Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"rullitakse" - 109 õppematerjali

thumbnail
2
doc

Lehttaigen

1) toorainest 2) küpsetussegust Westfalia Multi-Mix 1) Lehttaigna põhitoorained on: · vesi(külm) · sool · happe (äädikas või sidrunhappe) · muna · jahu Taignaid võib kihistada kas võiga, seljuhul lisatakse talle 10% tema kaalust jahu niiskuse silumiseks. Taigent kihistatakse kas võiga või kihistusmargariiniga. Külmas vees lahustatakse sool ja hape, lisatakse muna ja lõpuks sõelutud jahu. Segamine kestab 15-20 minutit. Peale seismist rullitakse taigen lahti, välja venitatud otstega taigna tükideks. Keskelt on paks ja äärtest õhem. Margariin Taigna tüki keskele tõstetakse taigen ümbrikuks kokku. Seejärel lastakse taignal seista külmas 15- 20 minutit. Rullitakse ristküliku kujuliseks, eemaldatakse harjaga taigna pinnalt jahu ja pannakse neljaks kokku. Neljaks pannakse kokku 4 korda. Iga kokku panemise järgi lastakse seista taignal külmas 15-20 minutit. Lehttaigen saksameetodil

Toit → Pagar-kondiiter
52 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen

Taigen keeratakse 90º ringi , puistatakse jahu alla ja vajadusel korratakse kokkupanemist. See on kõige rohkem levinud taigna kihistusviis. Taigna kihistamisel tuleb jälgida, et taignakihid ei rebeneks, muidu valgub küpsetamisel kihistusmargariin tootest välja. Peale igakordset taigna rullimist peab laskma taignal 10-15minutit seista ja peale kokkupanemist vajutada taigna ääred hästi kinni. Kihistatud ja kerkinud taigen rullitakse lahti ligikaudu 1cm paksuseks ja vormitakse vastavalt retseptuurile. PÄRMI -LEHTTAIGEN ehk VIINI TAIGEN Vesi 1,0 1,0 1,0 Jahu 2,3 2,2 2,3 Suhkur 0,2 0,15 0,15 Pärm 0,2 0,15 0,15 Sool 0,02 0,02 0,01 Muna 6 4 8

Toit → Kokandus
70 allalaadimist
thumbnail
37
doc

Pärmitaigen ja tooted

Taigen keeratakse 90º ringi , puistatakse jahu alla ja vajadusel korratakse kokkupanemist. See on kõige rohkem levinud taigna kihistusviis. Taigna kihistamisel tuleb jälgida, et taignakihid ei rebeneks, muidu valgub küpsetamisel kihistusmargariin tootest välja. Peale igakordset taigna rullimist peab laskma taignal 10-15minutit seista ja peale kokkupanemist vajutada taigna ääred hästi kinni. Kihistatud ja kerkinud taigen rullitakse lahti ligikaudu 1cm paksuseks ja vormitakse vastavalt retseptuurile. PÄRMI -LEHTTAIGEN ehk VIINI TAIGEN Vesi 1,0 1,0 1,0 Jahu 2,3 2,2 2,3 Suhkur 0,2 0,15 0,15 Pärm 0,2 0,15 0,15 Sool 0,02 0,02 0,01 Muna 6 4 8

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
43 allalaadimist
thumbnail
34
doc

Pagaritoodete kokkuvõte

Asetada kerkima. Küpsetatakse. Servad lõigatakse ära ning tükeldatakse. 1.5Teekook Ristkülikuks rullitud pärmilihttaignale(2cm) puistada streisel(jahu-või-suhkur). Asetada kerkima. Küpsetatakse. Kreemiks vahustatakse või tugevaks vahuks, lisatakse suhkrusiirup ning vahustatakse veel. Maitsestada vanillisuhkruga. Jahtunud kook lõigata horisontaalselt pooleks. Kahe kihi vahele määrida kreem. Tükeldatakse. 1.6Pidusai Valmistatakse ümmargustes vormides. Taigen rullitakse lauale ühtlase paksusega ristkülikuks, määritakse pehme võiga, muu rasvaine või täidisega ja keeratakse rulli. Rulli otsast lõigatakse rattad, mis asetatakse vormi lõikepinnaga ülespoole. Ladumist alustatakse keskelt, liikudes väljapoole kuni vormi servani. Kergitatakse ja viimistletakse vastavalt toote kirjeldusele (näiteks pumat). 1.7Stritslid 1. Valmistatakse tavaliselt kaaluga kuni 1 kg. Taigen rullitakse ühtlase paksusega ristkülikuks,

Toit → Pagar-kondiiter
19 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Erinevate maade leivad

ERI RAHVASTE LEIVAD · Chapatti - Täistera,nisu -või hirsijahust määrimata küpsetuspannil küpsetatud pannkoogitaolised leivad Indias ,Pakistanis ja Iraanis . Enne küpsetamist taignarull rullitakse ja keerutatakse kätel kuni taignaplaadi läbimõõt on umbes 18 cm. · Challah - Juutide reedeöiste söömaaegade palmikleib või uue aasta puhul küpsetatud ringikujuline "õnneleib" ,mis on valmistatud pärmitaignast . · Ciabatta - Suurepooriline , oliivõliga valmistatud leib Itaaliast . Leib on valmistatud pärmitaignast . · Foccacia - Täistera nisujahust oliivõli ja ürtidega . Eriti rosmariiniga . Oliivide ning

Kategooriata → Müügitöö
21 allalaadimist
thumbnail
19
docx

Pärmitaignatooted

Presspärm 0,24kg Suhkur 0,36kg Margariin 0,55kg Sool 0,05kg Muna 9tk/0,45kg Vesi 1,5kg 2.1.2. Valmistamine: Kõik toorained segatakse ühtlaseks taignaks ja lastakse käärida 40-50min 30-40 kraadi juures. 2.2. Vormimine: 2.2.1. Täidise koostis: Frio 0,36kg Vesi 1,03kg 2.2.2. Kihistamine: Margariin 0,55kg Nisujahu 0,36kg 2.2.3. Kirjeldus: Taigen rullitakse 1,5 cm paksuselt nelinurkseks. 2/3 taignast kaetakse margariiniga ja taigen pannakse kolmeks kokku. Rullimist ja kokkupanekut teostatakse veel üks kord. Taigen asetatakse jahedasse 20-25 minutiks. Taigen rullitakse 1,5 cm paksuseks. Lõigatakse ruudukujulised taignatükid, massiga 64-66g. Taignatüki keskele pannakse vaniljekreem ja taignatüki kaks nurka vormitakse keskele kokku. Asetatakse küpsetusplaadile kerkima 45-50 minutiks. 2.3. Viimistlus ja vormimine: 2.3.1. Koostis:

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
38 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Pagari praktiline töö 20.Mai – 21. Juuni 2013

· Käärimisaeg:30 min · Tingimused: kile all · Protsessid käärimisel: Käärinud taigna tunnused: mahult suureneb , on pehme , niiske Taigna töötlemine: Taigna peale tehakse rist ja jäetakse 20-30minutiks seisma. Pärast rullitakse taigna ääred nii et keskel oleks paksem ja siis pannakse sinna või ja pannakse kokku ümbrikukujuliseks.Kihistatud taigen pannakse 3-ks ja seda 3 korda. Iga rullimise järel taigen jahutatakse 20 minutit külmkappis. Taigen rullitakse 0,4mm paksuselt lahti ja tükeldatakse 60g. Taigna tükk pannakse rosetikujuliselt kokku ja keskele pritsitakse vaniljekreem(Frio pulber ja vesi segatakse ja lastakse paisuda). Toote kerkimine: · Kerkimisaeg:20-30 min · Tingimused: Soe , niiske · Kerkinud toote tunnused: Õhuline , niiske Viimistlus: Viimistlen munamäärdega. Küpsetamine: · Küpsetusaeg:12-15 min ja 200-220 C

Toit → Pagar-kondiiter
34 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Pärmita taignad ja tooted

Kui kergitusaine lisada koos vedelikuga, siis eralduks osa C02 (süsihappegaasi )kohe, kuid heaks kobestumiseks on vaja, et see reaktsioon toimuks taignas alles küpsetamisel. - Liivataigent võib valmistada ka selliselt, et põhitoorainetest moodustaksid: * jahu 3 osa * rasvaine 2 osa * suhkur 1 osa LIIVATAIGNAST POOLTOODETE VORMIMINE * Liivataignast üksikult valmistatavatele toodetele rullitakse 20 min. külmutuses seisnud taigen jahusele lauale 4-7 mm paksuseks ja lõigatakse vastavate vormide abil pooltoode välja ning tõstetakse paleti abil küpsetusplaadile. Liivataignast pooltooted küpsetatakse 200- 220°- di juures 10 - 15min. * Korvikeste valmistamiseks rullitakse liivataigen lauale 4 - 5mm paksuselt. Tühjad metallvormid laotakse lauale üksteise kõrvale. Lahtirullitud taigen keeratakse ümber taignarulli ja keritakse lahti korvikestele

Toit → Pagar-kondiiter
61 allalaadimist
thumbnail
12
xls

Test nr 6. Tehnokeraamika ja komposiitmaterjalide ehitus

paagutus Komposiitmaterjale liigitatakse armatuuri kuju järgi Kiudarmatuur pideva kiuga Sändvits tüüpi armeeritud Pulbriline armatuur Kiudarmatuur diskreetse kiuga Plaatjas armatuur Komposiitide mähkimise põhiskeemid on? Pikiringmähkimine Tangentsiaalringmähkimine Spiraalristmähkimine Spiraalringmähkimine Kontaktvormimise meetoditeks on? käsitsilamineerimine: toote või vormi pinnale asetatud kangale või matile kantakse vaik ja siis rullitakse käsitsi õ pihustamismeetod: pihustatakse klaaskiud ja vaik suruõhuga toote või vormi pinnale ja rullitakse käsitsi õhutihed vaakumvormitud koorikute tugevdamine pihustusmeetodil tulemused

Materjaliteadus → Tehnomaterjalid
276 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Pärmi- ja lehttaigen

Lehttaigen Lehttaigen koosneb paljudest õhukestest üksteisest eralduvatest taigna kihtidest. Lehttaigna põhitoorained on vesi, sool,happe,muna ja jahu. Taignaid võib kihistada kas võiga, seljuhul lisatakse talle 10% tema kaalust jahu niiskuse silumiseks. Taigent kihistatakse kas võiga või kihistusmargariiniga. Külmas vees lahustatakse sool ja hape, lisatakse muna ja lõpuks sõelutud jahu. Segamine kestab 15-20 minutit. Peale seismist rullitakse taigen lahti, välja venitatud otstega taigna tükideks. Keskelt on paks ja äärtest õhem. Enamasti lehttaigen rullitakse 4-5mm paksuseks ja tükeldatakse teravanoaga soovitud suuruse tükkideks. Tõstetakse küpsetusplaadile, tehakse sisse lõiked, et küpsetamisel tekkiv aur vabalt välja pääseks ning küpsetatakse 2200 ­ 2300 C juures 12-15 minutit. Retsepte pärmitaignast Kaneelisaiad TAINAS: · 0.25 l Piim · 25 g Pärm

Toit → Kokandus
24 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Põllurull

Rullimine aitab niiskusel mulda tungida, parandades veevarustust.Mida tihedam on muld seda paremini säilitab ta vett ning ei lase veel nii kiiresti ära imbuda ja aurustuda.Sellepärast on hiljem taimede kasv parem ja taimkate tihedam. Veel aitab rullimine kaasa võitluses nälkjate vastu.Kevadine rullimine aitab mulda kokku suruda ja talvekahjustusi vähendada, ehk rullimine teeb mulla tihdamaks ning siis ei pääse külm nii sügavale maapinda ja ei kahjusta taimi.Mulda rullitakse külvijärgel perioodil. Vanal ajal kasutati rulli vedamiseks, inim- ja loomjõudu.Tänapäeval on põllurullid ühendatud traktoritega.Põllurulli eesmärk on sama mis ennegi, aga nüüdsed põllurullid on arenenumad.Tänapäeval valmistatakse rulle metallist.Vanasti tehti neid aga puust. Tänapäeva põllurullid võivad kaaluda mitutuhat kilogrammi ning laius pea 10 meetrit.Tänapäevaste põllurullidega suureneb töökiirus, mis tagab tootlikuse kasvu ja väiksemad kulud. http://www

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
4 allalaadimist
thumbnail
43
pdf

Pärm

Tükeldamine Selle alla mõistetakse käärinud taigna jagamist (tükeldamist) 1,2 või 3 kg tükkidaks, mis omakorda tükeldatakse kas käsitsi noaga või käsijagajatega nõutava suurusega tükkideks. Töökäik : valmiskäärinud taigen tõstetakse jahuga tolmutatud töölauale. Noaga lõigatakse taigna küljest suuremad tükid, kaalutakse ja vormitakse ümmargusteks. Taignatükkide käsitsi töötlemisel lõigatakse ära pikk ja ühtlase paksusega tükk, mis rullitakse pikaks voolikuks. Vooliku paksus sõltub valmistoote suurusest. Mida suurem toode, seda paksem tuleb teha voolik. Voolik võetakse vasakusse kätte. Parema käega rebitakse või lõigatakse noaga ära taignatükk, pannakse kaalule, tõstes sealt samaaegselt ära varem pandud taignatüki. Taignatükid peavad valmistoodetest 12 ­ 15% rohkem kaaluma Küpsetamisel ja jahtumisel tekib toodetel küpsetus- ja jahtumiskadu. 21 Käsijagajaga tükeldamisel

Toit → Toitumisõpetus
55 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kuidas valmib paber

● siis asetatakse puru suurtesse tünnidesse, kus kuumutatakse 158 C juures läbi ● tekib tumepruun mass ● tumepruun mass keedetakse ja eraldatakse aur ● lisatakse paksendaja ● tekib helepruun kuiv mass ● kuivale helepruunile massile lisatakse vesi ja leelis, mis seda valgendab ja tekib valge pasta ● pastast eraldatakse vesi, masinaga mis pöörleb 1060 meetrit sekundis ja tekib niiske paberimass ● mass pressitakse lapikuks ja rullitakse metallist varda ümber ● rull kaalub 35 tonni ● suured rullid lõigatakse väiksemaks ning saadetakse edasi paberi lõikusesse ● tehases valmib ühe minuti jooksul 55000 paberilehte1 1 https://www.youtube.com/watch?v=1f_iPltxygs (21.05.2017) Eestis toodetakse paber Räpina paberivabrikus Igas Euroopa riigis kogutakse puitu paberi valmistamiseks. Igas Euroopa riigis on vähemalt üks paberivabrik. Kokku on Euroopas 482 paberivabrikut2 2 http://www.paperonweb

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Pagar

Samal ajal kui taigen käärib, pestakse ära katel ja segamismasina konks ning pannakse kuivama. Pärast taigna käärimist on järgmiseks tehnoloogiliseks operatsiooniks taigna tükeldamine ja tainakute vormimine. Tükeldamise ja vormimise käigus taigen käärib edasi, mistõttu on vaja kiirelt tegutseda, et taigen üle ei kääriks. Valmiskäärinud taigen tõstetakse jahuga tolmutatud töölauale. Tükeldamisel jagatakse valmis taigen vajamineva suurusega tükkideks noaga. Edasi rullitakse sobiv tainaku tükk jahuga tolmutatud töölaual taignarulliga ristkülikuks, mis on umbes viie millimeetri paksune. Lahtirullitud taigen määritakse õhukeselt sulatatud margariiniga ning puistatakse üle mooniseemnete ja suhkru seguga. Seejärel rullitakse kokku ja lõigatakse vastava kaaluga tükkideks. Sobiva kaaluga tükid asetatakse paberiga kaetud ahjuplaadile ja pannakse kerkima. Kui rullid on piisavalt kerkinud, määritakse õrnalt munaga üle

Muu → Praktika aruanne
15 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Põllurull ja oder

Rullimine aitab niiskusel mulda tungida, parandades veevarustust. Mida tihedam on muld seda paremini säilitab ta vett ning ei lase veel nii kiiresti ära imbuda ja aurustuda. Sellepärast on hiljem taimede kasv parem ja taimkate tihedam. Veel aitab rullimine kaasa võitluses nälkjate vastu. Kevadine rullimine aitab mulda kokku suruda ja talvekahjustusi vähendada, rullimine tegi mulla tihedamaks siis ei pääsenud külm nii sügavale maapinda ja ei kahjustanud taimi. Mulda rullitakse külvijärgsel perioodil. Vanal ajal kasutati rulli vedamiseks, inim- ja loomjõudu. Tänapäeval on põllurullid ühendatud traktoritega. Põllurulli eesmärk on sama mis ennegi, aga nüüdsed põllurullid on arenenumad ja valmistatud metallist. Oder Oder on üks vanimaid kultuurtaimi. Eestisse tuli oder umbes 4000 aastat tagasi, eestlaste kombestikus oli odral tähtis koht. Jõuludeks keedeti odraputru ja pruuliti õlut. Läbi

Põllumajandus → Põllumajandus ajalugu
1 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Krõpsud

kartulitest. Kõnealuseid krõpse valmistav firma The Pringles Company üritas kord isegi vältida makse, mis kehtivad Suurbritannias kõigile "luksustoitudele" nagu kartulikrõpsud, väites, et nende krõpsude kartulisisaldus on nii väike, et tehniliselt võttes polegi tegu kartulikrõpsudega. Kui neid krõpse seega kartulitest ei tehta, siis mis neis õigupoolest on? Protsess saab alguse riisi, nisu, maisi ja kartulihelveste kokkupressimisest, mille käigus tehakse kogu mass lamedaks. Siis rullitakse see taignataoline aine üliõhukese kihina plaadile, kus masin lõikab taignast ümmargused krõpsud. "Krõpsud liiguvad edasi konveierilindil, kus need pressitakse lõpuks vormidesse, mis annavad krõpsudele iseloomuliku kaardus kuju, võimaldades neil üksteise sisse mahtuda. Need vormid liiguvad seejärel läbi keeva õli. Siis krõpsud kuivatatakse, pihustatakse maitseainepulbriga ja viimaks pööratakse ümber aeglasemale konveierilindile nõnda, et krõpsud üksteise peale kukuvad

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Alumiiniumvalu

ammoonium. See järel liikusid detailid järeltöötlemisse, kus anti vajadusel detaili õige kuju. Järel töötlemises nägin erinevad lihvpinke, puurpinke. Detailid termotöödeldakse ning asetatakse peale seda vanandus masinasse, kus detailid 525 kraadi juurde kuumutati – vanandamine. Tulemuseks oli kõvaduse tõus ja voolavuse vähendamine. Kuumutamisel oli ka üks miinus, et detailid tõmbuvad kokku kuna poorsus väheneb. Tootmise poole pealt jäi veel meelde, et detailidele rullitakse keermeid, mitte ei lõigata, kuna kiiruse vahe tootmises pidi olema märgatav. Ning siis liikusime kohta, kus tehti detailidele pistelist kontrolli, kontrolliti rõhu abil, ega detailides ei ole lekke kohti. Muidugi giid mainis meile ka, et neile oleks tarvis röntgenit, et saaks tuvastada mikromõrasid. Samas mainis ka ta ruumi puudusest ning sellest kuidas CNC pinke ei hoita nende tehases väga inimlikult, kuna on pidevalt alumiiniumi tolmu sees, täpselt lihvimisosakonna kõrval

Materjaliteadus → Kiuteadus
5 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Füüsika (Grafeen, fullereen ja süsiniknanotoru)

fullereen. Tema struktuuri ja süsinikmolekulide ebaharilike omaduste tõttu väärtustatakse süsiniknanotorusi nanotehnoloogias, optikas, materjaliteaduses ja paljudes muudes tehnoloogiavaldkondades. Veel kasutatakse neid struktuurimaterjalides lisanditena tänu nende erakordsele soojusjuhtivusele ning mehaaniliste ja elektrilistele omadustele. Süsiniknanotorusi tehakse ühe aatomi paksusest lehest, neid kokku keerates. See, mis nurga all neid rullitakse ja kui suure diameetriga toru tuleb, määrab ära süsiniknanotoru elektrijuhtivuse. Kuju poolest võib olla ka süsiniknanotoru nagu kapsel. On olemas ühe seinalised ja mitmeseinalised nanotorud. Üksikud nanotorud moodustavad köiesarnaseid struktuure van der Waalsi jõu abil.

Füüsika → Füüsika
5 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kalad

· naturaalsed (preservid) · tomatikastmes · taimeõlis · pasteedid ja pastad Suitsutatud kala: · külmsuitsutamine 20-40oC · kuumsuitsutamine 70-140oC Kalamari: · Koosneb marjateradest, mis asetsevad sidekoest kestas · Sisaldab: o Rasva 10-16% o Valke 24-30% o Mineraalaineid (Cl, K, Na, S, Ca, Mg, I) o Vitamiine (A, B, C, D) Surimitooted: · On kalalihast toodetud kalavalk · Keedetakse õhukese lehena, mis hiljem rullitakse kokku · Punane värvus pärineb paprikaekstraktist või toiduvärvist · Rasvasisaldus alla 0,5% ja toiteväärtus95 kcal · On pastöriseeritud ja jahutatud toode ning säilitusaeg 45-60 päeva

Toit → Toiduaine õpetus
3 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Liimimis ja ermetiseerimis tööd

vedeldid, lahustid, ja täiteained. Sagedasti kasutatakse liime auto kerede juures, polstri remondiks, tihendite ja mürasummutavate elemendi kinnitamiseks jne. Tavaliselt on need liimid valmistatud kautsüki alusel. Liimidega 88 või moment liimitakse kummi, plaste, nahka kunstnahka ja riiet nii üksteise kui ka metalli külge. Pinnad puhastatakse vajadusesl karestatakse ja siis rasvastatukse. Esimest liimikihti lastaks kuivada kuni 10 minutit teist mõniminut, ühendatud pinnad rullitakse kinni, eriti tugev liide tekib siis kui oida seda kokkusurutuna ööpäev. Liide on vee ja külmakindel kuid ei talu õlisid kütuseid ja lahusteid. BC-10D liimitakse piduriklotside hõõrtkatteid. See liide talub lühiaialist temperatuuri. Puhastatud karestatud ja rasvastatud kihtidele määritakse õhuke kiht liimi mida kuivatatakse toatemperatuuril 45 minutit, seejärel määritakse peale teinekiht ja lastakse kuivada 15 minutit

Auto → Auto õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Paber.

lase tindil läbi paberi imbuda), värvaineid (mis annavad paberile värvuse) ja teisi lisandeid (nt liimi). Seejärel suunatakse märg paberimass pideva lindina ringlevale sõelale, millest enamik paberimassis sisalduvat vett läbi nõrgub. Märg paber liigub edasi valtside ja kuumade silindrite vahele, kus ta pressimise tulemusena tugevneb ja kuivab. Valmis paber rullitakse suurtesse rullidesse. Paberiliike on palju alates tihkest raskest papist kerge käsitsi valmistatud õhulise siidpaberini välja. Paberi värvi, tugevust ja tekstuuri on võimalik muuta trükkimise ja värvimisega ning pabermassisse mõningate lisandite segamisega. Tänapäeva suurimad paberimasinad on 100 meetrit pikad, kaaluvad üle 2000 tonni ja toodavad päevas kuni 1000 tonni paberit, see on ühes sekundis umbes 10 meetrit 10 meetri laiust paberit.

Ajalugu → Ajalugu
14 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Dekoratiiviimistlus

Tom Vilk V07 Dekoratiivviimistlus Rullviimistlus ... värvitud pinnale rullitakse muster. Mustrirull valmistatakse pehmest kummist, mõnikord tõmmatakse nad üle pehme nahaga või kinnitatakse kummialusele kummilõike, või muud materjali mis jätab värvitud pinnale iselaadi jäljendi. Olenevalt otstarbest on rulli laius 315 cm. Kitsaste rullidega kantakse pinnale raamistus( ehisjooned ) laiadega aga viimisteltakse suuremaid pindasid. Pritsviimistlus ... kasutatakse pintsleid ja harju. Taust ja pritsmed võivad moodustada

Ehitus → Ehitusviimistlus
94 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Teraviljapõld

Saadakse pähklimaitseline, kiiresti valmiv, kergelt läbipaitsev tang. · Nisuhelbed: saadakse lihvitud nisuteradest, mida keedetakse suhkrusiirupis, kuhu on lisatud soola. Järgneb kuivatamine, pressimine ja praadimine. Bulgur · Manna: jahvatatakse tera keskosast ehk tuumast. Kõrge toiteväärtusega mannat valmistatakse väga küpsetest teradest · Kuskuss - kõvanisust jahvatatud manna segatakse jahuga, piserdatakse külma soolase veega, seejärel pressitakse või rullitakse segu väikesteks peeneteks Manna terakesteks. · Nisukliid: kasulikud oma suure kiudainete sisalduse tõttu Kuskuss Oder · Odra kodukohaks loetakse Etioopia mägiseid piirkondi ja Kagu- Aasiat · Hakati kasvatama u 10 000 a eKr · Oder on esimene teravili, mida kasvatama hakati, ka Eesti alal koos nisuga üks esimesi (u 4000 aastat tagasi) · Oder on lühikese kasvuajaga ja talub külma

Põllumajandus → Põllumajandus
7 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Tainatooted

muudab tainas sisalduva vee auruks. Kui tainas on kerkinud, siis võib temperatuuri alandada, et toote sisu korralikult läbi küpseks. Lehttainatooted paisuvad küpsemise käigus kergelt 3-4- korda. Küpsetamise temperatuur oleks 225-240-260 kraadi juures, et küpsetisele tekiks kiiresti koorik ümber, mis takistaks või väljajooksmist. Esimese 5 minuti jooksul ei tohi ka ahjuust avada, muidu vajuvad tooted kokku ja tekib kiht ehk nn vesiviirg. Saadud tainas rullitakse külmal töölaual ristküliku kujuliselt, pehmenenud margariin/või vajutatakse ristkülikukujuliselt lahti ning tõstetakse lahtirullitud tainaotsale. Taina teine ots tõstetakse rasvaine peale, servad surutakse kinni. Saadud tainas rullitakse kohe uuesti ristkülikukujuliselt lahti ning murtakse raamatukujuliselt neljakordseks kokku. Kaetakse toidukilega ja pannakse 20 minutiks külmikusse. Viimast lahtirullimist ja kokkuvoltimist ning

Toit → Toiduained
3 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Rahvusköökide road

ube ning tomateid. Kulebjaaka Vene köök suur piklik pätsikujuline kihiline pärmi- või lehttainapirukas vene köögist. Täidiseks tarvitatakse enamasti liha või kala (eriti lõhet), kuid ka kapsast, seeni vm. Tainas rullitakse õhukeseks (0,5-1 cm), 18- 22 cm laiuseks ja küpsetusplaadi pikkuseks leheks, keskele tõstetakse täidisekuhi. Sageli pannakse täidise ümber ka õhukesi pannkooke ning ühele kulebjaakale mitu täidis Pelmeenid Vene köök Iidsetest aegadest peale on

Toit → Rahvusköögid
32 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Ergonoomilised töövõtted

tööpäeva toimingute tegemist parandada. Tõstmise tehnika- Kondiitritooteid ahjust välja võttes peab ahju ust lahti tehes olema natuke kaugemal ahjust et ahjust tulev kuumus ei kõrvetaks nägu ära.Pajakindad peavad käes olema ja tuleb võtta kahe käega ahjust küpsetusplaat välja.Kui sa oled juba õppind kondiiter siis võib juba ühe käega võtta. Biskviittaigen pannakse kausi seest otse küpsetuspaberile mis on juba küpsetusplaadile asetatud. Muretaigen rullitakse õhukeseks ja tõstetakse kätega küpsetusplaadile nii,et käed paned taigna alla ja tõstad plaadi peale. Lehttaigna puhul korratakse samasugust tõstmise tehnikat.Kui on vaja lehttaignast lõigata paraja susurusega tükid siis võetakse taigna lõikur ja lõigatakse taignast tükid valmis ja tõstetakse ahju plaadile. Ergonoomilised seadmed kondiitritele- Ettevõttes peab oskama kondiitri toodete valmistamiseks olevaid seadmeid kasutada

Ametid → Ametijuhend
8 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Eriloomaliikide karjatamine

Äestamine,rullimine ja teised hooldusvõtted Tugevasti mõjutab rohukamaraid roojahunnikud , nende ümber jääb rohi söömata, nende all võivad taimed hukkuda,asemele kasvavad umbrohud.15-20% karjamaast jääb rooja alla.karjamaad võib äestada vaid karjamaa äkega.Äke ei vigasta rohukamaraid.Karjamaad kahjustavad ka mutid.takistab traktoritega töötamist.Kevadisel äestamisel on mitmekülgne tähendus ­ mutimullahunnikud aetake laiali ja eemaldatake kulu.Karjamaid rullitakse pinna tasandamiseks.Eriti on see vajalik turvasmuldadel. Umbrohutõrje 1.loomade tervist või toodangut kahjustavad 2. halva söödavusega 3. madalasaagilisusega 4. Takistavad kultuurliikide kasvu Tõrjet tehakse 2el printsiibil 1. Profulaktiline ehk kaudne ­ umbrohtude niitmine ennem õitsemist karjamaalt kui ka teepervedelt. Umbrohu puhta seemne kasutamine.umbrohu seemnetest puhta sõnniku kasutamine ja rajamine.sobivad heinaseemne segud. 2. Otsene

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Aiaplaan

Harilik kikkapuu `Canned Gold`6tk Siberi kontpuu `Aurea` 8tk Võsund kontpuu `Kelseyi dwarf` 3tk Siberi kontpuu `Sibirica` 9tk 5 Viljapuud Ilu õunapuu ´Royalty` 4tk Lilled Kõrge põõsasroos 'Salzburg' 2tk Pargiroos 'Ritausma' 1tk Pargiroos 'F.J.Grootendorst' 1tk Pruudisõlg `Unistus` 54 tk Pruudisõlg 'Purple Prince' 142tk Pruudisõlg 'Giant Cactus Big Snowman' 135tk Muru rajamine Muru külvamiseks on vaja 10-20 cm mulakihti mis on umbrohu-ja lisanditevaba. Enne muru istutamist rullitakse krunt läbi, et maaala oleks sirge. Parim aeg muru rajamiseks on mai ja juuni algus. Kui muru külvatakse sügisel siis peab arvestama sellega , et muru jõuaks tärgata enne öökülmi. Seemnete kogust võib arvesta 2-3 kg 100m2 kohta. Pärast külvi kaetakse seemned kergelt rehitsedes mullaga ja rullitakse kinni. Kasutatud muru seeme Muruseeme iSeed 750 g, BalticAgro 750g piisab 30 m2-le. Muru hooldamine

Põllumajandus → Aiandus
110 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Tee j atee liigid

saamiseks pung ja kaks tipmist lehte. Jämeda noppe puhul, millest saadakse keskmise kvaliteediga tee, korjatakse ära pung, kaks tipmist lehte, vanem leht ja mõned peened oksad. Suurem osa maailma teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse ­ närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel ­ oleneb, millist teed toodetakse. Erinevad teesordid (roheline tee, must tee, oolong) pärinevad ühe ja sama liigi taimest ­ teepõõsast (Camellia sinensis), sortide põhierinevused tulenevad aga kasvukoha kliimast, pinnasest jne., tee töötlemise ja valmistamise meetoditest. Just teelehtede töötlemise põhjal liigitatakse teed sortidesse. Lehed sorditakse suuruse järgi ­ noored ja õrnad on paremad

Muu → Kauba?petus
1 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Pasta Referaat

leiutanud täidetud pastaroa aga keegi itaalia talunaine. Kuigi andmed pasta tõelise päritolu kohta on jäänud ähmaseks, teatakse täpselt, et selle tööstuslikku valmistamist alustati Napolis 15. sajandi hakul. Populaarne toit sai pastast aga alles 19. sajandil, mil tänu selle kuivatamise tehnoloogia väljatöötamisele paranes oluliselt pasta säilivus.Tänapäeval on pasta tootmine täielikult automatiseeritud. Jahu, vesi ja teised koostisained segatakse, sõtkutakse ja rullitakse õhukesteks lehtedeks, mis lõigatakse hiljem ribadeks või vormitakse spetsiaalsete pressidega erineva kujuga pastatoodeteks. Pasta jõuab poelettidele tavaliselt kuivatatult, aga ka toorpastana. Kuivatamiseks töödeldakse pastatooteid kuuma niiske õhuvooluga, kuni nende niiskusesisaldus väheneb 12%-ni. Pastat võib valmistada ka kodus Värske pasta: Värske pasta on värske kuivatamata toiduaine , valmistatud teraviljajahust ja veest !

Toit → Toitumisõpetus
58 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tortide ja kookide kaunistamine

martsipani tuleb hoida jahedas, kuivas, õhukindlalt suletuna, valguse eest kaitstuna; enne kasutamist soojendatakse martsipan toatemperatuuirini (20-25kraadi); enne vormimist tuleb martsipan läbi sõtkuda; tööruumis ja -laual on nõutav absoluutne puhtus ja hügieen; mida suurem on mandlisisaldus martsipanis, seda plastilisem on mass. Mida rohkem suhkrut, seda rabedamaks muutub martsipan Toodete katmine martsipaniga Martsipani lahtirullimiseks pustatakse lauale tuhksuhkur ning rullitakse martsipan soovitud paksuseni. enne toote katmist võib martsipanile mustrirulliga teha peale mustri. Seejärel keeratakse martsipan ümber puurulli ning keritakse koogile lahti. Kaunistamine suhkrumassiga Suhkrumass on martsipaniga sarnane materjal kookide ja tortide katmiseks ning figuuride voolimiseks. Martsipanist erineb suhkrumass oma värvuse poolest ( suhkrumass on täiesti valge), ta on plastilisem, aga mitte nii hea maitsega. Kaunistamine sokolaadiga

Toit → Pagar-kondiiter
84 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Juudi tavad ja kobed

ei elaks. Juudi jumalateenistus toimub sünagoogis. See on paik, kus palvetatakse, uuritakse pühakirja ja korraldatakse perekondlikke sündmusi ­ abiellumist ja bar mitzva't (noorukite pühitsemist täiskasvanuks). Religioosses mõttes saab juudi poiss täisealiseks 13-ja tüdruk 12-aastaselt, neid sündmusi tähistatakse peodega. Sünagoogis asub ettelugemiseks kasutatav poodium või lugemispult. Toorarull kantake puldile ja rullitakse lahti. Ettelugemine toimub heebrea keeles ja loevad seda ette mehed. Tänapäeval mängib jumalateenistusel olulist rolli eespalvetaja, kuid mitte rabi. Juutide usulisi juhte nimetatakse rabideks. Nad on õpetajad ja seletavad lahti judaismi seadusi. Nad uurivad mõlemat püha raamatut ­ talmudit ja kirjarulli kujul säilitavad toorat. Talmud sisaldab juhendeid, kuidas järgida juudi tavasid ja mõista seadusi. Väga tähtis on juutidel palvetamine. Palvetamist peetakse vestluseks jumalaga.

Teoloogia → Usundiõpetus
49 allalaadimist
thumbnail
6
docx

PVC põrandakatete erinevused ja töövõtted

vastassuunaline paigaldus Paigalduse eel peab materjal aklimatiseeruma ruumis vähemalt 24 tundi. Paanid lõigatakse välja ja liimitakse. Soovi korral on võimalik teha ka ülespöördeid seintele asendamaks põrandaliiste. PVC-katte liimimiseks kasutatakse PVC-katete liimimiseks mõeldud liime. Liimimine toimub vastavalt liimi tootja nõutele. Peale liimimist hõõrutakse kõigepealt paan hoolikalt põrandale ning seejärel rullitakse 50 kg rulliga kinni. Tiheda põranda saavutamiseks tuleb vuugid keevitatada kuumkeevitusega. Enne keevitamist veendu, et liimimisest on möödas vähemalt 24 tundi. Kasuta keevitamiseks vastavat keevisnööri ja õigeid töövahendeid.

Ehitus → Ehitus
3 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Printeri tööpõhimõte

fotoretseptorit laseriga puudutavate osade juurde. Kuna samalaengulised ioonid üksteist tõrjuvad, siis negatiivse laenguga tooner ei puuduta trumlit kohas, kus eelnevalt oli jäänud negatiivne laeng. Paber söödetakse printerisse kummist sööterullikute abil. Hoiderullikud hoiavad paberit just õige lahtilaske hetkeni, olles kindlad, et paberi ülemine ots söödetakse sisse just sellel hetkel, millal trumlil oleva pilt nendest möödub. Fotoretseptor surutakse või rullitakse üle paberi, mis kannabki pildi või teksti paberile. Praeguseks hetkeks on tooner paberil, aga see pole sinna kuidagi kinnitatud ainult gravitatsioon ja nõrk elektrostaatiline väli hoiab seda paigal paigal. Järgmisena liigub paber trumlite vahelt läbi, kus kuni 200 kraadise temperatuuri ja surve all sulatatakse pulber paberile. Üks trummel on enamasti seest tühi, see on kuumustrummel, teine aga on kummist survetrummel. Kuumustrumli keskel on kiirgav soojuslamp, mis oma

Füüsika → Rakendusfüüsika
28 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Hüdroisolatsioon

liita. Selleks kasutatakse kas leekmeetodit, valtsmeetodit või valumeetodit. Leekmeetodi puhul sulatatakse paani aluspinnal bituumen ja seejärel kleebitakse koheselt aluspinnale. Äärtest välja voolav osa hajutatkse laiali. Juhul kui aluspinnaks on kleepmass või vana bituumen kiht sulatakse nii peale tulev kui ka eelneva kihi pealne ja seejärel kantakse uus kiht peale. Valtsmeetodidi puhul kantakse aluspinnale kleepsegu ja paan pannakse segu peale. Koheselt pärast seda rullitakse bituumenplaat keskel äärte poole kinni. Valumeetod näeb ette, et aluspinnale valatakse kleepmass. Kleepmassi peale pannakse bituumenpaan mis rullitakse täistasapinnaliselt kleepmassi kinni. Paani äärtest välja voolav osa hajutatkse laiali. Lisaks on veel olemas isekleepuvad paanid, mis on erilise töötlusega ja mida kasutatkse lamekatustel, sildade isoleerimisel ja vertikaalsete pindada hüdroisolatsiooniks (näiteks vundamentides)

Ehitus → Hüdroisolatsiooni tööd
76 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Aaderdamine ja marmoriseerimine

eemaldatav peene terasvillaga. Erinevaid värvimuldasid ja tehnikat kasutades on võimalik erinevaid puiduliike imiteerida. Lihtsaim on imiteerida männipuidumustrit, mille imiteerimiseks kasutatakse heledat või tumedat ookrit. Tamme imiteerimisel tuleb aga värvitoon mitmest erinevast värvainest ja pigmendist kokku segada. Kogu protsess jaguneb 3ks..: Alusvärvimine, mustrijoonistamine, kaitselakkimine Dekoratiivvärvimine Rullviimistlus värvitud pinnale rullitakse muster. Mustrirull valmistatakse pehmest kummist, mõnikord tõmmatakse nad üle pehme nahaga või kinnitatakse kummialusele kummilõike, või muud materjali mis jätab värvitud pinnale iselaadi jäljendi. Olenevalt otstarbest on rulli laius 3-15 cm. Kitsaste rullidega kantakse pinnale raamistus( ehisjooned ) laiadega aga viimisteltakse suuremaid pindasid. Pritsviimistlus kasutatakse pintsleid ja harju. Taust ja pritsmed võivad moodustada mitmesuguseid värvikombinatsioone

Ehitus → Ehitusviimistlus
35 allalaadimist
thumbnail
4
docx

PASTA JA MAKARONITOOTED

· seepia e.tindikala või kalmaari tindiga(must) Pasta valmistatakse durum-nisujahust, veest ja soolast. Durumnisujahu jahvatus pastatoodete valmistamiseks on jäme ja teraline. Sarnaneb mannale, seetõttu nimetatakse kõvanisujahu ka semolina-ks. Osaliselt võib pastataignas (koduse pastateo jaoks) durumnisujahu asendada pehmenisujahuga. Jahu, vesi ja teised koostisained segatakse, sõtkutakse ja rullitakse õhukesteks lehtedeks, mis lõigatakse hiljem ribadeks või vormitakse spetsiaalsete pressidega erineva kujuga pastatoodeteks. Veega sõtkutud pastatainas peab jääma pehmeks ja vormitavaks (mitte jooksvaks, liiga tihkeks, rabedaks) massiks, mis keetmisel lihtsalt üheks klimbiks ei keeks ega kliisterduks. Viimased omadused tagab durumnisujahu. Kleepainerohke durumnisujahu seob hästi vett ja annab sileda tainamassi. 100g pasta keetmiseks võetakse 1l vett.

Toit → toiduainete sensoorse...
12 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Chapati ehk India leib

pintseldada sulavõiga (mida mina ei ole teinud, kui leibu täidiserullide tarvis teen). Serveeritakse soojalt, aga tõesti- jahtunult koos lehtsalati, merevaigu, tomati, hakkliha ja juustuga on ka imehea. :) Chapati, Chapatti, või Chapathi on hapendamata leib mis on pärit Indiast. See on põhitõiduks Lõuna-Aasia köögis. Chapati valmistatakse tihkest taignast, mis valmistatud jahust (täisteranisujahu) ja veest. Mõned lisavad ka soola ja/või õli taignale. Väiksed taignakogused rullitakse taignarulliga kettakujuliseks nagu Mehhiko tortillad. Rullitud tainas pannakse eelkuumutatud kuivale pannile ja küpsetatakse mõlemalt poolt. Mõnes regioonis küpsetatakse seda ainult osaliselt pannil ning seejärel pannakse otsese leegi peale küpsema, mis paneb selle paisuma nagu õhupalli. Sellisel viisil kuum õhk küpsetab chapatid väga kiirelt seestpoolt. Mõnes Põhja-India osas (nt Punjab) ja Pakistanis kutsutakse seda täispuhutud variantiphulka.

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Huuletubaka mõju kehalisele aktiivsusele

Huuletubaka mõju kehalisele aktiivsusele Tallinn 2011 Huuletubakast üldiselt Huuletubakas ehk mokatubakas ehk snus on niiske jahvatatud tubakas, mida on eelnevalt fermentiseeritud. On olemas kahte sorti huuletubakat ­ lahtine huuletubakas , ehk lös snus ja padjakeses olev tubakas ehk portion snus.Lös snusi rullitakse näppude vahel endale sobivaks kogusteks ja pannakse näppudega huule alla. On olemas ka ,,Icetool'id" , mis on nagu süstal , ainult ilma süstla terata. Lihtsalt on peal koguste suurus (üldiselt millimeetrites). Portion snus on juba padjakestes valmis huuletubakas. Kui võrrelda lös snusi portion snusiga , siis erilist vahel pole , peale selle , et portion snusi on kergem kasutada. Tuntumad huuletubaka margid on Thunder, Skruf, Ettan, General, Göteborgs Rape, Nick & Johnny, Oden´s, Lucky Strike ja Camel. Huuletubakat on keelatud müüa eestis. Kasutada on lubatud eestis alates 18. Aastaselt. Huuletubaka mõj...

Sport → Kehaline kasvatus
31 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Jaapani kunst

3 Maalikunst: Jaapanis kasutati maalikunstis pintslit ning vesivärve. Nendega maaliti kas siidile või paberile. Tusimaaliga tegelesid algselt mungad, kuid pärast see levis ka muu inimkonna seas. Umbes 1500 aastal tekkis ka omapärane kunstivorm, mida hiljem hakati nimetama e-makimono. E-makimono kujutas endast teksti illustreeritud piltidega üleval servas. Maaliti makimonodele ja kakemonodele, mis kujutasid endast laiasid pildirulle, mis rullitakse kokku lühemas servas oleva kepi ümber. Makimonod olid põikrullid ja kakemonod ripprullid. Pikal paberirullil algas tekst paremalt, teema võeti tavaliselt budistlikust kirjandusest, värvidest kasutati esiialgu ainult punast, rohelist ja kollast. Lisaks leidus dekoratiivseid maale albumilehtedel, liikuvatel vaheseintel ja paarissirmidel. Kunstnikud ei huvitunud eriti inimkeha realistlikust kujutamisest, vahel on see isegi esitatud karikatuurselt. Otsiti jumalikkuse

Kultuur-Kunst → Kunst
45 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Ostukott

Kindlasti peaks olema praktiline ning lahenditeks peaksid olema korduvkasutatavad, mitte kilekotid, mis on meie keskkonnale kahjulikud ja kiiresti purunevad. Idee nr.1- Silikoonist ostukott Ideeks on silikoonist ostukott. Silikoon on materjal, mis on vastupidav ja veniv. Kott on mahukas ning seetõttu mahub sinna palju kaupa. Sangad on tehtud käekuju järgi ning on plastmassist. Et kotti oleks parem kaasas kanda, saab seda ka kokku kerida. Kott rullitakse kokku ja kinnitatakse rihmade ja trukkidega. Suurused on erinevad. Kott sobib rohkem inimestele, kes poes käies tavaliselt suuremaid koguseid ostavad, nt. pereinimesed. Koti puudused on , et kui kott on kokkupakitud, siis on ta siiski suurte mõõtmetega ning koti enda kaal on suur, ning see lisab ostetud kaubale veel kaalu juurde. Idee nr. 2 ­ Riidest kott Ideeks on riidest kott, mida on võimalik kokku pakkida väiksemasse kotti, et oleks hea kaasas kanda

Muu → Probleemilahendus
31 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Mokatubakas e.“ Snus“

" Snus" Referaat Lähte 2012 Sisukord: 1. Mokatubakast üldiselt. 2. Mokatubaka Ajalugu. 3. Mokatubakas ja tervis. 4. Kuulsamad mokatubaka margid. Huuletubakast üldiselt Huuletubakas ehk mokatubakas ehk snus on niiske jahvatatud tubakas, mida on eelnevalt fermentiseeritud. On olemas kahte sorti huuletubakat lahtine huuletubakas , ehk lös snus ja padjakeses olev tubakas ehk portion snus.Lös snusi rullitakse näppude vahel endale sobivaks kogusteks ja pannakse näppudega huule alla. On olemas ka Icetoolid , mis on nagu süstal , ainult ilma süstla terata. Lihtsalt on peal koguste suurus (üldiselt millimeetrites). Portion snus on juba padjakestes valmis huuletubakas. Kui võrrelda lös snusi portion snusiga , siis erilist vahel pole , peale selle , et portion snusi on kergem kasutada. Tuntumad huuletubaka margid on Thunder, Skruf,

Bioloogia → Bioloogia
67 allalaadimist
thumbnail
16
doc

TORDID

määritakse peale kreem, mille koostisesse kuuluvad : kohupiim, suhkur, vanilliin, keedis. Kaetakse teise biskviitpõhjaga, niisutatakse ja määritakse pealt ning külgedelt ülejäänud kohupiimakreemiga. Pealt kaunistatakse tort vahukoorega ( mille pritsimiseks kasutatakse suurt sakilist tülli) ja sokolaadiga. Lehttaignatordid Lehttaignatordid võikreemiga · Tort ,,Napoleon" Tort valmistatakse neljakandilisena. Selleks rullitakse lehttaigen jahusel laual lahti 5mm paksuselt ja lõigatakse välja ühele tordile 3 põhja. Põhjad tõstetakse küpsetusplaadile, tehakse sisse terava noaga sisselõiked, et põhi küpsemisel ei deformeeruks. Nüüd määritakse põhjad munamäärdega nii, et ääri ei määri, vastasel juhul ei küpse põhjad lehelised. Jahtunud põhjad liidetakse, määritakse pealt ja külgedelt võikreemiga või keedukreemiga, ning purutatakse üleni lehttaignapuruga

Toit → Pagar-kondiiter
48 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Edukas põgenemine

Edukas põgenemine 1 Elektriliinid vihmas tekitavad illusiooni vastupidisest ­ nad kihutavad sombusesse Lõuna-Eesti maastikku ja sina, autojuht, seisad neljal rattal, nende kulgemist seirates. Lihtsalt seisad, su vasem käsi embab polsterdusega rooliratast ja vasem sirvib autostereost kümnete jaamade seast seda olematut välja. Sa kujutad ette oma näo peegeldust tuuleklaasilt ­ väsinud silmad, üksikud kortsud, rõhutamas su armastust murede vastu, ununenud naerukurrud ja horisontaalkriipsuks surutud suu, mis räägib rohkem siis kui ta vaikib. Ja nina. Me ei tohi unustada nina. Kui hästi läheb, siis on ta terve, kuigi sa imestad kindlasti selle üle, kuidas ta selles möllus murdmata on jäänud ja kuidas murdmata ninaga isik teistele möllus osalejatele siiamaani kaasatav on tundunud. Möllu all pead sa silmas elumöllu, rühkivat massi tänavatel, rühkivat massi kontorites, kus inimesed istuvad ja masina...

Eesti keel → Eesti keel
14 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Referaat: "Katuse katmine bituumenrullmaterjaliga"

vimistlemiseks kasutada vuugitäidet. Katuse parapeti ülespöörded, samuti ka seinaülespöörded tuleb varustada kaitseplekkidega, et takistada vihmavee sattumist bituumenkatte alla ja / või hoonesse. 5.2. PAIGALDAMINE KÜLMLIIMIGA Rullmaterjale on võimalik paigaldada ka bituumenliimiga. Selleks peab katus olema kuiv, puhas ja vajalikud kohad töödeldud ning parandatud nagu eelnevalt kirjeldatud. Bituumenliim kantakse katusele ja aetakse laiali spetsiaalse kaabitsa abil, seejärel rullitakse sinne peale bituumenrullmaterjal. Liimi kulu ca1-1,5 kg/m2, kõik ülekatted, ülestõsted ja muud materjali liitekohad ühendatakse keevitusmeetodil, kasutades põletit või ehitusfööni. SBS-tüüpi bituumenrullmaterjale võib paigaldada ka kuuma bituumeniga, nõutav bituumeni paigaldustemperatuur 220 C, kulunorm 1-1,5 kg bituumenit / m2. 6. KATUSE HOOLDUS Bituumenrullmaterjalist katused ei ole mõeldud katustele, kus toimub pidev liikumine.

Tehnoloogia → Tehnoseadmed
54 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Referaat Hüdroisolatsioon

liitmaterjalid. Nad kiisnevad kandekihist, mis on bituumeniga immutatu, ning seejärel kaetud kaitsekihiga. Töötlemine Bituumenpaanid tuleb alati üksteisega kokku kleepida. Töödeldakse nii leekmeetodil, valtsmeetodil ja valumeetodil. Harjaga võõpmeetodil töötlemine Horisontaalpindadel kleebitakse bituumenpaanid üksteisega täispinnaliselt kinni. Selleks kantakse kleepsegu pinnale ning koheselt rullitakse bituumenpaan kinni. Servad triigitakse tugevalt kinni. Vertikaalselpindadel kleebitakse aluspinnale ja üksteisega kahekihilisse kleepmassi. Paanid triigitakse keskkohast äärepoole kinni. Valumeetod Selle meetodiga sulatatakse paani allpool oleval poolel bituumen, ning paan kleepub aluspinnale. Kleepmass peab tuginema paani ääre vahelt välja, mis levitatakse koheselt laiali. (http://www.scieroofing.com/tanking.htm) PERIMEETRI SOOJUSTUS.

Ehitus → Hooned
194 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Klaasitööd referaat

TALLINNA TÖÖSTUSHARIDUSKESKUS SÕIDUKITE EHITUSES KASUTATAVAD KLAASID, NENDE PARANDAMISE TEHNOLOOGIA JA NÕUDED REFERAAT Juhendaja: Koostaja: 11 ATM Tallinn 2014 SISSEJUHATUS Aegade jooksul on auto klaaside olemus muutunud. Kui esimestel autodel olid esiklaasid sirged ja püstises asendis, siis nüüdseks on nende kuju ja otstarve paljuski teistsugune kui nende eelkäiatel. Auto klaasidele on kujunenud nüüdseks mitmesuguseid ülesandeid. Üheks ülesandeks on turvalisuse tagamine. Kui varasematel autodel olid klaasid tehtud tavalisest klaasist, mis avarii korral teravateks ning ohtlikuteks kildudeks purunesid, siis tänapäevastel autodel on klaasid palju ohutumaks muutunud. Teiseks ülesandeks on kindlasti ka auto kere tugevdamine, nimelt liimitavad klaasid muudava...

Auto → Auto õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
21
rtf

Test 6 (5varjanti)

2. Koosnevad pehmematest sisekihtidest (vahtplast, kummi, kärgmaterjal) 50% 3. Koosnevad väliskihtides pehmematest lehtmaterjalidest (vahtplast, kummi, kärgmaterjal) -33% 4. Koosnevad kõvematest sisekihtidest (klaasplast, Al, vineer jt) -33% Score: 10/10 8. Kontaktvormimise meetoditeks on? Student Response Value Correct Answer Feedback 1. käsitsilamineerimine: toote või vormi pinnale asetatud kangale või matile kantakse vaik ja siis rullitakse käsitsi õhutihedaks33% 2. pihustamismeetod: pihustatakse klaaskiud ja vaik suruõhuga toote või vormi pinnale ja rullitakse käsitsi õhutihedaks 33% 3. vaakumvormitud koorikute tugevdamine pihustusmeetodil 34% Score: 10/10

Materjaliteadus → Tehnomaterjalid
268 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Tee

Siis tuli R. Blechydenil nutikas äriidee - pakkuda teed jääga. Jook oli eksootiline, jahutas ja kustutas janu - tee sai kiiresti messi tõmbenumbriks. Muide, Ameerika on siiani jäätee Meka, lõviosa seal joodavast teest on jäätee. Jääteed saab valmistada nii mustast kui ka rohelisest teest. Teest sõltuvad joogi biokeemiline koostis ja omadused. Musta tee saamiseks kogutakse teelehed, need närtsitatakse ja rullitakse nii, et vedelik neist välja nõrguks, ja siis kääritatakse. Seejärel kääritamist kuivatatakse teelehed lõplikult, need sorteeritakse ning pakitakse õhukindlalt. Roheline tee saadakse, kui teelehti töödeldakse kõigepealt kuumusega, et ensüümide toime lakkaks ning lehtede roheline värvus säiliks. Siis teelehed rullitakse, pressitakse ja kuivatatakse lõplikult. Just töötlemise eripära tagab rohelise tee suure polüfenoolide sisalduse

Toit → Toiduainete õpetus
56 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Jaapani maalikunst

aja maalidele. Pühakute graatsia ja värvide toredus vastas jaapanlaste ettekujutusele taevasest maailmast. Sai kombeks, et kõrged vaimulikud isikud tegutsesid usuliste maalijatena. Nende eeskujul pühendus aadel ilmalikule maalile. Tuntud on ka tema Kongobuji kloostris asuv ,,Nirvaana" (1086) ja Chohoji kloostris asuv ,,Ülestõusmine". Samaj ajal võrsus ilmalik yamato- e koolkond, mis viljeles peamiselt makimonot- lai pildirull, mis rullitakse kokku lühemas servas oleva kepi ümber. Yamato-e esindas rahvuslikku stiili jutustavate motiividega aga ka maastikega. Maalide seas on traagilisi ajaloosündmusi edasi andvaid, rahulikult kirjeldavaid ja karikatuursuseni teravdatud tegelaste kujutusi. Tuntuim on Fujiwara no Takayoshi makimono klassikalise romaani ,,Genji Monogatar" (ill 4) aineil. Munk Toba Sojo (1053- 1140) maalis satiirilisi makimonosid. Ta naeruvääristas seisusi ja tähtsaid isikuid, kujutades neid loomadena

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
33 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun