Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"suhkru" - 1071 õppematerjali

thumbnail
3
doc

Suhkru tootmine

Suhkru tootmine 1. Kirjeldada roosuhkru tootmise tehnoloogiat, selgitada, mille poolest erineb see tehnoloogia suhkru tootmisest suhkrupeedist. 1) Suhkruroo eraldamine 2) Suhkruroo ettevalmistamine ­ pesemine ja tükeldamine 3) Mahla pressimine ­ tükeldatatud viilud suunatakse valtspressi o Esimesel pressimisel saadud mahl suunatakse edasi töötlemisele o Teisel pressimisel saadav mahl esimese osa niisutamiseks o Kolmanda pressimise vedelik suunatakse teise osa niisutamiseks o Viimast osa niisutatakse veega

Tehnoloogia → Tehnoloogia
12 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Suhkru tootmise tehnoloogia

Suhkru tootmine 1.Kirjeldada roosuhkru tootmise tehnoloogiat, selgitada, mille poolest erineb see tehnoloogia suhkru tootmisest suhkrupeedist. 1) Mahla kättesaamine ­ suhkruroo pressitakse valtspressides , suhkrupeedi difuusoris. 2) Mahla puhastamine ­ roosuhkru kasutatakse vähem lubja , suhkrupeedi ­ rohkem lubja. 3) Suhkru rafineerimine ­ suhkrupeedist rafineeritakse tootmisprotsessi käigus, roosuhkrut aga eraldi,teises tehases. 2. Kirjeldada suhkrupeedist suhkru tootmise tehnoloogiat, mille poolest erineb see protsess suhkru tootmisest roosuhkrust. Suhkru tootmine suhkrupeedist : 1.Suhkrupeedi tarnimine 2.Kontroll 3.Pesemine 4.Lõikamine 5.Difusioon 6.Suhkrumahla puhastamine 7.Mahla paksendamine 8.Suhkru kristalliseerimine 9.Tsentrifuugimine 10.Kuivatamine 11.Pakkimine Suhkru tootmine suhkruroost : 1.Suhkruroog kasvatatakse troopilises ja pooltroopilises kliimas 2.Suhkruroo eraldamine.suhkruroog peenestatakse, pressitakse ja keetakse 3

Toit → Toitumisõpetus
19 allalaadimist
thumbnail
8
odp

Suhkru mõju inimesele

Sugar love 11.class Causes of obesity Surfeit Unhealthy food Lack of exercises Excessive eating sweet Mosques of marzipan The beginning, on the island of New Guinea, where sugarcane was domesticated some 10.000 years ago People picked cane and ate it raw It is used medically The problem with fructose The glucose in sugar is metabolized throughout the body The resulting risks: Obesity Hypertension Insulin resistance Type 2 diabetes Candy Particularly to Americans, who spent 32 billion on sweets Formerly a luxury item for the rich The world itself comes from candy: Arabic for a sugar confection The culprit As far back as 1675, when western Europe was experiencing its first sugar boom As a result, fat makes up a smaller portion of the American diet than it did 20 years ago Johnson explained...

Keeled → Inglise keel
2 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Referat

How sugar made it to Europe. Sweetness in older than sugar. Europeans and others have respected sugar for thousands of years. Prior to knowing sugar, our ancestors used honey and other sweet ingredients which were used as sweeteners. We know all that thanks to Mediterranean antique culture writings and bareljeefs . Oldest known sweetener is honey. In Arãna caves there are 12000 years old murals where are depicted woman honey collectors. As nowadays, womans used honey to make food, heal wounds and to make mead. At first our ancestors used wild bee's honey which was collected from their nests. Later, people started to keep bees in hives, as is the ...

Keeled → Inglise keel
6 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Soola ja suhkru võrdlus

Suhkur jõudis Euroopasse umbes 1100. aastal. Esimesena hakati suhkrut valmistama suhkruroost. Rohttaim, millest suhkruroog välja arenes, pärines Vaikse ookeani üksikutelt väikesaartelt, nt Polüneesiast ja Melaneesiast. Kuna suhkruroog nõuab palju vett ja soojust, saab seda kasvatada ainult Euroopa lõunaosas, näiteks Hispaanias, Madeiral ja Portugalis. Maailma suurimad suhkruroo tootjad on Brasiilia, Kuuba, India, Filipiinid ja Mehhiko. Suhkru tootmine kasvas 15. sajandi lõpus, kui maadeavastajad tõid suhkruroo kaugemale lõunasse. Näiteks Portugali meresõitja prints Henrique tõi suhkruroo Sitsiiliast Kreetale. Algselt eraldati mahl suhkruroost käsitsi pressides. Hiljem kasutati loomade jõul töötavaid veskeid ja lõpuks hakati mahla pressima veejõu abi. Kolumbus oli suhkruroo kasvatamist õppinud Madeiral ning viis suhkruroo Ameerikasse ja Lääne-India saartele, kus seda istutati ja kasvatati suurtes kasvandustes

Loodus → Loodus õpetus
4 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Valge suhkru mõjust tervisele

Valge suhkru mõjust tervisele Tänapäeval pööratakse aina rohkem tähelepanu oma tervise hoidmisele. Suurt rolli selles omavad näiteks: tervislik toitumine, piisav liikumine, alkoholi tarbimise vähendamine ja mitte suitsetamine. Oma essees keskendun toitumisele, tuues välja mõjud inimese organismile, mida toob kaasa valge suhkru tarbimine. Kui alkoholi tarbimine ja suitsetamine on teadatuntud tervist kahjustavad harjumused, siis suhkru tarbimisega kaasnevatele riskidele üldujuhul niivõrd suurt tähelepanu ei pöörata. Muidu on teada, et liigne magusa söömine võib põhjustada ülekaalulisust või et magusa söömine rikub hambaid, kuid vähe teatakse riskidest nagu kroonilised haigused ja suhkrusõltuvus. Valget suhkrut tarbitakse nii teadlikult kui ka peidetud kujul. Seda sisaldub kõige rohkem

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Suhkur

mürk? Tema "mürgi" definitsioon oli: "Meditsiiniliselt: iga aine, mis viiakse kehasse, mida seeditakse või mis tekib kehas ning põhjustab või võib seal põhjustada haiguse. Füüsiliselt: Iga aine, mis pidurdab katalüsaatori toime. Katalüsaatorit on tühine kogus aine, kemikaal või ensüüm, mis aktiveerib reaktsiooni." Sõnaraamat annab "mürgi" kohta isegi laiema definitsiooni: "Kahjulike mõjude tekitaja või millegi ärarikkuja". Dr Martin liigitas rafineeritud suhkru mürgiks, kuna sellest on eemaldatud kõik eluandvad elemendid vitamiinid ja mineraalid. "Mis järele jääb, koosneb puhtalt rafineeritud süsivesikutest." Keha ei suuda kasutada selliseid rafineeritud tärklist ja süsivesikuid või seda ainult siis, kui on olemas vastavad proteiinid, vitamiinid ja mineraalid. Loodus paneb neid mineraale igasse taime sobivas koguses, et võiks toimuda just selle taime süsivesikute ainevahetus. Sellest ei jää midagi üle lisatud süsivesikute jaoks

Bioloogia → Bioloogia
33 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Suhkrud (toidukaup)

Suhkrud Suhkruasendaja Diamant Koostis: kunstlik magusaine tsüklamaat, naatrium- karbonaat, happesuse reguleerija viinhape, kunstlik magusaine sahhariin, laktoos Tootja:Krüger GmbH & CO. Tootjamaa: Saksamaa Puuviljasuhkur Namora Koostis: fruktoos ja dekstroos Tootja: Namora Tootjamaa: Iisrael Skaneja glükoos Koostis: glükoos Tootja: Skaneja Tootjamaa: Leedu Suhkur Optima Linja Koostis: suhkur Tootja: Optima Linja Tootjamaa: Leedu DanSukker Demerara Koostis: suhkruroost erikvaliteediga toorsuhkur Tootja: Nordic Sugar Tootjamaa: Taani

Toit → Toiduainete õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

SUHKRU JA MAIUSTUSTE MÕJU ORGANISMILE

Tartu 2011 Suhkrust... Suhkruid võib jagada looduslikult esinevateks suhkruteks ­ puuviljades, köögiviljades, mees ja piimas ning lisatavateks suhkruteks ­ näiteks karastusjookides, kondiitritoodetes ja kommides. Lisatavad suhkrud on enamasti rafineeritud suhkrud ­ sahharoos, fruktoos, glükoos ning tärklise hüdrolüsaadid (nt glükoos- ja fruktoossiirup). Eesti toidupüramiidis on lisatav suhkur püramiidi tipus, see tähendab, et lisatava suhkru kogus peaks olema väike ja ei tohiks paljude maade toitumissoovituste kohaselt ületada 10 % päevasest toidu ja jookidega saadavast energiast. Rafineerimata suhkur saadakse naturaalsel teel suhkruroost mahla väljapressimisel, selle puhastamisel ja kristalliseerimisel. Rafineerimise käigus eraldatakse suhkruroo mahlas olev praht. Selle käigus kaovad kahjuks ka vitamiinid ja mineraalid. Suhkruid saab toidupüramiidi erinevatelt korrustelt.

Toit → Catering
23 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Suhkur

SISUKORD 1. SUHKUR 3 2. MAGUSUS 4 3. MAHT 4 4. SUHKRU LEVIK EUROOPASSE 5 5. TEKSTUUR 7 6. SÄILIVUS 7 7. KÄÄRIMINE 8 8. VÄRVUS 8 9. NIISKUS SIDUVUS 9 10. SUHKRUPEADEST SUHKRU TÜKKIDENI 9 11. ENERGIA 10 12. RETSEPTID 1. SUHKUR Suhkrud on sahhariidide ehk süsivesikute hulka kuuluv orgaaniliste ühendite klass. Need on looduslikud ühendid, mis struktuurilt on polühüdroksüaldehüüdid või polühüdroksüketoonid. Kõik suhkrud on süsivesikud (monosahhariidid, oligosahhariidid, polüsahhariidid). Euroopa Liidu toiduainete märgistamise direktiivi 90/496/EMÜ järgi on suhkrud "kõik toidus

Toit → Tooraine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat SUHKUR

TALLINNA TEENINDUSKOOL Jakob Link T21K SUHKUR referaat Tallinn 2011 SISUKORD 1. SUHKUR 3 2. MAGUSUS 4 3. MAHT 4 4. SUHKRU LEVIK EUROOPASSE 5 5. TEKSTUUR 7 6. SÄILIVUS 7 7. KÄÄRIMINE 8 8. VÄRVUS 8 9. NIISKUS SIDUVUS 9 10. SUHKRUPEADEST SUHKRU TÜKKIDENI 9 11. ENERGIA 10 12. RETSEPTID 11 1. SUHKUR

Toit → Kokandus
28 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Müüdid toitumise kohta

Täisteraleib sisaldab palju kiudaineid, mis on kaalust allavõtja sõbrad. Makaronitooteid ise ei anna energiat väga palju, lisakilode allikas on hoopis kastmed: hapukoore-, majoneesi-, peki-, hakkliha-, juustu- või vorstikaste ­ need kõik annavad päris palju energiat. On räägitud, et pruun suhkur on kasulikum kui valge suhkur. Tavaliselt saadakse pruun suhkur melassi lisamisel valgetele suhkrukristallidele. See tõstab veidi pruuni suhkru mineraalainete sisaldust, kuid tervisele see mõju ei avalda. Pruuni ja valge suhkru maitseomadused on erinevad, kuid muud erinevused minimaalsed. Rasvad ­ kui kõige tuntumad orgaanilised ühendid, mis teevad paksuks ja on kahjulikud. Tegelikkuses on aga hoopis nii vastupidi. Rasvad on eluks vajalikud, nad on asendamatute rasvhapete allikaks, ilma rasvadeta ei saaks keha ka rasvas lahustuvaid vitamiine vastu võtta.

Keemia → Toidukeemia
3 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Magustoidud konspekt

Koos majandusliku arenguga edenes ka toidumajandus, hakati huvilistele korraldama kokanduskursuseid ja ilmusid uued kokaraamatud kus retseptid olid lihtsamatest toorainetest ja mitte nii keerulised valmistada . Tasapidi hakkas magustoit populaarsust koguma ja praeguseks on tal suur osa nii eestlase toidulauast kui ka peenest a la carte menüüst. Natuke lisaks veel huvitavaid fakte magustoiduks kasutatavate ainete nagu suhkru ja sokolaadi ajaloost. Nagu eespool mainitud oli vanimaks tooteks, mida toidu magustamisel kasutati mesi. Olemuselt on mesi suhkrute küllastunud lahus, mis on tekkinud mesilaste ensüümide toimel. Mesi on väärtuslik, hästi omastatav toiduaine. Ammusest ajast on mett tarvitatud ka ravi- ja kosutusvahendina ning kosmeetikas. Mee tõrjus välja suhkur. Suhkru tootmine ja tarbimine algas Indias ligikaudu 3000 aastat e.m.a.. Eurooplased

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
18
doc

MÜÜGITÖÖ ALUSED

Tallinna Teeninduskool Meelika Kärner 031M PRAKTIKA ARUANNE Tallinn 2009 Sisukord MÜÜGITÖÖ ALUSED 3. Sissejuhatus 4. Kaupluse tudvustus TÖÖSTUSKAUBAÕPETUS 5. Majapidamispaberite sortiment 6. Majapidamispaberid JUUSTE HOOLDUSTOODETE SORTIMENT 7. Juuksehooldusvahendid (lakid, geelid, vahad, maskid) 8.Juuksevahud, juuksemaskid, juuksepiim TOIDUKAUBAÕPETUS 9.Margariinide sortiment 10. Suhkru sortiment 11. Kohvi sortiment 12. Tee sortiment 13.Pastatoodete sortiment ARVESTUS JA ARUANDLUS 14.Kliendile arve kirjutamine 15. Kliendile arve kirjutamine 16. Kauba saatedokumendid 17. Kokkuvõte 18. Kasutatud kirjandus 2 Sissejuhatus Olin praktikal Ülemiste Rimis ajavahemikul 05.01.2009- 09.03.2009. Praktikal käisin esmaspäevast reedeni kella 8.00- 13.30

Majandus → Teenindus ja müük
268 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Eesti ja II maailmasõda

23. augustil 1939 sõlmitakse Molotov-Ribbentropi pakt. 1. septembril 1945 tungib Saksamaa kallale Poolale algab Teine maailmasõda. Eesti valitsus säilitas neutraliteedi. Esialgu näis see õnnestuvat ning sõda põhjustas Eestile vaid varustusraskustest tulenevaid majanduslikke piiranguid: bensiini ja suhkru müük viidi kaartide alusele. Välisminister Karl Selter pidas 15.-19. september Moskvas kaubandusläbirääkimisi NSV Liiduga. Septembri keskel sisenes Tallinna sadamasse Poola allveelaev Orzel. Vastavalt neutraliteedi seadustele asuti seda interneerima, kuid asi venis. Kui Nõukogude väed 17. septembril Poola idapiiri ületasid, põgenes järgmisel ööl allveelaev Tallinnast. NSV Liit süüdistas Eestit neutraliteedi rikkumises. 19. septembril kutsuti Molotovi juurde aru

Ajalugu → Ajalugu
14 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kumb on olulisem: Eesti kroon või Euroopa euro?

Kumb on olulisem: Eesti kroon või Euroopa euro? 2004. aastal astus Eesti Euroopa Liitu. Rahva hirm muutuste ees oli suur. Esiti tõi Euroopa Liit kaasa suhkru hinna tõusu ja sellest tulenevalt rahva rahulolematuse. 1. Jaanuaril 2011. Aastal võtab Eesti vastu euro. Keegi ei oska veel midagi kindlat oodata, kuid ärevust on õhus tunda. Euro kasutusele võtuga muutub reisimine olulisemalt lihtsamaks . Pole tarvis vahetada kroone ümber vahetada ega murda pead selle üle, mida järelejäänud sentidega teha. Sega oleks kasulik ärimeestele ja reisihuvilistele inimestele

Eesti keel → Eesti keel
36 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Orgaanilised ained

Lk 32- Orgaanilised ained 1. Nimetage keemilisi ühendeid, mida loetakse biomolekulideks. Biomolekulid on keemilised ühendid, mis moodustuvad vaid organismis (lipiidid, sahhariidid, valgud, nukleiinhapped, aminohapped, nukleotiidid). 2. Milles seisneb mõnede ainete bioaktiivne toime? Nad mõjuvad organismis väga väikestes kogustes ja mõju on suur. 3. Tooge näiteid mono-ja disahhariidide tähtsusest. Monosahhariididest tähtsaimad on riboos (RNA monomeer) ja desoksüriboos (DNA monomeer), glükoos ja fruktoos on energia saamiseks ja disahhariididest sahharoos (koosneb glükoosist ja fruktoosist), maltoos (koosneb kahest glükoosi molekulist), laktoos (glükoosist ja galaktoosist) ning neid on vaja samuti energia saamiseks. 4. Selgitage tärklise ja tselluloosi funktsioonide erinevusi. Tärklis on taimedes energeetilisel otstarbel aga tselluloos on ehituslikul otstarbel. 5. Millised ained kuuluvad lipiidide hulka? Lipi...

Bioloogia → Bioloogia
114 allalaadimist
thumbnail
32
pptx

Erinevate suhkrute kasutamine kulinaarias

Erinevate suhkrute kasutamine kulinaarias • Peensuhkur – mida suurem ja kollasem on suhkru kristall, seda magusam suhkur. Kirjeldus • Moosisuhkur – keedistesuhkur. Lisatud on sidrunhapet, pektiini ja kaaliumsorbaati. • Vaniliinisuhkur – magustoitude maitsestamiseks. • Fariinsuhkur – suhkrukristallide pinnal tume siirupi kiht, kasutatakse küpsetamiseks. • Demerara suhkur – kohvi ja tee maitsestamiseks • Suhkrusiirup – värvuselt kas tume või hele, kasutatakse küpsetistes.  Glükoos ehk viinamarjasuhkur – suhkrust vähem magusam

Toit → Toiduvalmistamine
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Majandus - Õpik peatükk 3 ja 4.

Kuna turuhind on põhiline mille järgi hakatakse edasi hindu panema. 6. Tooge näiteid kaupadest, mis on sinu jaoks väheväärtuslikud ehk inferioorsed. Kunstlilled,kommid,ajakirjad,raamatud,küpsised,kala. 7. Valige oma kodusest majapidamisest vähemalt kolm näidet asenduskaupade ja täiendkaupade kohta. Saia asemel ostame meie sepikut. Poes moosi asemel teeme ise moosi. Vorsti asemel sööme sinki. Vali õige variant, põhjenda oma vastust 1. Kui tarbijad ootavad suhkru hinna tõusu, siis suhkru nõudlus suureneb, kuna inimesed arvavad et hind kallineb veelgi või toodet ei jätku ja siis peab palju ostma suhkrut kokku ja inimesed teevad ka moose, kuhu läheb palju suhkrut. 2. Kui suhkru tarbijate arv väheneb, siis suhkru nõudlus väheneb, kuna inimesed ei osta enam suhrut, sest nende jaoks on äkki juba hind liiga kallis ja nad ei tahagi enam suhkrut. 3. Kui suhkruasendajate hind oluliselt alaneb, siis suhkru nõudlus väheneb,kuna inimesed

Majandus → Majandus
12 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Mille poolest erineb Itaalia,Prantsuse ja Šveitsi õhuline besee ,kuidas neid taignaid klassikaliselt nimetatakse ning valmistatakse.

Mille poolest erineb Itaalia,Prantsuse ja Šveitsi õhuline besee ,kuidas neid taignaid klassikaliselt nimetatakse ning valmistatakse. Munavalge ja suhkru kohtumisel, vahustamise ja kuumutamise tulemusel sünnivadki beseed – maiustused, mida inimkond on tundnud juba sajandeid. Euroopa kokad avastasid beseevalmistamise saladuse arvatavasti XVI sajandil, esimese kirjapandud retseptini jõuti märksa hiljem, ajalooüriku tõendusel alles 1691. BESEE Alustame besee esimese peategelase munavalgega. Tegelikkuses on munavalge valkude 10–12% vesilahus, millele langeb üle poole kanamuna massist. Toiteväärtuselt

Toit → Toiduvalmistamine
17 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Suhkruroog

SUHKRUROOG Rohttaim, millest suhkruroog välja arenes pärines Vaikse ookeani üksikutelt väikesaartelt - Polüneesiast ja Melaneesiast Algne taimeliik viidi Indoneesiasse, Indiasse ja Hiinasse umbes 8000 aastat tagasi ning tänaseks on see välja surnud. Keskajal oli Euroopa peamiseks suhkru importijaks-eksportijaks Veneetsia. Toorest roosuhkrut imporditi Indiast ja rafineeriti Veneetsias. Suhkur oli äärmiselt kallis Suhkur jõudis Euroopasse umbes 1100. aastal, kuid jõudis laialdasse kasutusse alles 16. sajandil. Seni oli suhkur rikaste privileeg, mida kasutati nii toidu maitsestamiseks kui ka ravimina. Legendi järgi tõi suhkruroo esimesena Kreekasse Aleksander Suur, tulles sõjaretkelt Indiast. Kolumbus viis suhkruroo Ameerikasse ja Lääne-India saartele

Geograafia → Geograafia
41 allalaadimist
thumbnail
24
rtf

Toidukaubaõpetus 2014

*Kristallide eraldamine tsentrifuugimisega *Kristallide pleegitamine, kuivatamine, jahutamine *Täiendav puhastamine - rafineerimine (täielikult puhastatud) - valgem värvus, kõrgem sahharoosi sisaldus *Jääksiirup - melass - tooraine piirituse ja pärmi valmistamisel, loomasöödana Suhkru liigid Toorsuhkur *Maitse ja lõhn, tugev ja eriline *Neid ei kasutata kunagi valge kristallsuhkru asemel ega ka suurtes kogustes, vaid ainult roogade maitsestamiseks ja väikestes kogustes Turbinado *Osaliselt töödeldu hele toorsuhkur, mille kristallide pinnal leidub karamellsuhkru jääke. Maitse on mahe;

Majandus → Kaubandus
9 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Suhkruroog

116,251,272 People's Republic of China Thailand 66,816,400 Pakistan 50,045,400 Mexico 49,492,700 Colombia 38,500,000 Philippines 32,500,000 Australia 30,284,000 Argentina 29,000,000 Suhkru saamine Suhkru funktsionaalsed omadused Maitse ja Aroom Niiskussiduvu s Säilivus Kääritamine Magusu Külmumis- s temperatuuri vähendamine Tekstuu

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Suhkruroo tootmisprotsess

Suhkru tootmisprotsess Ettevõte: THE FIJI SUGAR CORPORATION Ülesanne Leidke mingi tootmisprotsess (kaasaegne või ajalooline), mille juurutamise ohta konkreetses ettevõttes te suudate leida piisavalt andmeid. Hinnake tööstusökoloogia seisukohast protsessi tugevaid ja nõrku külgi. Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Transport Fifth level Alkoholi jatööstusliku Siirupi jäägid piirituse valmistamiseks Kariloomadele toiduks Suhkru tootmise tugevad küljed Varustajateks kohalikud farmerid, se...

Kategooriata → Ökodisain
11 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kondiitritooted

· puuviljad-marjad suhkrus · zelee - läbipaistev, sülditaoline mass · sukaad - tsitruseliste koortest ja puuviljadest - koored keedetakse, hoitakse tugevas suhkrulahuses - kuivatatakse, iseloomuliku suhkruläikega · marmelaad Olenevalt toorainest ja valmistuse viisidest liigitatakse puuvilja-marja; zelee- ja vedrumarmelaad(kummikommid) Puuvilja-marjamarmelaad ­ saadakse puuvilja-marjapüree keetmisel suhkru ja tärklisesiirupiga. Lisatakse pektiini (zeleeruv aine), happeid , aroomiaineid.. Põhiliselt õunapüreest. Pektiin on materjaliks, millest moodustub karkass. Mida rohkem pektiini, seda tihedam marmelaad. Suhkur on vett siduva toimega. Kui vett vähe, saadakse liiga tihe mass, mis viib marmelaadi kuivamiseni. Tärklisesiirup vajalik suhkrustumise vältimiseks. Kuna põhitooraineks on püree, siis iseloomustab seda marmelaadi teraline lõikepind.

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Füüsikalis-keemiliste tegurite mõju mikroorganismide kasvule

väikestes kogustes mikroorganismide kasvu soodustada või olla selleks lausa hädavajalikud, suuremate kontsentratsioonide puhul aga hakkab toimima osmoos ja mikroorganismid hukkuvad ning seega nimetatud ühendid käituvad konservantidena. Töö eesmärk: erinevate söötmetega tutvumine, värvimine Grami järgi ja mikroskopeeromine, mikroorganismide kasvukiiruse sõltuvuse uurimine temperatuurist, keskkonna pH-st ning keedusoola, suhkru, ksenobiootikumide sisaldusest keskkonnas Kasutatavad materjalid: 3 tardsöötmel ettekasvatatud mikroobikultuuri (Baccillus, Rhodococcus, veinipärm); glükoosi (0%, 20%, 40%), vesinikioonide (pH 5, 7, 9) ja soola NaCl (0%, 10%, 20%) erinevate kontsentratsioonidega katseklaasid; PCA ja MALT söötmed Petri tassidel ilma ja koos ksenobiootikumidega Töövahendid: katseklaasid, vahendid värvimiseks ja mikroskopeerimiseks Töö käik: Etapp1. Mikroskopeerimine:

Bioloogia → Biotehnoloogia
96 allalaadimist
thumbnail
1
doc

10 Fakti toitumise kohta

suurema südamehaiguste riskiga. #2. Liiga kõrge suhkrusisladusega toidu tagajärjeks on liiga suur glükoosi hulk veres, mis võib viia diabeedini. #3. Ebatervislik toitumine suurendab depressiooni ja tujumuutuste riske. #4. Toit, milles olulise toitaine- kaltsiumi- tase on madal, tõstab luude nõrgenemise ja hõrenemise riski. Kaltsium on hädavajalik luude tugevdamiseks. #5. Lisandite, säilitusainete ja rafineeritud suhkru poolest rikas toit võib põhjustada kehva kontsentratsioonivõimet, hüperaktiivsust ja agressiivsust. Selle põhjuseks on kroomi puudus. Kroom, mis lisandite- ja suhkrurikkas toidus eemaldatakse rafineerimisel, on vajalik veresuhkru taseme kontrolli all hoidmiseks. #6. Arvatakse, et umbes üht kolmandikku vähkkasvajatest on võimalik tõkestada toimusharjumuste muutmisega. Toiduga, mis on kõrge kiudaine ja täisteralise kuivaine

Bioloogia → Bioloogia
64 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Suhkur

o Koduhoidiste valmistamiseks o Küpsetamiseks o Maitsestamiseks Tume kristallsuhkur ­ valmistatakse toor-roosuhkrust. Kristalliseerumine toimub nii, et suhkrusse jääb aroomi- ja värvaineid ning vähesel määral mikroelemente. Tume suhkur sobib eriti hästi maitseaineid sisaldavate taignate valmistamiseks, mikrolaineahju küpsetistele värvi andmiseks ja iiriseglasuuri sisse ning marjapirukate pinnale tavalise suhkru asemel. Kristallide suurus võib suuresti varieeruda - eriti peen kristallsuhkur ­ koosneb väikestest kristallidest ja lahustub kiiresti. Kristallsuhkru alaliigid: o Pärlsuhkur ­ valmistamiseks purustatakse tükksuhkur väikesteks kildudeks. Sellest saab isuäratava pinnakatte saiadele, pirukaümbristele või küpsistele. Küpsetised tuleb eelnevalt alati munaga määrida, siis kinnitub pärlsuhkur küpsetades tugevasti taignapinnale

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sool ja suhkur

Madeiral ja Portugalis. Maailma suurimad suhkruroo tootjad on Brasiilia, Kuuba, India, Filipiinid ja Mehhiko. Suhkur jõudis Euroopasse umbes 1100. aastal, kuid jõudis laialdasse kasutusse alles 16. sajandil. Seni oli suhkur rikaste privileeg. Suhkur oli äärmiselt kallis ning seda tunti ,,valge kulla" nime all. Rikkad inimesed isegi kogusid suhkrut kui hinnalist vara Napoleoni sõdade ajal (1803­1815) blokeeris Napoleon merekaubateed, et takistada suhkru importimist laevadega. Selle tulemusena hakkas Euroopa suhkruroole asendajat otsima. Avastati, et suhkrut saab eraldada suhkrupeedist. Algupäraselt inimesed närisid suhkruroogu toorelt, kuna ta on väga magus. Hiljem hakkasid inimesed suhkruroo magusat mahla keetma ­ nii saadi tahke suhkru kristallid. Huvitav fakt: suhkrupeenestamistööstused kasutavad tihti loomaluid, et muuta suhkru värvi

Toit → Toidutehnoloogia
10 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Pärmseente elutegevuse uurimine

Seejärel tuleb lisada jahu. Pärast jahu ja vee lismist tuleb tainas jagada kuute erinevasse klaasi. Taigna kogus 2 tuleb jagada võrdselt kõikide klaaside vahel ära. 3 klaasi tuleb panna erinva temperatuuriga kohtadesse. Temperatuurid peavad olema ~4°C; ~22°C; ~60°C. Ülejäänud 3 klaasi tuleb asetada kõik samasuguse temperatuuriga kohtadesse, aga see kord tuleb panna igasse klaasi erinev kogus suhkurt. Suhkru kogused on 1 tl; 2 tl; 5tl. Seejärel tuleb märkida markeriga klaasi peale taina kogus klaasis. Kui ka see on tehtud, siis tuleb asetada klaasid vajalikesse temperatuuridesse. Klaasid peavad seisma seal 20 minutit ning seejärel tuleb joonlauaga mõõta taigna muutumise vahet ehk kui palju on tainas kerkinud selle 20 minuti jooksul. Uurimustöö tulemus Pärast 20 minutilist ootamist oli osade klaaside puhul silmnähtavalt märgatav taigna kerkimine

Bioloogia → Bioloogia
38 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Suhkur

jätab lõppsaadusesse alles mitmed erilised maitse- ja lõhnaühendid. · Karamellisuhkur - Pruuni jume ja lisa-maitseomadused saab toorsuhkur nõrgal kuumutamisel, mil algab karamellistumine. Karamellsuhkur võib uhkeldada iseäranis suurte kristallidega, sest kristalliseerumisprotsess on suhteliselt aeglane. Suhkur on paljude haiguste põhjustaja ja ka taandarengu tingimuste tekitaja, Suhkru tarbimine võib kergesti põhjustada diabeeti ja see on ka üks tagurlikumaid tegureid, mis tööstuslikus läänes on levinud lausa epideemiana. Kuna suhkur on "toitainevaba", siis peab keha suhkru metaboliseerimiseks "laenama" puuduvad vitamiinid, mineraalid ja teised sünergistilised toitained oma kudedest. Suhkru liigtarbimine Uuringud on näidanud, et lastel on kaasasündinud eelistus magusa suhtes. Paljude jaoks jääb see eelistus kestma kogu elu jooksul

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Piimakonservide kordamisküsimused, seminaride küsimused

4. Nimetada vähemalt 3 piimakonservide liigirikkuse põhjust? 1) tooraine mitmekesisus 2) erinevad kuivaine- ja rasvasisaldused 3) võimalik kasutada erinevaid lisandeid 5. Kuidas jaotatakse piimakonserve konserveerimisviisi ja konsistentsi järgi? Konserveerimisviisid:  Termiline töötlus (steriliseerimine, UHT)  Kontsentreerimine ja suhkru lisamine  Kuivatamine Kontsistentsi järgi:  Vedelad piimakonservid ilma kontsentreerimiseta  Vedelad piimakonservid koos kontsentreerimisega Ι – konsenskonservid ilma suhkruta ΙΙ – kondenskonservid suhkruga  Kuivad piimakonservid – pulbrilised 6. Millel põhineb konserveerimine (konserveeriv efekt) termilisel töötlemisel – steriliseerimisel?

Toit → Toiduainete loomne toore
11 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Magusamaks Eestis - poolt või vastu?

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on üheks selliseks meetmeks välja pakkunud magusamaksu, mille rakendamist soovitab ka Eestile (ERR, 2015). Magusamaks on aga väikeriigi majandust oluliselt mõjutav samm, mille võtmine tuleks hoolikalt läbi kaaluda. Suhkrumaksu kehtestamisele Eestis seisab tugevalt vastu Eesti Toiduainetööstuse Liit. Peamise vastuargumendina toob Toiduliit välja, et magusamaksu töökindlust ning efektiivsust pole tõestatud ning suhkru maksustamine Eestis tooks pigem kahju kui kasu. Toiduliit rõhutab, et suhkru tarbimise ning elanikkonna rasvumisprotsendi vaheline seos pole piisavalt tugev, et selle põhjal maks kehtestada; sageli pole suhkru tarbimine ning elanike ülekaalulisuse määr sugugi kooskõlas. Toiduliit ei näe probleemi keskmes mitte suhkrut, vaid inimeste tarbimisharjumusi. Suhkur iseenesest pole halb, aga elanike vähene liikumine, liigne

Ühiskond → Ühiskond
10 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Insuliin

rakud ja D ehk D rakud, mis moodustavad vastavalt 20 ­ 25%, 60 ­ 75% ja 5 ­ 15% endokriinsete rakkude koguhulgast. Insuliin ja kuidas ta töötab Insuliini tähtsuse tõttu ainevahetuses on tähtis teada mida ta teeb ning kuidas töötab. Insuliin on hormoon, mida toodetakse organismis ning eritatakse vereringesse kõhunäärme poolt. Kõhunääre on organ, mis asetseb kõhu õõnsuses mao taga. Insuliini põhifunktsioon on reguleerida suhkru taste veres. Lisaks sellele süstib insulin aminohappeid ning teisi toitaineid lihasrakkudesse, hõlbustades valgusünteesi ning stimuleerides anabolismi. Kui organism insuliini ei toodaks, oleks süsivesikute manustamine surmav, sest veresuhkur tõuseks lihtsalt liiga kõrgele, kutsudes esile kooma ning seejärel surma. Krooniliselt kõrge insuliini tase võib samuti viia järk-järgult surmale lähemale, tekitades südamehaigusi, diabeeti ning tõenäoliselt ka vähki. Insuliin rasvakogujana

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Suhkrud

Suhkru ületarbimise vältimiseks tuleks eelkõige piirata toidupüramiidi tipus, ehk suhkrute ja maiustuste korrusel asetsevate toodete tarbimist. Päevas on soovitav tarbida neid maksimaalselt 2–4 portsjonit (üks portsjon annab ca 40 kcal ehk päevas on soovitav, et neist kokku saadav energia ei ületaks 200 kcal). Üks portsjon on näiteks 2 tl suhkrut, mett või moosi, 10–15 g küpsist, 10g šokolaadi või kompvekke ja 1 dl magusat karastusjooki. Suhkru sisaldus Sahharoos, g/100 g Fruktoos, g/100 g Glükoos, g/100 g   Viinamarjad 0,3 7,3 7,6 Banaanid 11,1 5,0 4,8 Õunad 1,3 4,5 2,1 Pirnid 0,9 4,7 2,2 Ploomid 3,8 1,3 3,2

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Light-tooted

Toitumisalased eriviited märgistuses Tihti on pakendite märgistusel sõnad dieet, fit, light, vähese rasvasisaldusega ja teised tarbijat teavitavad märgid. Kuigi selliseid märked ei ole kohustuslikud, lisatakse need sageli märgistusele vabatahtlikult, et anda tarbijale täiendavat infot ja et toodet teistest paremini eristada. Kõik märgistuses esitatud viited peavad olema kooskõlas toidu seadusandlusega. Toiduainete märgistuses on lubatud viidata toidu erinevale energia, rasva, suhkru, soola või mõne muu toitaine sisaldusele. Mõningad lubatud toitumisalased väited: · Madala energiasisaldusega tahke toit ei tohi sisaldada üle 40 kcal 100 g ja vedel toit üle 20 kcal 100 ml kohta. · Vähendatud energiasisaldusega toidu energiasisaldus peab olema vähemalt 30% väiksem toidu tavalisest energiasisaldusest · Energiavaba toit võib sisaldada mitte üle 4 kcal 100g või 0,4 kcal 100 ml toidu kohta.

Toit → Toitumisõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Erinevad soolad ja suhkrud

näiteks Himaalaja sool. On olemas : Meresool, PAN-sool, ürdisool,Himaalaja sool,tavaline keedusool , küüslaugu sool , Suhkrud Suhkur kui looduslik energiaallikas on organismile kahtlemata vajalik, kuid seda vaid väikeses koguses. Enamik inimesi sööb suhkrut liiga palju. Organism vajab suhkrut mitte rohkem kui 90 g ehk 18% päevasest toiduenergiast. Piirata tuleb eelkõige just lisatava suhkru hulka, kuna seda sisaldavad toidud (kondiitritooted, karastusjoogid jms) annavad tihti n-ö tühja energiat ­ st need sisaldavad küll palju energiat, kuid vähe vitamiine ja mineraalaineid. Sageli on rohkelt suhkrut sisaldavates toodetes ka palju rasva. Liigne suhkrutarbimine võib põhjustada hambakaariest. SAHHAROOS Sahharoosi leidub peaaegu kõikides taimedes. See koosneb kahest lihtsuhkrust ­ fruktoosist ja glükoosist.

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Pärmseente arengut mõjutavate tegurite uurimine

Tööleht pärmseente arengut mõjutavate tegurite uurimiseks Probleemi sõnastamine: Milline on peamine tekstis kirjeldatud vastuseta jäänud probleem? Probleemiks oli see, et miks tainas suhkruga paremini kerkib. Kirjuta eelpool sõnastatud probleemist lähtuvalt korrektne uurimisküsimus. Kuidas on suhkru hulk seotud taigna kerkimise kiirusega? Sõnasta teaduslik hüpotees, mis võiks ühtlasi olla uuritava küsimuse õige vastus. Mida rohkem on taignas suhkrut, seda kiiremini tainas kerkib, sest suhkur on pärmile ,,toit" ja energiaallikas, mille abil saab pärm kasvada. Katse tulemused: Andmete analüüs: Millises kõrres tõusis tainas kõige kõrgemale? Miks? Kõrres, milles oli 1 tl suhkurt, tõusis tainas kõige kõrgemale. Võib-olla sellepärast, et 1 tl suhkurt

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Sool ja suhkur

Vedelikku sisaldavatesse roogadesse, mida lahjendamisega päästa ei saa, lisage paksudeks viiludeks lõigatud toorest kartulit, mis 5­10 minuti pikkuse keetmise jooksul imavad endasse suure hulga soola. Püüdke viilud vahukulbiga välja ja visake minema. Vahel ei aita muu, kui tuleb südant külmaks tehes osa vedelikku lihtsalt ära kallata ja asendada uue ja magedaga, milleks enamasti peab olema lihtsalt vesi. Mõnikord aitab ka suhkru ja/või naturaalse äädika lisamine. NB! Ükskõik millise maitseandja lisamisel ärge otsustage tulemuse üle otsekohe, vaid alles 5­10 minuti pärast. Lauasool. Kõige hõlpsam on toiduvalmistamisel täpselt doseerida peeneks jahvatatud lauasoola, mis on ka füüsiliselt kõige puhtam. Küpsetamisel seguneb taoline sool oma peene tekstuuri tõttu hästi teiste ainetega. Meresoola nime all müüakse mereveest aurutamise teel saadud soola, milles on peale tavalise naatriumkloriidi

Keemia → Keemia
23 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Piimapulbrite ja konservide kordamisküsimuste vastused

5. Kuidas jaotatakse piimakonserve konserveerimisviisi ja konsistentsi järgi? 6. Millel põhineb konserveerimine (konserveeriv efekt) termilisel töötlemisel ­ steriliseerimisel? Konserveerimine termilisel töötlemisel põhineb tootest vee osalisel eemaldamisel ja sellele järgneval toote steriliseerimisel, mille käigus kõik mikroorganismid ja nende eosed hävitatakse. 7. Millel põhineb konserveerimine (konserveeriv efekt) osalisel kontsentreerimisel ja suhkru lisamisel? Vee osaline eemaldamine ja suhkru lisamine tõstab osmootset rõhku ja põhjustab bakterite plasmolüüsi, mis on tingitud suuremast kuivainete kontsentratsioonist väljaspool baktereid. 8. Millel põhineb konserveerimine (konserveeriv efekt) kuivatamisel? Konserveerimine kuivatamisel põhineb vee täielikul eraldamisel tootest ja füsioloogilise kuivuse loomisel. 9. Millega on seletatav mõnede toorpiima vigade "võimendumine" piimakonservides?

Põllumajandus → Piimatoodete tehnoloogia
110 allalaadimist
thumbnail
8
doc

"Martsipan" referaat

temperatuuril 169­170 o C. 200-kraadisel temperatuuril hakkab suhkur pruunistuma ehk karamelliseeruma. Rafineeritud kristallsuhkrus küünib sahharoosi sisaldus 99,97 protsendini, teisi bioloogiliselt väärtuslikke ühendeid suhkur ei sisalda. Mida väiksemad on suhkrukristallid, seda kiiremini see lahustub ja sulab. Martsipani valmistamiseks kasutataksegi sageli ülipeeneks jahvatatud puudersuhkrut. Grammist suhkrust saab sööja ligikaudu neli kilokalorit energiat. Vähendamaks suhkru osakaalu lõpptootes, lisatakse nüüdisajal martsipanile ka piima- või munapulbrit. 2. KUIDAS TEHAKSE? Õige martsipan koosneb vaid mandlitest ja suhkrust. Kvaliteetse martsipani saamiseks tuleb just mandlitega rohkem vaeva näha. Esiteks ­ erinevates paikades kasvanud mandlite kvaliteet ei

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Guatemala Referaat

kelle liha söövad kohalikud elanikud. Ümbritsev Guatemala mere rikkas oma on kalaga ja krevetidega. Järved: Suurimad järved Atitlán, Lake Izabal, Petén Itzá, Amatitlán. Majandus Põllumajanduses töötavad 50 %, tööstuses 15 % , teenistuses 35%. SKP: 69 miljardi USD (elaniku kohta -- 5,2 tuhat dollarit., 139-sas koht maailmas). Vaesuspiiri allpool-- (56 %) rahvastiku. Tööstus -- suhkru-, rõiva-, nafta. Eksport (7,8 miljardit dollarit 2008): kohv, suhkru, õli, banaanide, puuviljadele ja köögiviljadele. USA 39,4%, -El Salvador peamised ostjad 12,6%, Honduras 9,5%, Mehhiko 6,6%, Nicaragua 4,2%. Import (13.4 miljardit dollarit 2008): kütus, masinad ja sõidukite, materjalide ja teravilja, väetiste, elektrienergia. Peamised osutajad -- Ameerika Ühendriikid 37.1%, Mehhiko 9,8%, Hiina 5,8%, El Salvadori 4,8%. Põllumajanduse, suhkruroo, mais, banaanide, kohvi, oad; väikeloomakasvatus. Tööstus, suhkru, rõivaste, õli.

Geograafia → Geograafia
13 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Sool ja suhkur toidus

toidu juurde kuuluv kaste oleks serveeritud toidu kõrvale, mitte peale. Soola tarbimise mõistlik vähendamine ei ole tervisele ohtlik, magedama toiduga harjumine toimub kiiresti! Suhkur Suhkur kui looduslik energiaallikas on organismile kahtlemata vajalik, kuid seda vaid väikeses koguses. Enamik inimesi sööb suhkrut liiga palju. Organism vajab suhkrut mitte rohkem kui 90 g ehk 18% päevasest toiduenergiast. Piirata tuleb eelkõige just lisatava suhkru hulka, kuna seda sisaldavad toidud (kondiitritooted, karastusjoogid jms) annavad tihti n-ö tühja energiat – st need sisaldavad küll palju energiat, kuid vähe vitamiine ja mineraalaineid. Sageli on rohkelt suhkrut sisaldavates toodetes ka palju rasva. Liigne suhkrutarbimine võib põhjustada hambakaariest. Suhkruga liialdamine on ka ülekaalu üheks võimalikuks tekkepõhjuseks ning võib seeläbi tõsta südame-veresoonkonna haigustesse ja diabeeti haigestumise riski.

Toit → Toiduained
3 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Korea köök

toidust süüakse pulgakestega paksemad palad välja, siis juuakse vedelik üle kausi ääre. Korea porgandisalat. Porgand, sibul, küüslauk, tsillipulber, jahvatatud koriandriseeme, röstitud seemned, suhkur, äädikas. Pese ja koori porgandid. Riivi, maitsesta soolaga ning lase 30 minutit tõmmata. Lõika sibul ribadeks ning prae õlis kuldseks. Jahuta. Haki küüslauk.Maitsesta riivitud porgandid küüslaugu, pipra, praetud sibula, koriandri- ja seesamiseemnete, suhkru, õli, äädika ja soolaga.Sega ning lase tund aega külmkapis maitsestuda. Korea peedisalat. Toores punapeet, sibul, küüslauk, jahvatatud koriandriseeme, tsillipulber, õli. Pese ja koori peet, riivi üsna peene riiviga. Lõika sibul ratasteks ning prae sibularattad õlis kuldseks. Jahuta. Haki küüslauk. Sega peet praetud

Toit → Kokandus
10 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Tehnoloogia eksami küsimused

25 mg/l. Vee kvaliteedi parandamine Selleks, et kõrvaldada võõrlahnu ja muuta vesi läbipaistvaks lastakse vesi läbi söe-liiva või söefiltri. Liiva-söefiltrid on sarnased liivafiltritele selle vahega, et neis on olemas kas üks või kaks söekihti. 2.SUHKRUSIIRUPI VALMISTAMINE Suhkrusiirupi valmistamine võib toimuda kahel meetodil: kuumal ja külmal. Ettevõttes on rohkem levinud kuum meetod. Kuumal meetodil suhkrusiirupiValmistamise tehnoloogiline skeem on järgmine: · Suhkru lahustamine vees · Suhkrusiirupi keetmine; · Kuuma suhkrusiirupi filtreerimine · Valmis suhkrusiirupi jahutamine. Kuumal meetodil suhkrusiirupi valmistamiseks doseeritakse puhtasse keedukatlasse ettenähtud vee kogus ja kuumutatakse see keemiseni. Seejärel lisatakse suhkur, kusjuures segaja peab töötama. Mehhaanilise segaja puudumisel tuleb lisada suhkur 40-50°C juures olevale veele. Edasine suhkrulahuse kuumutamine toimub aeglaselt pidevalt segades nii, et

Toit → Joogiõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Piimakonservid

Piimakonservid on sellised piimatooted, mille säilivusaeg on pikk (3 kuud kuni 4 aastat) temperatuuril üle 0 °C. Nende kiiret riknemist ei toimu ka toatemperatuuril, kui säilitatakse toote pakendi hermeetilisus (välditakse niiskuse, mikroorganismide, õhuhapniku vm juurdepääs). 2. Millised on 4 põhilist konserveerimismeetodit piimakonservide tootmisel? · Steriliseerimine (termiline) · Kontsentreerimine ja steriliseerimine · Kontsentreerimine ja suhkru lisamine · kuivatamine 3. Nimeta vähemalt 4 piimakonservidele või nende tootmisele iseloomulikku tunnust? a) Pikk säilivusaeg b) Suur toorainevajadus c) Suur energiamahukus d) Enamik tooteid kontsentreeritud kujul e) Palju eriliike ja kasutusvaldkondi 4. Kuidas jaotatakse piimakonserve kasutusviisi / kasutusvaldkonna järgi? Tuua välja 4 valdkonda koos näidetega. 5. Millel põhineb konserveerimine (konserveeriv efekt) termilisel

Toit → Catering
31 allalaadimist
thumbnail
38
ppt

Tervislik toitumine esitlus

    hammaste külge.     Suhkrut on süüdistatud ka ülekaalu põhjustamises, kuid      kehakaal suureneb ainult siis, kui saame rohkem energiat kui      kulutame. Seega lisandub kaal ka rasvade liigtarbimisel. Õige      on aga see, et suhkrurikkad toiduained on pahatihti tühjad      kalorid, mis sisaldavad vähe vitamiine ja mineraalaineid Kuidas vähendada suhkru tarbimist?  Hoiduge maiustamisest söögikordade vaheaegadel   Harjuge jooma teed ja kohvi ilma suhkruta   Kodus küpsetamisel vähendage retseptides toodud  suhkru hulka   Piirake magusate karastusjookide joomist,  eelistage mahlu ja mineraalvett   Kasutage keediseid ja mett mõõdukalt   Magusaisu rahuldamiseks eelistage puuvilju, mis  sisaldavad palju vitamiine ja mineraale  Suutäis soolast või maotäis magedat?

Toit → Toit ja toitumine
24 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Piimapulbrite ja konservide kordamisküsimused

· Tooraine rikkus ­ kas. ka sekundaarset toorainet ja piimatooteid 5. Millel põhineb konserveerimine (konserveeriv efekt) termilisel töötlemisel ­ steriliseerimisel? Konserveerimine termilisel töötlemisel põhineb tootest vee osalisel eemaldamisel ja sellele järgneval toote steriliseerimisel, mille käigus kõik mikroorganismid ja nende eosed hävitatakse. 6. Millel põhineb konserveerimine (konserveeriv efekt) osalisel kontsentreerimisel ja suhkru lisamisel? Vee osaline eemaldamine ja suhkru lisamine tõstab osmootset rõhku ja põhjustab bakterite plasmolüüsi, mis on tingitud suuremast kuivainete kontsentratsioonist väljaspool baktereid. 7. Millel põhineb konserveerimine (konserveeriv efekt) kuivatamisel? Konserveerimine kuivatamisel põhineb vee täielikul eraldamisel tootest ja füsioloogilise kuivuse loomisel. 8. Millega on seletatav mõnede toorpiima vigade "võimendumine" piimakonservides?

Ehitus → Tehnoloogia
32 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Muistend salapärasest kohvikust

Muistend Salapärasest Kohvikust Olete te kunagi käinud Suhkru tänava Ümbernurga kohvikus? See on kogu linna parim söögikoht, kuid selle asukohta teavad vaid vähesed äravalitud ja parem ongi. Äri siiski õitseb, vaatamata vaid umbes 100- inimeselisele klientuurile. Kõik need inimesed on püsikliendid, kes käivad seal vähemalt korra nädalas. Selle kohviku saali seina peal on juba ammu üks paberileht, mis on servadest narmendav ja näeb igatpidi vana ning kulunud välja. See ürik on

Eesti keel → Eesti keel
7 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Süsivesikud - ajalugu, kasutamine

5) Aroomi-ja värvainete eelühendid 6) Rasvaasendajad Põhivalemiga glükoosil C6H12O6 (6C+6H2O) Süsivesik suhkur Taimedes 75-90% Loomades kuni 2% Seentes 1-3% Kasutamise ajalugu Teravilja ulatuslik ja sihilik kasutamine -> Ida-Aasias 18000 aastat tagasi, Põhja-Euroopas 2500 aastat tagasi. Suhkru tootmine ja tarbimine -> Indias ligikaudu 3000 aastat eKr. Esimene roosuhkru rafineerimise koda rajati Euroopasse alles 8. või 9. sajandil araablaste poolt. Londonis algas suhkru tootmine alles 1544. aastal, Venemaal 1718. Andreas Margraff , Saksa keemik , avastas 1747. aastal, et mitmetes peedisortides leidub suhkrut. 1802 avati Sileesias esimene peedisuhkrut tootev tehas. Ülesanded organismis 1) Energeetiline funktsioon 2) Varuaine roll 3) Kaitsefunktsioon 4) Struktuurne funktsioon 5) Bioregulatoorne funktsioon 6) Retseptorite funktsionaalsus 7) Toiteline ülesanne 8) Biosünteetiline roll Süsivesikud jagunemine

Keemia → Toidukeemia
40 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun