Lastakse käärida 15 min ja toodetel kerkida 45 min. Küpsetusaeg ca 10 min 50gr. toote puhul, 190 - 210º juures Sobib stritslite kringlite valmistamiseks. IV. MUSTER PÄRMITAIGNAST TOODETELE 0.500 jahu 0.500 vesi 0.125 õli Kõik toorained koos segada ühtlaseks massiks ja pritsida toodetele enne küpsetamist. Seejärel määrida tooted munamäärdega. KIHILISE PÄRMITAIGNA VALMISTAMINE 16 Kihiline pärmitaigen kujutab endast margariini või spetsiaalse kihistusmargariiniga kihistatud pärmitaigent. Peale käärimist jahutatakse kihistatav taigen toatemperatuurile. Kihistusmargariini temperatuur peab ka olema sama. Sellise temperatuuriga rasvaine ei sula taignakihtide vahel ega imbu taignasse, vaid moodustab taignakihtide vahele plastilise kihi. Kui retseptuuris on suur suhkru kogus, siis osa suhkrust segatakse koos kihistusmargariiniga kihtide vahele. Jahutatud taigen
Lastakse käärida 15 min ja toodetel kerkida 45 min. Küpsetusaeg ca 10 min 50gr. toote puhul, 190 - 210º juures Sobib stritslite kringlite valmistamiseks. IV. MUSTER PÄRMITAIGNAST TOODETELE 0.500 jahu 0.500 vesi 0.125 õli Kõik toorained koos segada ühtlaseks massiks ja pritsida toodetele enne küpsetamist. Seejärel määrida tooted munamäärdega. KIHILISE PÄRMITAIGNA VALMISTAMINE 16 Kihiline pärmitaigen kujutab endast margariini või spetsiaalse kihistusmargariiniga kihistatud pärmitaigent. Peale käärimist jahutatakse kihistatav taigen toatemperatuurile. Kihistusmargariini temperatuur peab ka olema sama. Sellise temperatuuriga rasvaine ei sula taignakihtide vahel ega imbu taignasse, vaid moodustab taignakihtide vahele plastilise kihi. Kui retseptuuris on suur suhkru kogus, siis osa suhkrust segatakse koos kihistusmargariiniga kihtide vahele. Jahutatud taigen
TAIGNAD JA TAIGNATOOTED TOORAINED Jahu ( nisu-, rukki-, odra-, kaera ) Rohkem kasutatakse kõrgema ja I sordi nisujahu Taigna vedelik (rõõsk piim, hapuppiim, vesi, rõõsk või hapukoor) Muna tõstab taignate toiteväärtust, vahustatud munavalge muudab taigna õhuliseks Rasv ( või, margariin)- teeb tooted muredaks Kergitusained (pärm, söögisooda) Maitseained TAIGNATE LIIGITUS PÄRMITAIGEN eelkerkega eelkerketa pärmimuretaigen pärmivõitaigen VÕITAIGEN lehttaigen liivataigen muretaigen MUNATAIGEN biskviittaigen keedutaigen TULETATUD TAIGNAD keeksi küpsise besee taignad siirupiga TAIGNATOOTED PÄRMITAIGEN- kringlid, stritslid, pirukad, väikesed saiakesed LEHTTAIGEN- küpsised (keelekesed), pirukad, saiakesed, tordipõhjad LIIVATAIGEN- küpsised, koogi- ja tordipõhjad MURETAIGEN- pirukad, salatikorvikesed, küpsi...
Pärmitaigen . See on tohutult lihtne eelkergituseta ja ilma munata pärmitaigen. Isegi piim ei vaja eelnevat soojendamist, kuna kasutan leiget vett, siis annab piima-vee vedelik kokku vajaliku käesooja (37kraadise) vedeliku. Selle retsepti järgi olen teinud mitmeid erinevaid saiakesi/pirukaid kaneelisaiu, moonirulle, pizzasuupisteid, pisikesi lihapirukaid, plaadikoogipõhjasid, ürdisaiakukleid jne. Vastavalt siis, kas tegemist on soolase või magusa küpsetisega olen nii lisanud ka maitseaineid. Antud retsepti järgi soovitakski
Suhkur Sool Muna Pärm Vedelik(piim või vesi) Rasvaine Asetada katlasse kõik kuivained. Lisada käesoojas vees lahustatud pärm ning muna. Lisada plastiline rasvaine. Segada taigent nii kaua kuni on tekkinud taignapall ning katel ja sõtkumiskang on puhtad. Asetada kerkesse(temperatuur 45 kraadi, aeg 15-20min). Seejärel kaaluda paraja kaaluga tükid(kuklid) või rullida nelinurkseks(plaadipirukad, rullid, pirukad). Asetada kerkima uuesti. Küpsetada 200-220 kraadi juures. Eeltaigna pärmitaigen Kasutatakse suure suhkru- ja rasvasisalduseda taignate puhul. Eeltaignasse segatakse kogu vedelik, pärm, 60% jahust ja 4% suhkrust(hapukoore konsistentsiga). Lastakse käärida nii kaua kuni hakkab keskelt alla langema-20min. Eeltaignale lisatakse juurde kõik ülejäänud retseptis olevad toorained ja segatakse . Taigna puhkeaeg 20 min. Rullida, vormida ja küpsetada. Tooted 1.1Kartuli-pärmitaigna viineripirukas Valmistada pärmitaigna eeltaigen
Pärmi- ja lehttaigen Pärmitaigen Pärmitainas on üsna väheste koostis ainetega tainas saia on võimalik küpsetada vaid piimast või veest, nisujahust, pärmist, soolast-suhkrust. Kõlab üsna lihtsalt, ent saiategu vahel lihtsalt ei õnnestu. Alljärgnevalt nõuandeid, et ahjust ikka kenasid-kohevaid saiu võtta oleks. Üks kõige suurem viga algajal pärmitaigna küpsetamisel on see ,et tainas ei kerki. Pärmitaigna kerkimises on ,,süüdi" vedeliku jm tainamaterjali lisamisel aktiviseeruvad
koostisosade masside summa. („Toidu märgistusele esitatavad nõuded ja märgistamise ning muul viisil teabe edastamise kord,“ § 8, lg 1) 15. Missugused tingimused ja kui pika säilivusaja võib määrata seadusandlusest tulenevalt järgmistele toodetele ettevõte, kes ei ole teinud toodetele kestvuskatseid: KEEDETUD RIIS, PÄRMITAIGEN, VÕIKREEMIGA TORT, VÄRSKETE PUUVILJADEGA KAETUD TORT, TÄIDETUD MUNAD. keedetud riis, +2...+6, 12 tundi pärmitaigen, +2...+6, 9 tundi võikreemiga tort, +2...+6, 36 tundi värskete puuviljadega kaetud tort, +2...+6, 24 tundi täidetud munad, +2...+6, 6 tundi (Toidu säilitamisnõuded) 16. Kui kaua võib kasutada kestvuskatsete tulemusi säilivusaja määramisel? Kuna „Kestvuskatsete tegemise kord“ ei sätesta tulemuste aegumist, võib järeldada, et tulemused ei aegu. 3
· Sool ja suhkur lahustatakse väheses vees või piimas · Pärm vedeldatakse eraldi nõus väikese osaga retseptis ette nähtud vee · Munad või munamelanz kurnatakse · Jahu sõelutakse, et eemaldada temast kõrvallisandeid, jahu tombukesi ja rikastada teda õhuhapnikuga · Rosinad puhastatakse, pestakse ja nõrutatakse 5 Pärmitaigna valmistamise viisid · eelkergitusega pärmitaigen Eelkergituseta pärmitaigen valmistatakse vähese kalorsusega toodetele · eelkergituseta pärmitaigen Eelkergitusega pärmitaignast valmistatakse kaloririkkamaid tooteid 6 Eelkergituseta pärmitaigna valmistamine Taignasegamisnõusse valada 35-40 ° C-ni soojendatud vesi, ettevalmistatud suhkur, sool, munad, pärm ja jahu ning segatakse 7-8 min. Lisatakse sulatatud ja jahutatud või/margariin, segatakse taigen lõplikult.
Õitsemise aeg: juuni - august Esinemine: kõikjal Eestis Kasutatav taimeosa: mürgine taim, ei kasutata peamiseks mürgisust põhjustavateks aineteks on alkaloidid morfiin, kodeiin, papaveriin. Taime kuivatatud piimmahla tuntakse oopiumi nime all . Mooniseemned kasutatakse: Küpsed seemned oopiumi ei sisalda. Neis on rohkelt õli jm väärtuslikke toitaineid. Seemneid võib lisada taignate koostisesse. Valage näiteks seemned lauale ja rullige nende peal lahti harilik pärmitaigen, millest seejärel küpsetage väikseid moonirulle. Neile võib peale valada veel kakaoglasuuri.
Rakendusbioloogia Fundamentaalteadus- Teaduse sisu, faktid, teooriad jne. Nt haiguste uurimine ning nendele vaktsiinide planeerimine Rakendusteadus- Teadmiste rakendamine praktilisse tegevusse. Biotehnoloogia kasutusalad · Biotehnoloogia on rakendusbioloogia haruteadus, mis kasutab erinevate organismide elutegevusel tuginevaid protsesse inimesele vajalike ainete tootmiseks o Põhilised kasutatavad organismid on: Bakterid Seened · Biotehnoloogia o Eelised Suur energiasäästlikkus Jäätmevaba või loodusele kahjutute jäätmete teke Odav tooraine o Puudused Kasutatavad organismid on tundlikud kekskonnategurite (t0, keemiliste ainete kontsentratsioon jt) suhtes. Teadlastel kulub palju aega vastavate tüvede saamiseks · Antibio...
Toorainete lisamine kaussi: Rasvaine (sulatatud) Vedelik (350 C) + pärm (segan kõik kokku) Muna Sool + suhkur Jahu (sõelutud) Alustatakse jahust ja lõpetatakse rasvainega. Jahu,sool+suhkur,muna ja vedelik + pärm segatakse kõik kokku ja siis lisatakse rasvaine. Segame taigent kuni ta tuleb kausi ja käe küljest lahti ning nõu põhjas ei ole läbi segamata tükke. Seejärel asendatakse taigent käärima (30-350C) sooja, ilma tuuletõmbeta kohta(kerkekapp) Eel kergitusega pärmitaigen See koosneb 2. osast : 1) eeltaigen 2) lõplik taigen Eeltaigna valmistamiseks valatakse taigna segamis kattlasse,ligikaudu pool retseptuuri vedeliku kogusest, sellele lisatakse kogupärm veidike suhkurt ja jahuliiv, et saadakse hapukoore kontsidendsiga eeltaigen. Kui eeltaigen on suurenenud mahult ligikaudu 2 korda ja hakkab keskelt alla vajuma, siis lisatakse talle ülejäänud vedelik, sool ja suhkur, munad, maitseained, rosinad jne. Ülejäänud jahu ja lõpuks
Seeni võib leida kõikjalt meie ümber. Seened võivad ohustada nii ehitist kui ka inimese tervist. Kõige tuntum ehitistele kahjulik seen on majavamm, mis võib hävitada suure osa seinast või põrandast nii, et seda pole võimalik taastada. Mõned toiduainetel kasvavad seened võivad eritada inimesele mürgiseid ühendeid, mis põhjustavad sissesöömisel tervisehäireid või soodustavad vähi teket. Samas on seeni, milleta ei ole mõeldav teatud toiduainete valmistamine alkohol, pärmitaigen, hallitusjuust jne. Kahjulikud on nad aga siis, kui elavad elusorganismide pinnal, see põhjustab mitmesuguseid haigusi. Kuid ühte liiku seened võivad olla inimsese organismile mitmesuguse mõjuga, näiteks rukkileival asetsev seen on inimesele väga mürgine, samas aga valmistatakse sama liiki seene abil hallitusjuustu. Seeni tuleb tunda, kuna nad täidavad meie igapäev elus väga olulist rolli. Ilma seenteta poleks
Biotehnoloogilised võtted, viiruste ja bakterite kasutamine biotehnoloogias Biotehnoloogia on rakendusbioloogia haruteadus, mis kasutab organismide elutegevusel tuginevaid protsesse inimesele vajalike ainete tootmiseks. Põhilised biotehnoloogias kasutatavad organismid on bakterid ja seened. Biotehnoloogia põhivaldkonnad: 1. Punane ehk tervishoius kasutatav biotehnoloogia 2. Roheline ehk põllumajanduses, keskkonnakaitses ja toiduainetetööstus kasutatav biotehnoloogia 3. Valge ehk traditsioonilises tööstuses (tekstiili-,metsa-.elektroonikatööstus) kasutatav biotehnoloogia. Prokarüootide(eeltumne rakk) eelised katsetamisel: · Paljunevad kiiresti. Ühest mikroobist saab 24 tunni pärast üks miljard mikroobi. · Nende paljundamine võtab vähe ruumi- mikroorganismid. · Mikroobe on võimalik kasvatada vedelatel, tahketel ja kunstlikel söötmetel. · Mikroobid on haploidsed ja ühe rõngask...
KIHILINE PÄRMITAIGEN JA PÄRMI-LEHTTAIGEN Kertu Tedremäe, Kristi Tammann Kihiline pärmitainas … mis on kihitatud või, margariini või spetsiaalse kihistusmargariiniga Kihistusmargariini vahekord on 100 g nisujahu/30 g margariini. Rasvaine rasvasisaldus peab olema 85- 90%. Margariin peab olema pehme ja elastne, et see kihistamisel ei mureneks. Või ei ole kihistamiseks nii sobiv kui kihistusmargariin. Kui soovid kihistamiseks võid kasutada, siis: või ei tohi olla soojem, kui +18°C või tuleb töödelda vähese jahuga plastiliseks pärmitainas peab olema kihistamiseks jahe tainast tuleb kihistada jahedas ruumis Tehnoloogia: Valmista lihtne Kata 2/3 tainast eelkergituseta kihistusmargariiniga, pärmitainas ja kergita kuhu on lisatud sool umbes 1 h (võirooside jaoks) või Jahuta tainas +20- suhkur ja ni...
Koogid ja tordid 1. Charlote tort 1 kg.rullbiskviiti 2 pk.vahukoort 2 spl.zelatiini ½ kl.vedelikku(kompotivedelikku) Õuna,apelsini,ploomi jne...tükke Rullbiskviit lõigata ratasteks ja laduda kaussi ümberringi (mööda kausikülge) ja kausi põhja samuti, vahukoor valmis vahustada ja zelatiin lahustada vedelikus(lasta seista umbes pool tundi ja siis sulatada kuumutades seda kuumaveekausis, sealjuures segada) Lahustunud zelatiin segada vahukoorega, kogusaeg segades. Ka puuviljatükid segada sinna hulka. Saadud segu valada kaussi, kuhu olime ladunud ümberringi ja kausi põhja rullbiskviiditükid, ka keskele võib lisada võimalusel mõne rullbiskviidiratta. Siis panna külma seisma ja kui on tort tarretunud, kallata kausist välja ja kaunistada. 2.Banaanitort 100 g.võid 150 g.suhkrut 4 muna 150 g.jahu 1 tl.küps.pulbrit ...
Taigna liigid Taignaid on nelja liiki:pärmitaigen, võitaigen, munataigen ja tuletatud taignad. Pärmitaignad jagunevad omakorda: eelkerkega, eelkerketa, pärmimure- ja pärmivõitaignateks. Võitaignad jagunevad: leht-, mure- ja liivataignateks. Munataignad jagunevad: biskviit- ja keedutaignateks. Tuletatud taignad on: besee-, küpsise- ja keeksitaignad, lisaks on veel taignad siirupiga. Taignast tehtud tooted Pärmitaigen- kringlid, stritslid, pirukad, väikesed pirukad Lehttaigen- küpsised(keelekesed), pirukad, saiakesed ja tordipõhjad Liivataigen- küpsised, tordi- ja koogipõhjad Muretaigen-pirukad, salatikorvikesed ja küpsised Biskviittaigen-tordipõhjad, küpsised, rullbiskviit Keedutaigen-tuuletakud Taignate koostis Muretaigna koostis:1muna, 200g jahu, 125g võid, 1tl küpsetuspulbrit, 2d...
hoiunõuded, realiseerimisajad, säästlik kasutamine I algtase; II, III kesktase 1) teraviljad ja teraviljasaadused 2) piim ja piimatooted 3) kergitusained 4) vesi 5) munad ja munasaadused 6) suhkur, siirup, mesi 7) õlid ja teised rasvained 8) liha ja kala 9) linnased 10) jahuparendajad 11) puu- ja köögiviljad, marjad ja nende hoidised 12) lisaained (maitse-, aroom- ja värvained jms) 5.2.6 Nisu-, rukki- ja segujahust taignate valmistamine erinevatel meetoditel, sh 1) nisujahust pärmitaigen 2) nisujahust pärmi-lehttaigen ja lehttaigen 43) rukkijahust taigen 4) erinevatest jahusortidest ja lisanditega taignad, jms 5.2.7 Erinevate täidiste ja katete valmistamine 5.2.8 Põhilised füüsikalised ja keemilised muutused toote valmistamise protsessis I, II algtase; III kesktase 5.2.9 Toote valmimisel toimuvad tehnoloogilised etapid ja protsessid I algtase; II kesktase; III kõrgtase 5.2.10 Seadmete kasutamine vastavalt kasutusjuhendile. 5.2
TERAVILJASAADUSED 1.KLII 2. KRUUP 3. TANG (LÕUNA-EESTI; PEENTANG) 4. MANNA 5. JAHU(PEENEM JA JÄMEDAM) KA. TÄRKLIS Klii ehk kest NISU · Nisutang · Nisuhelbed · Nisujahu graanulid · Manna · Kliid · Tärklis VESKIMATI JAHUD Nisukliid saadud kestast Suurepärane nisujahu saadud idust ja tuumast Eriti hea nisujahu saadud idust Grahamjahu täisterajahu NISUTERA KEEMILINE KOOSTIS PROTSENTIDES TERA EHITUS VESI VALK MINERAALAINED RASV TÄRKLIS TSELLULOOS IDU 15 33 5 1,2 0 35 TUU...
tõrjuda konkureerivaid mikroobe. Putukate hormoonisarnased ained on feromoonid. Plussid Miinused · säästab energiat · ajakulu vastavate org. Leidmiseks · vähem ja kahjutud jäätmed · tundlikkus keskkonna suhtes · odav tooraine Toiduainetööstuses: juust, kohupiim, jogurt jt piimatooted. Köögiviljade hapendamine, pärmitaigen leib, sai. Õlle ja veini tootmisel. - bakterid Toidu omaduste parandamiseks. Pintselhalliku abil toodetakse hallitusjuustu ja salaamit, siirupi tootmisel. Tööstuslik tootmine baktereid ja seeni kasutatakse kahurputukate biotõrjeks, toodavad puuvilla, puhastavad maaki, reovett, pesuvahendites. 1. Bioonika bioloogia ja tehnika piirteadus, mis uurib biol.struktuure ja prots. Eesmärgiga leida paremaid tehnoloogilisi lahendusi. 2
Eesti Hotelli- ja Turismimajanduse Erakool Hotellimajandus HM31 Ave Rhede 3 PÄEVA MENÜÜ KOOSTAMINE Kodutöö menüü planeerimises Juhendaja: Küllike Varik Tallinn 2007 1 SISUKORD Sissejuhatus......................................................................................................................... 3 Sissejuhatus..................................................................................................................................... 3 1 3 päeva menüü..............................................................................................................................4 1.1 Lühike menüü.........................................................................................................................4 1.2 Pikk ...
5.1. Pannkoogid (moosi, liha, maksa, kohupiima või õunatäidisega jt) 5.2. Keedetud riis, tatar, tangud 5.3. Keedetud makaronid jm pastatooted 5.4. Valmistoidud keedetud riisi, tatra, pastatoodete ja lihaga või lihatoodete, köögiviljade või teiste toiduainetega. Vormiroad riisi või mannaga 5.5. Juust taignas 5.6. Külmutatud vareenikud 6. VALIKPAGARITOOTED 6.1. Pitsad ja pirukad 6.1.1. Pirukad 6.2. Pärmitaigen 6.3. Lehttaigen 4 6.4. Liivataigen, piparkoogitaigen 6.5. Pumatiga või sokolaadiglasuuriga kaetud ja pralinee või rasvakreemitäidisega kuival liivapõhjal või mandlibiskviidil valmistatud tordid ja koogid 6.6. Tordid, koogid ja rullbiskviidid: 6.6.1
taimed. Biotehnoloogia eelised: Säästab energiat Vähem ja kahjutud jäätmed Odav tooraine ja puudused: Ajakulu vastavate organismide leidmiseks, kasvatamiseks. Tundlikkus keskkonnategurite suhtes. Noored "biotehnoloogid" Tallinna Tehnikaülikooli Loodusteadustemaja õppelaboris Mida toodetakse biotehnoloogiliselt? Toiduainetetööstuses juba sajandeid: juust, kohupiim, jogurt jt. piimatooted. köögiviljade hapendamine (kurk, kapsas, seened). pärmitaigen leib, sai, jne. Õlle ja veini tootmisel Toidu omaduste parandamiseks Seentest saadud ensüümid (proteaasid) kalgendavad piima juustu tootmisel, parandavad leiva ja õlle omadusi. Pintselhalliku abil toodetakse hallitusjuustu ja salaamit. Bakterite ja hallitusseente amülaasi kasut. siirupi tootmisel (tärklisest sahharoosi). Funktsionaalne toit ... toidule on lisatud midagi, et see parandaks inimese tervist. Biokeefir, biojogurt lisatud
valmistamine sõltub pärmseente elutegevusest. Ka meditsiinipraktika ulatub aastatuhandete taha. Paleontoloogilised luuleiud tunnistavad, et juba ürginimesed sooritasid kirurgilisi operatsioone. Kindlasti tulid ammu kasutusele ja aja jooksul täienesid paljude haiguste ravivõtted tiamede ("rohtude") abil. 3. VALDKOND BAKTERID SEENED Toiduainetetööstus Probiootilised bakterid - lisatakse Pagaritooted pärmitaigen piimatoodetele Hapendamine hapukapsas, hapukurk Kääritamine etanool, Kääritamine vein, õlu Pintselhallik - veiniäädikas hallitusjuust ja salaami Bakterite ensüümid toidu Seente ensüümid proteaasid juust, õlle omaduste parandamiseks (lõhn, ja leiva omaduste parandamiseks(lõhn,
Vürtsid ja Ürdid Vürtse kasutatakse grillimisel nii eraldi maitsestamisel kui ka marinaadide või grillkastmete koostises. Paljud vürtsid annavad grill-lihale lisaks heale maitsele ka ilusa värvi ja apetiitse välimuse. Nii ürtide kui vürtside kasutamine vähendab soola kasutamise vajadust. Cayenne pipar: Ei ole tegelikult pipar vaid paprika liik. Eriti palju kasutatakse Idamaises, Aafrika ja Mehhiko köögis. Cayenne pipart kasutataksegi tihti erinevate grillimaitseainete ja -kastmete koostises kuna see annab lihale hea maitse ja ilusa värvuse. Eriti hästi sobib sea- ja linnulihaga ning kala ja mereandidega. Cayenne on terav vürts, seepärast piisab selle tarvitamisel suhteliselt väikesest kogusest. Kui selle maitsega liialdada, siis ei pääse toidu oma maitse või teised maitsevürtsid esile. Kui kasutad Cayenne pipart kastmetes või isetehtud marinaadides, siis lase need peale maitsestamist mõni minut seista ja all...
lagundavaid ensüüme.) · Toiduainetetööstuses (proteaas piima kalgendamiseks juustu tootmisel, erinevad ensüümid tärklisest suhkru tootmisel. · Tekstiilitööstus · Amülaas tärklise lagundamiseks Toidu omaduste parandamiseks: · Seentest saadud ensüümid kalgendavad piima juustu tootmisel, parandavad leiva ja õlle omadusi. · Pintselhalliku abil toodetakse hallitusjuustu ja salaamit. · Köögiviljade hapendamine (kurk,kapsas) · Pärmitaigen leib,sai, jne BIOTÕRJE · Kändude töötlemine kaitsmaks parasiitseene juurepessu eest. · Fermoonid: kahjusputukate meelitamine püünistesse putukate hormonilaadsete lõhnaainete abil · Bakteritoksiinid kahjurputukate vastu. Põllumajanduses: · Silo valmistamisel · Mügarbakterid küntakse mulda Reoveepuhastamisel · See süsteem põhineb mõningate mikroorganismide võimel kasutada teatud tingimustes toitumiseks saasteaineid. EMBRÜOSIIRDAMINE JA VILJASTAMINE
Fish-free Omega-3 Konservides on kasutatud taimseid õlisid (linaõli, (kalarasvhappevaba) rapsiõli, sojaõli, pähkliõli), mis on tervislikumad kalast saadud oomega-3-rasvhapetest. Vaakumpakend Tooted on pakendatud õhukindlalt erilise meetodi abil. 49 50 Külmutatud tooded Viitab erilisele säilitusviisile (miinustemperatuuril). Nt: Härmavili Kodune pärmitaigen Serveeri külmalt Viitab erilisele toiduserveerimisele, kuumutamine pole vajalik. Nt: Kinder Maxi King Puuviljade märgistus Esimene nr 4 (4 numbrit) tavaline kasvatus, kasutatud taimekaitsevahendeid. Esimene nr 9 (5 numbrit) kasvatatud orgaaniliselt. Esimene nr 8 GMO-toiduaine. Nt: Mango
Koka kutseeksami kordamisküsimused ja vastused 1. Kirjelda külmtöötlemismeetodid · Külmutatud toiduainete sulatamine külmutatus liha- ja kalatoodete, pooltoodete sulatamine · Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine Näiteks: köögivilja sorteerimine köögivilja pesemine köögivilja koorimine tapaloomade seedeelundite eraldamine lindude sulgede ja sisikonna eraldamine kalade soomuste ja sisikonna eraldamine · Madala toiteväärtusega osade eraldamine Näiteks: kontide eraldamine lihast kõõluste eraldamine lihast kalade fileerimine · Toiduainetele ja pooltoodetele kuju andmine Näiteks: toiduainete tükeldamine toodete vormimine · Võtted mis kiirendava järgnevat kuumtöötlemist ja muudavad maitset Näiteks: toiduainete leotamine marineerimine...
TOIDU NIMETUS portsjoni kaal g valmistatavaid portsjoneid 2 kokku Retsepti kaal Valmistamise kaal Toiduained Ühik 1 brutoKao % 1 neto 2 bruto 2 neto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Kokku: 0.000 0.000 Mise en place: 1. Valmistamine 1. Serveerimine: 1. TOIDU NIMETUS Waldorfi salat portsjoni kaal valmistatavaid g portsjoneid 150 kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Toiduained Ühik 1 brutoKao % 1 neto 2 bruto 2 neto 1 juurseller kg 0.044 32 0.030 0.088 0.060 2 õun kg 0.107 30 0.075 0.214 0.150 3 kreeka pähkel (puhastatud) kg 0.010 0.010 0.020 0.020 Kaste ...
EESTI NOORSOOTÖÖ KESKUS HARIDUS- JA TEADUSMINISTEERIUM NOORTELAAGRI KORRALDAJA KÄSIRAAMAT Tallinn 2005 Koostanud: Elo Talvoja Viire Põder Helen Veebel Argo Bachfeldt Anne Luik Kadri Kurve Kujundaja: Tiina Niin Keeletoimetaja: Anne Karu Tehniline toimetaja: Reet Kukk ISBN 9985-72-158-6 (trükis) ISBN 9985-72-159-4 (PDF) SISUKORD Noorsootöö seadus 5 Noortelaagri tegevusloa väljastamise kord 10 Noortelaagri ning projektlaagri juhataja ja kasvataja kvalifikatsiooninõuded 12 Noortelaagri registri asutamine ja noortelaagri registri pidamise põhimääruse kinnitamine 15 Noortelaagri registri pidamise põhimäär...