Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"riknevate" - 55 õppematerjali

thumbnail
17
docx

Kiiresti riknevad kaubad ja ATP nõuded

hakati nn külmsäilitamist kasutama ka piimatoodete puhul. Kui 1870ndate lõpus ja varajastel 1880ndatel ei suudetud Euroopas toota nii palju liha, kui oli vajadus, siis vedas Prantsusmaa külmutatud liha ja lambaliha rümpasid Lõuna-Ameerikast ning Suurbritannia importis külmutatud veiseliha Austraaliast, sealiha ja muud liha Uus- Meremaalt [1]. Aja jooksul suurenesid veetava kauba kogused ja vahemaad ning 1867. aastal ehitati Ameerikas kiiresti riknevate kaupade veoks esimene külmutusvagun. Selle tehnoloogia seisnes selles, et talvel veekogude pealt kogutud jääplokid paigaldati vaguni otstesse ning üle nende liikuv õhk jahutas vagunis olevaid kaupu. Esimene mehaaniline külmutusseade töötati välja aga 1940-ndate aastate lõpus ning seda oli võimalik paigaldada transpordivahenditele ning kiiresti riknevaid kaupu võis vedada järjest pikemate vahemaade taha [2]. 2. Kiiresti riknevad toiduained

Logistika → Logistika alused
27 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kiiresti riknevad lastid

TTÜ Eesti Mereakadeemia Kiiresti riknevad lastid Referaat Õpilane: Juhendaja: Astra Avarand Tallinn 2015 1 Sisukord 1. Sissejuhatus .................................................................................................. 3 2. Kiiresti riknevad lastid ................................................................................. 4 2.1. Kiiresti riknevate lastide omadused ...................................................... 4 2.2. Liha ja lihasaaduste vedu .................................................................... 5-6 2.3. Puu- ja juurviljade vedu .........................................................................7 2.4. Laeva ettevalmistus kiiresti riknevate lastide veoks ............................. 7 3. Kokkuvõte .................................................................................................... 8 4

Logistika → Transport
11 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kiiresti riknevad kaubad

Õpperühm: Õppejõud: Tallinn 2009 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 Sissejuhatus.................................................................................................................................3 Kiiresti riknevate lastide omadused............................................................................................ 4 Liha ja lihasaaduste transport.....................................................................................................5 Puuviljade vedu...........................................................................................................................7 Banaanide vedu.................................................................................................

Logistika → Lastindus ja laondus
74 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Transpordiliigid

Väga suurte veomahtude puhul võib veetransport olla raudteetranspordist kolm korda odavam JKHK Regita Eesmaa LM31 __ aeglane ja lühike navigatsiooniaeg Sadamate ja muu infrastruktuuri vajadus teeb veetranspordi kalliks Karmid pakkimisnõuded võivad tuua kaasa ebamugavusi · ÕHUTRANSPORT: + eristub teistest transpordiliikidest suure kiiruse ja ajasäästuga manööverdamisvõimelisem kui raudteetransport kasutatakse kiiresti riknevate ja kallite kaupade veoks __ sõltuv ilmastikust ja on kallis kõrgemad püsikulud kui autotranspordil kaubakogused on piiratud

Logistika → Logistika
120 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Teenindusmajanduse mõisted

vaba meretee, tööviljakus kõrge, puudused aeglane, sadamate rajamine kallis, ei pääse kõikjale, sobib suurte koguste veoks, kütus, siseveetransport ­ eelised odav, tööviljakus kõrge, puudused aeglane, korrashoid kallis, siseveeteede võrk hõre, sobib suurte kogste veoks, süsi, õhutransport ­ eelised kiire, paindlik, õhutee maksuta, pikad vahemaad, puudused lennujaamade rajamine kallis, tööviljakus madal, reostus, vedu ja hooldus kallis, sobib kergete ja kiiresti riknevate kaupade veoks, inimeste vedu, torutransport - eelised veo madal hind, väikesed kaod ja kapitali mahutused, tööviljakus kõrge, vedu pidev ja paindlik, puudused terrori oht, vedada saab gaasi ja vedelikke, sobib suurte koguste veoks, nafta, vedude geograafia ­ kohalikud (autod), kaug (rongid, lennukid), mandritevahelised (laevad, lennukid) veod, maailma veod ­ põhja ameerika ja euroopa (süsi, inimesed, teravili, puit),

Geograafia → Geograafia
77 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Toiduainete konserveerimine ja säilitamine

· Teised, sõltuvalt rohkest niiskusesisaldusest, on aga heaks toitekeskkonnaks mikroorganismidele ja seega säilivad halvasti. · Nii ei säili hästi kiirestiriknevad toiduained (Liha, kala, piim, seened, värsked puuviljad · Elanikkonna normaalse varsustamise kindlustamiseks selliste kaupadega aastaringselt konserveeritakse neid. Konserveerimine · Mõeldakse selliseid töötlemisviise, mis aitavad pikendada kiiresti riknevate kaupade säilitamise aega · Kuna kaupade peamiseks riknemise põhjusteks on mikroorganismid, siis kõik konserveerimisviisid taotlevad niisugusre tingimuste loomist, mille juures mikroobid täielikult hävinevad vüi nende arenemine lakkab. Konserveerimine kõrgel temperatuuril · Steriliseerimine- toimub toiduainetes leiduvate mikroorganismide hävitamiseks · Seda tehakse hetmeetiliselt suletud taarasse pakitud toiduainete kuumutamisel üle

Toit → Toiduaine õpetus
14 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Põllumajandus

Kultuuritaimedele sobivaim temperatuuri vahemik on +5...+10 C. Merelises kliimas on vegetatsiooni periood pikem kui mandrilises. Äärmuslikud tingimused mõjuvad taimekasvule negatiivselt. 3. Reljeef e. pinnamood ­ mida lähemal ekvaatorile, seda kõrgemal mägedes saab põllumajandusega tegeleda. Põllumajandust mõjutavad majanduslikud tegurid: · Turu asukoht on eriti oluline kiirelt riknevate toiduainete puhul. Turu asukohta mõjutab transpordi kulusid ja seega toote hinda. · Tööjõud · Väetised ­ arenenud maades on väetisi piisavalt, kuid arengumaades neid ei jätku. · Põllumajanduse poliitika Põllumajanduse toetamine riigi eelarvest Ekspordi toetuse andmine on riigi põllumeestele Impordi tollide kasutamine teiste riikide odavamatele toiduainetele, et kaitsta

Geograafia → Geograafia
67 allalaadimist
thumbnail
3
docx

GEOGRAAFIA KT: TEENINDUS

GEOGRAAFIA KT: TEENINDUS Teenindus ­ ehk teenindav majandus ehk teeninudssektor on majandussektor, milles osutatakse teenuseid. See hõlmab väga paljusid inimtegevuse valdkondi. Teenusena võib käsitleda iga tegevust, kus inimene panustab oma aega, teadmisi ja oskusi töösse, mis ei loo ainelist kaupa, kuid annab kliendi jaoks muul moel väärtusliku tulemuse. Teenindusharud: kaubandus veondus haridus pangandus tervishoid Kõige arenenumates riikides töötab enamasti 70-80% hõivatutest teenindavas majanduses. Euroopa riikidest enamus inimesi tootab teenindussektoris Teenindussektorile omased tunnused: tegeletakse inimesega (nt nagu arst patsiendiga) masinaid ja tööriistu kasutatakse vähesel määral vigade tegemis oht on suurem kui tööstussektoris Teenuste liigid-teenuse osutajad: ...

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
12
doc

TOOTED JA TELLIMINE

TALLINNA TRANSPORDIKOOL TOOTED JA TELLIMINE ÕPIMAPP KOOSTAJA: RÜHM: TALLINN 2015 Tooterühm-Kogum tooteid, mida nõudluse prognoosimisel ja varude planeerimisel vaadeldakse ühtse grupina. Tootmise ajakava- Ettevõtte toodete tootmiseks või teenuste osutamiseks vajalike ressursside ja protsesside kasutamise ajatabel. Tootmise ajakava väljatöötamisel lähtutakse (suurtest) klienditellimustest, kasutatavatest ressurssidest, kuludest ja üldisest tootmise tõhususest. Tootmislogistika- Tootmisettevõttes teostatavad logistikatoimingud vahetult enne tootmist, tootmise käigus ja vahetult pärast tootmist kuni toodete paigutamiseni toodangu lattu. Tüüpilisteks tootmislogistika osadeks on materjalijuhtimine, tootmise planeerimine, tootmisega seotud info liikumise korraldamine, materjali ja komponentide optimaalsete varude suuruse ja paiknemise tuvastam...

Logistika → Logistika
24 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Logistika alused 3KT

E: *Suur kiirus *Manööverdamisvõimelisem kui raudteetrans P: 62. Mida mõista otselähetamise all ja millistele kaupadele on see On Varude käibevälde e ringlusaeg = päevade arv perioodis/ *Sõltuvus ilmastikust *Kallis- eelissõitjateveol, kasutatakse kiiresti sobiv? käibesagedus riknevate ja kallite kaupade veoks Otselähetamine- tarnijad lähetavad kauba otse kauplusse. Sobib 74. Milliseid otsuseid sisaldab transpordi teenuse hanketegevus? 83. Mis nähtused kuuluvad transpordi negatiivse välismõju hulka? *kallihinnalistele kaup, *moekaupadele- tähtis aeg, *toidutööstuse kiiresti 1)Strateegilised otsused- tehase ja ladude arv, asukoha ja võimsusega Tab 11.6 lk 254 riknev kaup *tarnija selgitusi nõudvad kaubad

Logistika → Logistika alused
179 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Geograafia 10. klassi materjal

6. Miks on enamus kergetööstuse toodangust tänapäeval pärit arengumaadest, eriti Aasiast? Kergetööstus vajab palju tööjõudu, kusjuures ei ole vajalik kõrge haridustase. Arengumaades, eriti Aasias on väga palju odavat tööjõudu ja suure rahvaarvu tõttu ka palju tarbijaid. Toote omahind tuleb madalate palkade ja väiksemate veokulude tõttu väiksem. 7. Millised tööstusharud on orienteeritud eelkõige kohalikule turule (toodang läheb kodu lähedale)? Põhjenda! Eelkõige kiiresti riknevate saaduste tootmine, n piimasaadused, lihasaadused, kondiitritooted jne. Kaugemale vedamine võtab aega ja toode rikneb või toote kvaliteet halveneb. 8. Mida tähendab aglomeratsioon ja millises majandusharus on see eriti oluline? Tähendab koostööd ettevõtete vahel, kuna toote valmistamiseks on vaja palju tugiteenuseid ja allhankijaid, on kasulik, kui need paiknevad lähestikku, et veokulusid kokku hoida. N autotööstuses valmistatakse väga palju erinevaid detaille. 9

Geograafia → Geograafia
104 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Piim ja piimatooted

Sulatatud juust saadakse peamiselt standardile mittevastavate naturaalsete juustude ümbertöötlemisel. Olenevalt koostisest võidakse neid liigitada järgmiselt: lisanditega, lisanditeta, suitsutatud ja võidejuustud. Juustu säilitamine Juustu säilitatakse koos piimatoodetega külmkambris, mille temperatuur on +2 kuni +5 kraadi. Juustu ei ladustata suurtesse kuhjadesse. Kõvad juustud asetatakse kastidesse, õhuringluse tagamiseks peavad kastid asuma seintest eemal. Kiiresti riknevate juustudehulka kuuluvad toorjuustud nõuavad säilitamiseks külmseadmeid. Kui juustu säilitamise temperatuur tõuseb üle +5 kraadi, kiireneb hallituse kasv. Juust pehmeneb ja kuju võib deformeeruda. Juust peab olema pakitud ettenähtud pakendisse.

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Logistika eksam

jõupingutusi, et vedu oleks efektiivne ka lühikestel vahemaadel. Üheks võimaluseks on vähendada maha- ja pealelaadimisaega. 17. Õhutransport (sh. eelised, puudused, järeldused). [5 p.] Õhutranspordi eelised:  kaugus ja veokiirus;  manööverdamisvõimelisem kui raudteetransport. Õhutranspordi puudused:  kõige kallim transpordiliik;  sõltuvus ilmastikuoludest. Järeldused õhutransprdi kohta. Õhutransporti kasutatakse kaubaveol kiiresti riknevate kaupade (näit. värske puuvili, lilled jm.) ja väikesaadetiste puhul (post, pisipakid). Lennutranspordil on kõrgemad püsikulud kui autotranspordil. Lennutransporti eelistatakse rohkem reisijateveol kui kaubaveol. 5 18. Multimodaalne transport (sh. soodustavad ja takistavad tegurid). [10 p.] Multimodaalne transport (ehk intermodaalne transport ehk kombineeritud transport) tähendab

Logistika → Logistika
87 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Praktika aruanne: Krooni Selver AS

Kui andmed on saatelehel korrektsed siis sisetatakse need müügiprogrammi ning kinnitatakse saateleht allkirja ja pitsatiga. Juhul kui kogused on suuremad või väiksemad kui saatelehel, siis võetakse ühendust aluste komplekteeriva firmaga, milleks võib olla tootja firma või hulgiladu. Igal firmal on antud oma aeg, millal saab esitada pretensioone, pretensiooni aja aluseks on eelnevalt sõlmitud leping. 3.3 KAUPADE ETTEVALISTAINE Kiiresti riknevate kaupade puhul tuleb need suunata otse müügisaali ja asetada vajadusel vastavasse jahutus- või külmseadmesse. Külmutatud toidukaup pannakse välja ja jälgitakse, et nende temperatuurid oleksid õigel tasemel. Iga päeva algusel kontrollitakse kaubad üle ning vaadatakse ka realiseerimisaegu, vajadusel täiendatakse riiulit. Riknenud või realiseerimisaja ületanud kaubad eemaldatakse müügisaalist ja vastavalt kaubale, kas kantakse maha või koostatakse tagastus saateleht ning kaup läheb

Majandus → Kaubandus
87 allalaadimist
thumbnail
14
doc

E-ained toidus

toiduvärvid on osutunud ohtlikuks ning riigiti on samuti erinev, mida lubatakse kasutada. On olemas ka ohutuid looduslikke värvaineid, millel puuduvad tervisele kahjulikud kõrvalmõjud 2.4. Toiduvärvide kasutamine Uurisin välja et toiduvärve kasutatakse kõige enam: · kondiitritoodetes · maiustustes · karastusjookides · jogurtis ja jäätises 6 3.Säilitusained e konservandid Kergesti riknevate toiduainete paremaks säilitamiseks ning mikroobide elutegevuse takistamiseks lisatakse neile toiduainetele konservante ehk säilitusaineid. Toiduained võivad rikneda kahel viisil. Esimesel, mis kujutab ohtu inimesele, võivad toiduainetes arenevad bakterid, pärmid või hallitusseened põhjustada toiduinfektsioone või toota mürke. Teisel juhul võib toiduaine säilitamisel kaotada iseloomuliku maitse, halveneb välimus.

Keemia → Keemia
67 allalaadimist
thumbnail
6
pdf

Pollumajandus, kalandus, metsandus

1. Valitsuse poliitika kas ja kuidas toetatakse põllumajandust riigi eelarvest kas oma riigi põllumeestele antakse eksporditoetust kas kasutatakse imporditolle teiste riikide toiduainetele, et kaitsta oma riigi põllumehe toodangu turustamist kodumaal kas põllumajandustootjatele tagatakse õiglane ja stabiilne sissetulek kuidas suudetakse peatada inimeste lahkumine maapiirkondadest. 2. Tööjõud (töötajate hulk, kvaliteet) 3. Kapital 4. Turg Kiirelt riknevate toiduainete (piim, värske liha) tootmine tuleb paigutada tarbija lähedale. Teravilja, kartulit jms võib aga ka tarbijast kaugel kasvatada. Transpordi areng ja külmutusseadmete kasutuselevõtt on turu läheduse vähemtähtsamaks muutunud. 53. iseloomustab põllumajandusliku tootmise vorme: segatalu, hiigelfarm, ekstensiivne teraviljatalu, rantso, istandus ja teab nende levikut Segatalud põllumajandustalu, kus kasvatatakse erinevaid põllukultuure ja peetakse loomi oma tarbeks, kuid

Geograafia → Geograafia
34 allalaadimist
thumbnail
37
odt

Sissejuhatus erialasse

madelpoolhaagise kaubaruumi maht on 90m³. Rekkahaagised 29 1. Madelpoolhaagis: on laiaotstarbeline. Sellega saab transportida nii pakendatud (euroalustele), kui ka pakendamata kaupa. Madelpoolhaagisel on peal kergkarkass. Karkass kannab kattetenti ehk koormakatet, mis kaitseb kaupa võimalike vigastuste ja sademete eest. Kandevõime on 35 tonni. Madel ­ ehk tentpoolhaagis 2. Külmikpoolhaagis: Külmikpoolhaagis on ette nähtud kiiresti riknevate või kindlal temperatuuril säilitatavate kaupade transpordiks. Näiteks lilled või värsked puu- juurviljad. Samuti külmutatud liha või kala. Külmikpoolhaagis 3. Kallurpoolhaagis: on kasutusel põhiliselt ehitustel, puistmaterjalide veoks. Neid kasutatakse aga ka põllumajandussaaduste transpordiks ning jäätmekäitluses. Tõstejõud on 27730 kg. 30 4. Konteinerpoolhaagis Konteinerpoolhaagised on mõeldud erinevate merekonteinerite veoks.

Muu → Sissejuatus õpingutesse
62 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Praktika aruanne: SAMURAI SUSHI OÜ

kassas. Suvel on avatud ka terrass, mis kuulub ka saali alla. Päeva jooksul administraator koguaeg liigub nende kohtade vahel, tellimusi klientidelt võtab vastu kas saalis või letti taga, teenindab ikka saalis ja arveldab kassa juures – maksta võib nii leti juures, kui ka istudes laua taga. Baaris administraator peab jälgima, et kõik kaubad oleksid oma kohtadel ja et kõik külmkapid oleksid täidetud. Kindlasti peab jälgima, et kiiremini riknevate toodete säilivusaeg oleks õige – nt mahlade puhul peab teenindaja olema väga ettevaatlik. Baaris teenindaja peab ka vallama topsidesse sojakastet, et anda klientidele kaasa. Baarist teenindaja sattub kööki, kus ta peab pesta nõud, mis ta on saalist toonud. Saaliteenindus: kui klient astub sisse, administraator tervitab teda ja pakub lauda, toob sinna menüüd. Mõne aja pärast võtab tellimuse vastu, edastab seda kokkadele , toob jooke lauda peale ja hiljem ka toidud, mis olid tellitud

Majandus → Praktika
51 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eetika ja kapitalism

töö ja kapitaliga õiglases suhtes ning ühiskonnale optimaalseim · Selline olukord oli ainult monopolismi-eelses kapitalismis ­ kartellid- kartellikokkulepped · Monopolivastased seadused · Tööjõud ­ eriline kaup, mida ei saa lahutada tema kandjast ­ isikust · Töövõtja on seotud oma elukoha, perekonna, riigi, rahva ja keelega ­ inertne võrreldes väga transpordimahukate või kiiresti riknevate kaupade ja materjalidega · Suhteline vabadus valitses USAs tööjõuturul 1950/ 1960 ­ inimesed olid väga mobiilsed · Ülemaailmne tööturg Tarbija nõudluse probleem · Mil määral on tarbija nõudlus iseenesest õigustatud, so vajalik ja kasulik nii üksiktarbijale kui ka ühiskonnale · Mil määral on see mõjutatud tootmisest ja reklaamist · Utilitaristid ­ toota saab tulusalt vaid seda, mille järele ühiskonnas valitseb

Filosoofia → Eetika
16 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Põllumajandus

Põllumajanduses on tootmistsükkel suhteliselt pikk. Seniajani, kui loomad kasvavad, saak koristamata, toodang müümatam tuleb põllumehel teha kulutusi. Aladel, kust saadakse üks saak aasta, on suured ka üle talve hoidmise kulud. Tuleb võtta pangalaenu. Taimekasvatus on hooajaline ja avaldab mõju tööhõivele. Vegetatsiooni perioodil on vaja lisatööjõudu, selle vajadus on väiksem agrokliima vöötmetes. Põllumajanduses on tähtis tarbija asukoht. Kiiresti riknevate saaduste puhul on see peamine põllumajanduse paiknemist kujundab tegur. Põllumajanduse arengu tulemuslikkus sõltub ka sellest, kas maa kuulub põllumajandussaaduste tootjale, vahendajale või riigile. Suurmaaomanikud toodavad eelkõige ekspordiks, mitte sisemaiste vajaduste rahuldamiseks madala ostujõuga turule. Tehnika ja tehnoloogia taseme mõju põllumajandusele Saagikuse tõstmiseks hakati kasutama väetisi. Viimane parandab taimede

Geograafia → Geograafia
165 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

Toitlustusettevõtte liigitus ja äriidee

• toodangu realiseerimine on seotud erinevate teenindusviiside rakendamisega (iseteenindamine, rootsi laud, furšettlaud, kelneritega teenindamine, osaline ja täielik teenindamine) (1;4-5) Kvaliteetse toodangu kindlustamiseks on toitlustusettevõttes vajalik luua ettevõttele spetsiifilised tingimused (korraldada ja planeerida järgmised sõlmpunktid): • poolfabrikaatide kasutamine • kiiresti riknevate toiduainete kohaletoomine väikestes kogustes • roogade ja kulinaaria toodete valmistamine väikeste partiidena • erinevate toiduainete säilitamiseks vajalike tingimuste loomine • toiduhügieeni nõuete järgmine toiduainete töötlemisel ja valmistoodangu realiseerimisel • hooajalise tooraine ratsionaalne kasutamine • mitmesuguste teenindusvormide kasutamine vastavalt klientuurile • toodangu põhimassi realiseerimine vahetult pärast valmistamist

Majandus → Majandus
34 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Toidujäätmed REFERAAT

ostma. Nende toiduvarud on nagu laod ning ilmselgelt ei jaksata kõike enne halvaks minemist ära tarbida. Poodide nipp ongi selles, et ,,kõlblik kuni" ja ,,parim enne" kuupäevale lähenevad asjad on tihtipeale soodushinnaga. Inimesi see ei kõiguta ning ostetakse ikka hulgaliselt kaupa kokku. Tihtipeale jõuab enne tarbimist toit rikneda ning lõpetab oma tee prügikastis [1]. Enamjaolt kehtib see kiiresti riknevate toiduainete kohta nagu näiteks, lihtatooted, piimatooted ning köögi-ja puuviljad [3]. Toitlustasutustes on toidukao peamisteks põhjusteks kliendi heaolu, riknenud toiduained ning toidu valmistamisel toiduaine kõrbemine. Kliendil on õigus saata tagasi halvasti valminud või halvasti maitsev toit, mis omakorda lõpetab oma tee prügimäel. Samuti on tal õigus nõuda tagasi oma raha või uut sööki, mille valmistamine nõuab veel omakorda ressursse ja uusi toiduaineid [3] [8]

Toit → Toit ja toitumine
11 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Logistika erialane kogumaterjal

10. Lennutransporti kasutatakse pigem kauba- kui reisijateveoks. 221 SÕNAVARA. KIRJUTAMINE 7. Pange lünka õiges vormis sobiv sõna ülesandest 4. a) Raudteetranspordi puhul ei sõltu …………………….. ilmast. b) Veetranspordi ……………………. võtab palju aega. c) Raudteetransport võimaldab teostada ka öist….........…………. . d) Väikeste ………………….. vedamiseks tuleb kasutada autotransporti. e) Riknevate ja kallite ……………………. veoks pöörduge lennukompaniisse! f) Päevas võib …………………. mitu miljonit tonni kaupa. g) Lennuk viib teie kauba kohale suurema …………………….. kui laev. h) Kahe kliendi kaupa paigutatakse …………….……….. . GRAMMATIKA 8. Moodustage tekstis allajoonitud sõnade keskvõrre näite järgi: KESKVÕRRE = omastav + -m Näide. Kiire – kiire → kiire/m

Logistika → Logistika
201 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toidukaupade pakendamine ja säilitamine

toidupakendeid ja jälgi, millist toitumisalast teavet leiad) 1. ..................................................................... 2. ..................................................................... 3. ..................................................................... 4. ..................................................................... 5. ..................................................................... 6. Säilitamistingimused kiiresti riknevate toidukaupade puhul, samuti teistel juhtudel, kui see on tingitud toidu olemusest 7. Valmistaja või pakendaja nimi,aadress ja asukoht. Imporditud toidu puhul täiendavalt importija või valmistaja Eesti esindaja nimi, aadress ja asukoht 8. Päriotolumaa, kui selle puudumine võib tarbijat eksitada ja tema huve kahjustada 9. Tarvitamisjuhend, kui selle puudumise korral ei ole tagatud toidu tarvitamine

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
67 allalaadimist
thumbnail
8
rtf

Transpordi infrastruktuurist kuni sõidumeerikuni.

arvestusega 1 koormakinnitusrihm igale aluse reale pluss viimasel real 2 koormakinnitusrihm. · Juhul, kui saadetise iseloom nõuab spetsiaalseid kinnitusvahendeid vüi täiendavaid koormakinnitusrihmu, siis vastutab kaubasaatja nende olemasolu eest, kokkuleppel võib vedaja abistada täiendavate kinnitusvahendite hankimisel. Veo eest tasumine. · Veo ja veoga kaasnevate teenuste eest tuleb reeglina tasuda saadetise üleandmise hetkeks. · Kiiresti riknevate või väheväärtusliku saadetise veokulud tuleb tasuda ettemaksu korras. Nõuete esitamine. · Pretensioonide ja nõuete esitamisel lähtutakse võlaõigusseaduse ja CMR konventsiooni poolt kehtestatud korrast. Euroopa nõukogu ja parlamendi määrus nr 561/2006. Määrus käsitleb juhi sõidu-ja puhkeaega. Kohaldamine. · Käesolevat määrust kohaldatakse autoveo korral, ille puhul on tegemist:

Auto → Autojuhi ametikoolitus
61 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Eetika ja kapitalism

suur turuhinna mõjutamiseks, saab tekkida hinnatase, mis oleks maa, töö ja kapitaliga õiglases suhtes ning ühiskonnale optimaalseim · Selline olukord oli ainult monopolismi-eelses kapitalismis ­ kartellid- kartellikokkulepped · Monopolivastased seadused · Tööjõud ­ eriline kaup, mida ei saa lahutada tema kandjast ­ isikust · Töövõtja on seotud oma elukoha, perekonna, riigi, rahva ja keelega ­ inertne võrreldes väga transpordimahukate või kiiresti riknevate kaupade ja materjalidega · Suhteline vabadus valitses USAs tööjõuturul 1950/ 1960 ­ inimesed olid väga mobiilsed · Ülemaailmne tööturg T Tarbija nõudluse probleem · Mil määral on tarbija nõudlus iseenesest õigustatud, so vajalik ja kasulik nii üksiktarbijale kui ka ühiskonnale · Mil määral on see mõjutatud tootmisest ja reklaamist

Ühiskond → Ühiskond
15 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toidulisandid

Tartrasiiniga parandatakse karastusjookide, puuvilja-ja marjasiirupite värvust, värvitakse jäätist ja maiustusi. Paljude toiduainegruppide puhul on lubatud kasutada ainult teatud kindlaid toiduvärve, kusjuures neile on kehtestatud ka lisatavate koguste piirnormid. Kondiitritoodete dekoreerimisel ning mõnedes liköörides leiavad käsutamist kulla- ja hõbedapigmendid, mille kogust ei normeerita, vaid neid lisatakse vastavalt vajadusele. Säilitusained Kergesti riknevate toiduainete paremaks säilitamiseks ning mikroobide elutegevuse takistamiseks lisatakse neile toiduainetele konservante ehk säilitusaineid. Tuntumad säilitusained on bensoe-hape ja sorbiinhape ning nende Na- ja K-soolad, mida looduses leidub mitmesugustes marjades (jõhvikates, pohlades, pihlakates, murakates). Sorbiinhape on antifungitsiidse toimega: surub alla hallituse arengu. Bensoehape pidurdab aga pärmiseente ja bakterite kasvu. Keediste, mahlade, karastusjookide,

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
131 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

Varude juhtimine

Seda meetodit nimetatakse tellimustsükli meetodiks. Tellimustsükli meetodi puhul muutub tellitav kogus sõltuvalt nõudlusest ja hetke laoseisu ning maksimumlao vahest. Kui ühe ja sama tarnija erinevad tooted on ühes tsüklis, ühendatakse üldjuhul tarned ja säästetakse sel viisil tarnekulusid. Tellimuspunkti meetodi kasutamine on üldlevinud hulgi- ja jaekaubanduses. Toiduainete jaekaubandus kasutab tellimuspunkti meetodi kõrval kõige enam müüdavate ja/või kergesti riknevate toiduainete (leib, sai, piima- ja lihatooted, puuviljad jne) tellimisel enamasti tellimustsükli meetodit. Jaekaubanduses on üldlevinud nende meetodite kombineeritud kasutamine. Tootmisettevõtetes kasutatakse rohkem tellimustsükli meetodit ja vähem tellimuspunkti meetodit. Tellimustsükli meetodi kasutamisega on võimalik saada arvestatavat kulusäästu, kui ühelt tarnijalt tellitakse palju erinevaid tooteid. Antud meetodi

Majandus → Majandus
130 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Konpekt geograafia eksamiks

7. Polaarne vööde ­ arktiline kliima. Põllumajandus võimatu. Kaart 1 raamat lk. 14 Joon: Agroklimaatiliste näitajate muutumine sõltuvalt kliimavöötmest 1.2. Majanduslikud tegurid, mis mõjutavad põllumajandust Majanduslikud tegurid: kapitali olemasolu, tööjõud (hulk ja kvaliteet), turg toodangule, valitsuse poliitika (reformid, toetused, laenude võimalus, soodustused jne) Turu lähedus on kiiresti riknevate kaupade puhul kõige olulisem. Nt. toorpiima puhul on turg peamine põllumajanduse paiknemist mõjutav tegur. Seda sõltuvust vähendab tehnika areng. Põllumajanduspoliitika mõjutab põllumajanduse toodangu mahtu ja struktuuri ning seisneb: · palju toetatakse põllumajandust riigi eelarvest · kas soodustatakse eksporti · kas kasutatakse kaitsetolle oma põllumeeste toodangu kaitseks. (et teiste omad ei oleks odavamad.)

Geograafia → Geograafia
41 allalaadimist
thumbnail
9
doc

ÄRIPLAANI KOOSTAMISE JUHEND

2.2.4 Tegevdirektor/juht Esitada tegevjuhi nimi ning ettevõtte oluliste/esmaste otsuste langetaja nimi. 2.2.5 Aktsia-/osa-/talukapital /FIE omavahendid 2.2.6 Pangaarve 2.2. Toodangu/teenuste kirjeldus Esitab ülevaate ettevõtte poolt pakutava(te)st too(de)test ka teenus(t)est. Tähelepanu tuleks pöörata järgmistele küsimustele: Mis on toodangu või teenuse põhilised tunnusjooned? Kas on tegemist kestuskaupade/toodetega või kergesti riknevate toodetega, põhitoodetega või komplekssete toodetega? Kas toode on tarbekaup või eritoode/spetsiaalne kaup uuele turule? Kas nõudlus selle kauba järele on hinnaelastne või mitte? Mille poolest on antud toode või teenus ainulaadne? Milliseid spetsiifilisi tunnusjooni võiks välja tuua? Kuhu antud toode paigutuks lisandväärtuse ahelas? Toorained, poolfabrikaadid, valmistooted? Kas pakutakse ka põhitootele või teenusele lisanduvaid tooteid ja teenuseid, nagu näiteks

Majandus → Majanduse alused
28 allalaadimist
thumbnail
22
doc

EESTI KAUBANDUSES LEIDUVAD MÄRGISED

Maie Rõmmel Eesti kaubanduses leiduvad märgised SISSEJUHATUS Vastavalt Eesti Vabariigis kehtivale toiduseadusele ning arvestades Euroopa Liidu direktiive, on Eestis kehtestatud kaupade märgistamise kord, mis näeb pakendil ette järgmist teavet: toidukauba nimetus, koostisosad, netokogus; minimaalne säilimisaeg või müügi ja tarvitamise lõpptähtaeg; kiiresti riknevate toidukaupade puhul säilitamistingimused, samuti teistel juhtudel, kui need on tingitud toidukauba iseloomust; tootja, töötleja või pakendaja nimi, aadress ja asukoht. Imporditud toidukauba puhul peab märgistusel olema lisaks importija nimi, aadress ja asukoht; päritolumaa, kui selle puudumine võib eksitada tarbijat ja kahjustada tema huve; tarvitamisjuhis, kui selle puudumisel ei ole tagatud toidukauba tarvitamine ettenähtud

Majandus → Klienditeenindus
23 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Kordamisküsimused: juuretised ja mikroorganismid

160-170 min 1-2 tunni vältel hukkuvad. Pärmid ja hallitused hukkuvad juba 50-60 kraadi. Spooride kõrge termoresitentsus on põhjustatud- väiksema vee vaba sisaldus, dipikoliinhappe ja Ca sisaldus. Pastöris, steriliseerimine. Madalad temper.: alla optimaalse pidrurdub kasv. Paljud roiskbkaterid.ei arene alla 4 kraadi, kuid jäävad anabioosi seisundisse. Külm mõjub mikr.hävitavamalt aeglasemalt kui kuumust. Hukkumiseks on põhjus-ainevahetushäired. Kiiresti riknevate toitude ja söötade puhul.Kiirgusenergia. Valgus-fotosünteestiavatele mikroobidele.Infrapunased kiired-energia muutub soojuseks-hävitav mõju. Ultraviolet kiirgus- fotokeemilised muutused nii substraadis kui rakus.Kõige kõrgema bakteritsiitse toimega on kiired lainepikkusel 250-260 nm.Pigmenti tootvad on kõige vastupidavamad kiirtele. Kasutatakse külmkambrite, ravi-jatööstusruumide õhu ning joogivee puhastamisel.Toiduainete ster.on raskendatud

Bioloogia → Mikrobioloogia
73 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Praktika aruanne müügieriala

ühendust aluste komplekteeriva firmaga, milleks võib olla tootja firma või hulgiladu. Igal firmal on antud oma aeg, millal saab esitada pretensioone, pretensiooni aja aluseks on eelnevalt sõlmitud leping. Erinevatel koostööpartneritel on see erinev, näiteks Wõru lihatööstuse kauba pidi Põltsamaa Selver kontrollima kauba kohale toimetanud autojuhi juuresolekul, peale seda enam pretensioone ei rahuldatud. 2.4 Kaupade müügiks ettevalmistamine Kiiresti riknevate kaupade puhul tuleb need suunata otse müügisaali ja asetada vajadusel vastavasse jahutus- või külmseadmesse. Külmutatud toidukaup pannakse välja ja jälgitakse, et nende temperatuurid oleksid õigel tasemel. Iga päeva algusel kontrollitakse kaubad üle ning vaadatakse ka realiseerimisaegu, vajadusel täiendatakse riiulit. Riknenud või realiseerimisaja ületanud kaubad eemaldatakse müügisaalist ja vastavalt kaubale, kas kantakse maha või koostatakse

Õigus → Müügiõpetus ja...
517 allalaadimist
thumbnail
9
pdf

Mikrobioloogia KT 1

Kus n1 ja n2 on vastavalt lahusti ja lahustunud aine moolide arvud. Vee aktiivsus on vahemikus 0­1 ja ta iseloomustab substraadi suhtelist veesisaldust. aw = 0 absoluutselt veevabas keskkonnas aw = 1 destilleeritud vees Mikroobide kasv toimub enamasti aw 1-le -Optimaalseks aw väärtuseks mikroobidele loetakse 0,99­ 0,98 ja enamasti jääb sellesse vahemikku ka kiiresti riknevate toiduainete (piim, liha, kala, juurviljad jt.) vee aktiivsus. Vee aktiivsuse alandamine vettsiduvate ainetega on kasutatav toiduainete ja söötade säilivuse pikendamisel, kuid ainete kontsentratsioon ei tohiks alandada nende kvaliteeti. 0.98 - 0.995 enamus toidud 0.85 - 0.995 patogeenid 0.60 - 0.995 toidu riknemisega seotud mikroobid. -Lahustunud ainete kontsentratsioon e osmootne rõhk: Rakusisene osmootne rõhk erinevatel mikroorganismidel kõigub samuti suurtes piirides

Bioloogia → Mikrobioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Raudteeveod - eksami kordamisküsimused vastustega

· kinnisi vaguneid, · madelvaguneid ehk platvormvaguneid (erinevad tüübid kas puidu, konteinerite või sõidukite veoks), · poolvaguneid (puisteainete ja metalli veoks, mõnedel tüüpidel on ka põhjaluugid estakaadil tühjendamiseks), · paakvaguneid (vedelkütuste, keemiatoodete või põlevkivituha veoks), · punkervaguneid (vilja, väetise, tsemendi ja killustiku veoks), · kallurvaguneid, · külmutusvaguneid või isotermilisi vaguneid (kiirelt riknevate toiduainete veoks), · loomavaguneid (elusloomade veoks) ja · eriotstarbelisi vaguneid (tehnoloogiliste seadmete ja vahendite paigutamiseks nagu nt. töökojad, elektrijaamad, tuletõrjerongide veetsisternid jm). 6. Iseloomustage Rakvere jaama kaubaveo mõttes · Ühendav harutee Kundasse · Vanarauaplats, viljaelevaator, laadimisplatsid · Vanaraud, väetis, betoonliiprid, tsement, klinker, vili 8. Iseloomustage Sangaste jaama kaubaveo mõttes

Logistika → Logistika
126 allalaadimist
thumbnail
25
doc

Konteinervedu

suuregabariidilisi veoseid, näiteks ehitus- ja põllumajandusmasinaid, veetranspordi vahendid, tehnilisi seadmeid. Lahtistel laoplatsidel ladustatakse alumiiniumi, puitu, tehnikat, kinnistes ladudes hoiustatakse ka paberit, kautsukki, puuvilla, saematerjale, vineeri jpm. Kiirestiriknevaid toiduaineid saab hoiustada külmaladudes. Refetra terminalis on kaks 24 suurt kinnist ladu külmkambritega kiiresti riknevate toidukaupade hoiustamis eks (temperatuuril kuni ­ 20ºC) ning spetsiaalsete kambritega puu ­ ja köögivilja hoiustamiseks (temperatuuril 0º kuni 14ºC). Laadimistööde käigus ning veoste vastuvõtul lattu on võimalik teha veose kontrollkaalumist elektroonilistel kaaludel. Ka KS Stivideerimise aktsiaseltsil Paljassaare sadamas on nõuetele vastav külmhoonete kompleks ja kinnised laod. Need laod on veterinaarteenistuste järelvalve

Logistika → Laomajandus
121 allalaadimist
thumbnail
25
docx

GRUUSIA JA ABHAASIA

1600 kilomeetri ning raudteeühendus on Venemaa, Aserbaidzaani, Türgi ja Armeeniaga. Siseveetranspordil on väga väike osatähtsus, kuna laevatatavad jõed puuduvad. Meretranspordil on suur osatähtsus just rahvusvahelistes vedudes, kuna Gruusia asub Musta mere rannikul ning omab suurt rannikujoont. Gruusial on kokku 175 laeva ning tähtsamad sadamad on Batumi ja Poti sadamad. Õhutransporti kasutatakse Gruusias peamiselt turismi eesmärgil, vahel harva ka kauba vedudeks (nt kiiresti riknevate kaupade puhul), põhjuseks on õhutranspordi liigne kulukus. Gruusias on 2004. aasta seisuga 30 lennujaama. Kõige mõistlikum on Gruusiasse minna lennukiga. Eestist küll otselende Gruusiasse pole, kuid kõige kiiremini saab sinna ümberistumisega Riias. Niimoodi tuleb hind lennupiletite peale kokku ligikaudu 130 eurot ja aega võtab see 6h 30min (kõik oleneb reisist). 15 12. TURISM

Geograafia → Geograafia
6 allalaadimist
thumbnail
25
docx

Transport logistikas

hõlmab kogu veoahelat koos kauba ümerlaadimisega punktide vahel. Eelised : · Suur kiirus, ajasääst. · Manööverdamisvõimelisem kui raudteetransport. · Võimaldab vedada kiiresti riknevat kaupa. · Ei ole vaja ehitada teid. · Võimaldab vedada kaugele. · Hästiarenenud ülemaailmne lennuliinide võrgustik. · Madal pakendikulu. Puudused : · Sõltuvus ilmastikust. · Kallis, eelistatakse sõitjateveol rohkem kui kaubaveol. Kasutatakse kiiresti riknevate ja kallite kaupade veoks. · Ümberlaadimine. · Lennujaamade maapealsete talitluste aeglus. · Mitmete kaupade transport on keeruline tänu kaalupiirangute ja IATA kehtestatud kitsenduste tõttu. Lennuveoks sobivad eriti hästi kõrge kilohinnaga kerged kaubad. Mahukaalu suhe 1m3 = 167 kg soodustab kergete kaupade vedu.. Asjaajamist lihtsustavad standarditud ( IATA) reeglid lennukompaniidest sõltumata. Lennutranspordil on madalad püsikulud, kõrgemad kui

Logistika → Logistika
240 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Logistika konspekt

LOGISTIKAFIRMA ERINEVUS EKSPEDEERIMISFIRMAST: logistikafirmast eristab ekspedeerimisfirmast väärtust lisavate teenuste osutamine. Veo eest on veodokumendi olemasolu korral vastutav veodokumendile määratud kaubasaatja, selle puudumisel vastutav veo eest vedu teostav füüsiline või juriidiline isik. ATP VEDUDE LUBATUD KÕRGEIMAD TEMPERATUURITASEMED: külmutatud või sügavkülmutatud kala, kalatooted -18 kraadi; külmutatud toiduained -12 kraadi, kiiresti riknevate toiduainete vedu. KONTAMINATSIOON- gaasiliste ainete tekitatud lõhnakahjustused, vedelike ja tahkete ainete segunemine ja sellest tulenev määrdumine. SUUR VEOS- kui eriveose laius on üle 3,5 m ja autorongi pikkus ületab kehtestatud suurimat lubatud suurust. LAI VEOS- kui eriveose laius on üle 3,5m ja autorongi pikkus ei ületa kehtestatud suurimat lubatud suurust. PIKK VEOS- kui eriveose laius ei ületa 3,5m ja pikkuse tõttu on nõutav saateauto.

Logistika → Logistika
100 allalaadimist
thumbnail
34
doc

Kordamisküsimuste vastused

Madalatel temperatuuridel on rakkude hukkumise peamiseks põhjuseks häired ainevahetuses. Inaktiveeruvad ensüümid, alaneb rakusiseste keemiliste reaktsioonide kiirus. Temperatuurid, mil algab keskkonna jäätumine, on kõige ebasobivamad, kuna tekivad raku sisesed kristallid ning alaneb vee aktiivsus ja soolade konsentraadi tõusul tõuseb osmootne rõhk. Kõik see tõstab tsütoplasma viskoosust. Muutub valgu ja lipiidide osakeste mõju. Madalamaid temperatuure kasutatakse kiiresti riknevate ainete säilitamiseks. Toodete külmutamisel sureb suur osa nende mikrofloorast. Külmutatult säilitamisel on hävimine tunduvalt aeglasem. Külmutamisel ei ole steriliseeriv toime. Peale külmutamist on mikroobe tunduvalt rohkem kui enne külmutamist. Külmutatud toodete sulamine peaks toimuma vahetult enne tarbimist,sest sulamisel, eriti siis, kui sealt eraldub vedelikku, aktiviseeruvad mikroobid kiiresti ja hakkavad intensiivselt paljunema.

Bioloogia → Mikrobioloogia
221 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Seminar John Locke

teiste inimeste õigusi -- ta võib nii palju selliseid kauakestvaid asju kokku kuhjata, kui talle meeldib. Õiglase omandi piiri ületamine ei seisne mitte tema varanduse suuruses, vaid selles, kas midagi sellest kasutuna hävib. 47. Niisiis raha kasutuselevõtmine eeldas, et oli olemas üks püsimajääv asi, mida inimesed saavad hoida alles, ilma et see rikneks, ja et inimesed vahetaksid vastastikusel nõusolekul raha kasulike, ent riknevate, eluks vajaminevate asjade vastu. 48. Kui inimeste erinev töökus viis erinevusteni varanduste suuruses, siis raha leiutamine võimaldas neil vara edasi arendada ja veelgi kasvatada. Kujutagem ette saart, mis on eraldunud kõikvõimalikust kaubandusest ülejäänud maailmaga ja kus elab vaid sada perekonda. Saarel leidub lambaid, hobuseid ja lehmi koos teiste kasulike loomadega, tervislikke vilju ning piisavalt maad, et toita ka sada tuhat korda

Filosoofia → Filosoofia
71 allalaadimist
thumbnail
34
doc

Mikrobioloogia üldkursuse kordamisküsimused ja vastused

Madalatel temperatuuridel on rakkude hukkumise peamiseks põhjuseks häired ainevahetuses. Inaktiveeruvad ensüümid, alaneb rakusiseste keemiliste reaktsioonide kiirus. Temperatuurid, mil algab keskkonna jäätumine, on kõige ebasobivamad, kuna tekivad raku sisesed kristallid ning alaneb vee aktiivsus ja soolade konsentraadi tõusul tõuseb osmootne rõhk. Kõik see tõstab tsütoplasma viskoosust. Muutub valgu ja lipiidide osakeste mõju. Madalamaid temperatuure kasutatakse kiiresti riknevate ainete säilitamiseks. Toodete külmutamisel sureb suur osa nende mikrofloorast. Külmutatult säilitamisel on hävimine tunduvalt aeglasem. Külmutamisel ei ole steriliseeriv toime. Peale külmutamist on mikroobe tunduvalt rohkem kui enne külmutamist. Külmutatud toodete sulamine peaks toimuma vahetult enne tarbimist,sest sulamisel, eriti siis, kui sealt eraldub vedelikku, aktiviseeruvad mikroobid kiiresti ja hakkavad intensiivselt paljunema.

Bioloogia → Mikrobioloogia
99 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Riskiohutuse eksam

jne). Toiduained võivad saastuda käte kaudu, köhimisel aevastamisel. Sümptomid Mürgistuse tunnuseks on nõrkus, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus. Mürgistuse põhjuseks ei ole stafülokokid ise, vaid nende poolt tekitatud toksiinid. Vältimine Ei tohi lubada tööle inimesi, kellel on mõni mädanikuline haigus (angiin, nohu, käte mädased põletikud). Pidada kinni temperatuurireziimist kiiresti riknevate toiduainete säilitamisel. Toidu jahutamine peab toimuma kiiresti, et vältida saastumist. Järgida hügieeninõudeid, pesta käsi, kanda spets. Köögitöö jaoks ettenähtud puhtaid riideid. Kui kätel on kriimustusi või nahakahjustusi, kasutada liha käitlemisel ühekordse kasutusega kindaid. Stafülokkidega saastumine on ohtlik kondiitritoodete ja kartulisalati puhul. Mikroob ei hävi sügavkülmutamisel ega soolamisel. 52

Meditsiin → Riski- ja ohuõpetus
280 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Mikrobioloogia kordamiskusimused

aw=n1/n1-n2, kus n1 ja n2 on vastavalt lahusti ja lahustunud aine moolide arvud. Vee aktiivsus on vahemikus 0-1 ja iseloomustab substraadi suhtelist veesisaldust.. Mida väiksem seda kuivem ja destvesi on 1. Mikroobides toimub enamasti aw ühe lähedaste väärtuste juures. Nende võimalik kasv jääb vahemikku 0,61-1,0. Optimaalseks aw väärtuseks loetakse mikroobidele 0,98-0,99ja enamasti jääb sellesse vahemikku ka kiiresti riknevate toiduainete piim, liha, kala jt vee aktiivsus. Paljud bakterid ei kasva substraadi aw väärtustel 0,90-0,94. Ainult mõned pärmi- ja hallitusseente liigid võivad kasvada aeglaselt veel ka aw aktiivsusel 0,72-0,75. Vee aktiivsuse alandamine vettsiduvate ainetega on kasutatav toiduainete ja söötade säilivuse pikendamisel. Kuid ainete konsentratsioon ei tohiks mõjutada nende kvaliteeti. Üheks vee alandamise meetodiks on toiduainete kuivatamine

Bioloogia → Mikrobioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Ökonomeetria kordamisküsimused

Nende näitajate , olgugi et ligikaudsete näitajate, majanduslik sisu seisneb selles, et varakult (praktiliselt juunikuu alguses) saadakse esimene hinnang loodetavast saagist. Kehva kogusaagi ja saagikuse prognoosi korral on aeg hakata otsima kohta, kust saab soodsalt (varakult sõlmitud lepingute tõttu) juurde osta puudu tulev teravilja kogus. Kui aga prognoos on soodne, siis on vaja hakata otsima turgu, kuhu realiseerida ülejäägid (eriti tähtis on see kiiresti riknevate taimekasvatussaaduste korral). Varakult sõlmitud lepingud võivad osutuda soodsamateks. Bioloogiline kogusaak ja saagikus määratakse kindlaks valikvaatluste teel vahetult enne koristamise algust. Nimetatud näitaja iseloomustab seda potentsiaalset kogusaagi ja saagikuse taset mida on võimalik saavutada kasutatud (olemasoleva seemnematerjali) seemnete ja tootmistehnoloogia ning ilmastiku korral. Bioloogiline

Kategooriata → Ökonomeetria
561 allalaadimist
thumbnail
96
doc

Toidukaubaõpetus

kvaliteedilise toote. (ibid) Toote müügipakendil peab olema märgitud; toote nimetus, kaal, koostisosade loetelu, allergeenid, minimaalne säivlivusaeg, eritingimustel kasutamise ja/või säilitamise kohta, 30 toidukäitleja (valmistaja, tootja või pakendaja), päritoluriik või lähtekoht, tarvitamisjuhis ning toitumisalane teave. (ibid) Kindlasti tuleb liha ja liha toodete puhul silmas pidada seda, et tegu on kiiresti riknevate toiduainetega ning peale „kõlblik kuni“ on toodete müümine keelatud. 3.6.1 Näited pakendi võimalikest märgistustest Toote panderoll eest ja tagant vaates. Foto: Autor 31 Antud pakendi esiküljel (vasakpoolne foto) on ära toodud toote nimetus Rukkileivakattega ahjukael küpsetuskarbis ja toote netokogus on 620g. Sea pildi järgi all servas loeme välja, et toode on valmistatud seakaelakarbonaadist

Majandus → Kaubandus
20 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

tingimusel, et nende kaudu edastatud teave tarbijale arusaadav. Toidukauba nimetus, netokogus, minimaalne säilimisaeg, müümise või tarvitamise lõpptähtaeg peavad märgistusel olema samas vaateväljas, lubatud on viide nende asukohale ­ nt ,,Põhjal", ,,Klambril". Kohustuslik märgistus: · toidukauba nimetus, · koostisosad, · netokogus; · minimaalne säilimisaeg või müügi ja tarvitamise lõpptähtaeg; · kiiresti riknevate toidukaupade puhul säilitamistingimused, samuti teistel juhtudel, kui need on tingitud toidukauba iseloomust; · tootja, · töötleja või pakendaja nimi, aadress ja asukoht. Imporditud toidukauba puhul peab märgistusel olema lisaks: · importija nimi, aadress ja asukoht; · päritolumaa, kui selle puudumine võib eksitada tarbijat ja kahjustada tema huve; · tarvitamisjuhis, kui selle puudumisel ei ole tagatud toidukauba tarvitamine ettenähtud viisil;

Toit → Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
70
doc

Logistika ja transport ärilogistika konspekt

ühe tootegrupi logistilise protsessi uuringust (VTS–Volvo, 1990) selgus, et toote valmistusaeg moodustab 0,06%, transporditegevus 1,5% ning toote seismine ladudes ja kauplustes 98,4% kogu ajaressursist. Optimaalse jaotustegevuse kavandamine hõlmab optimaalse tasakaalu 20 leidmist tarneaja ja tarnekulude vahel. Tarneaega saaks lühendada kiirema transpordiliigi valikuga, kuid sellega kaasneb ka veokulude suurenemine. Kiiresti riknevate kaupade (puuvili, lihatooted, lilled ) või moraalselt vananevate toodete (elektroonika tooted) puhul on jaotuslogistikal määrav tähendus. Viimast näidet silmas pidades tuleb aeglase mere- või raudteetranspordi kasutamine asendada lennutranspordiga, hoolimata sellest, et ühiku veohind (euro/kg) on kõrgem. Teatud kaupade puhul on kiirema veoliigi kasutamine vältimatu. Seega tuleb jaotuslogistika protsessi kavandamisel arvestada järgmisi tegureid: transpordikulud,

Logistika → Baaslogistika
121 allalaadimist
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

kontsentreeritud allikaks. Toidulisandid on näiteks eri vitamiinide ja mineraaltoitainete preparaadid. 10 MÄRGISTUS Vastavalt Eesti Vabariigis kehtivale toiduseadusele ning arvestades Euroopa Liidu direktiive, on Eestis kehtestatud kaupade märgistamise kord, mis näeb pakendil ette järgmist teavet: toidukauba nimetus, koostisosad, netokogus; minimaalne säilimisaeg või müügi ja tarvitamise lõpptähtaeg; kiiresti riknevate toidukaupade puhul säilitamistingimused, samuti teistel juhtudel, kui need on tingitud toidukauba iseloomust; tootja, töötleja või pakendaja nimi, aadress ja asukoht. Piim ja oma müügiks mõeldud toodete esitatakse, pakkida, ja (või) pakend, mis on valmistatud keskkonnasõbralike materjalide heaks föderaalse täidesaatva organi kontrolli ja järelevalve sanitaar- ja epidemioloogilise elanikkonna heaolu, tarbijakaitse puutuvad toiduga kokku ja ohutuse tagamine

Toit → Toiduaineõpetus
85 allalaadimist
thumbnail
42
pdf

Toiduhügieen ja ohutus

Toidu- käitlejad peaksid kasutama oma koodi, leidmaks niisuguste toodete kättesaamis- kuupäeva, mille puhul pole tarvis teada kasutamise lõppkuupäeva. Kunagi ei tohi unustada reeglit "esimesena sisse, esimesena välja". Enamik toite tuleb sildistada, näitamaks "kõlblik kuni ..." või "parim enne ..." kuupäevi koos mis tahes spetsiaal- setele säilitustingimustele osutamisega, näiteks: "hoida külmikus". Markeeringut "kõlblik kuni" kasutatakse kiiresti riknevate toidukaupade puhul. Niimoodi tähistatud toidukaupu ei tohi pärast näidatud tähtaega enam müüa ja süüa, isegi allahinnatuna mitte. Ka tuleb kiiresti riknevaid toidukaupu nii müügikohas kui ka hiljem kodus säilitada jahutatult või külmutatult, täpselt nii, nagu näevad ette pakendile märgitud säilitamistingimused. "Parim enne" on kasutusel selliste toidukaupade puhul, mis näidatud tähtaja ületamisel võivad kaotada kas oma väljanägemises või maitseomadustes, kuid need

Meditsiin → Toitumisõpetus
36 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun