Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"seljanka" - 62 õppematerjali

seljanka - on kogu maailmas hästi tuntud supp Vene rahvusköögist- seljanka põhi koosneb: mugulsibul (tükeldatud viiludeks), konserveeritud või hapukurgid (tükeldatud viiludeks), tomatipasta või –püree, klassikalised vürtsid ja ürdid, kapparid ja oliivid.
seljanka

Kasutaja: seljanka

Faile: 0
thumbnail
7
odt

Rahvuslikud supid

Haapsalu Kutsehariduskeskus Rahvuslikud supid Koostaja: Juhendaja: Uuemõisa 2008 Hapukapsasupp ubadega (Eesti) Valmistusained 2,5 l Vett 500g Hapukapsast 100 g Põldube 500 g Sealiha 1 Sibul Soola valmistusviis Pese kuivatatud oad ja leota külmas vees 7-9 tundi, seejärel pane koos leotusveega keema. Lisa puhastatud liha ja lase keema. Korja ära vaht. Lisa hapukapsad, hakitud sibul ja sool. Keeda nõrgal tulel. Supiliha juurde serveeri porgandi-toorsalat. Kört (Eesti) Valmistusained 2,5 l Piima 100 g Odrajahu 1 spl Võid Soola (suhkurt) valmistusviis Keevasse piima vala sõelutud odrajahu peene joana, sega. Maitsesta või ja soola või suhkruga. Serveeri õhtu-ja hommikusöögiks. Seljanka(Venemaa) Valmistusained 2 tk Suuremat sibulat 2 sl Õli 200 g Looma-või sealiha 150 g Suitsuvorst 100 g Kanaliha 1 l Vesi 2 tk Lihapuljongikuubik 1 purk Purustatud to...

Kokandus
54 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kama

1920.-30. aastateks kujunes välja nii-öelda eesti köögi teine kihistus. Sellest ajast on tuntud näiteks sellised Eestis hästi kodunenud ja omased toidud nagu kartulisalat, marineeritud kõrvits ja hapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder, kapsarullid, kissell, mannavaht, plaadikoogid jms. Pärast Teist maailmasõda said Eesti toitumistavad ulatuslikke mõjutusi ida poolt; sööklatesse ja restoranidesse jõudsid bors, seljanka , rassolnik, hartsoo, pelmeenid jms. Tunda andis samas toiduainete ja eriti maitseainete piiratud valik. 1980.-90. aastatest on traditsiooniline eesti köök tähtsust kaotamas. Siiski eelistatakse paljudes peredes eriti pühade ja pidude ajal veel traditsioonilisi toite. http://et.wikipedia.org/wiki/Eesti_k%C3%B6%C3%B6k Kama pole ainult suvesöök Kama sööjal peab olema kannatust ­ hea kama tahab kümmekond minutit seista....

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Vene rahvusköök

Vene köögi iseloomustus........................................................................................3 2. Menüü põhjendus..................................................................................................5 3. Retseptid................................................................................................................6 3.1 Eelroog.................................................................................................................6 3.2 Põhiroog...............................................................................................................8 3.3 Järelroog.............................................................................................................10 4. Tööplaan...

Kokandus
120 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tervislik toitumine

b Tervislikus toidus peab olema: · Süsivesikud peavad andma 55-65 % vajalikust energiast. Leiduvad teraviljatoodetes, kartulis, köögiviljas, puuviljas. · Rasvad peavad andma alla 30 %vajalikust energiast. · Valkude osakaal peab olema 10-15 %.Taimsed valgud leiduvad teraviljas, kartulis, kaunviljades. Loomsed valgud leiduvad piimas, lihas, kalas, munades. · Vähem rasvast liha ja rohkem kartulit ja leiba. · Vähemkasulikud toiduained. 1. Suhkrud--sokolaad, marmelaad, tort, sokolaadikompvekid jne. 2. Jahutooted--valge sai, saiakesed, koogid, keeks. 3. Rasvad--pannkoogid, vorst, rasvane sink, munakollane. 4. Alkohol. · Süsivesikud Minimaalne päevane süsivesikute vajadus on 100 grammi 1 gramm süsivesikuid annab 4 kalorit energiat. Toidu süsivesikud moodustavad polüsahhariid...

Terviseõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Eesti rahvustoidud

1920.­30. aastateks kujunes välja nii-öelda eesti köögi teine kihistus. Sellest ajast on tuntud näiteks sellised Eestis hästi kodunenud ja omased toidud nagu kartulisalat, marineeritud kõrvits ja hapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder, kapsarullid, kissell, mannavaht, plaadikoogid jms. Pärast Teist maailmasõda said Eesti toitumistavad ulatuslikke mõjutusi ida poolt; sööklatesse ja restoranidesse jõudsid bors, seljanka , rassolnik, hartsoo, pelmeenid jms. Tunda andis samas toiduainete ja eriti maitseainete piiratud valik. 1980.­90. aastatest on traditsiooniline eesti köök tähtsust kaotamas. Siiski eelistatakse paljudes peredes eriti pühade ja pidude ajal veel traditsioonilisi toite. Eesti rahvustoidud : 1 ). Mulgipuder on Lõuna-Eestist pärit eesti rahvustoit, mis on oma nime saanud mulkide järgi. Enne nõukogude kolhoosisööklate aega mereäärsetes Eesti piirkondades mulgiputru ei tuntud....

Kokandus
113 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Menüü

Värske köögiviljasalat lutserni idude ja 40. pestokastmega SUPID Krevetipüreesupp 55. Seljanka 55. Kanaravioolisupp 50. 2 PEAROAD Gratineeritud lõhefilee serveeritud koos 175.- peekonikartuli galetti röstitud spargli porgandi-rannakarbiliharaguu ilmestatud koorese tilli-tsitrusekastmega...

Kokandus
92 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Andrus Kivirähk

augustil 1970) on eesti kirjanik.Andrus Kivirähk õppis Tartu Ülikoolis ajakirjandust. Ta töötab Eesti Päevalehes, kus suur osa tema tekste on esmaavaldatud.Tema raamatut "Rehepapp" on 2004. aastaks müüdud 25 000 eksemplari, mis teeb ta 2000. aastate menukaimaks eesti kirjanikuks.Andrus Kivirähk Kirjanike Liidu liige. Andrus Kivirähk on sotsioloog Juhan Kivirähki vend.Ta on abielus ajakirjanik Ilona Martsoniga. Neil on tütred Kaarin, Liisa ja Teele. Ta on lavastanud näidendeid ja olnud stsenarist ("Lepatriinude jõulud"). On saanud palju kultuuripreemiaid (Lutsu huumoripreemia, parima lastekirjaniku preemia) Looming: Alustas humoreskidega 15 aastaselt. Kuulsaks sai 1990 aastate alguses Ivan Orava lugudega Pühapäevalehes. Ta on toonud eesti kirjandusse täiesti uue huumori. Vana huumor oli sotsiaalne, uus on absurdne. Naerab eestlaste rahvustunnete ja kõ...

Kirjandus
137 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toidukontsentraadid

ETTEVAATUST - SOOLANE ! · Pakisupid: o püreesupid, sisaldavad aedvilja, pastat, liha, kala, kana, keeta kuni 15 min. o nn. kruusisupid, keev vesi peale kallata, valmivad 3 minutiga · Purgisupid klaaspurkides: guljass, bors, frikadelli-, rassolnik, seljanka , lõhe-, ... 2. Vormiroogade kontsentraadid: o Pajaroad: india, mehhiko, havai, itaalia, napoli, tex-mex - lisada lihakonservi o Pastaroad: Spagetid juustukastmega, koorekastmega, tomati-juustukastmega, paki sisule lisada kuum vesi, lasta mõni minut kaane all haududa (Knorr) o Tortelliinid: lihaga, juustuga, vajavad veidi keetmist o Kiirkeedunuudlid : veiseliha-, sealiha-, kana-, seene-, aedvilja-; tomati-peekoni-,...

Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kulinaaria ajalugu 19 sajandi lõpul ja 20.sajandi algul

· Sajandi algul hakati Euroopas kasvatama sojauba. · 20. saj. hakkas tee levima laiemalt, kuid see ei muutunud siiski igal pool populaarseks · Hakati rajama restorane. Tallinna restoranid raskustes (1926-1933) Tallinna restoranide õitseaeg (1934-1940) · Pärast Teist maailmasõda (1939-1945) said Eesti toitumistavad ulatuslikke mõjutusi ida poolt; sööklatesse ja restoranidesse jõudsid bors, seljanka , rassolnik, hartsoo, pelmeenid jms. Tunda andis samas toiduainete ja eriti maitseainete piiratud valik. · Välja antud raamatud Eestis(20.saj): Jaan Koor. Magusad söögid. 1903 Jaan Koor. Koka-raamat. 1331 söögi-valmistamise õpetusega. 1908 Väikene Keedukool. 1911 Emma Leesment-Mälberg. Perenaiste käsiraamat. 1929 Marta Põld-Riives. Taimetoidud. 3. tr. 1930 Adeline Tannbaum. Keedu- ja majapidamisjuht "Moodne perenaine". 1937 Alfred Lepp...

Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Vürtsid ja ürdid

Paljud vürtsid annavad grill-lihale lisaks heale maitsele ka ilusa värvi ja apetiitse välimuse. Nii ürtide kui vürtside kasutamine vähendab soola kasutamise vajadust. Cayenne pipar: Ei ole tegelikult pipar vaid paprika liik. Eriti palju kasutatakse Idamaises, Aafrika ja Mehhiko köögis. Cayenne pipart kasutataksegi tihti erinevate grillimaitseainete ja -kastmete koostises kuna see annab lihale hea maitse ja ilusa värvuse. Eriti hästi sobib sea- ja linnulihaga ning kala ja mereandidega. Cayenne on terav vürts, seepärast piisab selle tarvitamisel suhteliselt väikesest kogusest. Kui selle maitsega liialdada, siis ei pääse toidu oma maitse või teised maitsevürtsid esile. Kui kasutad Cayenne pipart kastmetes või isetehtud marinaadides, siis lase need peale maitsestamist mõni minut seista ja all...

Kokandus
60 allalaadimist
thumbnail
3
odt

5 päeva menüü (bistroo/söökla)

5 päeva menüü Esmaspäev : Eelroog : Lõhe kuumal taldrikul 150g 30 portsjonit Seene püreesupp 150g 30 portsjonit Supp : Seljanka 300g 60 portsjonit Pearoog : Kanakoivad sulatatud juustu , seente , ahjukartuli ja porgandisalatiga 100/70/60/50 150 portsjonit Tatravorm hakkliha ja peediga 100 g 45 portsjonit Magustoit : Mannavaht 100 g 40 portsjonit Apelsinivahvlid moosiga ( 2 tk portsjonis) 50 g / 30 g 40 portsjonit Teisipäev : Eelroog : Kartuli salat 150 g 50 portsjonit Lillkapsa ­ juustu püreesupp 150 g 70 portsjonit Supp : Hernesupp 300 g 55 portsjonit Pearoog : Pasta Bolognese 250 g 80 portsjonit Räimekotletid kodujuustukastmega , ahjukartuliga ja peedisalatiga 300 g 60 portsjonit Magustoit : Rukki ­ pohlavaht 50 g 30 portsjonit Puuviljakompott 100 g 40 portsjonit Kolmapäev :...

Toitlustus
64 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Hinnapakkumine

Kohvipaus 26.02.10 kl. 11.00 80 kr/ in 1200 kr Hind kokku: 7050 kr Kohvipaus: Kohv, tee, kannuvesi jääga, võileib singi-juustuga, minikoogivalik, puuviljasuupisted. Õhtusöök: Kreeka salat, küpsetatud seafilee küüslaugukartuli, köögiviljawoki ja piprakastmega, sokolaadi panna cotta konjakis marineeritud kirssidega Lõunasöök: Caesari sala vürtsika kanafileega, seljanka , toorjuustukook maasikakastmega. Hind kokku: 27 300 kr Loodame, et meie poolne hinnapakkumine sobib Teile. Ootame vastust 16.veebruariks 2010. Tervitades Nelly Kukk Müügijuht Grand Hotell Viljandi...

Majutus
130 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Eesti rahvustoidud

Eestis koos majandusoludega muutuma ka toitumistavad. Järk-järgult said tuntuks ja kättesaadavaks uued toiduained ja valmistamisviisid. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid ja paljusid toite hakati hoidistama. Hiljem toimus eesti köögi niiöelda teine kihikuks ja siis on tuntuks saanud pelmeenid, kartulisalat, marineeritud kõrvits, hapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder, kapsarullid, plaadikoogid, kissell, mannavaht, bors ja seljanka . Viimastest aastakümnetest on mõned Eesti rahvustoidud oma tähtsust kaotamas, kuid siiski eelistatakse pühade ajal paljudes peredes traditsioonilisi toite....

Eesti keel
28 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Vene kultuur

Võimatu on vene söögilauda kujutleda soolatud toiduaineteta. Põhiliselt soolati-hapendati köögivilju ­ kurki ja tomatit. Neid oli kombeks süüa nii eraldi kui ka lisandina erinevate toitude juurde. Vene köök on rikas suppide poolest. ,,Stsi i kasa ­ pistsa nasa," ütleb vene vanasõna. Tõlkes tähendab see: ,,Kapsasupp ja puder ­ see on meie toit." Suppidest tuntuim ongi kahtlemata kapsasupp, ent hinnatud on ka bors, seljanka , uhhaa. Vanimaks toiduks on kissellid. Kaera-, rukki-, nisukissellid kuuluvad toidulauale juba 1000 aastat. Vene rahvusköögi eripära pole tulenenud ainult käepärastest toiduainetest: oluline oli ka, et sööki saaks valmistada vene ahjus. Just see andis toidule ainuomase maitse. Küpsetistest on läbi aegade eriti populaarsed olnud mitmesuguse täidisega pirukad: liha-, marja-, seene-, kartuli-, kala-, köögivilja- või kohupiima-...

Kultuurikeskkond ja selle mõju...
106 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toidukaupade pakendamine ja säilitamine

riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13256331 https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13234674 Käsitleb alljärgnevaid punkte ( täida lüngad- otsida toiduseadusest vastused! ) ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ............................................................................................................... ..................................................................................................................

Toiduainete ja toitumisõpetuse...
67 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Laktoosivaba koolimenüü ja menüü hiinlastele .

Laktoosivaba koolimenüü : Makaroni-singivorm, tomativiilud, täistera küpsised Kodune seljanka ,mannavaht, porgand Hakklihakaste, kartulipuder Aedviljasupp, banaan Kapsahautis hakklihaga, keedukartul, mahlatarretis + rukkileib, sai, mahl, erinevad salatid, vesi Menüü hiinlastele : Chef special soup: Paks supp kana, sealiha, kreveti, nuudli ja juurviljadega Tom Yum ­ chicken: Vürtsine Tai supp seente, sidrunilehtede, sidrunirohu ja koriandriga AsianFair special Lamb: Lambaliha seente, paprika, porgandi ja punase chilipipraga brandikastmes Konjee lamb:...

14 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Praktika aruannnete täitmise analüüs

Praktika ülesannete täitmise analüüs 1.1 Praktika kirjeldus Ettevõtte nimetus: OÜ Hansaliin , reisilaev ,,Star" Tööperiood ettevõttes: 18.02.2010-19.03.2010 Kogumahus 315 akadeemilist tundi Ettevõtte tegevusala: · Toitlustus · Meelelahutus · Majutusteenus · Kaubandus teenus · Köögis töötas korraga 10 kokka, nende ülesanneteks oli kohvikusse, restorani, rootsi lauda ja messi (meeskonna söökla) toidu valmistamine. Messi tegi süüa üks kokk. · Rootsi lauda ja kohvikusse tegid süüa 6 kokka. · Töö toimus vahetustega. 2 nädalat järjest oli üks vahetus tööl ja järgmised 2 nädalat järjest oli teine vahetus tööl. · Klientideks olid reisijad. · Igapäevaselt valmistati toitu 150 portsjoni kaupa. · Tallinn á la carte asub 8. tekil, laeva keskosas. Restoranis on 96 kohta, millest 60 on ettebroneeritavad. · Food Wa...

Praktika aruanne
158 allalaadimist
thumbnail
3
docx

7 päeva toitumise analüüs

15 2 lihapirukat - 770 kcal apelsinimahl - 97.5 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Kartul ­ 129 kcal Hakkliha kaste ­ 202 kcal Aedviljasalat ­ 10.5 kcal Leivaviil ­ 51.9 kcal Apelsinimahl ­ 97.5 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Makaronid ­ 350 kcal Hakkliha ­ 50 kcal Majonees ­ 137 kcal Segumahl - 112.5 kcal Kokku : 2007,9 kcal 2.päev Hommikusöök toimus kell 7.15 Kiirkaerapuder ­ 525 kcal ananassimahl ­ 85.5 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Makaroniroog ­ 416 kcal Kanaliha- 496 kcal Piim- 130 kcal Leivaviil- 51.9 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Kartul ­ 129 kcal Hakkliha kaste- 202 kcal Lõhe- 271.5 kcal Piim- 130 kcal Kokku : 2436.9 kcal 3.päev Hommikusöök toimus kell 7.15 Õun- 130kcal Apelsinimahl ­ 97.5 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Kartul- 129 kcal burgundia ahjukana ­ 160 kcal vorstikaste ­ 188 kcal Leivaviil- 51.9 kcal Õunamahl ­ 93 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Kana-nuudli supp ­ 910 kcal le...

Inimeseõpetus
80 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

krutoonid TUNTUD RAHVUSLIKUD SUPID · Bors (vene, ukraina) ­ peedisupp TOIDUVALMISTAMISE ALUSED o Serveeritakse hapukoore ja maitserohelisega o Moskva bors · Köögivilja tükeldus on riba · Rassolnik (vene) ­ soola- v.hapukurgid (Leningradi, moskva, kodurossolnik) (serveeritakse hapukoorega)Tükeldus kuubikuteks · Seljanka (vene) ­ tugevalt maitsestatud rammus supp erinevate lihade v.kalaga, sibul, hapukurk, tomatipasta(serveeritakse hapukoore, sidruniviilu ja maitserohelisega) tükeldus viiludeks · Guljass (unga) ­ terava maitsega paks supp lihaga · Prantsuse sibulasupp (oignon) ­ paks püreetaoline supp (serveerimisel supi sisse saiaviil riivjuustuga, seejärel kuumutatatkse kuni juust on sulanud) · Minestrone (itaalia) ­ paks köögiviljasupp peekoni, singi, vorstiga (serveeritakse...

Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Eesti rahva suurkujud- Andrus Kivirähk

aastate algul, Ivan Orava lugudega Pühapäevalehes. Ta tõstis eesti kirjanduse uuele tasemele. Ta tõi eesti kirjandusse täiesti uue huumori. Tema uus absurdne huumor lükkas aukohalt sotsiaalse, vana huumori. Kivirähk naerab eestlaste rahvustunnete ja kõigi pühade asjade üle. Ta kirjutab lugusid seeriatena. Neis tegutseb isik, kelle pilgu läbi maailmast räägitakse. See isik on mõnikord välja mõeldud, näiteks Orav või Seljanka , mõnikord aga on tal tuntud inimese nimi, hääl ja nägu, näiteks Vähja Tiit, Heintz (lavastaja Eino Baskin) või Lennu taadu. Igal tegelasel on oma vaatenurk ja eluviis. Teosed Andrus Kivirähkil on palju raamatuid, nii lastele kui ka noortele ja täiskasvanutele. Kuulsamad lasteraamatud on kindlasti ,,Lotte reis lõunamaale", ,,Sirli, Siim ja saladused" ning ,,Sibulad ja sokolaad". Täiskasvanutele ja noortele mõeldud raamatutest on kuulsamad ,,Mees,...

5.klass kirjandus
82 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun