Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"saiatooted" - 32 õppematerjali

thumbnail
3
docx

Keemia uurimustöö

Koeru Keskkool Süsivesikud saia- ja leivatoodetes Uurimustöö Koostas: Eleri Sillamäe Juhendaja: Merit Metsmaa Koeru 2010 TABEL Toodete Valmistaja Süsivesiku Kalorsus Hind nimetus -sisaldus Kodusai Fazer Eesti 51,1 g 257 kcal 6.30 AS Mitmeviljarös Fazer Eesti 48,5 g 304 kcal 9.20 tsai AS Perenaise sai Eesti Pagar 50,6 g 250 kcal 4.90 AS Hea sai Eesti Pagar 49,9 g 250 kcal 4.90 AS Isa sai Leibur AS 50,4 g 260 kcal 5.90 Teele sai Eesti Pagar 49,2 g 250 kcal 11.50 AS Kodupaiga Eesti Pagar 44,...

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
4
odt

A-veregrupp

a apelsini ja tomatimahl) · seedeetrakti töö ergutamiseks sobib juua igal hommikul veega lahjendatud sidrunimahla · roheline tee on ideaalne jook · suhkrut sisaldavaid limonaade peaks vältima · klaas punast veini on tervislik SOBIB Liha, linnuliha ja Kala ja mereannid Aedviljad ja Kaunviljad Puuviljad ja Teravili, leib ja munad salatid marjad saiatooted · - · Jõeahven · Artisokid · Adzuki- ja · Ananass · Amaranth · Karpkala · Auster- Aduki oad · Aprikoos · Esseni · Lõhe servikud · Kidney- · Greip leib

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Kaupade käitlemine Prismas

Annelinna Prisma Signe Vois Ülevaade tööst Kaupade grupeerimine Kaupade väljapaneku meetodid Hinnasildid ja sooduspakkumised Riiulirääkijad Kaubakoodid Kaupade grupeerimine Prismas on selged väljapanekud. Kaubamärgi põhimõttel: Aura(mahlad), Prisma oma tooted(Rainbow), Alkoholid(Viru Valge), Leiva-ja saiatooted(Leibur) Tarbimise alusel: kust inimestel oleks mugav kättesaada. Tootja põhisel on näiteks nõud, jalanõud, riided(Adidas, Nike) Kaupade väljapaneku meetodid Ladumine: kohvi, suhkur, makaronid Vertikaalne: mahlad Horisontaalne: toiduõlid Mahul põhinev: igasugused joogid, supid, moosid. Inspireeriv: erinevad riided, nõud, sokolaadid, kommid. Hinnasildid ja sooduspakkumised Prismas pole pidevalt sooduspakkumisi nagu teistes poodides, kuna neil on igas kategoorias turu parima hinnatasemega tooted. Lühiajalised allahindlused väga kulukad, sest need nõuavad lisatööd. Kulud maksab aga kinni ostja, tasudes kõrgemat hinda. ...

Majandus → Kaupluse müügitöö...
38 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Menüü koostamise alused! osa 1

supid, kissellid, tarretised, keedetud ja toorvahud, kreemid. · Külmutatud magustoidud (jäätised,porfeed, sorbetid) · Koogid, tordid jt. Küpsetised · Järelroogade lisandid (magusad kastmed) Joogirühmad: · Kuumad joogid - kohv, tee, kakao · Külmad joogid ­ piimatooted (piim,pett,keefir,joogijogurt) mahlad ja mahlajoogid, siirupijoogid (morsid), veed, karastusjoogid · Leiva- ja saiatooted, pirukad ja plaadikoogid, väikesaiad Toidukordade menüü koostamine Hommikusöök: Kohv, tee ja kakao, piim ja hapupiimatooted, mahlad ja mahlajoogid, leiva- ja saiatooted või marmelaad või keedis, vorstid, suitsulihatooted ja singid, juustud,pudrud,helbed,müslid,köögiviljad,köögivilja salatid, keedetud või praetud munad, puuviljad, heeringas jt. Sookalad, marineeritud ning kastmes kalad,

Toit → Menüü koostamine ja nende...
99 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Tsöliaakia

paraneb peensoole limaskest täielikult 1- 2 aasta jooksul Teraviljad Lubatud keelatud · Mais, tatar, tatrajahu, · Nisu (nisuliigid: spelta, durum, · makaronid, graham, triticale, kuskuss), · hirss, riis, riisinuudlid, · rukki-, odra- ja · popkorn, riisileivad, · kaerasisaldusega leiva ja · gluteenivabast · saiatooted, manna, · jahust leivad, saiad, · nisujahust pastatooted, · küpsised, vahvlid, · küpsised, näkileivad · pirukad, tordid, müslid, · ja pastatooted · kliid, idud Piimatooted lubatud keelatud · Piim · Kohupiimakreemid ja · Keefir, juust, · jogurtid, mis sisaldavad · kohupiim, kodujuust, · keelatud teravilju, lahjad

Meditsiin → Arstiteadus
29 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Rootsi laud

· lilled · taimed · küünlad · dekoratiivesemed · peeglid · lipud LAUANÕUD · vaagnad · kannud · termosed · maitseainetoosid · mahlaklaasid · veeklaasid · kohvitassid · teetassid · taldrikud · nuga · kahvel · lusikas · tõstmisvahendid HOMMIKUSÖÖK ROOTSI LAUAS Tavaliselt on hommikusöögi menüüs : · kohv, tee või kakao · piim, hapupiimatooted · mahl · leiva- ja saiatooted · või · marmelaad või keedised · vorstid · suitsulihatooted ja singid · juustud · pudrud · helbed · müsli · köögiviljad · puuviljad · munaroad · peekon Lauale asetamisel tuleb silmas pidada, et : · külmad suupisted on enne sooje suupisteid · köögiviljasuupisted on enne kala- ja lihasuupisteid · kalasuupisted on enne lihasuupisteid · soolakad suupisted on enne magusaid suupisteid LÕUNASÖÖK ROOTSI LAUAS

Toit → Toitumisõpetus
79 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Leib

Kr. Sellel ajal tehti leibu taimede maapealsetest osadest. Eestisse jõudis leib 1800.a. paiku, mil hakati valmistama aganaleiba, mis oli rabe ja murenev. Tänapäeval valmistatakse põhiliselt klassikalisi leibu rukki- ja nisujahust. Veel paarkümmend aastat tagasi valmistati põhiliselt ise leiba, kuid ka tänapäeval valmistavad mõned inimesed ise kodus leiba. Populaarsed kodus valmistatavad leiva-saia tooted on põhiliselt pirukaid, koogid ja teised saiatooted. Leib kui püha Varasematel aegadel oli leib püha ja tähtis toiduaine. Leiba ei koheldud ükskõikselt ja leiba tuli hoida. Kui leib kukkus maha siis tuli leib üles korjata ja sellele suud anda. 3. Leiva valmistamine Valmistamise alguses sõelutakse jahu. Kaussi valatakse vett, millele lisatakse sõelutud jahu ja juuretist. Saadud mass segatakse hoolikalt läbi ja jäetakse hapnema. Et tainas

Bioloogia → Bioloogia
58 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Fazer

ovaalse kujuga leivad. Need kerkisid ja küpsesid parajalt kuumas ahjus, pealispinnale moodustus krõbe koorik. Pärast ahjust välja võtmist niisutati leivakoorikut veega ja seejärel kaeti rätikuga. Selliselt küpsetati taluperes leiba kord nädalas või kord kahe nädala tagant. Tänapäeval küpsetatakse leiba iga päev, kuid leiva valmistamisel järgitavad traditsioonid on samad, mis on kestnud läbi ajaloo ja kujunenud välja aegade jooksul. ELEIVA- JA SAIATOOTED ERIVAJADUSTEGA INIMESTELE Eridieedid Järjest enam on meie seas erivajadustega tarbijaid, kes peavad (või tahavad) erinevatel põhjustel tarbima ka pagaritooteid teatud kindlatest nõuetest lähtuvalt. Järgnevatelt lehekülgedelt leiate mõnede eritoitumist nõudvate haiguste lühitutvustused, mille juures antakse infot ka vastavate dieetide ning nendega sobivate pagaritoodete kohta. · Diabeet · Tsöliaakia ja teravilja-allergia · Piimaallergia · Laktoositalumatus

Toit → Pagar-kondiiter
44 allalaadimist
thumbnail
14
doc

E-ained toidus

tingimustel. Sünteetilised värvid säilitavad tooni palju mitmekesisemates tingimustes. 2.3. Millised on ohtlikud värvained? 5 Värvainetest on eriti ohtlikud sünteetilised asovärvid - ohtu tuleks märgata erinevates värvilistes toodetes: · kommid · limonaadid · närimiskummid, · jogurtid · kompotid · vorstid ja saiatooted. Värvained on enim allergiat tekitavad toidu lisaained. Nii mõnedki varem kasutatud toiduvärvid on osutunud ohtlikuks ning riigiti on samuti erinev, mida lubatakse kasutada. On olemas ka ohutuid looduslikke värvaineid, millel puuduvad tervisele kahjulikud kõrvalmõjud 2.4. Toiduvärvide kasutamine Uurisin välja et toiduvärve kasutatakse kõige enam: · kondiitritoodetes · maiustustes · karastusjookides · jogurtis ja jäätises

Keemia → Keemia
67 allalaadimist
thumbnail
5
pdf

Viirused, Bakterid, Seened

(viiruse genoomi kantakse soovitav geen, mille viirus viib koos oma genoomiga peremeesrakku) antikeha - valgud, mis nõrgestavad haigustekitajaid (viiruseid) (neid toodavad B-lümfotsüüdid) antigeen - organismile kahjulikud võõrvalgud, mida toodavad viirused Seened 1. Milles seisneb seente tähtus looduses? - lagundajad - kääritajad - sümbiondid 2. Kuidas kasutavad inimesed seeni toiduainetööstuses? juust, alkohol, leiva ja saiatooted, ensüüme lõhna ja värvainetena 3. Kuidas kasutavad inimesed seeni farmaatsiatööstuses? ravimite tootmiseks kasutatakse metaboliite(vaheproduktid) (n. penitsiliin +teised antibiootikumid) (eritavad toksiine ­ lipaas pesupulbrites) 4. Millist negatiivset mõju võivad seened inimestele tekitada (3)? - nahakahjustused (seenhaigused) - seenemürgitus - elukoha kahjustamine (majavamm, hallitus) 5. Kirjelda seeneraku ehitust. - tuum (üks või mitu) - rakumembraan

Bioloogia → Bioloogia
63 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Viirused ja bakterid

Nicole Maria Klais; 11 H denitrifikatsioon- lämmastikuringe oluline lüli, milles nitraadid või nitritid redutseeritakse järk-järgult gaasilisteks ühenditeks (N2O või N2). Seened 1. Milles seisneb seente tähtsus looduses? - lagundajad - kääritajad - sümbiondid 2. Kuidas kasutavad inimesed seeni toiduainetööstuses? juust, alkohol, leiva ja saiatooted, ensüüme lõhna ja värvainetena 3. Kuidas kasutavad inimesed seeni farmaatsiatööstuses? - ravimite tootmiseks kasutatakse metaboliite(vaheproduktid) (n. penitsiliin +teised antibiootikumid) (eritavad toksiine – lipaas pesupulbrites) 4. Millist negatiivset mõju võivad seened inimestele tekitada (3)? - nahakahjustused (seenhaigused) - seenemürgitus - elukoha kahjustamine (majavamm, hallitus) 5. Kirjelda seeneraku ehitust.

Bioloogia → Bioloogia
44 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Toidukauba praktika aruanne - KIVILINNA KONSUM

Üldjuhul mingi eripärasusi ei ole kaupade vastuvõtul. Majas on 3.juhatajalt, kes on erinevate jaotusega, üks on esmatarbe, leiva- ja jogurtitoodete müügijuht, teine tööstuskauba, alkoholi ning kolmas toidukauba juht. Kuna inimesed toovad sinna kaupa, siis tuleb kaubatooja juhataja ruumi võtab allkirja, ning annab meile saatelehe. Mingisugust eripära ei olegi. Hoiutingimused on ilusti ära jaotatud, kus osas asub tööstus-ja esmatarbe kaup, kus asuvad alkoholid ja üldiselt leiva-ja saiatooted lähevad kohe kõik välja ning ka vorstid ja lihatooted. 3.1 Toidukauba kvaliteedi kontrollimine Kuna igal hommikul kontrollitakse kaupade kuupäevasid, siis alustataksegi päeva realiseerimisaja kontrollimisega, vanemad kuupäevad pannakse ettepoole ja uuemad, mis just on tulnud pannakse tahapoole. Saia-ja leivatoodetele tehakse allahindlus, kui sai on homse kuupäevaga tehakse talle allahindlus 25%, õhtuks või järgmise päeva

Majandus → Majandus
87 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Jahu

Umbkaudu samaga tegeletakse ka tänapäeval: täieneb vaid terade töötlemise tehnika, jahvatuse kvaliteet, muutuvad keerulisemaks küpsetiste koostisosad, kuid lõppude-lõpuks on ikkagi jahu see, mis määrab meie küpsetiste väljanägemise, maitse ja aroomi. Olenevalt kultuurist, millest jahu on saadud, eristatakse mitmesuguseid jahu liike: nisu-, rukki-, odra-, kaera-, riisi-, herne-, tatra-, sojajahu. Jahu tüüp määratakse selle otstarbe järgi: leiva- ja saiatooted, makaronitööstus, kulinaaria jne Jahu on seega teravilja jahvatamisel saadud toiduaine ja seda kasutatakse pudru valmistamisel, kastmete paksendamiseks, eelkõige aga pagaritoodete (leib, sai) ja pasta tegemiseks. Jahu võib teha tegelikult igasugusest teraviljast. Jahu jahvatatakse veskis. Jahu jaguneb eri sortidesse olenevalt kasutatud vilja kvaliteedist, jahvatuse jämedusest ja lähtuvalt sellest, kui palju jäi jahu sekka viljatera pealmisi kihte. Koorimata teradest jahvatatud jahu

Toit → Pagar-kondiiter
41 allalaadimist
thumbnail
45
doc

Õpimapp - eritoit

................................................... 9 Teravili...................................................................................................................................... 10 leiva ja saiatooted......................................................................................................................11 Leiva valmistamine ................................................................................................................

Toit → Toidukaubandus
96 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Toitumise alused

vesi. Mikrotoitained on need, vajame päevas milli- või mikrogrammides. (näiterks A-vitamiini -0,8 mg ööpäevas). Need on vajalikud inimorganismi bioaktiivsete ainete koostises ja talitluses, ensüümide ja hormoonide koostises. Mikrotoitained on vitamiinid ja mineraalained (vaata ka lisa 2 Toitained). Süsivesikuid sisaldavad sellised toiduained, nagu suhkur, tehislikud magusained, kartulijahu, mesi, siirupid, jahud, tangained, kuivatatud puuviljad, leiva- ja saiatooted, värsked marjad ja puuviljad, kartul, till, peet, hernes ja porgand, piim ja -tooted, sulatatud juustud Organism vajab süsivesikuid energia tootmiseks (1 g süsivesikuid sisaldab toiduenergiat 4,1 kcal), energeetilise varu loomiseks. Süsivesikutel on organismis ka ehituslikud ülesanded ning kaitsefunktsioon. Täiskasvanud inimesel on soovitav tarbida 300-400 g süsivesikuid päevas. Üle 2/3 saadavatest süsivesikutest peavad moodustama polüsahhariidid (tärklis) ja alla 1/3 di- ja

Toit → Toitumisõpetus
92 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Kategooria plaani koostamine

Kassaliin jääb kliendi liikumistee suhtes paremale. Kaupluse üldmulje on puhas ja meeldiv. Valgustus on piisav. Prahti maas ei vedele ja prügikastid on alati tühjendatud. Kauplus on avar ning ruumi piisavalt. Kliendi liikumisteed ei piira kauba väljapanekud. Sisenedes müügisaali jääb otse ette puu-ja juurviljade väljapanek. Edasi tulevad erinevad kuivained ja pastatooted, maiustused ning kohvi ja tee väljapanekud. Vasakule poole jäävad leiva ja saiatooted. Paljud lisaväljapanekud on kliendi liikumistee vahetus läheduses. Need väljapanekud on hästi nähtavad ja alati varustatud kampaania hinnasiltidega. Koeratoidud jäävad kliendi liikumisteest paremale. Paremale poole jäävad veel keemiakaubad, sukad-sokid ning hügieenitooted. Keemiakaupade spetsiifiline lõhn veidi häirib. Kaupluses on kasutatud üldiseid paigutuspõhimõtteid: väiksemad pakendid pannakse ülemistele riiulitele, suuremad alumistele;

Muu → ostu-müügi juhtimine
105 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Praktika aruanne müügieriala

5 Munad 1.1.1.5.1 Munad ja munatooted 1.1.2 Piimatooted 1.1.2.1 Piimatooted 1.1.2.1.1 Piimad, koored, kohupiimad, jogurtid, desserdid. 1.1.2.2 Juustud 1.1.2.2.1 Juustud, määrdejuustud, delikatessjuustud, teenindusletijuustud. 1.1.2.3 Rasvad 1.1.2.3.1.1 Võid, margariinid, võided. 1.1.3 Leiva- ja saiatooted 1.1.3.1 Leib, sai 1.1.3.1.1 Leivad, saiad 1.1.3.2 Kondiitritooted 1.1.3.2.1 Taignad ja pooltooted, pirukad, saiakesed, stritslid, kringlid, koogid, rullbiskviidid, tordid, Selveri kondiiter 1.1.4 Puu- ja köögivili 1.1.4.1 Puu- ja köögivili 1.1.4.1.1 Õunad, pirnid, marjad, tsitruselised, luuviljalised,

Õigus → Müügiõpetus ja...
517 allalaadimist
thumbnail
24
rtf

Toidukaubaõpetus 2014

1.osa Teraviljad Ökoteraviljad Kõvateraline nisu *Proteiinisisaldus 10-14% *Sisaldab rohkesti gluteeni (teravilja valgusegu) *Kasvab soojas kliimas *Sobilik paremini pärmitaignast toodete küpsetamiseks Durumnisu - kõvanisu eriliik *Sisaldab rohkesti gluteeni, kuid küpsetamiseks ei sobi *Jahvatatakse jahu nimega semolina, mida kasutatakse pastatoodete valmistamiseks (tähendab itaalia keels sõredat, selgelt tuntava teralise tekstuuriga nisujahu) couscous *Saadakse kõvanisust ...

Majandus → Kaubandus
9 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

osakesed, ülejäänud uuesti purustamisse) 32 jahuvoolu enne, kui valmis. Jahu tüübid: Nisujahu tüüp 405 550 812 1050 1700 (nr isel. Jahu tuhasisaldust; jahus olev minetaalainete sisaldust) Jahvatusaste % 40-56 63-71 76-79 82-85 100 1700- täisterajahu (suurem energiasisaldus); 405- saia, kringli Leiva- ja saiatooted: tooraine, valmistamisel kulgevad protsessid, kvaliteedinäitaja. Leivaküpsetamise puhul on kõige tähtsam juuretis (jahud, külm vesi, vana juuretis, pärm, sool) Valmistatakse taigem ­ käärima ­ tükeldamine ­ kerkimine ­ küpsetamine ­ pakkimine Leib vananeb tärklise geeli vananemisel. Riis. Pastatooted. Helbed. Müsli. Riis ­ pikateraline (ameerika, basmati, jasmine) - keskmise- või lühikeseteraline (risotto, valencia jne)

Toit → Toitumise alused
216 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

haigusnähud. Tsöliaakia puhul kujuneb kurnatus ja pikaajalisel püsimisel suureneb oht seedekulgla pahaloomuliste kasvajate tekkeks. Kauplustes on müügil gluteenivabad tooted. Toodetele on joonistatud vastav märk ­ ring mahakriipsutatud viljapeaga. Täiendavat informatsiooni tsöliaakia kohta: http://www.tsoliaakia.ee Keelatud toiduained ja toidud: o Nisust, rukkist kaerst ja odrast tangud, helbed, kruubid, manna, jahu, leiva- ja saiatooted, pudrud, supid, jahuga paksendatud kastmed, tordid, koogid, küpsised, pirukad. o Riivsai, riivleib o Müsli o Pastatooted o Pelmeenid o Sardell, viiner, keeduvorst, tanguvorst, verivorst, suitsuvorst o Lihaknservid o Liha ja kalaroad milles jahu o Magusroad (oleneb retseptist) o Kodukali, pilsner, viljakoh o Kamasokolaad, batoonike, maiustused

Toit → Toitumisõpetus
99 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Juustulaud

Suuremate juustutükkide juurde pannakse juustunoad,juustutükkide sisse surutase juustunööbid. Leiva-ja saiatooted pannakse lauale punutud leivakorvides,küpsised küpsisekaussides või vaagnatel.Suupisted ja köögiviljad serveeritakse

Toit → Kokandus
37 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Ãœldbioloogia konspekt (2. osa)

Üldbioloogia (2.osa) Evolutsioon 16/02/2009 Evolutsioon ­ mateeria vormide pikaajaline pöördumatu muutus teatud suunas - Kosmoloogiline evolutsioon ­ kogu universumi teke pluss päikesesüsteem - Geoloogiline evolutsioon ­ uurib kuidas tekkis planeet Maa, uurib ka seal valitsevate tingimuste muutust ajas - Bioloogiline evolutsioon ­ elu teke ja ajalooline areng meie planeedil - Sotsiaalne evolutsioon ­ uuritakse sotsiaalseid suhteid erinevates ühiskonnatüüpides Bioevolutsioon kasutab kõiki uurimismetodeid alates molekulaarbioloogilistest ja lõpetades ökoloogilistega. Omaltpoolt evolutsioon lisab ajaloolise lähenemise Elu teke: hüpoteesid - Elu on loodud (tänapäeval tõsiselt ei võeta) - Elu eksisteerib igavesti (dogmatism) - Elu on korduvalt tekkinud elutust (kreatsionism ­ sobiva vormiga elututest asjadest soodsas keskkonnas tekivad jääkjärgud elus...

Bioloogia → Üldbioloogia
90 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Toitumisõpetus

Taimede kuivmassist moodustavad süsivesikud 75.....90%. Inimese organismist moodustavad süsivesikud 1,5%, sealhulgas maksas 0,1....1.5%, lihastes 0,6.....1%, peaajus 0,1% süsivesikuid. Näiteid süsivesikute sisaldumisest toiduainetes: · suhkur - praktiliselt puhas süsivesik (100%); · tärklis - praktiliselt puhas süsivesik (100%); · mesi, siirupid > 75%; · jahu, tangained, kuivatatud puuvili 50.........75%; · leiva- ja saiatooted 40....50%; · toored marjad ja puuviljad 10....15%; · piim, piimatooted 4,0.....5,7%; · juust <1%; · liha ja kala - praktiliselt ei sisalda. 7.2 Lipiidid Lipiide leidub organismi kõigis kudedes. Saledatel 8....12% kehamassist, tüsedatel 20....25%. Rasva osakaal naise organismis kõrgem, kui mehe organismis. Normaalse kehaehituse korral on täiskasvanud organismis 9....11 kg rasva. Inimorganismi ja toidu põhilised lipiidid on: · neutraalrasvad e. triglütseriidid (90

Toit → Kokandus
151 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Pakkimine

Heast materjalist ja efektselt kujundatud pakend võib märgatavalt suurendada toote läbimüüki. Seevastu halb ja halva/väära kujundusega pakend peletab ostjad eemale. Lihatoode rohelises karbis viib mõtte roiskumisele, pruun pakend on parem, sest seostub küpse lihaga. Pakendimaterjal ei tohi rikkuda toote maitseomadusi. Leiva- ja saiatooted kilekotis võivad muuta toote nätskeks; 11 3) ohutus on näiteks kauba kaitse laste eest ( korgid, lukud, mida on raske avada) või vargakindel pakend. 1.2.1.5. Keskkonnast hoolimine Sellest tulenevad nõuded käsitlevad tegevusi, mille tagajärjel väheneb kahjulik mõju keskkonnale. Keskkonnanõuded on järgmised:

Logistika → Logistika
129 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Koka eksamiküsimused vastustega.

minutit seista, sest siis on seda parem lõigata. 2.Suitsulõhe-kartulivorm 3.seenesuflee 4.kartuli-porgandivorm 5.hakkliahvorm 51. Millised on kõrge riskiteguriga toiduained? Nõuded nende lühiajaliseks säilitamiseks Kõrge riskiteguriga toidud on: lihatooted piimatooted muna ja munatoidud kala ja koorikloomad 0 kraadi juures. keedetud riis seened pähklid Kirjelda hommikusöögi menüüsid, Planeeri menüü taimetoitlasele. Kohv, tee ,leiva- ja saiatooted, juustud, pudrud, müslid, helbed, võid, jogurt vorstid ja suitsulihatooted. Kirjelda valge põhikastme valmistamist. Kasutamine lehekülg 66-67 (sauce bechamel) Valge põhikastme vedelikuks on piim, rõõsk koor ja rõõsa koore segu. Roa lisandina kasutatav valge põhikaste, väljatulek 1 liiter/kg: 1 liiter piima,2loorberilehte,40g sibulat, 1 muskaatõis, 2nelki, 2 tera pipart, 65g rasvainet, roux 130, 65 g nisujahu.

Toit → Kokandus
256 allalaadimist
thumbnail
84
docx

ELUSLOODUS

Külmakindlus Tundlik Külmakindel Tundlik Tundlik Niiskusnõudlikkus Vähenõudlik Vähenõudlik Nõudlik Nõudlik Talivili/suvivili Talivili/suvivili Suvivili Talivili/suvivili Suvivili Jahu, Puder, toiduks Milleks? Rukkileib Õlu saiatooted hobustele 55 NIIT Niidud on rohumaad ­ rohttaimedega kaetud maa-alad. Looduslikud niidud ­ mitmesugused taimed kasvavad ilma inimese hooleta. Rannaniidud ­ mere rannikul Lamminiidud ­ jõgede ja järvede kallastel Looniidud ­ paepealsetel aladel

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

 Maitsestatakse valmimise lõpus.  Hakitud maitseroheline lisatakse valmis supile. Nii säilib roheline värv ja maitse. Tükeldatud toiduainetest supid serveeritakse 75º C juures supitaldrikult, mis on asetatud alustaldrikule. Igale sööjale arvestatakse 300-400 g suppi. Lisandiks sobivad:  hapukoor,  hakitud maitseroheline, 123  leiva- ja saiatooted. Pearoana pakutakse tükeldatud toiduainetest suppe. Vaheroana pakutakse kergeid suppe. Järelroaks sobivad magusad supid. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ KORDAMISEKS 1. Kus kasutatakse puljongeid? 2. Kuidas liigitatakse puljongeid? 3. Millistest toorainetest keedetakse puljongeid? 4. Mille poolest erineb kontsentreeritud puljongite valmistamine teiste puljongite valmistamisest? 5

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

riisihelbed, müsli) praetud peekon ja muna, praetud makaronid, suitsutatud heeringas. BRUNCH Serveeritakse selvelauas (iseteenindus), rikkaliku hommikueine menüüga. Pakutakse külmi ja soojasid suupisteid (lihast, kalast, köögiviljadest, munast), pirukaid, võileibu, salatid, kooke, pannkooke, puuvilju, juustusid, erinevaid desserte. Joogiks pakutakse kohvi, tee, mahla või ka isegi vahuveini. Menüü taimetoitlastele: Kohv, tee ,leiva- ja saiatooted, juustud, pudrud, müslid, helbed, võid, jogurt vorstid ja suitsulihatooted. 51. Kirjelda toorsalatite valmistamist. Kasutamine. Toorsalatite valmistamiseks saab kasutada peaaegu värskeid ja noori köögivilju, puuvilju ja marju. Nende valmistamiseks ei sobi vaid kartulid, aedoad, ülekasvanud põldoad ja herned. Maitsvat toorsalatit ei saa ülekasvanud ja puiseks muutunud nuikapsast, väljakasvanud lillkapsast, salatist või spinatist. Toorsalati komponendid valitakse sellest,

Toit → Kokandus
67 allalaadimist
thumbnail
308
xlsx

Kokk tase 4 kalkulatsioonid-1

Lisa nisujahu ja kuumuta kergelt läbi. 3. Lisa soojendatud vesi, sool, sega hoolikalt. 4. Keeda tasasel tulel, pidevalt segades, kuni lillkapsas on pehme. 5. Püreeri kuumakindlas blenderis kuumalt, et kreem jääks hästi siidine. 6. Vala supp uuesti potti, lisa rõõsk koor ja kuumuta keemiseni. 7. Maitsesta muskaadi ja pipraga. Serveerimine: 1. Temperatuuril 65 °C 2. Kaunistada maitserohelisega, ilusate blanšeeritud või röstitud lillkapsaõisikutega. 3. Lisandiks sobivad röstitud saiatooted, seemned, pähklid. TOIDU NIMETUS Borš portsjoni kaal valmistatavaid g portsjoneid 200 kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Toiduained Ühik 1 brutoKao % 1 neto 2 bruto 2 neto 1 värske kapsas kg 0.050 20 0.040 0.100 0.080 2 punapeet kg 0.040 25 0.030 0.080 0.060

Toit → Toit ja toitumine
28 allalaadimist
thumbnail
45
docx

KÕIK OLULINE TERVISLIKUST TOITUMISEST

kahjulikke toidu lisaaineid. Kõiki E-aineid koos kõrvalmõjudega pähe õppida on liialt keeruline, kuid valikute lihtsustamiseks olgu välja toodud, mida tuleks tervislikul toitujal vältida: Värvained (E 100 - E 199) - eriti ohtlikud on sünteetilised asovärvid - ohtu tuleks märgata erinevates värvilistes toodetes nagu kommid, jäätised, limonaadid, närimiskummid, jogurtid, kompotid aga ka vorstid ja saiatooted. Värvained on enim allergiat tekitavad toidu lisaained. Nii mõnedki varem kasutatud toiduvärvid on osutunud ohtlikuks ning riigiti on samuti erinev, mida 2 lubatakse kasutada. On olemas ka ohutuid looduslikke värvaineid, millel puuduvad tervisele kahjulikud kõrvalmõjud (vt. E-ainete tabel). Säilitusained (E 200- E 299) - see grupp on kõige

Toit → Toitumine
52 allalaadimist
thumbnail
193
docx

Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt

Toidukorrad on järgmised: hommikusöök hiline hommikusöök või varane lõunasöök ( ingl. k. brunch) lõunaoode lõunasöök õhtuoode õhtusöök ööpala (hiline õhtusöök) mitmesugused eined Hommikusöögimenüüs on tavaliselt kuumad ja külmad joogid, soojad ja külmad suupisted ning küpsetised. Hommikusöögimenüüsse võidakse lülitada järgmisi toite ja jooke: kohv, tee või kakao piim, hapupiimatooted mahlad leiva ja saiatooted (ka väikesaiad) või marmelaad või keedis vorstid suitsulihatooted ja singid juustud pudrud 92 helbed müslid köögiviljad köögiviljasalatid keedetud või praetud munad. Pakutakse ka: puuvilju heeringat mitmesuguseid munaroogi praetud kartuleid praetud peekonit jogurteid vett Kokku arvestatakse igale sööjale: 200 300 g toitu,

Turism → Turismiettevõtlus
114 allalaadimist
thumbnail
1072
pdf

Logistika õpik

kaupade (peamiselt toidukaubad) puhul, mil suure läbimüügi ja lühikese säilivusaja tõttu on vaja esitada tellimusi iga päev, kahe või kolme päeva möödudes. Sellisteks tootegruppideks on näiteks piimasaadused, leiva- ja saiatooted, liha- ning kalatooted. Joonis 14.6 Tellimisperioodi meetod 14 Varude haldamine 373 Tellimuspunkti meetod

Logistika → Logistika alused
638 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun