Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"sidrunit" - 67 õppematerjali

thumbnail
1
docx

Vitamiinipomm

Sissejuhatus Saate teha enne kooli või tööle minekut endale ühe lustaka vitamiinipommi. Soovitan väga , kuid nädalas mitte palju juua. Muidu olete liiga energiline:D Vajalikud asjad Sidrun Laim Mesi Sprite vms Kogused Pool sidrunit Pool laimi 1-1,5 supilusikatäit mett Sprite omal soovil Kuidas teha Tambi (nuiaga)ära sidrun ja laim , nii et mahl oleks väljas. Sellele mahlale pane mett ja kõige lõpuks lisa Sprite(vms). Lõpetuseks See on väga lihtne ja mõnus. Head katsetamist! `

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Rasestumisvastased meetodid

emakasse. Meetod pole kindel oskamatu paigaldamise korral, eemaldamisel enne . Efektiivsus 87% Kondoom Vastupidavast kilest kate, mis ei lase spermal tuppe siseneda. Ainuke tõhus meetod suguhaiguste ja HIV vältimiseks. Soovitav eriti neile, kellel puudub püsipartner. Efektiivsus 85-92% Huvitavat Vanas Egiptuses kaitsesid inimesed end raseduse eest, määrides peenisele krokodilli sõnnikut. Keskajal hakkasid Euroopa prostituudid kasutama pessaarina ümberkeeratud poolikut sidrunit. See liibus tupe seinte külge, selle mahl toimis spermatosoide hävitavana ning selle lõhn oli kliendile meeldivam. Vanas Aasias tehti kilpkonna kilbist ja loomanahast spetsiaalne kotike, mille siis mees oma suguelundile asetab. SOS-pillid Kollaskehahormooni sisaldavad tabletid, mida tuleb sisse võtta esimesel võimalusel pärast vahekorda. Takistavad munaraku eraldumist munasarjast. Mõjuvad ainult siis, kui rasedus pole veel tekkinud. Pole sobiv meetod pidevaks kasutamiseks.

Meditsiin → Terviseõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Vene köök

Borsid; Seljankad; Rassolnikud; Hautatud liharoad; Kotletid, Biifsteegid; Pudrud; Sõrnikud; Vareenikud; Baabad; Pashad; Pelmeenid; Pliinid; Kisselid; Kompotid. Joogid Traditsioonilised vene joogid on kali, sbitnja, mõdu, morss, ürditeed. Vene köögis on palju jooke, mis on valmistatud mee baasil: mitmesugused mõdud ja meejoogid ­ sbitnjad. Vene rahvuslik jook on tee, teele lisatakse mitmesuguseid ürte, piima, koort ja sidrunit. Tavad Vene õigeusust tulenevalt paastu ja lihavõtte ning jõulude tähistamine. Hommikusöök - leib ja tee ja võimalusel ühest või kahest praetud või keedetud munast. Lõunaeine - kuum liha- või kalaroog ja tihti pirukad: tihtipeale on pere söögiks ka suur poti täis putru ja kann piima ning vahel lisaks kala- või juusturoog. Söögikorra lõpetavad piimroog või hautatud puuviljad.

Toit → Rahvusköök
11 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Munandid toiduvalmistamises

Ta on munanditest süüa valmistanud juba 25 aastat Criadillas 0,5kg Pullimune 1 tl Meresoola 1 Sibul 3 spl Oliiviõli 100ml Valget veini Musta pipart 1. Eemalda munanditelt kile, ettevaatlikult lõigates 2. Tükelda munandid ning pese läbi 3. Keeda munandeid 5-8 minutit 4. Kui munandid on valmis pese nad veel korra läbi 5. Kuumuta pann oliiviõligga ning lisa munandid,valge vein, pipar,sibul ja prae kuldpruuniks 6. Serveeri, pigista peale sidrunit Kasutataud kirjandus http://www.nami-nami.ee/Board/Forum/ViewTopic/1651 http://elisenurk.blogspot.com/2011/03/kottidele-kuuma.html http://quantumweightlossblog.blogspot.com/2011/07/nutrition-animal-testicles.html http://www.diet-blog.com/11/the_nutrition_of_animal_testicles.php http://samelder.hubpages.com/hub/-Criadillas-Recipe-Bull-FrieS http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2008/oct/06/testicles.ljubomir.erovic.fraser.lewry http://geekologie

Toit → Toiduained
6 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

SIDRUN

Ø B5 0,19 mg Ø B3 0,10 mg Ø B6 0,08 mg Ø B5 0,19 mg Ø E 0,15 mg Ø E 0,15 mg Ø Folaadid 11,0 g Ø A 1,0 g Luteiin+ zeaksantiin11,0 g KASVATAMINE Ø Tänapäeval kasvatatakse sidrunipuud kõige rohkem Ameerika Ühendriikides, Itaalias, Mehhikos, Indias ja Hispaanias. Ø Ajavahemikul 1950­1970 maailma sidrunitoodang kahekordistus. Ø 2009. aastal toodeti maailmas 13,95 miljonit tonni sidrunit ja laimi. sIDRUNHEIN Ø Sidrunhein on mitmeaastaste taimede perekond kõrreliste sugukonnast. Ø Kasvab Aasias, Indias, Tais, Sri Lankal ja Malaisial. Ø Kogu taimel on tugev sidruni maitse ja lõhn. KUS KASUTATAKSE? Ø Valmistatakse sidruniõli, mida kasutatakse kosmeetikatööstuses ja alkohoolsete jookide lisandina. Ø Sidrun on tähtis toidulisand, maitsestaja, samuti limonaadi koostisosa.

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
17
odt

Looduslik kätehooldus

Kasutamata vedelikku hoida kinnises nõus külmkapis. Säilib umbes 2 nädalat. Rahvapärane ravim sidrunist: Lisaks infektsioonist põhjustatud valu leevendamisele eemaldab see vahend küünelt ka plekid. Lisaks taastab sidrunimahl naha loomuliku pH- taseme. 1. Lõigake sidruni tippu väike avaus ja lükake haige sõrm sisse. 2. Hoidke haiget sõrme paigal, kuni sidrun enam ei tilgu (ärge urgitsege!). Soovi korral võib valu leevendamiseks ka teist sidrunit kasutada. Haprad, murduvad küüned Onychorrhexis - küünte lõhenemine ja murdumine. Põhjustajaks võivad olla tugevad kemikaalid ja vesi, mis pidevalt kätega kokku puutuvad. Küüsi ja küünenahku rahustav õli: 1. Kallake 60 ml puhast magusat mandliõli väikestesse pudelitesse ja lisage 20- 25 tilka eeterlikku õli omal valikul. Näiteks salvei, kummel, lavendel või bensoe õli. 2. Avage 1 E-vitamiinikapsel ja pigistage selle sisu segusse. Loksutada. Valage

Kosmeetika → Kätehooldus
52 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Kreemid ja magusad kastmed

Muna-piima seguga kreemid: 1) Keedetakse esmalt muna-piimakaste ning jahutatakse see 25 kraadini. 2) Vahukoorele lisatakse jahutatud kaste, maitseained ja ettevalmistatud tarrendaine. 3) Segu pannakse kiiresti serveerimisnõudesse või vormidesse tarduma. Muna-piima seguta kreemid: 1) Rõõskkoor vahustatakse suhkruga. 2) Segatakse juurde retseptuuris ette nähtud toiduaineid. 3) Lisatakse ettevalmistatud zelatiin 1-le liitrile veele 20g zelatiini Sidrunikreem Sidrunikreem 2 Sidrunit 4dl vett 8spl suhkrut sidrunivee jaoks 200g suhkrut vahukoore jaoks vanilliini või vanillsuhkrut 30g zelatiini Sidrunikreemi valmistamine Kõigepealt tee valmis sidrunivesi.Koori sidrunid lõigates ära ainult õhukese kollase koore Pressi ka mahl välja,aja vesi kuumaks ja kuumuta selles sidrunikoored koos kaheksa supilusikatäie suhkru ja sidrunimahlaga Eemalda koored ja lase sidruniveel jahtuda. Paisuta zelatiin väheses vees ja sulata

Toit → Kokandus
58 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Alternatiivsed juuksehooldus tooted, millega saab juukseid ja peanahka hooldada, ravida, pesta

Alternatiivsed juuksehooldus tooted, millega saab juukseid ja peanahka hooldada, ravida, pesta 1. Kakaopulber Midagi lihtsat ning looduslikku brünettidele, kui juuksed kipuvad päikese käes tuhmuma. Sega kakaopulber kokku jogurti, mee ja õunaäädikaga ning kasuta segu niisketel juustel. NIPP: Punapead saavad kakaopulbrit asendada kaneeliga. See on tõhus nipp juuste kasvuks ja tooni hoidmiseks. Blondid, kasutage kodustes maskides sidrunit, kummeliteed või kartuleid, et lisada sära. 2. Suhkruvesi Magusaarmastajatele – suhkruvesi on suurepärane abimees käharpeadele. Lisa supilusikas suhkrut klaasikesse vette ning tõmba seejärel õrnalt seguga läbi kuivade juuste. 3. Aspiriin Tänu aspiriinis leiduvale salitsüülhappele paneb see koduapteegis leiduv abimees tuhmid juuksed uuesti särama ja parandab juuksevärvi. Lahusta 8-10 aspiriinitabletti vees ja kanna segu juustele

Keemia → Keemia
1 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Vee tarbimise tähtsus

Vesi on enim tarvitatav jook maailmas, teisel kohal tee! Vaid 1% kogu maailma veest on kõlblik inimtarbimiseks. Maailmas sureb veepuudusesse 5000 inimest päevas. Kui praegu puudub ÜRO hinnangul umbes 1.1 miljardil inimesel joogiveele ligipääs, siis 2025. aastaks puudub ligipääs umbes kahel kolmandikul maailma elanikkonnast. Lõpetuseks: Harjuta oma organismi jooma vähemalt 1,5 liitrit vett päevas! Kui Sulle vee maitse ei meeldi, lisa veidi sidrunit, jõhvikaid, laimi, kuid hoidu lisamast suhkrut, siirupit või moosi. Kui Sulle ei jää meelde päeva jooksul vett juua, lisa oma külmikule või telefoni esilehele väike memo lausega "Joo rohkem vett!" Ära karda kraanivett! Eesti kraanivesi vastab üldiselt joogiveele esitatud standarditele ja on hea kvaliteediga. Ole tänulik, et saad iga päev tarvitada puhast joogivett! Kasutatud materjalid http://www.elumuutus.ee/?p=809 http://www.coffee

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Minu elu mõte

Iga inimene on erinev ja seega lahknevad ka nende arvamused elu mõttest. Usutakse, et kõik me oleme sündinud mingisuguse kindla põhjusega, igaüks meist peab midagi head korda saatma. Praegu me kõik veel seda ei tea, kuid kui elu ülesmäge hakkab minema, siis on inimene järelikult õigel teel. Kui tänaval küsida inimeste käest, et mis on nende elu mõte, siis tavaliselt esimesena kehitavad nad õlgu. See küsimus on sügavalt mõtlema panev. Nii nagu sidrunit pigistades saab limonaadi, siis tuleb ka inimestele natuke aega anda ajurakkude pingutamiseks. Küll siis ka korralikud vastused välja vupsavad. Minul sellega probleemi pole, ma suudan ka väga lihtsalt öelda, mis elu mõte on. Sellegi poolest ma seda ei tee, sest nagu öeldakse, et enne mõlte, siis ütle või üheksa korda mõõda ning üks kord lõika. Need vanasõnad peavad alati paika. Kui küsida minult, mis on minu elu mõte, siis esimesena lööb mulle pähe, et rahateenimine

Kirjandus → Kirjandus
47 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Külmad suupisted

Kala laotakse happekindlasse nõusse või klaaspurki, iga kihi vahele tõstetakse jahtunud marinaadkaste. Marinaad peab ulatuma paar sentimeetrit üle kalade. Kalu hoitakse marinaadis 1-2 päeva. 12.Millistest suupistetest koostatakse kalavaagen? Nt : kalapalle, räimepihve, heeringat, kilu, konserveeritud kalasaadusi, suitsukalu 13.Millised lisandid sobivad kalavaagnale? Lisanditeks võib kasutada: täidetud mune, keedetud mune, marineeritud sibulat, sidrunit, maitserohelist, erinevaid võideid. 14.Kuidas valmistatakse täidetud mune ? Täidetud mune saab valmistada kõigist toiduks sobivatest munaliikidest. Valmistamiseks keedetakse munad, kooritakse need ja poolitakse risti või pikuti. Muna kollane eraldatakse ja aetakse läbi sõela, saadud massile lisatakse vahustatud või, majonees, hapukoor ning maitseained. 15.Kuidas ja milliste lisanditega serveeritakse täidetud mune ?

Toit → Kokandus
44 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kihiline haugivorm-kalatoit

* Tõsta peale ülejäänud kalamass ja silu pealt ühtlaseks. * Küpseta 175-kraadise ahju allosas 45 minutit. * Lase kalavormil 10 minutit vormis jahtuda, siis kummuta alusele. ** Kihilist haugivormi võib serveerida kuumalt põhiroana (6-le) või külmalt eelroana (12-le). Kuuma kalavormi kõrvale serveeri kartuleid, aedvilju ja ketsupiga maitsestatud külma hapukoorekastet. Keedetud kala munakastmes * 500 ml vett, 130 ml valget veini * pool sidrunit, pool sellerivart * 1 väiksem sibul, 1 porgand * mõned petersellioksad, loorberileht * 3 tera musta pipart * 3 170 grammist kalatükki * 2 kõvaks keedetud muna * teelusika otsaga kanget sinepit, 125 ml õli * ½ tl sidruniga kalamaitseainet ja vajadusel veel soola, 30 ml valgeveiniäädikat * 1 purustatud küüslauguküüs * 1 tl basiilikat, 1 tl peeneks hakitud peterselli * 4 kapparit * Haki peeneks sibul ja porgand.

Toit → Toiduvalmistamine
12 allalaadimist
thumbnail
6
docx

KUIDAS SÄÄSTA VETT?

väga-väga ammu? Korrusmaja elanik kasutab keskmiselt umbes 180 liitrit vett ööpäevas. Peamiselt kulub vesi • pesu pesemisele: 20 liitrit (13%) • WC kasutamisele: 40 liitrit (16%) • köögis: 35 liitrit (22%) • isikliku hügieeni tarbeks: 60 liitrit (49%) Vesi maksab raha, seega hoiab veekulu vähendamine kokku ka majandamiskulusid. • Loobuge pudeliveest, kui kraanivesi on joogikõlblik. Kraanivee maitseomaduste parandamiseks võib kasutada veefiltrit või näiteks sidrunit. KÖÖGIS - Pestes nõusid käsitsi, ära lase veel samal ajal joosta. Kui sul on kahe poolega kraanikauss, täida üks kraanikausi pool pesu- ning teine loputusveega. - Külma kraanivee joomiseks hoia veega täidetud anumat külmkapis, mitte ära lase veel joosta, kuni ta saavutab soovitud temperatuuri. - Pese puu- ja juurvilju pesukausis. Loputusvett saab hiljem kasutada taimede kastmiseks. MAJAPIDAMISES - Pane pesu- ja nõudepesumasin käima alles siis, kui need on tervenisti täidetud

Loodus → Keskkonna ökonoomika
4 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Vene köök

uhhaad, hapukapsasupid, boršid, seljankad, rassolnikud, külm kaljasupp, hautatud liharoad, strooganovid, kotletid, biifsteegid, pudrud, sõrnikud, vareenikud, baabad, pashad, pelmeenid, pliinid, kulitš, kisselid, kompotid. JOOGID. Traditsioonilised vene joogid on kali, sbitnja, mõdu, morss, ürditeed. Vene köögis on palju jooke, mis on valmistatud mee baasil: mitmesugused mõdud ja meejoogid – sbitnjad. Vene rahvuslik jook on tee, teele lisatakse mitmesuguseid ürte, piima, koort ja sidrunit. HOMMIKUSÖÖK. Venelase päev algab kerge hommikusöögiga leivast ja teest ja võimalusel ühest või kahest praetud või keedetud munast. LÕUNAEINE. Lõunaeine on tavaliselt kerge söögikord, kuuma liha- või kalaroaga ja tihti pirukatega. Tihtipeale on pere söögiks ka suur poti täis putru ja kann piima ning vahel lisaks kala- või juusturoog. Söögikorra lõpetavad piimroog või hautatud puuviljad.

Kultuur-Kunst → Kultuur
2 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Kuidas saada lihtsalt nohust lahti

-- vala seda veidi kausi põhja, lahjenda veega, lase kuumaks ning hinga. 11.Proovi punase päevakübara tinktuuri, mis aitab nohu kergendada. Lahjenda seda pisut veega ja tilguta ninna või lisa üks lusika- täis tinktuuri kuumale teele. 12.Tilguta ninna naturaalset mett. 13.Pane paar tilka eukalüptiõli vatitupsule ja hoia nina ees. See aitab kiirabivahendina ninakinnisuse vastu, kui oled näiteks tööl ja pole võimalik auruvanne teha. 14.Tarbi C-vitamiinirikast sidrunit. Pigista üks sidrun tassi ja lisa sooja vett ning lusikas mett. Joo korra päevas. 15.Loputa nina meresoolaveega. Meresoola müüakse igas toidupoes, enne ostmist aga loe pakendilt, kas on tegemist ikka 100% naturaalse soolaga, kuhu pole lisatud mingeid lisaaineid. Sega pool lusikatäit soola sooja (mitte kuuma) veega, vala vedelik peopesale või spetsiaalsesse kannukesse, hoia üht ninapoolt kinni ning teisega tõmba vedelik ninna.

Meditsiin → Meditsiiniteadus
18 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

LOODUSLIKUD RAVIMID KURGUVALULE

1 l veele või eeterlikke õlisid nt eukalüptiõli, tüümiani, kampferi (2-3 tilka 1 l veele). Päevas juua 2-3 l. Hea on vesi, ent veel parem kuum rohutee. Köha ravivad on aniis, apteegitill ja paiseleht (1 tl 1 l keedetud veele, lastakse tõmmata 10 min kaanestatud nõus). Teedele võib lisada luuderohu (eefeu??) tilgaekstrakti (retseptivaba) - limaväljutav. Kuum sidruni-rinnamähis stimuleerib verevarustust ja keha kaitsejõudu bronhides. 1/2 sidrunit pigistatakse 1/4 l kuuma vette, milles niisutatakse puuvillane rätt, väänatakse välja ja asetatakse rinnale. Ülakeha ümber seotakse villane sall ja lastakse mõjuda hommikuni Niisutage eluruume: vajalik keskküttega köetavates majades. Asetage ruumi veenõu ja õhutage iga päev tuba vähemalt 2 korda a 10 min Ärritusköha puhul aitab auru tegemine, eriti enne magama minekut Aerosoolidest võib looduslikest kasutada meresoola aerosooli. Kasutatakse ka ternespiima pastille IGAZUM

Meditsiin → Kõrvahaigused
9 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Moosi keetmine (referaat)

Koori õunad, haki tükkideks ja pane kuni keetmiseni happelisse vette seisma. Paksupõhjalisse potti vala õunasiider, lisa pool suhkru kogusest ja safran ning keeda tasasel tulel kuni suhkur on sulanud. Lisa õunaviilud ja keeda tasasel tulel umbes 45-50 minutit, eemaldades pinnale tekkinud vahu. Ümbes 10 minutit enne keetmise lõppu lisa tüümian. Tõsta hoidis puhastesse kuumadesse purkidesse ja sule õhukindlalt . Kollase tomati vürtsmoos 1,5 kg kollaseid tomateid 2 sidrunit 800 g moosisuhkrut 1 tl Santa Maria musta pipart 3 Santa Maria kaneelikoort 1 tl Santa Maria nelki saad umbes 1,2 liitrit moosi Lõika tomatite tippudesse ristlõige, pane keevasse vette kuni koor lööb pisut lahti ning seejärel tõsta tomatid jääkülma vette. Koori tomatid, lõika tükkideks ja pane koos sidrunimahla ja vürtsidega umbes 45 minutiks keema, eemaldades vahepeal pinnale tekkinud vahu.

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Glükoosisisalduse määramine ensümaatilisel meetodil

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Keemia instituut Bioorgaanilise keemia õppetool Biokeemia praktikumi laboratoorne töö 3.2 Glükoosisisalduse määramine ensümaatilisel meetodil Üliõpilane: Liis Hendrikson Matrikli nr: 104191 Õpperühm: KATB 41 Juhendaja: Tiina Randla 3.3 GLÜKOOSISISALDUSE MÄÄRAMINE ENSÜMAATILISEL MEETODIL Töö teoreetilised alused: Glükoosisisalduse kvantitatiivseks määramiseks bioloogilistes objektides (vereseerum, toiduained, taimne tooraine) kasutatakse laialdaselt ensümaatilist meetodit, mis põhineb ensüümide glükoosi oksüdaasi ja peroksüdaasi kasutamisel. Tänu glükoosi osküdaasi substraadispetsiifilisusele glükoosi suhtes võimaldab meetod määrata glükoosisisaldust ka teiste suhkrute juuresolekul. Glükoosi oksüdaas katalüüsib ,D-glükoosi oksüdeerumist molekulaarse hapniku toim...

Keemia → Biokeemia
26 allalaadimist
thumbnail
7
odt

5 toiduainet

Vanillsuhkur sisaldab looduslikku vanilli. Kasutamine: Magusate saiade täidistes, pirukates, virmiroogades, tortides, küpsistes ja teistes küpsetistes. Piimaga valmistatud sokolaadi- ja puuviljamagustoitudes. Kastmetes, kohvis, vahukoores, kreeides. Võib kasutada ka jookide, kompottide ja mooside maitsestamiseks. 5.Koriander Koriandri vili on pisut väiksem valgest piprast, lõhn ja maitse meenutavad kergelt sidrunit. Koriander ise ei tõuse tugevalt esile, aga täiustab teisi maitseid ja on soositud just segudes. Karri (Curry) -maitsesegu osaks olev koriander on soositud liha- ja riisiroogade maitseaine hiina, india ja jaapani köögis. Koriandrit kasutatakse ka leibades ja küpsetistes. Sobib suurepäraselt kõikidesse taimetoitudesse. Koriandri seemneid kasutatakse ka hapukapsa, heeringakonservide ja marineeritud köögivilja maitsestamiseks ning ka õunakoogis

Toit → Toitumisõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Mango referaat

SISUKORD SISUKORD 2 1. SISSEJUHATUS 2 2. MANGO ÜLDKIRJELDUS 3 3. KASVUPIIRKONNAD JA KLIIMATINGIMUSED 3 4. VALMINUD PUUVILJADE KIRJELDUS JA KEEMILINE KOOSTIS 4 5. KASUTAMINE TÖÖSTUSES JA LAUAPUUVILJANA 5 6. RETSEPTE MANGO KASUTAMISEKS 5 6.1 TERVISLIK MANGOSMUUTI 5 6.2 CAMPARI SORBETT 6 6.3 MANGI­JOGURITDESSERT 6 6.4 MANGO­KREVETISALAT 7 7. ALLIKAD 7 • SISSEJUHATUS Käesolevas töös antakse ülevaade troopilisest puuvilast­ mangost. • MANGO ÜLDKIRJELDUS Mango on 10­30meetri kõrguse laiuva võraga igihalja puu luuvili, mis ripub üksikult või  kobaratena pikkade viljaraagude otsas. Vili võib olla väga erineva kuju ja suurusega alates  ploomist ja lõpetades meloniga. Kaalub keskmiselt 300g, kuid võib ette tulla kuni 2kg  raskuseid vilju. Vili võib olla ümmargune, muna­või silindrikujuline, neerule või sidrunile  sarnanev, värvuselt rohekaskollasest kuni punaseni. ...

Toit → Toitumisõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Hakkliha

hakklihast) võib valmistada suurepärase kebabi. Klassikaline hakklihast kebab vormitakse ümber varda, pruunistatakse pannil ja järelküpsetatakse ahjus. Võib grillida ka grillil. Kebabi saab valmistada ka hakkkotletina praadimiseks või grillimiseks. Hakklihast kebabi koostisesse kuulub tavaliselt umbes 85% hakkliha (parim oleks lamba hakkliha), 10% vett, 5% maitseaineid ja muid lisaaineid (sibul, muna, petersell, küüslauk , sool, must pipar jne). Võib lisada veel sidrunit, punase veini äädikat, toiduõli, rosmariini, münti, koriandrit ning soovi korral mahlakuse andmiseks ka sea pekki. Üks tuntumaid lamba hakklihast kebab on Ljulja Kebab, mis on valmistatud sibula, sidruni, küüslaugu, soola ja musta pipraga. Et kebabid küpsetamise ajal vardas püsiksid, peab hakklihasegu olema küllalt kuiv ja sitke. Hakklihast saab vormida koos lisanditega suure hakkpätsi ning seda ahjus küpsetada. Kui pätsi

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Tunnikonspekt, S häälik

hüüdis? Hüüa samamoodi. Nii, nukud istusid täislausega, mida nukud söövad. nüüd laua taha. Pane iga nuku juurde pildid, Jälgida, kuidas laps sõna sööb mida nad süüa võiks. Iga kord kui nuku juurde ütleb. Kui laps ei saa aru, mis on paned, siis ütle nuku nimi ja mida ta sööb. pildil, siis logopeed häälib sõna ja Näiteks, Siim sööb sidrunit." laps ütleb selle siis kõvasti välja. Piltidel olevad esemed: sai, supp, sepik, salat, sült, sibul, sidrun, seen, seenesalat, sink, sünnipäevatort. ,,Tubli, nüüd on kindlasti kõigil kõhud täis. Enne kui külalised ära lähevad, tahavad nad ühe luuletuse sünnipäevalapsele lugeda. Sügisel on Siiri sünnipäev,

Pedagoogika → Logopeedia
106 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Kokteilid

grenatiin tl tagumise külje abil, nii et see vajub põhja. Loksutage hoolikalt koos jääga ja kurnake kokteiliklaasi. Green lady Red Devil 2cl dzinni 2cl rohelist Curacaod 4cl dzinni 2cl sidrunimahla 2cl kollast Chartreuse mõned tilgad Pernod 2cl pressitud sidrunit 3 tilka Pernod Loksutage jääga ja kurnake. Serveerige kokteiliklaasi. 3 tilka grenatiini Roheline Lift Loksutage ja kurnake. Serveerige kokteiliklaasi. Klassikaline kokteil. 4cl dzinni 2cl rohelist Curacao'd Russian Pommacit

Toit → Kokandus
142 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Parfüüm

kuni lõhna täieliku hajumiseni. Tuberoos: tugevalõhnaline taim, amarüllise sugulane, nimetatakse ka sensuaalsuse õitsevaks sümboliks; tugev, intensiivne ja mesimagus lõhn. Veelõhnad: reeglina valmistatakse eeterlikest õlides ning jätavad nahale väga kerge lõhna. Vetiver: vetiveri juurtest saadav eeterlik õli, mida kasutatakse idamaistes, chypre-lõhnaperekonda kuuluvate ja aldehüüdlõhnade valmistamiseks. Rohelised lõhnad: värsked ja sportlikud; sisaldavad sidrunit, apelsini ja bergamotti. Tahke parfüüm: sisaldab umbes 3 protsenti eeterlikke õlisid, mis on segatud parfüümialusega. Ylang ylang: pisut jasmiini meenutav lõhn; kasutatakse teiste lõhnade elavdamiseks. Kasutatud kirjandus: http://www.pltsyg.edu.ee/content/infoleht/ju uni_07.pdf www.google.ee Ajakiri Buduaar www.wikipeedia.ee

Keemia → Keemia
55 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

VENE KÖÖK

külm kaljasupp, hautatud liharoad, strooganovid, kotletid, biifsteegid, pudrud, sõrnikud, vareenikud, baabad, pashad, pelmeenid, pliinid, kulits, kisselid, kompotid. · Traditsioonilised vene joogid on kali, sbitnja, mõdu, morss, ürditeed. Vene köögis on palju jooke, mis on valmistatud mee baasil: mitmesugused mõdud ja meejoogid ­ sbitnjad. Vene rahvuslik jook on tee, teele lisatakse mitmesuguseid ürte, piima, koort ja sidrunit. Hommikusöök. Venelase päev algab kerge hommikusöögiga leivast ja teest ja võimalusel ühest või kahest praetud või keedetud munast. Lõunaeine on tavaliselt kerge söögikord, kuuma liha või kalaroaga ja tihti pirukatega. Tihtipeale on pere söögiks ka suur poti täis putru ja kann piima ning vahel lisaks kala või juusturoog. Söögikorra lõpetavad piimroog või hautatud puuviljad. Hiline lõunasöök on kella kolmest kella viieni. Algab alati

Toit → Rahvusköök
21 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Parfüüm/lõhnaõlid

nahale kuni lõhna täieliku hajumiseni. Tuberoos: tugevalõhnaline taim, amarüllise sugulane, nimetatakse ka sensuaalsuse õitsevaks sümboliks; tugev, intensiivne ja mesimagus lõhn. Veelõhnad: reeglina valmistatakse eeterlikest õlides ning jätavad nahale väga kerge lõhna. Vetiver: vetiveri juurtest saadav eeterlik õli, mida kasutatakse idamaistes, chypre-lõhnaperekonda kuuluvate ja aldehüüdlõhnade valmistamiseks. Rohelised lõhnad: värsked ja sportlikud; sisaldavad sidrunit, apelsini ja bergamotti. Tahke parfüüm: sisaldab umbes 3 protsenti eeterlikke õlisid, mis on segatud parfüümialusega. Ylang ylang: pisut jasmiini meenutav lõhn; kasutatakse teiste lõhnade elavdamiseks. Kasutatud kirjandus:  http://www.pltsyg.edu.ee/content/infoleht/juuni_07.pdf  http://www.thewestermark.org/wiki/index.php?title=Parf %C3%BC%C3%BCm  http://et.wikipedia.org/wiki/L%C3%B5hna%C3%B5li  http://kes-kus.ee/aroom-lohnad-mis-meid-umbritsevad-ei-

Keemia → Keemia
7 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Erinevad joogid ja nende tegemine

Sidrunikoorest tehakse spiraalid, apelsinist täpselt sama. Kokteilimarju kasutame tikuga või hambaorgi külje. Tähtvili lükata serva külge, välimuselt nagu väikesed vihmavarjud. Soolane äär margarita kokteili juures. Dzinni kokteilid Dry martini, tehakse erinevates variantidest. Koosneb kuivast vermutist ja dzinnist. Tuntum veel Tom Gollins sidrunimahlast ja suhkrusoodaveest. Üks jook on long drink. Dry martini retsept 5 cl dzinni üks cl kuiva vermutit ja kaunistamiseks sidrunit või oliivi. Dzinn ja vermut segada rohke jääga läbi, et ta jahtuks ilusti maha ning valate kokteili klaasi, pressige natukene sidrunimahla, pange oliiv hambaorgi külge.

Toit → Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Kõrgema riskitasemega toiduained

ja väheneb ka teiste vitamiinide sisaldus. Koduoludes on kuivatamine aeganõudev. Rõõska piima tuleb hoida pimedas, sest valguse käes kaotab ta suure osa vitamiinidest. Et piim külmkapi puudumisel kohe tilgastama ei läheks on otstarbekas teda vähese suhkruga läbi keeta (1 lusikatäis suhkrut liitri piima kohta). Võid ja rasvaseid toiduaineid ei tohiks hoida kilekotis, nad riknevad kiiresti või hakkavad ebameeldivalt lõhnama. Sidrunit võib kaua värskena hoida, pannes ta purki vette ja vahetades vett 1-2 korda päevas. Kõige paremini säilib sidrun suhkrus. Puistata suhkur karbi põhja, asetage sinna sidrunid nii, et nad omavahel kokku ei puutuks. Magusad puuviljad pannakse külmutuskappi ja hapud jäetakse külmutuskapist välja, ütleb levinud reegel. Apelsinide ja mandariinide puhul on eelistatav jahedam keskkond, ideaalselt 2- 5°C vahel. Sidrunid ja greibid võivad külmutamisel kahjustada saada

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Ülesöömine on kahjulik nii kehale kui vaimule

võttes asju nii, nagu need on,» õpetas psühhoterapeut. Füsioloogiline paha olek nõuab aga teisi meetmeid. Kasuks tuleb liikumine, teadlik toiduainete kombineerimine või siis toitainetega kehva enesetunde tasakaalustamine. «Parim on muidugi ennetamine ja mõõdukus.» Nõuanded, mida peaks jälgima: • Enne rasvase ja praetud toitu söömist on kasulik süüa ananassi, apelsini, greipi, jõhvikaid, maasikaid, mustsõstraid, sidrunit ja toorest hapukapsast. • Söö aeglasemalt ja vähem. • Tõsta taldrikule vähem. Juurde saab alati võtta. • Mälu toitu kauem. Süljes on seedimisele vajalike ensüüme, mis hõlbustavad hilisemat seedeprotsessi. Ideaalis peaksime mäluma ühte suutäit kuni 36 korda. Kui saaksime hakkama 10-15 korraga, oleks ka juba päris hea. • Kasulik on juua keefirit või punast veini, sest need sisaldavad vajalikke seedimist soodustavaid aineid.

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Joogiõpetus

Vähese alkoholisisaldusega õlu - alkoholivaba õlu , mis sisaldab vähem kui 0,5% alkoholi; - madala alkoholisisaldusega õlu , mis sisaldab vähem kui 1,2 % alkoholi. Sellised õlled valmistatakse tavalisel meetodil ja alkohol eraldatakse valmis õllest ehk peatatakse käärimisprotsess alguses. Tsitrusliköörid Maitsestatakse tsitrusviljade koortest valmistatud leotiste ja destillaatidega, samuti puuviljadest eraldatud eeterlike õlidega . Kasutatakse apelsini, pomerantsi, sidrunit, greipi. Curacao on Curacao saarel kasvav roheline mõrumaitseline apelsin . Nimest Curacao on tulenenud kõikide apelsinidega maitsestatud likööride üldnimi. Triple Sec. Brändi või isegi naturaalsele piiritusel põhinev apelsinikoore liköör. Valmistaja: Prantsusmaa, Holland. Cointreau. Apelsinikooreliköör mis põhineb brändil. Valmistaja: Prantsusmaa. Grand Mariner. Apelsiniliköör. Kariibi (Haiti) apelsinide mahl segatakse konjakiga, destilleeritakse , magustatakse

Toit → Joogiõpetuse
96 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Katoliku kiriku kt väga vaja

Eurooplased tutvusid idamaade haridusega, Islami maailm konsolideerus. mis oli kõrgem kui Euroopas Hakati õppima ja austama võõraid keeli. Hukkunuid oli 800 tuhat- 6 miljonit. Laiened Eurooplaste silmaring ja idamaadest võeti üle palju uut ( siid, samet, peegel, diivan, paber, vann, enne sööki käte pesemine, araabia numbrid Täienes toidulaud: ei söödud ena, tatart, levis riis, ei teadnud arbuusist, saavad datlit, suhkrut, sidrunit. 11. Inkvisitsioon: loomise põhjused, eesmärgid, karistused. Milles seisnes inkvisitsiooni eesmärk? * Ketserluse vastu võitlemises, eesmärk oli ketserid välja selgitada ja nad õigele teele tagasi viia, kui see ei õnnestunud siis karistada. 8. Miks võideldi ketserite vastu? Sest nad kaldusid usust kõrvale ja nad ei tunnistanud Jeesus Kristuse sündimist inimesena. Nad uskusid et maailma on loonud jumal ja saatan. Samuti õõnestasid nad kiriku autoriteeti ning

Ajalugu → Ajalugu
29 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Parfüüm - Lõhnaõli

Benzyl ­ termin, mida kirjeldatakse asendaja või molekuli fragmenti. Salicylate ­ tuntakse ka salitsülaati talumatus, on igasugune kahjulik mõju. Citral ­ kahvatukollane vedelik, millel on tugev sidruni lõhn, tekib eeterlike õlide taimedest. Citronellol ­ lineaarne terpeeni esinev looduslikult tsitrusviljade taimed. Geraniol ­ Peamine osa on roosiõli, palmarosa õli ja citronella õli. Esineb ka väikestes kogustes geraaniumi, sidrunit ja ka teisi eeterlike õlisid. Hexyl cinnamal ­ looduslik aroomi lisaaine. On loomulik koostisosa parfümeeria- ja muudes kosmeetikatoodetes lõhna lisaainena. On saadud kummeli õlis. Hydrolyzed jojoba esters ­ Värvuselt kahvatu õlekollane. On hüdrolüsaadi ja jojoba estrid, mis on saadud happelised, ensüümi- või muude hüdrolüüsist. Isoeugenol ­ taimede eeterlik õli nagu nt. ilang-ilang. Võib ka olla kasutatud valmistamiseks vanillit.

Majandus → Tööstuskaup
26 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Maitseainete töö

Seemneid piparmünt ei moodusta. Piparmündi eeterlik õli sisaldab palju mentooli. Õitsemisaeg on juunist augustini. Suurteks piparmündisõpradeks on inglased. Tänaseks on inglased piparmündi suurimad kultiveerijad ja tarbijad, nende jaoks on piparmünt umbes sama oluline kui meile petersell. Inglased lisavad piparmünti meeleldi kohupiimale, seentele, spinatile ja rohelisele salatile. 3. VÄRSKED ÜRDID 3.1 VÄRSKE KORIANDER Korianderi taim meenutab väliselt peterselli, maitse meenutab sidrunit. Asendamatu ürt paljudes maailma köökides. Koriandri lehti saab kasutada suppidesse ja salatitesse hakitud kujul 3.2 MAJORAAN Majoraan mõjub isu tekitavalt ja soodustab seedimist.Majoraani lehti kasutatakse nii värskelt kui ka kuivatatult peamiselt vorstidele,kuid ka liha-,kala-ja kartulitoitudele,kastmete ning salatite maitsestamiseks. Eriti hästi sobib ta kaalikatoitudele ning köögiviljade hapendamisel ja marineerimisel. Majoraani maapealsest osast valmistatakse teed

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kõrvits

Vahusta kausis toorjuust ja suhkur. Lisa kõrvitsapüree, hapukoor, vanillsuhkur, kaneel ja sool. Lisa ükshaaval ja pidevalt vahustades munad. Kalla segu põhjale ja küpseta 175-kraadises ahjus 1 tund. Vahusta omavahel hapukoor, suhkur ja vanillsuhkur. Määri segu küpsenud koogile ja küpseta veel 5 minutit. Jahuta vormis. Enne serveerimist hoia vähemalt 6 tundi külmikus. Tort läheb seistes aina paremaks. 2.12.2012 Kõrvitsa glögi Koostis: 1 dl vett jupp kaneelikoort ingveripulbrit 1 sidrunit - pressitud mahl ja riivitud koor 5 dl õunamahla 5 dl kõrvitsamehu suhkrut Valmistamine: Keeda maitseained vees, kurna. Lisa mahlad, maitsesta suhkruga ja kuumuta uuesti keemiseni. Punase värvuse saamiseks võid asendada osa õunamahla jõhvika- või punasesõstramahlaga Jah, kõrvits on tõesti ronitaim! 2.12.2012 Kasutatud kirjandus Normaalne söömine ­ M. Zilmer, U. Kokassaar, T. Vihalemm http://www.eestitoit.ee/?page_id=86&language=et http://www.seemnemaailm.ee/articles/index

Toit → Toitumisõpetus
37 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Vene rahvusköök

hapukapsasupid, borsid, seljankad, rassolnikud, külm kaljasupp, hautatud liharoad, strooganovid, kotletid, biifsteegid, pudrud, sõrnikud, vareenikud, baabad, pashad, pelmeenid, pliinid, kulits, kisselid, kompotid. 3.2. Joogid Traditsioonilised vene joogid on kali, sbitnja, mõdu, morss, ürditeed. Vene köögis on palju jooke, mis on valmistatud mee baasil: mitmesugused mõdud ja meejoogid ­ sbitnjad. Vene rahvuslik jook on tee, teele lisatakse mitmesuguseid ürte, piima, koort ja sidrunit. 3.3. Tavad Vene õigeusust tulenevalt paastu ja lihavõtte ning jõulude tähistamine. Hommikusöök. Venelase päev algab kerge hommikusöögiga leivast ja teest ja võimalusel ühest või kahest praetud või keedetud munast. Lõunaeine on tavaliselt kerge söögikord, kuuma liha- või kalaroaga ja tihti pirukatega. Tihtipeale on pere söögiks ka suur poti täis putru ja kann piima ning vahel lisaks kala- või juusturoog. Söögikorra lõpetavad piimroog või hautatud puuviljad.

Kultuur-Kunst → Kultuuriajalugu
7 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Maitseained

salatitele, kohupiimale ja toorjuustule aga alles enne serveerimist. Kaneel kuulub ka paljude teesegude ja hõõgveini vürtsisegu koostisesse. Kardemon Kardemon on mitmeaastane rohttaim ingveriliste sugukonnast. Vili on kolmekambriline rohelise nahkja kestaga kupar. Kuprad kogutakse enne lõplikku valmimist, kuivatatakse, pleegitatakse. Vürtsina on tähtsad seemned, need sisaldavad 3-8% eeterlikku õli. Kardemon on magus-sooja maitse ja lõhnaga, meenutab veidi sidrunit ja eukalüpti. Kasutatakse laialdaselt nii skandinaavia kui ka india köögis, nii magusates kui ka soolastes roogades. India köögis lisatakse kardemoni karridele, garam masala segusse,kulfi ning erinevate piimapudingite sisse. Skandinaavia köögis lisatakse kardemoni nii hoidistesse, heeringaroogadele kui ka kookidesse ja alkoholijookidesse. Araabiamaades serveeritakse külalislahkuse märgiks kardemoniga maitsestatud gahwa-kohvi. Enamus maailma kardemonist kasvatatakse Indias, kes pool

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

Spinat on leherikas roheline maitseköögivili, mida tarvitatakse täidisena erinevate liharullide/rulaadide valmistamisel. Sobib broileri ja sealihaga. Sidrunmeliss on õrnalt vürtsika, sidrunit meenutava maitsega ürt. Sidrunmelissi lehtedega maitsestatakse linnu ja vasikaliha. Sidrunputk ehk sidrunhein on tarvitusel Tai köögis. Tugeva sidrunimaitse ja lõhnaga varsi saab süüa ainult õhukesteks viiludeks lõigatuna ja ka kuivatatuna; neid lisatakse wokiroogadesse,marinaadidesse ja kastmetesse maitse andmiseks.

Toit → Toiduaineõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Veinide referaat

10.Vein toidu saatjana Võtmesõnaks on siin tasakaal: toit ja vein peavad teineteist täiendama, mitte üle trumpama. Neutraalne toit sobib hõrgu veini saatjaks, selliste raskesti veiniga sobivate toiduainetega nagu shokolaad, tugevamaitselised juustud, greip, spargel ning marineeritud toidud. Kui võimalik, valige rahvuslike toitude juurde vastava maa vein. Laske siiski end juhtida eelkõige oma maitsest. Kastmega salatid ­ kui salatikastmes on äädikat või sidrunit, peab veingi olema happerohke, et nein tasakaalustada. Kerged kuivad valged veinid on happerikkamad kui punased ja sobivad salati juurde: Sauvignon on õige valik. Munaroad ­ kihisev vahuvein on paslik taust munaroogade pehmele tekstuurile; see ei lämmata muna õrna maitset. Kalaroad ­ kõik sõltub kastmest, milles kala on valmistatud või serveeritud: kooresed kastmed nõuavad suure happesusega ja kihisevat veini ­ sel juhul tuleb valida kuiv vein.

Toit → Joogiõpetus
19 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Maastikuarhitektuuri ajalugu I

saj algul. Niss- poolümar või täisnurkne, tavaliselt võlvitud ja avatud ruum seinas. Obelisk- ülalt ahenev, neljakandiline püramiidtipuga kivisammas, Vana-Egiptuses kasutati põhiliselt mälestussambana: suured vertikaalsed nurgeliste ja suunatud tippudega kivid, mida austati hardalt kui looduse jõu sümboleid. Orangerie-oranzerii, apelsinikasvuhoone või tsitrusviljaliste aed, kus kasvatati ja eksponeeriti troopilist külmaõrna taimmaterjali, eriti apelsini ja sidrunit. Palissaad- tõke tihedalt üksteise kõrvale maasse rammitud, teravdatud ülaotsaga palkidest. Parter- aias oma olemuselt korrapärane dekoratiivistutus, tihti hoonega seotud: käsitleb tavaliselt geomeetrilisi vorme või taimornamentikat; võib moodustada pügatud puudest ja hekkidest, lilleistutustest, murukujunditest või modelleeritud murupindadest, basseinidest, värvilisest kruusast vms.

Maateadus → Maakorralduse ajalugu
48 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kuum eelroog ja parfeed

1. FRITEERITUD MAKRAPULGAD SALSAGA Bruto Neto 1. Lõika makrapulgad kolmeks tükiks. makrapulgad 100g 100g 2. Valmista taigen mineraalveest, soolast ja nisujahust Taigen ning lõpuks lisa vahustatud munavalged. nisujahu 60g 60g 3. Kasta krabipulgad taignasse ja prae rohkes õlis. mineraalvesi 60ml 60ml 4. Kastmeks pese ja puhasta küüslauk, paprikad ja sibul. munavalge 1tk 30g 5. Haki paprika ja sibul peeneks ning kuumuta neid õlis. Praadimiseks 6. Lisa ka küüslauk ja maisiterad. õli 300ml 300ml Kaste 7. Seejärel lisa tomatipüree ja vesi ning maitsesta kaste tomatipüree 40g 40g tabasco, veiniäädika ja teiste maitseainetega. roheline paprika 19g 15g 8. Lase kaste keema ja ...

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Veinid

Roosa vein 1. 2. VEIN TOIDU SAATJANA Võtmesõnaks on siin tasakaal: toit ja vein peavad teineteist täiendama, mitte üle trumpama. Neutraalne toit sobib hõrgu veini saatjaks, selliste raskesti veiniga sobivate toiduainetega nagu shokolaad, tugevamaitselised juustud, greip, spargel ning marineeritud toidud. Kui võimalik, valige rahvuslike toitude juurde vastava maa vein. Laske siiski end juhtida eelkõige oma maitsest. Kasmega salatid ­ kui salatikastmes on äädikat või sidrunit, peab veingi olema happerohke, et nein tasakaalustada. Kerged kuivad valged veinid on happerikkamad kui punased ja sobivad salati juurde: Sauvignon on õige valik. Munaroad ­ kihisev vahuvein on paslik taust munaroogade pehmele tekstuurile; see ei lämmata muna õrna maitset. Kalaroad ­ kõik sõltub kastmest, milles kala on valmistatud või serveeritud: kooresed kastmed nõuavad suure happesusega ja kihisevat veini ­ sel juhul tuleb valida kuiv vein. Punases veinis valmistatud kala

Majandus → Klienditeenindus
71 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Köögileksikoon. Toiduvalmistamise tehnoloogia I

Loorberi kvaliteeti saad kontrollida hõõrudes selle lehti vastamisi ­ hea kvaliteediga lehtedel tekib iseloomulik loorberi lõhn, mida väheste eeterlike õlide sisaldusega lehtedes ei teki. Kasutamine: Sobib nii tervelt kui purustatult liha, kala, ulukiliha, kastmete, suppide ning marinaadide maitsestamiseks. Terved loorberilehed oleks hea enne serveerimist toidust eemaldada. Koriander on üks maailma vanimaid maitseaineid, mille lõhn ja maitse meenutavad sidrunit. Sisaldab palju C-vitamiini. Kasutatakse nii lehti (tuntakse cilantro nime all) kui seemneid. Hiina, India ja Jaapani köögi lemmik. Täiustab teisi maitseid (maitseainesegudes). Üks karri komponente. Kasutamine: liha-, kala-, riisi- ja köögiviljatoidud, küpsetised (leivad, õunakoogid), majonees, salatikastmed, hapukapsas, hoidised, marineeritud köögivili. Pune ehk oregano on Itaalia, Kreeka ja Mehhiko köögi lemmikvürts. Maitse meenutab majoraani ja tüümiani

Toit → Toiduvalmistamise tehnoloogia...
8 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Kursuse töö - vürtsid

Valmis vürts on ümmargune, sileda pinnaline määrdunud valge tera, mille sisemus on veidi kollakas. (,,Maitsetaimed,Maitseained"-autor V.Pohljobin Tallinn ,,Valgus ,, 1983.) Koriander Koriander on pärit Vahemere maadest ja selle seemned kuuluvad maailma vanimate vürtside hulka. Koriandrit tuntakse ka kui kinzat või Hiina peterselli. Kasutatakse nii värskeid kui kuivatatud lehti kuid rohkem seemneid mis on kuivatatult kollakaspruunid ning nende lõhn meenutab muskust ja sidrunit. Värskeid lehti kasutatakse nagu peterselli ja aed- haraputke. Koriandrit lisatakse salatile, suppidele ja kastmetele. Jahvatatud koriandriseemneid kasutatakse Lähis-idas samamoodi kui soola. Seemned on ka üheks komponendiks India karripulbris ja gram masala vürtsisegus. Koriandri juurt, mis on väga maitsev, võib kasutada koos küüslauguga või selle asemel. http://et.wikipedia.org/wiki/Koriander 10 Vürtsid Leevika Vilja, Mirle Jants

Toit → Toit ja toitumine
11 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Baaritöö konspekt

Kõik kuivad kokteilid võib kaunistada apelsini, sidruni või laimikoorega. Kaunistamine ja garneerimine ­ mis on erinevus? Garneering peab olema söödav puuvili või juurvili. Annab joogile juurde värvi ja maitset, ka silmailu. Kaunistada saab kõrte, segamispulkade, väikeste plastikut loomakeste, päikesevarjude jt esemetega. Garneer on sageli samast tootegrupist, mida jook ka sisaldab. Apelsinimahla sisaldavale joogile apelsin mitte maasikas, maasikaliköörijoogile ei pane sidrunit. a. Kuivad dzinni, vodka, tequila jm kokteilid võib garneerida kas oliiviga, soolakurgiga, pärlsibulaga, kokteilitomatiga. b. Aromaatsed kokteilid võib garneerida kirsiga, apelsini- või sidruniviiluga. Kasutatakse ka varrega kirsse c. Sour- tüüpi kokteilid võib peaaegu alati kaunistada ükskõik millise

Majandus → Klienditeenindus
61 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Baaritöö

Kõik kuivad kokteilid võib kaunistada apelsini, sidruni või laimikoorega. Kaunistamine ja garneerimine ­ mis on erinevus? Garneering peab olema söödav puuvili või juurvili. Annab joogile juurde värvi ja maitset, ka silmailu. Kaunistada saab kõrte, segamispulkade, väikeste plastikut loomakeste, päikesevarjude jt esemetega. Garneer on sageli samast tootegrupist, mida jook ka sisaldab. Apelsinimahla sisaldavale joogile apelsin mitte maasikas, maasikaliköörijoogile ei pane sidrunit. 1. Kuivad dzinni, vodka, tequila jm kokteilid võib garneerida kas oliiviga, soolakurgiga, pärlsibulaga, kokteilitomatiga. 2. Aromaatsed kokteilid võib garneerida kirsiga, apelsini- või sidruniviiluga. Kasutatakse ka varrega kirsse 3. Sour- tüüpi kokteilid võib peaaegu alati kaunistada ükskõik millise garneeri või kaunistusega, tuleb silmas pidada klaasi kuju ja pikkust 4

Toit → Joogiõpetus
26 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Maastikuarhitektuuri ajalugu

saj lõpul ja 20. saj algul. Niss- poolümar või täisnurkne, tavaliselt võlvitud ja avatud ruum seinas. Obelisk- ülalt ahenev, neljakandiline püramiidtipuga kivisammas, Vana-Egiptuses kasutati põhiliselt mälestussambana: suured vertikaalsed nurgeliste ja suunatud tippudega kivid, mida austati hardalt kui looduse jõu sümboleid. Orangerie-oranzerii, apelsinikasvuhoone või tsitrusviljaliste aed, kus kasvatati ja eksponeeriti troopilist külmaõrna taimmaterjali, eriti apelsini ja sidrunit. Palissaad- tõke tihedalt üksteise kõrvale maasse rammitud, teravdatud ülaotsaga palkidest. Parter- aias oma olemuselt korrapärane dekoratiivistutus, tihti hoonega seotud: käsitleb tavaliselt geomeetrilisi vorme või taimornamentikat; võib moodustada pügatud puudest ja hekkidest, lilleistutustest, murukujunditest või modelleeritud murupindadest, basseinidest, värvilisest kruusast vms.

Arhitektuur → Maastikuarhitektuuri ajalugu
45 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Konspekt väikevahendid

on kerge hooldada. Flambeerimispann kasutatakse toitude flambeerimiseks, pann on valmistatud paksust, roostevaba terasega vooderdatud vasest, juhib hästi soojust ja talub kõrgeid temperatuure ­ 1000 kraadi. Pesemisel mitte kasutada küürimisvahendeid ega karedaid pesemiskäsnu. Vasest nõude puuduseks on aeg-ajalt hooldamise, puhastamise vajadus, sest vask oksüdeerub õhu käes ning vajab ilukuurina läikimahõõrumist, selleks võib kasutada soola ja sidrunit. Röstimispann pann on valmistatud malmist, ümara või. Malmist nõud on pikaealised, taluvad kõrgeid temperatuure, tihedat kasutamist ja neid peetakse parimateks praadimispannideks.Malm säilitab hästi kuumust kandilise kujuga, restiimitatsiooniga reljeefne põhi annab toodetele ilusa triipudega grillpinna ja seetõttu sobivad malmnõud suurepäraselt praadimiseks ( eriti liha, toob esile selle parimad maitseomadused ) ja hautamiseks. Nõude miinuseks võiks lugeda seda, et

Toit → Kokk
24 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Referaat Puuviljad

Kasutamine : kas puuviljana või mahla saamiseks, kiledest vabastatud sektoritena ka puuviljasalatites, kana sisaldavates segasalatites ja muudes soolastes roogades. Apelsine kasutatakse samuti puuviljasalatites, kastmetes, riisitoitude, kanasalatite ja mereandide juures lisandina. Neist võib teha keedist, zeleed, siirupit ja kastet. Koort saab kasutada roogade maitsestamiseks. Sidrun Sidrun on pärit Pakistanist ja Indiast. Sidrunit kasvatatakse aastaringi. Sidruneid on palju erinevaid sorte, mõned neist erinevad välimusepoolest, mõned eristad alles vilja pooleks lõikamisel. Mõned on rohelised ja mõned väga kollased. Sidrunipuu õitseb mitu korda aastas 13 Hanna Riiberg Puuviljad kulinaarias ja see on väga eriline tsitrusviljade seas

Toit → Toitumisõpetus
61 allalaadimist
thumbnail
19
doc

PUUVILJAD KULINAARIAS

Kasutamine : kas puuviljana või mahla saamiseks, kiledest vabastatud sektoritena ka puuviljasalatites, kana sisaldavates segasalatites ja muudes soolastes roogades. Apelsine kasutatakse samuti puuviljasalatites, kastmetes, riisitoitude, kanasalatite ja mereandide juures lisandina. Neist võib teha keedist, zeleed, siirupit ja kastet. Koort saab kasutada roogade maitsestamiseks. Sidrun Sidrun on pärit Pakistanist ja Indiast. Sidrunit kasvatatakse aastaringi. Sidruneid on palju erinevaid sorte, mõned neist erinevad välimusepoolest, mõned eristad alles vilja pooleks lõikamisel. Mõned on rohelised ja mõned väga kollased. Sidrunipuu õitseb mitu korda aastas 13 Hanna Riiberg Puuviljad kulinaarias ja see on väga eriline tsitrusviljade seas

Eesti keel → Eesti keel
18 allalaadimist
thumbnail
42
docx

UUIRMISTÖÖALUSED

• Palju kuuluvusgruppe, grupivahetus EKSPERIMENT • Reaktsiooni/käitumise mõõtmine eksperimentaatori poolt etteantud stiimulitele • Laboratoorne eksperiment: katseisikud teadlikud, keskkond erinev igapäevasest • Loomulik eksperiment: loomulik keskkond, katseisikud ei ole teadlikud JAMES LIND 1747 • Laevaarst: ravida skorbuuti • 12 meest paaridesse, igale 2 nädala jooksul erinevat toiduslisa • Küüslauku, merevett, veini, sidrunit, siidrit, soodat • 2 paranesid, 4 - samaks, 6 - haigus süvenes • Eksperiment: kontrollitud muutuja(te) mõju määramine GRUPID JA MUUTUJAD • Eksperimendi idee: võrrelda kahe grupi reaktsioone/tulemusi, üks mõjutatud (uurijat huvitava) stiimuli poolt, teine stiimulita või placebo. Katsegrupp ja kontrollgrupp. • Juhuslik valik katse- ja kontrollgruppi! • Sõltumatud muutujad (stiimulid), sõltuvad muutujad (reaktsioonid) NÄIDE:GLASS AND SINGER

Muu → Uurimistöö alused
69 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun