ECU-d, et parandada teed Musomast Tansaanias Mukuyuni Keenias. Maailma Pank on ka lubanud 871000000$ teede paranduseks. Raudteede võrgustik kuulub kahele erinevale firmale. The Tanzania Railways Corporation (TRC)-il on 960km ulatuses raudteerööpaid, mis ühendab Dar es Salaami riigi kesk- ja põhjaosaga. The Tanzania-Zambia Railway Authority (TAZARA)-le kuulub raudteid 2605km ulatuses. Neid teid kasutatakse peamiselt Sambia vase transpordiks Dar es Salaami. Üleüldse valmis Tansaania raudteede võrgustik 1914.a. Tansaania tähtsamad sadamad on Dar es Salaam, Tanga, Lindi, Mafia, Mtwara ja Sansibar. Need alluvad Tanzania Harbour Authority (THA)-le. Dar es Salaam on riigi suurim ja sügavaim sadam. See käsitleb laste Sambiast, Burundist, Ruandast, Ugandast, Kongost. Tansaanial on 8 laeva, neist 4 kaubavedudeks, 2 naftatankerit ja 2 reisilaeva. Tähtsal kohal on ka sisevete transport. Aurikud ühendavad Tansaaniat Keenia,
Järelroad- puuviljasalatid/kompotid kastmete või siirupiga; kissellid, mannavahud, jäätised Kasutatakse ohtralt koort ja võid Maitsestamine Maitsestamine on tagasihoidlik Toit ei tohi olla teravamaitseline Sool, pipar, vanilliin Rohkesti valmistatakse aga vürtsirohkeid piparkooke mitmesugustes suurustes ja kujul Söögikorrad Hommikusöök- mittelahustuv kohv, apelsinimahl, juust, jogurt, kuivad helbed, sink, salaami, dzemm, prantssai Keskhommik- snäkid Lõunasöök- päeva tähtsaim söögikord! 12.00-13.00 supp; liha- või kalaroog aedviljade, kartuli või nuudlitega joogiks mahl, mineraalvesi, õlu või vein(Reinvein) Õhtuoode- kohv ja kook Õhtusöök e. abendbrot- 19.00-20.30 sarnaneb lõunasöögiga, kuid juurde pakutakse leiba Tüüpiline Saksa toit on üks rasvane ja tugev talupojalõuna 4,5 miljn. tonni sealiha aastas Valmistusviisid
A la Carte menüü EELROAD / EEK Metsataadi leivake kuuseriisika eelroog mustal leival, punase sibula ja hapukoorega 2,88/45 Aedvilja tatar 9/140,82 vutimunade, ürtide ja tomatikastmega Soe eesti jäneseliha tarretis 10/156,47 maheda põltsamaa sinepi kastmega Taani võileib (külm) 2,50/39,12 (sai, keedusink, tomati- ja kurgiviilud) Lihavalik 3,52/55 (singirullid juustuga, salaami, kanafileetükid, dipikaste, tomat, kurk, ananass) Juustuvalik 3,83/60 (sinihallitusjuust, Camembert, Eesti juust, kreekerid, viinamari, õun) Juustuvalik kahele 6,40/100,14 Vahustatud parmesani juustusupp 9,14/143 paneeritud muna, nuudlite, seente ja röstsaia-keelekesega Eesti veisefilee carpaccio 9,50/148,65 parmesanijuustu, punapeedi spagettide ja kapparimarjadega PEAROAD / EEK Lõhe 12,50/195,58
A la Carte menüü EELROAD / EEK Metsataadi leivake kuuseriisika eelroog mustal leival, punase sibula ja hapukoorega 2,88/45 Aedvilja tatar 9/140,82 vutimunade, ürtide ja tomatikastmega Soe eesti jäneseliha tarretis 10/156,47 maheda põltsamaa sinepi kastmega Taani võileib (külm) 2,50/39,12 (sai, keedusink, tomati- ja kurgiviilud) Lihavalik 3,52/55 (singirullid juustuga, salaami, kanafileetükid, dipikaste, tomat, kurk, ananass) Juustuvalik 3,83/60 (sinihallitusjuust, Camembert, Eesti juust, kreekerid, viinamari, õun) Juustuvalik kahele 6,40/100,14 Vahustatud parmesani juustusupp 9,14/143 paneeritud muna, nuudlite, seente ja röstsaia-keelekesega Eesti veisefilee carpaccio 9,50/148,65 parmesanijuustu, punapeedi spagettide ja kapparimarjadega PEAROAD / EEK Lõhe 12,50/195,58
Itaalia köök Kulla&Liisi 10HP Itaalia köögist Ø Juured ulatuvad 4.saj Ø Itaalia kööki loetakse Lõuna-Euroopa köögi emaks Ø Paljud Itaalia toidud on pärit antiiksest Itaaliast -veinid ja juustud(parmesan),Toscana maakonna oliivõli,Milano(parma sink ja salaami) Ø Vähe komponente,mitmekesine,kvaliteetne- maailma üks tuntumaid ja armastatumaid Käigud Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Kombed ja tavad Ø Õhtusöögile koju kutsuda ei ole tavaks, kuid õhtusöögist ära ütlemine on kohatu. Ø Söök algab aperitiiviga,kõnet ei peeta. Ø Vein on söögi juures lahutamatu, kuid purju jäämine häbiväärne. Ø Tööst ei räägita. Ø Pizzat süüakse eelroa ja pearoa vahel Traditsioonilised toidud Ø Pasta- Spagetid,rigatonid,fusilli,lasanje,gnocchi, ravioolid.Kuivatatud v...
eest. 3)Seen saab taimelt vastu kasvuks vajalike ühendeid ja vitamiine. Seeneniidistikust moodustuvad samblikud. Tagavad aineringe maal, muutes lämmastiku uuesti taimedele kättesaadavaks. Seened lagundavad puitu (majavamm). Põhjustavad ka taimedele seenhaigusi. Mullas esinevad seened huumuse moodustamisel. Metsas lagundavad surnud puutüvesi, mahalangenud lehti ja oksi. Seente tähtsus inimese elus: Kasutatakse toiduainetööstustes- pagaritooted, salaami, õlu, vein, juustud, pärm. Ravimitööstuses-penitsilliin Ohtlike tööstusjäätmete lagundajad Toiduks Sisaldavad palju organismile vajalikke vitamiine(A,B,C,D- vitamiinid) Probleemiks: Tekitavad mürgitusi Rikuvad toitu (hallitus, käärimine) Kahjustavad puuehitisi Tekitavad haigusi (nahahaigused, küüneseen) BAKTERID tähtsus looduses: Jääkainete ja surnud organismide lagundajad.
või rasvad) - sisaldavad rakukesta - toituvad orgaanilisest - sisaldavad vakuooli ainest - paljunevad eostega - puuduvad plastiidid HALLITUSSEENED PARASIITSEENED SEENED KÜBARSEENED PÄRMSEENED NUTTHALLIK PINTSELHALLIK HALLITUSSEENTE TÄHTSUS INIMESE ELUS I Kasulikud hallitusseened 1. Antibiootikumide tootmine 2. Juustusortide valmistamise 3. Salaami vorsti valmistamine II Kahjulikud hallitusseened 1. Eritavad toiduainetesse mürke 2. Rikuvad raamatuid 3. Riietus ja nahkesemeid PÄRMSEENED Pärmseened toituvad vees lahustunud suhkrust ja mineraalainetest Nende toitumisel hapniku juurdepääsuta tekib süsihappegaas ja alkohol. Pärmseened paljunevad peamiselt pungumise teel. PÄRMSEENTE KASUTAMINE I Toiduainetetööstus Pagaritooted Õlle pruulimine Veini käärimine
Bakterid 1. Biotehnoloogia - Biotehnoloogia on rakendusbioloogia haruteadus, mis kasutab organismide elutegevusel tuginevaid protsesse inimesele vajalike ainete tootmiseks. 2. Bakterite biotehnoloogiline kasutamine A) Piimhappebakterite abil valmistatakse jogurtit, hapukoort, hapupiima ja teisi hapendatud piimatooteid. B) Äädikhappebakterite abil valmib mikrobioloogiliselt toodetav äädikas. C) Bakterkultuure kasutatakse salaami vorsti valmistamisel. D) Kohvi- ja kakaopuu seemneid kääritatakse algselt bakterite abil. E) alkoholitööstuses tärklise lagundamiseks vajaliku ensüümi tootmine bakterite abil 3. Bakterite kasutamine ravimi-,tekstiili-ja keemiatööstuses A) antibiootikumid - ravimid , mida kasutatakse bakterhaiguste raviks B) vaktsiinide tootmine - insuliin C) Amülaasi kasutatakse tärklise lagundamiseks D) vitamiini B12 tootmisel
Sarapuupähklid 63 Kookoshelbed, kreeka pähkel 62 Margariin, rasva 60% 60 Mandlid 54 Päevalilleseemned 50 Maapähklid, soolased 49 Juust, kõrge rasvasusega; maapähkel 47 India pähkel 46 Pop corn 43 Margariin (r 40%), salaami 40 Oliiv, must, konserv, kartulikrõpsud, 35 vahukoor Shokolaad, suitsuvorst, kookospähkel, 35 angerjas Sprotid, sealihakonserv, sinihallitusjuust, 30 munakollane Emmental, valgehallitusjuust, halvaa, 30 suitsuangerjas Veisemaksapasteet, martsipan, juust,
Kuidas on võimalik seeni kasutada? · Kübarseente paljusid liike ja trühvleid kasutatakse söögiks. · Seeni kasutatakse leiva tegemisel kergitava ainena. · Veini, õlle ja sojakastme kääritamisel. · Osad pintselhalliku liigid annavad roquerforti ja camemberti juustutele omase lõhna ja maitse. · Ühte pintselhalliku liiki kasutatakse ka salaami vorsti tootmisel. · Pintselhallikute perekonna esindaja abil toodeti esmakordselt penitsilliini, mis on antibiootikum, mis päris bakterite rakukesta sünteesi. · Seeni kasutatakse antibiootikumide tootmiseks. · Hiljem on hakatud seente toodetavaid ensüüme tööstuslikult kasutama valke lagundavate fermentide jaoks pesuainete tootmises. · Tungaltera abil toodetakse teatud alkaloide, mida kasutatakse migreeni ja Parkinsoni tõve ravis.
KAUBAGRUPPIDE Mariete Kanarbik LIIGITAMINE 105 MRA PIIM/PIIMATOOTED PIIM HAPUKOOR KEEFIR KODUJUUST KONDENSPIIM PETT RJAZENKA SÕIR VADAK VAHUKOOR KOHUPIIM KOHUKE JOGURT LIHA KANALIHA SEALIHA VEISELIHA FRIKADELL HAKKLIHA KOTLET LIHAMASS SALAAMI VORST MUNAD/VÕID MUNAD SUURUSES M XL KOLLASED TALUMUNAD PEREMUNAD HIIDMUNAD VUTIMUNAD ÕRREKANADE MUNAD MUNAVALGEMASS PANNKOOGITAIGEN TALUVÕI SOOLAKRISTALLIDEGA VÕI MARGARIIN TAIMNE RASVAVÕIE RASVASEGU POOLRASVANE MARGARIIN LAKTOOSIVABA VÕI KÜPSETUSMARGARIIN JUUSTUD VIILUJUUST JUUSTUPULGAD RIIVJUUST SUITSUJUUST JUUSTUKUUBIKUD TOFU KÕVAJUUST DELIKATESSJUUSTUD MÄÄRDEJUUSTUD GURMEE JUUSTUD LEIB/SAI LEIVAD SEEMNETEGA/SEEMNETETA KOORIKLEIB TÄISTERA LEIB NÄKILEIVAD SAI SEEMNETEGA/SEEMNETETA SEPIKUD/KUKLID/LAVASID VALMISTOIDUD SALATID JAHUTATUD VALMISTOIDUD MAGUSTOIDUD SUSHI KUIVAINED JAHUD MAKARONID RIISID TANGAINED GURMEE KUIVAINED HOMMIKUHELBED/MÜSLID/KIIRPUDRUD KU...
· Taimekaitsevahendid. Seentest saadud ensüümid peletavad putukaid ja haigusi. · Silo valmistamine-bakterkäärimine. Keemiatööstus · Pesuvahendid-sisaldavad ensüüme bakteritest ja seentest, mis lagundavad rasvu, valke, suhkruid. Toiduainetööstus- kasutatakse seeni ja baktereid ja nende poolt toodetavaid ensüüme. Seened: · Pagaritooted-pärmitaigen · Hapendamine-hapukapsas, hapukurk · kääritamine-vein, õlu · pintselhallik- hallitusjuust ja salaami Bakterid: · probiootilised bakterid- lisatakse piimatoodetele, et parandada seedimist, immuunsüsteemi. · Kääritamine-etanool, veiniäädikas · piima hapendamisel saab paljusi toiduaineid-keefiri,jogurtit,kohupiima jne. Hapendamist viivad läbi piimhappebakterid, kes toituvad piimas olevast laktoosist. · Kõvade juustude saamiseks on vajalik ensüüm kümosiin. Biotehnoloogia on minu arvates küllaltki kasulik valdkond. See säästab energiat.
kasutama toiduainete valmistamiseks. Piimhappebakterite abil valmistatakse jogurtit, hapukoort, hapupiima ja teisi hapendatud piimatooteid. Piimhappebaktereid kasutatakse ka kurkide, kapsaste ja teiste aiasaaduste hapendamisel. Äädikhappebakterite abil valmib mikrobioloogiliselt toodetav äädikas (nt veiniäädikas). Nad muudavad käärinud mahlas või veinis leiduva alkoholi äädikaks. Oma roll on bakteritel ka lihatööstuses, kus bakterkultuure kasutatakse salaami vorsti valmistamisel. Ka kõigile teada-tuntud kohvi- ja kakaopuu seemneid kääritatakse algselt bakterite abil. Käesoleval ajal on meilgi müügil organismile kasulikke piimhappebakteritega rikastatud toiduaineid biojogurt, biokeefir, biojogurtijäätis. Need toiduained sisaldavad elavaid baktereid, mis toimivad soodsalt meie organismile: soodustavad seedetegevust, kiirendavad toitainete imendumist, vähendavad kahjulike bakterite
see kiiremini ära ja inimestel pole vaja sellepärast pead murda, sest seente tähtsus ongi lagundamine. Pärmseeni kasutatakse Pagaritoodete kergitamisel ning lahjade alkoholide valmistamisel. Pagaripärm on ise ümarakujuline üherakuline kottseen, kes enamasti paljune pungumise teel. On olemas selliseid seeni, mida kasutatakse Toitainete ja farmaatsiatööstuses näiteks: leiva, hallitusjuustu, sojakastme, ravimite valmistamiseks, õlle, salaami vorsti tootmiseks jne. Neid kõiki asju kasutab inimene igapäevaelus. On ka palju kahjulikke seeni. Inimesele teevad kõige rohkem muret jalaseen ja majavamm. Jalaseen põhjustab mitmeid nahahaigusi. Enamasti tekivad seenehaiguste kolded varvaste vahele. Epiteelkoest toituvad seened põhjustavad naha punetust ja ketendust. Küünte alla tekkinud seened on eriti sage juhus. Nakatunud küüs muutub valgeks ja elutuks. Nahahaiguste seeni on võimalik ravida, kuid siiski ei pruugi abi saada
Energia Toidust saadav energiahulk peab katma organismi põhiainevahetuseks, soojustekkeks ja kehaliseks ning vaimseks tegevuseks vajaliku energiahulga. Energiavajadus sõltub soost, east, kehamassist, ainevahetuse eripärast, kliimast ja muudest tingimustest. Kõige rohkem mõjutab energiavajadust aga kehaline koormus. Energiat väljendatakse kilokalorites ja kilodzaulides. 1 kcal = 4,2 kJ 1000 kJ = 1 MJ Meestel on energiavajadus kõige suurem ajavahemikus 19-30 eluaastal ja naistel 15-18 eluaastal. Üle keskea jõudnud inimeste energiavajadus hakkab vähenema. 60-aastaste vajadused rahuldatakse näiteks ainult poolteistkordse põhiainevahetuse kuluga. Naiste energiavajadus suureneb raseduse (+1260 kJ/300 kcal) ja rinnaga toitmise ajal (+2100- 2650 kJ/ 500-650 kcal). Kui aga neil perioodidel kehaline koormus oluliselt väheneb, siis ei ole otstarbekas toiduenergiat suurendada, sest sellega kaasneb ebasoovitav kehamassi tõus. Erinevatel inimestel...
Kolesterool - mis see on? Kolesterool on oluline rakuseinte koostisosa. Ilma kolesteroolita ei suudaks rakud talitleda. Veres liigub kolesterool ringi rasvast ja valgust koosnevate lipoproteiinide vahendusel. Organismis olev kolesterool on pärit peamiselt kahest allikast: 70% sellest sünteesitakse kehaomaselt (peamiselt maksas) 30% saadakse toidust Kolesterool jaguneb kaheks: "Hea" kolesterool ehk HDL-kolesterool (HDL inglise keeles High Density Lipoprotein, kõrge tihedusega lipoproteiin) "Halb" kolesterool ehk LDL-kolesterool (LDL inglise keeles Low Density Lipoprotein, madala tihedusega lipoproteiin). LDL transpordib 60-70% vere kolesteroolist. LDL-il on halb omadus kleepuda veresoonte seintele. Seetõttu on LDL peamine ateroskleroosi ehk veresoonte lupjumise puhul esinev lipoproteiin ning selle kõrget taset veres peetakse südame- ja veresoonkonnahaiguste oluliseks riskifaktoriks. HDL on kõige väiksem lipoproteiin ning transpordib ...
*mükotoksiin- seentes sisalduv v nende tekitatud mürk Seente osa toiduaine- ja farmaatsiatööstuses Tavaolukorras toiduainete riknemist põhjustav seen võib osutuda oluliseks mõnede toiduainete tootmisel. Pintselhalliku teatud liik on üks väheseid seeni, mis kasvab edukalt rukkileival. Leib muutub kasutamiskõlbmatuks. Sama seeneliik on aga möödapääsmatu komponent sinise hallitusjuustu valmistamisel. Seeni kasutatakse veel valge hallitusjuustu, salaami vorsti ja soja- kastmete valmistamisel. Farmaatsiatööstuses kasutatakse ravimite tootmiseks mitmesuguseid seente ainevahetussaadusi e. metaboliite.Üks tuntumaid metaboliite on penitsiliin antibiootikum, mis pärsib bakterite rakukesta sünteesi. Seente ehitus ja elutegevus Ehitus Enamik seeni koosneb pikkadest silinderjatest seeneniitidest e. hüüfidest. Mullas, puidus ja mujal kasvupinnastel moodustavad harunenud hüüfid seeneniidistiku e
Nii nagu naabermaas Kreekas pannakse ka Itaalias üksinda ja/või väljaspool söögiaega alkoholi pruukimist pahaks, purjujäämist aga häbiväärseks.Mitmekäiguline õhtusöök algab alati eelroogadega, mis itaalia keeles on antipasti (tõlkes "enne pastat"). Maailmakuulsuse saavutanud eelroogadeks on õhu käes kuivatatud parma sink meloni või värskete viigimarjadega ning insalata caprese ehk Capri salat, Itaalia lipuvärvides MozzarellaTomatiBasiilikusalat. Pakutakse ka Salaami Vorst i, päikesekuivi tomateid, Oliive, marineeritud seeni ja Paprikat ning kindlasti ka kuulsaid itaaliapäraseid võileibu crostini ja Bruschetta.Kui menüüsse
Dar es Salaam on riigi suurim ja sügavaim sadam. See käsitleb laste Sambiast, Burundist, Ruandast, Ugandast, Kongost. Tansaanial on 8 laeva, neist 4 kaubavedudeks, 2 naftatankerit ja 2 reisilaeva. Tähtsal kohal on ka sisevete transport. Aurikud ühendavad Tansaaniat Keenia, Uganda, Kongo, Burundi, Sambia ja Malawiga. Olulisemad sadamad on Mwanza, Bokoba ja Musoma Victoria järve ääres, Itungi ja Mbamba sadamad Nyasa järve ääres. Igal täistunnil veetakse reisijaid ja kaupa Dar es Salaami ja Sansibari vahel. Parvlaevad veavad reisijaid ja laste Victoria, Tanganyika ja Nyasa järvel. Kasutatud kirjandus Maailmaatlas. http://www.ed-u.com/climate-of-countries.html http://www.eurotour.ee/aafrika.html http://bharattextile.com/newsitems/1975378 http://bharattextile.com/newsitems/1976804 http://seattlepi.nwsource.com/getaways/082296/dest22_top.html http://www.unu.edu/unupress/unupbooks/uu34ee/uu34ee0i.htm http://www.sas.upenn
Vajadus looduses ja inimese elus Lagundajad – tagavad aineringe maal muutes lämmastiku uuesti taimedel kättesaadavaks Sümbiondid – aitavad talitleda teistel organismidel Mükoriisa – seened elavad koos kõrgema taime juurestikuga Samblikud – liitorganism, mis moodustub seeneniidistikust ja rohevetikast Parasiidid – toituvad teiste arvellt (majavamm, jahukaste, tungaltera) Toiduainetetööstuses – pagaritooted, juustud, salaami, õlu, vein, loomasööt Ravimitööstuses – penitsiliin, tunglaterad (alkaloidid)
Kordamisküsimused rakendusbioloogias 1. Nimeta kõik toiduainete säilitamise viisid (pikemaks ajaks säilitamine)! 1.Konserveerimine kõrge temperatuuri abil 2.Konserveerimine madala temperatuuri abil 3.Soolamine 4.Marineerimine 5.Hapendamine 6.Suhkru abil konserveerimine 7.Suitsutamine 8.Kuumutamine 9.Kuivatamine 10.Sügavkülmutamine 11.Konserveerimine kõrgsagedusvooluga 12.Konserveerimine radioaktiivse kiirusega 13.Ultraviolettkiiritus 2. Nimeta hallituse abil valmistatavaid tooteid ja mõnda sulle maitsevat sorti nendest! Sinihallitusjuust, suitusvorst, antibiootikumid, vinnutatud liha, juustud, salaami. Mulle maitsevad kõik peale antibiootikumide. 3. Miks kasutatakse toiduainete säilitamiseks hallitusi? Toiduainete säilitamiseks kasutatakse hallitust selleks, et bakterid ei saaks ligi. 4. Miks peab toorpiima kuumutama, kuid ei tohi keeta, enne jogurti valmistamist? Kuna see peab olema pastöriseeritud ja pastörisee...
Poolto Lihaliik Suure- Paneerit Pooltoode/ Portsjon- Kuum- lisandid ode /Jaotust tükiline- ud tükelduskuj suurus töötlus ükk Portsjon- või u tükiline paneeri Väikese- mata tükiline Rostbii Veiselih Sisefilee - Portsjoneer 2-3 viilu Praetakse Praetud f a tervelt, itakse 1-1,5 portsjoni väheses liharooga välisfile välisfilee cm s, rasvas dele e, 1-2 kg paksusteks 3 ümberringi sobivad sisefilee tükkidena, viiludeks, valmidus lisandid. , seotakse astet reietüki d, sisemin e ...
Pastaroogi süüakse tänapäeval kahvliga, spagettide puhul tuukse lauale lisaks ka lusikas. Pearoa kohta võib mõnikord täita ka supp. Teine pearoog ehk secondo piatto on enamasti üsna kasin ja koosneb vähesest lihast, kalast või linnulihast ilma lisanditeta. 6 Retseptid Kiire pastasalat Mis meil vaja on? 2 dl Rainbow pastat 1 sl õli 200 g salaami vorsti 1 punane paprika pool pikka kurki 200 g herneid Kaste: 100 g 10% hapukoort 3 sl majoneesi 0,5 tl soola veidi suhkrut veidi rohelist sibulat Retsept Keeda pasta vastavalt pakendil olevale juhisele. Nõruta ja lase külma veega üle. Sega õli keedetud ja jahtunud pasta hulka. Lõika vorst õhukesteks viiludeks. Tükelda ka paprika ja kurk. Sega k?ik salati ained omavahel kokku. Sega kastmeained ja maitsesta. Pane salat pokaalidesse ja vala kaste peale. Peale raputa rohelist sibulat.
diploidsed (2n) algus uuele organismile. Mittesuguline Seente tähtsus · Lagundajad - lagundatakse elusorganisme (haavataelik) + lagundavad surnud ainet · Toit loomadele metssiga, mäger · Sümbiondid moodustavad mükoriisat ja aitavad sellega taimedel areneda · Toiduainetetööstus taigen, hapupiimatooted, hallitusjuust, õlle ja veini tootmine (pärmseened), salaami vorst, soja kaste, õlle ja leiva omaduste parandamine, · Meditsiinis antibiootikumid (hallitusseened pintselhallik = penitsiliin), alkaloidid aka mükotoksiinid (seenemürk) · Pesuvahendites seente ensüümid valkude, rasvade lagundamiseks. · Põllumajanduses taimekaitsevahendid Bakterid · Väikseimad üherakulised organismid, kes suudavad iseseisvalt paljuneda. · 1928 avastas penitsiliini Bakteriraku ehitus Bakterirakud on 3-5µm pikad
Teine pearoog ehk secondo piatto on enamasti üsna kasin ja koosneb vähesest lihast, kalast või linnulihast ilma lisanditeta. Järelroogi on mitmekäigulisel lõunal tavaliselt mitu, üks rikkalikum ja hõrgutavam kui teine. Kindlasti kuulub nende hulka uhke Jäätiseportsjon ehk gelato. 2.RETSEPTID 2.1.Kiire pastasalat · Mis meil vaja on? 2 dl Rainbow pastat 1 sl õli 200 g salaami vorsti 1 punane paprika pool pikka kurki 200 g herneid Kaste: 100 g 10% hapukoort 3 sl majoneesi 0,5 tl soola veidi suhkrut veidi rohelist sibulat Retsept Keeda pasta vastavalt pakendil olevale juhisele. Nõruta ja lase külma veega üle. Sega õli keedetud ja jahtunud pasta hulka. Lõika vorst õhukesteks viiludeks
USA oli kapitalistlik riik, kes väärtustas vabadust ja kartis kommunismi. Vastandlike leeride kujunemine: Lääneriigid (SB, Pr, USA) – eesmärgiks demokraatia taastamine. NSVL – eesmärgiks sotsialistliku maailmavaate levitamine Ida-Euroopas. Vastuolude olemasolu deklareeriti 1946. aastal: esimene samm NSVL poolt – repressioonid, võltsimised, demokraatia likvideerimine Ida-Euroopa riikides. Kuidas Stalin sai Ida-Euroopa oma kontrolli alla, nn salaami taktika NSVL tegevus Ida-Euroopa okupeeritud aladel: kasutades oma okupatsioonivägede kohalolekut, hakati sealsetes riikides nihutama võtmepositsioonidele kohalikke NSVL- meelseid kommuniste, kasutades repressioone ja valimiste võltsimist, moodustati Moskva- meelsed nukuvalitsused ja alustati demokraatia likvideerimist ning sotsialistliku majandussüsteemi juurutamist. Raudne eesriie – NL eraldas oma mõjusfääri kuuluvad riigid muust maailmast, hakkas
esivanemate elustiili. Kiviaja kütid ei saanud alati saaki ning seepärast pidi keha suurte saakide saamise vahel nälgima.Kuid meie esivanemate elu oli lühike, keskmise elueaga 30 aastat. Kas tõesti peaks seda järgima? Need väited lükatakse ümber. Palju inimesi elas ka sel ajal kõrge vanuseni ning neil ei olnud ka ühtegi auku hammastes ning nad ei surnud oma dieedi tõttu. Kiviajamehe päevamenüü näidis Hommikusöök: Liiter mustikaid ja mandleid Lõuna: Salat salaami, seente ja oliividega Õhtusöök: Lambalihasteik, spinatisalat punase sibulaga, apelsin. Soovitused · Söö suures koguses liha, köögivilja, puuvilja ja pähkleid · Paastu aegajalt, seda tegid kiviajainimesed, sest neil ei õnnestunud jahil käies alati saaki saada. · Mine verd andma. Kiviajainimeses elasid rasket elu ning kaotasid loomulikul teel aegajalt verd. · Loobu spordiklubi liikmemaksust ning alusta loomulikke treeninguid
jookide, tubaka, tekstiilide ja puidust toodete tootmisele. Tansaania suurim tööstuslinn on Dar Es Salaam, kuna see on Tansaania rahvarohkeim linn ning asub ühtlasi rannikualadel, kuhu saab mereteede kaudu hõlpsasti ligi pääseda. 11. Transport Tansaanias on teedevõrk tihe rannikualadel ja Victoria järve ümbruses, kuna ülejäänud riigi aladest on võrdlemisi mägised. Tansaanias kasutatakse merd transpordiks suuremalt jaolt kahe suurima linna Dar Es Salaami ja Zansibari vahel. Victoria järve kaudu on Tansaanial kaubanduslik ühendus naaberriikidega nagu Uganda ja Kenya. Tansaanial on oma lennufirma Air Tanzania, mis teeb lende nii riigisiseselt kui ka rahvusvaheliselt. Rahvusvahelised lennud maanduvad enamasti Dar Es Salaamis. Tansaanias on olemas raudteed, mis ehitati algselt enne Esimest Maailmasõda, ning neid kasutati sel ajal põhiliselt vase eksportimiseks. Eestist saaks Tansaaniasse kõige
välismaal saadud tulust, kuigi eksport omab suhteliselt väikest osa SKPst. 2009. aastal eksporditi kaupu 68 miljoni dollari väärtuses. Peale taimesaaduste eksporditakse ka nahku ja kassiteriiti. Burundi ekspordist saadud tulu ja selle võimekus tasuda importteenuste eest sõltub peamiselt ilmastikutingimustest ning rahvusvahelistest kohvi ja tee hindadest. Enamik eksportkaupadest saadetakse Tansaaniasse ja sealt mööda raudteed edasi Dar Es Salaami (linn Tansaanias), mis asub India Ookeani ääres. Riigi import ületab eksporti märgatavalt. 2009. aastal imporditi Burundisse 275 miljoni dollari väärtuses kaupu. Imporditakse tootmisvahendeid, naftasaadusi, toiduaineid jms. Peamisteks kaubanduspartneriteks on Saksamaa, Belgia, Keenia, Jaapan ja Tansaania. Burundi liitus Ida-Aafrika Ühinguga, mis peaks suurendama riigi kaubanduslikke sidemeid. [Majandus Burundis] KOKKUVÕTE
311042 SAMARIN apelsini 18tk 20 21,23 311041 SAMARIN looduslik 18tk 20 18,92 311046 Soome suhkur 1kg 10 4,91 312011 Suhkruasendaja Huxol vedel 200g 15 17,53 311048 Suhkruasendaja CANDEREL (100 tabl) 12 16,33 220417 Sul.juust Merevaik paprikaga 100g 40 5,8 214038 Sul.juust Merevaik salaami 200gr 12 10,94 214137 Sul.juust Merevaik salaamiga 100g 40 5,8 220421 Sul.juust Merevaik shampinjonidega 100g 40 5,8 220418 Sul.juust Merevaik singiga 100g 40 5,8 220419 Sul.juust Merevaik tilliga 100g 40 5,8 214052 Sul.juust MIX 200 g 30 12,43
3. VALDKOND BAKTERID SEENED Toiduainetetööstus Probiootilised bakterid - lisatakse Pagaritooted pärmitaigen piimatoodetele Hapendamine hapukapsas, hapukurk Kääritamine etanool, Kääritamine vein, õlu Pintselhallik - veiniäädikas hallitusjuust ja salaami Bakterite ensüümid toidu Seente ensüümid proteaasid juust, õlle omaduste parandamiseks (lõhn, ja leiva omaduste parandamiseks(lõhn, läbipaistvus, maitse) läbipaistvus, maitse) Bakterite amülaas - siirupi Hallitusseente ensüüm amülaas siirup tootmisel (tärklisest sahharoosi). valmistamisel (tärklisest sahharoos)
Pt 1 lk 10-20 osata nimetada elu omadusi ja tuua näiteid nende avaldumise kohta 1. RAKULINE EHITUS Rakk on kõige lihtsam ehituslik ja talituslik üksus, millel on kõik elu tunnused. Elusorganismi jaotatakse:ainuraksed(bakter), hulkraksed Toitainete saamine: ● autotroofid ● heterotroofid 2. BIOMOLEKULIDE ESINEMINE (kunagi on olnud elu) Keerulise ehitusega ained, mis väljaspool ei moodustu 3. AINE- JA ENERGIAVAHETUS keskkonnast, nende sünteesimine ainevahetus, selleks vajaliku energia saamine ja eraldamine 4. PALJUNEMISVÕIME, suguline mittesuguline 5. ARENEMIS- JA KASVAMISVÕIME ● otsene areng (järglased sarnanevad sündides vanematega) ● kaudne areng (järglased omandavad moonde käigus uusi tunnuseid) 6. STABIILNE SISEKESKKOND ● kõigusoojad ● püsisoojad 7. REAGEERIMINE ÄRRITUSELE Hulkraksetel meeleorganid, millega võtavad vastu infot väliskeskkonnast ja reageerivad sellele; üherakulistel rakumembraanis spet...
Kubani vorst. Kohanimi võib liigisõna järel paikneda ainult sel juhul, kui ta on kaubanime osa, nt liköör Vana Tallinn kuna ta on Vana Tallinna liköör.Kohanimelise täiendina ühendeis kasutadatakse väikest algustähte.Kuid kui kahelda kas suur või väike algusäht siis soovitatav oleks ikka kasutada suurtähte. Kaupade nimetamise reeglid : Kaupade nimetused kirjutatakse alati väikese algustähega. Näiteks sai,leib, müsli, salaami, viiner, feta ~ fetajuust, mozzarella (juust), jogurt, õlu, a, pitsa, lasanje, tsilli, araabika (kohv)need kõik kirjutatakse väikese tähega kuna need on üldnimetused . Kui kirjutada kuapade nimetused koostisaine järgi: Näiteks : küüslaugukaste ,terasepik, kliisarveke, linnaseleib, piimavorst, krabipulgad.Kõik need kirjutatakse ka väikese tähega .ja tavaliselt kokku järgnevaga. Koostisaine, valmistusviisi, kuju, otstarbe järgi kirjutatakse kõik väikese tähega .
Valmis salatikastmed 73 Parapähkel 66 Sarapuupähklid 63 Kookoshelbed, kreeka pähkel 62 Margariin, rasva 60% 60 Mandlid 54 Päevalilleseemned 50 Maapähklid, soolased 49 Juust, kõrge rasvasusega; maapähkel 47 India pähkel 46 Pop corn 43 Margariin (r 40%), salaami 40 Oliiv, must, konserv, kartulikrõpsud, 35 vahukoor Shokolaad, suitsuvorst, 35 kookospähkel, angerjas Sprotid, sealihakonserv, 30 sinihallitusjuust, munakollane Emmental, valgehallitusjuust, 30 halvaa, suitsuangerjas Veisemaksapasteet, martsipan, juust, 25 lihakonserv
-Geneetiline stabiilsus -Osmotolerantsus -Etanooli tolerantsus -Võime produtseerida suurtes kogustes etanooli -Raku suur vastupidavus korduvkasutusele -Temperatuuritolerantsus. 10. Kääritatud toidud ja nende roll inimese toidulaual, ohutus. -Joogid õlu, vein, sake, siider, kange alcohol - Piimatooted hapupiimajoogid, jogurt, kohupiim, kohupiimatooted, hapukoor, keefir, pett, juust - Teravili leib, pita, naan, jne. - Liha ja kala jerky (kuivatatud liha), maasink, salaami, pepperoni, hapendatud liha; kalakaste - Puuviljad ja köögiviljad marineeritud ja hapendatud puu- ja juurviljad, oliivid, hapukapsas, seened Kääritatud toidu roll: toidulaua rikastamine, suurtes kogustes toidu säilitamine, toiteväärtuse tõstmine (vitamiinid, valgud), toidu detoksifikatsioon (kõhupuhitust põhjustavad suhkrud, lektiinid, fütaadid), Toidu töötlemisele kuluva aja ja energia vähendamine Ohutus:
Eesti loodus on kogu rahva ühtisvara, millest on õigus osa saada meil kõigil. Igaühel on ka kohustus hoida loodust puhta ja kaunina. ______________________________________________________________________ _____ 7. Bakterite tähtsus looduses ja inimese elus; putukate arengutsüklid Nad on tähtsad lagundajad, seovad õhulämmastikku (muudavad selle taimedele kättesaadavaks), neid kasutatakse toiduainete valmistamisel (nt. jogurt, hapukoor, hapupiim, veiniäädikas, salaami, juust). Paraku on ka selliseid baktereid, kelle elutegeuse mõjul toiduained riknevad. Selle vältimiseks kasutatakse, soolamist, suitsutamist, kuivatamist, külmutamist, steriilimist ja pastöörimist. Lisaks toiduainetööstusele kasutab inimene baktereid ka ravimitööstuses - nende abil toodetakse paljusid ravimeid, vitamiine ja vaktsiine. ____________ Putukad võivad areneda kas vaegmoondega või täismoondega. Arenemist, kus moone jaguneb kolme etappi - muna, vastne ja täiskasvanu -
Haigustekitaja viljakehad moodustuvad tavaliselt kuusel just juurte all. Kui puu on maha kukkunud, levivad seene eosed tuulega laiali, värsked kännud nakatuvad ja kogu tsükkel kordub. Männil tekivad juurepessu viljakehad enamasti kuivanud tüve ümber sambla sisse. Seened meditsiinis ja (toiduainete)tööstuses: Pintselhalliku teatud liik on möödapääsmatu komponent sinise hallitusjuustu valmistamisel. Seeni kasutatakse veel valge hallitusjuustu, salaami vorsti ja sojakastmete valmistamisel. Paljusid seente poolt toodetud ensüüme kasutatakse toiduainete lõhna, värvi jm. omaduste parandamiseks. Farmaatsiatööstuses kasutatakse ravimite tootmiseks mitmesuguseid seente ainevahetussaadusi e. metaboliite. Üks tuntumaid metaboliite on penitsiliin antibiootikum, mis pärsib bakterite rakukesta sünteesi. Kõrreliste parasiidi tungaltera abil toodetakse alkaloide, mida kasutatakse nt. migreeni ja Parkinsoni tõve ravil.
Margariin, rasva 60% 60 Mandlid 54 Päevalilleseemned 50 Maapähklid, soolased 49 Juust, kõrge rasvasusega; maapähkel 47 India pähkel 46 Pop corn 43 Margariin (r 40%), salaami 40 Oliiv, must, konserv, kartulikrõpsud, vahukoor 35 Shokolaad, suitsuvorst, kookospähkel, angerjas 35 Sprotid, sealihakonserv, sinihallitusjuust, munakollane 30 Emmental, valgehallitusjuust, halvaa, suitsuangerjas 30 Veisemaksapasteet, martsipan, juust, lihakonserv 25 Piparkook, kakaopulber, kana, viinerid, keeduvorst 20 Kreeker, hapukoor, avokaado, soolaheeringas 20
Aminohapete tootmine (lõhna ja Insuliini tootmisel maitsetugevdajad, toidulisandid) Puuvillase riide tootmisel Siirupi tootmine Seente biotehnoloogiline kasutus: Tungalterast ravimite tootmine migreeni ja parkinsoni tõve vastu Hallitusseente abil hallitusjuustu ja salaami tootmiseks Hallitusseente abil ensüüm amülaasi tootmine tärklise hüdrolüüsiks Pintselhallikute abil antibiootikumide tootmine Pärmseente abil leiva, saia taigna kergitamine, õlle valmistamine Biotehnoloogia '+' Biotehnoloogia '-' Odav tooraine Uute tüvede aretamiseks kulub palju aega
Margariin, rasva 60% 60 Mandlid 54 Päevalilleseemned 50 Maapähklid, soolased 49 Juust, kõrge rasvasusega; maapähkel 47 India pähkel 46 Pop corn 43 Margariin (r 40%), salaami 40 Oliiv, must, konserv, kartulikrõpsud, vahukoor 35 Shokolaad, suitsuvorst, kookospähkel, angerjas 35 Sprotid, sealihakonserv, sinihallitusjuust, munakollane 30 Emmental, valgehallitusjuust, halvaa, suitsuangerjas 30 Veisemaksapasteet, martsipan, juust, lihakonserv 25 Piparkook, kakaopulber, kana, viinerid, keeduvorst 20 Kreeker, hapukoor, avokaado, soolaheeringas 20
Margariin, rasva 60% 60 Mandlid 54 Päevalilleseemned 50 Maapähklid, soolased 49 Juust, kõrge rasvasusega; maapähkel 47 India pähkel 46 Pop corn 43 Margariin (r 40%), salaami 40 Oliiv, must, konserv, kartulikrõpsud, vahukoor 35 Shokolaad, suitsuvorst, kookospähkel, angerjas 35 Sprotid, sealihakonserv, sinihallitusjuust, munakollane 30 Emmental, valgehallitusjuust, halvaa, suitsuangerjas 30 Veisemaksapasteet, martsipan, juust, lihakonserv 25 Piparkook, kakaopulber, kana, viinerid, keeduvorst 20 Kreeker, hapukoor, avokaado, soolaheeringas 20
ELUSLOODUS SISUKORD ELUSLOODUS......................................................................................................................................................4 Eluslooduse tunnused:........................................................................................................................................4 RAKK....................................................................................................................................................................5 Loomarakk..........................................................................................................................................................5 Taimerakk..........................................................................................................................................................6 KOED..................................................................................
õnnestunud vähendada margariinide transhapete sisaldust. Rasva sisaldus 100 grammis toiduaines: Toiduaine Rasvad, g Lard, õli, kookosrasv, searasv 100 Seapekk 89 Margariin & voimix, rasva 80% 81 Või, majonees 80 Valmis salatikastmed 73 Parapähkel 66 Sarapuupähklid 63 Kookoshelbed, kreeka pähkel 62 Margariin, rasva 60% 60 Mandlid 54 Päevalilleseemned 50 Maapähklid, soolased 49 Juust, kõrge rasvasusega; maapähkel 47 India pähkel 46 Pop corn 43 Margariin (r 40%), salaami 40 Oliiv, must, konserv, kartulikrõpsud, vahukoor 35 Shokolaad, suitsuvorst, kookospähkel, angerjas 35 Sprotid, sealihakonserv, sinihallitusjuust, munakollane 30 Emmental, valgehallitusjuust, halvaa, suitsuangerjas 30 Veisemaksapasteet, martsipan, juust, lihakonserv 25 Piparkook, kakaopulber, kana, viinerid, keeduvorst 20 Kreeker, hapukoor, avokaado, soolaheeringas 20 Sealiha, glasuurkohuke, kringel, segahakkliha, sardiin tomatis 15 5. NUKLEIINHAPPED 5.1. Sissejuhatus
Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused 1.Toidukaupade keemiline koostis, vitamiinid rasvas ja vees lahustuvad. Keemiline koostis 1. anorgaanilised ained: vesi, mineraalained; 2. orgaanilised ained: süsivesikud, rasvad, valgud, fermendid, vitamiinid, värvained, happed, parkained jne. Vesi · vaba (piimas, mahlas, õlles, lihas jne) · seotud (katsudes kuivad toiduained) Süsivesikud · suhkrud · kestained ehk tselluloos süsivesikud jagunevad kolme rühma: monosahhariidid glükoos, fruktoos oligosahhariidid sahharoos, laktoos, maltoos polüsahhariidid taimedes leiduv tärklis, loomne tärklis glükogeen Rasvad ehk lipiidid · taimsed · loomsed Valgud ehk proteiinid · täisväärtuslikud · mittetäisväärtuslikud Vitamiinid · vees lahustuvad · rasvas lahustuvad Mineraalained · makroelemendid - naatrium, kaalium, magneesium, kaltsium...
En. Valk Rasv. C18:3 KOLESTER. mg Lakt. Kiuda Ret.ekv Vit.D Vit.E Vit.B1 Vit.B2 NIATS.EKV Vit.B6 Vit.B PANT.HAPE Vit.C TUHK Na K Ca Mg P RÄNI Fe kcal g g G mg g g g g g mg mg mg Mg mg 12 g Mg mg G mg mg mg mg mg Mg mg Teraviljatooted. Nisujahu 328 9,9 1,7 0,07 0 67,1 0 3,5 0 0 0,32 0,43 0,05 5 0,08 0 0,5 0 0,44 0,4 150 13 21 100 2 5,2 Rukkijahu 328 10 2,3 0,14 0 65,6 0 13,6 1,1 0 1,63 0,3 0,13 2,7 0,35 0 1,34 0 1,7 1 500 30 110 ...
KTUD.RH. küllastatud rasvhapped Toitainete sisaldus tabelis tähendab... C16 palmitiinhape 0 C18 steariinhape MKTA.RH. monoküllastamata rasvhapped PKTA.RH. polüküllastamata rasvhapped C18:2 linoolhape C18:3 linoleenhape VL.KIUDAINED vees lahustuvad kiudained RET.EKV. retinooli ekvivalent NIATS.EKV. niatsiini ekvivalent PANT.HAPE pantoteenhape R% sisaldab x% rasva KLASS E tailiha sisaldus üle 55% KLASS O tailiha sisaldus 40-45% (0.9) söödav osa 90% Sul. sulatatud Rasvas. rasvasusega Toitainete sisaldus tabelis tähendab... vastava toitaine sisaldus antud toiduaines on 0 või minimaalne andmed toitaine sisalduse kohta antud toiduaines puuduvad ENERGIA (kcal) ENERGIA (kJ) ...
Nisujahu Rukkijahu Odrajahu Grahamjahu Nisukliid Karna ENERGIA, kcal 328,3 328,1 334,8 335,4 328,7 357,6 ENERGIA, KJ 1373,6 1372,6 1400,9 1403,4 1375,3 1496,1 VESI, g 14 14 14 14 14 14 VALGUD, g 9,9 10 9,2 11 16,6 13,8 RASVAD, g 1,7 2,3 3 3,2 5,1 3 KTUD,RH., g 0,19 0,3 0,54 0,38 0,82 0,4 C16,g 0,17 0,29 0,52 0,34 0,77 0,37 C18,g 0,02 0 0,02 0,03 0,05 0,02 MKTA,RH, g 0,24 0,23 0,26 0,48 0,81 0,85 PKTA,RH, g 0,71 1,15 1,39 1,44 2,62 0,94 C18:2, g 0,65 1,01 1,26 ...