Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"shokolaad" - 75 õppematerjali

shokolaad on teatavasti üks maailma vanimaid maiustusi.
shokolaad

Kasutaja: shokolaad

Faile: 0
thumbnail
6
doc

E-ainete analüüs

TALLINNA TEENINDUSKOOL Freddy Kriisa 011PK 5 TOIDUKAUBA E-AINETE ANALÜÜS Iseseisev töö Juhendaja: Ülle Toots Tallinn 2009 Komfekk ,,Piena" E-aine nr: E322 Nimetus: Letsiin Kasutusvaldkond: Lastetoidud, saiakesed, salatikastmed, majoneesid, margariin, jäätis, shokolaad ja maiustused. Mõju inimesele: Pole teada.. E-aine nr: E471 Nimetus: Rasvhapete mono- ja diglüt-seriidid Kasutusvaldkond: Lastetoidud, pasta, kartulikrõpsud, piima-ja koorepulbrid, salatikastmed, majoneesid, leivad, jäätis ja maiustused. Mõju inimesele:Pole teada. E-aine nr: E330 Nimetus: Sidrunhape Kasutusvaldkond: Lastetoidud, liha ja kala, saiakesed, salatikastmed, toiduõli, margariinid, joogid, toormahlad, mahlad, dzhemmid, jäätis. Mõju inimesele: Võib tekitada hammaste dentiinikihi defekte . E-aine nr: E202 Nimetus: Kaaliumsorbaat Kasutusvaldkond: Väga lai kasutusala: ...

Toit → Pagar-kondiiter
50 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Tähtede kooslus

Shokolaadi sulatamine lk 10 8. Shokolaadist hõrgutiste retsepte lk 11-12 9. Nalju shokolaadi teemal lk 13 10. Kokkuvõte lk 15 2 11. Kasutatud kirjandus lk 16 SISSEJUHATUS Shokolaad on kakaost valmistatav toiduaine. Seda kasutatakse enamasti maiustuste nagu kommid, jäätis, küpsised ja koogid ühe koostisainena. Shokolaad on teatavasti üks maailma vanimaid maiustusi. Eestis toodab shokolaadi juba pikki aastaid kommivabrik KALEV. KALEV`i kommivabrikus valmistatud shokolaadikomme on saanud maitsta mitmed esivamemate põlvkonnad. Eestis toodetud shokolaadimaiustusi hinnatakse kõrgelt ning seda eksporditakse mitmetesse välisriikidesse. Naaberriigis Soomes on shokolaadi peamiseks tootjafirmaks FAZER. Võrratu aroomi ja vastapandamatu maitsega shokolaadi võludele annab üks järele sagedamini

Astronoomia → Astronoomia
36 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Müügitöö esitlus Milka kohta

Milka shokolaad Alice Jelissejeva Kuidas tekkis milka? Tänapäeval Milka sokolaad on valmistatud Chocolate Factory Austria linn Bludenz, et liidumaa Vorarlbergi lähedal Sveitsi piiril. Kuna see tekkimine Milka baar on olnud lilla pakend ja kaunistatud lilla lehm ümbritsetud Alpi maastik. Kuidas sai shokolaad nime? Nimi ,, Milka ,, koosneb sõnadest Milch ja kakao (piim ja cacao saksa keeles). Info milka kohta. Milka on juhtiv Euroopa sokolaad ja üks Kraft miljardi dollari marki. Milka ainulaadne lilla värvi pakendamist ja kuulus lilla lehm sümboliseerivad oma Alpine pärandi Milka sündis 1901 Sveitsis Pilte siis Milkast! Click to edit Master text styles Click to edit Master text styles Second level

Majandus → Müügitöö alused
40 allalaadimist
thumbnail
16
xls

Magustoitude tarbimine

Microsoft Excel 14.0 : [MagustoitudeTarbimineALGUS.xls]Mudel : 20.02.2014 10:47:55 . $B$16 Shokolaad 1,2499998798 0 $C$16 Jäätis 1,8750000601 0 95 95 $B$25 Tarbitud_gramme 168,1249994591 0 $B$20 Kaloreid (kcal) Tarbitud 449,9999951919 1,437502172 $B$21 Rasva (grammides) Tarbitud 25 594,4999601 A B C D E F G H

Majandus → Informaatika II
3 allalaadimist
thumbnail
24
doc

ŠOKOLAAD

Tartu kutseharidus keskus Majandus ja toitlustus osakond ŠOKOLAAD Referaat Tartu 2013 SISUKORD 1 1. Sissejuhatus..................................................................................................................3 2. Ajalugu.........................................................................................................................4 2.1. Varajane ajalugu...............................................................................................4 2.2. Euroopa ajalugu.............................................................................................4-5 3. Tume šokolaad..............................................................................................................6 3.1 Tume šokolaad tervisele..................................................................................6 4. Piimašokolaad..............

Toit → Toit ja toitumine
5 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Rootsi jõuluroad

Rootsi jõuluroad Liis Vaupere ·Safranisaiad ehk "lussekatterid" ·Luutsinapäev 13.detsembril Siirupikommid- knäckid ·Kuni 16-17 sajand kutsuti seda jooki "Hippocras'iks". ·Alates 18. sajandist hakati Rootsis kutsuma "Glögiks". ·Punane vein,nelk, purustatud kardemoniseemned, kaneelikoor, ingver ja pomerantsikoor. ·Kooritud mandlid ja rosinad Janssoni kiusatus Aladdini shokolaad ·"Köttbullar" ·Rootsi lihapallid koorekastme, kartulipudru, hapukurgi ja pohlamoosiga. ·Libekala ­ "lutfisk" ·grön kål ­ roheline kapsas ·dopp i grytan ­ ("patta kastma") ·Vörtbröd- tumedat siirupit, vürtse ja rosinaid sisaldav virdeleib/vürtsleib. 9 korda tuleb kommete kohaselt süüa: 1. käik heeringas ja sellele järgnevad kalatoidud 3. käik külmad lihatoidud 4. käik jõulusink leivaga 5. käik lihapallid, vorstid, kartulid, Janssoni kiusatus jne.. 6

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
2
docx

ELUKOGEMUSE BINGO

kontinenti alateemad lugeda parkimise eest Oskan rattaga Olen kätelnud Olen Olen Mulle meeldib sõita kuulsusega doonor jalgpallimängus klassikaline värava löönud muusika Mind on Mulle ei meeldi Mul on Olen lugenud Olen oksendanud tutvustatud shokolaad oma viimase kahe kuu või minestanud kellegi vale ettevõte jooksul vähemalt avalikus kohas nimega ühe raamatu Ma saan Ma oskan bridži Oskan Olen ise leiba Olen annetanud üheaegselt või malet paberist küpsetanud heategevuseks oma kõhtu mängida voltida hõõruda ja midagi veel

Muu → Ainetöö
3 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Kakaopuu

Kakaopuu Laura Tumala 10c Kakaopuu · Alla 8 m kõrgune, igihaljas, väändunud tüve ja laia võraga puu. · lehed on kuni 40 cm pikkused õhukesed, läikivad, ovaalsed või süstjad. · Õied on väikesed ja helekollased ning kasvavad otse tüvel. · Kakaopuu viljad on paksu koorega, 15­25 cm pikkused ja 10 cm paksused, kollased või punakad. · Kakaopuud on algselt pärit Lõuna- Ameerikast. Kakaopuude kasvukohad Kakaotooted: Kakaopulber, kakaovõi, shokolaad, kosmeetikatooted jne... Huvitavat · 2009. aastal toodeti maailmas kokku 4,22 milj tonni kakaoube. · Kakao sisaldab üle 300 identifitseeritud keemilise ühendi ja 1200 aktiivset aineosa. · kakao aitab kaasa seedimisele, suurendab kuseeritust, vähendab allergiat, hõlbustab hingamist ja ergutab südant. · Kakaod kasutatakse astma, kopsupõletiku, köha ja külmetuse raviks. · Kakaopuu õitest valmistatakse Kesk-Ameerikas jooki väsimuse vastu. · Kak...

Geograafia → Geograafia
15 allalaadimist
thumbnail
12
doc

E-ainete sisaldus valitud toiduainetes

TALLINNA TEENINDUSKOOL Siret Püi T11ME E-AINED Iseseisev töö Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2009 2 Siirup( troopiliste puuviljade maitseline) E950 - Atsesulfaamkaalium (ka atsesulfaam K) Kasutusala:Karastusjoogid, mahlad, jäätis, marmelaadid, dzhemmid, shokolaad, maiustused saiakesed. Omadused:Magusaine. Kõrvalmõjud:Kuna on üks uuematest suhkruasendajatest, ei teata kõrvalmõjusi. E951 - Aspartaam Kasutusala:Karastusjoogid, mahlad, hapendatud piimatooted, jäätis, suhkruasendajad, närimiskummi. Omadused:Magusaine, lõhna- ja maitsetugevdaja. Kõrvalmõjud:Mõned inimesed võivad olla allergilised aspartaamile. Võib tekitada peavalu. Loomkatsetes on tekitanud epilepsiat. Aspartaami kõrvalmõjudest 2/3 on neuroloogilised või käitumishäired,

Toit → Kokandus
56 allalaadimist
thumbnail
11
odt

„Vana Tallinn“

kuiva vahuveiniga. Ära sega. Klaas: vahuveiniklaas VANA TALLINN COFFEE Vana Tallinn 4 cl Kuum kohv Vahukoor Valmistamine: vala eelnevalt kuumutatud klaasi kuuma kohvi, jättes ruumi Vana Tallinnale ja vahukoorele. Lisa likööri ja sega, pinnale kihita lusika pealt pooleldi vahustatud koorekiht. Vahukoorele võid riputada lahustuvat kohvi, riivida shokolaadi või kaneelikoort. Naudi suurepärast kohvijooki pärast sööki. Klaas: kuuma joogi klaas Kaunistus: lahustuva kohvi pulber, riivitud shokolaad või kaneelikoor. 5 Auhinnad. International Spirits Competition 2010 - kuldmedal The International Wine and SpiritCompetition 2010 - kuldmedal Tunnustatud Maitse 2009 Estonian Spirit Challenge 2007 - kuldmedal The International Wine and Spirit Competition 2006 - hõbemedal Estonian Spirit Challenge 2006 - trofee

Toit → Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
7
docx

E - ainet uurimistöö

(tahke + siirup) dzhemmid, niiskusesäilitaja, tekitada gaase, marmelaadid, sekvestrant, kõhulahtisust, saiaksesed, maiustused, emulgaator. kõhuvalusid, jäätis. E Aine Nimetus Kasutusala: Omadused: Kõrvalmõjud: E 965 Maltitool Shokolaad, maiustused, Magusaine, Võib tekitada (tahke ja jäätis, närimiskummi. stabilisaator. kõhulahtisust. siirup) E 414 Kummiaraabik Maiustused, nagu sitked Paksendaja, Pole teada. nätsukommid, stabilisaator. karastusjoogid. E 170 Kaltsiumkarbo Leivad, väikeleivad, Valge. Pole teada.

Toit → Toiduainete õpetus
60 allalaadimist
thumbnail
12
xls

Loogikafunktsioonid

Loogikafunktsioonid Andmed Valem Tulemus Funktsioon Loogikatehted: AND Iirised 0,6 OR Karamellid 0,5 NOT Iirised 0,45 TÕENE TÕENE =AND(A15A16;A16>100) TÕENE OR VÄÄR VÄÄR =FALSE() VÄÄR FALSE =TRUE() TÕENE TRUE 99 =IF(A15<100;"Väike";"Suur") Väike IF 101 =IF(A16<100;"Väike";"Suur") Suur =COUNTIF(A10:B13;FALSE) 4 COUNTIF Tõeväärsustabel =SUMIF(A10:A16;">1") ...

Informaatika → Arvutiõpetus
39 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tähtkuju LÕVI

Õnnenumbrid: 5, 14, 23, 32, 41, 50 Värv: Kuld, oranzh, punane Mõjutav planeet: Päike Element: Tuli Domineeriv sõnapaar: Ma tahan Õnnepäev: Pühapäev Õnnekivi: Sardoonüks, merevaik, rubiin Metall: Kuld Lilled / taimed: Päevalill, saialill, gladiool Lemmikkingitused meessoost Lõvile: loteriipilet(id), kell, õlimaal, shampus, ilus riietus, nahkkott, pilet teatrisse, maitsekas kunstiteos, pudel head veini Lemmikkingitused naissoost Lõvile: loteriipilet(id), ehted, shokolaad, maniküür, siidist sall, õlimaal, shampus, lilled, pikad küünlad, kristall, teemandid või pärlid Lõvi päritolu on selline, nagu igal teiselgi taeva tähtkujul ­ see on üks sümbol liigitatutest ning on saanud oma nime looma järgi. Tähtkuju on tuntud juba väga kaua aega (umbes 3000 aastat e.m.a). Lõvi asub taeva põhjapoolkeral. Eestis on ta nähtav talvepoolaastal. Aeg, mil päike Lõvi tähtkuju läbib on 10. aug ­ 15. sep.

Füüsika → Füüsika
5 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Mehhiko muusika

· https://www.youtube.com/watch?v=h9KQbbheFcM VIHUEELA MARIACHI BÄND MEHHIKO RAHVATANTS · Juured ulatuvad Aafrikasse ja Euroopasse · Kindlam stiil kujunes välja 1750. aastatel ja seda tantsis ühiskonna madalam klass · Iseseisvus sõja ajal kasvas tantsu populaarsus · Tantsitakse pikkadest seelikutes · Mehhikos on tuntud ka rituaalsed tantsud (mõned ulatuvad isegi maiade aega) · https://www.youtube.com/watch?v=EBmLLskFGpA HUVITAVAD FAKTID MEHHIKO KOHTA · Mehhikost on pärit shokolaad, chilli ja mais · Umbes 60% Mehhiko rahvusest on India-Hispaanlased, 30% indialased ja 9% kaukaaslased · Koeraliik Chihuahua on nimetatud ühe mehhiko maakonna järgi · Mehhikos on surm pigem sinu sõber kui vaenlane (surmatantsud, lapsed mängivad pealuude ja kontidega jne) KUULSAD MEHHIKO MUUSIKUD · Carlos Santana- On võitnud 10 Grammy auhinda ja kõigi aegade top 100. kitarristi tabelis on tal 15 kohal · Vicente Fernández- On võitnud 2 Grammy auhinda ja aastal 2010

Muusika → Rahvaste muusika
8 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Rasvad

Rasvad Rasvad kuuluvad põhitoitainete hulka. Rasvarikas toit on maitsev ja rahuldab ka väikestes kogustes kiiresti isu. Rasvapuudus vähendab organismi vastupanuvõimet nakkushaiguste ja külma suhtes. Energiaväärtuselt ületavad nad süsivesikuid ja valke üle kahe korra. 1kg rasva annab 9,3 kilokalorit. Rasvas lahustuvad mitmed vitamiinid (A;E;D-vitamiin). Nende vitamiinide omastamine oleneb suurel määral toidu rasvasisaldusest. Rasvad on mitmete bioloogiliselt aktiivsete ainete (letsitiin, F-vitamiin) allikaks. Inimorganismi rasvavarud on küllalt suured. 70 kg inimeses on 12 kg rasva. Organismis tekib rasv ka süsivesikutest ja valgust. Inimorganismi vajaduste rahuldamise seisukohalt pole ükski rasv täiuslik. A- ja D- vitamiini on ainult loomsetes rasvades, E-vitamiini rohkem taimeõlis Eesti elanike toit on sageli rasvarikas. Peamised rasvaallikad on rasvane liha (sealiha) ja lihasaadus...

Bioloogia → Bioloogia
19 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

SUHKRU JA MAIUSTUSTE MÕJU ORGANISMILE

Keila Kooli õpilane Birgit Tohvrel koostas uurimistöö maiustuste kohta. Uurimuse hüpoteesiks oli: ,,Noortele meeldivad maiustused ning nad ei tea nende kahjulikkusest." Birgit küsitles 78 inimest vanuses 11-18, kellest 32 olid poisid ja 46 tüdrukud. Küsimusele, kas nad peavad end magusa armastajaks, vastasid 65 jaatavalt ja 13 eitavalt. Tüdrukute hulgas oli magusa armastajaid rohkem. Seejärel uuris tüdruk, millist maiustust nad eelistavad. Kõige rohkem meeldis vastajatele shokolaad (23), millele järgnesid kommid(11), karemell(10), martsipan(6) ja lagrits(5). 12 noort väitasid, et neile ei meeldi ükski maiustus ning 11 eelistasid muud tüüpi maistusi ­ kummikommid, jäätis, kohuke, moos, sefiir. Veel küsis Birgit, kas maiustused on kasulikud või kahjulikud. Suurem osa(49) arvasid, et need on siiski pigem kahjulikud. Nad põhjendasid seda väitega, et neis on palju suhkrut, mille liigtarvitamine on teadagi tervist kahjustav

Toit → Catering
23 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Geenitehnoloogia meetodid

teise haigusesse Transgeensed organismid ·Looma genoomi siirdatakse teise organismi geene ·Avalduvad uued tunnused, mis päranduvad ka järglastele ·Avalduv tunnus on omane liigile, kelle geen siirdati Nt: sebrakalad, forellid, lambad jms. GMO-d ehk geneetiliselt muundatud organismid GM taimed (papaia, peet, mais, puuvill, lina, raps, riis, tomat, puuvill, kartul) GM toiduained (soja või sojajahu, -õli, maisitooted, kiirtoit, shokolaad, beebitoit, karastusjoogid, saleduspreparaadid) GM loomad (hiir; siga; lammas; lehm; kana; kala; ahv) GM mikroorganismid (bakterid) GM organismide ja GM toiduainete põhjalikuks hindamiseks nii inimese tervise kui ka keskkonna seisukohast on loodud spetsiaalsed süsteemid. Kasutatud allikad: M.Viikmaa, K.Hein "Bioloogia gümnaasiumile" 2.osa 2008a. http://www.google.ee http://www.slideshare.net/helina20/geenitehnoloogia-361757 http://www.envir.ee/959236 http://et.wikipedia.org

Bioloogia → Bioloogia
26 allalaadimist
thumbnail
22
ppt

Süsivesikud esitlus

Kuivatatud uba, rosinad, piparkook, makaronid 70 Kama 68 Nisujahu, manna, odrajahu, odrakruubid 67 Tatar, kaerakliid, kreeker, rukkijahu, rukkihelbed 66 Neljaviljahelbed, linnased 65 Grahamjahu, nisuhelbed 64 Kuivatatud õun, ploom & ananass, küpsis, kaerahelbed 63 Aprikoos, kuivatatud 61 Shokolaad, õuna-, ploomimoos 56 Kartulikrõpsud 55 Kondenseeritud piim , suhkruga, halvaa 54 Sõstramoos, sai, nisukliid, odrakarask 53 Piimapulber 52 Sepik 51 Laboratoorne töö Tärklise sisalduse määramine toiduainetes Tärklis värvub joodilahuses tumesiniseks.

Keemia → Keemia
19 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Hispaania rahvusköök

Hispaania rahvusköök Janeli Toomel 10b Mitmekülgne Täienenud tänu paljude maade kultuuride mõjutustele. Vanadelt roomlastelt oliivisalud Araablastelt - mandlid, tsitrused ja aromaatsed vürtsid. Ameeriklastelt - tomatid, magus ja mõru kaunpipar (chilli), kabatshok (zuccini), erinevat sorti oad, kartul, shokolaad ja vanilje. Tapas Mereannid ­ mitmesugused kalad, molluskid, teod, vähid Tapas Vahemere köök Väga tervislik Road pakuvad esteetilist naudingut. Vahemere dieet - nisu, oliivid ja vein. Lisanduvad veel muud toiduained - riis, küüslauk, köögivili ja maitseroheline, juust ja jogurt, kala, liha, munad ja puuvili. Andaluusia köök Paljude erinevate köökide segu. Puu-ja köögiviljad.

Keeled → Hispaania keel
60 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Iiri kohv

Aja kuumakindlast klaasist kõrged kruusid keeva veega tuliseks. Pane igasse klaasi 0,5 tl suhkrut ja kalla kuum kohv peale, lahusta suhkur lusikaga. Lisa igasse klaasi 0,5 dl (3 sl) viskit ja tõsta kõige peale vahukoor. Omatehtud Irish Cream I 1 pudel (750 ml) Iiri viskit 250 g piimaokolaadi 1 purk suhkruga kondenspiima 1 purk suhkruta kondenspiima 5 dl vähemalt 45% rõõska koort 0,25 tl lahustuvat kohvi Sulata tükeldatud shokolaad keedunõus koos väikese koguse viskiga; kalla suurde vahustamisanumasse. Lisa pidevalt vispeldades mõlemad kondenspiimad, seejärel aga rõõsk koor ja viski ning lusikatäies kuumas vees lahustatud kohv. Villi jook pudelitesse ja hoia enne tarvitamist vähemalt kuu külmkapis. Loksuta enne serveerimist pudel põhjalikult läbi, serveeri nagu ülapool juhatatud. Omatehtud liköör Irish cream II 1 purk suhkruga kondenspiima 2,5 dl 35% rõõska koort 4 dl Iiri viskit (soovit. Bailey's) 3 muna

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tarbimine

EESTI MAAÜLIKOOL Majandus- ja sotsiaalinstituut TARBIMINE Referaat õppeaines "Ökoloogia ja kekskonnakaitse" Tartu 2010 Meie rühma ostunädal Selle töö käigus pidime jälgima nädala jooksul rühma liikmete toitumisharjumusi ja mida need sisaldavad. Tulemus oli üllatus. See mida tarbisime oli enamjaolt küll eestimaine, aga isegi Eestist pärit toiduained sisaldavad väga palju E aineid. Peale eestimaise kauba, oli sellel nädala meie laual veel Itaalia, Läti, Poola, Bulgaaria, Tsehhi, Saksamaa ja Jamaika päritolu toitu. Toode Päritolumaa Hind E-ained Suitsuvorst Eesti 18,90 E450,E451,E300,E621, E575,E120,E250 Õnne sepik Eesti ...

Ökoloogia → Ökoloogia ja keskkonnakaitse1
113 allalaadimist
thumbnail
5
docx

E-ainete analüüs

Mõru sokolaad piparmünditäidisega Weinrich peppermint · Emulgaator(E400 kuni E499)algiinhape Kasutusala: Majoneesid, salatikastmed, külmutatud kala, toorjuustud, magustoidud., jäätis, maiustused. Omadused: Paksendajad, stabilisaatorid, zheleerivad ained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nõgeslöövet. · Sojaletsiin Kasutusala: Lastetoidud, saiakesed, salatikastmed, majoneesid, margariin, jäätis, shokolaad ja maiustused. Omadused: Antioksüdant, emulgaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. · Vanilli lõhna ja maitseaine · Peh m endaja : invertaas · Soja Kauri kondiiter Kohupiima-Vaarikakook · Stabilisaatorid (E420ii ; E460i)sorbitool Kasutusala: Suhkruasendajad, dzhemmid, marmelaadid, saiaksesed, maiustused, jäätis. Omadused: Magusaine, niiskusesäilitaja, sekvestrant, emulgaator. Kõrvalmõjud:

Toit → Kokandus
29 allalaadimist
thumbnail
5
doc

ERNI d9 / 2011

ERNI d9 / 2011 Märka ja pane kirja, mida Johannes Barbarus oma ajastu kirjanduses ja kultuuris nägi. Probleemid ja millele tuleks rohkem tähelepanu pöörata. Johannes Barbarus Meie kirjandusloomingulik staatus quo Johannes Barbarus leiab, et kirjandust on ajalehtedes vähe kajastatud, selle asemel on seal rohkelt uudiskirjandust ja muud ,,rämpsu", mis muudab iga ajalehe sisutühjaks ja mõttetuks. Ka kirjanikke endid on vähe, kõikjal on tühjus. Inspireeritust pole, on vaid faktid ja klats. Johannes Barbaruse soovitus on pöörata tähelepanu kaasajale ja ümbritsevale. On tekkinud suurlinnad, bensiini kasutuselevõtt jms, mis just kui annaks uut mõtteainet loominguks. (Ta väitis, et paljud kirjanikud olid vahetamas oma kirjanduszanri, muutuste ja uuenduste märkamine aga tagaks nende säilimise. ) Kirjanike eesmärgiks on teenida palju raha, see pärsib aga kirjandust ja kultuuri. Veel leiab ta, et kirjanike missiooniks...

Kirjandus → Eesti kirjandus
7 allalaadimist
thumbnail
1
sxw

Mina ja rasvad

mõni protsent. Rasvarikkad toiduained on aga liha, või margariin , pähklid jms. Taimedes leidub rasva kõige enam seemnetes. Loomorganismis talletub rasv nahaaluses koes ning muudes organites. Toon mõned näited ,milline on rasva sisaldus ainetes 100 grammi kohta: Õli, kookosrasv, searasv -100 g Seapekk -89 g Või, majonees - 80 g Sarapuupähklid - 63 g Juust, kõrge rasvasusega; maapähkel - 47 g Pop corn - 43 g Shokolaad, suitsuvorst, kookospähkel, angerjas -35 g Sealiha, glasuurkohuke, kringel, segahakkliha, sardiin tomatis -15g Loomseid rasvu saadakse toorainest väljasulatamisel või kuumalt väljapressimisel. Taimerasvad eraldatakse kuumpressimisel või ekstraheerimisel. Rasvade põhiülesandeks on energia katmine ning säilitamine, nad on ka asendamatute polüküllastamata rasvhapete ja rasvlahustuvate vitamiinide allikas. Rasval on kaitseülesanne, eeskätt

Keemia → Keemia
61 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

KARTUL

pidupäeval 1.Eelroog: Rukki-kartulipõhjalkilupirukad: rukkijahu,kilufilee,keedukartulid,searasv,muna hapukoor. Tapas-stiilis kartulid tomatikastmes: kartul,tomatid,küüslauk,sibul,tshilli- ja paprikapulber. 2.pearoog *Liha või kala kõrvale lisandina ahju-või keedukartul, kartulipüree * KIHILINE KARTULIVORM PAPRIKA JA BAKLAŽAANIGA Kartul, baklazaan, tomat, pune, küüslauk 3.Magustoit • KARTULI-BROWNIE KREEKA PÄHKLITE JA JÕHVIKATEGA: Tume shokolaad, rukkijahu, keedukartul, jõhvikad, kreeka pähkel Kokkuvõte • Ajalugu ulatub 8000 aasta taha • Kartul on väga toitaineterikas sisaldades rohkesti vitamiine, mineraalained ja inimorganismile muidu vajalikke aineid • Kartulit liigitatakse neljaks tüübiks – salatikartul, keedukartul, jahune keedukartul ja pudrukartul • Kartuli hooaeg kestab suve algusest sügise keskpaigani, kilo hind keskmiselt 0,10-0,70€ • Kartul on suurepärane toiduaine, mis peaks leiduma igal

Toit → toiduainete sensoorse...
6 allalaadimist
thumbnail
4
odt

A-veregrupp

juust pähkel · Salvei · Münt · Piinia- · Sool · Paiseleht seemned · Suhkur · Petersell · Päevalille- · Shokolaad · Piparmünt seemned · Tartar · Pärnaõis · Sarapuu- · Till · Raudrohi pähkel · Salvei

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Õiglane kaubandus

Iga inimene puutub õiglase kaubandusega kokku iga päev. Pärast seda, kui olen saanud teadlikuks Fare Trade põhimõtetest, oskan sellele poes tähelepanu pöörata. Eelistan nüüdsest pigem märgistatud ning õiglase hinna eest müüdavaid kaupu. Eestis on viis poodi, kust saab osta õiglase kaubanduse märgi all müüdavaid tooteid ­ And (kaks kauplust), Ökosahver (kaks kauplust) ja Parim pood. Õiglase kaubanduse märki kannavad Eestis: kohv, tee, kakao, suhkur, shokolaad, seesami seemned, vanilje suhkur, müslibatoonid ja isegi mõned kosmeetikatooted. Süsteemi nõrkused: Esialgne kiire õiglase kaubanduse tootjate huvi oli FLO (Fair Trade Labelling Organisation) jaoks liiga suur. Puudusid kohalikud inspektorid, kes kontrollivad süsteemi adekvaatset toimimist. Samuti ei rääkinud inspektorid kohalikku keelt, mistõttu tootjad kahtlesid õiglase hinnangu õigsuses. Mõnede tootjate jaoks oli raske täita õiglase kaubanduse süsteemi

Loodus → Kaunbadus
16 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Praktikum 3

11. Leidke eestikeelseid artikleid kaubanduslogistikast. Mitu tulemust leiate? Kuidas otsingu läbi viite? Valisin majandus, poliitika, õigus ning sisestasin märksõnaotsingusse logistika. Sain ühe vaste, milles omakorda on 1118 kirjet. 12. Leidke ajakirjas Toiduäri ilmunud artiklid sokolaadist. Mitu artiklit leiate? Esitage artiklite kirjed. Kuidas otsingu läbi viite? Valin Varia ning kirjutan väljaandeks Toiduäri ning märksõnaks shokolaad. Sõnaga sokolaad vasteid ei tule. Saan 2 vastet. Soans, K. (2003). Peeter Reier harib shokolaadipõldu. Toiduäri, nr. 2, lk 4850. Miks shokolaadidel on vahed vahel.... (2003). Toiduäri, nr. 6, lk 1617. 13. Leidke venekeelseid artikleid, mis on ilmunud aastatel 19992007, keelemängude kohta. Esitage kirjed. Kuidas otsingu läbi viite? Teras Georg. 2003. Stan zlatoustom. Vesti. 15. Siig Ilona.1999. Igrasorevnovanije kak sposob obogashtshenija slovarja mladshihh shkolnikov.

Informaatika → Infootsing: allikad ja...
84 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Otsing andmebaasides

Praktiline töö nr 3 Otsing andmebaasides Leidke vastused järgmistele küsimustele. Hinnake leitud dokumente ning esitage sisuliselt vastav tulemus. Kirjutage vastused töölehele. Kirjeldage otsingu läbiviimise käiku (otsingukategooriad, otsisõnad, piirangud). 1.3. küsimusele leidke vastus Open Access andmebaasist (http://www.doaj.org/) 1. Leidke artikleid infokirjaoskuse kohta kõrgkoolis. Esitage ühe artikli kirje. Kuidas otsingu läbi viite? Paremalt tulbast valin otsingukategooria find articles. Otsisõnadeks Information literacy AND university. Mõlema puhul ''all fields''. Sain 68 vastet. Wakimoto, Diana K. (2010) Information Literacy Instruction Assessment and Improvement through Evidence Based Practice: A Mixed Method Study. Based Library and Information Practi...

Informaatika → Infootsing: allikad ja...
74 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Chowchow

Aedvilju võib toidule lisada hautatuna ja püreestatuna. Sobivad on porgandid, kõrvits, kabatshokk. Valmistoitudest sobivad tihtipeale need toidud, mis sisaldavad riisi, näiteks riisi ja lambaga. Kalkuniliha peetakse chowle väga sobivaks, kuna see on kõige rasvavaesem. Chow chowdele ei sobi rasvarikkad toidud, sest chow chow ei liigu nii palju, et kõike seda rasva ära kasutada. Ka liigne valgusisaldus toidus pole chow´le sobiv. Kindlasti ei sobi koera menüüsse shokolaad, küpsised ja muu selline inimestele mõeldud maius. Kui tahate oma koera premeerida, andke parem talle tükike juustu või killuke leiba. Hooldamine Kammimine Väikest chow chow kutsikat võiks kammida kas iga päev või siis ülepäeviti, et ta harjuks kammimise ja karvahooldusega. Väikese kutsika karv on kohev ja muutub kergesti sasiseks ja haagib enda külge oksakesi, prügi ja lehti. Täiskasvanud chow chow karv on karmim ja ei vaja nii tihedat kammimist.

Loodus → Loodus
2 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

TooteKontseptsiooni presentatsioon ja toote elutsükkel

hea valgustusega meigipeeglid, suured kapid, pehmed vaibad, vann, suured peeglid, pehmed naiste hommikumantlid ja toasussid, joogamatid, värsked lilled, lõhnaküünlad) - Naiste vajadustest inspireeritud teenused (naiste maitsele vastavad telekanalid, muusikavalik, naisteajakirjad, tootenäidised, spetsiaalne hotellikosmeetika ja –tarbed (hügieenisidemed, küüneviil, meigieemaldi, smuutid ja shampus minibaaris, müslibatoonid ja shokolaad jms) - Tugevdatud turvakontroll Ladies hotel – Naiste hotell tootearendusfaas  Naiselik interjöör ka ülejäänud hotellis  Restoran pakub tervislikke ja eridieetidega sobivaid toite  Hotelli oma taksoteenus  Naistele suunatud teenused spas- ja tervisekeskuses (massaazid, iluhooldused, juuksur-maniküür-pediküür, õhtune ja hommikune aeroobika, jooga, fitnesstreener)  Töötada välja paketid üksireisivatele ärinaistele (nt

Kosmeetika → Iluteenindus
7 allalaadimist
thumbnail
41
ppt

Erinevad süsivesikud

Koostasid: Elina Rätsep, Timur Karimov, Anu-Reet Samulin Juhendaja: Ave Säks · Ained, mis koosnevad ainult süsinikust ja vesinikust · Süsinik on kõigis orgaanilistes ühendites 4-valemina. H HH HHH H-C-H H-C-C-H H-C-C-C-H H HH HHH · Süsivesinikke, mis sisaldavad ainult C- C- ja C-H-üksiksidemeid, nimetatakse alkaanideks. · Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid · hästi kättesaadavad · taimedes leidub neid 75-90% · loomades kuni 2% · seentes 1-3% · kuuluvad rakkude ja kudede koostisesse · määravad veregrupi · kõrge energeetilise väärtusega · neid on kerge säilitada SÜSIVESIKUD JAGUNEVAD KOLME PÕHI RÜHMA: · Monosahhariidid ehk monoosid · Oligosahhariidid · Polüsahhariidid ehk polüoosid · Aju energeetilised vajadused täidab enamuses glükoos · Ligikaudu 30% glükoosist muudetakse neutraalrasvaks ja rasvhapeteks · ...

Keemia → rekursiooni- ja...
158 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Tuhkur

Kes on kodutuhkur ehk frett Tuhkur on väga mänguhimuline väike loomake, kes on loomult kiskja ehk loomtoiduline. Tuhkru keskmine eluiga on 7-10 aastat. Kehakaal on emastel ja isastel natuke erinev, kuid keskmiselt 1-2 kg. Suguküpsus saabub kuskil kuuekuu vanuselt ja innaaeg on emastel 1x aastas kevadel, aprillist kuni maini (oleneb isendist, mõnel ka varem-hiljem), pesakonnas on kuni 9 kutsikat, kes sünnivad esialgu väga pisikestena. Tuhkrul on üle keha näärmed, mis eritavad talle iseloomulikku lõhna/haisu. Samuti on tal saba all olemas näärmepaunad (haisukotid), kust ta ohu korral väga ebameeldivat ja teravahaisulist nääret välja paiskab. Isastel loomadel on hais vängem kui emastel. Tuhkrut vaktsineeritakse nagu koera ja kassi kolme kuu vanuselt marutaudi vastu ning talle väljastatakse Euroopa Liidus kehtiv tervisepass. Lisaks marutaudile tuleb vaktsineerida ka koertekatku vastu esimest korda kahekuuselt, teist korda kolmekuuselt nin...

Loodus → Loodus õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Jood (I)

Joodi sisaldus 100 grammis toiduaines: (Toiduaine - Jood, µg) · Sool - 2200 · Kanamuna - 190 · Kama, rääbisemari, soolalõhe - 140 · Puuviljasalat, piimapulber - 130 · Makaronid, krevetikonserv - 90 · Juust - 80 · Lõhe, meriforell - 65 · Angerjas - 60 · Sardiinid õlis - 50 · Ketsup, sinihallitusjuust, vürtsikilu, pelmeenid - 45 · Küpsis, kringel, värske & suitsutatud kala - 40 · Shokolaad, majonees, sulatatud juust - 35 · Sepik, sai, nisuhelbed, tärklis, keed.makaronid - 30 · Leib, kohupiim, soolaforell, tuunikalakonserv - 25 2 Üldiseloomustus Jood paikneb perioodilisustabelis VII-A rühmas 5. perioodis. Kuna jood on mittemetall, siis tema metallilisi omadusi perioodilisustabelis paiknemise järgi analüüsida ei saa. I -mittemetall Aatomnumber: 53

Keemia → Keemia
65 allalaadimist
thumbnail
13
doc

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL

E500 ­ Naatriumkarbonaadid Kasutusala: Või, margariin, küpsetuspulber, kakaojahu, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Happesuse regulaatorid, kergitusained, paakumisvastased ained. Kõrvalmõjud: Pole teada. E503 ­ Ammooniumkarbonaadid Kasutusala: Toidusool, karastusjoogid Omadused: Happesuse regulatorid, kergitusained. Kõrvalmõjud: Pole teada. E472e - Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid mono- ja diatsetüülviinhappega Kasutusala: Koorepulber, magustoidud, shokolaad, saiakesed. Omadused: Emulgaatorid, stabilisaatorid, sekvestrandid. Kõrvalmõjud: Pole teada. Kokkuvõte: Ei ole kõige hullem. Ise võibolla isegi sööks aga lapsele samuti eriti ei tihkaks anda. Sest siin ju ikkagi päris palju keemiat ja parem annaks ühe õuna selle asemel. 3. Maggi puljongikuubikud kostilja UAB Nestle Baltics Koostis: jodeeritud sool (53,6 %), lõhna- ja maitsetugevdajad (E621, E627, E631),

Bioloogia → Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Omadused: Säilitusained. Looduses esinev aine, kuid ka poolsünteetiline aine. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet põdevate laste seisukorda. Tootes sisalduvad e-ained E322 - Letsitiin Kasutusala: Lastetoidud, saiakesed, salatikastmed, majoneesid, margariin, jäätis, shokolaad ja maiustused. Omadused: Antioksüdant, emulgaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. TOIDUÕLI: Risso rapsiõli Koostis: 100ml toitumisalane teave: Küllastunud rasvhapped 7g 3404kJ/828kcal Monoküllastumata Valgud 0g rasvhapped 57g Süsivesikud 0g Polüküllastumata Rasvad 92g rasvhapped 28g Alfa-linoleenhape (oomega-3) 9g E-vitamiin 35mg SINEP: Felix Põltsamaa sinep

Bioloogia → Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat - Andrus Kivirähk

Sisukord 1. Andrus Kivirähk Andrus Kivirähk on sündinud Tallinnas 17. augustil 1970. Ta on eesti kirjanik- näitekirjanik, följetonist, prosaist ja lastekirjanik. Kivirähk on lõpetanud Tallinna 32. Keskkooli 1988ndal aastal ja Tartu Ülikooli ajakirjanduse eriala 1993ndal aastal. Ta töötab Eesti Päevalehe arvamuslehekülje toimetajana ning on Kirjanike Liidu toimetaja aastast 1996. Kirjanik on abielus ja kolme lapse isa. [1] Pilt 1 2. Looming Andrus Kivirähk alustas oma loomingut 15-aastaselt. Kirjanik alustas oma loomingut humoreskide ehk naljajuttude kirjutamisega. Kuulsaks sai 1990ndal aastal Ivan Orava lugudega Pühapäevalehes. Avaldanud on ta lühiproosat, humoreske, följetone ja paroodiaid ajakirjanduses ning kogumikena, kirjutanud romaane, näidendeid, lasteraamatuid, filmi ­ja teletsenaariume, tegutsenud publitsisti ja arvustajana. Kaastsenarist on ta joonisfilmides ,,Tom ja Fluffi", ,,Lotte reis lõunamaale", ,,Lepatriinude...

Kirjandus → Kirjandus
239 allalaadimist
thumbnail
6
docx

MIS ON TERVISLIK TOITUMINE

KOOL NIMI MIS ON TERVISLIK TOITUMINE Referaat Juhendaja: NIMI Rakvere (2013) SISUKORD Sissejuhatus...............................................................................1 1. Toidupüramiidi põhimõtted..................................................1-3 2. Taldrikureegel.........................................................................3 3. Viis tervisliku toitumise soovitust............................................4 4. Kuidas toituda tervislikult?......................................................4 4.1. Mitmekülgne toitumine.................................................5 4.2. Tasakaalustatud toitumine...........................................5 ...

Toit → Toitlustus
26 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Andrus Kivirähk

OLUSTVERE TEENINDUS-JA MAAMAJANDUS KOOL Põllumajandus Rivo Peegel ANDRUS KIVIRÄHK referaat Olustvere 2013 Sisukord 1.Andrus Kivirähk.......................................................................................................................4 2.Looming...................................................................................................................................5 2.1.Proosateosed......................................................................................................................5 3.Raamatu ,,Rehepapp" analüüs..................................................................................................7 4.Kasutatud kirjandus..................................................................................................................8 5.Kasutatud pildid..................................................................................

Eesti keel → Eesti keel
20 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Söömise keemia

SISUKORD 1. Sissejuhatus 2. Ainevahetusest ehk metabolismist 2.1 Ainevahetuse tüübid 3. Orgamismide energiaallikad 4. Ainevahetuse protsessid 5. Süsivesikud 6. Kiudained 7. Aminohapetest 8. Valkude tarbimine 9. Lipiididest 10. Vitamiinide tähtsusest toidus 11. Kasutatud kirjandus 1 .SISSEJUHATUS Söömine on inimesele tavaliselt peamine energiaallikas. Ei saa seega öelda, et ta väga tähtis ei ole, kuigi mitte nii tähtis, et kulutada sellele suur osa oma ajast. Samas oled see, mida sööd. Et kvaliteetse energiaga ennast laadida ja säilitada hea enesetunne, peab toidus valikuid tegema. Igas asjas on alati äärmusi ja need on head selleks, et näha, kuhu pole vaja jõuda. Kui korra endale peamised toitumise põhitõed selgeks teha, ei pea toitumisele mõtlemiseks kulutama päeva jooksul kuigi palju aega! 2 2. AINEVAHETUSEST e. METAB...

Keemia → Keemia
20 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Rasedusaegne rauaaneemia- toidusoovitused, isud, vitamiinid, mineraalid, rauarikas menüü

Shokolaadi söömine võib vabastada „heaoluhormooniks“ kutsutavaid kemikaale ajus (neurotransmitterid), selle kombinatsioon kohese energiasüstiga võib aidata väsinud ja depressioonis naisel ennast paremini tunda, kuigi vaid lühikeseks ajaks. Selleks eelistada tumedat shokolaadi (vähemalt 70% kakaod), mitte suurtes kogustes, kindlasti lugeda etiketti, et seal ei oleks muid lisaaineid (maitse tugevdajaid), shokolaad sisaldab ka rauda ja magneesiumi. Tuleb hoolitseda selle eest, et neid aineid saaks piisavalt toiduga. Suurenenud magusavajaduse põhjuseks võib ka olla liiga pikad söögikordade vahed kui ka liiga madal või liiga kõrge süsivesikutesisaldusega toit. Kui menüü koosneb mitmekülgsest toiduvalikust, siis on väga väike võimalus, et see põhjustab toitainete puudust. Kui ühe toitaine vastu tekib vastumeelsus, siis tuleb vaadata, et teisi toitaineid süües saaks puudujääk korvatud

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
11
odt

Joodi referaat

4. Joodi sisaldus 100 grammis toiduaines (Toiduaine - Jood, µg) · Sool - 2200 · Kanamuna - 190 · Kama, rääbisemari, soolalõhe - 140 · Puuviljasalat, piimapulber - 130 · Makaronid, krevetikonserv - 90 · Juust - 80 · Lõhe, meriforell - 65 · Angerjas - 60 · Sardiinid õlis - 50 · Ketsup, sinihallitusjuust, vürtsikilu, pelmeenid - 45 · Küpsis, kringel, värske & suitsutatud kala - 40 · Shokolaad, majonees, sulatatud juust - 35 · Sepik, sai, nisuhelbed, tärklis, keed.makaronid - 30 · Leib, kohupiim, soolaforell, tuunikalakonserv - 25 9 Kokkuvõte Referaati kirjutades leidsin põhilise materjali internetiallikatest. Kirjutamisel kasutasin ka ENE ja ,,Üldise keemia" lehekülgi. Uurides erinevaid allikaid, sain teada järgmist: · Jood on bakterivastase toimega.

Keemia → Keemia
25 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Loeng IV

lõhe 5,6mg kana rinnalihas 3,9mg juust (USA ) 3,7mg jäätis 3,7mg piim 3,3mg kohupiim 1,1mg täistera nisuleib 0,36mg Kas rasva peaks vältima? Lipiidid annavad toidule maitse, aroomi ja pehmuse. Miks? Puhtad triglütseriidid ise on maitsetud, maitse annavad rasvas lahustunud ühendid. Öeldakse: see lausa sulab suus ­ nii ongi, st.o kehatemperatuuri lähedal, shokolaad (kakaorasv). Lipiidid on vahustatud toodetes mahu hoidjad, õhumullikeste stabilisaatorid (majonees, vahukoor, biskviidid) . Letsitiin. Ööpäevane vajadus normaalselt ~1 g /kg (0,9-1,3 g/kg) Rasvaasendajad · Emulgaatorite kasutamine: letsitiin, monoglütseriidid jt. pindaktiivsed ained. · Paksendajad: valgulised või oligosahhariidsed geelimoodustajad ­ ei seo aroomiaineid, ei talu kuumutamist, küpsetamist. · Kunstlikud rasvaasendajad:

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Toiduallergia

''KOGU TÕDE TOIDUALLERGIAST'' lapsevanematele Tallinn 2012 Kuidas ma tean, et just minu lapsel on toiduallergia? Toiduallergiat esineb kõige sagedamini alla kolmeaastastel lastel. Toiduallergia avaldusteks võivad olla: kõhuvalu, iiveldus, oksendamine ja/või kõhulahtisus huulte, keele ja suu limaskesta sügelus, kipitus ja turse nõgesetõbi ja/või näoturse atoopilise nahapõletiku ägenemine allergiline nohu ja/või silmapõletik kõrvapõletik kõriturse astma (hingamisraskus) anafülaktiline shokk Mis võiks olla põhjus? Iga toiduaine võib põhjustada allergiat. Kõige sagedasemad toiduallergeenid imikutel ja väikelastel on: lehmapiim muna kala nisu soja Mis on toiduallergeenid? Toiduained võivad põhjustada allergiat rinnapiimatoidul oleval lapsel emapiima kaudu. Üldtuntud toiduallergee...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Mait Malmsteni elulugu

LK2 2009 Luule lugeja ­ koost. Priit Pedajas A R B U J A D 2010 Jermolai Aleksejevits Lopahhin ­ Anton Tsehhov K I R S I A E D 2010 Wilhelm Müller ­ Andrus Kivirähk V A S S I L J E V J A B U B Õ R TA TEGID SII A... 2010 Panso ­ Paavo Piik P A N S O Lavastused Rollid mujal 1992 Unimüts ­ Lumivalgeke ja 7 pöialpoissi (EMA Kõrgema Lavakunstikooli diplomilavastus) 1992 Tulnukas ­ Andrus Kivirähk Sibulad ja shokolaad (EMA Kõrgema Lavakunstikooli diplomilavastus) 2001 Javert ­ Alain Boublil, Claude-Michel Schönberg Hüljatud Vanalinnastuudio 2001 Katku Villu ­ Tammsaare Kõrboja peremees Rakvere Teater 2003 konferansjee ­ Joseph Kander, Fred Ebb Cabaret Vanalinnastuudio 2003 Max ­ Martin Sherman Bent Vanalinnastuudio 2004 Ernie Cusak ­ Neil Simon Klatsh Comedy Productions 2005 Anton Starkopf, kapten Maaroos ­ Mart Kivastik Põrgu wärk MTÜ Ühendus R.A.A.A.M. Muu

Kirjandus → Kirjandus
22 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Toidu- ja toitained

o Kaltsium Üleminekuaastatel vajab keha piisavas koguses kaltsiumi. Kaltsium aitab ennetada luude hõrenemist. Kaltsiumi leidub piimas, juustus, jogurtis ja lehtköögiviljades. Kui vähegi võimalik, kasutage madala rasvasisaldusega piimatooteid, et mitte asjatult suurendada toidu rasvasisaldust. "Kaltsiumivarastena" toimivad meie kehas alkohol, coca-cola, kohv ja sigaretid. Samuti rabarber, spinat, kakao ja shokolaad, mida tuleb tarbida mõõdukalt. Kui sööte tervislikult ja tasakaalustatult ning järgite meie nõuandeid, siis saate toiduga piisavalt vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid, teie tervis püsib hea ja te tunnete ennast hästi! o Magneesiumi näol on tegemist mineraaliga, mida saab nii toidust kui ka apteekidest ja toidupoodidest toidulisandina. Magneesiumi vajab inimene tervise säilitamiseks rohkelt,

Toit → Kodundus
16 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Veinide referaat

Veiniklaase on soovitav hoida ainult jalast. · Veini aroomi paremaks tundmiseks tuleks seda klaasis õrnalt päripäeva keerutada ja seejärel enne maitsmist nuusutada. Veini hoidmist suus joomise ajal, nagu seda teevad veinispetsialistid, ei peeta sobivaks. 10.Vein toidu saatjana Võtmesõnaks on siin tasakaal: toit ja vein peavad teineteist täiendama, mitte üle trumpama. Neutraalne toit sobib hõrgu veini saatjaks, selliste raskesti veiniga sobivate toiduainetega nagu shokolaad, tugevamaitselised juustud, greip, spargel ning marineeritud toidud. Kui võimalik, valige rahvuslike toitude juurde vastava maa vein. Laske siiski end juhtida eelkõige oma maitsest. Kastmega salatid ­ kui salatikastmes on äädikat või sidrunit, peab veingi olema happerohke, et nein tasakaalustada. Kerged kuivad valged veinid on happerikkamad kui punased ja sobivad salati juurde: Sauvignon on õige valik.

Toit → Joogiõpetus
19 allalaadimist
thumbnail
8
doc

KÕIK SÕNNIDEST

Louis) Parim päev Sõnn ­ Reede Sõnn ja toiduained Kuid mis toiduained teevad siis inimesi tervemaks, energilisemaks ning ilusamaks? Astroloogid on välja selgitanud mõned toiduainete grupid, mis konkreetsetele sodiaagimärgile peaksid sobima. Sõnn: Õunad, spinat, punapeet, nisu ja teised tangained, viinamarjad, pirnid, spargel, artisokk, jahubanaanid. Mida kinkida sõnnidele? Lemmikkingitused meessoost Sõnnile: habemeajamisvahendid, odekolonn, shokolaad, massaazh, aktsiad, rahakott, vahuvein, taimed, piletid teatrisse, kunstiteos, kaelakett, stereosüsteem, nahkjope, hea veinipudel, aiandusvahendid Lemmikkingitused naissoost Sõnnile: seebid ja kehaõlid, shokolaad, massaazh, siidisall, kaelakee, nahast rahakott, vahuvein, roosid või teised lilled, küünlad, aiandusvahendid, piletid teatrisse, skulptuur või mingi muu kunstiteos, hea veinipudel, orhidee Sõnn ja Tervis

Astronoomia → Astronoomia
86 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tööriiete hooldus

protsentides. Pesuaine koostis 1. Aktiivsed pesuained ehk tensiidid · Lisavad veele imendumisvõimet · Eemaldavad mustuse sügavalt kiudude seest · Kannavad mustuse kiiresti pesuvette 2. Veepehmendajad ehk zeoliit koos polükarboksülaadiga ja fosfaat · Pehmendavad vett · Võimendavad tensiitide toimet 3. Mustuse eemaldajad ehk entsüümid · Proteaas ­ eemaldab valgulist mustust nagu veri, shokolaad, higi · Lipaas ­ eemaldab rasvaplekke · Amylaas ­ eemaldab tärklisesisaldusega mustust 4. Valgendavad ained ehk perboraadid · Eemaldavad üle 60 C vees valgendamist vajava mustuse 5. Valgendav aine ehk TAED (Tetra ­ asetyyl ­ etyleen ­ diamiin) · Alustavad valgendamist jub 40 C vees, kusjuures valgendavad aine hajuvad looduslikult 6. Color ained ehk PVP ­ Polyvinylpyr ­ rolidon · Toimivad kõikidel veetemperatuuridel

Turism → Puhastusteenindus
58 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Tervislik toitumine

Makrobiootilise dieedi loojad usuvad, et süües seda toitu, mis just sel aastaajal kasvab, säilitatakse elus tasakaal. Toiduainetel on kindel enrgia, mis mõjutab inimese vaimset, füüsilist ja emotsionaalset seisundit. Suvel tuleks toitu küpsetada lühemat aega, talvel kauem. 15 Tähtsal kohal on täisteratooted ja kohalikud köögiviljad.Vältida tuleks: liha, shokolaad, loomne rasv, mesi, suhkur, troopilised puuviljad, kohv, tee, kartulid, tomat, avokaado, spinat, toiduvärve ja säilitusaineid. Itaalia ehk Vahemere dieet- Värsked puu- ja köögiviljad on Vahemere ääres au sees. Pingevaba söögiaeg, piisavalt päikesepaistet ja kehaline aktiivsus annavad hea elulaadi, mida traditsiooniliselt ja lihtsustatult kutsutakse Vahemeremaade dieediks. Tegemist pole siiski mingi kindla toitumisrezhiimiga, vaid eluviisiga, mis pikendab eluiga

Sport → Kehaline kasvatus
319 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun