Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"sööja" - 85 õppematerjali

thumbnail
14
docx

Toitlustusettevõtete seadmed

Lisandid: keedukartul ja riis Toorsalat: kapsa-porgandi salat 3 Magustoit: kohupiim kisselliga Vajalikud kogused Seljanka: 1 ports on 300g ja sööjaid 50 = 15000 g = 15 liitrit suppi. Frikadellisupp: 1 ports on 300g ja sööjaid 50 = 15000 g = 15 liitrit suppi. Kodune kotlet: 1 kotlet on 77,5 grammi, sööjaid on 50, iga sööja saab 2 kotletti 77,5g*100=7,75 kg kotlette Paneeritud kanafilee: 1 kanafilee on 155 grammi, sööjaid 50 = 7750 g = 7,75 kg kanafileed. Kartul: 1 ports 275 grammi, sööjaid 70 = 19,25 kg kartuleid. Riis: 1 ports 250 grammi, sööjaid 30 = 7,5 kg riisi. Aedvilja pada (kartul, porgand, peakapsas, hernes, kaalikas, lillkapsas): 1 ports 490 g (igas portsjonis ühte köögivilja sorti 66 g), sööjaid 20 = 9,8 kg aedvilja pada. Kaste: 1 ports 60 grammi, sööjaid 100 = 6 kg = 6 liitrit kastet....

Toitlustus
16 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Tai köök - referaat

Eestis tuleb selle asemel süüa tavalist pikateralist riisi, kuid keeta võib seda ikkagi taipäraselt: 1 dl riisi keeta ilma kaaneta nõus 2 dl veega nii kaua, kuni vesi on aurustunud, seejärel veel 20 minutit kaane all haududa lasta. Ka tai lauakombed peaksid eestlasele meeldima: ei mingeid söögipulki ega nuge- kahvleid, süüakse näppudega, lusikaga või kombinatsioonis lusikas paremas, kahvel vasakus käes. Iga sööja saab eraldi riisiportsu, kõik ülejäänud hõrgutised tuuakse lauale suurtel vaagnatel, millest siis igaüks võib lusikaga sobiva pala oma taldrikule tõsta. Riis ja nuudlid Loomulikult on Tai köögi põhitoiduaine riis. Paljud peavad just Tais kasvatatud riisi kvaliteedilt ja aroomilt maailma parimaks. Enamjaolt süüakse aurutatud riisi (khao suay), kuid Põhja-Tais on levinud ennekõike kleepriis (khao niaw), mis tuuakse lauale punutud korvikeses või topsis ning mida...

Terviseõpetus
47 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Kärbseseened

SEENEMÜRGISTUSED: Jäädavalt mürgistes seentes sisalduvad mürkained keetmisel ei lagune. Värskelt mürgistes liikides sisalduvad mürkained lagunevad keetmisel (kuid mitte mikrolaineahjus). Keeta tuleb vähemalt 20 minutit. Keeduvett ei tohi kasutada! Tinglikult söödavad seened sisaldavad mürkaineid, mis mõjuvad vastavalt sööja iseärasustele. Surmavalt mürgised on: Roheline kärbseseen ­ Amanita phalloides Valge kärbseseen ­ Amanita virosa aetakse tihti segi söödava Aassampinjoniga ­ Agaricus arvensis. Sisaldavad närvimürki. Lühikese peiteajaga (20 minutit ­ paar tundi). Algul tekivad suukuivus, elevus, ebatavaline liikumisvajadus, eufooria, joove, meelepete (hallutsinogeenid). Järgneb rahutu uni, virgudes aga pohmell. Mürgitus võib saada eluohtlikuks, kui hingamine ja...

Bioloogia
75 allalaadimist
thumbnail
0
rtf

Eesti luhad ja lammid

Sõltuvalt soolavajadusele sööb rohkem kas vees või kuival pinnal kasvavaid taimi. Talvel sööb puude-põõsaste peenemaid oksi, eriti armastab näksida pajupõõsaste tipmisi oksi. Tarvitab ka seeni, samblikke, puhmastaimi. 4. Energia liikumine (muundumine) toitumistasemetel Energia liigub toitumise, toitainete kaudu. Järgmisele tasemele liigub tavaliselt umbes 10%, ülejäänud 90% tarbib ära esialgne sööja . Tootjad ehk produtsendid Nagu ka toiduahelates on esimeseks lüliks taimed. Taimed omastavad ökotoobist anorgaanilisi ühendeid ning moodustavad fotosünteesi teel neile vajalikke orgaaniliisi aineid. Selle tõttu nimetatakse neid tootjateks ehk produtsentideks. Liskaks taimedele kuuluvad tootjate alla ka mõned autotroofsed bakterid ja protistid. Tootjateks on näiteks rohi, puud, näiteks haab ja paju, õistaimed näiteks kullerkupp, mailane, kobrapea, siberi võhumõõk jne...

Keskkonnaökoloogia
49 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Toitumissuhted ökosüsteemis

valmis orgaanilise aine tarbijad: ­ Konsumendid e. tarbijad; ­ redutsendid e. lagundajad. Konsumendid · Vastavalt toidu allikale: ­ Esmased konsumendid, taimtoidulised e. fütofaagid e. herbivoorid ­ organismid, kes toituvad ainult taimedest ­ Teisesed konsumendid e lihasööjad ­ kasutavad toiduks taimtoidulisi või teisi lihasööjaid: ­ esimese astme kiskja ­fütofaagi sööja ­ teise astme kiskja ­fütofaagi sööja sööja ­ kolmanda astme kiskja ­fütofaagi sööja sööja sööja ­ tippkiskja ­ see, kes asub sööjate rivi lõpus. · Liigid, kes kasutavad vahelduva eduga söögiks nii taimi kui ka loomi, on kõigesööjad e. omnivoorid. · Juhul kui üks loom jahib teist ja lõpuks ta tapab ning ära sööb, siis esimest nimetatakse kiskjaks ja teist ohvriks. · Parasiidid­nugilised, organismid, kes elavad teistes...

Keskkonnakaitse ja säästev...
113 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Friedebert Tuglas

Friedebert Tuglas 1886-971 Äärmiselt mitmekülgne- romaanikirjanik, kirjandusteadlane, kirjandusajaloolane ja kirjanduskriitik. 1922. aastal valiti Eesti Kirjanike Liidu esimeheks, ,,Looming" üks juhtides. Pärit Tartumaalt Ahia mõisast, isa oli puusepp. Tuglas õppis Tartus Treffneri gümnaasiumis (Mauruse kool). 1905. aasta revolutiooni sündmustega puutus kokku, võeti kinni ja pidi veetama 2 kuud vanglas. Seal valmib pikem proosaluuletus ,,Meri", kuna trellitatud aknast paistis meri. Peale vanglast vabanemist lahkub Eestist. 1904-1914 on paguluses, enamasti Soomes, kuid rändab palju. Eestisse saabub tagasi peale 1914 aasta veebruarirevolutsiooni. Alustab kirjanduselu organiseerijana. Rühmitustes ,,Siuru" ja ,,Tarapita". Põhielukohaks oli esialgu Tartu, kuid reisis palju, mille põhjal kirjutas reisikirju. Olulisemad reisikirjad on Norrast ja Põhja- Aafrikast. V...

Kirjandus
277 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Nimisõnatuletus

Asju ja nähtusi märkivad tuletised 2.abstraktse tähendusega nimisõnad -us -lus -mus -ndus -lik+us = likkus 3.Isikunimetused : sööma ­ sööja 4.Eset, looma, taime või muud sellist märkivad tuletised 5.Rühma ja kogu märkivad tuletise 6.Naissugu väljendavad tuletised 7.Suhtumist ja väiksuse mõõdet väjendavad tuletised -lane liide 1.Nimest moodustatud tuletised: Dehli = dehlilane, Muhu = muhulane 2.Võõrnime kuju säilib üldjuhul ka tuletises: Rostock = rostocklane, Taiwan = taiwanlane Võib kasutada ka ülakoma : Bordeaux = bordeaux'lane 3...

Eesti keel
72 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Jaanimardikas

Kuid näiteks konnasid pisuke helendus ei ehmata. Nad söövad jaanimardikaid meelsasti, kuigi suur kogus valgust kiirgavat rooga võib ka sööja enda helendama panna. Jaanimardikate valgus on kõige eredam päikeseloojangu ja kesköö vahelisel ajal....

Bioloogia
18 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Inseneriökoloogia vastused

muld,vesi,mineraalid,kliima konsumendid- tarbiajd Esmased konsumendid e taimetoidulised: redutsendid-lagundajad Organismid, kes toituvad ainult taimedest Omnivoorid ­ kõigisööjad(taimi kui loomi) Teised konsumendid e lihasööjad:kasutav. Parasiidid-nugilised,organismid,kes elavad toiduks taimtoidulisi või teisi lihasööjaid. teistes organismides(endoparasiidid) või I astme kiskja ­fütofaagi sööja nende pinnal (ektoparasiidid) ja kasutavad II astme kiskja ­fütofaagi sööja sööja nende koostis või toitaineid. III astme kiskja ­fütofaagi sööja sööja sööja Obligaatparasiidid-peavad elutsükli tippkiskja ­ see, kes asub sööjate rivi lõpus. jooksul tingimata mõnd aega peremehe Fakultatiivparasiidid-parasiteerivad ainult arvel toituma....

Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
121 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Mereannid

Krabi peab tunduma raske ja raputamisel ei tohi see loksuda. Värskeid krabisid müüakse kõige rohkem septembrist novembrini, siis on emased krabid täis marja. Krabisid pakutakse tavaliselt keedetult koos kastmega või siis salatites. Neist võib teha gratääne ja hautisi. Krabide avamine oleneb sellest, kuidas neid süüakse. Kui soovid serveerida pool krabi, lõika selg pikuti läbi. Terve krabi avab sööja ise nii, et kilbist tekib nõu, millest võib süüa. Aseta keedetud krabi selili, hoia jalgadest kinni ja murra saba ära. Kui serveerid terve krabi, murra ära kõigepealt saba. Isasloomal on saba kitsam kui emasloomal. Kui emaslooma saba on eemaldatud, on mari näha. Torka noaotsaga koor mitmest kohast läbi ja keera. Koor naksatab ja avaneb. Tõsta kilp ära ja võta mari välja. Eemalda kogu mari korraga. Eemalda lõpused ja sisikond....

Toitumisõpetus
57 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Köögiviljad ja seened

Artisokk On populaarne Prantsusmaal ja Kreekas, kus seda taime kasvatatakse tuhandetel hektaritel. Saab kasvatada ka meie kliimas. Sisaldab 2% valku, 7-15% süsivesikuid, 0,1% rasvu, vitamiinidest C, B1 ja B2 ja karotiini. Vähendab organismis halva kolesterooli hulka ja soodustab neerude tööd. On ohakat meenutav, toiduks kasutatakse puhkemata õisikut. See keedetakse, valatakse üle sulavõiga või antakse kaste eraldi lauale. Sööja kastab õisikust tõmmatud lehe kastmesse ja hammustab ära alumise, pehme ja mahlase osa. Söömine on eriline protsetuur, vaja läheb sõrmeloputuskausse jms. 61 Fenkol e apteegitill Apteegitill on rohkem kasutusel maitsetaimena, sest sisaldab palju tugevamaitselisi eeterlike õlisid. Lõhn ja maitse sarnaneb aniisile, maitseainena kasutatakse seemneid. Köögiviljana kasvatatakse mugulfenkolit, toiduks tarvitatakse paksenenud juureosa. Fenkolit armastatakse süüa...

Kokandus
57 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

TOIDUAINETE KULINAARNE TÖÖTLEMINE. 1. Mis on toiduainete külmtöötlemine? Selleks, et toiduaineid saax toorelt süüa või kuumtöödelda, tuleb neid eelnevalt pesta, koorida, jne. 2. Kas toiduainete külmtöötlemine ja eeltöötlemine on analoogilised mõisted? Ei ole kuna eeltöötlemisel võib kasutada kuumtöötlemist. 3. Millised on toiduainete kuumtöötlemise viisid? Toiduaine keetmine(rohkes vedelikus, väheses vedelikus, veeaurus keetmine, omas mahlas, vesivannil, rõhu all, kupatamine, blanseerimine-lühiajaline töötlemine kuuma veega või auruga) Toiduaine praadimine(väheses rasvas, rohkes rasvas, friipraadimine, röstimine, grillimine, küpsetamine, hautamine, töötlemine mikrolaineahjus) 4. Mis on toiduainete keetmine? Keetmine on toiduainete töötlemine keeva vee, vett sisaldava vedeliku või veeauru keskkonnas. 100 kraadi soolaga, 95-97 kraadi juures tavalis...

Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Elu organiseerituse tasemed, teaduslikud uurimismeetodid, organismide keemiline koostis.

anatoomia õmbleja, kunstnik, lihunik, lahkaja etoloogia loomade dresseerijad, loomade fotograafid, loomapoe müüjad füsioloogia kingade valmistajad, fotograafid, psühholoogia poliitik, õpetaja, pantvangi olukordades läbirääkija, kirjanik zooloogia loomaarst, loomapoe müüja, jahimees botaanika lillepoe müüja, lilleseadja, põllumees mükoloogia seeneline, seeneraamatu autor, seente sööja ökoloogia, evolut- arheoloog, ajaloolane, küttimisnormide määraja, kalur, ehitaja, õhupuhastustarvete tootja, siooniõpetus, populat- jahimees, sioonigeneetika 1.3. Teaduslik uurimismeetod · Loodusseadused on teaduslike faktide üldistused, mis võimaldavad samaaegselt selgitada mitmeid loodusnähtusi. · Loodusseadused aitavad meil paremini aru saada looduses toimuvast. · Teaduslik meetod ­ lähenemine, mida teadlased oma uurimustöös kasutavad....

Bioloogia
82 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Antiikkirjandus

Temast on jäanud tänapäevani 58 kõnet ja 12 traktrati. ,,Märkmeid Gallia sõjast" sealt : Mercurius - Kunstide leiutaja. Appollon - Tõrjub haigusei. Jupiter ­ Pea jumal, kamandab taeva jumalaid. Mars - Sõja jumal. Minerva ­ Käsitöö õpetaja. Kirjanduse Mõisted Ahcilleuse kand- Ainus koht kehal, kust A. Oli haavatav. Ehk inimese kõige nõrgem koht. Ambroosia- imeaine, jumalate toit, mis tegi sööja surematuks. Ka healõhnaline salv. Arkaadia- Paik Peloponnesuse ps. keskosas. Antiikkirjanduses rahu, õnne ja harmoonilise elu sümbol. Skylla ja Charybdis- Kaks merekoletist-kaljut, kes valvavad merekitsust. Ka väljapääsmatu olukord, milles üks lahendus pole teisest parem. Damoklese mõõk- Pideva ohu sümbol. Ka naudingus ja õnnes pidevalt ähvardavat hädaohtu. Elektra kompleks- Haiglane isa-armastus. Esineb enamasti tütardel. fööniks- müütiline lind...

Kirjandus
70 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Rebane

Kultuur Kultuuris räägitakse rebase kavalusest, mida ta kasutab lindude, kanade püüdmiseks ning täbaratest olukordadest pääsemiseks. Keskajal levisid muinasjutud rebasest, kes oma kavalusega tugevate loomade üle võidutesb. Hiinas jutustatakse libarebasest nagu Eestis libahundist. Eestis nimetatakse rebast reinuvaderiks, kanavargaks, Iseloom Toitumine Rebane on kõige sööja , toit sõltub oludest. Tema põhitoidu moodustvad pisinärilised, jäneselised ,tigusid, vihmausse ja putukaid ning puuvilju, marju, rohtu ja pähkleid. Menüüse kuuluvad ka lindude munad. Selgroogseid sööb rebane peamiselt talvel,kui muud totu pole saada. Näljaga sööb ta ka raibet. Paljunemine Rebane poegi kord aastas. Suurem osa aastas veedavad isas - ja emasloom eraldi, ühinedes vaid innaajaks ning 3-4 kuuks, mil nad poegade eest hoolitsevad. Rebased sigivad talvel...

Loodusõpetus
22 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toiduhügieen/ Mikrobioloogia

.................................14 KASUTATUD KIRJANDUS............................................................................................................ ............15 Sissejuhatus Toiduainetööstuse eemärgiks ja ülesandeks on rahuldada tarbijate vajadusi. Toiduaine ostmisel eeldab tarbija, et saab täisväärtusliku, võltsimata ja ohutu toote. Seepärast ei tohi ükski toiduaine põhjustada sööja haigestumist ega vigastusi. Riknenud toote võib tarbija maitsmis- ja haistmismeele abil kindlaks teha, kuid haigusttekitavate mikroorganismidega saastunud toiduainet on võimatu teistest eristada. Vaatamata tarbijate ja toidukäitlejate teadlikkuse tõusule ning toiduainete tehnoloogiate kaasajastamisele ja täiustamisele ei ole toidust tingitud haigestumiste esinemissagedus siiski vähenenud. Toidust tingitud haigestumised tekivad...

Toitumisõpetus
86 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Jaapani köök

Tallinna Ühisgümnaasium Jaapani rahvusköök Referaat Koostajad: Anna Popova Helina Rajasalu Diana Romanenkova Angela Rääk Heli-Mari Sakala 2009 1. Sisukord Jaapani rahvusköök..........................................................................................................1 1.Sisukord ........................................................................................................................... 2 2.Sissejuhatus.......................................................................................................................3 3.Toiduvalikut mõjutavad tegurid........................................................................................4 4...

Kokandus
63 allalaadimist
thumbnail
90
pdf

Öko ja keskkonnakaitse konspekt

umbes 2 miljonit aastat tagasi kui inimesed toitusid metsikutest taimedest ja jahtisid metsloomi, suutis biosfäär st. loodus ära toita ca 10 miljonit inimest st. vähem, kui tänapäeval elab ühes suurlinnas. Põllumajanduse areng ja kariloomade kasvatamine suutsid tagada toidu juba palju suuremale hulgale inimestest. inimeste arvukuse suurenemisega suurenes ka surve loodusele, mida inimene üha rohkem oma äranägemise järgi ümber kujundas. Kiviaja lõpuks elas Maal ca 50 milj. inimest. 13. sajandiks suurenes rahvaarv 8 korda ­ 400 milj. inimest. Järgneva 600 aasta jooksul, st. 19. sajandiks rahvaarv kahekordistus ning jõudis 800 miljoni inimeseni. Demograafiline plahvatus 19. sajandi alguses toimus inimkonna arengus läbimurre ja inimeste arv Maal suurenes 90 aastaga 2 kor...

Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
775 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Kaubamärgid

Estover OÜ on Eestis palju tuntust kogunud 2000-ndal aastal edukalt turuletoodud Hiirte Juust'u brändi läbi. Hiirte Juust'ule on antud tugev lisaväärtus läbi kolme erineva kampaania, neist esimene sai ka Turundustegu 2000 auhinna! Tänaseks on tuhandetel Eesti lastel kodus sõbraks kaisuhiired Cheezo'd, millised võib endale saada iga tubli Hiirte Juustu sööja . Estover grupi ettevõtete töötajatele on loodud kaasaegsed olme- ja töötingimused, mis on võimaldanud luua tugeva baasi ettevõtte jätkuvaks arenguks. 2005-ndal aastal alustati ettevõtte kolme eri üksust hõlmava ühtse majandustarkvara juurutust, millisele 2006-nda aasta esimesel poolel järk-järgult ka üle mindi. Firma jätkuva arengu kindlustamiseks käib töö ekspordivõimaluste laiendamisega Euroopa Liitu ja kolmandatesse riikidesse....

Kaubandus ökonoomika
108 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Vikerforell ja austrid

Aeg-ajalt on meiegi kauplustes austreid saada, peenemates restoranides on need lausa kohustuslik roog. Jahutatud austreid serveeritakse jääga vaagnal ja ühe portsjoni ­ tosin austrit ­ hind jääb 250-300 krooni kanti. Erilise maitseelamuse saamiseks peab auster jõudma sööja suhu elusalt, seega siis värskena. Paraku riknevad austrid kiiresti ja just see teebki nad suhteliselt kalliks ja haruldaseks ehk teisisõnu öeldes tõeliseks delikatessiks. 7 Oma kodukandis maitsevad austrid igal juhul paremini kui pikast teekonnast väsinuna mõnes kauges restoranis. Läänemeres austreid ei leidu, sest siinne merevesi pole nende jaoks piisavalt soolane....

Kokandus
10 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun