Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"safrani" - 20 õppematerjali

safrani - kreemsupp röstitud lõhe ja porgandi juliennega 4.20 €
thumbnail
7
odt

5 toiduainet

.........................................................................................................................................5 4.Vanill..................................................................................................................................................6 5.Koriander...........................................................................................................................................7 1.Safran safran on sügisel õitsev sibullill. Safrani peened niidid saadakse safrankrookuse emakasuudmetest. Vastpuhkenud õied korjatakse pärast hommikukaste kuivamist. Nendest eraldatakse emakasuudmed, mida kuivatakse 15 minutit erilises kuivatis või pool tundi toatemperatuuril. Valmis safran kujutab endast veidi õlist massi, mis koosneb omavahel põimunud tumepruunikaspunastest ning helekollastest habrastest niidikestest. Mida vähem on massis helekollaseid niidikesi (tolmukaid) seda kvaliteetsem on maitseaine. Safrankrookust kasvatatakse

Toit → Toitumisõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Menüü tegemine

Tartu Kutsehariduskeskus Iseseisevtöö Menüü presenteerimine Eneken Kukk Grupp: MJ113 Juhendaja: Ülle Kruuda Tartu 2015 Menüü 1. Polpo bouillabaisse 2) Suitsune part 3) Kohupiimasõrnikud 4) Nestea jäätee 5) Macchiato espresso 1.Supp 2) Praad 3) Magustoit 4) Kohvijook Valitud toitlustusettevõte on Polpo restoran Tartus Restoran Polpo maja ajalugu ulatub 16. sajandi teise poolde. Restoran on väga moderne ning hubane, sealne söök on tehtud täie pühendumisega mõeldes kliendile. Minu valitud supp sisaldab tiigerkrevette, karbisid, lõhefileed ning safrani. Mulle meeldib, see toit, sest see sisaldab huvitavaid komponente ning on samas väga tervislik. Minu valitud praad sisaldab ratatouill’e, punaveinikastet, punase sibula moosi ning mikroürte. Valisin selle, sest tegemist on väga huvitava roaga, sooviksin kindlasti ise järele proovid...

Toit → Catering
16 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Moosi keetmine (referaat)

......................................................... .................................. ................... Moosi keetmine Referaat Juhendaja: ................................... .................... SISUKORD Üldiselt moosi keetmisest.....................................................................................................................3 Moosi keetmise ajaloost.......................................................................................................................3 Ettevalmistused moosi keetmiseks.......................................................................................................3 Purkide pesemine...........................................................................................................................3 Moosi keetmine...............

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Saialill

Saialill Eestis on levinum üheaastane liik (C. officinalis), mis armastab päikeselist kasvukohta ja millel on päikesena säravad kollased õied. Lehed on üldiselt mahlakalt rohelised, kuid esineb ka kollasekirjusid. Saialille võib näha kasvamas nii koduaedades kui ka prügimäel, ta metsistub üsna kergesti. Lill paljuneb isekülvi teel ning võib seetõttu muutuda ka segavaks umbrohuks teiste kultuuride kasvatamisel. Korjamine ja kuivatamine Saialill õitseb tavaliselt juunist oktoobrini. Kui aga korralikult hooldatud taimedelt õitsemise algusest peale eemaldada regulaarselt kõik avanevad õied (sobivamaks korjevaheks peetakse 2­5 päeva), pikeneb õitsemine kuni maapinna külmumiseni. Sageli õitseb ta veel ka pärast mitmekraadilist külma maapinna sulades, isegi detsembris. Saialillel korjatakse põhiliselt õisi (aga vahel ka lehti, sagedamini neist värskena salvi tegemiseks). Korjata soovitatakse päikeselise ilmaga pärast ho...

Loodus → Loodusõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Võrdlustabel suppide kohta

Dana Makejenko Võrdlustabel supide kohta KS 14 Antonius Näidismenüü  Eelroad:  Selge kohasupp roheliste köögiviljade ja tilliklimpidega 6.00 € Ülikooli 15, 51003, Tartu, Tartu maakond Telefon: (+372) 5342 3989 Atlantis Näidismenüü  Eelroad: KOORENE SUPP GRILLITUD LÕHEFILEE, kartulite, porru, brokkoli, porgandite ja rosépipraga 3.58 € Narva mnt 2, 51009, Tartu, Tartu maakond Telefon: (+372) 5342 3989 Dorpat ...

Toit → Toitlustus
10 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Koidujumalanna Eos

Mina kui koidujumalanna täidan maailmas tähtsat ülesannet. Igal hommikul tõusen ma Okeanose jõest kõrgele taevasse, lükkan minema tähed ja pimeduse ning tood valguse kiirtena maale. Mina olen jumalanna, kes avab igal hommikul taevase paradiisi väravad, et päike saaks tõusta. Vahel võib mind näha sõitmas nelja tiibadega hobuse poolt juhitud kuldses kaarikus. Kuid mul on ka endal tiivad, mis on kaetud valgete sulgedega. Minu safrani värvi rüü on kaetud tikitud või kootud lilledega ning minu pea on kroonitud sädeleva, ümber pea ulatuva diadeemiga. Minu sümboliteks on kollased nelgid ja kastepiiskadega täidetud veeanum. Mind teatakse kui kõigi tähtede ja planeetide ema ning minu pisaratest on tekkinud hommikune kaste. Nagu räägitakse, oli minu armukeseks sõjajumal Ares. Kuid Aresel oli ka naine, armastus-,ilu- ja viljakusjumalanna Aphrodite. Suurest armukadedusest needis

Ajalugu → Ajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Chilli con carne

liha, küüslauk, sibul ja köömned koos tükeldatud või hakitud lihaga. Sageli ka oad ja tomatid. Click to edit Master text styles Võib sisaldada ka Second level suhkrumaisi, maapähklivõid, Third level ananassi, banaani, apelsine, Fourth level kakaod, sokolaadi (enamasti Fifth level must), kohvi, tequilat, colat, mett, kaneeli, pimenti, safrani, siirupit, äädikat, veini (enamasti punane), õlut, viskit (Bourbon). Põhiretsept: 500 g hakkliha 1 tk Sibul 1 tk roheline paprika 1 purk purustatud tomatid 1 küüs küüslauk 25 g sokolaad (Bitter) 2 sl taco maitseainesegu 0.5 tl Cayenne'i pipar 1 tl sool 0.5 tl must pipar 1 purk valged oad tomatikastmes Valmistamise õpetus: · Kuumuta pann ja prae s e lle l hakkliha. ·

Muu → Käsitöö
17 allalaadimist
thumbnail
14
odp

Ungari kultuur

lisanditega ja nädalavahetustel ning pidupäevadel puljongit või lihasuppe Kõige vanem Ungari kokakunsti tehnoloogia on liha praadimine : 3-4 cm suurusteks lõigatud lihakuubikud pruunistatakse sulatatud searasvas, milles on eelnevalt praetud punane sibul. Paprika sattus ungari kööki pooljuhuslikult kreeklaste ja türklaste vahendusel. Kuni 16.-18. sajandini maitsestati toite vürtsidega näiteks: pipra, tüümiani, muskaadi, safrani, majoraani, basiiliku, ingveriga. Paprika oli talupoegade maitseaineks. Üldlevinud maitseaineks sai paprika alles 19. sajandi esimesel poolel. Sibula ja paprikaga valmistatavad lihatoidud on pörkölt, paprikas, guljass-supp ja guljass. Kasutatud kirjandus https://www.google.ee/search?q=ungari+kuningapa http://pilt.delfi.ee/show_original/997995/ http://www.erm.ee/et/Avasta/Soome-ugri-rahvakultu http://et.wikipedia.org/wiki/Ungari#Ajalugu

Kultuur-Kunst → Kultuur
10 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Suurbritannia ja Brasiilia võrdlus

saadakse (sellest saadakse nö ka etanooli e. piiritus) [4] [5] SKP 14% [3] 0,9% - 1,9 triljonit $ [8] Kaevandakse [1] Boksiidi, rauamaaki Kivisüsi Riigi pindala (km² ) 8 511 965 [6] 243 610 [10] Eksport Safrani, nafta, vasika ja veise liha [3] Naftavarud [8] Eksport (riigid) Hiina, Suurbritannia, Argentiina [11] USA 13,9%, Saksamaa 10,9%, Prantsusmaa 10,4% [8] Mullad, pinnas [1] Keltsa- ja gleistunud keltsamullad, niiske Leetmullad

Geograafia → Keskkonnageograafia
7 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Maitseained

Euroopasse tõid selle Araabia kaupmehed. Kollajuure risoomi müükase harva toorena, tavaliselt on see eelnevat keedetud ja kuivatatult pulbriks jahvatatud. Väga tugeva aroomiga, kirbe vürts meenutab ingverit. Kurkum sisaldab eeterlike õlisid ja kollast värvainet kurkumiini, mis on peaaegu identne india köögi peamises vürtsis safranis leiduva glükosiidiga. Kurkumit on nimetatud ka "india safraniks". Väljaspool india kööki kasutataksegi kurkumist safrani odava asendajana, mis annab toitudele meeldiva õrnkollase värvi. Eriti tähtis on see karrisegudes, mis peavad olema kindlat värvi. Kurkumit lisatakse mitmesugustele poodides müüdavatele segudele ka seepärast, et see talub hästi valgust ja isegi päikesepaistet ning muidu kaotaksid segud kaubandusliku välimuse. Samal põhjusel lisatakse kurkumist ka juustule, jogurtile, kartuli- ja maisikrõpsutele, küpsistele, salatile ja margariinile.

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Hispaania

silmapaistvaimaks kirdes paiknevat Katalooniat (Catalunya) koos Baleaari saartega, millest tuntumateks on turismisaared Mallorca ja Ibiza. Kataloonia road on mahedama ja peenema maitsega kui mujal Hispaanias; sageli ja suurtes kogustes pruugitakse roogades veini. Väga kuulus on kataloonlaste zarzuela de pescado ­ tõlkes kalaoperett ­ kala ja lugematud erinevad mereannid ehk mariscos koos sibulate, paprika, küüslaugu, suitsusingi, tomatite, jahvatatud mandlite, safrani, loorberilehe, peterselli ja pipraga brändi-sherrikastmes. Palju on maitsvaid pastaroogi, mis sageli suurel paellapannil üle küpsetatakse. Madridist põhja poole jäävates maakondades eelistatakse enam kartulit ja veiseliha ning rikkaliku koostisega hautisi nagu olla podrida, cocido ja puchero. Ettekujutuse sellest, kui palju erinevaid aineid üks hispaania pajaroog sisaldab annab eelkirjeldatud kataloonia "kalaoperett". Rannikualadel on väga armastatud kala ja mereannid, mida

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
93 allalaadimist
thumbnail
68
docx

Köögileksikon

teravamaitseliste heledate karride koostisesse. 1.2 Rosé pipar Rosé pipar ei kuulu hoolimata oma nimest piparde hulka. Pohla meenutava, hapra koorega rosé pipra sees on pruun, aromaatne tuum. Maitsestab mahedalt. Sobib hästi praetud või grillitud liha, kana, kala, kastmete, salatikastmete, puuviljamagustoitude, jäätise, juustutoitude ja küpsetiste maitsestamiseks. Kasutatakse ka roogade kaunistamiseks. 1.3 Safran Safran on sügisel õitsev sibullill. Safrani peened niidid saadakse safrankrookuse emakasuudmetest. Vastpuhkenud õied korjatakse pärast hommikukaste kuivamist. Nendest eraldatakse emakasuudmed, mida kuivatakse 15 minutit erilises kuivatis või pool tundi toatemperatuuril. Valmis safran kujutab endast veidi õlist massi, mis koosneb omavahel põimunud tumepruunikaspunastest ning helekollastest habrastest niidikestest. Mida vähem on massis helekollaseid niidikesi (tolmukaid) seda kvaliteetsem on maitseaine. Safrankrookust

Toit → Toiduvalmistamine
43 allalaadimist
thumbnail
35
ppt

Toidu lisaained

Annatto Biksiin ­ annatto põhiline apokarotenoid Looduslik värv kartamiin · Värvohakas Kartamiin · Naturaalne punane värv ... kasutatakse ka erinevate värvitoonide (kollasest tumepunaseni) saamiseks tekstiilitööstuses Kollajuur - turmeric · Kollajuurt hakati keskajal nimatama ka india safraniks, kune tegemist on väga kalli toiduvärvi safrani võimaliku asendajaga. · Kurkumiin E100 Karmiinpunane E120 The insect produces carminic acid which deters predation by other insects. Carminic acid can be 7--D-Glucopyranosyl-9,10-dihydro- extracted from the insect's body and eggs to make 3,5,6,8-tetrahydroxy-1-methyl-9,10- carmine dye (also known as cochineal). Carmine is primarily used as a food colouring and for cosmetics.

Toit → Sissejuhatus erialasse.toit ja...
67 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Gruusia köök

Puuvilju tarvitatakse toitudes mitmesugustes valmimisastmed (poolvalminult, küpselt, veinina), saavutades vaheldusrikkaid maitseid. Baklazaane, tomateid ja pabrikat lisatakse paljudele toitudele. Liha valik on samuti mitmekesine. Lambaliha kõrval süüakse palju kana-, sea - ja veiseliha ning siseelundeid. Toidu valmistusviisid on vaheldusrikkad, paljud gruusia toidud on võitnud ülemaailmalise tunnustuse- hartsoo- supp, ploomidega hautatud liha jm. Toite maitsestatakse pipra, kaneeli, safrani, kardemoni, köömnete, paprika ja paljude teiste vürtsidega. Maitserohelisena tarvitatakse peale tilli ja peterselli veel estragoni, kinzat, piparmünti. Peale nende lisatakse toitudele veel kukerpuumarju kuivatatult ja pulbrina, poolvalmistatud hapusid ploome (tkemali), granaadimahla või -seemneid, värsket ingverijuurt, kappareid, küüslauku jm. Kasutatakse ka maitseainete segusid ningi teravmaitselisi kastmeid.

Toit → Toit ja toitumine
7 allalaadimist
thumbnail
36
pdf

Hispaania

Madridist lõuna pool valitsevad riis ja sealiha; sadamalinnast Valenciast pärineb kuulus panniroog paella valenciana. Paella on liha, mereandide ja aedvilja tugevalt vürtsitatud segu koos riisiga. Portugaliga piirnevates rannajooneta maakondades on populaarne kuivatatud soolakala bacalao. Väga kuulus on kataloonlaste zarzuela de pescado (tõlkes kalaoperett): kala ja lugematud erinevad mereannid ehk mariscos koos sibulate, paprika, küüslaugu, suitsusingi, tomatite, jahvatatud mandlite, safrani, loorberilehe, peterselli ja pipraga brändi-šerrikastmes. Palju on maitsvaid pastaroogi, mis sageli küpsetatakse üle suurel paellapannil. Piirkonna tähtsaks märksõnaks on katalaani kreem - dessertkreem, mille pealispinnal on karamellkiht. Sealne toit on väga hea. Tihti pakuti riisi köögiviljadega koos parema lihaga. Salati ja köögiviljade valik oli hispaanias väga rikkalik. Samuti ka puuvilja valik. Paella 13

Geograafia → Geograafia
6 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Christo ja Jeanne-Claude, elu ja looming

jaanuaril algas paari kõige pikaajalisema projekti paigaldamine: ,,The Gates", New Yorgi Central Park'is. Projekt kannab ametlikku nime: "The Gates, Central Park, New York, 1979-2005" mis viitab ajale, mis on möödunud nende ettepanekust seda projekti ellu viia. Tänu uuele New Yorgi linnapeale, Michael R. Bloomberg'ile, oli neil võimalik projektiga jätkata (ARTINFO, 25.12, 2005). ,,The Gates" avati rahvale 12. veebruaril ja jäi avatuks 27. veebruarini, 2005. aastal. Kokku valmistati 7503 safrani värvi väravat, mis asetati Central Park'i teedele. Väravad olid viis meetrit kõrged ja tee, mida nad katsid oli 37 kilomeetrit pikk. Ligikaudu 600 värava mundris inimest ("värava- pidajat") olid projekti toimimise ajal inimestele jagamas 1000000 tasuta kanga näidiseid ja andsid külastajatele küsimuste tekkimisel projekti kohta informatsiooni, ning valvasid ühtlasi, et värvad püsikisd ka tuulega sellised nagu nad ette nähtud olid. Projekti maksumus oli 21 millionit dollarit. (www

Meedia → Meediakunstiajalugu
29 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Köögileksikoon. Toiduvalmistamise tehnoloogia I

pikkpoisis. Rosé pipar ei kuulu hoolimata oma nimest piparde hulka. Pohla meenutava, hapra koorega roseepipra sees on pruun, aromaatne tuum. See maitsestab mahedalt liha, kana, kala, magustoite ja küpsetisi. Roseepipraga kaunistatud road on pidulaual tõelised pilgupüüdjad. Safran on maailma kalleim maitseaine. Peened safraniniidid on safrankrookuse emakasuudmed, mida korjatakse käsitsi. 25 g kuivatatud safrani saamiseks kulub ligi 3000 õit. Safran annab toidule erilise maitse ja ereda kuldkollase värvuse. Ehtne safran on telliskivipunane ja niitjas! Niitidele lisatakse eelnevalt 1 sl kuuma vedelikku ja need segatakse roa hulka kuumutusaja lõpus. Maitse võimendub, kui safran suhkru või soolaga eelnevalt peeneks hõõruda. Vanilliin on vanilli kuprais esinev maitseaine. Valmistatakse ka kunstlikult eugenoolist ja guajakoolist. Vanill on kallis ja harukordne maitseaine

Toit → Toiduvalmistamise tehnoloogia...
8 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Kokanduse põhimõisted

maitseköögiviljadest ja tomatist. Bouillabaisse - Lõuna-Prantsusmaalt, arvatavalt Marseille’st pärit tummine kalaroog, mis on palju enamat kui lihtsalt supp. Bouillabaisse’i valmistamiseks keedetakse esmalt maitseköögiviljadest ja väikestest kaladest puljong, mis kurnatakse, seejärel maitsestatakse leem ürtide ning safraniga, lisatakse tomatid, köögiviljad ning mitut sorti Vahemere kalu, ka kalamaksa ning krevette jm mereande. Juurde serveeritakse rouille’d ehk safrani, tšillipipra ning küüslauguga maitsestatud majoneesitaolist kastet. Bouquet garni - Ürtide ja maitseköögiviljade kimp, mis koosneb enamasti porrulaugust, sellerivarrest, loorberilehest, tüümianist ning petersellist. Kimp seotakse kokku, et seda oleks valmistoidus hõlbus eemaldada ning sellega maitsestatakse suppe, kastmepõhju, hautisi ja ühepajatoite. Brie - Põhja-Prantsusmaalt pärit koorene ja jooksev valgehallitusjuust, mille maitsvamad eksemplarid on valmistatud lehmapiimast

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Eesti elu 1950-1960. aastatel

kapsad. Külmtoiduna täidistega rulaadid, mis valmistati sea mao sisse. Verivorsti söödi koos pohlamoosiga. Salatitest tehti peamiselt rosoljet. Lisanditeks olid ka kõrvitsa, - pohla, - ja punapeedisalatid. Jõulumaiustuseks olid peamiselt piparkoogid, mis olid juba varem valmis tehtud. Neid aitasid valmistada lapsed hea meelega. Valmistati ka mitmesuguseid muretaigna küpsiseid ja piparmündi pätsikesi. Jõululaualt ei puudunud ka pühade sai, mis oli maitsestatud safrani ja rosinatega. Magushapu leib oli nn. pühadeleib. Seda küpsetati erilise hoolega, erines argipäevaleivast kuju poolest (ümmargused, loomakujulised). Kui oli püülijahu, siis tehti ka peenleiba. Joogiks oli odralinnastest valmistatud õlu, mida anti proovida ka lastele. Joodi veel leivakalja ja koduveini. Soe jook oli tee. Pühade ajal joodi ka tseiloni teed sidruniga. Kohvi joodi enamasti hommikul. Jõuludele järgnes aga vana-aasta ära saatmine. Vana-aasta toidud jõulutoitudest

Ajalugu → Ajalugu
119 allalaadimist
thumbnail
87
docx

Soome-ugri rahvakultuur

Traditsioonilisele Ungari köögile on omased paprika, searasv, punane sibul ja hapukoor. Kogu maailm arvab, et ungari kokakunsti iseloomustab rohke paprika kasutamine. Tegelikult sattus paprika ungari kööki pooljuhuslikult kreeklaste ja türklaste vahendusel. Kuni 16.-18. sajandini maitsestati toite muude vürtsidega, mis on tuntud ka mujal maailmas: pipra, tüümiani, muskaadi, safrani, majoraani, basiiliku, ingveri jm. Paprika jäi pikaks ajaks eranditult talupoegade maitseaineks. Üldlevinud maitseaineks sai paprika alles 19. sajandi esimesel poolel. Kõige iidsem Ungari kokakunsti tehnoloogia on liha praadimine (pörkölés): 3-4 cm suurusteks lõigatud lihakuubikud pruunistatakse sulatatud searasvas, milles on eelnevalt praetud punane sibul. Lisaks punast värvi andvale vürtspaprikale kasutab Ungari köök meelsasti värsket rohelist ja helekollast paprikat

Kultuur-Kunst → Kultuurid ja tavad
31 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun