Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"sõmer" - 82 õppematerjali

sõmer - ehk kranuloosrakkude kihti). See pk juhib põhiliselt motoorikat ehk liigutusi.
thumbnail
28
pptx

Kartul

 Indiaani hõimud kasvatasid seda rohkem kui 4000 a. tagasi.  Euroopasse jõudis kartul 16. sajandil.  Eestisse jõudis kartul 18.sajandi alguses. Kartuli toitainete sisaldus  Kartuli kasvatamine  Seeme  Oluline on valida võimalikult kvaliteetne seeme ja selle ettevalmistamine istutamiseks. Mulla ettevalmistamine  Seemne istutamiseks peab pinnas olema piisava niiskusega, soe ja sõmer. Seemne istutamine  Emamugula alla peab jääma pehme sõmer muld.  Õige vao moodustamine (optimaalselt lai, trapetsikujuline, mitte liiga kõrge ja mitte liiga madal).  Väga oluline on, et emamugulad asetseksid täpselt vao keskel õige istutusvahega. Kartuli kasvatamine Väetamine  Tuleb jälgida lämmastiku, kaaliumi ning magneesiumi kättesaadavust taimele. Lämmastiku ülemäärane Kaaliumi ja Magneesiumi

Põllumajandus → Põllumajandus
8 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Riis

Riis Riis on enamasti üheaastane taim, kuigi troopilistel aladel võib püsida ka mitu aastat järjest, mille teradest valmistatakse toitu. Riisitaim kasvab tavaliselt 1 ­ 1.8 m pikkuseks sõltuvalt mulla koostisest. Tähtis koht toiduna on sel Ladina-Ameerikas, Aasias ja ka Aafrikas ja seda kasvatatakse peamiselt Indias ja Pakistanis Himaalaja mägede jalamil. Kuigi riis sisaldab palju kaloreid ja on väga toitaineterikas, on see väga populaarne dieettoit. Peale suure vedelikuhulga suudab riis endasse imeda suures koguses maitseid ja värve ning nõnda muutuda. Tagasihoidliku maitsestamise kõrval võiksite proovida ka Aasia või Mehhiko stiili, millest mõlemad kasutavad eriti rohkesti karrit, vürtsköömnet, punet, ohtrasti tsillipipart, küüslauku, sibulat ja musta pipart. Sordid Riis on vaid üldmõiste. Maailmas on olemas tuhandeid erinevaid riisiliike, mis erinevad üksteisest tera kuju, värvuse ja aroom...

Toit → Toidutehnoloogia
18 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Riis

must ehk lilla ehk keelatud riis (pärit Aasiast ja vähe levinud) lühikeseteraline riis Hiina must riis Valge ja punane riis Riisisorte on üle 8000, mida liigitatakse vastavalt tera pikkusele. Põhilised sordid on: lühikese ehk ümarateraline riis ehk kleepuv riis keskmise teraga riis pikateraline riis Lühikese ehk ümarateraline riis: 4-5 x 2-3mm, tärklisesisaldus suurem, keetmisel kleepuvad terad kokku. Keskmise teraga riis: 5-6 mm, jääb keetes sõmer, jahtudes hakkab kleepuma. Pikateraline riis: 6 mm ja pikem, kerge ja sõmer, muutub kleepuvaks ülekeetmisel ja sagedasel segamisel. Riisi liigitus töötlemise järgi Riisi kest on kõva ja mittesöödav, seega peab seda kroovima (koorima). Kroovimise viis määrab riisi maitse, toiteväärtuse ja säilimisaja. Riisi puhastamiseks on erinevaid viise: viljapeksust kuni tööstusliku poleerimiseni Pruun riis ehk täistera riis (kooritud ehk cargoriis): teradelt on eemaldatud

Muu → Toiduainete õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Powerpoint - Viljandi Linnakapell.

aastal Tõnu Sepp. Esialgu mängisid seal põhiliselt muusikakooli õpetajad ja õpilased. Tõnu Sepp juhatas linnakapelli kuni 1989. aastani. Tõnu Sepp Ansambli tutvustus Viljandi Linnakapell on viljelenud muusikat keskajast kuni varabarokini. Lisaks Eestile on esinetud ka välismaal. Programmid koosnevad keskaja lauludest ja pillilugudest. Parimad näited kuuluvad rüütlilaulu zanrisse. Liikmed Helika Gustavson Margus Kubo Cätlin Jaago Toivo Sõmer Sandra Sillamaa Marge Loik Anu Taul Anti Einpaul Neeme Punder Arno Anton Siiri Kärt Peep Heinaste Saale Uusma kunstiline juht - Neeme Punder Kasutatavad pillid Torupillid Lehmakellad Flöödid Kellamäng Trummid Hiidpasun Tamburiinid Karjapasun

Muusika → Muusika
9 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Riis

lõhnav riis Aromaatne pikateraline riis, keetmisel jäävad terad õrnalt kleepuvaks. See riisisort sobib suurepäraselt igasse soolasesse rooga ja ka magustoitu. Jasmiiniriisi aroom tuleb kõige paremini esile aurutatud või hautatud roogades, samuti on ta ka väga tervislik ja vitamiinirikas. Sarnaneb tavalise valge riisiga, kuid tema aroom on ülimalt mõnus. Sõmer riis Sõmer riis on koos koorega aurutatud ja pärast koorimist kuuma õhuga kuivatatud riis. Sellisel moel töödeldes säilitab riis umbes 80 protsenti oma mineraalainetest ja vitamiinidest. Riisi rikkalik perekond Vaatasime ära mõned populaarseimad riisisordid maailmas, nagu öeldud oli, on riisisorte maailmas tuhandeid, igaüks oma erilise kuju, maitse või lõhnaga. Väga tähtis on riisi puhastamise ja lihvimise protsess, mis võib omakorda veelgi muuta riisi maitset jms.

Bioloogia → 11.klassi bioloogia
30 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Kuu

Kuu Koostaja : Kaarel Niit Juhendaja: Margus Sõmer Kuu Kuu on Maa looduslik kaaslane. Kuu on maale lähim taevakeha, tema keskmine kaugus maast on 384 400 km. Tiirlemine ja faasid Kuu kiirus orbiidil on 1,03 km/s. Kuu teeb ühe tiiru ümber maa 27 ööpäeva ja 8 tunniga. Noorkuu ajal on Kuu Maa ja Päikese vahel. Täiskuu ajal paistab Kuu ümmargusena. Mõõtmed Kuu läbimõõt on 3476 km. Kuu mass on 7,36 x 1022 kg. Kuu keskmine tihedus on 3,3 g/cm3. Raskusjõud on kuul 6 korda väiksem. Kuu kalle on ekliptika suhtes 5,1454°

Astronoomia → Astronoomia
2 allalaadimist
thumbnail
1
docx

„Must prints“

Retsensioon ,,Must prints" 26. august käisin Kuressaare linnateatris vaatamas Rakvere teatri külalisetendust ,,Must prints". Vaadates näitlejate nimekirja olin kindel, et tulemas on midagi head. Iris Murdochi "Must prints" on mitme põlvkonna jaoks kultusromaan. Pealkiri viitab otseselt Hamletile, Shakespeare'i loodud musta rüütatud printsile. Rakvere Teatri lavale jõuab üldse esimene Murdochi lavaversioon Eestis. Tõlkija ja lavastaja Gerda Kordemets, kunstnik Eugen Tamberg, helilooja Markus Robam, valguskunstnik Roomet Villau. Mängivad Liisa Aibel, Saara Kadak, Ülle Lichtfeldt, Tiina Mälberg, Hannes Kaljujärv, Eduard Salmistu ja Tarvo Sõmer. Kohtumise esmase atmosfääri loob minimalistlik lavakujundus, mis oma lihtsuses ja sümbolismis üldiselt toetab laval sündivat. Tiibu meenutavad kortsutatud ja täiskirjutatud paberilehed hoiavad tagaplaanil meele loomi...

Kirjandus → Kirjandus
2 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Eesti Aleksandrikool ja Eesti Kirjameeste Selts

Eesti Aleksandrikool Kirjameeste selts Andra Sõmer Valeria Svetskaja 11.B Eesti Aleksandrikool Tegelikult Eesti Aleksandri Linnakool(1888-1906) Algatajad Jaan Adamson ja Hans Wühner 1860. aasta algul Raha kogumiseks moodustati1870.a Eesti Aleksandrikooli komitee Tegutses 146 kohalikku toimkonda(kontserdid, loteriid, peod ja majast majja käivad aktivistid) Presidendiks sai Jakob Hurt, sinna kuulusid veel C.R. Jakobson, J.V. Jannsen, Fr.R.Kreutzwald, J.Köler jt Tülid Hurda ja Köleri vahel-> uus president Köler 1877. a koguti enam kui 10400 rubla Avati 1888. a Põltsamaa lähedal Kaarlimõisas Pärisorjuse kaotamise 50. aastapäeva mälestuseks ja Aleksander I auks Õppetöö Toimus vene keeles Õppeained: aritmeetika,geomeetria, usuõpetus, üldajalugu, vene ajalugu, maateadus, loodusõpetus,eesti keel, ilukiri, joonistamine, saksa keel, aiatöö, hiljem ka laulmine ja võimlemine 6-aastane õppeaeg Talupojad alates 7ndast eluaastast Tasuline õppim...

Ajalugu → Ajalugu
20 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

HIINA KÖÖK

Iseloomulikud toiduained Oapastad Austrikaste Porrulauk Bambusevõrsed Riis Hiina nuudlid Riisivein Ingver Riisiäädikas Koriander Seesamiseemned Liiliapungad Seesamiõli Sojaidud Sichuani pipar ehk fagara Sojakaste Toitude valmistamine Riisi toiduks valmistamine on Hiinas suur kunst Riis keedetakse enamasti aurus, et see jääks läikiv ja sõmer Lihapalad tavaliselt marineeritakse, keetmisel ei tohi liha laguneda Valmistusviisid on samasugused nagu meilgi ­ keetmine, hautamine, aurus keetmine, praadimine, küpsetamine ja grillimine Leib ja teraviljatooted Riisi ja nisu kasutatakse aurutatud leibade ja klimpide valmistamiseks Eelistatud on pikateraline riis Nisust valmistatakse nuudleid Nisu ja riisi ei sööda kunagi samal söögikorral Rasvained

Toit → Toitlustus
18 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Liha, hakkliha ja kala. (pooltooted nendest)

maks, grillitakse , koos neerud, lihaga vorstito vardas, oted, maitsevõ singid, id, sõmer peekon riis Tourne Veisefil portsjontü - Viilud 5-6 170 g Praetakse Praetud -dos ee kiline cm väheses liharooga sisefilee rasvas, de peenem grillitakse lisandid,

Toit → Kokandus
39 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eesti aastatel 1917-1920

Eesti pidi kannatama enamlaste oktoobripöörde alla ja saksa okupatsiooni, ning kaitsma oma riiki Vabadussõjas venelaste eest ja Landeswehri sõjas sakslaste eest. Need sündmused ei lõhestanud Eesti riiki, vaid tugevdasid seda veelgi , seda on ka näha nende püüdlustes saavutada autonoomiat ja iseseisvust ning kaitstes üksmeeleselt Eestit võõrvõimude eest. Jaanika Sõmer 12B

Ajalugu → Ajalugu
140 allalaadimist
thumbnail
2
odt

ABORT

aastal 18%. Aastas tehakse maailmas umbes 46 miljonit aborti. Iga päev tehakse maailmas umbes 126,000 aborti. 78% abortidest theakse arenenud maades ja 22% tehakse arengumaades.Iga aasta teevad umbes 26 miljonit naist seaduslikult aborti, kui umbes 20 miljonit teevad seda riikides, kus need on seadusega keelatud. Iga naise kohta maailmas tuleb kogu tema eluaega arvestades 1 abort. Age Sõmer 12A

Filosoofia → Filosoofia
26 allalaadimist
thumbnail
3
docx

ERSO

Kaiu Talve Airi Sleifer Andrus Tork Marlis Timpmann Tarmo Truuväärt KONTRABASS FLÖÖT KLARNET METSASARV Mati Lukk Mihkel Peäske Guy Spielman Kalervo Kulmala Regina Udod Mari-Liis Vihermäe Madis Kari Pan Ye Meelis Ainsalu Linda Vood Signe Sõmer Kalmer Kiik Janel Altroff Janika Lentsius Meelis Vind Kalle Koppel Imre Eenma (pikoloflööt) (bassklarnet) Tõnu Künnapas Kaupo Olt Valdek Põld Maret Orgmets Ants Õnnis TROMBOON OBOE FAGOTT TROMPET

Muusika → Muusikud
8 allalaadimist
thumbnail
4
doc

TOIDUAINETE MASSIMÕÕTUDE JA MAHUMÕÕTUDE VAHEKORD

TOIDUAINETE MASSIMÕÕTUDE JA MAHUMÕÕTUDE VAHEKORD Toiduaine nimetus 1 liiter 1 dl 1 sl 1 tl 100 g 1000 ml 100 ml 15 ml 5 ml g g g g ml JAHU JA TANGUTOOTED Nisujahu 600 60 10 3 165 Maisijahu 550 55 8 3 180 Odrajahu 550 55 8 3 180 Rukkijahu 550 55 8 3 180 Graahamjahu 600 60 8 3 165 Kartulijahu 800 80 15 5 125 Riisijahu 550 55 8 3 180 Manna 700 70 10 4 145 Sojajahu 450 45 7 2,3 170 Piimajahu 450 45 7 2 ...

Toit → toiduainete sensoorse...
9 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Taignad

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS KOKK K-07B ... TAIGNAD Iseseisev töö Juhendaja: ... Pärnu 2009 Niidupargi 2009 Biskviittaigen Võluv sidrunirull TOORAINE TAIGEN TÄIDIS VIIMISTLU KOKKU NIMETUS S 1. Muna 4tk 4tk 2. Suhkur 150g 100g 250g 3. Sidrunimahl 1sl 50g 60g 4. Riivitud 1tl 1tl 2tl sidrunikoor 5. Jahu 200g 200g 6. Küpsetuspulber 1,5tl 1,5tl 7. Toorjuust ...

Toit → Kokandus
69 allalaadimist
thumbnail
2
docx

4. KONTROLLTÖÖ - pedosfäär

Tundravööndis levivad gleimullad või turvastunud gleimullad. 14. Okasmetsade muld: Kaasneb mula ülakihtide vaesumine toiteelementidest, sademete veega ära kanne.Mullad leetuvad.Okasmetsadevööndile on iseloomulikud leetmullad, mis on vähe viljakad ja happelised. 15. Rohtla mullad:Huumus tavaliselt musta või pruuni värvi, kutsutakse mustmuldadeks (kamardunud mullad) kuna muldade läbiuhtumist ei toimu, siis on mustmuld väga toideelemendite rikkas, sõmer ja väga viljakas. 16. Kõrbete muld: Kõrge temp. Tõttu on vee auramine suur, vees olevad soolad kristaliseeruvad välja, muutes mulla aluseliseks.Kõrbelistel aladel valitsevad väheviljakad sooldunud mullad, mis nõuab taimedelt erilist kohastumist. 17. Vihmametsa mullad:Orgaaniline aine laguneb peaaegu täielikult, mistõttu huumust vähe. Värvuse alusel nim. Neid puna-või kollamuldadeks.Koostise alusel Ferriitmuldadeks.

Geograafia → maailma loodusgeograafia ja...
20 allalaadimist
thumbnail
6
docx

TOIDUAINETE MASSIMÕÕTUDE JA MAHUMÕÕTUDE VAHEKORD

TOIDUAINETE MASSIMÕÕTUDE JA MAHUMÕÕTUDE VAHEKORD Toiduaine nimetus 1 liiter 1 dl 1 sl 1 tl 100 g 1000 ml 100 ml 15 ml 5 ml g 6-7 spl g g ml g JAHU JA TANGUTOOTED Nisujahu, tatrajahu 600 60 10 3 165 Maisijahu 550 55 8 3 180 Odrajahu 550 55 7 3 180 Rukkijahu 550 55 7 3 180 Grahamjahu 600 60 8 3 165 Kartulijahu 800 80 12 4 125 Riisijahu 550 55 8 3 180 Manna 700 70 10 4 145 Sojajahu 450 45 7 2,3 170 Piimajahu 450 45 7 2 220 Täisterajahu 600 60 8 3 165 Sepikujahu 600 65 9 3 Kuklijahu ...

Toit → Toiduaineõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord Tabel 1 Toiduaine nimetus 1 liiter= 1 dl= 1 sl= 1 tl= 1000 ml 100 ml 15ml 5 ml =6,7spl =3tl g g g g JAHU JA TANGUTOOTED nisujahu 600 60 10 3 maisijahu 550 55 8 3 odrajahu 550 55 8 3 rukkijahu 550 55 8 3 tatrajahu 600 60 9 3 kartulijahu 800 80 15 5 riisijahu 550 55 8 3 manna 700 ...

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
3
odt

„Tuli sinu käes”

Retsensioon ,,Tuli sinu käes" Vaatasin 10. juunil etv2-e arhiivist Ain Prosa telelavastuse ,,Tuli sinu käes," mis oli filmitud aastal 1998. Telelavastus pidalitõve külmast hingusest põhineb August Mälgu novellide "Neitsi," "Anne- Marie," "Surnu surm" ja jutustuste "Surnud elu" ning "Ole tervitatud, elu!" motiividel. Stsenaristiks ja lavastajaks oli Ain Prosa, kunstnikuks oli Karmo Mende ning heliloojaks Sven Grünberg. Osades: Henrik (Velvo Väli), Maarja (Piret Tanilov), dr. Repen (Aleksander Eelmaa), Kadi (Terje Pennie), Konrad (Kalju Orro), Anna (Mari Lill), Anne-Marie (Liia Kanemägi), sanitar (Tarvo Sõmer), kirikuõpetaja (Taavi Eelmaa) jne. Telelavastus võttis aset I Eesti Vabariigi ajal (1918-1939). Tegevus tiirles ümber kirjaniku Henriku, Päikesemaja (pidalitõvila) ja Maarja (Päikesemaja elanik). Henrik avastas kurva tõe päikesemaja elanike koh...

Kirjandus → Kirjandus
7 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Eestlaste toidukultuur

vastlakukkel, hapukapsas seajalgadega, oasupp kartulitega seapeaga, keedetud seajalad herneste või põldubadega, seajalad hapukapsastega, seajalad tarrendis, vastlapuder, tatratangupuder, sõmer tatratangupuder, kartuli- tangupuder seentega, vastlapannkoogid, panni- ehk rasvaleib, vastlakuklid Tõnisepäev Tangudega keedetud seapea, Süüakse tavalist toitu herned (oad) sealiha või seapeaga. Rukkimaarjapäev Tangupuder, leib, keedeti Tangupuder, supid lihast, kitseliha, söödi ka sealiha ja pannkoogid

Toit → Toitumisõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
7
pdf

Keraamika

või põletatud plaadile, mis nõuab täiendavat glasuuri põletust Plaadid jaotatakse tiheduse (veeimavuse) järgi klassidesse I kuni IV. Lähtutakse veeimavusest kaaluprotsentides (alla 0,5...üle 7). EHITUSKERAAMIKA EHITUSKERAAMIKA KERAAMILISED PLAADID KERGKRUUS Keraamiliste plaatide Kergkruus on sõmer klassifikatsioon materjal, mis libisemiskindluse järgi saadakse savi ­ kommerts- ja paisumisel tööstuspinnad kõrgtemperatuursel põletusel pöördahjus.

Varia → Kategoriseerimata
56 allalaadimist
thumbnail
6
xls

Toitude tehnoloogilised kaardid ja hinnakalkulatsioonid

väljatulek (kg/l) 0,114 käibemaks 20% 1,50 1 portsjoni väljatulek (kg/l) 0,114 1 portsj. müügihind 9,00 portsjonite arv 1 TEHNOLOOGIA: 1. Segada kokku kõik kuivained: jahu, suhkur, küpsetuspulber, vaniliin, riivsai 2. Lisada võitükid ja muna ning valmistada sõmer segu 3. Õunad puhastada, võtta välja õunasüdamed ja koorida 4. 2/3 sõmerast segust panna võiga määritud ja riivsaiaga üleriputatud vormi 5. Segu katta õunatükkidega, puistada peale suhkrut 6. Piserdada peale sulatatud võid ja katta kõik ülejäänud sõmera seguga 7. küpsetada ahjus 200ºC juures.

Toit → Toitlustus
188 allalaadimist
thumbnail
12
xlsx

Kalkulatsioonid

eda umbes 10 minutit. ükkideks, kasutades jad on pehmed, lisa hakkab. Lase lihtsalt keema, siis see keeb Toidu nimetus: Singi-riisisalat Portsjoni kaal: 0,3 Valmistatavaid portsjoneid: 4 Retsepti kaal Kao % (külm) Toiduained Ühik (kg/l/tk) 1 bruto 1 neto Sõmer riis kg 0,045 0,135 5% Hapukurk kg 0,031 0,03 11% Keedumuna tk (4) 0,05 0,044 Sink kg 0,075 0,075 Kõva juust kg 0,045 0,045 Till

Toit → Toitlustus
64 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Pooltoodete tabel

tagaosa(sisetükk), Kuubikud, kokku paprika, oliivid, välis- ja sisefilee 150g hapukurgid, seened +sea-, lambaliha, puuviljad koos maks, neerud, lihaga vardas, peekon maitsevõid, sõmer riis Raguu Sealiha, Väikesetükiline Hautamine Hautatakse kastmes küljetükk(ribi) 40g kondiga tükid Hautatud liharoogade lisandid Lambaliha, rinna- Väikesetükiline Hautamine Hautatakse kastmes

Toit → Toiduainete õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Psüühikahäired

Lisan lisa 1 tabeli, kus on ülevaade psüühikahäiretest gruppide alusel. Avaldumise laadilt eristatakse keha, kõne- ja kognitiivseid puudeid, õpiraskusi, ning emotsionaalseid ja käitumishälbeid. Paljudel meditsiinilises mõttes raske psüühikahäirega inimestel esineb kombinatsioon mitmest puudest ehk liitpuue. Raske psüühikahäire korral kasvab tõenäosus, et inimene võib olla ohtlik iseendale või teistele. (Paavel V., Kõrgesaar J., Sarjas A., Sõmer S., Vasar V. 2000). Orgaaniliste psüühikahäirete ühiseks aluseks on peaajuhaigus, -kahjustus või muu -häire, mille tagajärjeks on tserebraalne düsfunktsioon. Düsfunktsioon võib olla primaarne, kui haigus, kahjustus või häire tabab peaaju otseselt või eelistavalt; sekundaarne, nagu süsteemsete haiguste või kahjustuste puhul, mis tabavad peaaju kui üht paljudest keha organitest või süsteemidest. Alkoholi ja ravimite

Psühholoogia → Psühholoogia alused
42 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Rahvuskalendri tähtpäevade toidud

ei võidud vastlakommete järgi pimeda peale jääda. Enne õhtusööki mindi kindlasti sauna. Traditsiooniliseks vastlapäeva toiduks olid seajalad herne-, oa- või läätseleemega. Loodeti, et seajalgade söömine teeb sööjad järgmisel aastal käbedaks. Vastlapäeva põhiroogadeks, mida tehti, olid: läätsesupp, hernesupp seajalgadega, oasupp seapeaga, keedetud seajalad herneste või põldubadega, seajalad hapukapsastega, seajalad tarrendis, vastlapuder, tatratangupuder, sõmer tatratangupuder, kartuli- tangupuder seentega, vastlapannkoogid, panni- ehk rasvaleib, vastlakuklid. Tänapäevaga ei ole see traditsioon väga muutunud, tehakse vastlakukleid ja kõige enam ka hernesuppi seajalgadega. Lähemalt uurides sain palju teada, et on veel väga mitmeid erinevaid toite, mida sel päeval söödi. Tuhkapäev- (liikuv püha, 40 päeva enne ülestõusmispüha) tuhkapäeval pidi ahjule ikka labidat näitama, s.t pidi midagi küpsetama. Siis ei läinud leib suvel hallitama

Toit → Toitlustus
35 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Ehitusmaterjalide praks nr 4 - killustik

nõeljate terade hulga määramine. 2.KATSETATAVAD EHITUSMATERJALID Katsetavaks ehitusmaterjaliks oli killustik. 3.KASUTATAVAD TÖÖVAHENDID Töös kasutati järgnevaid vahendeid: Elektrooniline kaal KERN CB12K2, mõõtepiirkond 12 kg, täpsus 0,2 g; nihik, täpsus 0,1 mm; sõelad; anum mahuga 10 liitrit; hüdrauliline press. 4.KILLUSTIKU LÄHTEMATERJALID JA SAAMINE Killustik on sõmer mehaaniline sete. Killustiku lähtematerjalid on paekivi, graniit, pimss, perliit, keramsiit jne. Killustiku saadakse peamiselt kivi lõhkamise või purustamise teel, millest saadud produkt sõelutakse, et lahti saada tolmust ning saada vajaliku fraktsiooniga killustikku. Peale seda testitakse saadud killustiku kvaliteeti, mis tagaks temast valmistatud toote pikaealisuse. 5. KILLUSTIKU KASUTUSALAD Tavalist killustikku (paekivi, graniit jms) kasutatakse põhiliselt raske- ja asfaltbetooni

Ehitus → Ehitusmaterjalid
69 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Ehitusmaterjalid Killustiku uurimine

1. Töö eesmärk Killustiku puistetiheduse, terade tiheduse, veeimavuse, tühiklikkuse, terastikulise koostise, plaatjate ja nõeljate terade hulga ja tugevusmargi määramine. 2. Katsetatud ehitusmaterjalid Killustik ­ on sõmer mehaaniline sete 2.1 Kasutatud töövahendid Erinevad silindrikujulised anumad ­ puistetiheduse määramiseks, muljumiskindluse määramiseks Anum mahuga 10 liitrit ­ puistetiheduse määramiseks Kaal täpsusega 0.1g Sõelad avadega 1.0, 2.0, 5.6, 8.0, 11.2, 16, 22.4 ja 31.5 mm ­ terastikulise koostise määramiseks Nihik ­ terade mõõtmiseks, kui silmaga pole võimalik täpselt määrata. Hüdrauliline press ­ muljumiskindluse määramiseks 3. Katsemetoodika kirjeldamine 3

Ehitus → Ehitusmaterjalid
52 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Eesti rahvustoidud

Valmistusained · 2,5 l vett · 1 l seaverd · 1 kg odrakruupe · · 500 g seapekki · 300 g sealiha · µ · · µ · 300 g valget sibulat · 2 sl võid · 10 m seasoolt Valmistamine Pese kruubid ja pane kuuma vette. Keeda nõrgal kuumusel. Kui kruubid on paisunud, lisa maitseained ja kuubikuteks lõigatud sealiha. Sega ja hauta. Hautamise ajal putru segada ei tohi, sest puder peab olema sõmer, kruubiterad peavad jääma eraldi. Valminud pudru lase veidi jahtuda, lisa siis hakitud ja võis kuumutatud sibul ning läbi sõela kurnatud veri ja kergelt pruunistatud kuubikuteks lõigatud pekk. Täida sooled pudruga (mitte liiga täis), seo soolte otsad kinni ja keeda vähese soolaga maitsestatud vees. Kuumuta aeglaselt ja ainult keemiseni (muidu sooled lõhkevad) 10-15 minutit, olenevalt soolte jämedusest. Pärast veest väljatõstmist aseta vorstid üksteise kõrvale jahtuma

Toit → Kokandus
113 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kokanduse üleminekueksam

Kordamisküsimused tasemetööks. 1.Milliseid võtteid tuleb kasutada selleks ,et säilitada võimalikult rohkem C-vitamiini kuumtöötlemisel? Tuleb kasutada vastavaid kuumtöötlusvõtteid, nagu aurutamine, väheses vees keetmine või kasutada paneeringut. 2.Milliseid köögiviljatoite sa tead maailmaköögist? Kartulisalat, köögiviljakotlettid, kartulikotlettid, porgandipirukas jne... 3.Millistest toiduainetest saab keeta puljongeid? Loom, linna, uluki lihast ja kontidest. Maitsestamiseks kasutatakse köögi- ja juurvilju, vürtse, maitsetaimi ja maitseaineid. 4.Millised on klassikalised vürtsid? Basiilik, Cayenne'i pipar, Estragon, Kalgan, Kaneel, Ingver, Kaneelikoor, Kappar, Kardemon, Karrilehed, Koriander. 5. Mida kasutatakse kastmetihendajateks? Vedelikuga segatud jahu, jahuvõi, kartulitärklis, püreed, kanamunakollane, kokkukeetmisel või maitseköögiviljad. 6.Millised on veiseliha sisetemperatuurid erinevate portsjonroogade valmistamisel? Seest puna...

Toit → Kokandus
104 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Liharoad konspekt

· kergelt praetud ­ praetakse 1,5 minutit kummaltki poolt · keskmiselt praetud ­ praetakse 3 minutit kummaltki poolt · läbipraetud ­ praetakse 4-5 minutit kummaltki poolt Portsjonina praetud liharoad serveeritakse vahetult peale valmistamist Portsjoniliste praetud liharoogade lisandiks võivad olla: · keedetud ja praetud kartulid · keedetud, hautatud, praetud köögiviljad · kartuli- ja köögiviljapüreed · praetud seened · sõmer riis · härjasilmad · praetud sai · maitsevõid · kuumad võid · marineeritud salatid ÜLEKÜPSETATUD LIHAROAD Enne üleküpsetamist liha keedetakse või praetakse. Lõigatakse viiludeks. Üleküpsetatud liharoogi serveeritakse sooja suupistena

Toit → Kokandus
31 allalaadimist
thumbnail
20
xlsx

Toiduainete kilohinnad

Maitseroheliste kilohinn kaup ühik ühiku hind tüümian adzika (terav) kg 2,73 petersell aerosoolõli kg 2,77 basiilik ahvena filee kg 6,24 till ananassikonserv kg 1,41 frillis ansoovis kg 5,6 rosmariin apelsin kg 1,04 mint apelsini marmelaad kg 2,42 meliss aprikoosid kuivatatud kg 3,9 lehtsalat aprikoosikompott kg 2,34 murulauk aprikoosimarmelaad kg 2,2 rukola Aqua lauavesi pdl 0,32 spinat astelpaju kg 4,96 oregano avokaado kg 3,69 spinat baklazaan kg 1 balsamico (pals...

Logistika → Laomajandus
20 allalaadimist
thumbnail
22
docx

FIBO ploki kasutamine ehituses

..................................9 Kasutatud kirjandus.......................................................................................................................10 1 SISSEJUHATUS Fibo kergbetooni lähtematerjaliks on Fibo kergkruus ja tsement. Kergkruus (tuntud ka keramsiidina ning Leca, ExClay ja Fibo kaubamärkidena) on poorne ja sõmer keraamiline ehitus- ja täitematerjal, mis saadakse eriliste omadustega savi paisumisel põletusprotsessis 1150 ºC temperatuuril pöördahjus. Fibo plokke kasutatakse enamasti eramute, paarismajade ja ridaelamute ehitamiseks. Sõltuvalt hoone arhitektuursest ja konstruktiivsest lahendusest sobivad Fibo-plokid ka mitmekorruseliste hoonete ehitamiseks. Looduslikest täitematerjalidest on kergkruus umbes 4 korda kergem, mis võimaldab kergkruusa lisaks

Ehitus → Ehituskeemia
40 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Histoloogia kordamisküsimused

Kordamisküsimused histoloogias 1. Histoloogia-alased mõisted Histoloogia - Teadus rakkude, kudede ja organite arenemisest, ehitusest ja talitlusest. Üldhistoloogia - tegeleb "puhaste" kudede uurimisega Erihistoloogia - tegeleb organite rakulise ja koelise ehituse ja talitluse uurimisega Histomorfoloogia ­ histoloogia osa mis keskendub ehitusele Histoloogiline tehnika ­ meetodid ja võtted, millega valmistatakse materjale histoloogiliseks uuringuks. Kude - Ehituselt ja funktsioonilt ühtsed rakud moodustavad koe. Moorula - rakkude jagunemisel (lõigustumisel) tekkinud rakkude kogum Blastula ­ kui moorulasse on tekkinud õõs Gastrulatsioon ­ rakkude ümberpaiknemine Ektoderm ja endoderm ­ lootelehed, tekkinud gastrulatsiooni käigus Mesoderm ­ rakud mis sopistunud nende vahele Mesenhüüm - Mesodermist ja ektod...

Bioloogia → Üldhistoloogia
28 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Teraviljad

Kliides olevad vitamiinid ja mineraalained imenduvad riisitera endospermi, mistõttu nende kaod jahvatamisel on väiksemad ja riisi toiteväärtus suureneb. · Pikateralise riisi terad on pikad ja klaasjad. Terade lihvimisel on eemaldatud vaid välimine kest. Sellise riisi pehmenemiseaeg on kuni 40 minutit. Pikateralist riisi kasutatakse roogade valmistamiseks, mille puhul on tähtis, et riis ei kee pudruks, vaid säilitab teralisuse, sõmer. · Ümarateraline riis muutub keetmisel pehmeks ja kleepuvaks. Seda kasutatakse putrude, pudingite ja pirukate valmistamiseks. · Metsik riis ehk vesiriis ei ole tavalise riisi sugulane. Ta kodumaaks on Põhja-Ameerika, kus indiaanlased kasvatasid seda veekogudes ja koristasid saagi kanuudega. Tänapäeval kasvatatakse metsikut riisi kõige enam USA-s Minnesota osariigis. Metsikust riisist võib valmistada samu toite kui tavalisest riisist

Toit → Kokandus
98 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Söömise ja joomise elamistoiming eakatel

Tallinna Tervishoiu Kõrgkool õenduse õppetool SÖÖMISE JA JOOMISE ELAMISTOIMING EAKATEL Tallinn 2019 SISUKORD SISUKORD..........................................................................................................................................2 SISSEJUHATUS..................................................................................................................................3 1. SÖÖMISE JA JOOMISE ELAMISTOIMING................................................................................4 2. SÖÖMIST JA JOOMIST MÕJUTAVAD TEGURID JA HAIGUSED EAKATEL.........................5 3. ÕENDUSABI EAKALE INIMESELE............................................................................................7 4. ARUTELU........................................................................................................................................8 KASUTATUD KIRJANDUS......

Meditsiin → Õenduse alused
41 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Materjaliõpetuse konspekt Sirle Künnapas

valmis seinale (väiksed plaadid). *Mosaiikplaadid on väga väikesed, serva pikkusega 20…50mm. Nad on glasuuritud või glasuurimata. Plaadid liimitakse alumise küljega mingile võrgule. Kasutatakse neid põrandate ja välisseina paneelide katteks. 5.7. KERAMSIIT Keramsiit ehk kergkruus (tuntud ka LECA, EXCLAY ja FIBO kaubamärkide nime all ning keramsiidina) on üldnimetus ehitus- ja täitematerjalile, mis on looduslikuga võrreldes 4 korda kergem. Kergkruus on sõmer materjal, mis saadakse savi paisumisel 1150ºC temperatuuril pöördahjus. Kergkruusa toodetakse EVS - EN 13055 standardi järgi ja see omab CE märgistust. Kuidas teha savist kergkruusa: • eriliste omadustega savi segatakse ühtlaseks massiks • mass kuivatatakse ja töödeldakse pöördahjus • savi paisub temperatuuri tõustes põletustsoonis 1150ºC-ni • tekivad poorse struktuuri ja tugeva koorikuga graanulid

Materjaliteadus → Materjaliõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Ehitusmaterjalid töö

Nad on glasuuritud või glasuurimata. Plaadid liimitakse esiküljega tugevale paberile või alumise küljega mingile võrgule. Mosaiikplaate turustatakse enamasti kuni 1m² suuruste vaipadena (vaipkeraamika). 35. Keramsiidi omadused ja kasutuskohad Keramsiit ehk kergkruus (tuntud ka LECA, EXCLAY ja FIBO kaubamärkide nime all ning keramsiidina) on üldnimetus ehitus- ja täitematerjalile, mis on looduslikuga võrreldes 4 korda kergem.On sõmer ja poorne materjal Keraamsiiti toodetakse mitmes fraktsioonis: keramsiitliiv jämedusega 2…4, keramsiitkruus 4…10 ja 10… 20 mm. Kergkruus on keraamiline, tulekindel looduslik toode, mis hakkab pehmenema umbes 950ºC juures ja mille sulamistemperatuur on ca 1150ºC. Kergkruus ei mädane ei hallita, ei meeldi närilistele ja putukatele, ei karda niiskust ja tugev materjal. Kergkruusa kasutatakse kergekaalulise isolatsiooni-, täite- ja dreenmaterjalina

Ehitus → Ehitus materjalid ja...
29 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Lihhenoindikatsioon

KOOL Lihhenoindikatsioon Uurimustöö Tallinn 2013 Sisukord Sissejuhatus.....................................................................................................3 1. Bioindikatsioon..............................................................................................4 1.1. Mis on bioindikatsioon?...........................................................................4 1.2. Bioindikatsiooni liigid...............................................................................4 1.3. Bioindikatsiooni positiivsed ja negatiivsed küljed....................................4 2.Lihhenoindikatsioon.......................................................................................5 2.1.Samblikud ja õhusaaste...........................................................................5 3.Samblikud.........................................................................................

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
68
docx

Köögileksikon

Kuid samadest taimedest valmistatakse ka rohelist ja valget pipart. Erinevus seisneb selles, et valge pipar on kuivatatud küpsed seemned, roheline pipar on kuivatatud pooltoored seemned ning must pipar on keedetud ja küpsetatud pooltoored seemned. Pipart kasvatatakse Indias, Indoneesias, Tais, Sri - Lankal, Malaisias, Singapuris, Laoses, Vietnamis, Kariibimere saartel, Lõuna - Ameerikas. See vajab kasvamiseks parasniisket pinnast. Pinnas peab olema sõmer ja sisaldama palju orgaanilist ainet. Pipar ei kasva hästi kõrgemal kui 1 km merepinnast. Taimi paljundatakse 40–50 cm pikkuste pistikutega. Mustal pipral on mitmeid kultivare, mis on välja valitud saagikuse ja viljade kvaliteedi põhjal. Noored taimed seotakse puutüvede või ronimisvõre külge üksteisest umbes 2 m kaugusele. Eelistatud on kareda koorega puud, mida mööda kasvab pipar kiiremini. Oluline on, et puud pakuksid piisavalt varju ning õhu juurdepääs oleks piisav

Toit → Toiduvalmistamine
43 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

tomatikastmeid. 16. Milliste lisanditega serveeritakse hautatud liharooga. Keedetud, praetud küpsetatud kartuleid, keetetud, hautatud, praetud köögivilju, kartuli- ja köögiviljapüreesid, sõmerat riisi, keedetud makaronitooteid, praetud seened, hautamisleemest vslmistatud kastmeid, marineeritud salateid. 17. Millised lisandid sobivad praetud liharoogade juurde. Keedetud ja praetud kartulid, keedetud, hautatud, praetud köögiviljad, kartuli- ja köögiviljapüreed, praetud seened, sõmer riis, härjasilmad, praetud sai, maitsevõid, kuumad võid, praeleem, pruunil põhikastmel valmistatud kastmed, marineeritud salatid. 18. Milliste lisanditega võib serveerida hakkliharooga? Keedetud ja praetud kartulid, keedetud ja hautatud köögiviljad, kartulipudrud ja ­püreed, köögiviljapüreed, sõmerad pudrud, keedetud makaronitooted, praetud seened, seenepüreed, praeleem, heledal või valgel põhikastmel valmistatud kastmed, pruunil

Toit → Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Hiina Köök

kujundusele, värvide kooskõlale ja vaheldusrikkusele. Toitude pakkumise järjekord on järgmine Külmroad - ümmargustel portselanvaagnatel 3 - 6 eri sorti suupisteid. Juurde võib juua Veini või teisi jooke. Kuumroad - suurtelt vaagnatelt pakutakse pidulikul juhul vähemalt kaheksat liiki kuumroogi. Neist neli peavad olema delikatesstoiduainetest, seejuures üks magusroog. Toitude valmistamine · Riisi toiduks valmistamine on Hiinas suur kunst. Et riis jääks läikiv ja sõmer, keedetakse seda enamasti aurus. Soola ei lisata. Sool antakse lauas riisi kõrvale. Loomaliha juurde eelistatakse pruuni riisi. · Hiina kokk ei lase midagi raisku minna. Kõik taimede lehed ja varrekesed leiavad kasutamist supis, salatis või maitsestamiseks. · Toiduainete ettevalmistamisel pööratakse suurt tähelepanu lõikamisele. Lõigatakse kuubikuteks, ribadeks või õhkõhukesteks viiludeks.

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
5 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

kest ja terad poleeritakse. Sel meetodil töödeldud riisis on säilinud 80% vitamiinidest ja mineraalidest. Riis jaguneb tera suuruse ja kuju järgi: · Lühikese- ehk ümarateraline riis - peaaegu sama lai kui pikk (4­5 mm pikk, läbimõõt 2­5 mm), tärklisesisaldus suhteliselt suur, mistõttu terad kipuvad keetmisel kokku kleepuma. · Keskmise teraga riis - (5­6 mm) lühem ja priskem kui pikateraline; jääb keetes sõmer, aga jahtudes hakkab kleepuma. · Pikateraline riis - (6 mm ja pikem) kerge ja sõmer, võib aga siiski muutuda kleepuvaks, kui seda ülearu kaua keeta või liiga tihti segada. Riiside sortiment · Täisterariis ehk pruun riis -välimine kest eemaldatud, värvus võib olla punasest pruunikani, on lihvimata, suure toiteväärtusega. · Valge riis - saamiseks eemaldatakse tera- ja seemnekest ning idu, müügil nii lihvituna kui ka poleerituna.

Toit → Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord Tabel 1 Toiduaine nimetus 1 liiter= 1 dl= 1 sl= 1 tl= 1000 ml 100 ml 15ml 5 ml =6,7spl =3tl g g g g JAHU JA TANGUTOOTED nisujahu 600 60 10 3 maisijahu 550 55 8 3 odrajahu 550 55 8 3 rukkijahu 550 55 8 3 tatrajahu 600 60 9 3 kartulijahu 800 80 15 5 riisijahu 550 55 8 3 manna 700 ...

Toit → Kokandus
99 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Hiina köök

Teised toidud sisaldavad värsket ingverijuurt, riisiviina, oa-pastat (mien shiang), fermenteeritud pastasid, seesamiseemneid, seesamiseemneõli, suhkrut, paljusid erinevaid tüüpe äädikaid. Hiina vürtsikastmed on toiduvalmistamisel tähtsad nagu teisedki maitseained ja neid tuleb kasutada säästlikult. Mõnesid kombineeritakse teiste koostisainetega laual moel. Toitude valmistamine · Riisi toiduks valmistamine on Hiinas suur kunst. Et riis jääks läikiv ja sõmer, keedetakse seda enamasti aurus. Soola ei lisata. Sool antakse lauas riisi kõrvale. Loomaliha juurde eelistatakse pruuni riisi. · Hiina kokk ei lase midagi raisku minna. Kõik taimede lehed ja varrekesed leiavad kasutamist supis, salatis või maitsestamiseks. · Toiduainete ettevalmistamisel pööratakse suurt tähelepanu lõikamisele. Lõigatakse kuubikuteks, ribadeks või õhkõhukesteks viiludeks.

Geograafia → Geograafia
57 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Köögileksikon

ja suhkrut cesari salati kaste ­ sisaldb toorest munakollast, 0,5 tl Dijoni sinepit, 1 sl sidruni mahla , 1 hakitud küüslauguküüs, 0,5 tl Worcesteri kastet, 2 - 3 ansoovisefileed, 4 - 5 sl külmpressitud oliiviõli, soola, musta pipart Teraviljatoidud Kuskus (couscous) - Põhja-Aafrikas levinud peen nisutang, mida tehakse kõva- ehk durumnisu koorimata terades. Kõige enam sarnaneb ta mannaga, kuid konsistentsilt on sõmer ja meenutab pigem imepisikestest tükkidest koosnevat pastat. Selle valmistamine on imelihtne ja kiire. Bulgur - kuuma auruga töödeldud, seejärel kuivatatud ja lõpuks purustatud täisteranisu. Bulgur on populaarne Lähis-Idas, kus ta täidab sama rolli kui meil kartul või riis; valgu- ja süsivesikuterikkast bulgurist peavad lugu ka kogu maailma vegetaarlased. Kinoa - Lõuna-Ameerikast pärit kinoa ehk tsiili hanemalts sisaldab rikkalikult kiudaineid,

Toit → Kodundus
24 allalaadimist
thumbnail
40
odt

Betoon ja põletamata tehiskivimaterjalid

• Peente <0,125mm osiste sisaldust sh. savi ja savikate osiste sisaldust (määratakse pesemisega) kuna halvendab liivaterade ja tsemendikivi vahelist naket; • Orgaaniliste osiste sisaldust (kolorimeetriline hinnang) kuna alandab betooni tugevust ja aeglustab betooni tugevuse kasvu; • Terastikulist koostist, et saavutada liiva minimaalne tühiklikkus võimalikult väikese terade summaarse pinna juures, mis lubaks minimiseerida tsemendi kulu ja tsemendikivi mahtu betoonis. Liiv sõmer teraline materjal valdavalt terasuurusega vahemikus 0,125...4,0mm. Jaotatakse: • Mägiliivad teravanurgelised ja karedapinnalised, üldiselt sisaldavad küllalt palju lisandeid; • Jõe- ja mereliivad ümarateralised ja siledapinnalised, puhtamad Killustik või kruus? Kruusa eelised võrreldes killustikuga: • Ei vaja eelnevat purustamist; • Betoonisegu parem töödeldavus võrdse vee kulu juures; • Väiksem tühiklikkus.

Ehitus → Ehitusmaterjalid
36 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Tabel 7.3. Putrude valmistamine Tangaine Pudru nimetus Vedeliku Soola kogus Valmispudru Valmimisaeg nimetus kogus grammides mass 1 kg kilogrammides tangaine kohta liitrites Tatratangud Tatrapuder 40-50 min  sõmer 1,5 21 2,1  tihke 3,2 40 4 Hirsikruubid Hirsipuder 40-50 min  sõmer 1,5 25 2,5  tihke 3,2 40 4  vedel 4,2 50 5 Riis Riisipuder 30-50 min

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Kohupiimade valmistusviisid, valgu sisalduse määramine kohupiimades

3.1.2 Kohupiima valmistamine happemeetodil Happemeetodit kasutaktakse enamasti rasvata kohupiima valmistamisel. Segupiima hapendamiseks kasutatakse ainult bakterjuuretit. Valmiskalgendi happesus on ligikaudu 75-85 7 kraadi Th. Kalgend lõigatakse ja järelkuumutatakse temperatuurile 36-40 kraadi. Liialt kiirel järelkuumutamisel tõmbub kalgend liigselt kokku ning saadakse sõmer, tugevateraline ja tuim kohupiim. Kui järelkuumutatakse temperatuurila alla 36 kraadi on vadaku eraldumine aeglane ning isepressumisel võib kohupiim ülehapneda. Sõltuvalt vanni suurusest võib järelkuumutamine kesta 0,5-3 tundi. Järelkuumutamiseks juhitake aur kohupiimavanni soojusvahetussärki või vesi otse vanni. Vee lisamist soovitatakse ülehapnenud kalgendi puhul. Sõltumata järelkuumutamise viisist tuleb kalgendit ettevaatlikult segada vanni seintest eemale

Keemia → Keemia
6 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Ehitusmaterjalid - KT nr. 1

Intrussiivsed e. süvakivimid: tekkinud magma aeglasel jahtumisel sügaval maakoores surve all. Kristalsed, tihedad, suure survetugevusega, kulumiskindlad, tahutavad, hästipoleeritavad, ilmastikukindlad (kvarts, graniit, vilk). Efusiivsed e. purskekivimid: tekkinud magma voolamisel maapinna lõhedest, jahtunud kiiremini ja väikese surve all, seetõttu poorsemad, peeneteralisem, nõrgemad (basaldid, porfüürid, trapüüdid). Purdsed kivimid: tekkinud magma tardumisest purskumisel. Poorne sõmer puru (liivad, tuhad, pimsskivid). Settekivimid: tekkinud kivimite lagunemisel või moodustunud loomsete organismide või taimse päritoluga jäänuste settimisel (katavad 3/4 maakooorest). Jagunevad mehaanilisteks-, keemislisteks- ja orgaanilisteks seteteks. Mehaanilised: sõmeraid kasut. põhiliselt täitematerjalidena (kruus, liiv). Keemilised: anhüdriit (siseviimistlus), kipskivi (siseviimistlus, ehituskipsi ja portlandtsemendi tootmiseks), lubitufid (poorsed, kerged, madala tiheduse ja

Ehitus → Ehitusmaterjalid
676 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun