja oregano. Taigna pind katta täidisega ning keerata rulli. Tükeldada terava noaga paraja kaaluga tükid ja vormitakse. Määrida munamäärdega. Kergitatakse ning küpsetatakse 3.4Kirsistruudel Ristkülikuks rullitud taignast lõigatakse 12 ja 14cm laiused ribad. Taigna ääred määritakse veega, et ülemine kiht paremini kinni jääks. Riba keskele täidetakse kirsitäidis. Teisele taignaribale tehakse spetsiaalse vahendiga lõiked. Riba tõstetakse täidisele. Alumine ja ülemine riba surutakse kinni, servadele tehakse lõiked. Küpsetada. 3

Toit → Pagar-kondiiter
19 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Toitlustamine

1) KULMTÖÖTLEMINE 2) KUUMTÖÖTLEMINE Toiduainete külmtöötlemine Toiduainete külmtöötlemine on toiduainete ettevalmistamine kas söömiseks või kuumtöötlemiseks. Külmtöötlsmis viisid Sulatamine Sorteerimine,pesemine,koorimine Kontide, kõhrede eemaldamine Pooltoote kuju andmine (tükeldamine, vormimine) Toiduainete leotamine, marineerimine vahustamine, paneerimine hakkmassi valmistamine Jne. Kuidas tükeldada Tükeldamine http://www.youtube.com/watch?v=y-iG_Vxu1JM&feature= Toiduainete kuumtöötlemine Kuumtöötlemise põhiviisid on keetmine ja praadimine . Keetmine -Cuisson Keetmiseks nim. toiduainete kuumtöötlemist keeva vee, vett sisaldava vedeliku või veeauru keskonnas. +95-97 ° C seda nim. "Keedetakse tasasel tulel " Soola lisamisel veele t ° võib tõusta 101 °C juurde Ning rõhu tõstmisel 1atm. 119 °C juurde Enamike toiduainete keetmisel peab keedunõu olema keetmise ajal

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Teise kursuse üleminekueksam

8. Suhkur 2,5 2,5 5 5 Tooraine kaal: Roa väljatulek: LISANDID: Maitsestatud mascarpone toorjuust 1. Mascarpone toorjuust 15 15 30 30 2. Spinatilehed 5 5 10 10 3. Basiilik 10 10 20 20 4. Sool, jahv.must pipar Valmistamine 1. Tomatisupp. Puhastada kõik toorained. Tükeldada sibul, küüslauk, porgand ja sellerivars. Lasta oliivõli potis kuumaks ning praadida selles köögivilju mõni minut. 2. Lisada konservtomatid ja segada. Kallata juurde tomatimahl, segada uuesti ning kuumutada. 3. Maitsestada soola, jahvatatud musta pipra. Keeta 10 minutit. Lisada suhkur ning keeta veel veidi. 4. Püreestada supp saumiksriga ning kurnata läbi sõela. Segada hulka mõned peenestatud basiilikulehed. 5. Mascarpone vaht

Toit → Kokandus
72 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Abikoka praktika aruanne

.Tulid hakata koheselt retti aluselt süüa tegema. Tööle minnes oli laua peal meil iga päevane prognoos ja igal ühel oli oma ülesanded sealja oli vaja iga pave märgistada et olid kohal. Peale tööpäeva tuli alati köök ära koristada ja pesta.Teha tuli nii kuum kui ka külmtöötlemist, toiduained tuli pakendad. Esmane ja hilisem juhendamine praktikakohal olid hügieeninõuded,tööülesandedolid et ma aitaksin midagi teha näiteks mind pandi tükeldada liha vorsti ,juurvilju tükkeldada ja koorisin ka väga palju juurviljad olid peet ,porgad, sibulat,kartulit ,masinaga ja suupisteid tegin ka palju oli mõnikord kas 30 suupisteid tegin või 60 .Praadisin kotlete 128 tükki oli vaja neid ühest poolt praadida ja, kui ned on juba natukene pruuniks all läinud pean pöörata võib ainult 2 korda . Ja ma ka olin leti taga söögi väljastasin õpilastele ja õpetajatele

Toit → Toiduvalmistamine
55 allalaadimist
thumbnail
6
odp

Ohtlikud veosed

väidetavalt suuresti tellija südametunnistusel. Ülegabariitsed ja konsolideeritud veod Väga raskete või väga suurte esemete veo korral tuleb kogu teekond kooskõlastada riigi, omavalitsuse või mõne muu tee omanikuga. Tuleb selgeks teha, ega tee peal ei ole sildu või viadukte, mis võivad takistuseks osutuda, et veos mahuks elektriliinide alt läbi jne. Või kui ei mahu, siis kus on võimalikud ümbersõidud. Üldiselt tuleb aga vedu võimaluse korral tükeldada, s.t. tavamõõtmetes detailideks lahti võtta. Kui see ei ole tõesti võimalik, alles siis kasutada ülegabariitset erivedu.Konsolideeritud (ühitatud) saadetiseks loetakse erinevate saadetiste käsitlemist ühe saadetisena veoprotsessi mingites osades. Sellisel puhul veetakse koos mitme saatja kaupa või veetakse kaupa algpunktist sihtkohta mitme erineva transpordivahendiga jne. Tegu on eeskätt logistilise ülesandega, kus veo tellija ja korraldaja panevad

Logistika → Logistika
75 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

Koorida sibulad ja porgandid, lõikada 2-3 cm tükkideks. Maitsestada liha soola-pipraga, pruunistada pannil. Tõsta pruunistatud lihatükid haudepotti. 2. Pruunistada porgand ja sibul. Lisada tomatipasta, kuumutada läbi ning lisada haudepotti. 3. Lisada puljong, nii et liha ja köögiviljad oleksid peaaegu kaetud. Hautada madalal kuumusel 1-1,5 tundi, kuni liha on pehme. Küpsetatud veiseliha Veise seljatükk Valmistamine: 1. Liha tükeldada ja torgata lihatermomeeter tüki kõige paksemasse ossa. 2. Panna lihatükk ahjupotti ja maitsestada soolaga. 3. Küpsetada ahjus 200°C juures u 1 tund, kuni termomeeter näitab 60°C 4. Panna liha alusele ja katta fooliumiga. Jätta nii 10-15 minutiks. 5. Lõigata liha viiludeks Serveerida jõhvikakastme ja ahjukartulitega Keedetud veiseliha Veiseliha, vesi, porgand, mugulsibul, juurpetersell, sool, must pipar. Valmistamine: 1

Toit → Toiduvalmistamine
38 allalaadimist
thumbnail
5
pdf

BAARISEADMED

Koondab jääpurustaja, Korpus tsitruspressi, shakeri ja alumiiniumist blenderi. Konstruktsioon alumiiniumist ja roostevabast terasest. Mahlapress Blenderid e. mikserid Baarimikser ehk blender Sellega saab efektiivselt Konstruktsioon segada, tükeldada ja alumiiniumist ja püreestada roostevabast terasest. mitmesuguseid Kannude mahutavus on toiduaineid või jooke. 1,5-3 liitrit. Kaks segamiskiirust. Tänu kummipatjadele püsib hästi paigal. 3 BAARITARVIKUD Rimmer Plastmassist, kolme või Veinikapid enama sahtliga. jahutuskapid, mis toovad veinipudelid

Toit → Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
18
pdf

Liiv, savi ja tellised

Pruunikas-kollakas Koosneb väikestest kivikestest Liiva kasutusalad Ehitustööstus Klaasi tootmine Keraamikatööstus Liivapaber Räni tootmine Tsement Savi koostis Savi koosneb peamiselt savimineraalidest, mis keemiliselt kuuluvad hüdroalumosilikaatide hulka. Savi kaevandamine Enamus savi leiukohti asuvad pinnakatte lähedal ja nii on neid lihtne kaevandada. Kaevandatud savi tuleb esmalt tükeldada ja puhastada suuremast prahist. Siis savi kuivatatakse ja peenestatakse. Kuiv puru valatakse üle veega ja jäetakse ligunema vähemalt ööpäevaks, kuni savist ja veest on tekkinud püdel mass. See mass segatakse ühtlaseks lobriks (kui võimalik siis kuulveskis või labadega segumasinas) ja sõelutakse läbi erineva tihedusega sõelte. Sõelale jääb kruus ja liiv, lobri valgub läbi. Seejärel lobri taas kuivatatakse,

Ehitus → Ehitus
12 allalaadimist
thumbnail
30
pdf

Töökeskkonna ohutegurid

). Rühmatöö Hinnake ohutegureid alljärgnevate tööde tegemisel köögis Sõnastage ohutusjuhendisse, kuidas väldiksite seda ohtu Töötamine nugadega Töötamine kuuma pliidi ääres Töötamine ahjudega Kalade ja lihade eeltöötlemine Töötamine mikseriga ja sauseguriga Näide: OHUD KÖÖGIS Pliidil olevaid nõusid ei tohi liigutada järsu tõmbega; Kuuma toiduga nõude kandmisel ei tohi neid suruda enda vastu; Külmutatud liha või kala tuleb tükeldada alles pärast ülessulatamist Enne laudade, kappide vm. esemete liigutamist tuleb neilt eemaldada kõik kukkuda võivad esemed

Muu → Tööohutus ja töötervishoid
40 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sügavkülmutamine

portsjoneid, sest nii on külmumisaeg lühem. Külmutamiseks sobivad ka nitslid, praeliha, lihakuubikud ning toored grillvorstid. Toores linnuliha - Tuleb enne külmutamist küpsetamiseks või keetmiseks ette valmistada. Metsloomaliha - Võib külmutada tervelt või tükeldatuna. Siseelundid - Külmuta eraldi. Kala - Külmuta ainult värsket ja puhastatut. Pagaritooted ja valmisroad - Koogid ja leib-sai tuleks tükeldada või viilutada. Valmisroad jahutada ja külmutada portsjonitena spetsiaalsetes sügavkülmiku karpides. Pakend - Sügavkülmikusse ei tohi midagi sattuda pakendamata. Varu endale spetsiaalseid sügavkülmutamise kilekotte või plastkarpe. Nende puudumisel sobivad ka tugev toidukile, foolium, alumiiniumanumad, jogurti-, kohupiima- ja margariinikarbid. Sulgemiseks kasuta kumme, sulgureid või külmakindlat teipi. Kiire külmutamine - Parema säilivuse ja kvaliteedi huvides tuleb kõik toiduained

Kategooriata → Tööõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Noad

väikeste ja nõrkade kätega, arvestage seda kõikide köögiriistade, eriti aga nugade hankimisel. Merilin Jürine Noad Millised noad on olemas? Üldnuga Üldnuga on universaalne nuga juur- ja köögiviljade viilutamiseks, tükeldamiseks, liha käsitlemiseks jne.Koorimisnoast pikem (13-18cm) õhukese teraga nuga, mis istub hästi kätte ning millega saab näiteks liha viilutada ja tükeldada, liha kontide küljest lahti lõigata, aga vajadusel ka köögivilja koorida ja lõikuda. Kokanuga Kokanuga kasutatakse kõige rohkem hakkimisel. Selles töös on tähtis, et noa tera oleks nii lai, et hakkides ei lööks sõrmenukke vastu lõikelauda ära. Suure kaalika tükeldamine on kokanoale tõeline katsumus. Hakkimine õnnestub kõige paremini, kui nuga on nii pikk, et seda saab kasutada mõlema käega ja tera on n-ö kiikuv

Toit → Köögiseadmed
21 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nimetu

väikeste ja nõrkade kätega, arvestage seda kõikide köögiriistade, eriti aga nugade hankimisel. Merilin Jürine Noad Millised noad on olemas? Üldnuga Üldnuga on universaalne nuga juur- ja köögiviljade viilutamiseks, tükeldamiseks, liha käsitlemiseks jne.Koorimisnoast pikem (13-18cm) õhukese teraga nuga, mis istub hästi kätte ning millega saab näiteks liha viilutada ja tükeldada, liha kontide küljest lahti lõigata, aga vajadusel ka köögivilja koorida ja lõikuda. Kokanuga Kokanuga kasutatakse kõige rohkem hakkimisel. Selles töös on tähtis, et noa tera oleks nii lai, et hakkides ei lööks sõrmenukke vastu lõikelauda ära. Suure kaalika tükeldamine on kokanoale tõeline katsumus. Hakkimine õnnestub kõige paremini, kui nuga on nii pikk, et seda saab kasutada mõlema käega ja tera on n-ö kiikuv

Toit → Köögi õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
8
xls

Kalkulatsioonialused toitlustus

00 0.001 0.004 0.004 18. kuivatatud tüümian kg 0.00 0.000 0.001 0.001 Kokku: 1 prts omahind km-ta 1 prts omahind km-ga Tehnoloogia: Pikitud veiseliha: 1. Mugulsibul, kaalikas ja porgand pesta, koorida. 2. Köögiviljad ja suitsuliha tükeldada suuremateks kangideks, mugulsibul väiksemateks lohkudeks. 3. Lõigata fileerimisnoaga veiseliha pikki kiudu lõiked nii, et köögivilja ja suitsuliha kangid mahuvad liha kiudude vahele. 4. Pikitud liha maitsestada, pakkida fooliumisse ning lasta külmikus ,,tõmmata'' ½ - 1 tund. 5. Küpsetada eelsoojendatud ahjus 180°C juures 1-1 ½ tundi. Kartuli-kaalikavorm: 1. Kartulid ja kaalikad pesta, koorida ja viilustada 2

Toit → Toitlustus
55 allalaadimist
thumbnail
6
docx

VILIKÖÖGIVILJAD

koore all. Kurkide hapendamisel säilivad vitamiinid hästi. Rahvameditsiinis kasutatakse kurki ka ravimina. Kurgimahl sisaldab aineid mis takistavad soolade ladestumist ja kristalliseerimist organismis. Kurgimahla mähiseid kasutatakse raskesti paranevate haavade puhul. Iluravihendina kasutati juba vanas kreekas. Noori kurke on soovitav kasutada koorimata, sest koores leidub rohkem C-vitamiini ja ka karotiini kui sisus. Kurgid pesta harjaga voolava vee all ja tükeldada vastavalt toidule. Kui koorid kurke, alusta keskelt otsa poole, et mitte soodustada mõruainete levimist üle kurgi. Säilitatakse hapendatult, soolatud, konserveeritud. PAPRIKA paprikasortide viljad kaaluvad 10-200 g, tehnilises küpsuses on nad värvuselt hele-, tume- või kollakasrohelised. Füsioloogiliselt valminud viljad on aga punased, mõnedel sortidel ka kollased. Paprika on eriti kõrge dieetilise väärtusega. Kõige hinnatavam on kõrge C-

Toit → Toiduained
9 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Nahua keel

sõnad – üks sõna võib tähendada tervet lauset. Sõnad võib jagada kolme gruppi: tegu-, nimi- ja abisõnad (sinna kuuluvad ka üksikud olemasolevad määrsõnad). Omadussõnad on olemas, kuid enamasti käituvad nagu nimisõnad. Viimaseid iseloomustab kuuluvus (minu, sinu jne) ja ainsuse/mitmuse vorm. Sõnadel pole sugu ja keeles puuduvad käänded. Kuigi tavaline sõnajärg nahua keeles on VSO (öeldis-alus-sihitis), võib sõnade järjekord lauses olla väga erinev, nimisõnu saab tükeldada (ibid.). Sõnarõhk paikneb tavaliselt eelviimasel silbil, harva viimasel või eel-eelviimasel (Tuggy, 2008). Keelenäited (Ager, 2014 Useful...): Tere tulemast! - ¡Ximopanōltih! Kuidas sul läheb? - ¿Quen tinemi? Palju õnne! - ¡Cualli ilhuichīhualli! Ma armastan sind! - ¡Nimitztlazohtla! Mu hõljuk on angerjaid täis. - Noehēcatlapalqui cōāmichtēnqui. Nahua numbrisüsteem põhineb kahekümnel (Nahuatl orth...). 1 – cē 2 – ōme 3 - ēyi/yēi/ēi/yēyi 4 – nāhui

Filoloogia → Sissejuhatus...
10 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Mp3 formaat(MPEG-1 audio layer 3)

Ühe minuti pikkune MP3 vormingus fail, mis on loodud 128 kilobitise kompressiooniga, võtab kettal ruumi ainult 960 KB. See on põhjus, miks MP3 on saanud nii populaarseks muusikaarmastajate seas ning e­ meedias, olles ideaalne meedium muusika transportimiseks üle võrgu ilma meeletute ajakuludeta, mis kaasnesid wav­failidega. Mida suurem on pakkimistihedus (bitrate), seda suurem on lõppfail, kuid seda parem on ka kvaliteet. Üks eelis MP3 failivormingul on ka see, et faili saab tükeldada, ja iga tükk on ikkagi ettemängitav. See omadus teeb võimalikuks MP3­failide kuulamise üle Interneti reaalajas (streaming). See on digitaalsete heliandmete pakkimise algoritm, mille puhul helifaili suurus väheneb ligikaudu 12 korda ja helikvaliteet jääb samaks. Selleks eemaldatakse heliandmed, mis vastavad inimese kuulmisvahemikust välja jäävatele helikõrgustele. MP3 on väga võimas heliandmete pakkimise algoritm, mida kasutatakse terves seerias heliandmete kodeerimise

Informaatika → Arvuti õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kvantoptika

Millest sõltub valguse intensiivsus? - Valguse intensiivsus on määratud kvantide hulgaga.( Mida rohkem kvante seda intensiivsem valgus.) 8. Kas ja kui siis miks avaldab valgus pindadele rõhku? - (Mass+Kiirus=Impulss) Impulss avaldab rõhku ja valgusel on impulss. 9. Millist nähtust nimetatakse fotoefektiks? - Elektronide väljalöömist ainest valguse toimel. 10. Mitu elektrooni saab üks footon metallist eemaldada? Miks? - 1-e, sest footoni energiat ei saa tükeldada, neeldub tervikuna. Kui energiat on piisavalt palju siis eemaldab, kui ei siis mitte. 11. Kuidas jaotub fotoefekti korral metalli pinnale langenud footoni energia? - Energia jaotub eletroni väljumistöö tegemisele ja elektronidele liikumisenergia andmisele. 12. Miks tuleb elektroni eemaldamiseks metallist kulutada energiat? Kuidas nim. seda energiat? - Footon peab tegema tööd aine positiivsete ioonide tõmbejõudude ületamiseks.

Füüsika → Füüsika
152 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

IDA-EESTI JA SETUMAA KÖÖK

Kui need on poolpehmeks 8 kartulit keenud, lisada pooleks Soola lõigatud kartulid. Keeta kõik pehmeks. Liha võtta välja Köömneid ja lõigata paksemateks viiludeks. Serveerida liha maitserohelist köögiviljadega. LEIVAKALI • Leib tükeldada ja • Toiduained : pruunistada ahjus. Lisada keev vesi, segada hoolikalt 500g tahket leiba ja jätta mõneks tunniks seisma. Seismise ajal 20g presspärmi segada vahetevahel. Kui 50-250g suhkrut segu on jahtunud ja kuivikud hästi ligunenud, 4l vett kurnata virre klaas- või emailnõusse. Leigele

Toit → Toit ja toitumine
5 allalaadimist
thumbnail
74
docx

Bhutan

.Bhutani ainuke legaalne ajaleht on dzongkha .Televisioon lubati kuninga käsul alles 1999 Võrdsuse ja ebavõrdsuse probleem .Naised on seal eelistatumad, näiteks on esmapärijaks enamasti tütar .Naised ja mehed pole avalikes kohtades koos ega suhtle Ka tantsupeol tantsitakse eraldi. Mehed tantsivad, naised vaatavad ja .vastupidi Naise roll ühiskonnas Naistel on tavaliselt mitu meest.Sellel traditsioonil on sügavad juured pärimisõiguses: maalappi ei taheta kuidagi tükeldada, sest ja harimine raske. Enamasti on saadud see on vaevaga mitu meest, on tegelikult esmapärijaks tütar. Seega naine, kel on kõigiga abielus mitme vennaga ja pidanud nendega liitu astuma .üheaegselt Lubatud on mitmemehepidamine ja ka mitmenaisepidamine.Peres elab Perekond põlvkonda koos mitu Suhtumine välismaalastesse .Inimesed on ülisõbralikud, ülilahked ja kontaktivalmis Liikluskultuur, transport

Psühholoogia → Suhtlemispsühholoogia
11 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Lõiketöötlemise kodutöö

4. Kontsentreeritud energiavooga töötlus · Elektronkiirtöötlus ­ pole mõttekas kasutada, kuna on mõeldud keerukate kontuuride lõikamiseks või siis väikeste avade tegemiseks. Antud töös olev detail on üpris lihtsate kontuuridega ja ka tsentraalava on üsna suur. · Lasertöötlus ­ seda kasutatakse materjalide tükeldamisel ja väikeste avade tegemisel. Kuid minu poolt töödeldav detaili pole vaja enam tükeldada. · Plasmatöötlus ­ sobiks osaliselt antud töö jaoks, kuna seda kasutatakse valuplokkide defektse pinnakihi eemaldamiseks.

Materjaliteadus → Materjaliõpetus
330 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Raha omadused ja sellega seotud terminid

kivirattaid, karusnahku ja muud sarnast. Kuid sellel algelisel ,,rahal" oli vigu, kõik rahana mõeldud esemed ei olnud identsed, raske oli väärtust hinnata. Ning neid oli raske kaasas kanda, kuna kippusid liialt suured olema. Muidugi ei olnud välistatud nende lihtne kopeerimine. Kõige targem oli jääda väärimetallide juurde, sest need olid igal pool hinnas, ei riknenud ning sai hõlpsalt transportida ja vajadusel kaalu järgi tükeldada. Lisaks säilisid need paremini kui näiteks nahk. Metallitüki õige kaalu garantiiks valmistati sellele oma sümbol, mida siis saaame kutsuda müntideks. Võlakirjad võeti kasutusele esmasena, kuna oli lihtsam teostada kaugkaubandust. Et kindlustada reisidel röövimise vastu, kandsid kaupmehed kaasas selliseid võlakirju, kuhu märgiti võlgnik ja laenaja, kindlaksmääratud maksekuupäev ning tasutava kulla või hõbeda kogus.

Majandus → Majandus
231 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Baltic Princess

tiiru ja vaatasin mis on olemas ja mida on vaja alt juurde tuua. Kontrollisin väljaminevate külmkappide seisu ja vaatasin mis asju on mul vaja juurde panna. Põhiliselt panin salateid ja liha välja külma rootsi laua jaoks. Vahepeal abistasin veel külmas venes ja a'la cartes printsessi kookide valmistamisel. Teised kaks nädalat olin abiline messi köögis kus tehti oma töölistele hommiku, lõuna ja õhtusööki. Aitasin veel salatikokal juurvilju tükeldada. Iga päeva lõpus tegime köögis suurpuhastust. Üldiselt sain ena töö ülesannetega hakkama. 2.3 Tööde organiseeritus Tööd olid organiseeritud väga hästi kõik teadsid alati mille eest nemad on vastutavad ja kunagi ei aetud enda tegemata töid teiste kaela, alati täitsid kõik enda töö ülesandeid korrektselt. Ja kui kellegi oli palju tööd ja vajas abi ja kellegi polnud parasjagu midagi teha siis alati aidati üksteist

Toit → Kokandus
81 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Mahemajandus- mahepõllu umbrohu tõrje

 Kiskjate mõju umbrohuvähendamisele ei ole täpselt teada  lisaks kasutatakse selle meetodi juures- tärkamiseelset umbrohutõrjet kuuma veega, auru või taas töödeldud kuuma õhuga.  Umbrohu kasvu saab alla suruda konkureerivate kultuuride, jääkide, rohelise multši või katte materjalidega.  Umbrohtu aitavad vähendada külvi aja planeerimine, juba olemas oleva umbrohu puhul saab seda rullida, tükeldada, ümber paigutada või siis alla suruda umbrohtu erinevate katetega. Mehaaniline umbrohutõrje  On üks olulisem umbrohutõrje moodus mahepõllumajanduses  Kultiveerimismeetod suudab eemaldada tunni ajaga umbes 15 ha umbrohu ja seda ka niiskete ilmastikutingimustega  Miinusteks on, et aitab väiksema umbrohu vastu  Tihtipeale on raskesti juhitav ja tekitab kahju põllukultuuridele  Praegused põlluharimise süsteemid ja masinad ei ole piisavalt välja

Põllumajandus → Põllumajandus
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Inimsusevastased kuriteod tänapäeval

alguse 28.juulil 2008. Gruusia konfliktis hukkus kokku 64 sõdurit, 283 sai haavata ja 3 jäi kadunuks. Gruusia sõnul hukkus 228 grusiinist tsiviilisikut ja 169 sõjaväelast. Venemaa peaprokuratuuri uurimiskomisjoni sõnul on seni dokumenteeritud 165 lõunaosseetlase surm, kuid kriisi ajal teatas Venemaa, et hukkunud lõunaosseetlasi oli 2000. 1.septembril 2008 ühendasid sajad tuhanded inimesed Gruusias ja paljudes teistes riikides käed ketiks, et protestida Venemaa püüde vastu see riik tükeldada ja nõuda okupatsioonivägede väljaviimist. Euroopa Liit mõistis Venemaa hukka ja nõudis Vene vägede viivitamatut lahkumist Gruusiast, millega ka sõda oli lõppenud. Vägistamist on alati hinnatud üheks kõige raskemaks isiksusevastaseks kuriteoks ja seepärast on karistatud ja karistatakse ka tulevikus vägistamise eest rangelt. Vägistamine in inimese tahte vastaselt temaga suguühendusse astumine vägivallaga või ära kasutades tema seisundit, milles ta ei

Eesti keel → Eesti keel
94 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Saksamaa

Laual on ka mitmeid pokaale, mis on mõeldud vee, valge ja punase veini jaoks. Kui te parajasti söögiriistu käes ei hoia, peaksid käed nähtaval olema. See tähendab seda, et käsi ei asetata sülle, vaid randmed toetatakse lauaservale. Kõiki vaagnaid saatke lauas endast vasakule. Saksamaal kasutatakse nuga ainult siis, kui see on vältimatult vajalik. Järelikult ärge lõigake midagi, mida on võimalik kergesti kahvliga tükeldada. Rahvusroad Seasnitsel Koostis: 168g sealiha 1/5 muna 20g riivsaia 12g sulatatud võid 8g koorevõid 16g kappareid 10g sidruneid 21g heeringat 150g lisandeid Valmistamine: Sealiha lõigata risti lihaskiude tükkideks. Lihatükid vasardada tugevasti, anda ovaalne kuju, kasta lahtiklopitud muna ja koorevõi segusse ning seejärel veeretada riivsaias. Paneeritud lihalõigud praadida kuumas rasvas mõlemalt poolt pruuniks ja küpseks

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Praktika Tähetorni Hotellis

Psühoologilist ohutegurid vähemalt enda vastu ma ei tundnud.Ettevõttes oli olemas esmaabi kapp.Esmaabivahenditest olid sidemed plaastrid,põletusvastane kreem ja muu vajalik.Ohutus tehnika oli selles ettevõttes täitsa korras.Hügieeni nõuetest võiks mainida,et igal kokkal oli töörietus(vastavad jalatsid,kokka müts...),kasutati ühekordseid kindaid.Jäätmeid sorteeriti keskonnaohutuse nõuete järgi(paber ja papp eraldi,toidujäätmed eraldi). Koolis õpitu põhjal oskasin liha tükeldada ja seda töödelda.Õppisin erinevaid täidiseid kasutada lihas.Lihasid täita täidisega japaneerida,vormida.Enda kogemustega oskasin pannkooke küpsetada.Koolis võiks õppida veel tööplaneeringud,et kiiremini tööga toime tulla. Peaaegu kõikide töödega sain hästi hakkama,nagu küpsetamine,praadimine,liha külm töötlemine.Kuid taldriku kaunistamine vajaks veel kogemusi. Koostöö juhendajaga sujus väga hästi.Mulle anti proovida võimalikult palju tööd ja suhtuti nagu võrdsega

Toit → Kokk
14 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Eksootilised viljad

hoides. Inglismaal on kombeks panna kooritud banaan taldrikule ja süüa seda noa ja kahvliga. Eesti kokteilipidudel serveeritakse sageli banaane koorimata, kuid tükkideks lõigatuna. Sel juhul banaanijupid kooritakse ja süüakse näppudega. Hurmaa (sharon, kakiploom) Vili (tegelikult mari) lõigatakse pikuti pooleks ja süüakse lusikaga, koor jäetakse alles. Kasutatakse puuviljasalatites, siirupite ja kompottide valmistamisel. Hea salati prae kõrvale saab, kui vili koorida, tükeldada ja serveerida koos kodujuustuga. Sisaldab palju suhkrut, A-vitamiini ja kaaliumi. Arbuus ja melon Neid serveeritakse viiludeks lõigatult, koos koorega. Vaagnalt võetud laiem viil pannakse taldrikule, koor allapoole, kitsas viil aga lapiti. Viilule võib raputada suhkrut. Süüakse kuni kõva osani teelusika või puuviljanoa- ja kahvliga. Apelsin ja mandariin Apelsin võetakse vasakusse kätte ja lõigatakse selle koor pikuti viiludeks. Kooreviilud

Toit → Toiduainete õpetus
49 allalaadimist
thumbnail
34
docx

MEIE LASTE LEMMIKRETSEPTID

Tulemuseks on banaanine külm kreem, millele võib mikserdamise käigus lisada marju või sidrunimahla. MARKUSE PUNANE HAPUKAPSABORs Komponendid: 500g hapukapsast, supikogu (lihakondid), 1 purk punast marineeritud peeti, külmutatud borsi segu, 2 kartulit, tomatipastat. Valmistamine: supikogu (lihakondid) keeta ära, vedelik läheb pärast supipuljongiks. Hapukapsas panna keema puljongisse, samal ajal puhastada liha kontidelt ja tükeldada. Hapukapsast puljongis keeta 30 minutit, lisada kartul, keeta veel 15 minutit ja siis lisada külmutatud borsi segu, marineeritud peet, tükeldatud liha, tomatipasta, soola pipart, keeta veel nii kaua, kui supp on ilusat punast tooni ja kõik komponendid supis ilusti pehmed... Head isu! MARTA KOHUPIIMAPASHA KAMAPALLIDEGA 500 g kohupiimapastat 3 dl vahukoort 2 dl suhkrut 1 spl vanilliinsuhkrut 1 dl hakitud mandleid 1 dl rosinaid

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Süsteemianalüüs - 2 loengutöö konspekt

Äriprotsessi eest vastutab vähemalt üks struktuurüksus (protsessi omanik). Üldjuhul läbib äriprotsess mitut osakonda, kuid ta võib ületada ka organisatsiooni piire. What the fuck did this all mean? Ei päriselt, kui keegi sai aru siis kirjutage mulle. Sündmus - mis tekib organisatsiooni sees või väljaspool, võib mõjutada mitut äriprotsessi. Äriprotsess võib ka ise genereerida sündmusi. Seda võib ka hierarhiliselt tükeldada elementaarsete äriprotsessideni. Kõige detailsem tase on tegevuste tase. Tegevus - on protsess, mis täidetakse ühes kohas ja mis lisab ärile olulist väärtust. Tegevust ei saa tükeldada. Iga tegevus on planeeritud või organiseeritud töö ning on määratud ühele või mitmele täitjale, kes võib töötada mitme ressursiga. Täitja - võib olla töötaja või masin. Tegevused realiseerivad äriprotsessi. Kuna tegevused on

Informaatika → Süsteemianalüüs
17 allalaadimist
thumbnail
6
doc

2 KURSUSE PRAKTILINE LÕPUTÖÖ

0,000 0,000 0,00 kr Kokku: 0,075 0,236 0,150 1,37 kr Hind km-ga: 1,61 kr Valmistamine 1. Pese tooraine 2. puhasta tooraine mitte söödavatest osadest 3. tükeldada 1.5*1.5 kuubikuks(va kapsas) 4. kapsalehed asetada taldrikule see järel nendele panna õuna -,ananassi-ja apelsini kuubikud 5. kui kõik komponendid on taldrikul valada nende peale väheke apelsinimahla TOIDU NIMETUS Sidrunikreem portsjoni kaal 150/5/1 valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind 18% ta

Toit → Kokandus
123 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Metalli lõikamine

Lähtudes eespool toodust, võetakse nurk =7...120. Lõiketerade ehituse järgi jagunevad käsikäärid sirgeteks käärideks . Neid kasutatakse materjali lõikamiseks mööda sirgjoont või suure raadiusega ringi; kõverateks käärideks - kõverjooneliste lõiketeradega,neid kasutatakse kaarte väljalõikamiseks ja sõrmkäärideks - õhukeste ja kitsaste lõiketeradega, neid kasutatakse aukude ja väikese raadiusega pindade välja lõikamiseks. Metalli võib lõigata ja tükeldada ka gaasiga. Gaaslõikamiseks nimetatakse metallilõikamist lõikekohta juhitava hapnikujoaga, mis paneb metalli põlema. Gaasiga saab lõigata ainult neid metalle, mille sulamistemperatuur on kõrgem kui hapnikus süttimise temperatuur ja mille oksiidid sulavad madalamal temperatuuril kui metall. Lõikekohas tekkivad oksiidid puhutakse ära hapnikujoaga. Niisugusel meetodil saab lõigata madala ja keskmise süsiniku sisaldusega süsinikteraseid

Mehaanika → Luksepp
30 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Muna

HÄÄDEMEESTEKESKKOOL 6. KLASS Adriana Mass Muna Referaat Juhendaja: Liie Juhksm Rannametsa 2013 Sisukord 1.sissejuhatus 2.Munaehitus 3.Muna toitainesisaldus 4.Muna kvaliteet 5.Muna säilitamine 6.Kas tead et... 7.Retseptid 8.Kasutatud kirjandus 9.Lisad 2 Sissejuhatus Muna on üks paremaid ja täiuslikumaid toiduaineid Muna ei pea vältima. Pikka aega oli muna kolesteroolipommina põlu all. Nüüd on arusaamad muutunud ning muna tarvitamist peavad piirama vaid need, kelle kolesterool püsib normis vaid arstirohtude abiga. Ka Maailma Tervishoiuorganisatsiooni viimastes soovitustes on öeldud: "Ei soovitata liigselt rõhutada vajadust piirata munade söömist, kuna need on paljude toitainete odavaks ja väärtuslikuks allikaks." 3 Munaehitus kanamuna näitel 1.munakoor ehk koorkest 2. nahkkest 3. sisemembraa...

Toit → Toiduained
12 allalaadimist
thumbnail
20
doc

KOLMEKÄIGULINE LÕUNASÖÖK KAHELE

13. Serveerida kuumalt koos salatiga. Salatikaste: 1. Balsami äädikas ja suhkur kuumutada kastrulis siirupi taoliseks, lisada oliiviõli ning segada kõik omavahel ja võtta ära tulelt. 2. Kontrollida maitset! Salatipadi: 3. Lollo rosso salat pesta külma veega, eemaldada toiduks mittekasutatav osa ja kuivatada majapidamispaberil. 4. Lehtsalat rebida väikesteks ribadeks taldrikule. 5. Kirsstomat pesta ja lõigata sektoriteks. 6. Kurk pesta, tükeldada 2-3cm pikkusteks ribadeks. 7. Serveerida salatikastmega. 6 TEHNOLOOGILINE KAART 2 Praetud lõhemedaljon valge veini kastmega, banaaniriis porrukuues ja soe aedvili Portsjoni kaal : 120/ 110/ 60/ 60 Valmistatavaid portsjoneid kokku : 2 Hind 18%

Toit → Kokandus
392 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Vana-Kreeka

Zeus võitles titaanidega ja võitis kõiki. Müüt : Inimkonna tekkimine. Inimesed sündisid maast. Kuid jumalad võisid neid ka voolida mullast ja veest. Inimesed olid kaitsetud ja väetid. Neid hakkas toetama Prometheus, kes oli kunagises otsustavas võitluses jumalate poole hoidnud ja seetõttu Zeusiga hea tuttav. Ta õpetas inimestela eluks vajalikke tegevusi ja oskusi. Üks olulisemaid toiminguid oli jumalatele ohverdamine. Prometheus lasi inimestel ohvrilooma tappa ja tükeldada ning korraldas siis kavalalt asja nii, et Zeus valis jumalatele välja toiduks kõlbmatud tükid, jättes söödavad osad inimestele. Kui pettus ilmsiks tuli, võttis Zeus inimestelt tule ja peitis selle Olümpose mäele. Inimkonda ähvardas hukk. Prometheus varastas tule Olümposelt tagasi ja tõi tagasi selle inimkonnale. Karistuseks käskis Zeus Prometheuse Kaukasusesse kalju külge aheldada ja saatis kotka iga päev tema maksa nokkima

Ajalugu → Ajalugu
26 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Seened

maitserohelist Kohupiim ajada läbi sõela, lisada piima ja segada ühtlaseks. Lisada hakitud sibul, maitsestada soolaga. Või sulatada pannil, lisada tükeldatud kukeseened ja kuumutada, kuni seentest välja imbunud vedelik on aurustunud. Kukeseened segada kohupiima hulka, peale riputada hakitud maitserohelist. Juurde keedukartuleid. Kartuli-tangupuder seentega 1 l kooritud kartuleid, 1 l vett, soola, 1 dl tangu, 3 sl rasvainet, 300 g seeni, 1 sibul Kartulid tükeldada ja keeta soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Kartulite peale panna kuuma veega pestud tangud, putru ei segata. Keeta tasasel tulel kaane all pehmeks. Seened ja sibul hakkida ning praadida rasvaines. Seene-sibulasegu lisada pudrule, segada ja kloppida puulusikaga ühtlaseks. Seenekaste 300 g kupatatud seeni, 50 g pekki või rasva, 2 sibulat, 1 sl jahu, 2 dl lihapuljongit või vett, soola, 1 dl hapukoort Kupatatud seened hakkida ja kuumutada rasvas. Kui kasutada pekki, tuleb see kuubikuteks

Toit → Toitumisõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toiduõpetus

Kordamisküsimused1 1. Laktoositalumatus- Laktoos ehk piimasuhkur. Mida osad inimesed ei talu. 2. kirjelda maksapasteedi valmistamist?- Maks tuleb puhastada soontest ja kelmetest. Seejärel tuleb seapekk tükeldada ja pruunistada ja siis tuleb hautada, lisada maitseained ja püreestada. 3. Lasanje- Valmistamiseks kasutatakse lasanjeplaate hakklihakaste,valget põhikastmel valmistatud kastmeid ja juustu. Nimetatud komponendid asetatakse kihiti lasjanevormi, pealmiseks kihiks valge kaste, ning puistatakse üle riivjuustuga(parmesan). Rooga küpsetatakse tavalises ahjus 170 c 1-2 tundi. 4. Iseloomusta süsivesikuid?- Leidub pagaritoodetes, viinamarjades,makaronides. Päevasest toidu kogusest peaksid

Kategooriata →
18 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Esimene maailmasõda

Osapooled: (Osales 38 riiki) 1. Antant: Vaata eespoolt, Serbia, Itaalia, Rumeenia, Kreeka, USA. 2. Keskriigid: Saksamaa, Austria-Ungari, Bulgaaria, Türgi. Sõjaplaanid: Saksamaa: 1. Prantsusmaa purustamine 39 päevaga. Ja seejärel rünnata Venemaad. Prantsumaa: 1. Tugev kindlustuste süsteem Saksamaa Prantsuse piiril. 2. Sooviti tagasi Elsass-Lotringi ja vallutada Saksamaalt Saarimaa. Suurbritannia: 1. Liitlaste rahaline toetamine. 2. Sooviti tükeldada Türgi ja Mesopotaamia endale saada. Venemaa: 1. Sõdimine kahel rindel. (Saksamaa ja Austria-Ungariga) Türgi: 1. Taastada mõjuvõim Balkanil Austria-Ungari: 1. Venemaa ja Serbiaga sõda. 2. Kehtestada oma võim Balkanil. Sõja käik 29. juuli Nikolai II kuulutas välja mobilisatsiooni. 1. august 1914 ­ Saksamaa kuulutas Venemaale sõja. 2. august ­ Saksamaa okupeeris Luxembourgi. 3. august ­ Saksamaa kuulutas Prantsusmaale sõja. 4

Ajalugu → Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

KAS KÕIK ROOMAJAD ROOMAVAD?

oma saagi elusalt, kägistades surnuks või tappes mürgiga. Maod Röövloomad, kes elavad vaid soojades maades jõgedes, järvedes, soodes või mererannikul Nad on tuntud oma jõu ja täitmatu isu poolest Toiduks on kalad, linnud, Klõpsake juhtslaidi teksti laadide redige väikesed imetajad, keda Teine tase neelab tervelt, suured Kolmas tase Neljas tase imetajad tuleb tükeldada. Viies tase Krokodillid Elupaigad äärmiselt sake juhtslaidi teksti laadide redigeerimiseks mitmekesised ­ ine tase vihmametsad, kuivad Kolmas tase Neljas tase piirkonnad (kõrbed,

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Toitlustusettevõtete seadmed

Elektrikulu on 0,128 kW.  Külmkapp - 350 liitrit, elekter 0,185 kW – ei teinud eraldi ladu, kuna kogused pole suured, mida on vaja säilitada  Töölaud 1 – valamu jaoks.  Eraldi valamu kätepesuks Külmköök:  Külmkapp - 350 liitrit, elekter 0,185 kW  Universaalsegaja – hakklihataigna segamiseks – 8 kg. Elekter 0,37 kW, töötab u 5 min.  Juurvilja tükeldaja - Tootlikkus: 6,5 kg/min. Vajalik tükeldada: toorsalatiks porgand ja kapsas 7,15 kg, aedvilja paja jaoks kartul, porgand, kaalikas, kapsas 5,28 kg, suppide jaoks kartul, porgand, sibul 11,25 kg = 23,68 kg köögivilju. Elekter 0,55 kW, 6,5 kg min, vajalik aeg u 4 min. Elektrikulu on 0,036 kW.  Lihakobestaja - manuaalne  Töölaud 4 - valamu, universaalsegaja, köögivilja tükeldaja, lihakobestaja Kuumköök:  Elektripliit – 4 plaadiga, vajalik teha aedviljapada, kaste ja kissell

Toit → Toitlustus
16 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Köögileksikoon. Toiduvalmistamise tehnoloogia I

kokkulapatuna kilepakendis. Tortilla on nisust või maisijahust valmistatud õhuke mehhikopärane leib, mille täidiseks võivad olla nii soolased kui ka magusad lisandid. Brushetta on röstitud või grillitud 1 cm saiaviil oliivõli ja küüslauguga Krutoon on röstitud saia- või leivakuubikud. IV praktikum Nimeta 5 aedvilja, millest saab valmistada toorsalateid. Kirjelda ka tükeldusvõimalusi. Kurk, tomat, lehtsalat, paprika, kaalikas. Tükeldada võib ketasteks või sektoriteks, ribadeks, kuubikuteks, kangideks või riivid jämeda riiviga. Mõnesid toiduaineid rebitakse ­ salatid, spinat, oblikas, kress. Prantsuse salatikaste sisaldab oliiviõli, veiniäädikat, küüslauku, meresoola, pipart, sinepit ja suhkrut. Caesari salati kaste sisaldb toorest munakollast, 0,5 tl Dijoni sinepit, 1 sl sidruni mahla , 1 hakitud küüslauguküüs, 0,5 tl Worcesteri kastet, 2 - 3 ansoovisefileed, 4 - 5 sl külmpressitud oliiviõli, soola,

Toit → Toiduvalmistamise tehnoloogia...
8 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Vana-Kreeka lühikospekt/spikker

arenes täielikult välja..Kuulsamad kunstnikud:Kreeka kujur Pheidas(Ateena akropol), Skopas(Mausoleum Halikarnassose linnas), Myron(Kettaheitja), Polykleitos (Odakandja) Lysippose(Aleksander Suur),Praxiteles(Aprodhite).Müüt inimkonna tekkest - algul olid inimesed kaitsetud ja väetid.Siis asus neid kaitsma Prometheus.Ta õpetas inimestele tule kasutamist ja muid tsiviliseeritud eluks vajalikke oskusi.Üks olulisem oli jumalatele ohverdamine. Prometheus laskis inimestel ohvrilooma tappa, tükeldada ja korraldas siis asja nii, et Zeus valis jumalatele välja kõlbmatud tükid, jättes söödavamad inimestele.Kui pettus ilmsiks tuli, võttis vihane Zeus inimestelt tule ja peitis selle olümposele.Prometheus varastas aga inimkonna heaks tule tagasi ja karistuseks aheldati Prometheus Kaukasusse kalju külge ja saatis kotka iga päev tema maksa nokkima.Inimkonnale karistuseks saatis ta maale Pandora-imekauni, kuid pahelise naise, kellest said alguse inimkonna hädad

Ajalugu → Ajalugu
18 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Puuviljade iseloomustused

järele annab. Maitselt võib kiivit võrrelda karusmarja või seguga karusmarja, meloni ja maasika maitsest. Tarvitada võib mitmeti. Värskelt tarbimisel on kõige parem vili eelnevalt hästi jahutada, lõigata siis piki või risti pooleks ja sisu lusikaga poolmetest välja koukida. Võib ka eelnevalt koorida, siis seibideks lõigata ja niiviisi lauale anda. Süüakse koos seemnetega. Samuti võib näiteks tükeldada ja koos maasikate, melonitükkide, kirsside jt puuviljadega salatina serveerida. Maitset võib parandada sidruni- või apelsinimahla, vaniljekastme, vaarikaessentsi või vahukoore lisamisega. Seibideks lõigatud kiivit kasutatakse rohkesti mitmete roogade garneerimiseks. Kiivi leiab kasutamist mitmete karastusjookide, nagu limonaadi, puuviljamahlade, vitamiinijookide, likööride jne. tootmisel. Temast valmistatakse ka marmelaadi, zeleed, kompotte, essentse GREIP :.

Toit → Kokandus
43 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Ohutus ja ohuteave referaat

· Pliidil olevaid nõusid ei tohi liigutada järsu tõmbega. 3 · Kotletid, pirukad ja pooltooted tuleb pannile asetamisel hoida kaldu, vältimaks rasvapritsmeid. · Kuuma toiduga keedukatla, kastruli või teiste pliidil asetsevate nõude kaaned avatagu kaldu, endapoolne serv jäägu madalamale. · Külmutatud liha või kala tuleb tükeldada alles pärast ülessulatamist. Arvamus: Mina tükeldan poolkülmunult, kuna nii on endal mugavam. · Toidujäätmed tuleb toidunõudest eemaldada puitlabidakese ja jõhv -või juurharjaga. Arvamus: Greperies tehakse seda nugade ja kahvlitega või paberiga. · Ruumide koristamisel tuleb kasutada vastavaid töövahendeid, prahti ega jäätmeid palja käega koristada ei tohi. Puitpõrandate pesemisel tuleb hoiduda pindude ja naelte eest.

Merendus → Ohutus ja ohuteave
17 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

Pritsida peale kohupiimatäidis piki taignatükki, taigna serv kergelt niisutada veega ja keerata üle täidise raamatuks kokku. Teha lahtisesse serva 1cm sügavused sisselõiked, kergitada , küpsetada 210°C juures 18 - 20min. Jahtunult pintseldada üle Claro zheleega ja kaunistada vaniljeglasuuriga. 28 JUUSTUSARVEKESED (prantsuse einesai, juustugroissant) Rullida jahe groissanttaigen lahti ja tükeldada 14 cm laiused ja 20 cm pikkused kolmnurgad, pintseldada kergelt veega , raputada peale juustu, paprikapulbrit ja jahvatatud pipart. Rullida kolmnurk kokku, anda sarve kuju, määrida munaga , puistata peale juustu ja küpsetada 210°C juures 16 -18min. SINGISARVEKE Rullida jahe groissanttaigen lahti ja tükeldada kolmnurkadeks. Pintseldada kergelt veega; ja raputada peale hakitud sink, rullidad kolmnurgad kokku, määrida munamäärdega ja puistata peale seemnesegu.

Toit → Kokandus
70 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun