Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"rioja" - 39 õppematerjali

rioja on üks konservatiivsemaid piirkondi Hispaanias ja hoiab tugevalt kinni traditsioonidest – seetõttu on Rioja ainus Hispaania D.O.C. (Denominacion de Origen Calificada), mis väljendab selle piirkonna rangemaid reegleid (piiranguid) veinide valmistamisel.
thumbnail
11
doc

Veiniõpetuse referaat (Hispaania)

Hispaania veinid SISSEJUHATUS Suur osa veinisõpradest juhindub oma valiku tegemisel kolmest aspektist- viinamarjasordist, tootjast või siis teatud riikide tuntud veinipiirkondadest. Meie referaat annab ülevaate Rioja piirkonnast, mis asub Hispaanias ja selle veinidest. Rioja on juba ligi saja aasta jooksul olnud Hispaania kvaliteetveini sümboliks, olgugi et veini on nendel aladel valmistatud juba mitmeid sajandeid. Kogu selle pika aja vältel on Rioja vein olnud üks Hispaania hinnatumaid ja eelistatumaid. Suurema tõuke veinide valmistamiseks ning veinimõisate ehitamiseks Rioja linnades andsid mitme Rioja'le positiivse asjaolu kokkulangemine. Ühe õnnetus on teise õnn ­ see kõnekäänd toimib igal alal. Kui viinapuu juuretäi hävitas suurema osa Bordeaux viinapuu aedadest, siis levik üle Pürenee mäeaheliku võttis mõned aastakümned aega. Hulk Bordeaux veinimeistreid suundus Rioja ja Navarra linnakestesse

Kategooriata → Veiniõpetus
41 allalaadimist
thumbnail
12
doc

VEINIMAA HISPAANIA

.........................................5 Vino de la Tierra ­ maakonnavein.......................................................................................5 DO - Denominacion de Origen ­ piirkonnavein (ehk nn. "sünnitunnistusega vein").....5 DOC - Denominacion de Origen Calificada ­ kõrgeima kvaliteediga piirkonnavein.....5 3.3. REGIOONID.......................................................................................................................6 Rioja...................................................................................................................................6 Navarra...................................................................................................................................6 Penedes...............................................................................................................................7 Priorato.................................................................

Geograafia → Geograafia
8 allalaadimist
thumbnail
29
ppt

Argentiina

Neuquén 3. Catamarca 16. Río Negro 4. Chaco 17. Salta 5. Chubut 18. San Juan 6. Córdoba 19. San Luis 7. Corrientes 20. Santa Cruz 8. Entre Ríos 21. Santa Fe 9. Formosa 22. Santiago del Estero 10. Jujuy 11. La Pampa 23. Tulemaa 12. La Rioja 24. Tucumán Fakte · Pealinn: Buenos Aires · Pindala: · Ajavöönd: maailmaaeg ­3 ­ Kokku 2 766 890 km2 · Üladomeen: .ar ­ Maapinda 2 736 690 km2 · Maakood: 54 ­ Vett 30 200 km2 · Populatsioon: 40 482 milj. Inimest · Kõrgeim punkt: 6 962 m Madalaim punkt: 43 m merepiirist · Asustustihedus: 14,6 in/km² ·

Geograafia → Geograafia
36 allalaadimist
thumbnail
8
odp

Hispaania ja Holland

virsikuid jpm Külmutatud kartulid, Sojauba, Palmõli Põllumajanduse spetsialiseerumine Hispaania põhjapoolne Hollandi põllu- rannikuala on eelkõige majanduse tähtsaim haru spetsialiseerunud veise- on piima- karjandus. kasvatusele Kasvatatakse lisaks Castilla la Mancha ja La kartuleid, suhkrupeeti Rioja on tuntuimad viina- jpm. marjakasvatuspiirkonnad Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse- piirkonnana Põllumajanduse osatähtsus riigi majanduses 2005. aastal moodus- Põllumajanduse tasid põllumajandus ja osatähtsus riigi SKTs kalandus 3,4% SKT-st on 2.8%(2012) ning seal töötas 5,7%- Põllumajanduses on le tööealisest hõivatud 2%

Geograafia → Geograafia
7 allalaadimist
thumbnail
15
odp

Hispaania köök

kohvi: cafe solot (itaalia espresso sarnane must kohv), cortadot (piimaga kohv) ning cafe con lechet ( so. cafe latte ehk pooleldi piimast, pooleldi kohvist koosnev jook). Hispaania köök Tänu roomlaste algatatud viinamarjakasvatuskultuurile on Hispaania tänapäeval üks maailma suurimaid veinitootjaid. Hispaania veinid on suurepärase kvaliteediga, sest viinamarjaistandusi on väga palju ning kvaliteedikontroll range. Hispaania köök Suurepärase aroomiga Rioja vein, mis on tunnustatud kogu maailmas . TÄNAN TÄHELEPANU EEST !

Toit → Kokandus
41 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Hispaania põllumajandus

Selle põhjuseks on see, et seal piirkondades pole nii viljakat mulda, sademeid on vähem. Hispaanial on suhteliselt piisav rahakapital põllumajanduse arendamiseks. Umbes pool rahvastikust on hõivatud põllumajandusega. Hispaanias süvendab probleeme suur sisseränne Aafrikast ja Ladina-Ameerikast. Ka Euroopast suunduvad inimesed tihtipeale just Hispaaniasse paremat elu otsima. Hispaania põllumajandusliku tootmise vormid on rantšod, istandused, segatalud ja korilus. Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad. Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille –ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana. Puu-ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. Sealiha- ja piimatoodang on enam arenenud loomakasvatusharud. Põhjapoolsel rannikualal on eelkõige veisekasvatus. Hispaanial on Prantsusmaaga Euroopa Liidu suurim kalalaevastik. Hispaania on ekspordib veini, mandariine ja apelsine. Impordib nisu, maisi, sojaubasid ja kartuleid

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Hispaania põllumajandus

õunad, pirnid, virsikud, ploomid, aprikoosid, tomatid, sibulad ja oliivid. Maailmas esimesel kohal on ta tomatite apelsinide, sibulate, mandariinide ja oliivide eksportimisega. Import Puit Metsatulekahjud Aastas hävib tules ca 120 000 ha metsa Eesti puidutoodang huviorbiidil Spetsialiseerumine Umbes poole moodustab puu- ja köögivili Oliiviõli tootmine Hispaanias on maailmas esikohal Taimekasvatuse piirkonnad Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana Puu- ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. enamik oliivi- ja puuvillakasvatusest Andaluusias Loomakasvatus Sealiha- ja piimatoodang Põhjapoolsel rannikualal eelkõige veisekasvatus Hispaanial Prantsusmaaga Euroopa Liidu suurim kalalaevastik. Atlandi rannik ­ Galiitsia, Astuuria, Kantaabria ning Vahemeri

Geograafia → Geograafia
37 allalaadimist
thumbnail
46
pptx

Veini koolitus.

Viimastel aastakümnetel istutatakse järjest rohkem ka kuulsaid maailmasorte: Cabernet Sauvignon, Merlot , Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewürtztraminer. Hispaania KLASSIFIKATSIOON Vino de Mesa (VdM) ­ lauavein Vino de la Tierra (VdlT) ­ maakonnavein Denominacion de Origen (DO) ­ kvaliteetvein Denominacion de Origen Calificada (DOC) ­ kõrgema klassiga kvaliteetvein Viimane neist on üsna uus ja selle alla kuulus pikka aega ainult Rioja (alates 1991. Aastast). Praeguseks on lisandunud ka Priorato. Laagerdumisaja terminid Alljärgnevad reeglid on kohustuslikud Riojas, kuid neid kasutatakse ka teistes piirkondades. Eri paikades võivad ajapiirangud olla erinevad. Joven, Sin Crianza ­ noor vein, mida ei ole tammevaadis laagerdatud või on seda tehtud lühikest aega (3-6 kuud) Crianza - veini on laagerdatud vähemalt kaks aastat, sellest ühe aasta tammevaadis

Toit → Toiduainete õpetus
30 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Hollandi ja Hispaania põllumajandus

Hispaania pollumajandustoodang moodustab Euroopa Liidu kogutoodangust 12%. Pollumajanduse kogutoodangust umbes poole moodustab puu- ja koogivili, mis annab ka umbes 6% ekspordi kogumahust. Hispaania on võrdlemisi mägine maa. Rohkem mägised on kirde , põhja, kesk ning lõuna alad. Hispaania keskosa hõlmab kuiv kiltmaa. Laiguti on poolkõrbe. Juhtiv haru põllumajandus - taimede kasvatamiseks Põhjapoolne rannikuala veisekasvatus. Castilla la Mancha ja La Rioja viinamarjakasvatus. Castilla y Leon - teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatus. Andaluusia, Murcia ja Valencia - puu- ja köögiviljakasvatus. Andaluusia - oliivi- ja puuvillakasvatus. Oliivid, tsitrusviljad ja tubakas(Andaluusia, Castilla-La Mancha, Estremadura) Kasvatatakse nisu (umbes 20% alast), oder, mais.(Kesk-ja lõunaosas riik) Riis(maad Vahemere rannikul;) kartul, suhkrupeet, oad, tomat, sibul, paprika, baklazaan ja muud köögiviljad

Geograafia → Geograafia
24 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Hispaania põllumajanduse iseloomustus

7% tööealisest elanikkonnast. Valitsuse majanduspoliitika tegeleb põllumajanduse arenguga, võeti ka laenu põllumajanduse arendamiseks Euroopa Liidu pangast. Hispaania põllumajandustoodang moodustab Euroopa Liidu kogutoodangust 12%, Põllumajanduse kogutoodangust umbes poole moodustab puu- ja köögivili, mis annab ka umbes 6% ekspordi kogumahust. Hispaania põllumajandust iseloomustab piirkondade spetsialiseerumine. Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad, Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana, Andaluusia, Murcia ja Valencia on puu- ja köögiviljakasvatuspiirkonnad. Enamik oliivi- ja puuvillakasvatustest on Andaluusias. Maailmas on esikohal Hispaanias toodetud oliiviõli. Põhjapoolne rannikuala on spetsialiseerunud eelkõige veisekasvatusele. Loomakasvatus tegeleb sisepiirkondades peamiselt lamba-, kitse- ja töökarja

Geograafia → Geograafia
35 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Hispaania rahvusköök

tortilla (omlett). Paella Magustoidud Ensaimadas (Mallorca magus kook) Crema Catalana ( karamellipuding) Mandlikreemiga pirukad. Crema Catalana Ensaimadas Kohvid cafe solot (itaalia espresso sarnane must kohv), cortadot (piimaga kohv) cafe con lechet ( so. cafe latte ehk pooleldi piimast, pooleldi kohvist koosnev jook). Cafe solot Cortadot Cafe con lechet Vein Maailma suurim veinitootja Suurepärane kvaliteet Rioja vein Väga head viinamarjakasvatuspiirkonnad Ribera del Duero, Penedes ja La Mancha Jerezi vein ehk sherri Ribera del Duero Penedes La Mancha Õlut tarbitakse palju, eriti baaris tapasdega. Õlu on hele ja meeldiva maitsega ja seda serveeritakse väga külmalt. Liköörid Galiitsia queimadad Erinevad maitseliköörid (kuivad, ürtidega, kirssidega, meega jm. viisil maitsestatult) aniisiliköörid Pacharan Puuviljaliköörid

Keeled → Hispaania keel
60 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jookide valiku põhimõtted

LINNULIHA Siin tulevad kõne alla peaaegu kõik veinid: nii valged roséd kui ka punased. Lihasordi kõrval on oluline valmistamisviis: supikana või noor nuumkana rind vajavad värsket, õrna veini, praetud kana või ,,coq au vin" ehk kana veinikastmes marjasemaid punaveine. Part või hani nõuavad küpsemaid veine. GRILLITUD STEIK, LAMBAFILEE, ULUKILIHA Sobivad heade väärika piirkonna punaveinidega: Bordeaux Grand Cru, Barolo, Barbaresco, Brunello, Chianti Classico, Rioja, Ribera del Duero, Stellenbosch jt. Veini valik sõltub ka kasutatavast kastmest, toorainest ja liha valmistusviisist. VÜRTSIKAD TOIDUD Et lämmatada vürtsikatest roogadest tekkinud mõnusat põletavat tunnet, valige kindlasti joogiks mõni magusam vein.Näiteks idamaise vürtsika roa juurde sobib väga hästi magus, aromaatne Gewürtztraminer. Samuti on sakslaste Spatlese või Auslese õige valik piprase roa kaaslaseks. Magusad vürtsid dessertides vajavad hoopis ilusat hilise

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Hispaania konspekt

kalasaakidele. Tähtsaks tuluallikaks on turism. Suhteliselt madal hinnatase, mitmekesiseid huviväärsusi pakkuvad linnad ning vahemereline loodus meelitavad siia aastas kümneid miljoneid turiste. Põllumajanduse kogutoodangust umbes poole moodustab puu- ja köögivili, mis annab ka umbes 6% ekspordi kogumahust. Hispaania põllumajandust iseloomustab piirkondade spetsialiseerumine. Nii on põhjapoolne rannikuala spetsialiseerunud eelkõige veisekasvatusele, Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad, Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana ning peamised puu- ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. Ka enamik oliivi- ja puuvillakasvatusest on koondunud Andaluusiasse. Põllumajandusmaad on Hispaanias territooriumist 71%, millest: põldusid ja istandusi 40% rohumaid 31% Tähtsamad ekspordikultuurid on põllumajanduses: tsitruselised puuviljad (konservid)

Geograafia → Geograafia
43 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Hispaania referaat geograafia

Kataloonia (Barcelona)- Tähtsamad majandusharud on lennundus, toiduainetööstus, biofarmaatsia, taastuvenergia, ja IT. Extremadura (Mérida)- Üle 2800 tunni päikesepaistet aastas teeb Extremadura üheks tähtsamaks energiatootjaks Hispaanias. Peamised majandusharud on toiduainetööstus ning pakendamise- ja pakkimistööstus. Galicia (pealinn Santiago de Compostela)- Peamised majandusharud on telekommunikatsioon ning energiatööstus ja keskkonnatehnoloogia. La Rioja (pealinn Logroño)- Tähtsamad majandusharud on jalatsitööstus, autotööstus, lennundus, veinitootmine ja teenused. Madrid (pealinn Madrid)- Peamised majandusharud on meditsiin, IT, lennundus, energiatööstus, ja logistika. Murcia (pealinn Murcia)- ähtsamad majandusharud on turism, taastuvenergia, keemiatööstus ning biotehnoloogia. Valencia (pealinn Valencia)- Peamised majandusharud on logistika ja audiovisuaaltehnika. Väga hästi on arenenud sadamad.

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Geograafia, ühe riigi põllumajanduse iseloomustus (Hispaania)

Hispaania põllumajanduse iseloomustus 1. Looduslikud eeldused A ­ Territooriumi protsentuaalne jagunemine B ­ Hispaania keskosa katab Kesk Kordiljeeri mäestik, mis tõttu enamus põllumajandusega tegelevatest aladest on koondunud Hispaania äärealadele. Lõuna- ja Kagu-Hispaanias kus pinnamood on tasasem, tegeldakse rohkem taimekasvatus harudega ning Põhja-Hispaanias, kus on samuti mägisem, kuid piisavalt rohumaid, tegeldakse loomakasvatus harudega. C ­ Hispaania kuulub küll lähistroopilisse kliimaväätmesse, kuid on valdavalt siiski tüüpiline Vahemeremaa. Vahemerelise kliimaga riikides on teada olevalt palav suvi, kuid vihmane ja pehme talv. Keskmine õhutemperatuur põhja- ja keskosas on talviti 8-10 °C, lõunas aga 10-12 °C. Suviti on keskmiseks õhtutemperatuuriks põhja- ja keskosas 18-24 °C, lõunas aga 24-26 °C. Sademete hulk jääb enamasti 350-500 mm vahele aastas, kuivema piikonnaga aladel nt. Lõuna-Hispaani...

Geograafia → Ühiskonnageograafia
14 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Joogikaart

Joogikaart Aperitiivid EUR Campari 4cl 2,50 Martini Bianco 8cl 2,50 Martini Extra Dry 8cl 2,50 Martini Rosso 8cl 2,50 Pernod 4cl 3,50 Valged veinid EUR Barco Viejo Chardonnay Central Valley (Tsiili ) 12cl 3,00 Barco Viejo Chardonnay Central Valley (Tsiili) 75cl 17,00 Grand Noir Sauvignon Blanc Languedoc (Prantsusmaa) 12cl 3,50 Grand Noir Sauvignon Blanc Languedoc (Prantsusmaa) 75cl 18,00 Columbia Crest Two Vines Riesling (Ameerika Ühe...

Turism → Restoraniteenindus
28 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Viinamarjasordid

Tõeline tippvein! Cabernet Sauvignon ja Shiraz Joogiõpetus. sõbrad peavad pettuma, kuna vein on heledama värvi, kergema struktuuri ja hoopis pehmema maitsebuketiga. Tempranillo Hispaania Rioja Riojas lisatakse Tempranillole Garnachat ja Mazuelot lisamaks mahlakust ja värvi ning ka teistes regioonide valmistatakse harva 100% Tempranillo-veini. Veini aroomis võib leida maasika,

Toit → Joogiõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Hispaania kultuur, majandus ja eluolu

tööealisest elanikkonnast. Hispaania peamised tööstusharud on auto-, keemia-, masina- ja toiduainetetööstus. Suurima käibega on toiduainete-, transpordivahendite- ja metalli tööstused. Kiiremini kasvavad kütuse- ja metalltoodete tootmine ning energia- ja vee-ettevõtted. Hispaania põllumajandust iseloomustab piirkondade spetsialiseerumine. Nii on põhjapoolne rannikuala spetsialiseerunud eelkõige veisekasvatusele, Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad, Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana ning peamised puu- ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. Ka enamik oliivi- ja puuvillakasvatusest on koondunud Andaluusiasse. Kiiresti on kasvanud Hispaania biotehnoloogia ettevõtete arv. Hispaania Biotehnoloogiaettevõtete Assotsiatsiooni kuulub 119 ettevõtet, millest 49% tegeleb

Geograafia → Geograafia
22 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Veiniõpetus

maakonnas cava ­ sampanjameetodil valmistatud vahuvein noble rot ­ väärishallitus Piirkonna kvaliteeditähised: ·D.O (Denominacion de Origen) - määratletud algupäraga veinid, pärinevad 50-st kvaliteetveinipiirkonnast ja peavad vastama oma piirkonna tarvis kehtestatud nõuetele. · D.O.C tähis (Denominacion de Origen Calificada) - kontrollitud päritolutähisega kvalifitseeritud veinid. See on kõrgem klass ja omistatud ainult kahele piirkonnale, Rioja ja Priorat. Laagerdumine: · Crianza - vein, mis peab olema laagerdunud minimaalselt 24 kuud, millest vähemalt kuus kuud tammevaatides. · Reserva - vein, mis laagerdunud vähemalt 3 aastat, millest 1 aasta tammevaadis ja 2 aastat pudelis. · Gran Reserva - vein, mis laagerdunud vähemalt 5 aastat, millest 2 aastat tammevaadis ja 3 aastat pudelis

Toit → Toiduainete õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Hispaania

2005. aastal moodustasid põllumajandus ja kalandus 3,4% SKP-st ning seal töötas 5,7%-le tööealisest elanikkonnast. Hispaania põllumajandustoodang moodustab Euroopa Liidu kogutoodangust 12%. Põllumajanduse kogutoodangust umbes poole moodustab puu- ja köögivili, mis annab ka umbes 6% ekspordi kogumahust. Hispaania põllumajandust iseloomustab piirkondade spetsialiseerumine. Nii on põhjapoolne rannikuala spetsialiseerunud eelkõige veisekasvatusele, Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad, Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana ning peamised puu- ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. Ka enamik oliivi- ja puuvillakasvatusest on koondunud Andaluusiasse. 2.3 Välissidemed Põhilised välissidemed Hispaanial on kaubanduses. Tähelepanuväärne on riigi veini- ja oliivieksport. Loomakasvatus tegeleb sisepiirkondades

Geograafia → Geograafia
19 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Hispaania loodus, majandus, rahvastik

2005. aastal moodustasid põllumajandus ja kalandus 3,4% SKP-st ning seal töötas 5,7%-le tööealisest elanikkonnast. Hispaania põllumajandustoodang moodustab Euroopa Liidu kogutoodangust 12%. Põllumajanduse kogutoodangust umbes poole moodustab puu- ja köögivili, mis annab ka umbes 6% ekspordi kogumahust. Hispaania põllumajandust iseloomustab piirkondade spetsialiseerumine. Nii on põhjapoolne rannikuala spetsialiseerunud eelkõige veisekasvatusele, Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad, Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana ning peamised puu- ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. Ka enamik oliivi- ja puuvillakasvatusest on koondunud Andaluusiasse. 2.3 Välissidemed Põhilised välissidemed Hispaanial on kaubanduses. Tähelepanuväärne on riigi veini- ja oliivieksport. Loomakasvatus tegeleb sisepiirkondades

Geograafia → Geograafia
8 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Hispaania köök

Boolitaoline janujook on sangria, mis koosneb punasest, väga harva ka valgest veinist, mineraalveest ja tsitrusemahlast. Tänu roomlaste algatatud viinamarjakasvatuskultuurile on Hispaania tänapäeval üks maailma suurimaid veinitootjaid. Hispaania veinid on suurepärase kvaliteediga, sest viinamarjaistandusi on väga palju ning kvaliteedikontroll range. Hispaanias on ligi kuuskümmend viinamarjakasvatuspiirkonda. Kindlasti tuleks esile tõsta suurepärase aroomiga Rioja veine, mis on tunnustatud kogu maailmas. Väga headeks viinamarjakasvatuspiirkondadeks on ka Ribera del Duero, Penedes ja La Mancha, mis viimastel aastatel on tootnud üha parema kvaliteediga veine. Jerezi vein ehk sherri on rahvusvaheliselt hinnatud Andaluusia vein (erinevad liigid: fino, manzanilla, amontillado, dulce ja oloroso). Eriti armastatakse seda anglosaksi maades. Hispaania cava ehk sampanjameetodil valmistatud vahuveini häll on Kataloonias Penedesi

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
60 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

Hispaania

Hispaania põllumajandustoodang moodustab Euroopa Liidu kogutoodangust väga suure osa. Kasvatatakse apelsine, mandariine, greipe, laime, sidruneid, pirne , virsikuid , aprikoose , ploome , kirsse, pähkleid, kartuleid, tomateid, sibulaid, kapsaid, paprikaid, ube, suhkrupeete, päevalilli, puuvilla, tubakat, suhkrurooga, kanepit. Hispaania põllumajandust iseloomustab piirkondade spetsialiseerumine.  Põhjapoolne rannikuala – veisekasvatus.  Castilla la Mancha ja La Rioja – viinamarjakasvatus.  Castilla y Leon - teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatus.  Andaluusia, Murcia ja Valencia - puu- ja köögiviljakasvatus.  Andaluusia - oliivi- ja puuvillakasvatus. 60% külvipinnast kasvatatakse teravilja: nisu, oder, mais, riis. Hispaania on suur viinamarjakasvatuse ja veinitootmise maa. Oliivõli toodangult on ta maailmas esikohal. Olulised on ka sealiha- ja piimatoodang. Loomakasvatus tegeleb

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Hispaania

2005. aastal moodustasid põllumajandus ja kalandus 3,4% SKP-st ning seal töötas 5,7%-le tööealisest elanikkonnast. Hispaania põllumajandustoodang moodustab Euroopa Liidu kogutoodangust 12%. Põllumajanduse kogutoodangust umbes poole moodustab puu- ja köögivili, mis annab ka umbes 6% ekspordi kogumahust. Hispaania põllumajandust iseloomustab piirkondade spetsialiseerumine. Nii on põhjapoolne rannikuala spetsialiseerunud eelkõige veisekasvatusele, Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad, Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana ning peamised puu- ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. Ka enamik oliivi- ja puuvillakasvatusest on koondunud Andaluusiasse. Välissidemed Põhilised välissidemed Hispaanial on kaubanduses. Tähelepanuväärne on riigi veini- ja oliivieksport. Loomakasvatus tegeleb sisepiirkondades

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
93 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Hispaania põllumajandus

Hispaania põllumajandustoodang moodustab Euroopa Liidu kogutoodangust väga suure osa. Kasvatatakse apelsine, mandariine, greipe, laime, sidruneid, pirne , virsikuid , aprikoose , ploome , kirsse, pähkleid, kartuleid, tomateid, sibulaid, kapsaid, paprikaid, ube, suhkrupeete, päevalilli, puuvilla, tubakat, suhkrurooga, kanepit. Hispaania põllumajandust iseloomustab piirkondade spetsialiseerumine. · Põhjapoolne rannikuala ­ veisekasvatus. · Castilla la Mancha ja La Rioja ­ viinamarjakasvatus. · Castilla y Leon - teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatus. · Andaluusia, Murcia ja Valencia - puu- ja köögiviljakasvatus. · Andaluusia - oliivi- ja puuvillakasvatus. 60% külvipinnast kasvatatakse teravilja: nisu, oder, mais, riis. Hispaania on suur viinamarjakasvatuse ja veinitootmise maa. Oliivõli toodangult on ta maailmas esikohal. Olulised on ka sealiha- ja piimatoodang. Loomakasvatus tegeleb

Geograafia → Geograafia
121 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Joogikaart

Kanged alkohoolsed joogid Piiritusjoogid Cachaca Pitu 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Viinad Smirnoff red 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Smirnoff black 4 cl 3.50 / 54.76 EEK Smirnoff maitseviinad 4 cl 3.50 / 54.76 EEK Viru Valge 4 cl 2.50 / 39.12 EEK Viru Valge maitseviinad 4 cl 2.50 / 39.12 EEK Viru Valge (mini pudel) 5 cl 2.50 / 39.12 EEK Grappa Grappa Paganini 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Vi...

Toit → Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
46
pdf

Kalev Kesküla: Uus veinijuht

jääb puudu alkoholist. Nimelt mõjutab väike kogus alkoholi vere- ju ise veini. Ja ega ka Hispaania veinipoes ka palju muud kui Hispaania soonkonda üldiselt positiivses suunas. veini leidu. Veelgi enam – kuulsates veinipiirkondades müüakse enamasti Mingil põhjusel on viinamarjast pärinev alkohol organismile ainult selle piirkonna veini: Riojas Rioja veini, Bordeaux´s bordood, Bur- kergem taluda kui teraviljast ja riisist saadud. Pealegi ei sobi ter- gundias burgunderit. Veinimaades on vein enamasti enesestmõistetav toi- visliku toiduga miski nii harmooniliselt kokku kui vein. dukõrvane, mida pruugitakse nagu leiba, ja pikalt targutamata. Seevastu

Ühiskond → Ühiskond
7 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Argentiina

Río Negro 5. Chubut 17. Salta 6. Córdoba 18. San Juan 7. Corrientes 19. San Luis 8. Entre Ríos 20. Santa Cruz 9. Formosa 21. Santa Fe 10. Jujuy 22. Santiago del Estero 11. La Pampa 23. Tulemaa 12. La Rioja 24. Tucumán Argentina provintsid. Kaardil ei ole näha Tulemaa provintsi alla arvatud nõudlusalasid (Argentina Antarktika ja Lõuna-Atlandi saared). Majandus Argentina on maailma suurim sojatootja. Kasutatakse valdavalt geneetiliselt muundatud organisme. Saadus müüakse USA firmadele. Argentina on maailma 5. veinitootja. Tänapäevane veinitööstus sai seal alguse 19. sajandi teisel poolel.

Geograafia → Geograafia
49 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Hispaania

Hispaania põllumajandustoodang moodustab Euroopa Liidu kogutoodangust 12%. Põllumajanduse kogutoodangust umbes poole moodustab puu- ja köögivili, mis annab ka umbes 6% ekspordi kogumahust. Olulised on ka sealiha- ja piimatoodang. Hispaanial on koos Prantsusmaaga suurim kalalaevastik Euroopa Liidus. Hispaania põllumajandust iseloomustab piirkondade spetsialiseerumine. Nii on põhjapoolne rannikuala spetsialiseerunud eelkõige veisekasvatusele, Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad, Castilla Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana ning peamised puu- ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. Ka enamik oliivi- ja puuvillakasvatusest on koondunud Andaluusiasse. Hispaania metsadest ei ole suurem osa majanduslikus kasutuses. Lisaks hävitavad suured metsatulekahjud aastas ca 120 000 ha metsa. Seetõttu impordib Hispaania suurema osa tööstuses vajaminevast puidust

Kategooriata → Ökonoomika
45 allalaadimist
thumbnail
15
docx

HISPAANIA PÄRAST TEIST MAAILMASÕDA

(Maroko) kitsas Gibraltari väin, mille ääres Euroopa poolel asub ka Suurbritanniale kuuluv Gibraltar. Autonoomsed piirkonnad: Andaluusia, Aragón, Astuuria, Baleaarid, Baski, Castilla- La Mancha , Castilla-León, Ceuta, Extremadura, Galicia, Kanaari saared, Kantaabria, Kataloonia, La Rioja, Madrid, Melilla, Murcia, Navarra, Valencia Kliima: Hispaania asub lähistroopilises kliimavööndis, kus on kaks aastaaega. Riigi kliimat kujundavad Aafrika manner, Atlandi ookean ja siinse maastiku omapärad. Suved on Hispaanias kuumad ja kuivad, talviti on siin vihmaperiood. Hispaania on üks kuivemaid riike Euroopas: Hispaania kaguosa sademetehulk aastas (200­300 mm/m²) on väikseim Euroopas.

Ajalugu → Ajalugu
19 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Veinist

saab temast ideaalse kerge veini. · Välimus: kahvatupunane, harva mustjaspunane. · Lõhn: vaarikas, kirss, ploom. · Maitse: kerge ja intensiivne, punaste puuviljade maitse valdav. · Tekstuur: mahe ja elav. · Piirkonnad: Burgundia, Oregon; California; Tasmaania; UusMeremaa, eriti Martinborough, Marlborough ja KeskOtago. Tempranillo Tegemist on Hispaania parima viinamarjasordiga, mille kõige tuntumad piirkonnad on Rioja ja Ribera del Duero, samuti Toro ja Navarra. Tempranillo lõhnas domineerib maasikas ja (vanilli)jäätis. Viimane saadakse vanillilõhnasest Ameerika tammest. Ameerika tamme kasutataksegi enamuse Rioja veinide puhul. Noor vein on täidlane ja vürtsikas, pigem ploomine. Pikemal laagerdamisel muutub mahedamaks ja ploomi maitse asendub maasikaga. See sort ei taha kasvada teistes piirkondades, ainsa erandina võib tuua Portugali, kus teda

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Referaat: Juustud

juustukettad puukastidesse. Brie rasvasisaldus on 45 protsenti. Korralikult küpse Brie de Meaux' juurde sobib vaat et iga valge või punane vein, juustu headus kompenseerib nii mõnegi vajakajäämise veini valikus. Aga siiski, kui valida, siis mida? Kuna juustuvalmistamise piirkond jääb poolele teele Pariisi ja Champagne vahele, siis pole üldse harv juhus, kui juustu kõrvale vahuveini pakutakse. Valge vein tasub valida kuivapoolne, sobib nii tammevaadis laagerdunud Chardonnay või mõni Rioja veinidest, nii mõnegi arvates on isegi Gewürztraminer juustule oivaliseks kaaslaseks. 9. KOHUPIIM Kohupiim (Lõuna-Eesti murretes vaarapiim) on piimatoode, mida valmistatakse hapendatud piimast madalal temperatuuril (50...60°C) kuumutamise teel, nii et piimavalk (kaseiin) kalgendub terakesteks ja eraldub peaaegu värvitu vadak. Mida suurem on kohupiima rasvasisaldus, seda väiksem on happesus. Kohupiimale sarnane piimatoode on kodujuust, mida valmistatakse lõssist, lisades

Toit → Toidukaubandus
71 allalaadimist
thumbnail
23
docx

Veinid

LINNULIHA Siin tulevad kõne alla peaaegu kõik veinid: nii valged roséd kui ka punased. Lihasordi kõrval on oluline valmistamisviis: supikana või noor nuumkana rind vajavad värsket, õrna veini, praetud kana või ,,coq au vin" ehk kana veinikastmes marjasemaid punaveine. Part või hani nõuavad küpsemaid veine. GRILLITUD STEIK, LAMBAFILEE, ULUKILIHA Sobivad heade väärika piirkonna punaveinidega: Bordeaux Grand Cru, Barolo, Barbaresco, Brunello, Chianti Classico, Rioja, Ribera del Duero, Stellenbosch jt. Veini valik sõltub ka kasutatavast kastmest, toorainest ja liha valmistusviisist. VÜRTSIKAD TOIDUD Et lämmatada vürtsikatest roogadest tekkinud mõnusat põletavat tunnet, valige kindlasti joogiks mõni magusam vein.Näiteks idamaise vürtsika roa juurde sobib väga hästi magus, aromaatne Gewürtztraminer. Samuti on sakslaste Spatlese või Auslese õige valik piprase roa kaaslaseks. Magusad vürtsid dessertides vajavad hoopis ilusat hilise korje valget

Toit → Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Hispaania uurimustöö

käibega on toiduainete-, transpordivahendite- ja metalli tööstused. Kiiremini kasvavad kütuse- ja metallitoodete tootmine ning energia- ja vee-ettevõtted. 7.2 Põllumajandus Hispaania põllumajandustoodang moodustab Euroopa Liidu kogutoodangust 12%. Põllumajanduse kogutoodangust umbes poole moodustab puu- ja köögiviljad. Hispaania põllumajandust iseloomustab piirkondade spetsaliseerumine. Põhjapoolne rannikuala on spetsaliseerunud eelkõige veisekasvatusele, Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad, Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana ning peamised puu- ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. Ka enamik oliivi- ja puuvillakasvatustest on koondunud Andaluusiasse. Oma tarbeks kasvatavad hispaanlased suhkrupeeti, päevalille, puuvilla, tubakat ja suhkrurooga ainsana Euroopas. 7.3 Välissidemed Põhilised välissidemed Hispaanial on kaubanduses

Geograafia → Geograafia
14 allalaadimist
thumbnail
20
doc

VEINITURISM

Hoolimata nendest hädaohtudest ja tagasilöökidest, on prantslased kindlad, et suudavad prantuse veiniturismi tagasi tuua sellisena, nagu see oli varem.(4) 4. HISPAANIA - MAAILMAKUULUS VEINITURISMI SIHTKOHT 20.sajandi algul oli vein Hispaanias kui põllumajandussaadus, mida toodeti igapäevaselt nagu kartuleid, tomateid ja piprakauni. Sellel ajal ei peetud veini alkohoolseks joogiks, vaid üheks arvukatest maitselisanditest toidu juurde. Tuntud veinipiirkondi oli vaid paar tükki: Jerez ja Rioja. Suurem osa elanikkonnast ostis nädalajagu veini igal pühapäeval peale kirikuskäiku külakõrtsidest kaasa, kus seda valmistati. Siiani eksisteerivad veel ühistukõrtsid, mis müüvad massiveini, samuti maapiirkonnad, kus toit ja vein käsikäes käivad. Nüüdseks on taasavatud ka Hispaania veinikasvatused ning Hispaania on oma veinituruga muutunud maailmakuulsaks. Hispaania veinide menu põhineb kohalikel viinamarjasortidel. Nende viinamarjade

Turism → Turismi -ja hotelli...
60 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Veinid

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool MK II Merilin Karits VEINID Referaat Aineõpetaja: Liina Maasik Mõdriku 13.03.14 SISSEJUHATUS Vein on viinamarjadest kääritatud naturaalne jook, mille alkoholisisaldus jääb vahemikku 7­15%. Värvuse põhjal jaotatakse veinid valgeteks, punasteks ja roosadeks (rosé). Lisaks sellele liigitatakse veine ka tootmistehnoloogia, maitseomaduste ning regionaalse päritolu järgi. 1. VEINI AJALUGU Vein kütkestab, hurmab ja ahvateleb rohkem kui ükski teine jook maailmas. Tõenäoliselt hakati veini kõige enne valmistama Kaukaasia mägede piirkonnas, umbkaudu praeguse Gruusia ja Kurdistani aladel, ja arvatavasti juba 8000 aastat tagasi. Levinuima oletuse järgi pandi mõni peotäis viinamarju savipotti ja unustati sinna mitmeks päevaks. Need hakk...

Majandus → Kaubandus ökonoomika
84 allalaadimist
thumbnail
56
docx

Hispaania uurimustöö

Põllumajanduse kogutoodangust umbes poole moodustab puu- ja köögivili, mis annab ka umbes 6% ekspordi kogumahust. Olulised on ka sealiha- ja piimatoodang. Hispaanial on koos Prantsusmaaga Euroopa Liidu suurim kalalaevastik. Kalastamine on oluline Atlandi rannikul ­ Galiitsias, Astuurias, Kantaabrias, aga ka Vahemerel. Hispaania põllumajandust iseloomustab piirkondade spetsialiseerumine. Nii on põhjapoolne rannikuala spetsialiseerunud eelkõige veisekasvatusele, Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad, Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana ning peamised puu- ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. Ka enamik oliivi- ja puuvillakasvatusest on koondunud Andaluusiasse. Hispaania metsadest ei ole suurem osa majanduslikus kasutuses. Lisaks hävitavad suured metsatulekahjud aastas ca 120 000 ha metsa. Seetõttu impordib Hispaania suurema osa tööstuses vajaminevast puidust

Geograafia → Geograafia
69 allalaadimist
thumbnail
21
rtf

Hispaania ja kunst

Hispaania koosseisu kuulub 17 ajaloolist maakonda, mis rühmituvad 50 provintsiks, neist 3 asub saartel. 1983. a. viidi lõpule tsentraliseeritud riigi ümberkujundamine autonoomsetest maakondadest koosnevaks riigiks. Moodustati 17 autonoomset maakonda, millel on oma valitsus ja parlament; need on Kataloonia, Baskimaa, Galicia, Andaluusia, Valencia, Estremadura, Kanaari saared, Baleaari saared, Kastiilia, Leon, Kastiilia-La Mancha, Astuuria, Navarra, Murcia, Rioja, Aragon (Aragoonia), Kantaabria ja Madrid. Hispaania juhtimise all on ka Vahemere rannikul asuvad linnad Ceuta ja Melilla ning nende juurde kuuluvad Velez de la Gomera, Alhucemase ja Chafarinase saared. Rahvastik. Rahvaarv on 39,2 milj. Hispaanias elab koos üle kümne rahvuse. 75% on hispaanlased, ülejäänud on kataloonlased, galjeegod, baskid. Võõrsil elab üle 2,7 milj. Hispaanlase (Lääne-Euroopa maades ning Põhja- ja Lõuna-Ameerikas). 99% rahvastikust on katoliiklased

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
44 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

valmistamise piirkondi), Bordeaux (Prantsusmaa tähtsaim veinipiirkond), Rhone´i org (punased veinid). Itaalia tuntumad veinipiirkonnad on Toskaana (Itaalia keskosas, võrreldavad Bordeaux´i veinidega), Piemonte (Põhja-Itaalia lääneosas, Nebbilo), Veneto (Põhja- Itaalia idaosas, valged ja punased veinid) ja Apuulia (Lõuna-Itaalias, Primitivo sort). Itaalia on praegu maailmas esikohal veinitoodangult. Hispaania tähtsamad veinipiirkonnad on Rioja (Põhja-Hispaanias, Tempranillo), Navarra, Penedes, Valencia ja Valdepenas. Saksa veinipiirkonnad asuvad enamuses Reini ja Moseli kallastel. Portugali põhiline veinipiirkond on Douro, kusjuures enamik sealvalmivatest viinamarjadest läheb ainulaadse portveini valmistamiseks. Kvaliteedi alusel jagunevad veinid kvaliteetveinideks ja lauaveinideks. Prantsusmaa veini kvaliteediklassid on AOC, AC, VDQS ja Vin de Pays (maakonnaveinid).

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun